КПК

Показати повну версію : Елітна проза чи попсова, массова?

Olgina
22.03.2008, 10:30
Будьласка, висловіть свою думку, що Вам більше подобається: елітна, висока проза, якісна, пронизана високим політом думки, чи так звана попсова, розрахована на массового читача? Або може Вам подобається щось незвичне, креативне. Що саме ви таке читали. Якщо є інша відповідь, будьласка, обгрунтуйте.
Ціль опитування: визначення смаків читачів.

Soul
22.03.2008, 20:59
хай будуть цiкавi, незвичайнi, щирi, але без зайвих нагромаджень, аби якось видiлитися.... у кожного свiй стиль. хай його автор знайде.

Supagirl
22.03.2008, 22:46
елітна проза....чому????Тому,що це вічність...елітна проза не залежить від часу,стилю або ж ще якихось там аспектів. Елітна проза для мене це те,що людина думає. Її думки ,які вона виливає у словах,реченнях найбільше чіпляють за живе. Хоча люблю я і креативність. Щось незвичне або ж дивне...це цікаво також. Ось так. Розриваюсь між двома варіантами. Напевно найкращим твором для мене буде креативна елітна проза. Така моя думка...

acid drinker
23.03.2008, 14:08
а я от люблю грамотну прозу... узагалі грамотність люблю.
на жаль, то рідкісна річ...

пані ольгіно, скажіть отак чесно - а ви розраховуєте на те, шо хтось із респондентів зізнається, шо любить попсову некреативну прозу? кхм...

Olgina
24.03.2008, 07:03
пані ольгіно, скажіть отак чесно - а ви розраховуєте на те, шо хтось із респондентів зізнається, шо любить попсову некреативну прозу? кхм...

Пані Acid drinker, я не розраховую, я виявляю. Смаки читів. Що й зазначено у цілі опитування.

PS. До речі, хто вважае, що масова література не має права на існування, скажіть про це. Якщо це дійсно так.

Olgina
24.03.2008, 09:17
Жінка в червоному
Вона йшла алеєю з усією граціозністю білого лебедя, що пливе озером . Її платинове волосся м'якими хвилями спадало на плечі. Пишні груди «йшли» попереду неї, а не висіли перпендикулярно землі, як бувало побачиш у деяких дам. Тонка талія проглядалася навіть під необлягаючим платтям, яке довгою полою прикривало ніжки, взуті в туфлі на високому каблуці. Весь вигляд цієї жінки й палючий червоний колір плаття кричали: «Я не хочу бути сірою мишкою. Я хочу виділяться з юрби, тому що я гідна бути заміченою.»
І вона насправді була дуже гарна, навіть якщо змити акуратно нанесену косметику й роздягнути. О! особливо, якщо роздягнути! І цього не міг не помітити Алекс. Олексій Бобров в свою чергу сильно не відрізнявся від юрби. Одягнений був зовсім по простому: джинси (правда, не потерті, як зараз модно у молоді) і синя з логотипом відомої фірми майка. Цього року видалось особливо жарке літо, і навіть зараз, о шостій вечора свободи від задушливої спеки не наступало.
Тому, щоб ця жінка звернула увагу на просто одягненого чоловіка, могло допомогти лише чудо. І, на диво Алекса, це чудо відбулося. Жінка, зрівнявшись із Бобровим, оступилася й стала падати на чоловіка. Алекс не розгубився й підхопив цю жінку в червоному.
—Ой, як ніяково вийшло,— стала вибачатися жінка.— Каблук у ямку потрапив.
—Нічого страшного.
Їхні погляди зустрілися, і Бобров відразу ж закохався в це прекрасне видіння. Шкода, що вона тепер не зверне на нього уваги. Але ж раніше він міг мати будь-яку жінку! Тому що в нього були гроші. А зараз... залишилися одні спогади. Як від жінок, так і від грошей.
—Спасибі, що не дали впасти,— подякувала жінка.
Дивно, щось знайоме було в її обличчі, тільки що? І вона подивилася на нього так, начебто згадала. Ні. Ні, здалося.
—Та нема за що,— відповів Алекс.
Жінка оправила плаття й зібралася йти. Раптом знову оступилася й ойкнула.
—Я щиколотку підвернула, іти боляче.
—А що ж така шикарна жінка й без авто?— запитав Алекс і підхопив жінку за талію.— Тримайтеся за мене.
—Спасибі Вам. Мене Анжела звуть.
—А мене Алекс.
—Рада знайомству. А машина в мене є. Просто мені тут призначили зустріч і не прийшли. Я саме зібралася додому.
—І хто ж не прийшов до такої чарівної жінки?
—Спасибі за комплімент, але це вже не ваша справа. Доведіть мене, будь ласка, до машини.
—З великим задоволенням.

