КПК

Показати повну версію : фальсифікації книжки року БіБіСі

Князь R.
04.01.2007, 00:34
Натрапив на таку статтю. Яка мене навіть трохи приголомшила. Ясно навіщо фальсифікувати скажімо вибори президента, але тут.. Невже це справді важливий конкурс з великими преміями? Складається враження, що хтось спеціально проштовхує і популяризує дегенеративну літературу...

ПроФФесор Віра Агеєва про конкурс Бі-Бі-Сі: «Жадан підкупив журі»

12:35 21.12.2006

Брехня самозваних «експертів» в засобах масової інформації перевищує наші насміливіші здогадки. Після радіо Бі-Бі-Сі цю тезу підтверджує Радіо-Ера

Програма «Книжковий базар» за участю професора Києво-Могилянської академії літературознавця Віри Агеєвої і радіожурналістки Марини Фіалко пролунала в прямому ефірі Радіо-Ера 12 грудня 2006 р.

Вона почалася з озвучення відверто неправдивої інформації, начебто книги, що потрапили до півфіналу конкурсу «Книга року Бі-Бі-Сі 2006», були вибрані демократичним інтернет-голосуванням. Вочевидь, ведуча передачі просто довірилась пані професорці, адже така поважна людина з такого поважного навчального закладу по логіці не повинна вводити в оману масову аудиторію радіослухачів.

З подачі «експерта» жодного слова не прозвучало про безперечного лідера голосування — книгу Ігоря Каганця «Пшениця без куколю» (1150 голосів), яку без пояснень було вилучено з фіналу, а також про те, що ця книга набрала голосів більше, ніж всі шість книг «переможців» разом узятих. Цікаво, що ні в цій, ні в попередніх передачах на Бі-Бі-Сі вона жодного разу не назвала ні прізвища «Каганець», ні назви «Пшениця без куколю», натомість вживала звороти «цей автор» і «ця книга».

Нагадаємо, що згідно з умовами конкурсу, перші 5 лідерів читацьких симпатій мали автоматично потрапити до фіналу, а решту фіналістів мали визначити «експерти». Проте все було зроблено з точністю до навпаки — три книги з обраної читачами п’ятірки взагалі були зняті з конкурсу, а його переможцем оголосили книгу Сергія Жадана «Капітал», яка набрала всього 20 голосів. Ми розуміємо, що журі мало повне право вибрати переможцем будь-яку книгу, навіть якби за неї взагалі ніхто не проголосував. Питання в іншому: навіщо було порушувати установлені самими ж правила, поширювати відверту брехню, а рішення «експертів» представляти як вибір читачів?

Ну хто тягнув за язик Віру Агеєву, яка заявила: «Конкурс Бі-Бі-Сі вирізняється тим, що тут дуже активна читацька аудиторія... Ми намагалися зважати на її думку. Всі книжки, які увійшли в п’ятірку (експертів), високо стоять так само в рейтингу (читачів)». У таких випадках кажуть «хтось із нас з’їхав з глузду», адже книга Жадана з 20-ма голосами знаходиться майже в самому низу рейтингу інтернет-голосування.

Так само, хто тягнув за язик Світлану Пиркало, яка по телефону в цьому ж прямому ефірі бадьоро доповіла про надзвичайну чесність і демократичність згаданого конкурсу: «Для нас інтернет-аудиторія — це святе... Ми переважно орієнтувалися на інтернет... Я не знаю, який інший конкурс має такий ступінь залучення публіки, як наш. І в цьому наша унікальність, в цьому наша сила... Цього разу ми просто хотіли відзначити найважливішу книжку року». І це говорить голова журі, яке повністю проігнорувало результати інтернет-голосування.

Але найцікавіше почалося у другій частині передачі, коли Марина Фіалко почала отримувати електронною поштою листи від читачів. Вони напряму запитували Віру Агеєву, чому люди голосували за одних, а на переможця витягнули Жадана з його сміхотворними 20-ма голосами?

