Показати повну версію : Класифікація творів
Оскільки загального розділу про літературу форум не має, пишу тут.
Таке питання. Мабуть, стосується більше літературознавців, хоча думки читачів теж не зайві. Потрібно якось каталогізувати тексти у бібліотеці. Але не просто аби було.
Треба, щоб розділення творів:
1. Було якомога зрозумілішим для простого смертного;
2. Не було надто заплутаним.
На разі думки такі:
А. Головний розподіл ведеться на твори українських і іноземних авторів;
Б. Художні твори поділяються за періодами (ймовірно, давня літ., ХІХ-ХХ ст, новітня - після 1990 р., фантастика як окремий популярний жанр) і за типами (романи, повісті, оповідання, п'єси...)
В. Історичні праці за періодами та обсягом (стаття, розвідка, праця).
Зараз розподіл осить сумбурний, бо я не архіваріус і не знаю навіть основ того діла. Буду дуже вдячний за комплексне бачення проблеми і вираження грунтовних думок з цього приводу.
Найперше потрібно враховувати к-сть україномовних творів певного типу у неті, а також можливість реалізації описаного у базі даних е-бібліотеки.
Точно не раджу ділити за жанрами - краще вже проза - поезія, оскільки визначення жанрів самими творцями і критиками часом суттєво різняться.
Овва. То виходить, С. Лема і О.Бєляєва, фантастів, мені доведеться шукати в абсолютно різних розділах? Але ж один і другий друковано російською - отже, тут критерій розподілу - суто генетичний (походження). Якийсь расизм, однако :)).
З іншого боку, якщо розділити поезію і прозу - доведеться розривати (але окуратно!) видання Шевченка, де надруковано прозу й вірші в одній книзі, - на дві частини і розносити по різних полицях :) А з епістолярикою що робити? Теж відривати шматочок... :) А наукову статтю-передмову літкритика в цій книзі? - теж на окрему полицю...
А цікаво, яка різниця між статтею, розвідкою і працею? Останнє слово включає в себе перші дві + монографію... :)
Мені здається, каталогів повинно бути принаймні два: за жанрами та алфавітний за авторами. Або й більше, можуть братися до уваги інші ознаки для класифікації : видавництво паперового носія, роки видання, для якого віку, мова тощо. Фізично ж існує лише одна копія тексту, і яким шляхом читач на нього вийшов - не важливо.
Взагалі, радив би пошукати якийсь бібліотечний стандарт, а не творити все з нуля.
З іншого боку, якщо розділити поезію і прозу - доведеться розривати (але окуратно!) видання Шевченка, де надруковано прозу й вірші в одній книзі, - на дві частини і розносити по різних полицях :) А з епістолярикою що робити? Теж відривати шматочок... :) А наукову статтю-передмову літкритика в цій книзі? - теж на окрему полицю...
З іншого боку в електронному вигляді ділити набагато легше ніж в друкованому ;). А ще електронні бібліотеки все таки формуються за творами (виключенням можуть бути збірки поезій), а не за книгами і зібраннями творів. А взагалом твори, як правило, ділять за напрямками(фантастика, детективи тощо) і за авторами, щоб легше було шукати
...краще вже проза - поезія...
Поезії не буде взагалі!!!
Овва. То виходить, С. Лема і О.Бєляєва, фантастів, мені доведеться шукати в абсолютно різних розділах? Але ж один і другий друковано російською - отже, тут критерій розподілу - суто генетичний (походження). Якийсь расизм, однако :)).
Російською творів не буде. Хіба твори укр. класиків, якщо вони в оригіналі написані російською.
А з епістолярикою що робити? Теж відривати шматочок... :) А наукову статтю-передмову літкритика в цій книзі? - теж на окрему полицю...
1 файл = 1 твір (чи збірка малих оповідань як виключення). Передмови і післямови йдуть разом з твором.
А цікаво, яка різниця між статтею, розвідкою і працею? Останнє слово включає в себе перші дві + монографію... :)
Як "праця" мались на увазі моно- і стереографії.
Мені здається, каталогів повинно бути принаймні два: за жанрами та алфавітний за авторами.
Алфавітний показчик буде у будь-якому випадку. Все робиться на основі БД, тобто сайт буде динамічний. Але кому приємно гортати список з 1000 імен вишукуючи щось путнє?
Я розумію, що можна, навіть потрібно, брати до уваги різні сторони. Мені хотілось почути конкретні поради з цього приводу. Можливо, хтось вже займався подібним і може порадити щось конкретне.
Дозвольте влізти.
