Показати повну версію : Дух і колорит фантастики. Фантастика і українство.
sventitsleyf
23.04.2007, 01:49
Гадаю, не можна не погодитись із тим, що кожному твору притаманна особлива атмосфера. Більше того - самі жанри - теж певна атмосфера. Але мова не зовсім про це. Деякі твори, написані різними авторами, іноді може поєднувати якийсь ДУХ, вони, навіть, могли не читати одне одного, а ДУХ є. Іноді - це епоха, іноді - щось інше. Цей ДУХ - жива істота. Така собі "нація" в літературі. Різний дух може жити і в межах одного жанру, наприклад фантастики. Як не як, а українська фантастика проходить тільки стадію утвердження. Якою вона буде? Звичайно, спланувати таке наперед не вдастся, але якою вона є сьогодні? Які "нації" чи то ДУХ ви бачите у сучасній українській фантастиці, або хотіли б бачити? Опишіть свої емоції, які виникають з цього приводу (тобто, яким ви цей ДУХ відчувапєте?). Чи має бути українська фантастика зациклена на українстві? Я ось гадаю, що НІ! Але яким чином зробити ширшими кордони розуміння "українства", в тому числі і в фантастиці? Це має бути особливий світогляд, філософія (і не просто як пафосне слово, а справжня філософська система, із своїми цінностями). Даваєте в цій темі спробуємо пошукати її, цю "філософію", цей світогляд, цей ДУХ. Такі питання нерозривно повязані із концепцією української фантастики взагалі у майбутньому.:friends:
Тема справді потрібна, і пошукати відповідей варто... Зробимо! ;)
Єдине, з чим не згоден:
Як не як, а українська фантастика проходить тільки стадію утвердження.
Це можна сказати лише про сучасну українську фантастику. Але те, що вона існувала і утвердилася вже давно, у мене особисто сумнівів немає.
Звісно, не варто. Ані Лем, ані Шеклі, ані Стругацькі не писали національної фантастики - писали якісну.
Але можна в якісну вставити щось українське, хай незначну деталь - і це буде добре, бо українцеві стане приємно, а інші щось взнають про українців.
sventitsleyf
23.04.2007, 13:38
Це можна сказати лише про сучасну українську фантастику. Але те, що вона існувала і утвердилася вже давно, у мене особисто сумнівів немає.
Ну, можливо, я й не правий, не заперечую. Можна по різному розуміти становлення літератури. Я тут мав на увазі, що все ж українська фантастика знаходиться у стадії пошуку. Знову ж таки - література завжди знаходиться у стадії пошуку. Це теми складні для того аби їх абсолютно правильно висловити. Але невже чи можемо ми зараз сказати: "О! Це саме українська фантастимка!" про книжки, написані навіть у різних напрямках, написані про різне, де немає козачків і сала, виходячи лише із якогось світовідчуття?
Те-е-е-екс...
По "здрілому розмишлєнії..." ;)
Оскільки існують національні літератури як такі (українська, російська, англійська, німецька...) - отже, мають існувати... м-м-м... Назвемо це так - національні школи фантастики. А тому таке явище, як "українська фантастика", все-таки має місце.
Якщо я десь помилився - виправте мене...
Буду вдячний...
:friends:
А от щодо характерних рис...
Тут звернення явно не за адресою! Адже ми - письменники, а не літературознавці. Гадаю, добре, коли письменник вміє написати доброякісну фантастику - але до кінця не усвідомлює, як це диво відбувається. Як писав в одній анкеті Володимир Висоцький:
"Если знать, за что любишь - это уже не любовь, а хорошее отношение..."
Має бути тут якась таємниця... інтуїтивна, навпомацки робота... пробивання нового й незвіданого для автора... Інакше то вже не творчість, а чисте ремісництво.
Тому я не знаю, які саме риси притаманні саме українській фантастиці. Особисто мені здається - містичність... ба навіть містерійність... та поетичність. Але то лише здається і лише мені. Тим паче, я - не літературознавець і не хочу відбирати у них кавалок хліба насущного.
;)
sventitsleyf
24.04.2007, 00:19
Тому я не знаю, які саме риси притаманні саме українській фантастиці. Особисто мені здається - містичність... ба навіть містерійність... та поетичність. Але то лише здається і лише мені. Тим паче, я - не літературознавець і не хочу відбирати у них кавалок хліба насущного.
;)
Маю сказати, що ваша відповідь мене сильно порадувала! Я гадаю, що в такім разі в української фантастики велике майбутнє! Пригадую тут слова Юрія Нікітіна з його порад фантастам-початківцям (нажаль не можу зацитувати. Аможе й добре, що не можу:D ), що, мовляв, література - це те ж саме реміництво, і писати можна навчити кожного дурня, якщо пояснити йому елементарні правила, і, мовляв, хто думає, що він талант, тому з нами не по дорозі (хоча й не дослівно, але дуже близько до тексту). Цитата з інтерв"ю Капранових в "Узбіччі" - "Київська Русь" теж мене насмішила: "Ми вирішили, що написати філософський роман в принципі може й дебіл, він просто повинен записувати регулярно свої розумні думки, і вийде філософський роман". Розумію так, що вони, мабуть пожартували.