Ніколи не вгадаєте, що відповіла пані проффесорша. Вона, перебуваючи в здоровому глузді і твердій пам’яті, на повному серйозі сказала: «Сергій Жадан був високо у цьому рейтингу... Я не думаю, що рішення журі кардинально відрізняється від того, що пропонували читачі. Всі книжки, що увійшли в п’ятірку (фінальну), мали високий читацький рейтинг». Німа сцена. Як кажуть, ми їй про індикі, а вона нам про кури дикі.

Схоже, що від тільки що почутої проффесорської нісенітниці обличчя радіоведучої Марини Фіалко виражало лише одне — «не вірю!». Можливо, до пані Агеєвої дійшла безглуздість щойно сказаного, тож у неї почався якийсь істеричний словесний потік, що закінчився словами «а крім того, Жадан підкупив журі. Він же чесно признався». На що журналістка похмуро процідила: «Ну, можливо, поділився премією, яку отримав». На це бідна проффесорша, яка вже не розуміла, що меле, відповіла награно-веселим «Так!»

Що ж, хоч якесь пояснення загадкової перемоги книжки, яка на 80% складається зі старих, опублікованих раніше текстів. Щодо цього навіть один з «експертів» — Юрій Винничук — під час визначення фіналістів 1.12.06 здивувався, як вона взагалі потрапила на конкурс «Книга року 2006»: «Це ж вибране, що публікувалося раніше».

Сам Жадан у цій передачі на Радіо-Ера, а також раніше на Бі-Бі-Сі незмінно називає два секрети своєї популярності: 1) яскрава, епатажна назва — простіше кажучи, паразитування на розкручених брендах; 2) ненормативна лексика. Дуже промовисто як для «найважливішої книжки року», віднайти яку обіцяла Світлана Пиркало.

Після бравурного проффесорського «Так!» обурений народ перестав писати до редакції. Він почав дзвонити. Слово у прямому ефірі надали Галині Бабій, яка також є відомою радіожурналісткою, що спеціалізується на питаннях культури. Вона поставила пряме запитання пані Агеєвій про справжні причини вилучення з фіналу книги Ігоря Каганця «Пшениця без куколю»: «Чи не мала тут вплив так звана політкоректність, яка часто заважає нам приймати правильні рішення, зводячи серйозні питання до якогось епатажу для масового читача на шкоду тому, що дійсно було б корисним для розвитку суспільства?»

І як ви думаєте, що відповіла проффесорша? Тримайтесь за крісла. Вона розповіла про свою чудову книгу «Соломія», яка «досить високо стояла в читацькому рейтингу». В перекладі на адекватну мову це означає, що за книгу проголосувало аж 10 читачів.

Ні, щось тут не так. Або пані проффесорша, називаючи себе членом «елітного журі», не знає, що означає слово «рейтинг», або вона є патологічною брехухою. Цікаво, а що вона «впарює» на лекціях своїм студентам? Вони ж їй вірять!

Це вже зовсім не смішно. Ви тільки послухайте, що ця Віра Агеєва несла в прямий ефір на пару з головою «елітного журі» Світланою Пиркало. Прослухайте інших «елітних експертів» під час визначення фіналістів 1 грудня. Концентрація брехні, безумства і некомпетентності настільки висока, що просто губишся. Може навіть виникнути неполіткоректна думка, що всі п'ятеро членів журі — це не еліта, а якісь гламурні жлоби і моральні виродки, або, за словами класика, «лакеї капіталу, що вважають себе мозком нації; на ділі це не мозок, а г...». Чи все ж таки мозок, але трохи хворий? А, «еліта»?

----------------------

Довідка:

На 01 грудня (відбір фіналістів) читацька п’ятірка мала наступний вигляд:
1 місце. “Пшениця без куколю” (Ігор Каганець), 1150 голосів;
2 місце. “Сімнадцятий поверх” (Дмитро Бондаренко), 703 голоси;
3 місце. “Згори вниз. Книга страхів” (Таня Малярчук), 452 голоси;
4 місце. “Panicoffski” (Ріо Кундер), 380 голосів;
5 місце. “Танці в масках” (Лариса Денисенко), 187 голосів.

