КПК

Показати повну версію : Тичина

Доктор_Зло
18.09.2005, 13:02
Я вважаю його вірш " Арфами, Арфами" - повною маячнею .
перконайте мене будь ласка у зворотньому. А то мені цю маячню ще напам"ять вчити.
Який зміст цього творУ? :eek:

Prophet
26.09.2005, 13:02
Перечитаю - спробую переконати.
А взагалі Тичина - надзвичайно непересічна постать. Вже намагалась тут тему завести, та щось нікого не цікавить трагізм поетів на межі. Тичина - особливо. Там є де глибоко покопатись і у творчості, і в біографії.
Мене вражає він.
І вірші люблю. Ранні, звісно.

belle6
26.09.2005, 19:15
Наскільки пам*ятаю, у ранній поезії Тичини, зокрема в "Арфах", головне звучання, фонетика, музичність - за це його і хотіли на Нобелівську з літератури номінувати. "Арфи" - то ще нічого вивчити, втішайтеся, що не "Золотий гомін" - він довший :))

Prophet
26.09.2005, 21:12
Довший... То ж тільки на краще - кілька кльових віршів знати.
А сенс є в усьому. Навіть у його відсутності.

belle6
27.09.2005, 20:24
Я в жодному разі не заперечую корисності вивчення багатьох гарних поезій, та може людині вірші Тичини не "йдуть"? Мені, наприклад, Франко не "йде" (ХОЧА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ АНІ В ЛІТЕРАТУРІ, АНІ В КУЛЬТУРІ, АНІ В ПОЛІТИЦІ ЗВИЧАЙНО ЗАПЕРЕЧУВАТИ НЕ БУДУ). Проте уривочок з "Мойсея", що треба було вивчити до іспиту, досі прошибає мене холодним потом (я про "Народе мій, замучений, розбитий...)
А про Тичину, зовсім раннє прочитати, подумати, послухати - ок, проте за пам*ять саме якось не чіпляється. Хоча "Пам*яті тридцяти" вивчила, прочитавши раз чи два.

Yara
30.09.2005, 11:39
Як на мене, Тичина геніальний поет, хоча, на жаль, це стосується в основному його ранньої творчості. І поезія "Арфами, арфами..." мені подобається. Але тут питання швидше до нашої системи освіти, яка в корні намагається вбити любов до літератури, своїми "напам"ять" та визначеннями "теми, мети, образів" , за якими вже не видно самих творів.

Spirit
12.01.2006, 20:39
Подобається Тичина, особливо ранні вірші... Тичина, Антонич і Стус- мої улюблені українські поети.

Коливалося флейтами
Там, де сонце зайшло.
Навшпиньках підійшов вечір.
Засвітив зорі,
Прослав на травах тумани
І, на вуста поклавши палець, —
Ліг.
Коливалося флейтами
Там, де сонце зайшло.

Mercenary
29.01.2006, 00:02
Подобається Тичина, особливо ранні вірші..

Зате є й таке: "Ой, артіль моя, "Троянда"!" :( :( :(

Дівча
24.01.2007, 17:16
Я вважаю його вірш " Арфами, Арфами" - повною маячнею .
перконайте мене будь ласка у зворотньому. А то мені цю маячню ще напам"ять вчити.
Який зміст цього творУ? :eek:

Це - музика. Послухайте пісню сестер Тельнюк на вірш "Арфами, арфами" - ви все почуєте! Не треба сприймати поезію тільки розумом!

Masoret
25.01.2007, 15:16
Одного разу я випадково підслухав розмову двох поважних професОрів (їхав у маршрутці, не затуляти ж вуха... правда). Так от, вони сперечались про "пристойне й не пристойне" у літературі. І один процитував, з його слів Тичину. Це було щось довге й з римою, але досить вульгарне. Я запамятав лиш початок: "Вітер тріпоче плаття дівоче, я хоч старий, але дуже сі хоче..."

Невже це Тичина? Мені здавалось, що подібні речі лиш у недавні роки зявились в українській літературі.