Особисто мені здається - містичність... ба навіть містерійність.
:friends:
Але ж і містика і ірраціоналізм мають під собою глибоке філософське підгрунтя. І не обов"язково стовідсотково знати як працює механізм написання. Містика завжди пов"язана і з ритуалом і фетишем і, і, і, і... Гадаю, що митці мавють ідти поряд із культурологами, літературознавцями, психологамиі іншими вченими гуманітаріями. Це не буде нічому заважати, це не буде втручанням в творчу сферу. Навпаки. Подібні речі створюють новий шар дискурсу над цією літературою, збагачують її, роблять більш насиченою. Нарешті, допомогають авторам знайти цікавий матеріал, або ж зрозуміти деякі речі, на які він дивився під іншим кутом.
Мабуть ваша правда, що не письменникам відповідати на такі питання, але ж цікавитися можна. І долучатися можна. Франко ось, в певній мірі долучався до дискурсу не тільки як письменник. Чого варто те ж "Сожжение упырей в с.Нагуевичи", тобто я не кажу, що це має бути чимось вузьким, лише літературознавчим.
По книге Турчинова снимают кино. В главной роли – звезда «Бригады»
Один из лидеров Блока Юлии Тимошенко Александр Турчинов, которого, если состоится оранжевое правительство, прочат на роль первого вице-премьера, претендует также на лавры известного сценариста.
Съемочная группа киевского режиссера Александра Кириенко (известного широко разрекламированными картинами «Оранжевое небо» и «Инди») уже приступила к работе над фильмом «Иллюзия страха» в Генуэзской крепости в Крыму. В основе сценария первая книга 43-летнего Александра Турчинова – психологический триллер «Иллюзия страха», написанная им 2005 году, когда он работал главой СБУ, в основе сюжета которой – история преследования бизнесмена по фамилии Короб. Лирические отступления в картине уносят зрителей в средневековье, где сознание Короба уходит в средневековую ирреальность картин Босха (репродукции этого фламандского живописца украшают книгу Турчинова).
Фильм посвящен жизни средней руки предпринимателя. Его незаконно арестовывают, в КПЗ над ним издеваются беспредельщики-менты, требуя своей доли от бизнеса. В этой сверхэкстремальной ситуации Короб пытается вычислить заказчика «наезда». Уже на свободе он выясняет, что в прокуратуре нет никаких данных о его аресте. Герой выясняет для себя и другие «странности»: некоторые собеседники оказываются не реальными людьми, а фантомами, созданными его сознанием: это и сокамерник-психиатр, и посланник рэкетиров, и друг детства…
Главную роль в «играх разума» по-украински играет Андрей Панин («Бригада», «Последний бронепоезд», «Бой с тенью»). В картине заняты также и другие звезды кино – Алена Бабенко, Алексей Петренко, Александр Семчев, Сергей Гармаш, Алексей Горбунов, Даниил Спиваковский. По предварительным данным – пока еще к проекту приглашаются спонсоры – бюджет превышает $1,5 млн. «Оранжевое небо» обошлось создателям в полмиллиона долларов. В Крыму съемки запланированы также в Новом Свете, Коктебеле, Ливадии и Ялте. Премьера картины намечена на осень 2008 года.
Сегодня
31 октября 2007. 09:40
Іраклій Вахтангішвілі започаткував обговорення мого інтерв'ю електронній газеті Національного університету ім.Тараса Шевченка тут:
http://irakliy.livejournal.com/50479.html?view=1005359#t1005359
Нарешті (через 1,5 роки!..) вдалося бодай щось дізнатися про причини зняття номінації "Українська книга" з "Порталу-2006"...
:cool:
Але особливо мені сподобалося, що вони випирають на перший план книжки серії "БУФ" і абсолютно замовчують "Приреченого жити", який вже точно раніше не друкувався!..
:cool:
(Хоча "Останній із струльдбругів", "Каїн, брат старший", "Навчениця" та інші твори теж були опубліковані уперше - просто не братимемо це до уваги...)
Хлопцi,звернiть увагу на мiй допис на живому журналi.:)
Олександр Левченко
09.11.2007, 11:03
Хлопцi,звернiть увагу на мiй допис на живому журналi.Так, друже, від скромності ти не помреш. :)
А ось справжній шедевр:pardus_
2007-11-06 06:09 pm UTC (посилання)
Ираклий!
На самом деле ожидать появления хорошей литературы на украинском языке безнадежно.