Хлопці, а яка потреба тримати тексти у файлах? Справа в тому, що зробивши бібліотеку у вигляді БД, можна на один текст повісити десяток ознак, наприклад
"Класика, Фентезі, Проза, Прізвище_Автора, Рейтинг_читача" і т.п., й відповідно формувати списки книжок так, як забажає відвідувач - від "За жанрами" до "За рейтингом". Крім того, іноді дуже виручає пошук за текстом - а його теж краще робити у БД.
Хлопці, а яка потреба тримати тексти у файлах?
Ми вже про це думали, але вирішили (принаймні, поки що) не вживляти файли в БД.
Справа в тому, що зробивши бібліотеку у вигляді БД, можна на один текст повісити десяток ознак, наприклад
"Класика, Фентезі, Проза, Прізвище_Автора, Рейтинг_читача" і т.п.
Ну, так то воно так. Але зараз потрібно сформувати хоч якусь класифікацію, щоб при додаванні твору обирати його тип з випадаючого меню, а не вписувати власноруч (в останньому випадку можна понавписувати так, що непомітно з'явиться "новий напрямок" літератури :) ).
LanceloT
25.10.2005, 15:13
Оскільки загального розділу про літературу форум не має, пишу тут.
Таке питання. Мабуть, стосується більше літературознавців, хоча думки читачів теж не зайві. Потрібно якось каталогізувати тексти у бібліотеці. Найперше потрібно враховувати к-сть україномовних творів певного типу у неті, а також можливість реалізації описаного у базі даних е-бібліотеки.
Дозволю зауважити, що це є одна з найважчих проблем при тому, що все здається простим!
Найбліьше ця проблема цікавить власників бібліотек, хоча читачеві також це надає певний орієнтир про твір чи книгу.
Власне я чесно кажучи вийти на істину із класифікацією творів так і не зміг!
Зробив так:
обперся на найбільш реальний, на мій погляд класифікатор, трішки змінив та користую-
http://biblos.ternopil.net/sampub/
Хоча це все явно не те!
LanceloT
Дозволю зауважити, що це є одна з найважчих проблем при тому, що все здається простим!
Найбліьше ця проблема цікавить власників бібліотек, хоча читачеві також це надає певний орієнтир про твір чи книгу.
Власне я чесно кажучи вийти на істину із класифікацією творів так і не зміг!
Ми одразу зрозуміли, що то є важливо і нелегко.. тільки от досі боремося.
обперся на найбільш реальний, на мій погляд класифікатор, трішки змінив та користую-
http://biblos.ternopil.net/sampub/
Для початку цілком можна прийняти і Вашу класифікацію.
Жанри:
Лірика Мемуари Історія Дитяча Казки Детектив Пригоди Фантастика Фентезі Кіберпанк Публіцистика Літогляд Критика Філософія Релігія Езотерика Оккультизм Містика Жахи Політика Любовний роман Природознавство Винахідництво Гумор Пародії Байки Переклади Драматургія
Форми:
Роман Розповідь Повість Збірник розповідей Есеї Нарис Стаття Новелла П`єса Сценарій Мініатюра Інтерв`ю
Файно зроблене, дякую. Залишилося у кожному випадку визначити до якого жанру належить твір :scared:
Ще одне:
"Альтернативні САМВИДАВИ, літератруні Конкурси і таке подібне в Україні"
Перевірте правопис, пане літератор :)
LanceloT
28.10.2005, 10:56
Ми одразу зрозуміли, що то є важливо і нелегко.. тільки от досі боремося.
Для початку цілком можна прийняти і Вашу класифікацію.
Жанри:
Лірика Мемуари Історія Дитяча Казки Детектив Пригоди Фантастика Фентезі Кіберпанк Публіцистика Літогляд Критика Філософія Релігія Езотерика Оккультизм Містика Жахи Політика Любовний роман Природознавство Винахідництво Гумор Пародії Байки Переклади Драматургія
Форми:
Роман Розповідь Повість Збірник розповідей Есеї Нарис Стаття Новелла П`єса Сценарій Мініатюра Інтерв`ю
Файно зроблене, дякую. Залишилося у кожному випадку визначити до якого жанру належить твір :scared:
Справа в тім, що як ви замітили, то сама ідея не моя, просто кілька змін і доповнень.
Щодо визначення, тут дуже тяжко, інколи навіть сам автор не може окреслити межі свого жанру! Або критики розходяться в класифікаціях.
Ще одне:
"Альтернативні САМВИДАВИ, літератруні Конкурси і таке подібне в Україні"
Перевірте правопис, пане літератор :)
Дякую за коректуру!
Нижче наводжу непосильно важко народжений варіант каталогізації текстів для е-бібліотек.
Враховувалось: кількість е-текстів.
Не враховувалось: поезія.
Хто має шкільну інформацію (зошити/книжки з зарубіжної літ.) про літературні епохи (Середньовіччя, Відродження, Імпресіонізм чи як там?) - напишіть тут!!!
