КПК

Показати повну версію : НФ: Наша Фантастика

Spacer
05.11.2005, 14:56
Пропоную припинити займатися самоїдським трепом та поділом спільноти на білих та чорних, бо й дійсно – це інтимна справа :p кожного письменника, як йому самоіндетифікуватись. Ну й слово, млин! Я, наприклад, можу вважати себе космополетючим українськомовним літератором, ну то й що?.. Іншим – російським, інший – скіфським. Той – чисто українським. Залиште кожного в спокої! :eek:
Можна, звісно, закинути ФУнатикам таку річ. УФологи перемагають їх гонором першопрохідців, за якими завжди йдуть добропорядні колоністи-бюргери. Тобто - вони. Це необхідний процес. І вибору кожного не можна не поважати, бо для процесу руху необхідні і ті, і інші. Не кожний же може жити в наметі і їсти сире м‘ясо з ножа. З другого боку, з цих же самих причин першопрохідцям не завжди вдаються “високомислительні” опуси. Часу не вистачає. Але, лихо в тому, що і розумним бюргерам ніколи не вдасться бути першими. Це – прерогатива піонерів.
Крім того, я гадаю, кожен з фантастів знає, що таке евереттові всесвіти? Тобто, паралельні світи. Зараз, як на мій погляд, - час кожного є часом вибору свого евереттового простору. В просторі УФологів існує Україна, в просторі ФУнатиків її немає. Хто правий, зараз невідомо. Простори перетинаються. І кожний на цьому перетині бореться за свій евереттовий простір і я маю дуже великі підозри, що саме ця боротьба і є першопричиною існування усього розгалуженого у нескінченність Всесвіту.
Ну, як завантажив? В самого – голова обертом. :p
Повертаючись до теми. Залишивши кожному право на самоінд... (тьху ти, читай вище), на усіляких перетинах, в той же час, не можна за просто так здавати своїх. Бо як дивлюсь я в Інтернеті, то вже й Забелло є російським письменником, і Амосов, і Савченко... Отже, якщо ми тут самі з собою борюкатись продовжуватимемо, то всі скоро станемо не УФологами чи ФУнатиками, РФачами. Талант щодо цього в останніх непересічний! Вишуканий і роками відточений.
Тому пропоную на майбутньому сайті (коли???) увести рубрику НФ-“Наша Фантастика” зі статтями про українських (або таких, яких можна вважати такими) авторів. А можна й взагалі не затягувати. Давайте, хлопці, пишіть подібні статті і поки що ми їх розмістимо в Ейсмонта. А потім перевантажимо на новий сайт.
А то станеться так само, як і з “Химерою”. “Об‘єднане” російськомовне зникнення останньої, до речі, кожного з нас є провиною! :mad:

Spacer
05.11.2005, 15:08
Згадав про Савченка і подумав ось про що. Для того щоб “не здавати своїх”, потрібні якісь конкретні заходи, а не лише порухи органу мовлення. Наскільки я пам‘ятаю (хай Тимур мене поправить, якщо я не правий) наприкінці січня маємо роковини з дня смерті Володимира Івановича. Може спробуємо влаштувати щось на кшталт “Савченкових читань” саме в цей час?
Ці читання, до речі, можуть бути присвячені, наряду з вшануванням пам‘яті Письменника, і проблемам сучасної НФ – чисто наукової фантастики, в жанрі якої плідно працював Савченко. А також її проблемним зв‘язкам з “наукоподібною” (прошу нікого не ображати, сам намагаюсь працювати в цьому жанрі) фантастикою та фентезі?

Tim-Lit
07.11.2005, 10:49
Може спробуємо влаштувати щось на кшталт “Савченкових читань” саме в цей час? Олексію, ти молодець! П’ять балів!!! :D :D :D :D

radus
07.11.2005, 11:34
Чому б не спробувати це зробити в спілці й не обізвати (якщо вдасться) тематичним засіданням КЛФ?

Tim-Lit
07.11.2005, 11:37
Чому б не спробувати це зробити в спілці й не обізвати (якщо вдасться) тематичним засіданням КЛФ? Не певен, що в такому разі ініціативу не перетягне на себе Микола Славинський... Хоча тут і "плюси" є: якщо влаштовувати читання через Комісію НСПУ і при цьому оголосити, що ініціатором виступив КЛФ "Чумацький шлях" - буде круто!

Олександр Левченко
07.11.2005, 11:46
Друзі, не забувайте, що Савченків двоє - Володимир і Віктор, причому другий і далі активно працює на благо УФ.

Колись довелося читати статтю, у якій була згадка про "братів Савченків"... :)

Tim-Lit
07.11.2005, 13:03
Друзі, не забувайте, що Савченків двоє - Володимир і Віктор, причому другий і далі активно працює на благо УФ. Віктора Савченка не забуду ніколи: колись він перебіг мені дорогу з романом "Дракон наносить удар у відповідь": в журналі "Наука - фантастика" Троценко надрукував саме його, а моє "Двоє в чужому домі" відклав у довгу шухляду... і так і не надрукував! І я ВС за це красно вдячний - бо інакше не міг би надіслати ненадрукований рукопис на "Золотого Бабая"!.. :D

tysovska
08.11.2005, 16:45
Пропоную припинити займатися самоїдським трепом та поділом спільноти на білих та чорних, бо й дійсно – це інтимна справа Вибачте, що я підливаю олії у вогонь, але не могла пройти повз. Ось такі цікаві цитати:

Below are the 20 most recent journal entries recorded in Наталья Градовая (http://www.livejournal.com/users/granata_rf/)'s LiveJournal:

Saturday, October 29th, 2005
2:39 am Ненавижу политиков
В Украине вот-вот станут героями пособники фашистов и военные преступники.

"Но в случае предоставления официального статуса ОУН-УПА, положительное мнение об этой организации и ее деяниях станет и официальным государственным. И тогда все претензии и протесты к прошлому ОУН-УПА будут рассматриваться так же, как сейчас рассматриваются в отношении статуса русского языка – со ссылкой на «закон» и просьбой не вести «антигосударственную пропаганду». Проще говоря, могут сказать, что если вы против УПА, то значит вы против Украины."

В своем стремлении из двух зол выбрать меньшее мы все заранее были обречены на поражение. Выбирая одно зло из двух, все равно выберешь зло.
А скоро ещё одни выборы.
Впору завидовать белорусам.

Monday, October 17th, 2005
3:27 am По Крещатику парадом шли люди уроды те, что, вполне возможно, расстреливали людей в Бабьем Яру?

Да-да, я невежественна настолько, что вот только сейчас делаю подобные открытия.
Нет-нет, я просто не могу в это поверить... Степень цинизма некоторых людей не поддается осмыслению.
Знаете, невежество уютно, мне было гораздо спокойнее, когда я не знала подробностей о деятельности УПА.
Это я теперь живу в стране, в которой возможны такие вот парады?
А я ведь стараюсь не смотреть фильмы ужасов. Боюсь. И зря.
На самом деле реальность круче...

Сподіваюся, всі знають, хто така ця пані? І ви мені після цього доводитимете, що це - наша фантастика?!

Tim-Lit
08.11.2005, 18:55
Відверто кажучи, я не знаю, хто ця пані.

Кам.Ю
08.11.2005, 21:07
Відверто кажучи, я не знаю, хто ця пані.

Теж мені біном Ньютона. Одна з редакторів лучшего в Европе журнала фантастики. Можна цій пані щиро поспівчувати, якщо вона живе агітками 50 років минулого століття.
А про "уродов, тех, что, вполне возможно, расстреливали людей в Бабьем Яру" я недобрав. Єдиних націоналістів, що можу згадати в контексті Бабиного Яру - це група Ольжича-Теліги. (якщо, звичайно, гаспада украинские фантасты знають хто вони)

Tim-Lit
09.11.2005, 09:34
А про "уродов, тех, что, вполне возможно, расстреливали людей в Бабьем Яру" я недобрав. Очевидно, це мається на увазі та сама зондеркоманда СС. Щоправда, українців у ній справді не було - тільки німці... Українські поліцаї стояли ланцюжками по вулицях, формуючи колони, у розстрілах участі не брали. Тож за коментарями (що малось на увазі?) варто звернутись до цієї пані, якщо ти знаєш, який журнал вона редагує. Та на мою думку, це неварто робити: й без того все з нею зрозуміло... :(

Можливо, я би теж не вірив новітнім даним про діяльність ОУН-УПА в роки ВВВ. Наприклад, моя мати теж досі не вірить. Та як майбутній письменник, я завжди тримав вуха й очі широко відкритими. Тож іще ЗА РАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ чув розповідь за "понти" НКВС у Західній Україні... з вуст одного з ветеранів Радянської Армії, колишнього фронтовика, шлях якого на Захіл лежав через ті землі! Йому-то навіщо брехати?! :eek:

Олександр Левченко
09.11.2005, 11:25
"Лучший в Европе журнал фантастики" - це той самий очєнь украінскій журнал :) :"Реальность фантастики", Украина, Киев...
Градовая Наталья (granata_rf), редактор отдела рукописейІ хтось хоче, щоб "РеФ" друкував тексти, напісанниє на бандеровском язикє? (привіт Максу :), це щодо транслітерації).

Кам.Ю
09.11.2005, 12:57
Можливо, я би теж не вірив новітнім даним про діяльність ОУН-УПА в роки ВВВ.

Тимуре, в Бабиному Яру було розстріляне також київське націоналістичне підпілля - в їх числі два, нмд, найкращих українських поети тої доби: Олег Ольжич і Олена Теліга. (Членів спілки, що що славили партію під час голодомору і так і лишились в шкільних читанках я поетами і письменниками не вважаю).
.

Prophet
09.11.2005, 13:20
Олег Ольжич і Олена Теліга
При всій повазі до цих діячів, я не можу не зважати на те, що вони були радикальними антисемітами. Історичний парадокс, правда ж?

Олександр Левченко
09.11.2005, 13:38
Шановне товариство, Сьогодні день української мови й писемності (http://hotline.net.ua/content/view/15660/2/)! Вітаю!

Tim-Lit
09.11.2005, 13:44
Кам.Ю:Тимуре, в Бабиному Яру було розстріляне також київське націоналістичне підпілля - в їх числі два, нмд, найкращих українських поети тої доби: Олег Ольжич і Олена Теліга.
Prophet:При всій повазі до цих діячів, я не можу не зважати на те, що вони були радикальними антисемітами. Історичний парадокс, правда ж?
Я все це знаю. Я навіть торкався цієї обставини в романі "До комунізму залишалось років п’ятнадцять-двадцять", що писався у 1989-91 роках. Ось видадуть другу "київську" книжку - зможете почитати на папері. Бо стані видання - лише в букіністів.

Кам.Ю
09.11.2005, 21:30
При всій повазі до цих діячів, я не можу не зважати на те, що вони були радикальними антисемітами. Історичний парадокс, правда ж?

Пані Prophet, при усій повазі до Вас - чи не занадто легко Ви клеїте цей образливий ярлик? (це ліпили і на Шевченка і на Франка і загалом один великий на усіх українців).

