КПК

Показати повну версію : Урсула ле Гуін

Iryska
28.07.2007, 18:17
у багатьох темах часто зустрічаються розкидані спогади чи враження про письменницю та її твори.
думаю, прийшов час звести то все докупки.
запрошую, діліться враженнями щодо авторки та її творчості.

Девор
30.07.2007, 13:02
Читав її, звісно ж краще з кращих - Чарівник Земномор*я.Прочитав все, повністю, весь цикл.. я герой=).
Стильна книжка, після того до рук потрапив Дарел Швайцер - Маска чародія і світ навколо збляк, перебило апетит читати будь що інше - для мене це поки зразок містичного фентезі...
Повертаючись до Ле Гуін..
З фантастики нічого не вразило... може ще дещо допишу, головне тему заведіть=)

Iryska
30.07.2007, 17:35
тему завести на Дарела Швайцера? чи я шось не так зрозуміла?
:)

Mercenary
03.08.2007, 01:29
Ну і я читав того чарівника... Вже після того, як написав 3 фантастичних романи.
Не можу збагнути, що такого у цій Урсулі особливого.

acid drinker
06.08.2007, 18:01
вона просто чарівна - тим особливим жіночим шармом, властивим хорошим письменницям. найвеселіше, шо "чарівника земномор'я" моє досі не прочитало - все не складається ніяк його собі подарувати. хіба... може, виберуся сьогодні до книгарні =)
мене проперли "чотири дороги прощення" - трошки збоченське, трошки дивне, але по-своєму кльове. узагалі, "хайнський цикл" - це добре... здається, у "планеті роканнона" (колись давно-давно подарованій мені татом) я вперше прочитала її роздуми на тему, як усе-таки дивно, шо люди можуть миттєво прислати смерть на планету, але, щоб самим прибути туди і принести життя, їм потрібно вісім років. мене вразило, щиро кажучи - чи то, може, я просто мале було... =)

Gray
06.08.2007, 20:58
Один друг зі Львова, який часто читає фентезі, казав, що власне фентезі вона пише фігове, а от фанастика в неї дуже і дуже гарна. Сам вже два роки збираюсь почитати, але руки не доходять.

Cured
07.08.2007, 01:07
Читав, як переважна більшість, "Чарівника". Що можу сказати з цього приводу: ось зараз читаю "Ерагон"*а, деякі сюжетні ходи там "списані" з Урсулиної епопеї (прамова, магія слів...). Зрештою, автор вказував на великий вплив "Чарівника" під час написання своєї трилогії. Я здужав тільки три частини, ну якось дитячо воно усе, але, додаю, ясніше сприймалося мною, ніж попсовий Володар клятого персня (ів). Видно, що писала людина зріла і для дітей. У 15річного Паоліні (на момент писання Ерагона) усе зовсім поіншму, коли він описує збитки, завдані ургалами, там дійсно опис страшненький (на спис посаджену маленьке людське дитинча...). У "старих" фенетзистів я такого не спостерінав (можливо, через неуважність, так як не особливо полюбляю фентезі).

Iryska
08.08.2007, 01:28
ой, то звісно оффтоп, я сама себе за то потім покараю - але ерагон і паоліні, то сміховисько, а не книга.
:)
незважаючи на вашу нелюбов до фентезі, чарівника легуіниного осилили. а то вже про шось свідчить!

acid drinker
08.08.2007, 19:42
а то правда, шо у неї всі головні герої - чорношкірі? =)
тому шо я почала звертати на то увагу... і поки шо таки так...

Y_Zo
10.09.2007, 15:34
урсула, ТМХО, це те, що треба читати в депресії - таке миле, добре, ніжне чтиво. у кращому розуміннні того слова.

