КПК

Показати повну версію : Улюблені персонажі

Giza
16.05.2007, 21:51
За що любимо літературних персонажів? Які їхні риси хочемо наслідувати?

Моє:
1. Стівен Дедал (Дж. Джойс "Уліс") – вміння бути "опаловим каменем" (за визначенням В. Набокова) – стабільною структурою в соціальному хаосі, незалежним, зухвалим "борцем проти Великої Сірості";
2. Г.А. Носов (А. і Б. Стругацькі "ОЗ") – професіоналізм, терпіння, милосердя;
3. Князь Мишкін (Ф.М. Достоєвський "Ідіот") – людяність (де би взяти хоч крихту?!);
4. Йозеф Кнехт (Г.Гессе "Гра в бісер") – послідовність, стійкість, цілеспрямованість. Власне, це мій ідеал Науковця.
5. Професор Преображенський (М.О. Булгаков "Собаче серце") – спроможність знищити свій труд, якщо він (об’єктивно) не вартий життя. Не ставитися як до дитини (що робить більшість творців), відкинути суб’єктивні жалощі…

Отаке. Не так воно просто – бути гідною людиною.

Aureliano
16.05.2007, 22:15
1. Шерлок Холмс - отточенный словно бритва разум, склонный к холодной оценке внешних обстоятельств, лишенный сомнений, колебаний и абсолютно чуждый всяческих саморефлексий
2. Князь Мышкин - способность искренне любить людей, умение не быть равнодушным
3. булгаковская Маргарита - чертовщинка, способность к самопожертвованию
4. Франсиско Аиса ("Любовь во время чумы" Маркеса) - способность верить в счастье
5. Снаут (Лем "Солярис") - способность к философскому осмыслению самого себя и иррациональных проявлений окружающего мира
6. Михаэль ("Жизнь и время Михаэля К." Кутзее) - самодостаточность
7. Дон Кихот - вера в людей

RYUKOLE
17.05.2007, 15:47
1.воланд(булгаков "майстер і маргарита") - вміння розпізнавати "на око" добро та зло,бути добром і злом водночас,але фільтровано.
2.орасіо(хулио кортасар "игра в классики") - спроможність абстрагуватись від суспільства і його потреб,своєї потреби у суспільстві та суспільно визначених власних потреб;просто бути і думати,повна самодостатність
3.аліса(керрол "аліса в країні чудес") - безпосередність
4.ганс шнір(генріх бьоль "очима клоуна") - здатність глибоко аналізувати вчинки людей,їх мотиви,крізь призму гумору та власної нікчемності.мати мужність викинути з вікна останню копійку.здоровий цинізм
5.ріварес(ліліан войнич "овід") - о! тут без слів

Nike_Велес
17.05.2007, 17:09
1. Сторонній (Камю) - котрий і поведінкою, і словами ніби засвідчує: "не я розчинив цей сутич (безладдя) - не мені його й розгрібати... і плювати я хотів на ваших богів :)... просто гріло сонце - я покохався у морі, а тут якісь ідіоти шукають пригод на свою... і т.і."
2. гемінгвеївський Старий - не для того Людина живе, щоб терпіти поразки...
3. Наяда (з повісті В.Винниченка "На той бік") - як героїчна Людина, що УСВІДОМИЛА себе "перехрестям" української стихії... хоча під впливом інших стихій змушена була, мабуть, стати "сторонньою" для політичного процесу в Україні... але все одно продовжувала Життя, не терплячи поразок... (я так собі домислюю, на це натякнув і Винниченко, принаймні своєю біографією)...
4. Марина - я вигадав цю героїню, тож вона є моєю улюбленицею безумовно ;)... не "волочиться" за "приписами" безглуздого суду (як Йожеф К. з "Процесу" Кафки), а сама іде у наступ проти "застарілих релігій", підтримуючи-вигадуючи-співтворячи щось нове, більш логічне, більш "живе" і необхідне для розвитку світу як змінної данності..."
5. і ще, мабуть - Павка Корчагін (Н. Островській, "Как закалялась сталь"), такий собі совітський Дон-Кіхот, символ "комуняцької" епохи... непогано жив-боровся, вражає його самовідданість заради кращого Життя людей, цілеспрямованість (на відміну від Стороннього... ги-ги... бо Сторонній - продукт иншої системи)... у час моєї юності багато хто за приклад брав цього персонажа - і, повірте, це зовсім непоганий шлях... "жизнь даётся человеку... и надо прожить её так, чтобы не было мучительно больно за бесцельно прожитые годы"...

acid drinker
17.05.2007, 22:08
гм...
мортіція (родина адамсів, даруйте за не-літературність, але ж комікси - то теж якоюсь мірою книга?) - бо просто кльова. я б у таку жінку й сама закохалася...
кілгор траут (багато романів воннегута) - якби він не був воннегутовим альтер-его, я б із задоволенням вважала його своїм (ну, ви ж пам'ятаєте: следует отметить, что траут не был алкоголиком, наркоманом, игроком или сексуальным маньяком. он просто был писателем).
все? хм... таки все.