Взагалі, пропоную зійти з цієї слизької теми. Бійцівський клуб у нас вже є у Бібліотеці.

Spacer
11.11.2005, 17:46
Шановна пані Prophet! Як людина, яка має і російські, і українські корні, як людина, яка має в друзях євреїв, поляків, негрів (з Сомалі), евенків, вірмен та інший дуже непоганий народ, я все ж таки маю зауважити одну річ. А саме те, що, живучи на цій землі, я асоціююцію себе саме з нею і тому набагато більше антисемітизму мене хвилює українофобія. По-моєму, це природно. І через це я на всі 100% згодний з обуренням tysovska.
Інша річ, що я не бажаю це обурення переносити на цю гілку Форуму. Бо інакше треба було б звернути увагу і на стрімку фашизацію російського суспільства. І це я кажу без будь-якого гніву чи зловтіхи, а з великим болем. Бо так же, як українська ксенофобія краще видна збоку, так і процес, про який я зауважив, краще видний з-за кордонів Росії.
По великому рахунку, може й самий сенс процесу нашого історично-необхідного роз'єднання і полягає в тому, щоб краще побачити один одного, а потім допомогти в чомусь? Без виску та, вибачте, шмарків.
Але для "пишучої братії" це повинно втілюватись в тексти, тексти і ще раз - талановиті високохудожні тексти. Наші тексти Нашої Літератури, НАШОЇ ФАНТАСТИКИ. Які будуть на рівних конкурувати з текстами інших країн. А інакше всі наші розмови набудуть форми звичайнісінького базару.
Тому, погоджуючись з Кам.Ю, пропоную таки "зійти з цієї слизької теми". Певною мірою, на цій гілці.

tysovska
11.11.2005, 17:57
Офф-топік, таке собі "до речі" (зловтішаюся :)):
На виставці "Медвін: Книжковий світ" біля видавництв "Піраміда", "Нора-друк", "Зелений пес", "Факт", "Критика" тощо - КУПА народу тусується, і всі купують. Біля "РФ" ажіотажу помічено не було.

VDV
14.11.2005, 09:04
Тимуре ти наплутав - " ДРАКОН НАНОСИТЬ УДАР" написав Володимир АВРАМЕНКО.Чи не родич сам знаэш кого?

Tim-Lit
14.11.2005, 14:49
Чи не родич сам знаэш кого? Йой! Таки наплутав. Але вони не родичі. Як не родичі Віктор і Володимир Савченки.

VDV
17.12.2005, 11:06
Я теж наплутав: 27.03.68 розбився Гагарин,а Челленджер вибухнув 28.01.86.

Tim-Lit
21.06.2006, 16:38
Цікаво:
http://www.kmv.gov.ua/print/news.asp?Id=25532

Spacer
16.08.2006, 13:00
Хлопці й мадмазелі! :aga:
Знайшов цікаве посилання на російському НФ-сайті на Нашу Фантастику. (http://www.magister.msk.ru/library/extelop/authors/countrie/ukraina.htm)
До речі, прощу звернути увагу на те, що 5 жовтня виконується 100 років від дня народження Івана Ковтуна (псевдонім - Юрій Вухналь), який був розстріляний в 37-му. Крім того, в цьому році виконується 75 років з дня виходу його фантастичного роману про тунгуську аномалію "Азіатський аероліт" (1931 р.).
В зв'язку з цим запитання до усіх: чи немає в кого цього тексту? Дуже хочу ознайомитись. Ящо немає, то чи не порадите, де можна його знайти?

Vivisektor
16.08.2006, 15:35
"Лучший в Европе журнал фантастики" - це той самий очєнь украінскій журнал :І хтось хоче, щоб "РеФ" друкував тексти, напісанниє на бандеровском язикє? (привіт Максу , це щодо транслітерації).
То мені? ;) Привіт. :)
А милу пані Н. Градовую дивно не знати... Такого хамовитого, невитриманого й... ну, можна ще багато нехороших епітетів підібрати... редактора треба знати обов"язково. Внести в колекцію почварі поштурховиськ. :) Я ще не бачив, щоб так запросто переходили з тем загальних на особисті без найменшої поваги до опонента, таємниці приватної переписки, ет сетера...
Та й взагалі, РФ-ка ну просто "рулить"... Вже понад рік, здається, не давали україномовних текстів, аргументуючи це тим, що нема, бачите в Україні, якісних україномовних оповідань. Ну взагалі нема! :)

Tim-Lit
18.08.2006, 15:27
Вже понад рік, здається, не давали україномовних текстів, аргументуючи це тим, що нема, бачите в Україні, якісних україномовних оповідань. Ну взагалі нема!Навесні Сокол закинув туди наш український диск - я, Левченко, Желем, Радутний, Штилвелд, Кисельов, сам Сокол... Відповіді досі нема...
:(
Між іншим, про себе, красивого: мої твори на тому диску - переважно ті, що у збірці "Останній із струльдбругів". Я панімаю :D - вони неякісні...
:p

Vivisektor
18.08.2006, 15:45
Що зробиш - мені дослівно так і сказали, що "нема якісних україномовних творів"... Не конкретизуючи при цьому, що це, може, їм таких не присилають, або що вони таких не бачили, адо - за їх критеріями нема. Просто - нема, і все. Манія величі, напевно. ;)
Але, в останньому номері одне україномовне оповідання з"явилося. Не пам"ятаю, яке і чиє саме, бо тільки учора руки дійшли взагалі той журнал відкрити... Але якщо цікаво - завтра можу сказати - хто, що і як. На їх сайті ще анонс попереднього номера висить...

Кам.Ю
18.08.2006, 16:24
Та й взагалі, РФ-ка ну просто "рулить"... Вже понад рік, здається, не давали україномовних текстів, аргументуючи це тим, що нема, бачите в Україні, якісних україномовних оповідань. Ну взагалі нема!

Ось це слова нє мальчіка но мужа, :). А взагалі, це типу як добрі британські колонізатори часом зволили покатати на своєму фрегаті бідних нещасних папуасів щоби ті пали ниц перед величчю і могутністю імперії.
А щодо хамства - нмсд, будь який автор що надіслав текст будь-якої якості вартий хоча б ввічливої відмови. Редакція РФ взагалі не вважає за потрібне відповідати автору, чий текст їй не підходить - тіпа "барін нє вєлєлі прінімать". Може це якась російська національна особливість епістолярного спілкування?
А якісної української фантастики нє может бить патаму шо нє может бить нікогда.

Vivisektor
18.08.2006, 16:43
:) Ну, то може трохи перебільшено, але так десь і є... Особливо на мимовільний погляд, як не заглиблюватись в мотиви... З власного невеликого досвіду спілкування з редакторами - вбити хочеться тільки одного (одну). ;)
Переважна більшість незважаючи на "рукописи не рецензуються" хоча б у двох словах поснюють, чому на їх думку твір недобрий, чому не взяли. А ці - так, навіть листа у дусі "subject: Не принято (сабж)" не пришлють... А будеш добиватися відповіді - обізвуть папуасом і "покатають" каравелою.

Але при чому тут російські національні особливості? Вони, зарази, теж українці, просто кепські. ;)
З іншого боку, ті ж таки, до прикладу, Корепанов, Маковецька дужжже відповідально до редакторської роботи відносяться. І тактовно. Хоча теж російськомовні.

А про РФ-ку ми, пам"ятаю, говорили на -1 засіданні клубу. Якщо на початках їх діяльності журнал хоч чогось був вартий, то зараз... Отой строгий перелік "своїх" авторів, протаскування і розкручування бездарності (прізвища називати? Нмд - Прокопчик, Новак...). Але тільки спробуйте їм натякнути на стійку тенденцію падіння якості текстів, що в них виходять. Або щось з приводу "політики партії" (те саме співвідношення рос/укр). Такого можна про себе дізнатися...

От, думаю зараз, може відмовитись від передплати на наступний рік? Але в них там критика гарна трапляється. Рецензії. :(

Tim-Lit
18.08.2006, 17:31
Хлопці дорогенькі!
Давайте доживемо до понеділка - а там, можливо, я вам дещо приємніше повідомлю стосовно ІНШОГО журналу і... фантастики...
;) ;) ;) ;)

Vivisektor
18.08.2006, 17:46
Ой... Все, вмовили. Тепер обов"язково до понеділка доживу. А то я не збирався... ;) :p ;) :p

radus
18.08.2006, 18:43
Але в них там критика гарна трапляється. Рецензії. :(

Критику РФ практично всю викладає на сайт.

Vivisektor
19.08.2006, 09:39
Але з затримкою у місяць-два. І в паперовому вигляді в руках тримати приємніше, аніж в електронному.

radus
19.08.2006, 10:59
Ага... ось недавно потрапили в руки букіністична книжка, почитав... боже, як незручно! Ні тобі редактора закладинок, ні відсотків, скільки до кінця, ні ластридів... А вночі читати то й геть неможливо, сторінки не світяться!
Жах.
:)
Що ж до критики... якщо вона застаріє вже за два місяці - то чи варто її читати?

Vivisektor
19.08.2006, 11:45
Хм... О вкусах, як відомо... Але якщо нема якогось спецпристрою для читання ел. книжок (хоч би наладонника, але краще щось з власне з класу пристроїв "електронна книга"), паперова усе-таки зручніше. Її і в дорогу візьмеш, і у ванні, наприклад, можна почитати. Навіть той же ноут - вже не такий зручний - великий, важкий, заряду години на три вистачає, води боїться... Закладки, до речі, в паперових виданнях зручно робляться - можу навчити. ;) Відсотки до кінця легко простежуються по номерах сторінок і - візуально - по товщині того, що залишилося читати. :)

А чого б то критика мала за два місяці застаріти? Критика то ж не лише рецензії. Просто хочеться її поскорше прочитати, а не коли її нарешті викладуть...

Tim-Lit
19.08.2006, 11:50
А чого б то критика мала за два місяці застаріти? Критика то ж не лише рецензії. Просто хочеться її поскорше прочитати, а не коли її нарешті викладуть...Передплачувати "РФ" лише заради критики?! :eek: Максе, ти - справжній ОСТАННІЙ ГЕРОЙ!!! :p

Кам.Ю
19.08.2006, 12:01
Навіть той же ноут - вже не такий зручний - великий, важкий, заряду години на три вистачає, води боїться...

А мій ноут, :( , поїхав на ремонт до Київа разом із кількома незакінченими, кількома розпочатими текстами, закладками броузера, адресними книжками і швидким і-нетом. Зараз він вже не видається ні важким, ні незручним. :( .
Кажуть, є ще люди які пишуть ручкою, та в мене не виходить. :(

Вибачте за офтоп, чуйства, знаєте, :(

radus
19.08.2006, 12:08
Мабуть, я збоченець, бо люблю читати рецензії ПІСЛЯ прочитання книги.

До речі, Макс, якщо й герой, то не останній. Я теж у літературні видання зазираю в основному заради критики.