Olgina
24.03.2008, 09:20
Жінка в червоному. (продовження)
Алекс зовсім не здивувався. Авто, припарковане біля входу в парк, теж було червоне. Так, ця жінка не хоче губитися навіть у нескінченному потоці машин.
—Може вас відвезти додому?— запропонував чоловік.
—Додому? Додому зовсім не хочеться. Ви не хочете їсти?
—А що? Є пропозиція?
—Так, пропозиція їсти смачні страви.
Алекс посміхнувся.
—Ви не турбуйтеся,— поквапилася заспокоїти свого співрозмовника Анжела.— Я все оплачу.
—Ви сумніваєтеся, що в мене вистачить грошей повести даму в ресторан?
—Добре, давайте кожен заплатить за себе.
—Відмінно.
Бобров допоміг сісти жінці праворуч від керма, а сам сів на місце водія.
—То куди їдемо?— спитав Алекс.
—На ваш розсуд.
Чоловік без зайвих слів довіз свою випадкову супутницю до свого улюбленого колись ресторану. Так, зараз він був йому не по кишені, хоча раз на місяць він усе ще міг собі дозволити пошикувати.
Чарівна вечеря затяглася до 10 вечора. Алекс із Анжелою мило базікали, легко знаходячи загальні теми. Весь вечір Алекса не залишало почуття, що вони із цією жінкою в червоному знайомі. Але ні, у нього була відмінна пам'ять на обличчя. Вони ніколи не зустрічалися.
—Може перемістимося в більш затишне місце?
Бобров був шокований раптовою пропозицією. І воно йшло від інтелігентної жінки? Це ж пропозиція прямим текстом. Ні, таку можливість втрачати не варто.
І от вони вже в постелі затишного готельного номера, сп'янені випитим шампанським і пристрастю, що прокинулася нестримними почуттями. Це було незабутнє!
Алекс, стомлений алкоголем і бурхливою ніччю із прекрасною жінкою, тепер міцно спав і бачив дивний сон. Начебто він знову президент своєї прибуткової компанії «Арго», і от він у барі серед друзів веселиться, попиваючи дорогий коньяк і поглядаючи на танцюючих стриптиз дівчат. Раптом на сцені з'явилася дівчина в червоному й стала повільно знімати одяг, дражнячи збуджену публіку. Це ж Анжела!
Алекс раптово прокинувся. Анжела! Ангела! Ангела, яку він бачив 5 років тому. Ангела, з якою він провів одну прекрасну ніч і відразу забув про все. Жінка в червоному! Дивно, щоправда, що вона приснилася йому саме в такому образі. Ні, у реальності вона стриптиз не танцювала. Та він і не поцікавився, чим Ангела заробляла собі на життя.
Він подивився ліворуч від себе, але побачив тільки порожнечу. Анжела зникла. Тільки на столику, що стояв поруч із ліжком, лежала маленька візитна картка. «Анжела Герман, президент ЧП «Арго», а на звороті рукою було дописано: «Тепер я отримала від тебе все, що хотіла. Твоя Ангела.»
Тепер він знав свого таємного розорювача. Олексію казали, що його фірму за борги викупила якась леді. Тільки це відбулося рік назад, і тепер Алекс був упевнений, що він цю жінку в червоному більше не побачить. Ніколи.

acid drinker
24.03.2008, 14:17
ехх... так і знала, шо мої мрії про грамотну прозу - то утопія. смаки читачів, кажете... нашо вам їх виявляти, якшо ви їх не враховуєте?