P.S.
... Уся маршрутка, затамувавши подих, слідкувала за дискусією двох професОрів...

angel
26.01.2007, 14:20
Мені свого часу дуже сподобалася праця Стуса про Тичину, за яку, власне, Стуса і арештували вперше. Аналіз творів настільки шедевральний, що я повністю змінила свою думку про творчість Тичини, хоч і недолюблювала його завдяки нашій "геніальній" шкільній програмі.

Prophet
27.01.2007, 00:32
Не у програмі справа, а у викладанні. Завдяки своїй вмкладачці з ліцею я свого часу більшість "програмних" письменників і полюбила, й Тичину зокрема...

А "праця Стуса" така "шедевральна", що й назву не запам'ятали? ггг

angel
29.01.2007, 13:40
Ну чому не запам'ятала? Праця "Феномен доби". А щодо викладачів, маєте рацію. Від доброго вчителя багато що залежить. До речі, цікаве спостереження. З нашого факультету працювати в школах пішли переважно ті, які ледь-ледь дотягнули до 5 курсу.

Nike_Велес
29.01.2007, 15:26
"Я стверджуюсь, я утверждаюсь! -
бо я живу!" -
геніальна формула Тичини... його є за що поважати і є за що не поважати... особисто я дуже співчуваю поету і розумію поета... хоч і не знаю ще всіх нюансів його "виживання" за тих страхітливих для українства умов...

Prophet
30.01.2007, 18:14
Ну чому не запам'ятала? Праця "Феномен доби".
Це два слова із семи :)
Але можете не відписувати, й так ясно, що десь швиденько подивитися назву - не проблема.

Крилатий Пес
03.02.2007, 02:54
Ось одне з мого найулюбленішого в Тичини
Загупало в двері прикладом, заграло, зашкрябало в шибку.
— Ану, одчиняй, молодице, чого ти там криєшся в хаті? —
Застукало в серці, різнуло: ой горе! це ж гості до мене!
Та чим же я буду вітати — іще ж не вварився синочок...
Біжить, одмикає сінешні, гостям уклоняється низько.
Гостей вона просить проходить — сама ж замикає за ними.
Проходять солдати у хату; один з них писати сідає,
два інших стають коло печі, а два при рушницях на дверях.
— Ну як же живеш, молодице? Показуй, що вариш-готуєш? —
Стоїть молодиця — ні з місця — і тільки всміхається тихо.
Горщок витягають із печі, в нім скрючені пальчики видно.
Стоїть молодиця — ні з місця — і тільки всміхається чудно.
Знаходять одрізані ноги, реберця, намочені в цебрі,
і синю голівку під ситом, що вже почала протухати.
Стоїть молодиця — ні з місця — і тільки всміхається страшно.
— Ну як же живеш, молодице? Чого ти мовчиш, не говориш?
— Отак і живу я...— та й змовкла. Ой чий же це голос у неї?
Хрипкий, а тремтючий, веселий.— Та так і живу,— проспівала.
Хіба ж то йому я не мати? Чи їсти, скажіть, не хотілось?
Ви хочете їсти? Сідайте. Між вами і я молодая.
Повірите, люде, їй-богу. Отак тільки тут полоснула —
затіпалось зразу і стихло. Повірите, люде, їй-богу...
Отак і живу,— проспівала.— Отак, удова молодая,—
і раптом уся затрусилась, мов щось би вона пригадала.
Очима так дико по хаті і кинулась вся до синочка.
Голівку вона йому гладить і ротика стулює міцно.
Заплакала б тяжко — не може, лиш б’ється об піл головою:
— Синочку, дитя моє любе! Ой що ж я з тобою зробила! —
Солдати підводять нещасну, її освіжають водою.
А писар все пише, все пише — та сльози писать заважають.

Як він з глузду не з'їхав? Але що я стверджую цим віршем - Тичина є ПОЕТ. Який відчував те, що писав, а отже - воно має сенс. Навіть твори в стилі "Партія веде", за однією теорією (не згадаю автора), є виявом вселенської іронії й сарказму; це доводили недосконалістю форми тих програмних віршів, де граматичні рими й збої в ритмі суперечили володінню формою "кларнетного" Тичини.