Кам.Ю
19.08.2006, 12:14
Мабуть, я збоченець, бо люблю читати рецензії ПІСЛЯ прочитання книги.

Рецензія це така чудернацька річ, яку треба писати після прочитання книги, а читати - навпаки, перед прочитанням, щоб, боронь Боже, не витратити своїх зароблених непосильним трудом грошей на покупку непотребу. Хоча, це теж не завжди допомогає. ;)

radus
19.08.2006, 12:45
От-от, і я про це. Страшна штука ця електронна література, перевернула навіть призначення рецензій догори дригом. :)
(бо все на шару :) )

Tim-Lit
19.08.2006, 14:16
Рецензія це така чудернацька річ, яку треба писати після прочитання книги, а читати - навпаки, перед прочитанням, щоб, боронь Боже, не витратити своїх зароблених непосильним трудом грошей на покупку непотребу.Якщо так, то "Двоє в чужому домі" ніхто б ніколи не прочитав. Бо свого часу Вікторія Стах так обіс***ла цей "бабаївський" роман у "Книжнику-Ревю", що згадувати не хочеться... :( :( :(

Олександр Левченко
21.08.2006, 10:36
Якщо так, то "Двоє в чужому домі" ніхто б ніколи не прочитав. Бо свого часу Вікторія Стах так обіс***ла цей "бабаївський" роман у "Книжнику-Ревю", що згадувати не хочеться...І дуже зле зробив би, якби не прочитав! :bu: Бо, як на мене, це один із кращих романів автора.

А ось чого ніяк не зрозумію, то це того, що означає третя зірочка у слові "обіс***ла"? :confused: :p

Vivisektor
21.08.2006, 11:30
А вона з двома рр то зробила. ;) Туго йшло. :)

radus
21.08.2006, 11:38
А може, там три "с", й шкода, завдана книжці менша за попередню оцінку?
Ну, висушити - і все? :)

Tim-Lit
21.08.2006, 14:14
Ну, висушити - і все?Висушили... але ж тхне й досі! :( :( :( :(

Vivisektor
21.08.2006, 14:23
Нє, не катить. Мій котик раз цивільний кодекс обіс***яв (з трьома с)... Сам кодекс на якомусь папері, а-ля туалетний, видрукуваний був, йому аж корінець розворотило, так сторінки напухли. А амбре-то, амбре... Страшні штуки, ті котячі рецензії. ;)

sventitsleyf
11.01.2007, 06:41
"Лучший в Европе журнал фантастики" - це той самий очєнь украінскій журнал :) :І хтось хоче, щоб "РеФ" друкував тексти, напісанниє на бандеровском язикє? (привіт Максу :), це щодо транслітерації).
Я колись подзвонив в редакцію, хотів дізнатися про мову. Точніше, як у них можна надрукуватися українською. Мені редактор відказав, що українською вони друкують, але ду-у-уже-ду-уже рідко, мало, і за умову, що тебе "рекомендує" якесь видавництво, яке вони поважають.:bu:

sventitsleyf
11.01.2007, 06:52
Передплачувати "РФ" лише заради критики?! :eek: Максе, ти - справжній ОСТАННІЙ ГЕРОЙ!!! :p

Доречі, в "РФ" критичні статті іноді бувають досить якісні.:aga:

Tim-Lit
11.01.2007, 09:35
Доречі, в "РФ" критичні статті іноді бувають досить якісні.:aga:
...які можна почитати на сайті "РФ" без всякої передплати!

Tim-Lit
11.01.2007, 09:38
Я колись подзвонив в редакцію, хотів дізнатися про мову. Точніше, як у них можна надрукуватися українською. Мені редактор відказав, що українською вони друкують, але ду-у-уже-ду-уже рідко, мало, і за умову, що тебе "рекомендує" якесь видавництво, яке вони поважають.:bu:
До нас на комісію (тепер - творче об'єднання) НСПУ звернувся сам Іраклій Вахтангішвілі. Ну, електронкою до них тексти не "доповзли" - припускаю. Але Ігор Сокол вже рік (!) тому завіз до редакції диск з нашими творами - і шо?!
:bu:
Тож нехай "РФ" розженеться повним складом і уб'є себе об стінку, вимазану йадом...

Олександр Левченко
07.03.2007, 13:30
Ким був славетний конструктор космічних кораблів Сергій Корольов? Власноручно заповнена анкета:

http://www.universum.org.ua/journal/2007/anketa_koroliov.jpg

Tim-Lit
07.03.2007, 13:46
Ким був славетний конструктор космічних кораблів Сергій Корольов? Власноручно заповнена анкета:

http://www.universum.org.ua/journal/2007/anketa_koroliov.jpg
+1

radus
08.03.2007, 09:24
Але у пізніших анкетах він писав "росіянин".

Tim-Lit
12.03.2007, 09:32
Але у пізніших анкетах він писав "росіянин".
Ще б пак!.. Он росіянин Туполєв опинився у таборній шарошці, куди й росіянина Корольова забрав. А от товариш Цандер явно не міг написати в анкеті вигідну національність - і замість шарошки на той світ відправився... :bu:

Tim-Lit
21.03.2007, 12:19
Надибав у Вікіпедії на статтю "Радій Радутний":
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%B9_%D0%A0%D0%B0%D0%B4% D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%B9
- і просто ах***їв. Там наш Радій:
Радутний Радій Володимирович () - харківський письменник-фантаст.
Бугагааааа!!! Радику, а як же Київ - столиця України?!

Олександр Левченко
21.03.2007, 12:56
Надибав у Вікіпедії на статтю "Радій Радутний":
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%B9_%D0%A0%D0%B0%D0%B4% D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%B9
- і просто ах***їв. Там наш Радій:

Бугагааааа!!! Радику, а як же Київ - столиця України?!
Зрілість - також не радість... :p Невідомий доброзичливець-вікіпедист продовжує свою світлу справу: :cool:
Радутний Радій Володимирович (http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%B9_% D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%B9_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D 0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0% B8%D1%87)

Однак інформація, схоже, трохи застаріла, чи не так, Володимировичу? :p
Інформація "по мені" також застаріла й неповна. Все руки не дійдуть поредагувати...
:(Обидва дописи від 10.10.2006...

radus
21.03.2007, 13:02
Про мене багато нісенітниць розповідають, я вже звик. :)

Tim-Lit
21.03.2007, 14:11
Обидва дописи від 10.10.2006...
Між іншим, відомості у Вікіпедії про себе, красивого, я вже виправив!
:p :yahoo:
Дивись тут:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%BD%D 0%BA%D0%BE_%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%80_%D0%86%D 0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
У Вікіпедії зробити все реально просто. Редагувати статті може будь-хто - хоч ти сам, хоч хтось інший. Головне, аби Вікіпедія не була першоджерелом відомостей, а містила те, що вже є в нетрях Інтернету (такі там правила). Отже, я поредагував відомості про себе на "Відкритій Україні", на яку посилається Вікіпедія, на "Арт-порталі", вніс певні новації на своєму "народному" сайті + вже є інфа на українському... Все це і дозволило оновити статтю у "Вікіпедії".
:victory:

Олександр Левченко
21.03.2007, 14:20
:p :yahoo:Я теж, причім відразу! :p А Радій у нас гарний і як харківський! :D

Tim-Lit
21.03.2007, 14:26
P.S. До речі, нам би всім у Вікіпедії бути не завадило би - все ж якась реклама... Для цього потрібно небагато: "наслідити" щонайменше на двох "несвоїх" інтернет-ресурсах. А тоді можна і у Вікіпедії статтю організовувати!

У мене є не тільки "свої" сайти (http://tim-lit.narod.ru + http://tim-lit.kiev.ua), але і майданчики на "Відкритій Україні" та в супермаркеті ТНТ-43. Це і дозволило комусь (не мені, підкреслюю!!!) завести статтю у Вікіпедії. Ну, а внести корективи у першоджерела та Вікіпедію - це вже справа техніки...
;)

radus
21.03.2007, 16:22
А мені ліньки. :)

Tim-Lit
22.03.2007, 10:36
Доки ти там лінуєшся, я повісив пересилання на твій ЖЖ тут:
http://tim-lit.narod.ru/index-ukr.html
http://tim-lit.narod.ru/index-rus.html
:yahoo:

Spacer
23.03.2007, 16:49
Оце, браття, розтікся я мислію по древу та й зрозумів, що увесь укр.суч.літ розпочався з гумористичної фантастики. Підтвердження цього факту за адресою: http://artvertep.dp.ua/news/1187.html

Олександр Левченко
12.04.2007, 16:47
Це щось цікаве!!! :eek:

Мерія оголошує конкурс на отримання грантів для видання україномовної прози (http://www.portal.lviv.ua/news/2007/04/12/162439.html)

Може, пан Рабат знає, що це таке і з чим його їдять?!! :eek:

Mercenary
13.04.2007, 00:08
А мені ліньки. :)

З цього я роблю висновок: Тім-Літ - красивий, Радус - лінивий! (показує язика і втікає!) :))))

Mercenary
13.04.2007, 00:10
Доки ти там лінуєшся, я повісив пересилання на твій ЖЖ тут:
http://tim-lit.narod.ru/index-ukr.html
http://tim-lit.narod.ru/index-rus.html
:yahoo:

Не пойняв: а де посилання на мій ЖЖ ?
Бдя, та мене тут за фантаста не вважають! :))))))))

radus
13.04.2007, 08:59
Радус - лінивий! (показує язика і втікає!) :)
...причому настільки, що навіть ліньки доганяти. :)

sventitsleyf
13.04.2007, 20:42
Це щось цікаве!!! :eek:

Мерія оголошує конкурс на отримання грантів для видання україномовної прози (http://www.portal.lviv.ua/news/2007/04/12/162439.html)

Може, пан Рабат знає, що це таке і з чим його їдять?!! :eek:

Справді, було б непогано... А Рабат це повідомлення бачив? Нажаль я там не помітив жодних вихідних даних. Як же туди подавати?

Tim-Lit
16.04.2007, 10:09
Не пойняв: а де посилання на мій ЖЖ ?
Бдя, та мене тут за фантаста не вважають! :))))))))
А де адреса твого ЖЖ?!?!?!
Або краще дай код обміну банерами!!!
Бо як не даси коду... Нічого не буде, сам розумієш!

Mercenary
26.04.2007, 23:43
А де адреса твого ЖЖ?!?!?!
Або краще дай код обміну банерами!!!
Бо як не даси коду... Нічого не буде, сам розумієш!

http://a-rtishcheff.livejournal.com/

А які такі коди - відати не відаю, ти як капеішник забагато хочеш від філолога.

Tim-Lit
27.04.2007, 10:52
http://a-rtishcheff.livejournal.com/

А які такі коди - відати не відаю, ти як капеішник забагато хочеш від філолога.
Філолог філологом, а з компом працювати треба!
Повісив я вже посилання на твій ЖЖ, зайди і подивись...
;)

Малахай
20.07.2007, 08:54
Інтерв"ю з Г. Л. Олді на Артвертепі http://artvertep.dp.ua/news/1387.html

Tim-Lit
23.07.2007, 16:35
Свершилось ЧУДО:
друг спас жизнь друга!!!

