КПК

Показати повну версію : Перша спроба

robie
02.11.2005, 03:07
Ось моя перша спроба написати щось закінчене... Мені це невдалося. "Воно" (не знаю, що це, оповідання, чи як) не закінчене.
Початок як на мене просто невдалий, але іншого, наразі, немає...
Але хотілося б всерівно почути ваші відгуки, критику. Бажано конструктивну, тобто поради щодо стилю, змісту і т.д. Буду дуже вдячний!

Він лежав у ліжку. Так, лежав у ліжку і хоча було вже за північ не спав, а тупо дивився у темряву. Головне не думати, викинути з голови всі ці трикляті думки... Йому це слабо вдавалося, а можливо він і не дуже старався. Він подорожував по власному ліжку у пошуках магічної позиції, чи пози, яка б забезпечила його спокійним та глибоким сном. Йому колись навіть промайнула думка, чи не зайнятися йому якоюсь східною дисципліною, ну там камасутрою, йогою, чи чимось подібним. Камасутра явно не підходила, і хоча там йдеться саме про позиції, чи радше про пози, це явно не ті, які приносять глибокий та спокійний сон. Залишалась йога, але вона чомусь завжди асоціювалась зі сидінням на цвяхах, позою лотоса, ковтанням вогню та левітацією, тож вона теж відпадала. Залишалося одне – продовжувати блукати власним ліжком у пошуках того положення, в якому тіло нарешті отримає очікуваний спокій.
Йопересете, йопересете... мов якесь закляття, чи то радше, колискову шептав він у такі моменти. Але, як і більшість заклять, воно не спрацьовувало, не працювали ці слова і як колискова, напевно вже за дорослий. Простирадло вже давно з’їхало десь в бік, створивши надзвичайно незручний пагорб, десь під спиною, або під животом, в залежності від положення, звичайно. Коли годину тому він відкладав книгу з твердим рішенням заснути швидко та, по можливості, безболісно, він, в принципі, вже знав чим це скінчиться. Безсонна ніч, зранку попухлі очі, важкість у всьому тілі... Головне все ж заснути, рано чи пізно, ну чи навпаки, але головне – заснути. Та видно тої ночі Морфей був вихідним, чи просто забув про нього, тож сон не приходив, незважаючи на всі намагання.
Врешті він встав, одягнув старі джинси, майку та светр, вбув кросівки і вийшов. Спустився пішки з п’ятого поверху хрущовки, потрапив на радянське подвір’я. Уважно придивляючись він оминав велетенські калюжі, які займали чи не дев’яносто відсотків двору. Коли він нарешті вибрався на більш пристойну вулицю, пошкодував, що не вдягнув куртку, було холодно, до того ж віяв вітер. Думок, на диво, не було, чи, вірніше, були, але ті самі. Проклинаючи своє безсоння та вміння думати, він брів у невідомому напрямку запхавши руки у кишені джинсів. Час від часу проїжджали машини на швидкості дуже близькій до швидкості світла, навіть не звертаючи увагу на нечисленні працюючі світлофори. Перехожих взагалі не було. Зрозцміло, у таку погоду та о 3-ій ночі, мало кому спаде на думку вийти прогулятися. Нормальні люди сплять у своїх ліжках, а не блукають вулицями. Ну що ж, видно така вже твоя доля.
Пахло асфальтом, аж дивно, чому пахне асфальтом? В роті відчувався якийсь металевий присмак, присмак іржі... Іржавію, подумав він. Час від часу він зупинявся аби послухати звуки: шум дерев під вітром, далеке стогнання сирен. Він глянув в небо, в надії побачити хоча б одну зірку, та де там!
Провівши на вулиці десь з пів годинки, він нарешті зрозумів, що якщо зараз ляже у ліжко, то засне. Тож, не зволікаючи, він рушив у напрямку будинку. Довгоочікувана порожнеча запанувала його головою та емоціями. Він йшов прискорюючи крок.
..............................