Nike_Велес
06.02.2007, 13:48
Є у нього, безумовно, щось світле і гарне...
"я володію арко-дужним перевисанням до народів"... відчувається почерк Майстра...
і є оте нещасне, навмисно підлаштоване під "графоманію":
"У нас багатства скільки,
і щастя золотого,
його черпай роками - не вичерпать до дна!
Навіки стане дітям, навіки стане внукам,
того, що дав нам Ленін, того, що Сталін дав"

na3ar
20.11.2007, 09:20
...пробігав поруч...
краєм ока побачив, що обговорювали Тичину та його творчість... згадували Сестер ТЕЛЬНЮК.
Їх пісню можна завантажити з офіційної сторінки виконавець: www.telnyuk.info

аби довго не шукати: Арфами, арфами... (http://www.telnyuk.info/songs/mp3f/the_telnyuk_sisters-on_harps,_on_harps.mp3)

доречі: їх батько, Станіслав ТЕЛЬНЮК (http://www.telnyuk.info/pages/start.php?id=pages&page_name=STANISLAV), вивчав творчість ТИЧИНИ - великого поета.

Атеїст
25.11.2007, 16:45
Навіки стане дітям, навіки стане внукам,
того, що дав нам Ленін, того, що Сталін дав А, по-моєму, тут теж геніальність проявилася. Адже цю окремо взяту фразу навряд чи хтось заперечить! Незалежно від ставлення до Леніна і Сталіна.

Giza
25.11.2007, 21:42
Адже цю окремо взяту фразу навряд чи хтось заперечить!
Я. Легко. Коли взяти до уваги не лише дітей і онуків, а нащадків узагалі, тобто наступні покоління. Всьо умовно. Століть за десять Ленін і Сталін будуть такими ж абстракціями, як Сципіон Африканський та Ганібал нині.

Атеїст
26.11.2007, 08:43
Так то за десять століть, а діти й онуки вигрібатимуть - не вигребуть "того, що Сталін дав". Про кілька століть Тичина не говорив.

na3ar
26.11.2007, 11:25
Попередження за нахабну рекламу.
І так промовчали, що всюди піариш без дозволу, то можна ж міру знати.

Вікі
07.12.2007, 22:47
Мене особисто у віршах Тичини приваблює мовний аспект, а саме словотворення (чи музичнословотворення?) і синтаксис вірша. Однак прихильницею його творчості не можу себе назвати.

Prophet
08.12.2007, 02:47
Минулого року курсову писала про неологізми Тичини... із задоволенням писала)

люблю й поважаю його ранню творчість. є там, є що почитати...

acid drinker
08.12.2007, 15:03
тим більше, шо ранній тичина доповнює парадигму т. зв. "повного" модернізму.
до речі, його перша збірка (ну... якшо це так омжна назвати. її довго вважали втраченою; деякі дослідники називають її циклом), 1912, "панахидні співи" - то декаданс, майже бодлерівська "естетика розкладу"... =) шкода, шо ніяк не можу її знайти - і навіть окремих поезій з неї зацитувати зараз не можу.

Prophet
10.12.2007, 17:20
ммм... нагадай, щоб я пошукала. пам'ятаю, коли в ліцеї вчили, були роздруківки всякі. а раптом?
хоч не пам'ятаю, щоб щось саме з "Панахидних співів" мене зачепило...

Tim-Lit
10.12.2007, 19:03
Не люблю Тичину вже за такі виверти:
"Хай чабан, - усі гукнули, - за отАмана будЕ!"

Класика несмаку:
Трактор в полі дир-дир-дир,
Ми за мир, за мир, за мир!
* * *
А в городі - баба, а в повітрі - флот!
Слава Радянській Армії - вот!