Бабло перемагає зло!!!

Yabba-dabba-dooooooooo!!!

Запрацював
веб-портал
"Українська
фантастика"!!!
:yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:
http://tnt43.com/uf/

Там поки що первинний контент - отже, всі мусять добре попрацювати над його наповненням!!!

А у п'ятницю, 27 липня відбудеться презентація нашого порталу - отже, хто може, прошу підтримати! Докладніша інфа - завтра...

sventitsleyf
24.07.2007, 00:13
Запрацював веб-портал "Українська фантастика"!!!

Класно!!!:yahoo: Нарешті воно сталося. Я вже було зневірився, хоча крихта надії в мені все-таки жила:aga: Прикольно що зберігається цей форум.

Там поки що первинний контент - отже, всі мусять добре попрацювати над його наповненням!!!

Що для цього потрібно?

А у п'ятницю, 27 липня відбудеться презентація нашого порталу - отже, хто може, прошу підтримати!

А як це відбуватиметься?

Tim-Lit
24.07.2007, 09:54
Що для цього потрібно?
Пробігтися по сторінках порталу і подумати, що кожен міг би там поліпшити!
Наприклад, я бачу, що хлопці не використали весь первинний контент...

А як це відбуватиметься?
Згодом розішлю афішку.

sventitsleyf
24.07.2007, 13:40
Пробігтися по сторінках порталу і подумати, що кожен міг би там поліпшити! Наприклад, я бачу, що хлопці не використали весь первинний контент...

Я так подивився, нібито все прикольно. Зараз би це наповнити. А зміни можливі в процесі роботи. Мені так здається. Хоча може з технічної точки зору це й не дуже зручно.

Tim-Lit
24.07.2007, 19:12
Зараз би це наповнити. А зміни можливі в процесі роботи.
Так - 100%!

Хоча може з технічної точки зору це й не дуже зручно.
З технічної точки зору треба розібратися, як це робити. Далі визначимо, хто за який розділ відповідає. Я тут - адміністратор. Як адмін, я формуватиму й видаватиму відповідальним персонам "ключі доступу" до окремих розділів. Отек усім колективом і будемо це робити.

Ну, а оплату я беру на себе - крапка!

Mercenary
24.07.2007, 19:53
Можу дати новий текст з Легенд іншої Терри: роман "ПОВАЖНА ПРИЧИНА", сказання третє, для Інтерненет-залежних.

А у п'ятницю, 27 липня відбудеться презентація нашого порталу - отже, хто може, прошу підтримати! Докладніша інфа - завтра...
З цього місця докладніше: де і о котрій?

Tim-Lit
24.07.2007, 20:54
Можу дати новий текст з Легенд іншої Терри: роман "ПОВАЖНА ПРИЧИНА", сказання третє, для Інтерненет-залежних.

А як "Кальварія" - не заперечуватиме?..
:eek:

З цього місця докладніше: де і о котрій?
З технічних причин презентація перенесена на вівторок, 31 липня, на 15:00. Відбудеться це діло у бібліотеці ім. Лесі Українки (вул. Тургенівська, 83-85). Узгоджу прес-реліз - розміщу тут одразу!

Ну, воно й добре, що перенесено: бо зараз літо, зібрати народ - проблема. Тому чим більший відтинок часу на "збори" - тим краще.

Малахай
24.07.2007, 21:20
Свершилось ЧУДО:
друг спас жизнь друга!!!

Бабло перемагає зло!!!

Yabba-dabba-dooooooooo!!!

Запрацював
веб-портал
"Українська
фантастика"!!!
:yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:
http://tnt43.com/uf/

СУПЕР!

Чим зможу, тим допоможу!

sventitsleyf
25.07.2007, 11:22
Побачив там щось знайоме, прикольно :D Не розумію чому права колонка не відкривається?

В мене тут майнула думка, що непогано було б додати туди архів журналу "УФО".

Tim-Lit
25.07.2007, 11:26
Побачив там щось знайоме, прикольно :D Не розумію чому права колонка не відкривається?

В мене тут майнула думка, що непогано було б додати туди архів журналу "УФО".
У мене відкривається...
:confused:
А виставляти там планується, по ідеї, новини... Ну, побачимо!

Spacer
25.07.2007, 15:57
Вони сказали ПУФ! Тому, що "роділи" Портал Української Фантастики" :thank_you
"Роділи" це до того, що замість "розділи" стоїть це саме слово :)
Але я би не дуже раділ, не родівши. Бо окрім облонки кульки поки що нічого немає. Може, варто було запускати її разом з наповненням? Це до того, що права колонка і в мене не відкривається.

Tim-Lit
25.07.2007, 17:06
Бо окрім облонки кульки поки що нічого немає. Може, варто було запускати її разом з наповненням?

Ню-у-у... Не всі ж кинуться одразу дивитися той портал! Зате так його точно побачать усі наші!..
;)

Tim-Lit
26.07.2007, 10:23
Національна спілка письменників України
в рамках культурологічних заходів
Всеукраїнського проекту „Українська книга в Інтернеті”
Українського промислового Інтернет-супермаркету www.tnt43.com

презентують Цикл творчих вечорів в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки
„Дніпровські зорі”

Читацька аудиторія, атмосфера і аура Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Головного управління культури і мистецтв Київської міської державної адміністрації, а також мультимедійний проектор і трибуна.
Музична хвиля: дебютанти, конкурсанти і лауреати, члени журі Міжнародного конкурсу-фестивалю „Дніпровські сузір’я”.
ІТ-підтримка: ІНВП „Трансфер-нових технологій – 43” – розробник сайтів і дилер системи безпеки Доктор Web
Медіа-партнери:_________
Запрошені: постійні читачі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, керівники видавництв, письменники і журналісти, друзі.

Вечір другий. Українська фантастика — це реальність!
Початок о 15-00 у вівторок 31 липня 2007 року,
Читальний зал Публічної бібліотеки імені Лесі Українки,
Київ, вул. Тургенівська, 83 – 85

Вітальне слово. Що нині являє собою українська література в інтернеті? Директор Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Людмила Ковальчук

Вступна частина. Слово про Всеукраїнський проект „Українська книга в Інтернеті”. Вільний журналіст інтернет-ресурсу Хай-Вей поетеса Вікторія Івченко (ведуча)

Частина І (модератор — Роман Кухарук, 45 хвилин) Тимур Литовченко — сучасний український письменник-фантаст

- Тимур Литовченко, яким я його знаю. Голова правління Всеукраїнської спілки "Літературний форум", чільник Українського клубу, письменник Роман Кухарук

- Один рік густо — другий пусто: як можна видати за 2005 рік одразу 3 прозові книги, за 2006 рік — жодної, а у 2007 році очікувати на вихід одразу двох книг? Дискусія присутніх з Тимуром Литовченком

- Чому "історичне" видавництво взялося за видання художньої літератури: про зародження, сучасне і майбутнє книжкової серії "Бібліотека Української Фантастики". Директорка видавництва "Кий" Зінаїда Каменецька

- Чи є сенс видавати нині українську фантастику? Дискусія присутніх із Зінаїдою Каменецькою

Технічна пауза (15 хвилин).
Презентація „Мій віртуальний дім – моя фортеця: система захисту домашнього комп’ютера від „інтернетівської Аль-Каїди”. Керівник ІТ-відділу ІНВП „ТНТ-43” Кирил Карпенко

Частина ІІ (модератор — Вікторія Івченко, 45 хвилин) Веб-портал "Українська Фантастика"

- Яким чином нині українському письменникові заявити світові про себе, в тому числі через інтернет? Вільна журналістка інтернет-ресурсу "Хай-Вей" поетеса Вікторія Івченко

- Веб-портал "Українська Фатастика": від ідеї до втілення. Тимур Литовченко - про історію питання

- Кому це потрібно і наскільки? Дискусія читачів з Вікторією Івченко і Тимуром Литовченком

Дніпровські сузір’я. Хвилини з гітарою (30 хвилин)

- Ольга Шаповалова, гітара, дипломант міжнародних конкурсів, місто Київ
- Марк Топчій, гітара, лауреат міжнародних конкурсів, місто Київ

Заключна частина (10 хвилин) Вручення призів кращим читачам. Анонс наступного творчого вечора.
Реєстрацiя на сайті www.tnt43.com">http://wwww.tnt43.com

sventitsleyf
28.07.2007, 01:52
Запрацювало!!! :yahoo: Права колонка на Порталі Українських Фантастів відкривається!

sventitsleyf
29.07.2007, 12:09
Але спочатку треба відкрити розділ статті, а потім вже клікати. Не зовсім зручно.

Tim-Lit
30.07.2007, 09:22
Запрацювало!!! :yahoo: Права колонка на Порталі Українських Фантастів відкривається!
Це я в суботу посидів з виконавцем, він виявив силу-силенну глюків і взявся у неділю за їхнє виправлення - разом із розробником. ;) Отже, налагодимо!

Prophet
31.07.2007, 15:50
стоооп....
ви що, на своєму порталі окремий форум робите?!!!

Малахай
31.07.2007, 22:23
Як пройшов вечір "Українська фантастика - це реальність!"?

Tim-Lit
01.08.2007, 09:07
стоооп....
ви що, на своєму порталі окремий форум робите?!!!
А що ж може бути за портал - та й раптом без форуму?! Як Ви це собі уявляєте?!
І потім, ми ж своїм форумом не збираємося перекрити "Літфорум" в цілому, а також не збираємося забиратися звідси - з гілки "Українська фантастика"! Якщо Ви помітили, у нашій гілці загалом присутня доволі обмежена кількість відвідувачів. То в чому тоді проблема?..

Tim-Lit
01.08.2007, 09:14
Виправлення на порталі потрожу тривають:
1. "Роділи" вже замінили на "Розділи";
2. Замінили банер "Портал української фантастики" на зроблений мною "Українська Фантастика".
Далі... В мене вже є "ключ" адміністратора. Розберуся, як генерувати паролі доступу для юзерів - почнемо наповнювати портал самотужки. Це буде веселіше! Хто мені в цьому допомагатиме?.. Агов!..
;)

Tim-Lit
01.08.2007, 09:59
Фотки до блогу завантажу - розповім!..

Spacer
01.08.2007, 12:32
А що ж може бути за портал - та й раптом без форуму?!

До речі, учасник Літфоруму - Проект "Цитадель" теж має власний діючий форум. І ніхто з цього трагедії не робить :friends:
Щодо наповнення УФ, то давай я спробую підключитись.

Tim-Lit
01.08.2007, 12:47
Коли я прийшов на "СУМНО", то долучився до тамтешнього обговорення фантастики:
http://www.sumno.com/forum/index.php?showtopic=1267&st=0

Потім Роман Кухарук попросив мене започаткувати подібну темку і на його "Літературному форумі" - що я і зробив:
http://litforum.uaforums.net/--vt56.html

Так - "Літфорум" жодна з цих форумівок це не переплюне у жодному разі! Адже тут не тільки наша гілка є, але й гілка про химерну літературу... І чим більше наших учасників сидітиме по різних форумівках - тим більше користі як українській фантастиці, так і нашому ВО "Українська Фантастика"!.. Кашу маслом не зіпсуєш...

