Показати повну версію : Чому Майстер прощає?
Андрон Кобила
05.03.2007, 18:24
Чому Майстер прощає?
Те, що не може знищити час, іноді стирає людська пам'ять.
Але й коли не можливо забути чи пробачити, відчуваєш товстий
шар пилу, який лишають хвилі історії, накочуючись, наче на скелі,
на події давно минулих днів. Хто згадає Інквізицію через три сотні
років? Лише прямі нащадки, іноді, можуть підняти завісу, оголивши
правду. Людський геном прагне нести лише позитив, звільнятися
від негативної інформації, лишити те, що варто передити майбутнім
поколінням. Мутації і відхилення не приживаються, знищені чи
відсіяні сучасниками. Або ж зникають за браком послідовників.
Але... Завжди знайдеться 'але' , яке здатне обдурити 'імунну ситему'
народної пам'яті. Бридко і, чесно, не хочеться наводити приклади
викрутасів історичних діячів, які, подекуди, живі й нині. Адже
історія твориться на наших очах.
Так чому саме Майстер пробачає (чи виправдовує?) Понтія Пілата,
а не Єшуа? Може час лікує усі рани, чи гріхи стерлися самі-собою
за дві тисячі років, що минули? Пам'ять злодіння іноді не можна
стерти навіть кров'ю. Але нащадки можуть переосмислити, зважити
заново те, що сталося. Хоча часто-густо ми забуваємо про спірале-
подібність розвитку світу, знову і знову наступаючи на одні й ті ж
дитячі граблі, які б'ють нижче пояса.
Так чому ж саме Майстер прощає?
Важливим є усвідомлення, яке приходить з часом, внутрішнє
переродження того, хто скоїв. Ти сам мусиш зрозуміти,
змінитися самотужки.
Авітенцій
06.03.2007, 10:27
Цікаво.
В вашому розумінні, це заклик чи до відома?
Nike_Велес
06.03.2007, 14:09
гарна творчість, люблю такі тексти... запитання посутні, актуальні, не якесь там "я кидаю цеглу своїх бажань у твої коричневі павуки на чорній ріллі"....
творчість завжди є насамперед "запитування про світ", потім (можливо - наступний етап) - "моделювання нового світу у різних ракурсах", - а не якісь там "понти заради понтів", "випендрювання лінгвістичною технікою (напускання туману), щоб не дай боже, не назвали графоманом", "шоби всьо було по хвормє - ето же очінь і очінь..."
і дуже мало таких ось творів - які просто промовляють до твоєї душі, а не тягнуть на ригачку...
що ж до "Так чому саме Майстер пробачає (чи виправдовує?) Понтія Пілата,
а не Єшуа?" - я, наприклад, вважаю, що нікого Майстер не виправдовує - просто Ієшуа вибрав один різновид смерті, а Понтій Пилат - інший... проте приречені на смерть були обоє, як і ми з Вами, - цього ніхто не відміняв...
отож, ніхто не пробачає і не виправдовує, - якщо Ви не вмієте втекти від лихого чи подолати його - горе Вам! :)
І я був би не я, якби не написав таке: "злодіння" - це, мабуть, злодіяння? ;)
Андрон Кобила
07.03.2007, 20:09
Цікаво.
В вашому розумінні, це заклик чи до відома?
Я просто виразив свою думку. І ніколи не претедую на істину в останній інстанції. Це заклик зробити одне - задуматися
Андрон Кобила
07.03.2007, 20:17
що ж до "Так чому саме Майстер пробачає (чи виправдовує?) Понтія Пілата,
а не Єшуа?" - я, наприклад, вважаю, що нікого Майстер не виправдовує - просто Ієшуа вибрав один різновид смерті, а Понтій Пилат - інший... проте приречені на смерть були обоє, як і ми з Вами, - цього ніхто не відміняв...
І я був би не я, якби не написав таке: "злодіння" - це, мабуть, злодіяння? ;)
Дякую за вашу думку. Завжди є демон у тобі, якого варто побороти.
Втікти не можна лише від податків і смерті.:rolleyes:
Звичайно, "злодіяння":8
Авітенцій
08.03.2007, 06:19
Це заклик зробити одне - задуматися
Вдалий заклик.
Андрон Кобила
08.03.2007, 19:29
Вдалий заклик.
:thank_you
Cleric_Preston
10.03.2007, 17:22
Ну прямо крик душі. Найцікавіше, що ми вважаємо, ніби нас горе не зачепить, і думаємо, що це - несправедливо. Напевно, наш убогий розум не пристосований для того, щоб осягнути поняття справжньої вічності, любові, сили... Бо ми на все дивимося примітивно.
Андрон Кобила
10.03.2007, 18:47
Ну прямо крик душі. Найцікавіше, що ми вважаємо, ніби нас горе не зачепить, і думаємо, що це - несправедливо. Напевно, наш убогий розум не пристосований для того, щоб осягнути поняття справжньої вічності, любові, сили... Бо ми на все дивимося примітивно.
Насправді горе уже зачепило.
не треба ототожнювати примітивізм і релігійний фанатизм ( згрішив - покаявся, згрішив - покаявся і т.д.).
Я ж не навязую, Cleric, тобі свою філософію. Хоча жбурнути критичною думкою - твоє законне право
Перекоти-поле
10.03.2007, 19:49
"Так чому саме Майстер пробачає (чи виправдовує?) Понтія Пілата,
а не Єшуа?"