А от що мене особливо дратує, то це "останній вірш поета і перший вірш академіка":
Нехай Європа кумкає -
У нас одна лиш думка є:
Індустріалізація
І декуркулізація!

=============================

Якщо Тичина навіть добре починав "сонячними кларнетами" і "арфами", то завершив... дуже погано. І нас це змушували вчити напам'ять!..

І ще хочете, аби я вишукував у його ранній творчості високі мотиви?! Він свій вибір зробив - результати того вибору мені не подобаються. Звісно, я не засуджую Тичину за те, що той захотів "перефарбуватися" і успішно зробив це: не кожному дано чинити спротив зовнішнім чинникам і героїчно гинути під непомірним тиском. Значно гірше, що тими результатами задовбували мільйони українських радянських школярів - за це і не люблю Тичину!.. І не полюблю вже ніколи.
:bu:

acid drinker
10.12.2007, 19:27
за це не тичину не любити треба...
але то вже зовсім інша історія.

Tim-Lit
10.12.2007, 19:42
за це не тичину не любити треба...
але то вже зовсім інша історія.
Помиляєтеся - і Тичину також!
Як часточку тієї системи, що вичавлювала з людей - людське.

(Уклінно прошу не розцінювати цю мою репліку як відповідь модератору...)

P.S. Недарма ж радянські школярі запитували один одного:
Де знайти таку кирпичину,
щоби вбить Павла Тичину?!

Prophet
11.12.2007, 00:10
Якщо Тичина навіть добре починав "сонячними кларнетами" і "арфами", то завершив... дуже погано.
Завершив він "третім цвітінням" і "Сковородою"... Теж так нічого.

Якби це не Ви, Тимуре, писали, із задоволенням посперечалася б, але от в цьому разі сенсу нема...

Spacer
11.12.2007, 12:51
Я, звісно, не можу сперечатись з професійними літераторами та філологами, але, якщо дозволите, то з моєї космічно-поетичної точки зору:

Прокинувсь я — і я вже Ти:
Над мною, підо мною
Горять світи, біжать світи
Музичною рікою.

І стежив я, і я веснів:
Акордились планети…

Одне те «акордились» з сучасної, поки що дещо екзотично-фізичною, точки зору щодо того, що Всесвіт є лише музикою і не чим більше (цьому, до речі, знаходиться все більше доказів в ракурсі, звісно, не «музичної», а хвильової – тобто, «коливательної» (а що таке музика?) - побудови космосу) – геніальне.
Далі. Порівняйте раннього Тичину, якому інформаційне далеким було безпосереднє освоєння космосу людиною і Стуса, який вже жив за інших часів.
У Тичини:

Уночі,
Як Чумацький Шлях сріблисту куряву простеле,
Розчини вікно, послухай:
Слухай:
Десь в небі плинуть ріки,
Потужні ріки дзвону Лаври і Софії!..

У Стуса (більш компактно, але про те саме):

«І Київ галактично бронзовіє…»

А якщо відійти від цієї теми і перейти безпосередньо до лірики, то Тичинівське

«О панно Інно, ніжно Інно!
Я сам. Вікно. Сніги... «

Значно випереджає Пастернаківське «свеча горела на столе, свеча горела…»

Це все я до того, що, як на мою думку, психологічно творчість все ж таки існує певним чином відсторонено від свого фізичного носія. Інакше на багатьох геніальних митцях хреста ставити треба було б.
До того ж, якщо вкласти оте «трактор в полі – дир-дир-дир» та таке подібне в нелюбу мені постмодерністську концепцію, то Тичину можна вважати найпомітнішим постмодерністом минулого століття. :)

А вже від

«А в городі - баба, а в повітрі - флот!
Слава Радянській Армії - вот!»

у відповідному аранжуванні фани панк-року показилися б! :D

Tim-Lit
11.12.2007, 14:04
Я, звісно, не можу сперечатись з професійними літераторами та філологами...
:eek: Ти ж член Спілки письменників - отже, не прибідняйся!..