Тому "Перемовини" на нашому порталі будуть!
Вони планувалися відразу...

P.S. До речі, всі ж знають: певний час тому я кардинально скоротив свою присутність на "Літфорумі" - як бачите, вивільнений час і зусилля були спрямовані в інші русла, і це дає результати... Повірте, мене, балакуна, вистачить на кілька форумів!
;)
Ну, а розвивати тутешні гілки і теми... На те є колектив! Разом ми потягнемо!..

Tim-Lit
01.08.2007, 19:01
Звіт у моєму блозі - тут:
http://otherside.com.ua/journal/detail.php?id=332&user_id=104&lang=1
Керівниці бібліотеки ім.Лесі Українки розповідають, як їхній заклад комп'ютеризується та інтернетизується:
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954725_104.jpg
Вікторія Івченко - ведуча вечора та модераторка другої частини:
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954672_104.jpg
Роман Кухарук - модератор першої частини:
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954757_104.jpg

Tim-Lit
01.08.2007, 19:06
Зінаїда Каменецька - директорка видавництва "Кий":
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954793_104.jpg
Презентація веб-порталу "Українська Фантастика" (друга частина):
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954831_104.jpg
Читачі, гості, працівники бібліотеки:
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954700_104.jpg
Три комплекти книжок - у подарунок бібліотеці:
http://otherside.com.ua/users/photos/1185954923_104.jpg

Prophet
01.08.2007, 20:09
Насправді, портал "без форуму" - це нормально. Нормально, коли "форум" на порталі веде до розділу іншого, більшого форуму. І навіть ліпше для вас, на мою думку. Щодо "Цитаделі" - та воно ж взагалі дохле, просто в Пріма руки не доходять видалити. То наш уже недогляд, що воно досі там висить, бо насправді такого бути не мусить. Потім: трагедію я ні з чого не роблю, просто неприємно якось і малозрозуміло як людині, яка трохи тямить у функціонуванні віртуальних соціальних мереж, чи як там уся та фігня зветься.

Tim-Lit
01.08.2007, 20:38
Насправді, портал "без форуму" - це нормально.
Очевидно, тут наші думки не збігаються...
:(
Нормально, коли "форум" на порталі веде до розділу іншого, більшого форуму. І навіть ліпше для вас, на мою думку.
Саме цей варіант зреалізовано на моєму українському веб-сайті:
http://tim-lit.kiev.ua
Можете відкрити, клікнути закладку "Форум" і переконатися... А от щодо порталу "Українська Фантастика" - тут потрібне колегіальне рішення всього нашого товариства. Ми свого часу заварювали цю кашу саме з огляду на те, що колись створимо свій портал із своїм форумом. З форумом, де ми самі визначимо правила та критерії пристойних меж спілкування, а не нас хтось "вбиватиме" у чужі правила і критерії.
:aga:
Далі. Новий ресурс - це нове коло користувачів. Тут наша гілка розрослася - але ми перебуваємо, в цілому, в сталому колі користувачів. Особисто я тут наспілкувався багато з ким на різні теми - хочу обмінюватися думками з новими людьми!
:aga:
Тому не бачу нічого страшного у тому, щоб розмістити у розділі порталу "Лінки" банер обміну з "Літфорумом"! А забиратися звідси загалом (повторюю!!!) ніхто не збирається. Принаймні я - точно. Не дочекаєтеся!
:cool:

sventitsleyf
22.08.2007, 22:53
Урра!!! Нарешті видає портал через гугл!:yahoo: Приємно, що там з'явився розділ про журнали :D

VDV
27.08.2007, 08:18
Виталiй Карацупа радив звернути увагу на оповiдання Сергiя Красавiна,надруковане в журналi "Днiпро" в 2005-му.

Читач
09.12.2007, 16:52
Вітаю всіх небайдужих! Зараз пишу роботу на МАН. Порушив таке ж питання: "Чи існує українська фантастика?". У пошуках відповіді зайшов і сюди. Але відповідь уже маю: "Так! Існує!". Дуже подобається творчість Дяченків. Справді талановиті і заслуговують на визнання. Читав такі їх твори:
«Дика енергія.Лана», «Кон», «Пентакль», «Армагед-Дом» та інші . Є
над чим замислитись.

Yana
09.12.2007, 18:01
Читачу, ви маєте рацію і гарний смак.

Але вас тут зараз вб'ють.

Spacer
09.12.2007, 20:45

:friends: Жодним чином! У нас, дійсно, існують різні думки щодо Дяченків, але ж не можна струсом повітря вбити талант. Як на мене, Дяченкі чудові представники української російськомовної фантастики, яка тільки-но створюється і має поки що дуже мало імен.

Tim-Lit
10.12.2007, 09:57
Боже збав!!!
Кожному подобається те, що йому подобається!..

Читач
11.12.2007, 15:58
Дуже дякую за відповіді! мені дуже важлива ваша думка, щодо української фантастики, тому що де б не підіймав цю тему усі мовчать!

Tim-Lit
11.12.2007, 16:51
мені дуже важлива ваша думка, щодо української фантастики, тому що де б не підіймав цю тему усі мовчать!
Ото дивина, та й годі... Мені здається, що в основному не мовчать, а навпаки гучно кричать: "Української фантастики не існує!.."

Читач
15.12.2007, 20:57
А ці твори не Олександра Левченка?
- Машина для убийства
- Наедине с самим собой
- Окно
- Чужой мир
- Экспедиция на Бермуды
- Я, властелин

Tim-Lit
17.12.2007, 09:49
А ці твори не Олександра Левченка?
- Машина для убийства
- Наедине с самим собой
- Окно
- Чужой мир
- Экспедиция на Бермуды
- Я, властелин
А чого російською?!
Збірки (включаючи відповідні оповідання) "Чужий світ" і "Я, володар" Олександра Левченка свого часу вийшли друком в "обрізаній" серії "Алфізика" від братів Капранових.

Олександр Левченко
17.12.2007, 12:12
А ці твори не Олександра Левченка?Його, запроданця, його! :8 А чого російською?!Я вже колись розповідав у перших, желемівських "Перемовинах" про те, як за сприяння Олді вийшов на російський ринок електронних публікацій з перекладами своїх творів. Навіть одержав за них 100 (сто!!! :yahoo:) грн. А перелік, який навів шановний Читач, - це продовження контракту. Правда, на 100 грн. вже не розраховую :(, у сьогоднішніх списках "електроніків" стало надто багато імен... Хоча, якщо у когось, хто не володіє українською, завелася зайва копійчина, він може потратити її на перекладену російською УФ! :friends: Ось навіть дві адреси:
Александр Левченко | Либрусек - библиотека в Эквадоре (http://lib.rus.ec/a/7194)
Книги. Литературный канал VIP.KM.RU (http://vip.km.ru/literature/index.asp?sp=3&a=5389)

Українською ж цілком бездвоздмездно (с) можна прочитати кілька оповідань на моєму сайті (див. далі).

Читач
17.12.2007, 20:13
Я теж знайшов в
http://lib.rus.ec/a/7194(бібліотека в Еквадорі)
Доречі там можно знайти багато потрібної літератури. А де можно прочитати сучасних українських фантастів українською?

Tim-Lit
17.12.2007, 20:36
Я теж знайшов в
http://lib.rus.ec/a/7194(бібліотека в Еквадорі)
Доречі там можно знайти багато потрібної літератури. А де можно прочитати сучасних українських фантастів українською?
Насамперед - у книжках!
Зателефонуйте мені 8(093)246-44-67 - я Вас забезпечу!
А якщо сучасним молодим людям, які пишуть роботи на Малу академію наук, ліньки читати книжки...
Що ж, можете зазирнути на мій "народний" сайт от сюди:
http://tim-lit.narod.ru/textes-ukr.html
Що помічено "TNT-43" - те продається через електронний супермаркет. решту можете так почитати.
Знизу там список бібліотек, де мої тексти є також.
Але попереджаю щиро про дві речі:
1. там немає найсвіжішого (наприклад, роману "Приречений жити");
2. тексти там не "вилизані" остаточно, тому що я роблю це лише перед "паперовим" друком творів.
У інших запитайте окремо, де висять їхні тексти...

Малахай
29.02.2008, 12:49
Номінаційний список на премію "Порталу-2008" http://community.livejournal.com/klf_portal/85467.html#cutid1

Олександр Левченко
29.02.2008, 13:19
Номінаційний список на премію "Порталу-2008" http://community.livejournal.com/klf_portal/85467.html#cutid1
Оксана ВЄЛІТ. Нульова заповідь. – К.: Факт.
Тетяна ВИНОКУРОВА-САДИЧЕНКО. Жарт другий. Квіт папороті. – Л.: Кальварія.
Борис ГУМЕНЮК. Острів. – К.: Видавництво Сергія Пантюка.
Яна ДУБИНЯНСЬКА. Листи до полковника. – К.: Нора-Друк.
Тарас ЗАВІТАЙЛО. Діти Праліса. – К.: Наш-час.
Олена ЗАХАРЧЕНКО. Брат-і-сестра. – К.: Факт.
Галина ПАГУТЯК. Книгоноші з Королівства. – Тернопіль: Джура.
Ірен РОЗДОБУДЬКО. Амулет Паскаля. – Харків: Фоліо.
Марина СОКОЛЯН. Херем. – К.: Факт.
Наталя ТИСОВСЬКА. Останній шаман. – К.: Наш-час.
Наталка та Олександр ШЕВЧЕНКИ. Бранці мороку. – Х.: Фоліо.
Марія ШТЕЛЬМАХ. Янголи вигадують сни. – Харків: Фоліо.
Позапростір: Збірник науково-фантастичних повістей та оповідань. – Луцьк: Твердиня.Невже це все фантастика?

Yana
29.02.2008, 13:48
Олександре, це дуже правильний список (і не тому, що ви думаєте :) ).

Я на всіх зустрічах з читачами з фендому повторюю: української фантастики багато. Тільки далеко не завжди на книжці написане слово "фантастика". І шукати треба не там, де ви звикли (де на ятці або стенді всуціль Ексмо і АСТ, чужие здесь не ходят), а на ятках з українською літературою. І орієнтуватися не на жанрові позначки, а на імена. Які можна дізнатися, зокрема, з цього списку.

Я його, до речі, теж тільки сьогодні побачила, жодного стосунку до "кухні" не маю.

Олександр Левченко
29.02.2008, 14:15
Олександре, це дуже правильний список (і не тому, що ви думаєте).А чому я думаю? :D

Я на всіх зустрічах з читачами з фендому повторюю: української фантастики багато. Тільки далеко не завжди на книжці написане слово "фантастика". І шукати треба не там, де ви звикли (де на ятці або стенді всуціль Ексмо і АСТ, чужие здесь не ходят), а на ятках з українською літературою.Спасибі за комплімент моїй жвавості! :) Насправді я такий лінивий, що не ходжу до яток чи у магазини, а шукаю нові фантастичні книжки виключно в Інтернеті!