...
Появление приличной укр. фант. литературы может быть только с некоторой помощью.:rolleyes:
Так що, шановні, нам залишається лише масово переходити в ФУ! :D
Одне тішить: автор правильно розуміє термін "українська фантастична література". :)
Сашко, там є краща фраза:
а то туго у меня с украинским, читаю плохо и медленно
"Туго" і "мєдлєнно" можна освоїти лише формат анекдота. На жаль дійсно таки важко створити у такому форматі пристойний твір і не лише українською мовою. Боюсь що "вєлікій і могучій" тут теж об... :)
Хлопцi,звернiть увагу на мiй допис на живому журналi.:)
Звернув і що? Нічого нового там не побачив - одні лиш давно відомі факти:aga:
vitanova
10.11.2007, 15:56
Іраклій Вахтангішвілі започаткував обговорення мого інтерв'ю електронній газеті Національного університету ім.Тараса Шевченка тут:
http://irakliy.livejournal.com/50479.html?view=1005359#t1005359
Смішні розборки.
Всі молодці.
А ось справжній шедевр::rolleyes:
pardus_
2007-11-06 06:09 pm UTC (посилання)
Ираклий!
На самом деле ожидать появления хорошей литературы на украинском языке безнадежно.
...
Появление приличной укр. фант. литературы может быть только с некоторой помощью.
Так що, шановні, нам залишається лише масово переходити в ФУ! :D
Тут тішить принаймні те, що шановний pardus_ хоча б сподівається на появу "пристойної" української фантастичної літератури "з певною допомогою". Себто, жах, але не остаточний... з просвітом у віддаленій перспективі... якщо старші брати (треба розуміти - з "РФ") люб'язно візьмуть цих українських дикунів-тубільців і виведуть до світлих обріїв великої цивілізації...
:D
(Хоча чомусь мені здається, що коли судитимуть-рядитимуть ці добродії, то такого "часу Ч" вони чомусь ніколи не зафіксують, але то інша пісня - оскільки "а судьи кто?!")
:D
Ця оцінка мене дуже потішила! Бо у ній відчувається таке собі лагідне співчуття цій бідолашній Україні - аж сльози замилування з очей котяться! Адже ця оцінка значно краща, ніж прописана у газетьонках пана Базилюка, що час від часу з'являються у ложі преси Верховної Ради: там українська мова називається "обрусевшим немецко-польским диалектом", а українська література безнадійна немов небіжчик, який помер тиждень тому.
Олександр Левченко
12.11.2007, 21:06
Одне тішить: автор правильно розуміє термін "українська фантастична література". :)Тут тішить принаймні те, що шановний pardus_ хоча б сподівається на появу "пристойної" української фантастичної літератури "з певною допомогою". Себто, жах, але не остаточний... з просвітом у віддаленій перспективі... якщо старші брати (треба розуміти - з "РФ") люб'язно візьмуть цих українських дикунів-тубільців і виведуть до світлих обріїв великої цивілізації...Мені здається, що все-таки важливіше те, що пан "пердусь" називає "укр. фант. литературой" саме україномовну фантастику. Значить, їхня література - це щось інше. :aga:
Хлопці, критика з боку _pardus'a доброзичлива, навіть якщо видається зарізкою. До неї варто прислухатись, а не шпиняти.
Мені здається, що все-таки важливіше те, що пан "пердусь" називає "укр. фант. литературой" саме україномовну фантастику. Значить, їхня література - це щось інше. :aga:
Так, інше - пострадянська фантастика! І не сумнівайся - вони це чудово розуміють!
Хлопці, критика з боку _pardus'a доброзичлива, навіть якщо видається зарізкою. До неї варто прислухатись, а не шпиняти.
А я прислухаюся, прислухаюся... Суть його зауваження - в організації під егідою "РФ" конкурсу українського фантастичного роману...
Далі не писатиму, але ти й сам можеш пригадати наші розмови щодо перспектив УФ на ШашлиКОНах та КурКОНах.
;)
http://pix.lenta.ru/russia/2003/06/04/lenin/picture.jpg
"Вегной догогой идёте, товагищи!.."
(В.І. Ульянов-Ленін)
Олександр Левченко
13.11.2007, 14:13
А я прислухаюся, прислухаюся... Суть його зауваження - в організації під егідою "РФ" конкурсу українського фантастичного роману...Ну, якщо вони справді це зроблять, то варто всіляко їм сприяти і допомагати в цьому, незважаючи на амбіції та власні паралельні проекти. :aga: Однак, судячи з тону висловлювань на ЖЖ, а також історії взаємин РФ і УФ, це швидше скидатиметься на простягнуту для поцілунку руку, причому на рівні коліна. :bu: Якщо ж ідеться про нормальне співробітництво, то я сам готовий взяти участь у цій благородній справі. :)
Ну, якщо вони справді це зроблять, то варто всіляко їм сприяти і допомагати в цьому, незважаючи на амбіції та власні паралельні проекти. :aga: Однак, судячи з тону висловлювань на ЖЖ, а також історії взаємин РФ і УФ, це швидше скидатиметься на простягнуту для поцілунку руку, причому на рівні коліна. :bu: Якщо ж ідеться про нормальне співробітництво, то я сам готовий взяти участь у цій благородній справі. :)
Сашко, дорогенький!