Що ж до сказаного тобою... У такому разі, можу порівняти Тичину з деякими героями братів Стругацьких: Квадригою (художник, який "протік крізь пальці", а залишився п'яниця-халтурник, здатний писати лише портрети лідерів у заданихракурсах - "Гидкі лебеді") та Гуром (який вимушений був власноруч спалити свій "крамольний" роман про кохання принца і варварки та став автором хвалебних од королю - "Важко бути богом"). Так - трагічна доля! Але у якості відповіді наведу цитату з моєї улюбленої повісті тих-таки Стругацьких - "За мільярд років до кінця світу":

– Ты меня не понял, – с легким нетерпением сказал Вечеровский. – Меня бесит вовсе не выбор Глухова. Какое я имею право беситься по поводу выбора, который делает человек, оставшийся один на один, без помощи, без надежды... Меня раздражает поведение Глухова после выбора. Повторяю: он стыдится своего выбора и поэтому – только поэтому! – старается соблазнить других в свою веру. То есть, по сути, усиливает и без того неодолимую силу. Понимаешь меня?

Вибір Тичини і його життя після цього вибору трагічні, й засуджувати його за цей вибір я не маю права. Проте зробивши подібний вибір, він став "гвинтиком системи" і у подальшому сприяв "розтиранню" інших непокірних та масовому "задовбуванню" читацької аудиторії. За це я його не люблю і не полюблю. А також, вибач, підозріло дивитимусь навіть на раннього Тичину (якими б геніальними не були ті його давні вірші) - оскільки він зрадив, перекреслив насамперед самого себе раннього!..
:bu:

Ну, а щодо Тичини як постмодерніста... Це, вважаю, ти поцілив у десятку!!! Постмодернізм нині завів культуру в тупик - отже, за твоїми ж висновками, першим щаблем того тупикового руху і став... Тичина!!! Вітаю!..
;)

acid drinker
11.12.2007, 14:16
ооо... почалося =)
про постмодернізм і те, хто все-таки куди завів культуру, раджу поговорити деінде.

тім-літе, а ви пробували народитися на початку століття і жити з постійним відчуттям, шо вас от-от заберуть, якшо ви самі, без натяків, не почнете співпрацювати? знаєте, можна не любити соцреалізм, але не любити через нього й український модернізм, який усе-таки мав місце бути - трошки дивно.

Prophet
11.12.2007, 14:21
Взагалі не розумію, як можна так категорично оцінювати історичну особистість, не знаючи нюансів (а дізнатися вже й не доведеться...).
Проте зробивши подібний вибір, він став "гвинтиком системи" і у подальшому сприяв "розтиранню" інших непокірних та масовому "задовбуванню" читацької аудиторії.
Факти? Тільки не про нещасних радянських школярів... Зрештою, хіба не весело було? Чудовий стьоб.
Знову ж таки, таке питаннячко: чи варто взагалі оцінювати вкупі автора як особистість у соціумі та його творчість? Я волію такі речі сприймати окремо.
Постмодернізм нині завів культуру в тупик
ггг... люди, витягніть мене хтось з-під столу))))

Spacer
11.12.2007, 14:53
Розумієш, Tim-Lit'е, я можу не в усьом погоджуватись з acid_drinker та Prophet, але одне без сумнівів: вони намагаються обговорювати ТВОРЧІСТЬ поета, а ти - ОСОБИСТІСТЬ. Можна, звісно, сказати, що одне невіддільно від іншого. Але і в такому ракурсі мені ближча таки точка зору дівчат.
Адже, давай подивимось на це з точки зору тих же Стругацьких. Навівши свої приклади, ти забув про Цурена. І, скажі, а чи не перетворився б він на Квадригу, якби свого часу на його шляху на трапився Румата, який вивіз поета до Ірукану. На жаль, коли писав Тичина, Румата був на Арканарі.

Prophet
11.12.2007, 15:25
ви пробували народитися на початку століття і жити з постійним відчуттям, шо вас от-от заберуть, якшо ви самі, без натяків, не почнете співпрацювати?

