Показати повну версію : Стефан Цвейг "Лист незнайомки"
Чи можливе таке кохання насправді??? Мені якось невіриться... Тільки нещодавно дочитав цю невеличку, сумну історію. Справді вражає! :eek: Але якось я не можу повірити в таке кохання. А ви?
Чому ні? У житті все буває... инша річ, що не завше і не зі всіма, тому й не віриться. ІМХО. :(
Можливо ти правий... Не знаю.
Власне до другої ночі читав. Часом трусило від злості, а згодом розбирало на плач.
Нйцікавішим є те, як Цфейх грає на почуттях людей. Давно нічого подібного не читав.
Мені цей твір мама радила прочитати, що я і зробила ще в 10 класі. пам'ятаю, що я плакала, хоча є вельми цинічною і місцями жорстокою особою... але вміє автор розчулити.
але ось ще в чому вся штука... не пам'ятаю, про що там йшлося... треба ще раз перечитати.
Sun_4ever
17.05.2006, 16:33
Не віриться в таке кохання, бо не віриться в те, що людина може так безмежно губитися в комусь...Це дійсно історія яка розчулює, проте неї можна шось взятидля себе. Особисто мені страшенно сподобалась інша новела Цвейга- "Амок"
acid drinker
18.05.2006, 01:09
цвейг майстер))) банально, але правда - він уміє робити так, шоб люди плакали... а уміє змушувати їх обурюватися... чи навіть сміятися - шо іноді важче.
листи незнайомки мене зачепили якраз так, як мали - стало сумно, почало думатися про любов і різні паскудства, а потім взяло і попустило. думаю, на бульше вони не розраховані. гарна річ без претензій на месіанство. дозволяє залишитися при своїй думці.
Напевно в мене вік такий був. що я плакала. от перечитаю - повідомлю результати експерименту.
а новела Амок про що?
acid drinker
18.05.2006, 12:13
тропіки. напівдика община, в якій живе європеєць високого рангу зі своєю дружиною. і теж європеєць-лікар, який відмовляється зробити цій жінці аборт - зі своїх особливих причин. гарна річ, раджу.
Надивишись серіалів у ті далекі часи, коли я ще дивилася телевізор, можу припустити, що лікар не хоче робити аборт, бо дитина від нього.
я цвейга читала російською. і Амок вже знайшла російською. а в когось є посилання на оповідання Цвейга українською, в електронному вигляді.
acid drinker
18.05.2006, 13:47
Надивишись серіалів у ті далекі часи, коли я ще дивилася телевізор, можу припустити, що лікар не хоче робити аборт, бо дитина від нього.
невже ти думаєш, шо у цвейга аж такий поганий смак? :confused:
та ні, це у мене від серіалів такий осадок залишився... :)
acid drinker
18.05.2006, 14:39
насправді все набагато цікавіше...
а якшо вже говорити про улюблені речі цвейга, то мене зачепив страх. симпатична така новелка... болюча.
цікаво... я вже заінтригована... от лише робота не дає змоги почитати...
Раджу також почитати "Нетерпение сердца" Цвейга. Я, коли вперше читала, була просто у захваті. Цікаво, як цей роман сприймуть інші.
ой, роман це надовго... так що доведеться або не працювати, або не читати... і тепер не знаю, що гірше... попереду вихідні- що не може не тішити само по собі, а тут ще є чіткий план з прочитання Цвейгових творів. і все ж, хто знає, де можна в інтернеті знайти Цвейга українською?
я прочитала Амок. спасибі всім, хто його радив.
особливо сподобалися описи автора.. отак читаєш загальну канву, в яку вплетені такі деталі, що роблять уявну картинку подій опуклою, виразною... і трагічною. гарне оповідання. майстерно написане.
acid drinker
27.05.2006, 01:05
правда, цікавіше, ніж мильні серіали?;)
без питань.... класно написано. усі перепитії в нього гарно вимальовано...треба ще щось прочитати... я амок не просто прочитала
- я його на шаленій швидкості прочитала!!!! можна сказати - проковтнула...
