Показати повну версію : Про Сновидіння... З точки зору психології.
GoldAngel
10.03.2008, 14:08
Світ сну - це наше особисте творіння, де ми самі собі господарі. Та часто ми й не усвідомлюємо, що насправді криється в цьому світі. Багато відомих людей відкривали свої шедеври саме у сні. Наприклад, сам Менделєєв, хоч прикладів, насправді, багато. Входячи в стан сну, наш мозок починає врегульовувати набуті знання, прожиті ситуації впродовж дня. Є декілька типів сну, які відрізняються за часом та впливом.
В наш час люди важко працюють і часто забувають, як важливо поновлювати свої енергетичні затрати.
Можна також навчитися усвідомлювати свої сни, таким чином, зуміти їх краще для себе зрозуміти, виявити користь для самого себе. Для цього потрібно часто питати себе: "Що я бачив вві сні?", коли прокидаєтеся, при цьому не міняючи свого положення. Про техніку усвідомлення снів можете прочитати книгу "У світі сновидінь" Роберта Боснака чи докладніше ознайомитися з теоріями відомих вчених Юнга та Фрейда.
Сни - це скарби знання та досвіду, - вважає Тартанг Чулку, тибетський буддист. Думаю, ми аж ніяк не повинні ними нехтувати.
Хтось коли-небудь пробував не спати хоча б три доби? Після такого випробування наш організм сильно виснажується і ми вже не в стані обєктивно оцінювати те, що з нами відбувається та продуктивно працювати.
Бажаю успіхів у розкритті свого внутрішнього світу! Пишіть про свої враження, думки, дослідження та пропозиції:)
4esterfielter
13.03.2008, 15:51
Сни - це мандрівки душі простором варіантів. сни - не результат діяльності головного мозку. сни - це паралельні світи, де легше керувати реальністю. наскільки легко ви керуєте подіями в снах, настільки ж легше володіти долею наяву. от тільки де ця "ява" явніша? там чи тут? чому нам сняться події, місця люди "під враженням" чогось яскравого. чому змішуються персонажі з різних сфер життя, трансформуються обличчя - бо як ми зарядили свій особистий простір думками - до такого ж "космосу" найперше може потрапити душа. мені було б цікаво якось не прокинутись на цій землі. навік полетіти в сновидіння. такі випадки доволі розповсюджені. віщі сни - зазирання у варіанти (тобто ми бачимо лише один з багатьох можливих за даного плину речей) майбутнього. не обов'язково все станеться саме так, як побачили там, бо майбутнє можна змінити.
GoldAngel
13.03.2008, 16:25
Дуже цікаві думки, Честере:) А я от тепер думаю: якщо людина може так надовго впадати в лотаргічні сни (років так на 10 чи 15), то, значить вона в іншому світі, світі сновидінь, проживає весь цей період життя і всерівно чомусь вчиться... Проте, коли повертається в наш час, то швидко страріє й мусить наздоганяти втрачене та заново ходити, говорити... Вві сні вона навіть розуміє і чує, про що до неї говорять... Тоді, сон - це даремна втрата часу, чи таки щось більше? Бо я думаю, що в ньому таки щось є дуже важливе і ще далеко не вивчене. В кожної людини він особливий і, відповідно, по-особливому повинен інтерпретуватися, аж ніяк не за стандартами сучасних сонників:) В кожного повинен бути свій індивідуальний сонник, добутий досвідом...
4esterfielter
13.03.2008, 17:57
сон - це глави, які варто й цікаво читати. глави тої книги, сторінками якої ми блукаємо щодня. ми ходимо по тих літерах. читаємо й вловлюємо мізерну частку того, що можемо виловити з них. а коли занурюмося в сон - змінюємо їх. літери під нами перетворюються на люки, вони відкриваються, провалюються, ми в них заходимо, і починаємо блукати (або ходити за картою - як забажаємо) іншими сенсами того буття, яке оточує нас в реалі. дуже шкідливо прокидатися від будильника - нашу душу різко висмикує звідти...