Не потрапили у читацьку п’ятірку
6 місце. “Диявол ховається в сирі” (Юрій Андрухович), 164 голоси;
7 місце. “8. Жіноча мережева проза” (група авторів), 142 голоси;
8 місце. “Проект «Міссурі»” (Яна Дубинянська), 122 голоси.

Решта книжок отримали менше 100 голосів.

П’ятірка (насправді шістка) фіналістів. На думку Віри Агєєвої “всі книжки, що увійшли в п’ятірку, мали високий читацький рейтинг”.
1. “Капітал” (Жадан, 20 голосів);
2. “Згори вниз” (Малярчук, 452 голоси);
3. “Диявол ховається в сирі” (Андрухович, 164 голоси);
4. “Намір!” (Дереш, 31 голос);
5. “Квітослава” (Довженко, 51 голос), “Танці в масках” (Денисенко, 186 голосів).

Із п’яти книжок, запропонованих читачами, три лідери голосування серед читачів не потрапили у список фіналістів.
“Пшениця без куколю” (Каганець, 1150 голосів. 1-е місце читацьких симпатій)
“Сімнадцятий поверх” (Бондаренко, 703 голоси. 2-е місце читацьких симпатій)
“Panicoffski” (Кундер, 380 голосів. 4-е місце читацьких симпатій)

http://observer.sd.org.ua/news.php?id=10895

Prophet
04.01.2007, 13:02
Та ну, цьогорічний конкурс розчарував страшенно :(
Фє. З таким результатом можна було й не проводити ніяких фіктивних голосувань, а одразу нагородити Жадана.
Як мені видається, Жадан, яким би він не був талановитим і те де, взагалі в концепцію конкурсу не вписується, адже пропонувалось обрати найкращу книжку серед тих, які видано у 2006 році, як я розумію, уперше. А до чого ж тут перевидання і збірки раніше друкованого? Треба було попереджати, може, тлді б виграла збірка творів Франка...

m_bryl
05.01.2007, 18:16
як на мене, інтернет-голосування – то повна лажа і його результати взагалі можна було не брати до уваги. Найголовніше, що треба зробити у всіх конкурсах, так це збільшити кількість членів журі (наприклад втричі). Тоді важко буде говорити про підкуп або про лобіювання інтересів. В принципі про це вже багато писано після завершення конкурсу ВВС.

jull
06.01.2007, 15:01
Я з самого початку конкурсу слідкувала за його перебігом. Страшенно раділа перші 3 тижні, коли на першому місці була Малярчук, сама за неї проголосувала, бо дійсно вважаю її книжку кращою за минулий рік. Весь час мене здивовувала кількість голосів, віддана за Андруховича, Жадана, Дереша.... Стільки шуму, а голосів ледь десятка набиралася. Не зрозумілим залишався варіант з Каганцем--ну невже це настільки популярна книжка? приходила в "Білокнижник", брала в руки і нічого не розуміла й далі, невже півтори тисячи людей справді... ну да ладно, це їхня справа. Звідки в фіналі взявся Жадан, в принципі не розумію. Ще цікаво вийшло з Бондаренком, ну ладно в нас по всьому місту розклеєна його реклама, молодець хлопець розкручує себе як може, але аж так, щоб на друге місце і в 70(!) разів більше голосів за Андруховича!!!!!!
Спиталася в Дмитра, Як ставиться до (тоді ще) третього місця??
Він сказав, що він не Жадан і не Андрухович, і не може безкоштовно і безперешкодно прийти, наприклад, на 5 канал і пропіарити себе як бренд і заразом всі свої книжки, тому викручується як може..... Важко з ним посперечатися, молодець...

Авітенцій
08.01.2007, 18:29
Малярчук та Андруховича складно придбати в місті. А інші є. Враження, що вони повинні отримувати нагороди.

Prophet
09.01.2007, 13:07
Згалом, "фальсифікації" тут, як на мене, недоречне слово. Просто не зовсім об'єктивне журі.