до речі... не пам'ятаю, чи траплялися мені позиції з іншого ракурсу, та проте. може ж бути таке, щоб людина пішла співпрацювати з владою не для того, щоб цілковито перейти на її бік чи просто врятувати власну шкуру, а щоб привнести в неї бодай щось вартісне, так би мовити, зменшити концентрацію лайна... (зрештою, можна й щиро вірити в ідею, за що засуджувати хтось із нас навряд має моральне право (привіт Хвильовому), але це, здається, не той випадок).

хіба ви можете уявити на той час міністра освіти, ліпшого за Тичину? а як він опікувався молодими талантами, пам'ятаєте? і з високих посад то було робити легше, ніж із Соловків, еге ж? не змогла б його назвати пристосуванцем у жодному разі. він же там гарно так партизанив)

ну і, якщо зовсім заглиблюватись, то що саме є слабкістю - поїхати до концтабору, дозволити себе розстріляти або вистояти в жорстких умовах дійсності - то ще питання... (це щодо жабок, які сметанку збивають). і це питання відповіді, вочевидь, не передбачає.

Tim-Lit
11.12.2007, 17:10
Ой, як же Ви хочете, щоб я відповідав на репліки модератора!..
:8

тім-літе, а ви пробували народитися на початку століття і жити з постійним відчуттям, шо вас от-от заберуть, якшо ви самі, без натяків, не почнете співпрацювати?
Я пробував народитися у 1963 році, а у 1968-1980 роки збирати методом опитування дорослих будь-які відомості про Куренівську трагедію, знаючи наперед, що за це може бути і мені самому, і моїм батькам. Про це мені з дитинства втовкмачували, бо мого діда - Івана Федоровича Литовченка "закопали" так, що я й досі через архіви СБУ відшукати його не можу. І перший, хто боявся "органів" - то був мій покійний батько, Іван Іванович Литовченко, якого той переляк значною мірою звів у могилу. Але попри те, що вони з мамою втовкмачували мені з дитинства, я сам собі сказав у дуже ніжному віці: я нізащо нікого не стану боятися! З тим жив і живу.

знаєте, можна не любити соцреалізм, але не любити через нього й український модернізм, який усе-таки мав місце бути - трошки дивно.
А хто сказав, що я не люблю український модерн?! Якщо я не люблю окремо взятого Павла Тичину, який сам перекреслив свій же позитив, це ще не означає, що мені не подобається вся течія...

Tim-Lit
11.12.2007, 17:20
Знову ж таки, таке питаннячко: чи варто взагалі оцінювати вкупі автора як особистість у соціумі та його творчість? Я волію такі речі сприймати окремо.

Якщо людина не здатна "прописати" якісь свої рецепти ціною навіть власного життя, то це - брехло. І краще б тоді змінити професію. А якщо здатен - тоді він достойний великого визнання.

Ісус Христос наважився піднятися на Голгофу, "прописати" видані ним у вигляді притч, повчань, настанов і т.ін. рецепти життя власною кров'ю - тому Він має право іменуватися Сином Божим.

Павло Тичина не наважився на щось подібне - тому він всього лише "трактор в полі дир-дир-дир"...

Tim-Lit
11.12.2007, 17:34
Адже, давай подивимось на це з точки зору тих же Стругацьких. Навівши свої приклади, ти забув про Цурена. І, скажі, а чи не перетворився б він на Квадригу, якби свого часу на його шляху на трапився Румата, який вивіз поета до Ірукану. На жаль, коли писав Тичина, Румата був на Арканарі.
Неодмінно перетворився би! А оскільки всіх гідних поетів все одно не вивести за небезпечну "зону" (а не кожен ще й захоче), поет мусить бути готовим до жертви або самопожертви.