поділ літератури (культури загалом) на масову й елітарну, як на мене, давно вже закінчився. в епоху ксероксів-то. хороше теж дуже часто комерційне. є просто інтелектуальний рівень автора й читача. якщо вони збігаються - читач отримує задоволення. не збігаються - не отримує. оскільки ж рафінованих інтелектуалів зараз небагато...

Black3012
24.03.2008, 14:54
є просто інтелектуальний рівень автора й читача. якщо вони збігаються - читач отримує задоволення. не збігаються - не отримує. оскільки ж рафінованих інтелектуалів зараз небагато...

Автор повинен бути трохи розумнішим (добрішим, мудрішим, дотепнішим, і т.п.) від читача - тоді його буде ЦІКАВО читати. Книга повинна містити замасковану бомбу для пересічного читача - читає людина, припустимо, детектив, а попутно автор йому про справедливість, совість, мораль так тихенько, ненав"язливо... Або комедію - а там реально про те, з чого варто сміятися, а з чого не треба. Фантастика - бластери, шпаги, біляві варвари, чорняві космічні принцеси, а поряд - теорія струн, астрономія, математика, історія, етнографія, соціологія, лінгвістика...
Попса - це не завжди примітив і вульгарщина. Треба дати читачам перехідну сходинку між бульварщиною та елітарною літературою. А коли наб"є читачик оскому - дивись, і до елітарної потягнеться! (Ну, звісно, не весь і не одразу)))

Olgina
28.03.2008, 07:12
Книга повинна містити замасковану бомбу для пересічного читача - читає людина, припустимо, детектив, а попутно автор йому про справедливість, совість, мораль так тихенько, ненав"язливо...
От-от. Щось подібне і в мене. (я маю на увазі свій роман). З ненав*язливою підказкою, що не варто робити найбільшу і останню дурість в житті.

Оце мені цікаво. Ви, з філологічною освітою телевізор зовсім не дивитесь? Я маю на увазі серіали. (тільки чесно.) І, мабуть, жіночих романів не читаєте, на зразок Данієли Стілл.

Black3012
28.03.2008, 08:49
Будь-яка книга цікава, якщо в ній є ідея. Це, часом, не Бєлінський сказав? Ідея - кістяк. Далі все залежить від майстерності письменника.
Тут так усі про попсу говорять, а якихось певних критеріїв я так і не побачив.
В чому попсовість? В простоті викладення чи в нікчемності ідеї?
Чим від попси відрізняється елітна література?
У мене технічна освіта, хай філологи пояснять! І не хочу чути фраз на кшталт: "Та вам не зрозуміти!..."
Що це за така література, яку розуміє вузьке коло вибраних?
Довідник "Деталі машин"? "Довідник конструктора"?:)

Black3012
28.03.2008, 08:52
Стосовно серіалів, то дружина на мене вовком дивиться, коли я вгадую сюжетні ходи на кілька серій вперед:)

Olgina
29.03.2008, 12:48
Стосовно серіалів, то дружина на мене вовком дивиться, коли я вгадую сюжетні ходи на кілька серій вперед:)

Питання серіалів скоріше адресувалося саме тим, з філологічною освітою, та там, хто хоче грамотних творів. Асід дрінкер, наприклад. У мене чоловік теж вгадуе сюжети серіалів. Буваю і я вгадую, бо все однотипне. Мільних серіалів я не люблю.
Я до чого веду. Можна провести аналогію отих самих серіалів, як бразильських, так і наших вже, із тією самою массовою літературою. Всі кажуть- мило, але дивляться, за книги кажуть- попса, але читають. Бо просто хочеться відпочити "мозгами" на цій самій попсі.

acid drinker
01.04.2008, 08:54
телевізор? нє, не дивлюся... від нього мозок плавиться.
із серіалів - хіба шо мультики. але й ті на комп'ютері.
а... не дивитися телевізор і не читати жіночих романів - це шось погане?
"всі кажуть" - це у вас така репрезентативна вибірка поганенька якась... тому шо в моєму оточенні людей, про яких ви говорите, справді нема. може, ми з різних планет?

Olgina
01.04.2008, 09:15
Ми не з різних планет. Ми у різному віці. Я бачу, ви ще й з мультиків не виросли. І телевізор не дивитесь. Навіть познавальні передачі? Про природу, наприклад. Чи воду - живу та мертву. Чим ви тоді взагалі цікавитесь окрім мультиків?