І орієнтуватися [потрібно] не на жанрові позначки, а на імена. Які можна дізнатися, зокрема, з цього списку.На жаль, не все так просто. "Чистих" фантастів надто мало, майже кожен "грішить" іншими жанрами, хоч бери й читай усе підряд! :scared:

А ще шкода, Яно, що Ви так рідко до нас заходите. Спілкування з Вами - це завжди насолода, слово честі. Навіть якщо теми "перчені". :)

Yana
29.02.2008, 14:31
В інеті чи ногами - не має значення. Головне - ринкове позиціонування книжки. От ви, представник цільової читацької аудиторії фантастики (ви ж не чукча, правда? :)), не в курсі, що у сучукрліті так званому її повно. Тобто, тепер уже, сподіваюся, в курсі :)

А читати все підряд - непогана ідея. В тому сенсі, що не треба себе заздалегідь обмежувати якимись рамками. Орієнтуйтеся на імена - так краще за все.

Олександр Левченко
29.02.2008, 15:34
Ну, якщо все так гарно пояснять, то навіть ми, не чукчі :dash:, зрозуміємо! :thank_you

Ось, наприклад, нещодавно в одному сучукрліті прочитав, що після першого туру президентських виборів в Україні про дату другого "буде оголошено пізніше"! Чим не фантастика?! :D Так що справді, потрібно менше сперечатися, що таке фантастика і чи є нею оповідь про спілкування з упирями, а навпаки, шукати приємне для фендому!

Що ж до позиціювання книги, та ще й ринкового, то тут про фантастику не варто й заїкатися... Тільки проговоришся редактору, що у тексті є "елементи фантастики", як відразу чуєш: "Ні-ні-ні, ми фантастики не видаємо!!! Її зараз ніхто не купує!" Перевірено (щоправда, віртуально) на доброму десяткові українських видавництв... :(

Tim-Lit
29.02.2008, 17:24
Невже це все фантастика?
Борис Гуменюк. ОСТРІВ - точно ні!..

Tim-Lit
29.02.2008, 17:27
Що ж до позиціювання книги, та ще й ринкового, то тут про фантастику не варто й заїкатися... Тільки проговоришся редактору, що у тексті є "елементи фантастики", як відразу чуєш: "Ні-ні-ні, ми фантастики не видаємо!!! Її зараз ніхто не купує!" Перевірено (щоправда, віртуально) на доброму десяткові українських видавництв... :(
Підтверджую.

Tim-Lit
29.02.2008, 17:32
І орієнтуватися не на жанрові позначки, а на імена.

Це вже нагадує анекдот про негра з оселедцем на зупинці автобусу, який їсть сало і на здивоване запитання перехожого відповідає, що він - українець. Коли ж перехожий здивувався: "А я тоді хто?!" - негр відповів: "Дідько тебе розбере! Либонь, москаль..."

Ото й мені хочеться так само запитати: "А ми з Сашком - хто ми такі?! Українські фантасти чи ні?.."

P.S. Адже якщо "орієнтуватися на імена", то мені за історичний роман "Помститися імператору" мали б дати не диплом "Коронації слова", а якусь "улітку" чи "кадуцей"...
:D

Tim-Lit
29.02.2008, 17:45
Позапростір: Збірник науково-фантастичних повістей та оповідань. – Луцьк: Твердиня.

А тут у мене загалом бракує слів! Я (і ще хтось із наших - здається, Сашко Левченко?..) розмовляв з представниками редакції "Позапростору" на минулому Львівському книжковому ярмарку, вони сказали, що це - альманах. Якщо так, то "Позапростір" не може йти у номінації "Українська книга"! Кому премію давати - десятку авторів чи укладачам?! Чи автору передмови?! І чи не друкувалися твори із складу альманаху в інших часописах?!

Або після гвалту "на мою честь" вони таки змінили умови конкурсу!.. Але чому тоді це не відображено на сайті МАФ "Портал"?!

Tim-Lit
29.02.2008, 17:53
Марина Соколян. ХЕРЕМ
Ось рецензія Романа Кухарука на книгу:
http://www.litforum.org/books.php?book=0201
З неї можна зрозуміти, що йдеться тут про "переосмислення місії Христа"...
:eek: :eek: :eek:
Фантастика!..

Yana
29.02.2008, 18:10
Олександре, чукча - то в сенсі "писатель, а не читатель" :) Не треба апстену! :)

>>Що ж до позиціювання книги, та ще й ринкового, то тут про фантастику не варто й заїкатися... Тільки проговоришся редактору, що у тексті є "елементи фантастики", як відразу чуєш: "Ні-ні-ні, ми фантастики не видаємо!!! Її зараз ніхто не купує!" Перевірено (щоправда, віртуально) на доброму десяткові українських видавництв... >>

О. І пояснюю чому. Тому що на ту ятку (це я для наочності, інет-крамниць теж стосується), де купують фантастику, жоден український видавець поставити свою книжку не може. Бо всі місця зайняті ексмошниками, на жаль :( Українському видавцеві вигідно (більш-менш) видавати сучукрліт, бо на цьому полі, на цій ятці, він знайде своїх покупців. Отже, розмовляючи з видавцями, можете слова "фантастика" не казати :).

А ось казати його читачам, Тимуре, варто. І в різних контекстах, ілюструючи різними іменами, а не тільки стосовно вашої поважної, але досить-таки невеликої тусовки. Вашу позицію "українські фантасти тільки ми (список ви тут неодноразово викладали), а всі решта - або не українські, або не фантасти" я щиро не розумію.

Андрон Кобила
29.02.2008, 18:52
"українські фантасти тільки ми (список ви тут неодноразово викладали), а всі решта - або не українські, або не фантасти"

Ми - не раби, раби - не ми! ))
/сорі за втручання в дискусію/

Олександр Левченко
29.02.2008, 19:36
Олександре, чукча - то в сенсі "писатель, а не читатель"Люба Яно, невже у мене настільки тупий вираз аватару... :(

Вашу позицію "українські фантасти тільки ми (список ви тут неодноразово викладали), а всі решта - або не українські, або не фантасти" я щиро не розумію.І ми не розуміємо цієї абсолютно не нашої позиції! :mad:

Ви знаєте, є в математиці поняття необхідної та достатньої умови. Так от, належати до нашої спільноти - це достатня, але не необхідна умова того, щоб бути українським фантастом... Ч-чорт!.. Ні, розвивати цю тему далі не буду, бо вже сам призабув, чого вчили у школі... Але якщо потрібно... Та ні, у нас є молодий Радій, він знає усе! :drinks:

Але ще у "совкові" часи про певних авторів писали в анотації: "Русский писатель, живущий на Украине". Не думаю, що вони та їхні спадкоємці зникли як клас... Але ж мова, звісно не про Вас! Та й, коли вже бути до кінця чесним, сам Тимур у родинному колі... Ні, не буду, бо й так зуби не всі... :scared:

Tim-Lit
29.02.2008, 20:12
Вашу позицію "українські фантасти тільки ми (список ви тут неодноразово викладали), а всі решта - або не українські, або не фантасти" я щиро не розумію.
Цитату - в студію!

Але якщо сурйозно... то ми - це Віртуальне об'єднання "Українська Фантастика". І цей список ми справді викладали неодноразово... Та ще й з друзями і колишніми колегами...
;)

Tim-Lit
03.03.2008, 10:19
P.S. Вчора бачився з Кухаруком. Найцікавіше, що він сам запитав, маю я відношення до майбутнього "Порталу" чи ні. А далі... На його думку, "Херем" Марини Соколян не є фантастикою у будь-якому разі! Роман не підпадає ні під визначення альтернативної історії, ані містики... Він дуже здивований, чому МАФ "Портал" розглядає його у якості номінанта.

Олександр Левченко
03.03.2008, 11:07
Тільки що зауважив :confused:, що у переліку немає книжки
Кацай О. Пекло. Львів, Панорама, 2007 (http://www.vdpanorama.com/books/newwin_books.php?id=115)
Оце вже справді важко зрозуміти: справді українська, справді україномовна, справді фантастика, справді видана у 2007 році! :mad: Як кажуть англоманці, зе слів із нема...

Tim-Lit
03.03.2008, 11:17
Тільки що зауважив :confused:, що у переліку немає книжки
Кацай О. Пекло. Львів, Панорама, 2007 (http://www.vdpanorama.com/books/newwin_books.php?id=115)
Оце вже справді важко зрозуміти: справді українська, справді україномовна, справді фантастика, справді видана у 2007 році! :mad: Як кажуть англоманці, зе слів із нема...
Так само зверни увагу на те, що по тому, як "Портал" прокинув мене позаторік, вони кваліфікували мої київські книги як:
1. неякісні тексти;
2. добірки виданих раніше творів;
І ніхто (!) жодним словом (!!) не згадав "Приреченого жити" - знову ж таки, ВД "Панорама", Львів, монолітний роман, написаний і опублікований у 2005 році. От щодо нього - повна мовчанка була!!!
P.S. Звісно, то вже не моя, а Спейсера справа. Я не знаю, чи подавав він свій роман на МАФ "портал", чи робив те шановний наш Рабат. Та якщо подавали, а вони навіть не висунули - я би обурився...

Yana
03.03.2008, 11:56
Понятие "фантастика" толкуется предельно широко - как произведения, содержащие "элемент необычайного, небывалого и даже вовсе невозможного" (А. и Б. Стругацкие). (з сайту "Портала").

Та хто вони такі - оті А. і Б. Стругацькі? От Кухарук - то справді авторитет у фантастиці!

Tim-Lit
03.03.2008, 12:44
Понятие "фантастика" толкуется предельно широко - как произведения, содержащие "элемент необычайного, небывалого и даже вовсе невозможного" (А. и Б. Стругацкие). (з сайту "Портала").

Та хто вони такі - оті А. і Б. Стругацькі? От Кухарук - то справді авторитет у фантастиці!
Життєпис Ісуса Христа від давніх давен називався Євангелієм ("благою звісткою"). Євангелія бувають канонічні, бувають апокрифічні. Якщо йдеться про неканонічне осмислення життя Христа, такий художній твір правомірно називають "апокрифом". Їх зараз пишуть багато по всьому світу, в т.ч. в Ізраїлі. Посилання на найвидатніші твори такого штибу можна знайти у книзі Михайла Хейфеця "Суд над Иисусом".

І якщо це фантастика, тоді давайте вважати нею і "Код Да Вінчі"! Там справді є абсолютно фантастичне припущення - що Ісус Христос був земним чоловіком Марії Магдалини. Фантастика це тому, що:
- оскільки Ісус не мав за душею ламаного шекеля, Його з Магдалиною не поставив би під хупу (себто, не здійснив би весільну церемонію) жоден тодішній священник;
- якщо ж Ісус жив з Магдалиною "цивільним шлюбом" (як це зараз називається), то Він практично порушив давньоєврейський Закон, а отже не є Великим Вчителем, і все християнство летить у тартарари...