- Гей! Зачекай!... Сам ти гей, кажеш тихенько, спостерігаючи як на тебе суне тіло вагою під 120 кг. Ти ще надієшся, що воно тебе омине, що це не тебе просили зачекати, що ти тут ні до чого... Хоча в це мало віриться, на вулиці нікого, крім тебе, немає, пів на четверту ночі, тож в кінці кінців здоровий глузд перемагає і ти готуєшся зустріти, чи, вірніше, витримати цю лавину, цей зсув, цю екологічну та соціальну катастрофу. Якось занадто швидко, аж не віриться, нездорова посмішка виринає із пітьми, підтверджуючи твої найгірші сподівання. Здорові руки лягають тобі на плечі, а посмішка цілує тебе в обидві щоки, добре, що в тебе їх тільки дві!
Ну, і якого біса ти мене цілуєш?!! Дівчину собі цілуй... Але ж ти знаєш, я ж як друга. Ага, думаєш, як друга, гомік нещасний. (Звуть його Давидом, хоча я про себе його називаю гермафродитом. Не знаю, що це означає, але це влучно). Натомість питаєш, що він забув тут о 3-ій ночі, до того ж саме тоді, коли тобі не спиться. А він тобі, звісно ж, вішає, як то кажуть, лапшу. Та це тебе вже мало цікавить, бо ти відчуваєш, що довго очікуваний сон починає вивітрюватись, тож якщо ти не здихаєшся цього тіла з його дурнуватою посмішкою, в найближчі 5 хвилин, тобі вже цієї ночі нічого не світить. Чим далі, тим більше ти розумієш, що зробити це буде неможливо. Тож коли він тобі пропонує піти з ним, обіцяючи познайомити тебе зі своїм новим другом, ти погоджуєшся, за умови, що цей „друг” не такий як він, ну ви розумієте.
Ви йдете темними вулицями, ліхтарі, звичайно ж, річ рідкісна, вид, якому загрожує вимирання, тиша, тільки голос твого супутника. Давид любить поговорити (єврейське ім’я, хоча він і заперечує, але скажіть будь ласка, хто називає, хай навіть не улюбленого, але ж сина, Давидом?).
Раптом ти розумієш, що він тобі говорить. Вже з десять хвилин, як ти просто пропускав повз вуха все, але раптом почув якесь дивне сполучення слів, чи то повний шизофренік, чи то неповний шизофренік. Це насторожує. Ти що мене ведеш до якогось божевільного?, - Він, в принципі, шизофренік. Не вловлюю різниці, кажеш, різко зупиняючись десь по середині великої, але, на щастя, не глибокої калюжі. Божевільний, вчительським тоном інформує тебе Давид, це, як би сказати, поганяло, а шизофренік – це вже діагноз. Дуже радий. Він хоч на людей не кидається? Та ні, він дуже спокійний... як на шизофреніка, чомусь додає він. Вибору в тебе вже нема а стояти в калюжі тебе теж не прикалує, тож ти йдеш далі, назустріч невідомому.
А невідоме тебе очікувало у якомусь забитому барі під вивіскою „Крістіна”, оригінальна така назва. Якщо не помиляюсь таких у місті з десяток, тож це тобі ані трохи не допомагає зорієнтуватися на місцевості, хоча, якщо чесно, тебе це мало хвилює. Всередині ви знаходите тусовку пацанів: чорні шкіряні куртки, не менш чорні джинси, бриті голови, осоловілі пики. Сидять собі, квасять, на вас вони навіть не глянули. Таке відчуття ніби о четвертій ранку тут завжди повно клієнтів. Наступній, хто потрапив тобі на очі, це бармен. Здоровий мужик, якому явно не спиться, може лунатик? Він глянув на вас прискіпливим оком менеджера-лунатика, оцінюючи, очевидно, вашу платоспроможність. Екзамен ви не здали, тож він, позіхнувши (видно нормальний все-таки мужик), зникає десь у нутрощах бару.

Продовження нижче...