Читач
12.12.2007, 13:17
Читав "Чарівник Земномор*я". Непогана книга, але не дуже захоплююча

Spoilll
23.12.2007, 20:49
Книшка класна але там в 4 частині не дуже гарно всьо описано :=/)

Black3012
03.03.2008, 14:21
Мені здається, що її канон школи чарівників тепер щось на кшталт обовязкового стандарту - будь-яка книжка, де фігурує ВУЗ для магів, на 80% списана з "Чарівника". Це стосується і Гарі Поттера, і Перумова, і всіх інших... Мене більше вразила сама світобудова, Земноморя, Архіпелаг, магія, заснована на Справжніх Іменах, описи моря, природи.
Що стосується НФ, то її треба читати неквапно. Це не бойовик, тут багато філософії, відчуттів, вражень, зрозуміти Урсулу можна лише здійснивши мандрівку з її героями. Варто час від часу зупинятися, уявляти, ставити себе на місце персонажа, тоді дістаєш справжню насолоду.

Княжич
06.03.2008, 22:05
Мені здається, що її канон школи чарівників тепер щось на кшталт обовязкового стандарту - будь-яка книжка, де фігурує ВУЗ для магів, на 80% списана з "Чарівника". Це стосується і Гарі Поттера, і Перумова, і всіх інших...
як на мене то скоріше вона списала все з системи пансіонат або закрита школа... ну як ти собі уявляєш школу для чарівників по іншому?

Black3012
07.03.2008, 10:22
Згідний. Якось про це не подумав.

Bobua
14.04.2008, 15:38
Один друг зі Львова, який часто читає фентезі, казав, що власне фентезі вона пише фігове, а от фанастика в неї дуже і дуже гарна. Сам вже два роки збираюсь почитати, але руки не доходять.
домучив вчора 4-ту частину того "чарівника середзем..."
в серії Світовид (видавництво "Богдан") ця книга чомусь названа фантастикою... кумедно :)

насправді — чисте фентезі (фент — ну хіба що середньовічна фантастика :))
причому дуже вже відірване від життя
а, як я писав в іншій темі найуспішніші фент проекти мають прив’язку до реального світу. (http://www.tereveni.org.ua/forum/index.php?showtopic=9326&view=findpost&p=262528)

така відірваність від життя також, нмсд, є 1-ю ознакою химерності літератури
і взагалі темна якась в неї книга, нежиттєрадісна... :(

висновок:
:bu:

Black3012
14.04.2008, 16:27
Сам іноді дивуюсь, як залежить сприйняття книг від начитанності та від віку.
От колись "Планету Рокканона" читав з журналу, чекав кожного номера, лютував, коли якесь чмо крало пошту. Перечитав нещодавно - і чого так мене тоді плющило?
Ле Гуін пише жіночу фантастику, в "ТМ" навіть гнівна рецензія була, мовляв, навіщо друкувати таке відверто жіноче чтиво, сповнене жіночих сентиментів та шмарклів.
Ну, що тут скажеш...
Жінки пишуть чуттєвіше, вони більше звертають увагу на переживання, а в такій "чоловічій" літературі, як фантастика, у них ще й пунктик є - довести, що жінки теж можуть ого-го як писати.
Тому жіноча фантастика сприймається гірше, до неї треба ставитись уважніше, те, що для чоловіка здається зайвим, жінці цілком зрозуміле і логічне.

Загублена дитина
15.07.2008, 08:23
а я читала штуку, яка називається "Левая рука тьмы"... ну. вона не стала моєю улюбленою письменницею. але все одно, дуже навіть мило...