Коротше, Сашко! Доповнюй свій список фантастичних книг 2007 року "Херемом" Марини Соколян!..

Spacer
03.03.2008, 13:15
"Фантастика - не зорельоти, монстри та міста майбутнього, рівно як і Зона не зводиться до колекції "етаків", "пустишок", "м'ясорубок"та інших череподавилок. Зона є Диво і фантастика привертає насамперед нашу увагу реальністю зустрічі з Дивом. Або, наприклад, з Богом, котрий теж є Диво".
(С.Переслєгін "Передмова до XII тому Зібрання творів Братів Стругацьких)

Мені подобається ця думка і тому мені особисто ближча позиця Yana :)

Yana
03.03.2008, 13:16
Звичайно, Олександре, доповнюйте. Без жодних смайликів. До речі, раджу звернути увагу і на інші твори Марини Соколян: "Кодло", "Ковдра сновиди", "Сторонні в домі". Це фантастика, і фантастика хороша.

(звичайно, якщо не брати до уваги визначення фантастики як "твори Тимура Литовченка і його друзів").

До речі, я правильно зрозуміла, Тимуре: Марину Соколян ви не читали? Орієнтуєтеся суто на рецензію (навіть не негативну, а відверто знущальну) того ж таки Кухарука. Виходить, як у тому анекдоті:
- Плохо они поют, эти ваши Битлз. Картавят, фальшивят.
- Да ну?
- Точно-точно! Мне Мойша вчера напел.

Tim-Lit
03.03.2008, 14:24
Звичайно, Олександре, доповнюйте. Без жодних смайликів. До речі, раджу звернути увагу і на інші твори Марини Соколян: "Кодло", "Ковдра сновиди", "Сторонні в домі". Це фантастика, і фантастика хороша.

<...>

До речі, я правильно зрозуміла, Тимуре: Марину Соколян ви не читали? Орієнтуєтеся суто на рецензію (навіть не негативну, а відверто знущальну) того ж таки Кухарука.

Не йдеться про інші твори. Йдеться про конкретний роман "Херем". Роману я справді не читав, але не довіряти думці Кухарука підстав не маю. Ми з ним неодноразово сперечалися, що можна вважати фантастикою, а що - ні. При всіх його вадах, Кухарук аналізує твори уважно і прискіпливо.

Після сказаного Вами кажу: я дістану "Херем", прочитаю і вже сам зроблю рецензію або висновок в іншій формі.

(звичайно, якщо не брати до уваги визначення фантастики як "твори Тимура Литовченка і його друзів").

Чи Ви серйозно вважаєте, що я настільки самозакоханий, як це Вам уявляється?!

P.S. І знов ризикну викликати Ваш гнів, шановна Yana, повернувшись до "Позапростору". От це видання я тримав в руках, читав, зберігаю, розмовляв з представником видавця. І продовжую стверджувати: так, це фантастика (хоча там немає творів моїх або моїх друзів) - але це альманах! Я щоро зрадію, якщо "Позапростір" отримає "слона" (що б Ви собі не надумали стосовно моєї самовпевненості). Але в той же час буду щиро здивованим...

Tim-Lit
03.03.2008, 14:29
"Фантастика - не зорельоти, монстри та міста майбутнього, рівно як і Зона не зводиться до колекції "етаків", "пустишок", "м'ясорубок"та інших череподавилок. Зона є Диво і фантастика привертає насамперед нашу увагу реальністю зустрічі з Дивом. Або, наприклад, з Богом, котрий теж є Диво".
(С.Переслєгін "Передмова до XII тому Зібрання творів Братів Стругацьких)

Мені подобається ця думка і тому мені особисто ближча позиця Yana :)
Ну, то я ж не заперечую! Я також згоден розглядати фантастику як реальність зустрічі з Дивом, або, наприклад, з Богом. Ну, і що ти хочеш цим сказати?!

(Міг би й далі заглиблюватися у це питання - ти мене знаєш. Проте не хочу перетворювати цю тему в черговий релігійний диспут.)

P.S. До речі, зверни увагу на тему "А з якого це дива фентезі стала химерною прозою?" - там я та шановний Spark свого часу дуже й дуже почубилися. І саме тому, що я вважав і вважаю химерну прозу напрямом фантастики в широкому розумінні! Проте не можна ж справді валити все до купи?! Давайте тоді вважати фантастикою в широкому розумінні всю нереалістичну прозу! І заразом гіперреалізм з магічним реалізмом також...

Tim-Lit
03.03.2008, 14:51
P.S. Щоб не орієнтуватися на одного Кухарука... Ось цитата з сайту видавництва "Факт":
Завдання кожної релігії — створити рай та пекло», — коментує Марина Соколян свою повість «Херем». На її думку, керуючись такими антонімічними категоріями, як «добре-погано», «чорне-біле» чи «рай-пекло», людина визначає для себе етичні орієнтири.
Поміж тим, мислення такими дефініціями призводить до закоренілості в поглядах та моральної деградації. Саме в такі моменти соціум відкритий для рятівника-месії, який, за логікою, має рятувати світ, встановлюючі нові поняття або просто міняючи місцями існуючі. Тоді (чого на світі не буває) чорне стає не таким уже й чорним, а рай втрачає свої едемські принади.
Авторка, зважаючи на все, також узялася відкривати читачам очі, змішавши поняття та виставивши їх іншим боком. Достойна справа для митця-рятівника! ЇЇ «Херем» — досить своєрідне тлумачення віри, моралі, приходу у цей світ Божого сина та його вчинків.
Повість побудована на аналогіях з біблійними притчами, слов’янським фольклором та навіть давньогрецькими міфами. Херем — гора на кшталт Олімпу, де живуть боги. Мовчазна яма, чи Шеол, нагадує Тартар — місце скупчення злих сил та мертвих душ. А бог, він же Вістовий, вигнаний з небес за прагнення мати вибір. Як у старих добрих казках про царевичів, котрі кидають свій палац через те, що не хочуть одружуватися з підсунутими батьками принцесами...
І як у казці, протягом якої герой багато поневіряється та зрештою повертається до батька на заслужені півкоролівства, Вістовий з Соколянчиної повісті повертається на Херем. Хоча і в досить цікавий спосіб: віддавши себе у пекло Шеолу, він опиняється в раю. Отака підміна понять.
Можливо, саме через тривіальні асоціації нового бачення старого світу після прочитання повісті не відбулося. Інші компоненти успішності — мова, композиція твору та й сама ідея — на висоті. Тож, зрештою, повість добра чи погана? Скажемо так, не добра і не погана. Просто ніякої зміни орієнтирів.
В такому світлі "Херем" видається мені "літературним міфом". Міф - це одне з джерел фантастики (але ще не фантастика). У цьому зв'язку мені неодноразово вказували, що мій роман "Число зверя, или Лейтенант дьявола" (написаний у 1993, досі не опублікований) також не можна вважати фантастикою. Бо це - літературний міф. Саме виходячи з того, що це "не фантастика", його скрізь відмовлялися розглядати на предмет видання. Отже, якщо середньостатистична думка фендому за 15 років змінилася - що ж, я радію і зафендом, і за Марину Соколян! Все, далі висловлюся в іншому місці й в іншій формі...

Олександр Левченко
07.03.2008, 10:04
Сподобалося, люди... Аж шкода, що зарізали смайлика, який рида...
Venus (http://ok-spacer.blogspot.com/2008/02/venus.html)

Малахай
23.03.2008, 23:46
Лауреати премій "Порталу-2008" http://community.livejournal.com/klf_portal/88917.html

Tim-Lit
24.03.2008, 09:48
Книга на украинском языке: Галина Пагутяк. Книгоноші з Королівства
Открытие себя: Марина Соколян. Херем
Треба, щоб ВДВ написав на ці книги рецензії для "УФО" №2-2008!

VDV
25.03.2008, 12:34
Для УФО №2 я написав рецензiю на книжку "Украинская фантастика - 2008".
Передайте Олдям, щоб без брому не читали:)

Tim-Lit
25.03.2008, 13:06
Для УФО №2 я написав рецензiю на книжку "Украинская фантастика - 2008".
Передайте Олдям, щоб без брому не читали:)
Заздалегідь готувати їх до удару?! Жартуєш!.. Так не робиться. Вийде реца - самі прочитають. Але рецензії на книги Соколян і Пагутяк я би теж хотів бачити в "УФО"...

VDV
01.09.2008, 09:13
Любая национальная фантастика имеет свою главную сюжетообразующую тему, обусловленую историей формирования национальной культуры.
Например для американской фантастики - это тема фронтира, расширения границ освоенного человеком пространства...
Для советской фантастики такой темой было построение более совершенного ( коммунистического) общества...
Авторы "Молодой Гвардии" старались писать в рамках этого канона. Даже в самых отвлеченных из этих произведений можно отыскать утверждение о неизбежности победы коммунизма во вселенском масштабе.Но наличествовало и кое-что еще.
Я утверждаю, что идеология, которую проводили Юрий Медведев и Владимир Щербаков, возглавлявшие "Молодую Гвардию", имеет мало общего и с идеологией Ивана Ефремова (...) и с коммунистической идеологией. Идеология "Молодой Гвардии" - это космизм Константина Циолковского...
Циолковский верил, что где-то существует Высший Разум, который управляет развитием Вселенной.Этот Разум строитпрекрасный мир без боли, страданий и горя...
Циолковский утверждал, что если мы не сумеем построить более совершенное общество, этот Высший разум уничтожит нас и попробует заселить Землю другими существами.При этом не исключалась возможность палеоконтакта.

Антон Первушин "10 мифов о советской фантастике", РеФ №3 2008 г.
Пропоную обговорити це в контекстi УФ. Якою може бути провiдна тема УФ?

Black3012
01.09.2008, 09:35
Я вже десь говорив, що головна тема - це місце українця і українського в майбутньому, в космосі, в науці.
Що ми зможемо донести туди зі свого менталітету? Що в цьому менталітеті нам заважатиме?
Поки що я не бачив у сучасній українській фантастиці спроб це показати.
(А може, зле шукав?)

VDV
01.09.2008, 09:56
А "Ненаситець" читали?
Читаючи Дяченкiв Ви навряд знайдете щось :)

Black3012
01.09.2008, 12:20
"Ненаситець"? А детальніше? Автора, автора!

VDV
01.09.2008, 12:40
Ги-ги-ги! :)

VDV
02.09.2008, 08:56
Якщо серйозно, я використовую в творах багато iдей Бердяєва (якщо чули) та вважаю що УФiсти також могли б там дещо почерпнути...Але свою думку не нав"язую, звiсно.