+- Художня
| |- періоди (укр.)
| | |- ІХ-XVI ст. (така існує?)
| | |- XVII-XIX ст.
| | |- 1900-1950 рр.
| | |- 1951-1990 рр.
| | +- сучасна
| |
| |- періоди (світ)
| | |- давня
| | |- середньовічна
| | |- Відродження
| | +- ...
| |
| +- форми
| |- [загальне]
| |- історична
| |- гумор
| |- дитяча
| |- детектив
| |- критика
| |- біографії
| +- фантастика
| |- фентезі
| |- наукова
| |- містика
| +- альтернативна історія
|
|- Історія України
| |- доруський період
| |- Русь ІХ-ХІІІ ст.
| |- (?) XIV-XVI ст.
| |- козаччина XVI-XVIII ст.
| |- (?) ХVIII-ХІХ ст.
| |- Нац.-визвольні змагання 1900-1923 рр. (1 СВ, УНР, ЗУНР, УГА, отаманщина, голодомор 1922)
| |- міжвоєнний період 1923-1939 рр. (голодомор 1933)
| |- 2 Світова війна 1939-1953 рр. (2 СВ, ОУН-УПА, Див. "Галичина", голодомор 1946)
| |- Радянська Україна 1954-1990 рр.
| +- Незалежність 1990 -> рр.
|
|- Світова історія
| |- ?
| |- ?
| |- Середньовіччя
| |- ?
| |- 1 Світова війна 1914-1918 рр.
| |- міжвоєнний період 1919-1938 рр.
| |- 2 Світова війна 1939-1945 рр.
| |- ?
|
|- Народна творчість
| |- легенди
| |- міти
| |- казки
| |- байки
| +- перекази
|
|- Філософія
| |- давня (Рим, Греція, Схід)
| |- середньовічна
| |- Відродження
| +- ?
|
|- Публіцистика, політика
| |- стаття
| +- книга
|
|- Наукова
| |- психологія
| |- ...
Форми (додатковий параметр)
- художня літ.: роман, повість, оповідання (збірка), п'єса (драма, трагедія, комедія), есе (збірка), критика (стаття, твір), казка.
- історична/наукова літ.: монографія, стереографія, стаття, спогади (мемуари), документ, літопис.
+- Художня
| |- періоди (укр.)
| | |- ІХ-XVI ст. (така існує?)
| | |- XVII-XIX ст.
| | |- 1990-1950 рр.
| | |- 1951-1990 рр.
| | +- сучасна
[font]
якщо вже ділити за періодами, то слід звернути увагу на певні факти
ІХ-XVI ст. це Слово о полку Ігоревім, літописи
Далі період, який важко назвати українською літературою, це написані сумішшю старословянської, польської, подекуди російської і звичайно української мов твори. Тут можна виділити тільки Сковороду, решта в більшості анонімні бурсацькі твори. Є ще, звичайно Вишенський.
1791 р - кінець 19 ст (осн. напрямки романтизм, реалізм)
кінець19 - поч 20ст (десь до поч 30-х рр, до часу, коли була остаточно припинена українізація і ствердився метод соцреалізму) з"являється багато нових течій і напрямків.
30рр - 50 рр 20 ст
60рр-80 рр("шістдесятники" і іже з ними)
сучасна література (90рр20ст - поч 21 ст)
тільки в цій класифікації важко врахувати літературу діаспори.
Буде час ще доповню класифікацію по зарубіжній, просто по пам"яті можу помилитись
LanceloT
07.11.2005, 12:47
якщо вже ділити за періодами, то слід звернути увагу на певні факти
ІХ-XVI ст. це Слово о полку Ігоревім, літописи
Далі період, який важко назвати українською літературою, це написані сумішшю старословянської, польської, подекуди російської і звичайно української мов твори. Тут можна виділити тільки Сковороду, решта в більшості анонімні бурсацькі твори. Є ще, звичайно Вишенський.
1791 р - кінець 19 ст (осн. напрямки романтизм, реалізм)
кінець19 - поч 20ст (десь до поч 30-х рр, до часу, коли була остаточно припинена українізація і ствердився метод соцреалізму) з"являється багато нових течій і напрямків.
30рр - 50 рр 20 ст
60рр-80 рр("шістдесятники" і іже з ними)
сучасна література (90рр20ст - поч 21 ст)
тільки в цій класифікації важко врахувати літературу діаспори.
Буде час ще доповню класифікацію по зарубіжній, просто по пам"яті можу помилитись
Як на мене, не вартує так дробити, а об'єднати 1933-1992.
Чому я так вважаю - Раніші періоди так теж ділите по 20-30 років, ні!
LanceloT
07.11.2005, 12:55
...