Giza
21.05.2007, 14:27
Подумала, що не назвала жодного персонажа жіночої статі. А хто ж? Еее... Не знаю, якось одразу не спадає на гадку.
Варя Іванова з "Дітей Арбата" А. Рибакова? Молодца дівчинка, рятувала людей від загребущих лап Кагебє. А ще хто? Ірен Форсайт з "Саги" Голсворсі? Інтелігентна рафінована пані -- такі її заслуги :D.
М-на, слабенько. Склероз треба лікувати.

Ket
22.05.2007, 19:05
Карлсон!
Ото панк, як казала Пиркало. Може, наслідувати й не варто, але ж можна захоплюватися!:aga:

Giza
25.05.2007, 12:01
Карлсон!
Ото панк, як казала Пиркало. Може, наслідувати й не варто, але ж можна захоплюватися!:aga:

Музчина хоть куда! В полном расцвете сил.
Анекдот ще згадався в тему. Той, де: "... не поверишь, чувак, с толкача заводили..." :D

Ket
25.05.2007, 19:42
Анекдот ще згадався в тему.

Ги. Як на мене, то сама ця книжка уже смішніша за будь-які анекдоти. Недавно вкотре перечитувала. Впер один момент: уявіть собі людину, яка щось робить (Карлсон тоді будував вежу) і наспівує:
"Гей, який я спритний,
Гей, який я розумний". :8

Треба вірити в себе! :aga:

Aureliano
25.05.2007, 21:14
Гей, який я розумний".
неужели? впрочем у них в Швеции - это довольно частое явление :)

Квітневі чари
27.05.2007, 19:39
Герцог Чеширський ("Кентервільський привид" Уайльда) - за наполегливість у боротьбі за любов
Пес Роджер ("Моя сім*я та інші тварини" Даррелла) - за терплячість і вміння посміхатися
Дуглас Сполдінг ("Вино з кульбаб" Бредбері) - за широко відкриті очі

Black3012
25.06.2008, 09:14
1. Джек-з-Тіней(Р.Желязни, "Джек-з-Тіней") - за незалежність, силу волі, іронічність, меланхолійність, талант і безумство.
2. Константин Карагіозіс (Каліканзарос)(Р.Желязни, "Цей безсмертний")- за мужність, за послідовність, за те, що не боїться змінюватись.
3. Геральт (А.Сапковський, "Відьмак") - за гумор, принциповість, романтичність і просто тому, що.
4. Лоуренс Сміф (Р.Хайнлайн, "Подвійна зірка")- за талант.
5. Принцеса Ліана (Е.Гамільтон, "Зоряні королі") - моє перше "книжкове" кохання.
6. Ааз (Р.Аспрін, "МІФ") - рідкісний гад. :)
7. Корвін (Р.Желязни, "Хроніки Амбера") - крутий.

Looser
25.06.2008, 13:19
Ех, у мене все буде не так наворочено...
1. Дон Кіхот - людина "не з нашого міста", яких зараз так бракує у цьому світі. Так, невезучий, але все ж порядний, щирий і наївний.
2. Адольф Гітлер, такий, яким він розкрив себе у "Майн Кампф" - наївний романтик, керований ідеалами народного борця, котрий хоче повернути славу та силу своїй нації.
3. Синельников ("Синельников на тому світі" Андрія Ляха) - вміє витягнути свою дупу з капкану бюрократії - і земної, ф райської.
4. Ява і Павлуша (невмиущі "Тореадори з Васюківки") - спогад про дитинство, що тут скажеш :)
5. брати Бердени ("Престиж" К. Пріста) - ревне служіння мистецтву.
6. Модератор - він надто схожий на мене :)

acid drinker
26.06.2008, 12:14
є!
вінні-пух, люди!
це таки неперевершений герой.
найгірше, шо я схильна багато в чому себе з ним ототожнювати.
а ше я знаю одну людину, образ якої практично накладається на образ іа... але цей персонаж у мене захвату не викликає.