GoldAngel
18.03.2008, 02:41
Невже більше ніхто, крім Честера, не розуміє важливість снів та не може щось цікаве додати? А?:)
4esterfielter
18.03.2008, 15:21
справді, напевне ніхто. вони думають, що сни - це результат діяльності мозку *рофл*
ні, чому ж, я теж розумію значення снів, і мала віщі... нас уже троє
GoldAngel
18.03.2008, 16:59
ні, чому ж, я теж розумію значення снів, і мала віщі... нас уже троє
Об'єднуємося:) Тут можна писати свої особисті думки про найцікавіші сни, трактування, розуміння для кожного особисто важливості цієї теми...
Diva Dii
06.04.2008, 19:23
Щодо снів...
У мене теж бували віщі сни. Причому я зараз вмію відрізняти "віщі" від звичайних.
Інколи я просинаюся, пригадала сон і починаю думати: "А що це? До чого це? Що він означає?.." - отакий сон пустий і нічого не означає.
А інколи просинаюся - згадаю сон - і тут же розумію, що і до чого (причому іноді навіть не розумію причини такого тлумачення). І от такий сон - збувається.
StarWolf
09.04.2008, 21:31
Пропоную почитати про сни в роботах Карлоса Кастанеди і Хакерів сновидінь (http://dhlab.ru)
Сни кілька разів рятували життя мені й моїм родичам.
Буває й раптове дежа-векю, коли раптом усвідомлюєш, що все це (що саме відбувається) вже було. Уві сні.
З.І. Усвідомлене (люцидне) сновидіння для мене -- нормальне явище.
Black3012
14.04.2008, 14:06
Сни дивлюсь уважно, бо трапляється дуже багато цікавих сюжетів та образів.
Дуже часто сняться віщі сни, дежавю - постійне явище.
Але ніякої містики, мабуть, у цьому немає. Підсвідомість обробляє усю інформацію від органів чуттів, а не тільки насущну, як свідомість, тому здатність до креативу та прогнозування у неї незмірно вища.
Diva Dii
14.04.2008, 20:51
Мені дуже сподобалась ця фраза: "Сни дивлюсь уважно"!!!
Це просто супер!
:)
Раджу їх ще занотовувати, конспектувати, потім робити психоаналіз за Фрейдом і... ну щось іще... :)
Вибачте. Але дійсно смішно.
Black3012
15.04.2008, 12:30
Хи-хи!
Занотовую, уявіть собі!
А з Фрейдом не ділюсь - обов"язково виявиться, що я маніяк, або ще якийсь нехороший чоловік (редиска, одним словом).
GoldAngel
19.04.2008, 11:20
Хи-хи!
Занотовую, уявіть собі!
А з Фрейдом не ділюсь - обов"язково виявиться, що я маніяк, або ще якийсь нехороший чоловік (редиска, одним словом).
:paint: Стало смішно:) Це теж занотую:) То ось яке твоє відношення, Блек, до Фрейда?:)
GoldAngel
19.04.2008, 11:22
Сни кілька разів рятували життя мені й моїм родичам.
Буває й раптове дежа-векю, коли раптом усвідомлюєш, що все це (що саме відбувається) вже було. Уві сні.
З.І. Усвідомлене (люцидне) сновидіння для мене -- нормальне явище.
Віщі, мабуть... І зі мною таке щось траплялося... Тепер думаю, що це все означає.
Кофеїнка
20.04.2008, 18:17
Сон – це витвір мистецтва.
GoldAngel
23.06.2008, 17:43
Знайшла цікаву статтю:
"Часто зранку не хочеться прокидатися, коли дзвенить будильник. Мрієш ще трошки поспати і вкотре переводиш годинник на десять хвилин вперед. А потім змушуєш себе встати з ліжка. Після цього ще годину-другу не можеш заспокоїтися, бо наснилося щось погане. Що ж зробити, щоб нарешті виспатися, відпочити?
Завідувачка психіатричного відділення центру психічного здоров’я населення Рівного Наталія Миронюк зазначила, що люди сплять для того, щоб відпочити. У цей час у нервовій системі відбуваються складні фізіологічні процеси, які перетворюють отриману під час неспання інформацію. Сон — це процес гальмування в корі головного мозку.
— Чому нам сняться сни?
— Коли порушуються процеси гальмування в корі головного мозку, сон стає неглибоким, тоді людина бачить сновидіння. Це відбувається тому, що людина не завжди може повністю відключитися від тих подій, які трапилися з нею протягом дня, або ж проблем, які взагалі існують.
— Скільки ж треба спати людині?