Ще одне:
..., пане літератор :)
То власне маленьке зауваження, я не є літератором, скоріш за все співчуваюча сторона :D
Як на мене, не вартує так дробити, а об'єднати 1933-1992.
Чому я так вважаю - Раніші періоди так теж ділите по 20-30 років, ні!
Періоди в літературі виділяються, зважаючи на літературний процес, а не для зручності. :p
LanceloT
07.11.2005, 18:55
Періоди в літературі виділяються, зважаючи на літературний процес, а не для зручності. :p
Так, але попередні століття пооб'єднували по кілька сот років, хоча як копнути там теж повиділяти можна ( і за літературною діяльністю, хай дрібною але все ж?) То що ж, де маєм більше інформації - дробим, де менше - не дробим?
та нема там чого дробити в попередніх століттях, а 20 століття "найбагатше" .
LanceloT
09.11.2005, 14:22
та нема там чого дробити в попередніх століттях, а 20 століття "найбагатше" .
Є така книжка, Літературознавство, 1905 рік видання - там не думають, так як Yara!?
Яра 5 років штудіювала літературу в університеті по періодам :p За ті роки склалася саме така думка, бо кількість ще не значить якість.
LanceloT
10.11.2005, 17:58
LanceloT освіти у тій галузі не має, тому опирається на книги які вдалось знайти!
А від так і суперечка по цьому питанню може зайти у глухий кут, може підем на компроміс :p ?
Я висловила лише своє бачення, вирішувати, якою буде класифікація, не мені :)
LanceloT
14.11.2005, 13:06
Я висловила лише своє бачення, вирішувати, якою буде класифікація, не мені :)
ОК, а деж тоді істина в цьому питанні? Як знайти вірне рішення?
Запропонуй своє бачення!
LanceloT
08.12.2005, 12:41
А що скажете про такий класифікатор текстів?
ДИТЯЧА
НАУКОВО-ОСВІТНЯ
ХУДОЖНЯ
ПОЕЗІЯ
УКРАЇНСЬКА ПІДЗЕМНА...(СУБКУЛЬТУРА)
ГУМОР
СТАТТІ ТА РЕФЕРАТИ
ІНСТРУКЦІЇ для...
МОВА ДІЛОВИХ ДОКУМЕНТІВ
ДИТЯЧА
НАУКОВО-ОСВІТНЯ
ХУДОЖНЯ
ПОЕЗІЯ
УКРАЇНСЬКА ПІДЗЕМНА...(СУБКУЛЬТУРА)
ГУМОР
СТАТТІ ТА РЕФЕРАТИ
ІНСТРУКЦІЇ для...
МОВА ДІЛОВИХ ДОКУМЕНТІВ
Ой а що таке "УКРАЇНСЬКА ПІДЗЕМНА...(СУБКУЛЬТУРА)" :confused:
...
Загалом, якщо не копати глибше, класифікація добра.
Однак вважаю, що не для бібліотек:
- реферати, бо всі знають, як вони зара пишуться: в кращому разі - це кілька відсканованих розділів підручників;
- інструкції, бо вони є на сайтах майже усіх виробників та спеціалізованих сайтах;
- зразки документів, бо: А. стандарти часто змінюють; Б. є немало ресурсів, які докладно опрацьовують це питання; В. зразок найпоширеніших документів можна знайти за кілька хвилин на великій к-сті ресурсів.
Це виключно моя власна думка. Якщо воно й залишиться, то через це спати не перестану :)
LanceloT
12.12.2005, 14:24
Ой а що таке "УКРАЇНСЬКА ПІДЗЕМНА...(СУБКУЛЬТУРА)" :confused:
Тут така річ, як творчість, що можна назвати,- але вона виходить за рамки стереотипів класичного мистецтва!
LanceloT
22.12.2005, 18:17
Загалом, якщо не копати глибше, класифікація добра.
Однак вважаю, що не для бібліотек:
- реферати, бо всі знають, як вони зара пишуться: в кращому разі - це кілька відсканованих розділів підручників;
- інструкції, бо вони є на сайтах майже усіх виробників та спеціалізованих сайтах;
- зразки документів, бо: А. стандарти часто змінюють; Б. є немало ресурсів, які докладно опрацьовують це питання; В. зразок найпоширеніших документів можна знайти за кілька хвилин на великій к-сті ресурсів.
Це виключно моя власна думка. Якщо воно й залишиться, то через це спати не перестану :)
Запитання -куди "діти" тоді реферати?!
Щодо інструкцій,- не всі інструкції є на словянській мові!!!, багато часу потрібно втратити щоб віднайти...
А що "документи" не є літературою?
Чи це не потрібно освідченій людині? І куди це все діти? Викинути?
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008