Олесь Бережний
09.01.2007, 19:34
Згоден, що слово "фальсифікації" тут геть недоречне. Цей конкурс, за визначенням, не був і не є пошуком стовідсотково "об'єктивної" математично-рахункової істини, а радше колегіальним віддзеркаленням смаків і вподобань членів журі. Тому і слово "об'єктивне" тут, НМД, також є недоречним. За визначенням. Як і будь-який конкурс, де показники переможців НЕ МОЖНА виміряти за допомогою вимірювальних приладів чи пристроїв, такі конкурси завжди були, є і будуть базуватися на суб'єктивній оцінці оцінювачів. Тому не вважаю оцю суб'єктивність недоліком таких конкурсів, а лишень об'єктивною реальністю, з якою варто рахуватися і не заплющувати на неї очі.

Князь R.
11.01.2007, 03:10
Як я бачу, це були саме фальсифікації. Але мене дивує: "чому"? Хіба це такий авторитетний конкурс? Що дає виграш в ньому?
І взагалі, хіба "Пшениця без куколю" така страшна для них книга? Хтось читав її? Які враження?

Дівча
24.01.2007, 16:45
Я читала "Пшеницю". Це не художня література, а дослідження, причому досить наукове. До того ж торкається теми, яка одвічно викликає суперечки. Але, як на мене, рейтинг голосування показав інтерес до цієї книги, а не її літературну (у загальноприйнятому сенсі) сторону. А журі та організатори просто лякаються (як загалом демократи та ліберали) теми рас взагалі, не розбираючись, де расизм, а де наука расологія. Зараз тему зникнення білої раси ретельно замовчують, намагаються зробити вигляд, що нічого такого не відбувається, ніби це і є політкоректно. Тим то і викликана така поведінка організаторів. Хотіли як завжди - спокійно, нудно, заплановано провести конкурс та поставити галочку - мовляв, відбулося! І переможці є! І до їх імен вже звикли тощо. Не вийшло.

Олесь Бережний
24.01.2007, 16:58
Зараз тему зникнення білої раси ретельно замовчують

Дівча, а Ви ж ніби не мовчите? Шкода, звичайно, що таке неподобство з ретельним замовчування відбувається саме зараз. Напевно раніше з цим питанням було все гаразд?

Шановні читачі "Пшениці", "Жита", "Вівса", "Рису" і "Картоплі" - готуймося до появи зеленої раси - :D :D :D

spark
24.01.2007, 17:07
Без жодних натяків хочу звернути увагу шановного панства на те, що саме в інтернеті найлегше чинити будь-які фальсифікації, особливо на голосувалках. Та навіть без фальсифікацій. Досить бути членом якоїсь популярної спільноти, щоб твої знайомі охоче за тебе проголосували.

Тобто використовувати одні непевні дані на спростування інших непевних данних методологічно не правильно.

Prophet
26.01.2007, 20:15
Ви що, дійсно вірите, що за ту "Пшеницю" стільки людей проголосували? От же наївні... Скільки там наклад-то був? Та про неї і не чув ніхто! Звичайна банальна накрутка інет-голосування.

Дівча
25.03.2007, 01:53
Наклад був 8000, а ще у і-неті розміщений. А перед тим, як ставити щось під сумнів, варто ознайомитись з цим "чимось".

Дівча
25.03.2007, 02:23
Дівча, а Ви ж ніби не мовчите? Шкода, звичайно, що таке неподобство з ретельним замовчування відбувається саме зараз. Напевно раніше з цим питанням було все гаразд?

Шановні читачі "Пшениці", "Жита", "Вівса", "Рису" і "Картоплі" - готуймося до появи зеленої раси - :D :D :D

Олесь! Здається, Ви не дискусію хочете вести, а просто колекціонуєте простір для самоствердження? Що саме ви мали на увазі, запитуючи про стан цього питання раніше ? Якщо Вас дійсно турбує ця тема, я дам Вам багато посилань і Ви зможете ознайомитися самостійно зі станом цього питання. До того ж, погляньте, хто і як стає до лав антирасистів нині http://epravda.com.ua/news/2007/3/22/53399.htm і як відбувається підміна понять!