Ломенор
26.07.2008, 13:31
Я читав весь цикл Земномор"я, тобто п"ять романів, "Сказания Земноморья", і серію оповідань. Коли читав книги впреше, вони здались мені відверто нудними. Але підріс, набрався розуму))), і зрозумів, наскільки глибокі твори пише Ле Гуїн. Світ Земномор"я оживає з першої строніки книги. Єдине, що мені не сподобалося - це "целібат" магів)))

а то правда, шо у неї всі головні герої - чорношкірі? =)
Скоріше, вони просто смугляві... але точно не скажу. Якось не звертав на це уваги. Геда я уявляв смуглявим)

Tim-Lit
27.07.2008, 13:41
Я читав весь цикл Земномор"я, тобто п"ять романів, "Сказания Земноморья", і серію оповідань. Коли читав книги впреше, вони здались мені відверто нудними. Але підріс, набрався розуму))), і зрозумів, наскільки глибокі твори пише Ле Гуїн.
Ню-у-у... Дидактизм у неї є - цього не відкинути... :8
Проте кожен автор має свій стиль!

Єдине, що мені не сподобалося - це "целібат" магів)))
При чім тут "сподобалось - ні"?! То є стандарт! Акумулюючи сексуальну енергію, маг може розпоряджатися нею в своїх - магічних цілях! А "ощаслививши" своїм "ян" іншу особу - навпаки вичерпує власний внутрішній ресурс.

Плюс багатовікова традиція західної цивілізації: адже у католиків (попри все розмаїття протестантських течій, саме католицтво визначає цивілізаційне релігійне "обличчя" Заходу) целібат - нормальна річ!
:cool:

Ломенор
28.07.2008, 13:28
...адже у католиків (попри все розмаїття протестантських течій, саме католицтво визначає цивілізаційне релігійне "обличчя" Заходу) целібат - нормальна річ!
Можливо, таке моє відношення до целібату зв'язане з тим, що я не католик))) Хоча, справді, в Ле Гуїн маги асоціюються з священнослужителями, жерцями.....

ЗІ: В повітсі "Стрекоза", що примикає до циклу Земномор'я, описано ситуацію, коли дівчина вирішила навчатися на острові Рок, що було суворо заборонено. Та після довоготривалої суперечки дівчині все-ж відкрили двері в школу))

Tim-Lit
28.07.2008, 14:44
В повітсі "Стрекоза", що примикає до циклу Земномор'я, описано ситуацію, коли дівчина вирішила навчатися на острові Рок, що було суворо заборонено. Та після довоготривалої суперечки дівчині все-ж відкрили двері в школу))
O sancta simplicitas!
Давній світ ставився до подібних речей дуже прискіпливо. Якщо жінка не мала права заходити на чоловічу половину будинку (або брати участь в Олімпійських іграх, або бути присутньою при алхімічних експериментах тощо) - то вона не могла бути присутньою там за будь-яких умов! Якщо чоловік не міг брати участь у всяких різних жіночих обрядах - то за порушення табу злющі фурії розшматували б його живцем! А всі ці "після довготривалої суперечки все ж таки відкрили двері" - то є віяння нового часу, нової ідеології стосунків статей, замішаній на ґендерній рівності.
:cool:

oleksus
28.07.2008, 17:21
То є стандарт! Акумулюючи сексуальну енергію, маг може розпоряджатися нею в своїх - магічних цілях! А "ощаслививши" своїм "ян" іншу особу - навпаки вичерпує власний внутрішній ресурс.

Перепрошую, але то зовсім не є стандарт, а всього лиш один з шляхів.
Бо є магія й така, що будується на об'єднанні двох сексуальних витоків, коли чоловік та жінка сполучаються у сакральний спосіб, спрямовуючи сумарну енерґію на конкретну магічну дію.
Цивілізований кшталт цього виду магії є відомий багатьом подружнім парам сьогодення: то шлях Тантра.

Tim-Lit
28.07.2008, 18:10
Цивілізований кшталт цього виду магії є відомий багатьом подружнім парам сьогодення: то шлях Тантра.
Тантра є, не заперечую. Проте монахи католицькі, "чорні" православні та буддистські чомусь дотримуються саме целібату... Урсула ле Гуїн стала письменницею в суспільстві, для якого наочною нормою духовної сили був католицизм - а отже, целібат!..