Показати повну версію : Луї-Фердінан Селін
Князь R.
27.12.2006, 22:52
Що скажете? Хтось читав?
Я почав читати "Подорож на край ночі". Дуже цікавий початок
Один з моїх найулюбленіших письменників...
Хоча важко читається.
Князь R.
04.01.2007, 02:09
Я думаю що скоро я теж так скажу (про улюбленого письменника), але поки що мало прочитав.
Яку книгу порадиш почитати наступною?
Луі-Фердінанд Селін (справжнє прізвище - Детуш) - безумовний геній. Це явище не тільки у французькій літературі 20 сторіччя, а у літературі усіх часів та народів. Дуже постраждав за свої палітичні переконання. Якби залишився у "звільняємій" Франції 44 року, був би лінчований. Хрянцузи радісно вбили би одного з найкращих синів своєї нації (приблизно у той же час у Норвегії судили Кнута Гамсуна, а амеріканці тримали Езру Паунда у клітці). Відсидів півтора року у Данії, був амністований. Не відрікся.
Я прочитав з нього Путешествие, Смерть в кредит, Из замка в замок, Феерия для другого раза, памфлети, зараз буду прийматися за Банду гиньолей
Завжди коли читаю важко перші сторінок двадцять, доки не "вливаюсь" у його стиль
Раджу прочитати усе, що перекладене, а потім вивчити французьку і прочитати взагалі все:)
особливо мені подобається Из замка в замок
Князь R.
22.01.2007, 20:30
якраз цю книгу зараз і читаю, так, вона дуже жорстка, і він там не жаліє нікого: ні союзників-переможців, ні колаборантів, в оточенні яких знаходився, ні "еліту", а найбільше - видавців.
Ulysses, а у тебе є його ті 3 памфлети, за які він і мав неприємності? Читав, що їх заборонено друкувати, але пірати надрукували. Але от чи є переклад?...
До речі, цікаво чи є в продажу книги Селіна зараз, на Петрівці, наприклад? Все тобою перераховане та ще кілька книг я знаю де дістати, але непогано було б купити, скажімо на подарунок
Щодо памфлетів. У інтернеті можна знайти Mea cupla (Моя вина) та Безделицы для погрома (тільки один уривок ), россійською мовою.
У Літері є роман Север. На Петрівці я не бачив, але думаю пошукати варто.
Якось проходить мимо Луі Фердінанд Селін, але ж на сьогоднішній момент - це визнана совість Європи. Труднощі сприйняття напевно через своєрідність викладу. Селін - письменник що розплатився сповна за свою правду французам. Дивуюся: за що його охрестили фашистом?
Томик його «Північ», «Рігодон» російською є в продажу. А памфлети знайти не можу.
ось посилання на памфлети Селіна
Mea culpa (повністю) - www.mitin.com/people/celine/cr-meaculpa.shtml
Безделицы для погрома (уривок) - www.mitin.com/people/klimova/selin.shtml
ось посилання на памфлети Селіна
Дякую за інформацію. Може дождемось і інших памфлетів, краще самім почитати чім двадцять разів послухати.
син миколи
28.01.2007, 01:32
дякую за цікаву інфу про цього автора, та його твори.
коли плвернусь в Україну, то тра буде купити, та пчитати.
Дивуюся: за що його охрестили фашистом?
возможно, он антифашист?.. но скорее всего, анти-француз!.. (Л.-Ф. Селін "Из замка в замок")
спробую на це питання відповісти. Ім"я Селіна приходить на пам"ять коли хочеш згадати відомих французьких колаборантів (разом с Петеном та Лавалєм) або ультраправих письменників (разом з Паундом,Гамсуном,Д"Аннунціо,Марінетті,Місімою,Юнгером). Емігрантський уряд з Лондона тричі оголошував смертну кару Селіну, група молодиків з Резістансу, що жили під його квартирою, хотіли його вбити, він врятувався, щоб повернутися та прожити ще з десяток років у злиднях серед ненависті "сорок миллионов французов, наложивших в свое время от страха в штаны"(Из замка в замок)
його місце серед правих важко визначити - з іншими простіше, той же Бразільяк, страчений 45 року, відкрито заявляв про підтримку націонал-соціалізму та Народної партії
А Селін усіх лаяв - комуністів, жидів, лібералів, НФП, франкистів, Лаваль, Гітлера
Від політики він був далекий і занадто нетерпимий був до недоліків щоб пристати на сторону якоїсь партії, але у його творах явно проступає правий радикалізм, він в середині його естетики
Селін не каже прямо про велич Франції, це не в його стилі, він більше лає хрянцузів-обивателів
Але тут проскоче фраза про вищість французької мови над іншими, іншим разом він запропонує створити Товариство Пер-Лашез, бо хоче померти тількиу Франції, потім пожалкує про втрачені колонії і так далі
Безумовно, він був націоналістом. Расистом. Колоніалістом. Антисемітом.
ну, и в результате, что же мы видим вокруг?.. орды стыдящихся своего происхождения туземцев... что само по себе еще гораздо более омерзительно... быть "вроде бы белым"... а называться евроазиатами, европриматами, евро черт знает чем. и все из желания угодить невесть кому!.. пить и жрать, ни о чем не думая! опуститься до уровня безмозглых скотов! всеми презираемых, униженных, оплеванных... быть кем угодно, только не самими собой!.. только не собой! о, не собой! ни в коем случае не собой!.. за что собственно их и подкармливают! и грабят тоже!..
написано у 50ті роки, досі нічого не змінилося
сам Селін писав - єдине його нещастя, що він не був ані семітом, ані філосемітом. Він сказав людям правду - не тільки про євреїв чи СРСР, і був за це покараний.
Князь R.
07.02.2007, 03:27
Уліс, хочеш посміятися - прочитай цю статтю:
http://magazines.russ.ru/inostran/2001/9/zverev.html
Особливо кумедний початок
"Писать о нем противно. Антисемит. В годы оккупации — коллаборационист, причем из убежденных."
Князь R.
07.02.2007, 03:48
http://louisferdinandceline.free.fr/pamphlet/bagatel/bageo.jpg
Князь R.
07.02.2007, 03:54
http://louisferdinandceline.free.fr/pamphlet/pamphlet.jpg
ти де таких скарбів нарив?)))
стронґовський
13.02.2007, 16:42
А що ще окрім "Подорожі" в нього видавалося українською?
Князь R.
01.03.2007, 02:22
Ulysses, в інтернеті десь надибав.
Зараз читаю "Банду Гиньолей", початок не дуже сподобався (в порівнянні з іншими), але вже за 100-ту сторінку стало досить цікаво.
До речі, в мене є "Феерия для другого раза" та "Север", "Ригодон", можу комусь колись дати почитати, бо я не знаю як з творами Селіна в крамницях. Бачив "Подорож.." в книгарні Сяйво на ЛТ.
Скоро в мене напевне з"являться й інші його твори.
Наскільки я знаю, окрім "Подорожі..." українською нічого не має. Та й російською мовою, видано не все.
Князь R.
22.05.2007, 10:07
В принципі, цю тему можна знов підняти.
В мене є всі твори Селіна (які були видані рос., укр. мовами)
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008