Nice Gothic Girl
25.03.2007, 12:53
В принципі,все з цим конкурсом ясно.Щось типу "решта тоже так нічьо,але наші круче всіх".ІМХО,просто треба було пропіарити певних людей,і не важливо яким способом.Чорний піар - теж піар.Пропоную подивитись на цю ситуацію з іншого боку.Виходить що корупція є навіть там,де її за логікою не мало б бути.Тобто заради грошей певні люди зроблять все,що буде комусь завгодно.Дуже шкода пані проФФесора.Радує,що я вчусь на природі,а не на гуманітарному.Не заздрю своїм колегам...:(

acid drinker
25.03.2007, 13:38
Не заздрю своїм колегам...:(а мене пані віра цілком влаштовує. не стежила за конкурсом, тому не можу точно сказати, шо про то думаю. але науковець вона гарний, хоч і феміністка трошки =)
тому не треба нам співчувати, чесно-чесно :)

Олексій Хабаров
16.04.2007, 10:00
А мені здається журі все зробила по принципу "таланту треба допомагати, бездарність сама пролізе"

Prophet
16.04.2007, 21:03
та ну?
а Ви всі номіновані книжки читали?
і куди вже Жадану допомагати?

Олексій Хабаров
19.04.2007, 13:35
та ну?
а Ви всі номіновані книжки читали?
і куди вже Жадану допомагати?

Нажаль, далеко не всі. Просто фізично не маю на це часу.
А з приводу Жадана - я розумію, що дехто може дуже заздрити цій людині. Особисто мені в нього подобаються більш ранні твори, отож не маю ніякої упередженості.

Prophet
19.04.2007, 14:50
А до чого, власне, заздрощі? Я не допетрала, це був камінь у мій город, чи шо?

Із Жаданом носяться як із писаною торбою, тоді як поряд є достатньо не менш гідних уваги і премії літераторів. І допомоги він, ще раз кажу, імхо, не потребує.

Олексій Хабаров
21.04.2007, 11:04
А до чого, власне, заздрощі? Я не допетрала, це був камінь у мій город, чи шо?

Із Жаданом носяться як із писаною торбою, тоді як поряд є достатньо не менш гідних уваги і премії літераторів. І допомоги він, ще раз кажу, імхо, не потребує.

Вибачте, але я особисто Вас не знаю. Тому ніякого каміння в ніякі городи не кидаю, взагалі не маю такої звички. А щодо заздрощів - то цю тему я давно розвивав і на майдані.орг.юа і в себе в жж.

А який би Ви запропонували список переможців?

Prophet
22.04.2007, 00:20
тут про мій особистий список не йдеться. я не експерт, і я не читала УСІХ новинок 2006 року. але все ж вважаю, що премію варто було б дати хоча б тим же найближчим конкурентам Жадана - Довженку чи, ще ліпше - Тані Малярчук. але то моє особисте.
я, здається, тут уже писала, що, на мою думку, "Капітал", як мінімум, не відповідає вимогам конкурсу.

Tim-Lit
10.12.2007, 14:15
"Літературний форум" Романа Кухарука вчинив жорстокий рознос (типу проносу) цьому конкурсу:
http://www.litforum.org/events
З матюками...
:bu:

acid drinker
10.12.2007, 14:38
шо, апять?
ну й ідуть далеко. книжка року у нас хароша, там цього разу є, з чого вибирати.

Князь R.
10.12.2007, 19:24
ну і нащо було видаляти мій пост?
це якесь параноїдальне бачення "піару", я ж не закидаю статті щодня/щотижня, а ця стаття і справді цікава
(чому посилання Тимура ви не видалили...)

ось до речі постійний лінк - http://www.litforum.org/events?vidguk=1197127544

Олесь Бережний
11.12.2007, 22:06
ця стаття і справді цікава

Ой лишенько! :8

Князь R.
24.12.2007, 01:25
ага
гола правда

Олесь Бережний
26.12.2007, 16:44
авжеж!
діжку жовчі в тій "статті" не зіпсувати жодною ложкою дьогтю на цьому форумі.