Black3012
01.04.2008, 10:20
Пощастило з оточенням, міс Дрінкер! Вітаю!

А я зі своїм миритися буду. Мені люди всякі цікаві.

acid drinker
01.04.2008, 18:37
2 Olgina - віку? ага... внтелектуального тим паче. пізнавальних передач не дивлюся - знаєте, книжки і комп то дуже корисні речі, там стільки пізнавального можна надибати.
а щодо зацікавленості чимось, окрім мультиків, - ви б трошки обережніше зі словами, панно, тому шо я дуже толерантна, але можу це сприйняти як особисту образу. а оскільки мірятися з вами перечитаним, наприклад, нецікаво й зайве, просто попереджаю. стежте за собою, будьте обережні... (знаєте, на шо алюзія?)

2 Black3012 - у мене є чудовий викладач, який теж, визнаючи, в принципі, шо у мене гарне коло спілкування, й поважаючи його герметичність, іноді натякає на те, шо варто б ширше. але цей же самий викладач колись сказав гарну річ - це не люди, з якими ви не хочете спілкуватися, не можуть вам нічого дати (якшо дуже постаратися, чогось навчитися можна й у них... але то вже справа інтерпретатора), це ви їм не можете нічого дати - тому шо їм не потрібне те, шо ви пропонуєте, так само як вам не потрібне те, шо пропонують вони (оскільки, аби бути вмілим інтерпретатором, слід мати за собою певний багаж практик). різниця дискурсів. і я намагаюся уникати людей, яким не можу дати анічогісінько (хоча, по ходу, виходить слабенько...), тому шо задоволення від спілкування ми не отримаємо.
тому й намагаюся обмежувати кола знайомих. тому й нема в моєму колі фанів низькоякісного масліту - бо тут же цікава річ виходить, в епоху абсолютної відтворюваності не-масового мистецтва, по суті, не буває... є просто якісніше мистецтво - а є відверто сіре й комерційне.

Olgina
02.04.2008, 09:46
Оце ніби образована людина, а "шокає".
На рахунок образ: а не треба було мене чіпати. Ви не помітили, що ставитесь до більшості зверхньо? Ми ж взагалі необразовані і неграмотні, а от ВИ з ФІЛОЛОГІЧНОЮ освітою. А що вона вам дає окрім грамотної вимови?
Образована та людина, яка з повагою відноситься до будь-якої людини, ким би вона не була.
До того ж, вихована людина не буде заміняти "до когось там" куцою цифрою 2. Ми начебто українці, а не американці.

Uncle Creepy
02.04.2008, 10:19
Дружище Гудвин, вам все неймется:)
Бросьте, спор о вкусах - последнее дело. Лучше пишите, а то у вас урывков энтих...

Prophet
02.04.2008, 10:21
З огляду на Вашу українську виникають сумніви, що Ви українка.
І ще. Якщо Вас зачіпає чиясь зверхність, то, певно, є для того підстави. Та й як, скажіть, ставитися до людей із настільки обмеженим кругозором, зокрема в мистецтві, а також до тих, хто безмежно переоцінює свої здібності, хоч є при цьому цілковитим профаном?

Black3012
02.04.2008, 10:26
Опять в деревне этот парень появился...
Здрастуйте, дядьку! Як там дракон поживає? Коли панахида?
Та ви маєте рацію, тема невдячна. Ліпше хідімо в Кахве, про життя покалякаємо...

Olgina
22.04.2008, 07:48
З огляду на Вашу українську виникають сумніви, що Ви українка.
Да я русскоязычная, и пишу я на русском. И что с этого?
Це не дає вам право сумніватися у тому, що я українка. Не будьте голословною. Вкажіть на мої помилки.
Щодо моєї української- в мене є офіціальне підтвердження моїх знань. 4-ка за Держекзамен з україньської. І то лише за забуте формулювання одного правила. А тут у форумі я можу і суржиком спілкуватися. Правилами це не заборонено.
Та й як, скажіть, ставитися до людей із настільки обмеженим кругозором, зокрема в мистецтві, а також до тих, хто безмежно переоцінює свої здібності, хоч є при цьому цілковитим профаном?