Щойно прочитала "Лист незнайомки" - сильно вражена. Трохи раніше читала "Захід одного серця", "Літню новелу" і "Вулицю в місячному світлі". Після Цвейга в мене залишаються якісь особливі відчуття, і я перебуваю "в великом изумлении перед тем, как многообразны судьбы людские, и снова я ощутил, - это чувство способно радовать меня до слез, - что за каждым окном неминуемо притаилась чья-нибудь судьба,
каждая дверь вводит в какую-нибудь драму"
Цвейг надзвичайно майстерно відтворює людські почуття, окремими штрихами тонко, але цілісно охоплює внутрішній світ з усіма його відтінками, відкриває людську беззахисність, але, мені здається, не для сліз і співчуття, а для того, щоб наштовхнути на роздуми і застерегти від бездумності і легковажності у відносинах з людьми.
Мені дуже подобається: як стиль написання, так і проблеми, які порушуються в його творах. Обов'язково читатиму ще.
дуже рада почитати дописи від isabell - давненько не читала.
а ще обовязково (!!!) прочитай Амок... мені його тут нарадили... втім, ти сама напевно все вище у цій темі читала...
дуже рада почитати дописи від isabell - давненько не читала.
а ще обовязково (!!!) прочитай Амок... мені його тут нарадили... втім, ти сама напевно все вище у цій темі читала...
Приємно чути, що хоч хтось радий моїм дописам:), а то в мене цілком основано склалося враження, що мене на цьому форумі категорично не сприймають.:(
Дякую за пораду. "Амок" неодмінно прочитаю.:o
Приємно чути, що хоч хтось радий моїм дописам:), а то в мене цілком основано склалося враження, що мене на цьому форумі категорично не сприймають.:(
Дякую за пораду. "Амок" неодмінно прочитаю.:o
авжеж сприймають, так що не бери близько до серця всілякі випадкові репліки і не сприймай їх як наїзди чи ще щось таке... одним словом, про це читай в темі твої же isn't someone missing me.
nут ще angel радила роман Нетерпение сердца почитати. а в мене все руки не доходять... та в майбутньому візьмусь обовязково!!!
цвейг класно пише. знала б німецьку на достойному рівні, а не так, як я її знаю, обовязково спробувала б щось українською перекласти.
авжеж сприймають, так що не бери близько до серця всілякі випадкові репліки і не сприймай їх як наїзди чи ще щось таке... .
Та ну, випадкових реплік не буває, але я близько до серця не беру, а зі всього роблю висновки: про людей і, в першу чергу, про себе. На жаль, висновки не завжди втішні, зате даремно не пропадають, а йдуть як керівництво для самоудосконалення.:o
тут ще angel радила роман Нетерпение сердца почитати. а в мене все руки не доходять... та в майбутньому візьмусь обовязково!!!
Я теж хочу прочитати цей роман, та навряд чи матиму на це в найближчому майбутньому час. Тому поки що читатиму менші за обсягом твори.
Вчора прочитала "Амок"!
особливо сподобалися описи автора.. отак читаєш загальну канву, в яку вплетені такі деталі, що роблять уявну картинку подій опуклою, виразною... і трагічною. гарне оповідання. майстерно написане.
Справді, майстерно. Дуже сподобалося. Мене в Цвейга захоплює те, як він вміє з, по суті, банального сюжету розгорнути справді глибоку і драматичну оповідь. Його твори особисто мене не залишають байдужою.
Ще прочитала "Легенду про сестер-близнюків" - теж сподобалось.:o
Sun_4ever
07.06.2006, 23:28
Дуже рада, що вам всім сподобався "Амок". З радістю його б перечитала.
І ще дуже хочу прочитати все, що ви порадили... Але , на жаль, немає зібрання його творів вдома... А шукати десь немає часу (((
Дуже рада, що вам всім сподобався "Амок". З радістю його б перечитала.
І ще дуже хочу прочитати все, що ви порадили... Але , на жаль, немає зібрання його творів вдома... А шукати десь немає часу (((
тримай ось посилання. там багато всього є...
http://www.lib.ru/INPROZ/CWEJG/ - тут оповідання
http://lib.aldebaran.ru/author/cveig_stefan/ - тут нетерпение сердца і Совесть против насилия: Кастеллио против Кальвина
Sun_4ever
08.06.2006, 15:53
Iryska, дякую тобі.
