КПК

Показати повну версію : Коротка українська фантастика

такітак
20.04.2008, 18:05
Привіт усім! На форумі вже багато чого написано, пишеться і ше не раз буде написано про твори Р.Шеклі взагалі та його короткі твори зокрема. На жаль Шеклі вже намає і в останні роки він давно вже не писав коротку фантастику. Невже ніхто з присутніх не бажав прочитати щось з "майже" Шеклі. Я надрукував книжку "Адреналінові сутінки" (м.Чернівці) з 20 фантастичних новел, за багаточисельними враженнями читачів, дуже схожих за стилістикою на короткі твори мого улюбленого автора. Я за своє свідоме життя зміг віднайти і прочитати 99% надрукованих творів Р.Шеклі і в своїй книжці намагався зберегти ті характерні риси, які притаманні його коротким (підкреслюю) творам. В мене є свій блог з кількома новелами з надрукованої книжки - будь-ласка, я чекаю на ваші враження, аналіз та критику. Адреса блогу - www.tacitak.blogspot.com
До зустрічі!!!

Tim-Lit
21.04.2008, 11:01
Привіт усім! На форумі вже багато чого написано, пишеться і ше не раз буде написано про твори Р.Шеклі взагалі та його короткі твори зокрема. На жаль Шеклі вже намає і в останні роки він давно вже не писав коротку фантастику. Невже ніхто з присутніх не бажав прочитати щось з "майже" Шеклі. Я надрукував книжку "Адреналінові сутінки" (м.Чернівці) з 20 фантастичних новел, за багаточисельними враженнями читачів, дуже схожих за стилістикою на короткі твори мого улюбленого автора. Я за своє свідоме життя зміг віднайти і прочитати 99% надрукованих творів Р.Шеклі і в своїй книжці намагався зберегти ті характерні риси, які притаманні його коротким (підкреслюю) творам. В мене є свій блог з кількома новелами з надрукованої книжки - будь-ласка, я чекаю на ваші враження, аналіз та критику. Адреса блогу - www.tacitak.blogspot.com
До зустрічі!!!
Ну, чого ж ви так одразу - "невже ніхто з присутніх"?! Вже!.. :) Зараз передам адресу Вашого блогу нашим редакторам... ;)

Tim-Lit
21.04.2008, 14:57
P.S. Почитав перше оповідання, вивішене у блозі. Враження від прочитаного наступні.

1. Мене мало колихають письменники, які намагаються робити прозу "під когось". У даному разі - Ваші спроби зробити щось "під Шеклі". Перефразовуючи Маяковського, щиро раджу: не делайте под Шекли - делайте под себя! :p

2. Вам треба ще багато працювати над розширенням словникового запасу. Таке враження, що Ви зачепилися за якесь слово й ліпите його від речення до речення. Рейнджер, рейнджера, рейнджер, рейнджера... Суцільні повтори! Воно дуже дратує. Вчіться підбирати синоніми та перебудовувати речення.

3. Нещадно боріться з русизмами! Буковинцю таке не личить...

Ну, і пишіть ще! Вам треба, як кажуть, набити руку.

P.P.S. Зокрема, пишіть до нашого журналу "УФО":
ufo_ua@ukr.net

такітак
02.05.2008, 22:11
Дякую всім тим 105 відвідувачам моєї теми "Коротка українська фантастика". Добре розумію, що далеко не 105 з Вас зайшли на мій блог та прочитали заявлені новели. Я ані скільки не мазохіст, проте так хотілося прочитати, якщо не в якості дописів на форумі, так хоча б на власному "милі" Ваші враження від прочитаного. Ввічливе мовчання збиває з пантелику і, на мою думку, наразі є гіршим за несправедливу критику.

Black3012
05.05.2008, 10:12
Я був, читав, згідний з Тім-Літом, написав приблизно те саме, що й він.