Tim-Lit
11.12.2007, 17:45
може ж бути таке, щоб людина пішла співпрацювати з владою не для того, щоб цілковито перейти на її бік чи просто врятувати власну шкуру, а щоб привнести в неї бодай щось вартісне, так би мовити, зменшити концентрацію лайна... (зрештою, можна й щиро вірити в ідею, за що засуджувати хтось із нас навряд має моральне право (привіт Хвильовому), але це, здається, не той випадок).
Таке цілком можливо. Проте тоді це вже не "академік Тичина", а, швидше, Максим Рильський. У нього також вистачає "соцреалізму", проте не до такого ж ступеню концентрації "лайна"...

хіба ви можете уявити на той час міністра освіти, ліпшого за Тичину? а як він опікувався молодими талантами, пам'ятаєте? і з високих посад то було робити легше, ніж із Соловків, еге ж?
Я не знаю усіх претендентів з тодішнього контингенту. А молодими талантами насамперед опікувалися Йосип Вісаріонович, Лаврентій Павлович та інші - більш значущі державні діячі.

Що ж до Тичини конкретно, то я свого часу начитався про нього оповіданнячок, як він особисто допомагав селянам, які приходили до нього на особистий прийом. Але то якось дуже у стилі знаменитого дитячого віршика "Ленін і пічник" або знаменитої картини "Ленін і ходоки"...

ну і, якщо зовсім заглиблюватись, то що саме є слабкістю - поїхати до концтабору, дозволити себе розстріляти або вистояти в жорстких умовах дійсності - то ще питання... (це щодо жабок, які сметанку збивають). і це питання відповіді, вочевидь, не передбачає.
Застрелитися.
Що ж до "вистояти в жорстких умовах дійсності" - це найсильніше. Але зустрічне питання: якою ціною вистояти?!

Prophet
11.12.2007, 18:01
Ісус Христос наважився піднятися на Голгофу, "прописати" видані ним у вигляді притч, повчань, настанов і т.ін. рецепти життя власною кров'ю - тому Він має право іменуватися Сином Божим.

Павло Тичина не наважився на щось подібне - тому він всього лише "трактор в полі дир-дир-дир"...
А от Стус якраз стверджував, що Тичина на Голгофу таки підінімався... Пригадуєте таке?

Таке цілком можливо. Проте тоді це вже не "академік Тичина", а, швидше, Максим Рильський. У нього також вистачає "соцреалізму", проте не до такого ж ступеню концентрації "лайна"...
Нарешті перейшли до творчості? Так у Тичини не так усе й погано. Особливо якщо мати хоч дрібку почуття гумору й уміти читати між рядків.
Певні, що достатньо знайомі з його творчістю, щоб злдійснювати порівняльний аналіз із тим же Рильським?
А молодими талантами насамперед опікувалися Йосип Вісаріонович, Лаврентій Павлович та інші - більш значущі державні діячі.
Тичина не формально опікувався, він підтримував і допомагав по-справжньому талановитим українським (!!!) поетам, і це зовсім не стосувалося пропагування будь-яких ідей, окрім суто філологічних.

Tim-Lit
11.12.2007, 18:31
А от Стус якраз стверджував, що Тичина на Голгофу таки підінімався... Пригадуєте таке?
Це - думка Стуса.
Кожен має право на свою думку.

Нарешті перейшли до творчості? Так у Тичини не так усе й погано. Особливо якщо мати хоч дрібку почуття гумору й уміти читати між рядків.
Певні, що достатньо знайомі з його творчістю, щоб злдійснювати порівняльний аналіз із тим же Рильським?

У повному обсязі - ясна річ, що ні! Я не поет, а прозаїк, тому мені насамперед прозаїки цікаві. Або те, що може становити інтерес для мене, як для письменника: з цієї точки зору, народознавець Тадей Рильський мені цікавіший і для мене важливіший, ніж поет Максим Рильський.

А поки що зрозумів одне-єдине: треба Спейсеру замовити для журналу "УФО" статтю про Тичину-поета, якщо у його ранньому доробку є космічно-поетичні мотиви:
Прокинувсь я — і я вже Ти:
Над мною, підо мною
Горять світи, біжать світи
Музичною рікою.

І стежив я, і я веснів:
Акордились планети…

Це буде цікаво опублікувати!