robie
02.11.2005, 03:08
За сусіднім з нашими бритими друзями столиком, крізь клуби диму, ти можеш розгледіти того, кого ви шукали. Ти зразу розумієш, що це він. По-перше, це єдина жива людина в барі крім вас і братків, по-друге, такі чисті сині очі, що дивляться в нікуди, може мати тільки божевільний... шизофренік, перепрошую. Але найвагомішим аргументом є без сумніву його волосся. Чудак років під 35, а волосся повністю сиве, кучеряве, з таким об’ємом, що деякі з моїх знайомих дівчат померли б із заздрощів. Давид не кинувся його цілувати, як ти сподівався, а просто привітався. Може, коли хоче, - зі злістю думаєш ти, - гермафродит довбаний. Але, як виявилося, шизофренік потребував фізичного контакту більше ніж ти.
Для того, щоб привести його до тями знадобилася вся Давидова сила та терпіння. Навіть братки почали давати поради, то водою його обілляти, то пляшкою „пригріти”, ну а які ще поради можуть дати п’яні в дупель пацани? Після третього штовхана свідомість нарешті повернулася до вашого нового знайомого... повільно, але повернулася. Від його різкого руху ти аж відскакуєш, мало не перевертаючи сусідній столик, і заспокоюєшся тільки коли бачиш, що він просто простягнув тобі руку, аби привітатися. Так і поїхати недовго, думаєш, дивлячись у зовсім такі нормальні очі цього середньостатистичного шизофреніка (хоча звідки тобі знати, що він середньостатистичний?) та потискаючи простягнуту тобі руку. В любому випадку він дивиться привітливо, навіть посміхається, а гермафродит, так той взагалі вишкірився, придурок. У долю секунди ти оцінюєш ситуацію: братки вже не дивляться, їм не до того, вони збираються і, віддавши гроші бармену, виходять.
Тож у цьому закладі для братків та божевільних, залишаєтесь тільки ви троє та бармен, який, до речі, ще й досі дивиться на тебе осудливо. Перехоплюючи його погляд ти знизуєш плечима і пропонуєш іти звідси, все таки незручно, мало стіл не перекинув та й взагалі нічого не купив, хоча, що тут купиш? Хіба водяри.
Ви йдете мовчки, Давид видно вичерпав свій словарний запас, чи то шизофренік на нього так діє... Напрямок тебе вже не цікавить: п’ята ранку, все рівно спати вже не можна, а от якось провести наступні кілька годин потрібно. Починає світати, сірі хрущовки, повз які ви прямуєте, у сірому, ранковому мороці, здаються ще більш сірими, ніж насправді. Взагалі моторошно, просто цвинтар якийсь.
Ви звертаєте на подвір’я і швидко виходите на ґрунтову стежку, яка веде вас поміж деревами. Краплі холодної води проникають тобі за шию, відчуття не з приємних. Колись білі кросівки набули взагалі якогось химерного кольору. Та нарешті ви повертаєтесь до цивілізації. Це парк, ти навіть впізнаєш його - парк ім. Шевченка (також, до речі, оригінальна назва). В кінці алеї, по якій ви йдете, стоїть кілька людей, а на лавочці поруч сидить якийсь пацан. І що вони тут роблять, думаєш... В принципі, а що я тут роблю? Що ми тут робимо?, питаєш вже в голос Давида. План, лаконічно, як справжній спартанець, відповідає тобі він, йдучи просто до групи чоловіків невизначеного соціального статусу.
Який такий план, хочеш запитати, але розумієш, що це було б не тактовно. Зрозуміло який план – хороший. В парку Шевченка поганий план не продають. Тут, як досить таки запізно згадуєш ти, збирається еліта: справжні наркомани, планомани, меломани, піромани... ну і т.д. Гермафродит без коливань підходить до якогось дрібного чувака з вусиками, і навіть не привітавшись сує йому в руки гроші. Чуваку видно по фіг, що з ним не вітаються, тож він у свою чергу дає щось Давиду. Тим часом ти з шизіком спостерігаєте зачаровані за ритуалом, що відбувається на ваших очах.
Коли Давид підходить до вас, він вже знову в хорошому настрої, так ніби він не тільки купив, але ще й встиг скурити весь той довбаний план. Ти висловлюєш йому свою думку, на що він реагує трохи інакше ніж ти очікував. Бачите он того типа, каже, вказуючи пальцем на пацана на лавочці. Так от, то – справжній наркоман, крутий чудак, він навіть колеться по графіку, продовжує, і в його голосі відчувається глибока шана до того профі, представника наркоманської еліти, сенсея підлітків, вчителя мудрості. Ходімо, я вас познайомлю. О, думаєш, ще познайомишся з професійним наркоманом і сьогоднішній день можеш записати, як „день корисних знайомств”.
Саня. Його звуть Саня. Якесь не наркоманське ім’я, занадто звичайне. Ти напевно засумнівався б навіть у його професіоналізмі, якби не його справді елітний вигляд: бліде обличчя, бліді, запалі очі, сині круги під ними, сухі руки, схрещені на грудях. Важить він, при зрості десь так під 185, кілограм 60. Руки він вам не подає, хоча Давида він навіть впізнав. Доброго ранку, вітаєшся ти з належною, до його соціального статусу, пошаною.
Можливо він також з тобою якось привітався, але ти вже не слухав, бо довкола щось кардинально змінилося. По-перше, група вищезгаданих чоловіків невизначеного соціального статусу, бігла у напрямку виходу з парку, при чому було зрозуміло, що не йдеться про ранкову пробіжку. А з іншого боку до вас наближалися тісним півколом люди у формах. Це виглядало якось нереально, все відбувалося у повній тиші, і якби Давид не крикнув – тікаймо - напевно ти, мов загіпнотизований, простояв би так до зустрічі із представниками закону... Навряд чи це була б приємна зустріч, тож ти біжиш, досить швидко наздоганяючи трьох твоїх побратимів ( а як ще вас назвати?).
Ви біжите звертаючи в різні боки, намагаючись заплутати сліди... та й, напевно, просто тому, що не знаєте куди бігти. В якийсь певний момент ти порівнюєшся з наркоманом, який досить таки непогано тримається, як для профі в його справі. Він навіть встигає тебе запитати куди ви всі біжите, але ти, звісно, мовчиш, бо, по-перше, заощаджуєш сили, а по-друге, не знаєш. Ти навіть не дивуєшся. В тебе вже взагалі немає сил. Ти відчуваєш, що якщо зараз ви не зупинитесь то тобі кінець, вже краще в міліцію, дати відбити собі нирки, ніж помирати тут, на вулиці, в калюжі, між сірими, безіменними будинками. Та видно боги наркоманії та шизофренії прихильно дивилися на тебе в той день. Давид, і ви слідом за ним, завернув у якийсь під’їзд, і без зупинки побіг кудись нагору. Бля, думаєш, він що вирішив кинутися з даху?! На щастя, десь на 14 чи 15 поверсі, він зупинився. Витягуючи ключі з кишені ти помітив як у нього тремтять руки. Зайшовши, чи, вірніше, увірвавшись до квартири, ви переводите подих.
Ї...ть!, каже Давид, і ви всі з ним погоджуєтеся. Перші десять хвилин ви просто сидите на підлозі в коридорі. Першим до тями, знову дивуючи тебе, приходить Саня. Він встає і йде в туалет. Поволі підіймаючи з підлоги своє 120 кілограмове тіло, хоча, після такої пробіжки, важить він напевно вже менше, Давид мовчки виходить в якусь кімнату і зачиняє за собою двері. Ти залишаєшся з шизофреніком, і тільки зараз усвідомлюєш що навіть не знаєш його імені. Це ж треба, втікаєш з ним від міліції, ризикуєш життям, і навіть імені не знаєш, дурдом, перепрошую за вислів.
Ей, чувак! Тихенько кличеш ти шизофреніка незнайомця, тебе як звати?, та видно не судилося тобі взнати його ім’я, той скляними очима дивився кудись в далину, блукаючи своїми психоделічними, чи як їх там, світами. Може наступнім разом, в іншому житті, там, чи ще десь...