такітак
11.05.2008, 00:00
Так, я саме Вас мав на увазі - шановний black3012. Ви вже знаєте про що йде мова, а всі бажаючі можуть ознайомитися з повним текстом моєї відповіді на інший Ваш допис в розділі "Майстерня креативу - Проза -"Брате, вставай!" або на моєму блогу - www.tacitak.blogspot.com Я уважно проаналізував Ваші дописи на цьому форумі і дійшов стосовно Вас невтішного висновку - Ви не розумієте мети літературної критики. Для Вас це лише засіб самоствердження і не більше. Тому - прощавайте!

acid drinker
11.05.2008, 13:25
2 такітак - а що зробиш, якшо текст справді ніякенький? як на мене, вас ще дуже адекватно схарактеризували...
2 Black3012 - ну от, вас теж спіткала доля неадекватного критика, гг...

а, так. іще на форумі заборонено активну саморекламу. намагання присвятити цілу тему про малу фантастичну прозу собі коханому (ех, епігонство...) - теж не дуже ввічлива штука. як для початку отримуєте невелике попередження, подальші дискусії довкола своєї творчості попрошу розгортати в майстерні креативу. якшо туди ніхто не хоче йти - значить, там нема, на шо дивитися. от.

такітак
12.05.2008, 16:22
Ніяких проблем! Дякую за критику і попередження. До того, як виставити власну тему у розділ "Химерна", я ретельно не переглянув всі наявні розділи і прогавив "Майстерню креативу". Цілком слушне зауваження про неприпустимість самореклами, наразі я нізащо не виставляв би тему "Коротка українська фантастика".

Tim-Lit
12.05.2008, 17:06
Ніяких проблем! Дякую за критику і попередження. До того, як виставити власну тему у розділ "Химерна", я ретельно не переглянув всі наявні розділи і прогавив "Майстерню креативу". Цілком слушне зауваження про неприпустимість самореклами, наразі я нізащо не виставляв би тему "Коротка українська фантастика".
А гілку "Українська фантастика" Ви також прогавили, чи що?! У нас там є своя тема, призначена для розкладання "по кісточках" фантастичних творів будь-якого автора, котрий погодиться на "вівісекцію"... ;))))))))

такітак
12.05.2008, 18:24
Ну що сказати? Пізно вибачатися, але дійсно - прогавив, проте вже зробив на майбутнє висновки.

такітак
09.07.2008, 10:38
Прошу зняти мою тему "Коротка українська фантастика", так як даний блог перестав бути, з моєї точки зору, суто літературним і більше не відповідає покладеним на нього завданням.
З повагою. Муляр Ю.П (такітак)

Tim-Lit
09.07.2008, 11:28
Прошу зняти мою тему "Коротка українська фантастика", так як даний блог перестав бути, з моєї точки зору, суто літературним і більше не відповідає покладеним на нього завданням.
З повагою. Муляр Ю.П (такітак)
Навіщо?! :eek: Просто припиняймо в цю тему дописувати, та й годі! З іншого боку, ми почали співпрацювати в рамках журналу "УФО" - чим поганий приклад для наслідування іншими?! :eek: Отже, коротенька темка може висіти, чом ні?..

Black3012
09.07.2008, 11:44
Дійсно, хай залишається. Хоча, їй би пасувало виникнути в гілці УФ, але то нічого. Просто якось не видно короткої УФ у крамницях. Російські (російськомовні) антології оповідань час від часу виникають, а от українські чомусь нікому з видавців не цікаві.
В принципі, цікаві твори є на Глосі, Літклубі, можна обговорити їх.

Tim-Lit
09.07.2008, 16:03
Дійсно, хай залишається. Хоча, їй би пасувало виникнути в гілці УФ, але то нічого. Просто якось не видно короткої УФ у крамницях. Російські (російськомовні) антології оповідань час від часу виникають, а от українські чомусь нікому з видавців не цікаві.
В принципі, цікаві твори є на Глосі, Літклубі, можна обговорити їх.
У нашому маленьком товаристві ми вже давно обговорювали можливість видати антологію короткої УФ, але то в будь-якому разі - справа на перспективу. З іншого боку, я вважаю, що журнал "УФО" може бути місточком до такої збірки, як і загалом до чергового етапу розвитку короткої УФ.