До речі, а чому ви до них і мене зарахували? Ви мене зовсім не знаєте.

Prophet
22.04.2008, 12:51
А тут у форумі я можу і суржиком спілкуватися. Правилами це не заборонено.
Заборонено.
До речі, а чому ви до них і мене зарахували? Ви мене зовсім не знаєте.
За сукупністю симптомів. Розтин робити не конче.

Це не дає вам право сумніватися у тому, що я українка. Не будьте голословною. Вкажіть на мої помилки.
Щодо моєї української- в мене є офіціальне підтвердження моїх знань. 4-ка за Держекзамен з україньської. І то лише за забуте формулювання одного правила. А тут у форумі я можу і суржиком спілкуватися. Правилами це не заборонено.

Це не дає Вам права сумніватися в тому, що я українка. Не будьте голослівною. Укажіть на мої помилки.
Щодо моєї української, то в мене є офіційне підтвердження моїх знань - четвірка на держіспиті з української. І то лише за забуте формулювання одного правила. А тут, на форумі, я можу й суржиком спілкуватися. Правилами цього не заборонено.

acid drinker
22.04.2008, 14:00
профет, ви чудова! =)
/випереджаючи запитання - так, у мене зламалися шифт із капс локом. так, запитання банальне й одне з дуже частих. так, передбачувано/.
до речі, про помилки. користуючись нагодою, дякую за непогано відредаговану новинку.

Looser
22.04.2008, 14:58
Приєднуюсь.
Профет, це було залізно :)
А стосовно теми, то мене вже порядком дістав оцей поділ на "масове" і "елітарне" мистецтво. Зразу виникає підозра або у деякій маргінальності автора запитання, або у його неосвіченості.
Десь на перших сторінках зустрічав фразу про те, що зараз усе мистецтво є масовим, просто є якісні витвори, а є відстій.
Слушна думка. Перечити просто немає змісту.
І якщо хтось визначає масовість за тиражами книг, популярністю автора на квадратний кілометр та іншими факторами, то ось вам кілька найбільш "масових" авторів:

- Микола Гоголь
- Лев Толстой
- Чарльз Діккенс
- Жюль Верн
- Джером Селінджер
- Вільям Шекспір

Список можна продовжувати.
Якщо кожен четвертий читатиме "Місію" Франка, то ви назвете цей твір масовим і низькопробним?
Якщо "Весну" Вівальді щодня крутитимуть по радіо, ви назвете її попсою?

Так що нічого задавати подібні запитання.

Olgina
23.04.2008, 08:52
Не будьте голослівною. Укажіть на мої помилки.
А тут Вас трохи занесло. Після двох голосних на кінці речення ніяк не може стояти голосний на початку. До речі, більшість моїх помилок, що Ви зазначили - просто "очепяткі".

Prophet
23.04.2008, 10:07
А тут Вас трохи занесло. Після двох голосних на кінці речення ніяк не може стояти голосний на початку.
Продовжуєте позоритись?
Правопис, параграф 11. Успіху.
До речі, більшість моїх помилок, що Ви зазначили - просто "очепяткі".
Аж бігом. Якісь надто показові очепяткі. Реально друкарською помилкою там може бути лише одна. От у цьому цитованому Вашому реченні кома після підрядного теж випадково загубилася? Хє.

Olgina
23.04.2008, 14:04
Кажу так, як мене вчили. Ось.
Звертаюсь як до модератора. У Вас деякі повноваження. Дозволяю Вам видалити мої теми. І мою анкету також (у панелі керування такого не передбачено).
Не хочу тут більше затримуватись.

Пойду на российский сайт там люди добрее.

Giza
23.04.2008, 14:11
Ціль опитування: визначення смаків читачів.
А нащо, дозвольте поцікавитися?
З ненав*язливою підказкою
Ви певні, що читачеві потрібні ваші "підказки"? І що вони сприйматимуть їх "підказками"?
Бо просто хочеться відпочити "мозгами" на цій самій попсі.
Навряд.

samnasam
11.09.2011, 10:10
Цікаво, у випадку цієї теми гора народила мишу?