Aureole
05.11.2008, 19:22
Дон Кіхот і Дуг з "Кульбабового вина"

finta
04.05.2009, 23:48
Пепі Довгапанчоха - нереалізований образ мого дитинства
Лорд Гері Воттон (Портрет Доріана грея. Вайлд.) - за помірний цинізм, афористичність мови, аутсайдерство, інтелект, вміння вишукано приховувати, прикривати власні пороки.
Капитан Лебьодкін ("Числа" Пелевин) - за вміння обламувати і сміятися над усім і всіма))) цинік деякою мірою також)

Marichka
13.05.2009, 12:16
воттон? по-моєму, він якийсь дуж негативний... не знаю.

А хіба негативний персонаж не може бути улюбленим?
Навпаки, справжній антигерой притягує читача. Тільки не кожен зізнається в тому, бо цуже важко зізнатися навіть собі, що в тобі теж є щось від того негідника (а інакше позитивних емоцій до нього не було б).

На мою думку, одна з верхівок письменницької майстерності - закохати читача в негативного персонажа і змусити визнати, що в душі читач такий самий, як і цей негідник, чиї вчинки читач сам разом із суспільством натхненно засуджував (бо це суспільна мораль, від якої неможна відступати). А тоді дав можливість читачеві вибратися з пастки, отримати новий емоційний досвід і краще пізнати себе - це безумовно змінить людину на краще.

finta
13.05.2009, 22:24
А тоді дав можливість читачеві вибратися з пастки, отримати новий емоційний досвід і краще пізнати себе - це безумовно змінить людину на краще.

ви так пафосно...
незнаю, я навіть про це не задумувалась. просто захоплювалась воттоном, бо мені часом його вишуканого цинізму так не вистачає.

ага. і ще забула про одного персонажа:
професор Авенаріус (Бессмертие. кундера) - хоча його образ так грунтовно не розкритий, а все ж його ідея вночі бігати і проколювати шини - супер! )))) ну і як гідний автору співбесідник.

Альфочка
16.06.2009, 20:40
На Алісу Л. Керолла - вражає її прагення дійти до суті всього і в той же час нічому не дивуватись...непогано було б інколи дивитись на світ її очима)))

Lotuseater
13.09.2009, 23:15
1. Незнайко та Пончик - з "Незнайка на місяці"
2. Іа-іа, Вінні-Пух (частково під впливом дописів теми - нагадали)
3. Пер Гюнт, Фауст, Дедал у Джойса (з певною натяжкою можна віднести до однієї категорії разом з Одісеєм)
4. Трурль і Кляпавцій з "Казок роботів"
5. професор Снейп
6. шахіст Лужин у Набокова
7 Остап Бендер
8. Шерлок Холмс

Шості_двері
13.09.2009, 23:43
Маргарита з "Майстер і Маргарита" за вміння любити, за відсутність стереотипів. Ех, хорошого відьомства сучасним жінкам явно бракує.
Старий із "Старий і море" за філософське ставлення до життя, якийсь внутрішній спокій і гармонію.
Головний герой творів Харукі Муракамі. Простий собі чоловяга, який притягує скептичним ставленням до себе, щось у ньому є.
Ганна з "Казка про калинову сопілку" за харизматичність, надприродні вміння (чомусь це мені подобається в усіх героях). Жаль, що вона так закінчила (((
Ленця з "Дівчатка". Ех, ця чутливість до краси цього світу, незахищеність, бажання сприймати все гостро

Nata
15.09.2009, 18:12
Наталка Полтавка, за вміння любити, чекати і бути вірною.

Joghurt
18.09.2009, 18:29
в дитинстві я любила Гулю Корольову, азараз люблю всіх вольових та сильних духом песрнажів із нестандартним мисленням.

Мара
22.10.2009, 00:58
Альберт з "Консуело"....з "Чорного обеліску"(забула ім'я ) ..Ребекка з "Айвенго....з "опису однієї боротьби"Кафки.....Стріндберг в психоаналізі Ясперса.....Крейслер Гофмана...примари моїх віршів....а так ще мила істота з "Країни снігів" Ясунарі Кавабати...і Акутагава Рюноске...в автобіографічних творах....

bulbashka_aero
22.10.2009, 09:41
Бегемот з "Майстра і Маргарити"