Замисліться лише над тим, чому серія "Алфізика" насамкінець закрилася? Мені особисто здається - тому що брати Капранови ставили за мету "зняти вершки" (почати випуск фантастичних книг), тоді як треба було розпочинати з "корінців" (з часопису). У них стратегія була помилковою - ми спробуємо зіграти іншу "партитуру"... ;)

LanceloT
23.07.2008, 15:17
...видати антологію короткої УФ, але то в будь-якому разі - справа на перспективу. З іншого боку, я вважаю, що журнал "УФО" може бути місточком до такої збірки, як і загалом до чергового етапу розвитку короткої УФ.

Егеж, ви так про це говорите,наче маєте звідки і чим це зробити?

Tim-Lit
23.07.2008, 16:07
Егеж, ви так про це говорите,наче маєте звідки і чим це зробити?
:eek:
Нічого не розумію!
Як це - "наче маєте звідки і чим це зробити"?!
Будь-яка справа робиться на трьох "китах":
1. ким робиться?
2. чим робиться?
3. де робиться?
У даному разі (для укладання антології короткої УФ) портібні:
1. автори коротких фантастичних оповідань - вони є (і автори "УФО", й інші письменники-фантасти, до яких можна звернутися);
2. колектив укладачів і редакторів антології - він також є, на базі ВО "Українська фантастика" (бо якщо ми спромоглись видавати періодичний журнал, то впораємось і з укладанням та редагуванням антології);
3. базове видавництво - чим Вам не милий львівський Видавничий дім "Панорама", наприклад (можна обговорити цю ідею для початку з тамтешнім директором).
Отже - всі базові елементи для укладання антології короткої УФ наявні - то в чім може бути проблема?!

LanceloT
23.07.2008, 20:09
Нічого не розумію!
Як це - "наче маєте звідки і чим це зробити"?!
Будь-яка справа робиться на трьох "китах":
1. ким робиться?
2. чим робиться?
3. де робиться?
Четвертий кит -за ЩО? ;)

Tim-Lit
24.07.2008, 20:55
Четвертий кит -за ЩО? ;)
Як це?!
1. Якщо маєте на увазі сам(себе)видав, то це просто несолідно! Наше діло - зібрати антологію й зацікавити нею видавців, а вкладати в її видання кошти - перепрошую, я з таких речей давно вже виріс. І наше ВО "Українська фантастика" виросло також.
2. Якщо маєте на увазі, що я маю заплатити учасникам антології за участь з власного гаманця - то це також -1. Якщо хтось захоче брати участь у такому проекті - то це нехай видавець вирішує, що, кому і скільки він платитиме. Я, наприклад, згоден дати до такої антології своє коротке оповідання... наприклад, за 10 книжок. Мені не шкода! Якщо ж інших така умова не влаштовує... Що ж - нехай домовляються! Я на цей процес не вплину.

LanceloT
28.07.2008, 20:36
Як це?!
1. Якщо маєте на увазі сам(себе)видав, то це просто несолідно! Наше діло - зібрати антологію й зацікавити нею видавців, а вкладати в її видання кошти - перепрошую, я з таких речей давно вже виріс. І наше ВО "Українська фантастика" виросло також.
...:eek:

Власне це я мав на увазі!

А мене візьмете у "антологію коротких" ?

Tim-Lit
28.07.2008, 21:02
А мене візьмете у "антологію коротких" ?
Йой!!!
А де можна ознайомитися з Вашим доробком короткого "фантастичного метражу"?!
Чи надсилали Ви щось для "УФО"?!
Якщо "так" - то коли?!
Якщо "ні" - то чому?!

Black3012
01.09.2008, 17:13
А чи є плани видати таку антологію?

Tim-Lit
01.09.2008, 18:58
А чи є плани видати таку антологію?
Звісно!..