Хоча я люблю запах паперу на руках, але Цвейг то виняток
я теж люблю читати книги, вдихати їх пахощі, підкреслювати осбливо вдалі місця... потім повертатися, водити пальцем по знайомих рядках...
але - мені мабуть грошей не вистачить скупити все, що я хочу прочитати. а ще я навчилася читати з екрану на роботі - бо тут ніяк книжок українських не дістанеш. а хочеться читати нове.
а як маєш принтер, то можна роздрукувати і зшити... теж типу книжка...
так що читаю і з книжок, і з екрана, і з роздруківок...
Чи можливе таке кохання насправді??? Мені якось невіриться... Тільки нещодавно дочитав цю невеличку, сумну історію. Справді вражає! :eek: Але якось я не можу повірити в таке кохання. А ви?
Ты права))) Бо любовь это только воображеніє которое побеждает над нашим умом.
Стефан Цвейг - ріспект!!!
почну з питання про те, чи можлива така любов у житті, як у "Листі незнайомки". моя позиція приблизно така: Цвейг мене переконав у тому, що таке кохання буває, і я не є слідчим-детективом чи великим життє-правдо-любом, щоб докопуватися, проводити слідчі експерименти і соціологічні опитування: так усе-таки буває чи не буває? мені приємно вірити Цвейгу наслово.
щодо інших новел тут згаданих: Амок - то є чудово, тонка, болюча і гарячкова річ. ще мені подобаються новели "В сутінках" і "Шахматна новела". зрештою, всі новели Цвейга, які я прочитала (десятка півтора набереться), я запам"ятала як витончені, напружені, атмосферні речі, це класна, дуже якісна література.
а роман "Нетерпение сердца" чомусь не вразив. якось занадто вже мелодраматично, трохи затягнуто... втім, я не переконую нікого, що це погана річ, просто не на мій смак чи настрій.
Попробує просто бути простішою щоб хлопець хороший запав на тебе))) і він покаже тобі що таке любов))))(є нормальні хлопці які вміють цінувати не красу а те що в тебе є приховане в самі душі)
Удачі тобі....
Цвайг насправді письменник, який знав як писати, щоб сподобатись читачеві. Це талант.
Але набагато більший талант, коли письменник пише те, що на душі, віддаючи частину свого Я тексту (і не обов"язково щоб цей текст був автобіографічним). Тоді це вражає... В австрійській літературі, на відміну від Цвайга, таких письменників багато: Музіль, Кафка, Бахман, Пауль Целян, Кершбаумер (якщо його можна вважати австрійським...) і багато інших.
а може він просто мав на душі те, що й інші хтіли б мати.. того і був таким популярним?
а з вашого переліку не читала жодного, окрім Кафки.
тра виправлятися
:)
щодо листа незнайомки можу сказати з впевненістю,що й в житті таке буває,відчула на власній шкурі...що таке кохати без відповіді 12 років,так іноді хочеться написати листа...(((
а я читала шахматну новелу. до сих пір в шоці! супер
Народ, якщо у когось є електронний варіант цієї новели - поділіться будь ласка. Пишу курсову і хочеться мати текс під руками . Наперід дякую
Народ, якщо у когось є електронний варіант цієї новели - поділіться будь ласка. Пишу курсову і хочеться мати текс під руками . Наперід дякую
ти що? гугл знає все. у нього й треба питати.
http://bookz.ru/authors/cveig-stefan/chess.html
Порадила викладачка ("Особливо "Лист незнайомки" слід прочитати хлопцям").
Прочитав.
В тому, що Цвейг дійсно вміє грати на емоції навіть не сумніваюсь. Ніби твір як твір, але часом так трясло від обурення. Плюс жаль... Під кінець героїню не лише жалієш, а й в дечому симпатизуєш, настільки сильною особистістю вона виявилась. От тільки більше жодних позитивних емоцій твір не викликав.
Щодо кохання... Уважно перечитав твір тричі. Не знайшов. Його там нема.
Є дитяча закоханість, є фанатизм, є манія, місцями пробігає пристрасть.
Але жодного сліду кохання... (((
На мене більше вплинула новелка "Гувернантка", довелося задуматися над тим моментом, коли я подорослішала
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008