...............................................

Наразі це все...

oddysseus
13.11.2005, 17:55
Спробую висловити кілька думок із приводу. Не претендуючи ні на що, навіть на увагу автора. Загалом враження, як для "першої спроби" непогане. Епізод із "Іржавію" дуже сподобався (як завжди особисте: сам щось подібне відчуваю, тільки не іржу, а щось на зразок чистої сталі, - може, курити треба кинути). Вказівка "того ж року", як на мене, - зайва масштабність: не цілий же рік персонаж валявся в ліжку. Загалом, здається, автора на початку підводводить прагнення висловитися якнайоригінальніше (це постійно нагадує мені особисто то одного, то іншого автора), надалі ВЛАСНИЙ стиль, як це не парадоксально, проявляєтья більше. Деталь: ліфт у хрущівці. Давно я не був у таких будинках і, може, щось плутаю, але хіба в 5-поверхівках є ліфти? І, наостанок, про "Гей!" Сам колись про це думав :o Саме в цій формі маємо вигук, а якби було звертання, то все-таки "Гею!". Це не зауваження - ні в якому разі, просто захоплення укрмовою, в якій, виявляється, розгул нетрадиційної орієнтації на вулицях, у ЗМІ й свідомостях був передбачений :D

robie
15.11.2005, 01:42
Перш за все, дякую за те, що прочитали...
Вказівка "того ж року", як на мене, - зайва масштабність: не цілий же рік персонаж валявся в ліжку. Загалом, здається, автора на початку підводводить прагнення висловитися якнайоригінальніше (це постійно нагадує мені особисто то одного, то іншого автора),

Цілком згідний, тому й написав напочатку - початок не є вдалим. Треба відкорегувати, напевно...

Що стосується вигуку "Гей!", то це не проблема літературної мови, а її вжитку. Я частенько чув такий жарт.

Ще раз дякую за увагу...