Чесно кажучи, не зрозумів, а що такого зробив Єшуа, що його на відмінну від Понтія Пілата потрібно пробачити чи виправдати?
Андрон Кобила
10.03.2007, 22:15
"Так чому саме Майстер пробачає (чи виправдовує?) Понтія Пілата,
а не Єшуа?"
Чесно кажучи, не зрозумів, а що такого зробив Єшуа, що його на відмінну від Понтія Пілата потрібно пробачити чи виправдати?
Малося на увазі, чому Пилата прощає саме Майстер, а не Єшуа:D
Перекоти-поле
10.03.2007, 22:20
А-а.. Тепер зрозуміло. :)
Cleric_Preston
11.03.2007, 19:10
Релігійний фанатизм - не стільки згрішив і покаявся, скільки прагнення довести, що твоя віра - єдина правильна. А згрішив і покаявся - це і є примітивізм людини, яка щиро вірить у вседозволеність (адже Бог їй все пробачить).
Так чому саме Майстер пробачає (чи виправдовує?) Понтія Пілата,
а не Єшуа?
Речення побудоване стилістично неправильно - тому й виходять непорозуміння. Справді, таке враження, що Майстер пробачає не Єшуа, а Пілата.
Щодо питання: Єшуа простив Пілата давно, проте той картався муками совісті (а це і є своєрідне пекло), тому й висів у якомусь просторі. Завдяки ж Майстру він врятувався від безчестя, сам побачив те, що його вчинок був не таким уже й поганим. Це одна версія.
Інша ж у тім, що твором просто алегорично показаний несправедливий осуд Пілата людством. Так само, як Толстого анафемували і помістили на картину "Страшного Суду". І знову ж Майстер, завдяки своєму романові, відкрив очі людям.
Nike_Велес
12.03.2007, 12:16
Релігійний фанатизм - не стільки згрішив і покаявся, скільки прагнення довести, що твоя віра - єдина правильна. А згрішив і покаявся - це і є примітивізм людини, яка щиро вірить у вседозволеність (адже Бог їй все пробачить).
респект! у своєму романі я критикую, напр., ісламістів-терористів (натякаючи і на інших), які вважають, що за якісь дії (вбивства невірних, чи як у нас - сповідь) аллах чи господь забере їх у "рай" разом з черевиками! такий атавізм, така ще фантастична дикість є у свідомості деяких "віруючих"...
Що ж до Єшуа, то він взагалі був або хворий, або збоченець... проте осудити євреїв, зокрема їхній релігійний провід, ми повинні - вони посягнули на свободу слова, на свободу совісті, віросповідання, сексуальної орієнтації і т.і... і дотепер не каються у цьому!
тепер ми бачимо, наскільки небезпечні ці фундаменталісти, будь вони ісламісти чи юдеї!
он Тім-Літ пише, що на рівні "дхарма" чи чогось такого макару, чорне можна розглядати як біле...
"Важливим є усвідомлення, яке приходить з часом, внутрішнє
переродження того, хто скоїв".
Тому і варто вигадувати нову релігію (а не плентатись у хвості старих, маразматично-дебільних)!!!
Cleric_Preston
12.03.2007, 16:29
Ну чому ж одразу хворий. У кожної людини в цьому світі є своє призначення, яке вона має виконати і яке має відчути.
Андрон Кобила
12.03.2007, 19:05
несправедливий осуд Пілата людством.
Малодушшя(страх) - найбільший гріх(слова Єшуа).
Згоден, що стилістики не вистачає( але ж є саме Майстер:rolleyes: )
І ти вважаєш, що Пілату даровано світло лише через 2000 років щоб просто подивитися, як він мучається?
Cleric_Preston
12.03.2007, 21:26
Ну душі ж не всю смерть у чистилищі сидять)))))))
І ти вважаєш, що Пілату даровано світло лише через 2000 років щоб просто подивитися, як він мучається?
У всесвітніх масштабах 2000 років нічого не означають - як 2 години у залі очікування. Пару годинок можна і помучитися совістю. Покарати все одно ж якось треба. Тим більше - з прикладом для інших.
Я взагалі думаю, що це Булгаков під кайфом написав - адже, як відомо, він нариком був.
Nike_Велес
13.03.2007, 11:29
Ну чому ж одразу хворий. У кожної людини в цьому світі є своє призначення, яке вона має виконати і яке має відчути.
слава богу, що я не нарик!...
Пане Клерику, я висловив своє ставлення стосовно поведінки Єшуа - "або хворий, або збоченець"... як на мене, бути збоченцем - це не завжди погано, іноді навіть добре... бути хворим - це теж непогано, бо всі ми періодично хворіємо, виліковуємось, аж поки не загнемось, як і Єшуа чи Пилат...
але Єшуа був трохи наївний - "будьте досконалі, як отець ваш досконалий"... це котрий отець наш досконалий і в чому?... у тому, що нам це непевне життя дарував? :(
так воно, цево, на досконалість поки що не тягне!...
Cleric_Preston
19.03.2007, 19:25
Чи наївні люди, коли вони прагнуть досягти ідеалу? Хіба що, якщо думають, ніби вони цим ідеалом є. Адже у досконалості немає меж. :)
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008