Prophet
12.12.2007, 01:13
О, і дискутувати довго не довелося...
Якщо раптом колись ознайомитеся-таки з доробком та нерадянською біографією великого поета Тичини - прошу, продовжимо розмову.

Nata
15.12.2007, 14:18
[QUOTE=Masoret;23306]. Я запамятав лиш початок: "Вітер тріпоче плаття дівоче, я хоч старий, але дуже сі хоче..."

Невже це Тичина? Мені здавалось, що подібні речі лиш у недавні роки зявились в українській літературі.

QUOTE]

Ну навіть якщо і Тичина таке написав, то й що? Він що не людина))
Все одно це не зіпсує хорошого ставлення до нього та його віршів багатьох його шанувальників

Tim-Lit
17.12.2007, 11:12
. Я запамятав лиш початок: "Вітер тріпоче плаття дівоче, я хоч старий, але дуже сі хоче..."

Ну навіть якщо і Тичина таке написав, то й що? Він що не людина))
Все одно це не зіпсує хорошого ставлення до нього та його віршів багатьох його шанувальників
Хоча це і офф-топ, та загалом, українська література має потужний прошарок сороміцького фольклору. Наприклад, колись в журналі "Лель" я читав народний і оброблений Іваном Франком варіанти пісні "Бандурка": там йдеться про козака, який вправний "палець" має, щоб "грати" на "бандурці", що її має красуня-дівчина...

То чом би відомим поетам не торкатися цієї теми, якщо вона присутня у фольклорі?! Здається, то рядок із Сосюри:
"А по ночі дівчат в половниках любили..."
Ми це вчили на пам'ять, і коли кожен читав на уроці цей рядок, весь клас щоразу реготав. Це я точно пам'ятаю!..
;)

Nike_Велес
22.12.2007, 17:02
Ну, а щодо Тичини як постмодерніста... Це, вважаю, ти поцілив у десятку!!! Постмодернізм нині завів культуру в тупик - отже, за твоїми ж висновками, першим щаблем того тупикового руху і став... Тичина!!! Вітаю!..
;)

Я почасти згоден із Вами, Тім-Літе... щоправда (НМД) - постмодерн сам "загнався" у тупик... проте постмодерн далеко не вся культура! зараз постмодерн не рулить, навпаки, це відстій, який споживають недовчені студентки через прагнення дурних понтів... для молоді це простимо, з віком воно у здорових осіб минає, а в психічно "зелені" там і застрягають...
так що Тичина в цьому сенсі - постмодерний... бо психічно заслаб, зламався, капітулював... це Вам не одважний Хвильовий...

Spacer
22.12.2007, 18:01
Цікава, як на мене, стаття Д. Дроздовського в "Слові "Просвіти" - http://www.slovoprosvity.com.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=4920

AdagiO
16.02.2008, 22:17
Мені імпонує Тичина. Я навіть такі рядки йому присвятила:

Забриніли арфами твої слова.
Обізвалось серце на рядки твої.
Я пізнала, що таке краса,
Заспівали в серці мому солов'ї.

замазура
26.02.2008, 02:58
Василь СЛАПЧУК. Новенький ровер старенького пенсне. Сер. "Літературний ексклюзив". - Луцьк: Твердиня, 88 с.(о) -
це про Тичину можете почитати мо' комусь сподобається

Yara
26.02.2008, 10:24
Я почасти згоден із Вами, Тім-Літе... щоправда (НМД) - постмодерн сам "загнався" у тупик... проте постмодерн далеко не вся культура! зараз постмодерн не рулить, навпаки, це відстій, який споживають недовчені студентки через прагнення дурних понтів... для молоді це простимо, з віком воно у здорових осіб минає, а в психічно "зелені" там і застрягають...
так що Тичина в цьому сенсі - постмодерний... бо психічно заслаб, зламався, капітулював... це Вам не одважний Хвильовий...

А що зараз рулить ?

StefanSS
26.02.2008, 15:50
2 Yara
відповідь можете отримати тільки в липні. А можете і взагалі не отримати.