— З наукової точки зору треба спати 7-8 годин на добу, але все це дуже індивідуально. Комусь може вистачити й п’яти годин. Та головне — треба пам’ятати про якість, а не тривалість сну.
— Яка ж має бути гігієна сну?
— Насамперед лягати спати треба в один і той самий час. Зрозуміло, що по можливості. Ліжко, одяг мають бути зручними, провітрена кімната, чиста постіль. Бажано за півтори-дві години до сну погуляти на свіжому повітрі, прийняти ванну. Послухати спокійну музику, не перевантажувати себе думками. На ніч не варто пити тонізуючих напоїв. Ліпше випити кефіру, молока, можна зробити чай з мелісою, м’ятою, коренем валеріани.
— Часто зранку прокидаєшся з відчуттям, що так і не відпочив за ніч. Що робити?
— Звечора бажано не нервуватися, і загалом навчитися відпочивати. Тобто вміти відволікатися від проблем, розслаблятися. Наприклад, якщо у людини є улюблене заняття, окрім роботи, вона може цим зайнятися. Для жінки, наприклад, вишивання, в’язання, для чоловіка — риболовля.
— Буває, що після обіду хочеться поспати, що порадите?
— Якщо у людини є така можливість, то треба нею скористатися. Бажано з 13-ї до 14-ї години поспати хоча б 15 хвилин. За цей час організм відновить сили і ви відчуєте, що відпочили. А дітям вдень неодмінно треба спати.
— Як же поліпшити якість сну?
— Якщо людина здорова, то їй просто необхідно дотримуватися режиму сну, а коли виникають проблеми, то можна вживати й снодійні препарати. Вони продаються без рецепту, ці ліки відтворюють фази нормального сну, не затримуються в організмі та не шкодять здоров’ю. Це “Сановал”, “Івадал”, “Зопіклон”. Звичайно, що вживати довше семи днів їх не варто.
— Якщо дитина погано спить, як цьому зарадити?
— Зазначу, що для здоров’я дитини сон має дуже важливе значення. Ще змалечку треба в один і той самий час класти дитину спати. Це ненормально, коли п’ятирічна дитина, скажімо, бавиться до півночі й не хоче спати. Це все призводить до порушення сну. З’являються жахи. Це може свідчити про серйозні психологічні захворювання, а тому треба звернутися до дитячого психіатра або ж педіатра.
Перед смертю сняться пророчі сни
Юрій ВЕЛІГУРСЬКИЙ, священик:
— У Біблії не багато сказано про сни. Але я знаю, що у сни варто вірити, а от сонникам довіряти не можна. Ліпше звернутися за порадою до мудрої людини. Якщо жити у мирі та злагоді із собою, то все буде добре. Так, усім відомо, якщо сниться червоне м’ясо, то це до хвороби, так само як і гріх. Часто і перед смертю людям сняться пророчі сни.
Людмила КОВАЛЬЧУК, біоенергоінформотерапевт:
— Снам варто вірити. Якщо людина духовно розвивається, її нервова система знаходиться у стані рівноваги, тоді через сни до неї доноситься певна інформація. А от якщо людина хвора, то снам вірити не треба.
Наприклад, мені доволі часто сняться сни. Вони досить реальні. Щоб дізнатися, що означає сон, можна звернутися до фахівця. Якщо такої можливості немає, то підійде й сонник. Деякі з них правдиво відображають цю інформацію. Зауважу, що кожна людина має для себе зрозуміти і прислухатися, що ж їй наснилося".
Андрон Кобила
24.06.2008, 00:31
з вчора на сьогодні мну наснився білет на екзамен,) і таки да,))
4esterfielter
25.06.2008, 12:32
от бач;)
Anatoliy
25.06.2008, 18:33
налнилося мені, що мені наснилося щось погане. а потім у мене було дежавю...
Загублена дитина
25.06.2008, 19:55
а якшо померти уві сні?...
(дубль ідеї з нотатника)
Андрон Кобила
26.06.2008, 14:36
а якшо померти уві сні?...
то прокинешся "в холодном поту")
є різні погляди на те, що означає смерть у сні. це, імхо, як і смерть наяву (в уяві) - загартовування духу. скільки разів вбивали мну у сні, навіть робили ритуальне харакірі..) може хтось скаже про "енергетичні" наслідки, не знаю, здається нічого дивного "у реалі" потім не було
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008