1. Добродія pardus_'а з цією ідеєю у тамтешніх ЖЖ "заклювали" - він це сам визнає! Отже, ідея не була сприйнята вже на етапі її висування... А все тому, що з українською мовою у них туго (самі визнають) - тож йому й натякнули: не тратьте, куме сили!..
2. Я не проти, щоб "РФ", МАФ "Портал" або будь-хто взявся за конкурс українського фантастичного роману - та будь ласка! Які амбіції?! Прапор в руки - і вперед на барикади! А утримувати когось за фалди - то не мій стиль... Проте ти ж сам прекрасно розумієш, хто саме у такому разі формуватиме конкурсну комісію.
Не хочу ображати розкручених вельмишановних колег-письменників з ФУ-цеху... проте не тільки ж такий урод, як Тимур Литовченко, має свою думку про той конгломерат творів, що його сучасні читачі вважають українською фантастикою?! Ось цитата з листа (звісно, ім'я автора не розкриваю), що нещодавно впав мені у приват (зверни увагу на мною підкреслене):
P.S. Коли пішли до бібліотеки питати українську фантастику, знайшли лише «Брамника» Дяченків, але то є жахливий машинний переклад із російської. :(
Таким чином, швидше за все, на гіпотетичному "конкурсі українською фантастики від ФУ" (назвемо це так) комісія з тих, хто жахливо здійснює машинні переклади текстів шановних письменників з російської, відбиратиме милі серцю жахливі машинні переклади з російської, а потім цим авторам даватиме "слонів" і називатиме це взірцями української фантастики. І кому воно треба?! І як це виглядатиме?!
3. Втім, якщо вже так хочеш... Законтактуй з шановними pardus_'ом, Іраклієм Вахтангішвілі, подружжям Дяченків, підключися до організації їхнього конкурсу - будь ласка! Карт-бланш тобі в руки - і вперед на барикади!.. Щиро сподіваюся, твоя лепта у цей конкурс буде вагомою, що сприятиме розвитку української фантастики.
Олександр Левченко
13.11.2007, 16:07
2. Я не проти, щоб "РФ", МАФ "Портал" або будь-хто взявся за конкурс українського фантастичного роману - та будь ласка! Які амбіції?! Прапор в руки - і вперед на барикади! А утримувати когось за фалди - то не мій стиль... Проте ти ж сам прекрасно розумієш, хто саме у такому разі формуватиме конкурсну комісію.
...
3. Втім, якщо вже так хочеш... Законтактуй з шановними pardus_'ом, Іраклієм Вахтангішвілі, подружжям Дяченків, підключися до організації їхнього конкурсу - будь ласка! Карт-бланш тобі в руки - і вперед на барикади!.. Щиро сподіваюся, твоя лепта у цей конкурс буде вагомою, що сприятиме розвитку української фантастики.Дорогий друже, гадаю, не варто додавати до нашого обміну думками стільки трагічного сарказму. :friends: Я якраз висловлювався в дусі твого п. 2: якщо це буде справжній конкурс українського фантастичного роману, то варто допомогти людям, зокрема можливим входженням у конкурсну комісію. А нариватися і набиватися - це не в стилі вихованих людей, якими, безперечно, ми з тобою є! :8
Дорогий друже, гадаю, не варто додавати до нашого обміну думками стільки трагічного сарказму. :friends: Я якраз висловлювався в дусі твого п. 2: якщо це буде справжній конкурс українського фантастичного роману, то варто допомогти людям, зокрема можливим входженням у конкурсну комісію. А нариватися і набиватися - це не в стилі вихованих людей, якими, безперечно, ми з тобою є! :8
Це не сарказм трагічний, але іронія проста.
:p
Допомагати ж людям щодо організації "справжнього конкурсу" УФ, безперечно, варто. І я не проти цього. Але ж нашої допомоги той-таки pardus_ явно не прохатиме...
P.S.
Шкода, що ти не дивився "Документ+" за участю Батурина та моєю!.. Сергій там мимохідь озвучив у діалозі з ведучою Ларисою Денисенко ідею щодо організації окремого конкурсу фантастики... або у рамках "Коронації слова", або під патронатом "Крафт Фудз Україна"... на рівня концептуальної ідеї...
Ось список номiнантiв на кращу УФ року:
http://irakliy.livejournal.com/57554.html
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008