КПК

Показати повну версію : Літературні передбачення

tysovska
01.09.2005, 12:51
З газети "Друг читача" (№15, серпень 2005). Настільки була вражена, що не втрималася від того, щоб із вами поділитися :). Отже:

Деякі літературні вимисли, що стали реальністю, і до найменших подробиць
1) У 1838 році американський письменник Едґар По опублікував оповідання «Повість про пригоди Артура Гордона Піма», у якому докладно описав аварію корабля, що забрала життя майже всього екіпажу - живими залишилися лише чотири матроси. Після довгих блукань по морю, виснажені голодом, троє з них живцем з'їли свого четвертого товариша, на ім'я Ричард Паркер. А в 1884 році з затонулого корабля «Магнонет» на шлюпці дивом врятувалися чотири матроси. Після довгих морських блукань троє з них, збожеволівши від голоду, з'їдають четвертого. Події, описані По, повторилися через багато років до найменших подробиць. А ім'я з'їденого матроса з «Магнонет» було... Ричард Паркер!
2) У 1898 році письменник Морган Робертсон у своєму романі «Даремність» описав загибель гігантського корабля «Титан» після зіткнення з айсбергом у першому ж своєму рейсі. Через 14 років у Англії був спущений на воду найбільший корабель того часу — «Титанік». Усе описане в книзі стало реальністю. Збіглися абсолютно всі деталі катастрофи і подій, що передували їй! Цікаво, що трагічна історія з «Титаніком» ледь не повторилася 1939 року на тому самому місці, де затонули вигаданий «Титан» і реальний корабель «Титанік», із судном з подібним ім'ям «Титаніан». Уночі внутрішнє чуття підказало кермовому віддати команду «Стій машина». Коли судно загальмувало, з темряви виринув величезний айсберг і завдав по корпусу потужний удар. Але цього разу, на щастя, обійшлося без трагедії.
3) І на закінчення. У 1862 році один з англійських гумористичних журналів опублікував жартівливий прогноз того, як буде жити людство через 100 років. Автор з усіх сил постарався позабавляти поважних читачів безглуздістю своїх передбачень. Ось деякі з них:
- у 1962 році люди будуть літати на Місяць;
- вантажі і пошта з Європи в Азію будуть доставлятися по повітрю;
- у Росії, в Сибіру, буде вирощуватися бавовна руками вільних трудівників;
- люди будуть милуватися рухливими фото;
- жінки будуть змінювати риси обличчя в салонах краси і ходити в панталонах;
- людство зробить страшне відкриття, яке буде загрожувати життю на планеті...

І від мене: в американського письменника Дона ДеЛільйо є книжка, де на обкладинці оті два знаменитих хмарочоси, і в один із них ледь не врізається літак. А у "White Noise" він фактично передбачує подію 9/11...

А коли я читала Кожелянка (якраз під час Помаранчевої революції), мене не полишало відчуття дежа вю.

Spacer
07.10.2005, 17:19
А чи знає пані Наталя, про випадок, який увійшов до аналів усіх розвідок світу? :cool:
В сорок четвертому році, напередодні висадки союзного десанту в Нормандії, газета "Дейлі телеграф" опублікувала кросворд. Начебто звичайний, але річ в тому, що у відповідях на нього були заключені коди усієї операції "Overload". Аж до самої назви! :eek:
Звісно, агенти 007 кинулись по слідах укладача кросворда. Ним виявився шкільний вчитель, дідок-"божа кульбабка", який до панів шпигунів не мав жодного стосунку!
Втім, чи варто тому, хто знаходиться "Під знаком шаманського бубна", дивуватись таким дещо незвичним речам? :)

tysovska
07.10.2005, 19:34
Spacer (точніше, пане Олексію), випадок і справді прикольний. І головне - таке справді могло бути!
Анекдот не зовсім в тему:
На початку комп'ютерної ери побутувала думка, що якщо посадити мільярд мавп за комп'ютери, то за десять років хоча б одна з них обов'язково видасть "Війну і мир". Інтернет довів протилежне...

Spacer
08.10.2005, 14:54
Пані Наталя, їй-бо, настирливо намагаюся перетворитися з мавпи на людину! :p
Що ж стосується Інтернету, то не треба відноситись до нього, як до звичайної друкарської машинки. Мені здається, що на даному етапі він скоріше є хірургічним інструментом, за допомогою якого окремі особистості зрізають з власного тіла шкіру та м'язи, привселюдно намагаючись оголити самих себе до самісіньких думок. Так, інколи останніх під тілесним покровом виявляється не дуже й багато. Але сама сміливість, з якою ці особистості йдуть на цей кривавий стріптиз не може не викликати поваги. Якщо відсіяти певний відсоток інтелектуальних садомазохистів, то можна зауважити, що боягузи цією опцією Інтернету не користуються. Це - теза перша.
Теза друга. Інтернет на даному етапі виконує функції накопичувача тих самих думок, які часом вислизають з покраяних тіл. Оскільки він є інструментом надпотужним, то молоді люди, які зараз переважно користуються ним, інколи просто невзмозі опрацювати такий потік інформації. Тобто, вони їм і дійсно просто користуються, линучи разом з ним. Але те, куди він лине, це ще достеменно невідомо і більш досвідченим плавцям. Цим, до речі, і цікавий наш час. Це - теза друга.
І третє. Досвідчені плавці, зайняті загальним опануванням інформпотоку, часом не помічають окремих речей-текстів, яких несе невідомо куди. І не помічають не через свою недолугість, а через те, що потік цей має надзвичайно велику швидкість, поки що неспівставиму зі швидкістю руху людини.
Але щось змінюється. Спостерігаючи за пацанами, які бавляться комп'ютерами, я іноді вражаюсь швидкості їхніх механічних рухів. Але зміна швидкості механіки прямо пов'язана зі зміною швидкості мозкових процесів. Щось відбувається, панове... :confused:
Мавпа, мавполюдина, людина, людино...

Lenoha
10.10.2005, 21:07
Повертаючись до літ.передбачень...
Якщо припустити що це не збіг(а припускати можна будь-що), то може це не передбачення, не прогнози, а початок "здійснення" жахливих подій силою думки(чи то силою віри)? Га? Що скажете?

Spacer
10.10.2005, 21:37
Ну, загалом, думка - це й дійсно "страшна сила"! :scared:
Але, чому за допомогою неї можна здійснювати лише страшні події? З таким же успіхом можна здійснювати й події чудові. Щоправда, однієї чи двох думок тут буде замало. :o
Головне, як на мене, куди спрямований загальний вектор "механіки" мільйардів біополей-думок.