Black3012
02.09.2008, 14:00
Дуже хороша повість! Прочитав на одному диханні, щоправда, одним оком (на роботі ж знаходжусь, холєра). Все, здається, на місці.
Але українського тут - хіба що прізвища персонажів, та ще аналогія між порогом та Титаном.
Звісно, повість не задумувалась як ідеологічна, тому це не шпилька в бік автора.
Мені здається, щоб створити просякнутий українським духом фантастичний твір (наразі космічну оперу/бойовик/трилер), не досить лише перевдягти лейтенанта Ріплі у вишиванку.
Думаю, українці в космосі будуть найзатятішими сепаратистами. Як тільки навчаться добувати необхідні ресурси самотужки, одразу захочуть самостійності :) Почнеться таке собі космічне хуторянство. Було б цікаво змоделювати такий сюжет - розсипані по Галактиці хутори-поселення, торгівля, куркульство, наймитство, і злі москалі-поміщики... Космічна Січ... :) На кожного українця - по два гетьмани... :)
Зоряна коліївщина, епізод І. :)

VDV
03.09.2008, 08:54
Не думаю, що такий напрямок можна вважати справд нацiональною фантастикою...
Але на те й свобода аби квiтли всi гриби :)
Колего, поверхнева констатацiя факту добре, та пошук шляху виходу з становища краще.

Spacer
04.09.2008, 23:11
Тут комусь кортіло національного колориту? :drinks: Та будь ласка - :rtfm:

Ян Таксюр

Навіки разом
(парламентська фантастика)

Космічний корабель підлітав до Києва. Вітер розірвав хмари, і здоровенська конструкція зависла над Печерськими пагорбами.

- Де це ми? – запитав астронавт Петро, і став тикатись своєю синьою пикою в ілюмінатор.

- Та над Україною, - відгукнувся астронавт Микола - істота із зеленою дубляною шкірою і шістьма пальцями на лапах.

- Так засікуть же! – прогарчав Петро.

- Не засікуть, - Микола десь натиснув, і корабель став невидимим.

Астронавти прилетіли з дуже далекої планети, де кожного громадянина звали або Петро, або Микола. Чому так було - невідомо, бо то - загадка Всесвіту.

- А що це за кумпол?- спитав Петро і показав на Верховну Раду.

- Та хто його зна. - Микола увімкнув систему заглибленного бачення.

Система дозволяла проникати в об’єкт максимально глибоко, а все, що бачила, подавала на металевий екран.

З екрану прибульці почули якийсь галас. Група хомо сапієнс, вдягнуті в краватки та костюми, ляпали передніми кінцівками та вигукували «Слава!»

- Що це з ними?- спитав Петро і здивовано підняв синій хоботок.

- Та коаліцію утворили.

- А ну, додай контрасту.

Микола додав. Декілька симпатичних представників людства сильно розтягували передню частину ротової порожнини – широко посміхались.

- Ага, це, значить, коаліціянти. А що кажуть?

Микола підключив переклад, і до позаземного розуму стали доходити слова: «взаємна довіра», «повага», «любов, яка тимчасово згасла, але тепер знов спалахнула яскравим полум’ям».

При цьому деякі коаліціянти стали обійматися передніми кінцівками і притискати ротову порожнину до рильця партнера. Це були поцілунки.

- Зараз, зараз,- пробелькотів Микола, - подивимося, дорогенькі, що там у вас в середині. І він своєю шестипалою лапою поставив заглиблення на крайню позначку.

З екрану повіяло гарячим. Щось пекельне та хиже ніби скреготіло зубами і пихкало вогнем.: «Почекай-но, падло! Я тебе дістану!» - шепотіло у когось всередині. Потім почулося гарчання.

- Вимикай, усе ясно, - звелів синьопикий Петро. – Була і в нас така фігня. Ну, тіпа, коаліція. Пам’ятаєш?

- Хіба таке забудеш, - зітхнув Микола, - Наслідки мали бути жахливими, але партнери по коаліції швидко зжерли одне одного.

- Може і тут так буде, - Петро знову глянув у віконце, - Бо шкода, симпатичне місто.

Він натиснув позначку «зліт». Корабель затремтів і викинув униз струм білого диму...

Депутат Н. почав задихатися. Він смикнувся в кріслі, потім смикнув краватку, і прокинувся.

- Ой, як незручно, - подумав Н. - тільки обрали , і вже захропів посеред сесійної зали. А яка дурня наснилася!

Депутат Н. озирнувся, чи не бачать його товарищі по фракції. А потім гучно зааплодував і закричав: «Слава! Хай живе коаліція! Навіки разом!»

Оригінал розташований за адресою: http://www.obozrevatel.com/news/2006/6/27/121097.htm

radus
05.09.2008, 10:19
Фейлетон - це все-таки не зовсім фантастика. imho.

Tim-Lit
07.09.2008, 14:05
Разом з тим - прикольно!..

Spacer
10.09.2008, 15:09
Найновіша бібліографія Миколи Трублаїні: http://fantlab.ru/autor5400

Олександр Левченко
10.09.2008, 15:52
Варто так розуміти, що згодом з'явиться ще новіша! :)

Олександр Левченко
10.09.2008, 15:52
Помер письменник Юрій Покальчук (http://ua.korrespondent.net/showbiz/580745)

Коли я тільки починав справи зі "Світом пригод" у 1992 році, там вийшов його фентезійний "Озерний вітер"... Земля йому пухом...

Spacer
24.09.2008, 13:16
Прокоментуйте, пліз-з-з-з: http://vsiknygy.net.ua/index.php?module=overview&id=548

Tim-Lit
24.09.2008, 13:34
Прокоментуйте, пліз-з-з-з: http://vsiknygy.net.ua/index.php?module=overview&id=548
Зроблено!.. ;))))))

radus
24.09.2008, 15:26
Ну і я трохи додав.

UPD: ого каментів! Це як бити когось - так одразу натовп збирається. Якби так на ту лістудію бігали, про яку я вже два роки теревеню! :)

Олександр Левченко
25.09.2008, 11:52
Qui prodest?
Автори / Марина та Сергій Дяченки, Генрі Лайон Олді, Андрій Валентинов / «Кілька слів про українську фантастику» (http://artvertep.dp.ua/news/6868.html)

Tim-Lit
26.09.2008, 15:41
Вітаю Сашка Левченка з класною пропозицією:
Напишіть і ви - наприклад, огляд сучасної української фантастики, що цікавого вийшло за рік. Тому що, на жаль, серед журналістів, особливо молодих, немає фахівців з цієї теми. Так що все залежить від вас - пишіть, а ми будемо друкувати.
Див. там же останній редакційний камент - http://vsiknygy.net.ua/index.php?module=overview&id=548
:D :D :D

Spacer
30.09.2008, 10:12
Прошу звернути увагу на пост №9 на гілці "Химерна", тема "Новини зі світу фантастики і не тільки"!

Може, хтось з киян відвідає захід і зробить матеріал для "УФО"?

Spacer
01.10.2008, 11:17
А ось ще робота для киян з УФ для "УФО" :) -

Пост №780 на "Літературному житті країни", продубльований постами №13 на "Новинах зі світу фантастики і не тільки" та №50 на "Олесь Бердник"

Tim-Lit
01.10.2008, 19:54
Прошу звернути увагу на пост №9 на гілці "Химерна", тема "Новини зі світу фантастики і не тільки"!

Може, хтось з киян відвідає захід і зробить матеріал для "УФО"?
Мені Андрос запрошення прислав, та я не піду під жодним виглядом: будній день... удень... з моєю хворою ногою... А зробити матеріал може й Андрос - він там учасник!

Tim-Lit
01.10.2008, 19:57
А ось ще робота для киян з УФ для "УФО" :) -

Пост №780 на "Літературному житті країни", продубльований постами №13 на "Новинах зі світу фантастики і не тільки" та №50 на "Олесь Бердник"
Аналогічно. Хоча й вечір... але в мене розпухла цього разу нога, й я поки що відмовився від лікарняного - бо роботи до біса. Проте йти з хворою ногою ще й сюди!.. Це вище моїх сил - краще вдома полежати.

P.S. Вчора ввечері я брав інтерв'ю для "УФО" у Громовиці Бердник - вона мені казала про цю книгу...

Spacer
02.10.2008, 13:28
Одна з тез від донецького фантаста Федора Березіна:

- Федоре, ви частіше за усе друкуєтесь у відомих московських видавництвах АСТ та ЕКСМО. Зараз ще в Пітері. А як же країна рідна?
- У нас нічого подібного немає взагалі. В київських видавництвах сказали, що в мене занадто складні технічні книги, а вони, видавництва, розраховують на попсового читача. Мовляв, ваші тексти нам не підходять. Але, слава Богу, в Росії є видавництва, що думають по інакшому.

Повний текст інтерв‘ю - http://www.new-day.com.ua/?id=2002

Yana
02.10.2008, 13:54
Березін сонечко. Такий ДОНЕЦЬКИЙ, що хоч у рамочці вішай на стіну.

Spacer
02.10.2008, 15:23
Знову увага УФО! :)
Пост №785 в розділі "Українська", гілка "Літературне життя країни".
Це випадково не ФАНТАСТИКА??? Бо, на жаль, сам з цієї річчю не знайомий :(

Олександр Левченко
02.10.2008, 16:08
Фантастика.

Треба переглядати бібліографію, складену народним класиком Пустомитівщини, особливо коли автор запрошує до цього в сусідньому розділі! :)

Spacer
02.10.2008, 16:28
Треба переглядати бібліографію, складену народним класиком Пустомитівщини...

Ой, як сті-і-і-ідно :8 Чесслово, більше не буду! :aga:

Малахай
15.10.2008, 20:32
Завершився перший конкурс фантастичного оповідання ”Зоряна фортеця” на тему: ”Перші кроки”.

За підсумками авторського голосування переможцями стали:

1 місце: "Звідки беруться янголи" (Марія Ряполова)

2 місце: "Місячна соната" (Роман Котик)

3 місце: "Примірник" (Олег Сілін)

Більше на сайті http://www.starfort.in.ua/

Tim-Lit
16.10.2008, 19:36
Завершився перший конкурс фантастичного оповідання ”Зоряна фортеця” на тему: ”Перші кроки”.

За підсумками авторського голосування переможцями стали:

1 місце: "Звідки беруться янголи" (Марія Ряполова)

2 місце: "Місячна соната" (Роман Котик)

3 місце: "Примірник" (Олег Сілін)

Більше на сайті http://www.starfort.in.ua/
Абсолютно точно! Перше місце посіла авторка "УФО" №1-2007, з чим ми її щиро вітаємо!..

vitanova
16.10.2008, 20:20
Дякую:)

Малахай
16.10.2008, 22:50
Тема круглого столу:
ЗАПОРІЗЬКА ФАНТАСТИКА – РОЗКВІТ ЧИ СТАГНАЦІЯ?
Куратор: Тала Владмирова

Далі тут http://oles-barlig.livejournal.com/108430.html#cutid2

Tim-Lit
17.10.2008, 09:32
Тема круглого столу:
ЗАПОРІЗЬКА ФАНТАСТИКА – РОЗКВІТ ЧИ СТАГНАЦІЯ?
Куратор: Тала Владмирова

Далі тут http://oles-barlig.livejournal.com/108430.html#cutid2
Ось що вразило мене особисто:
І найостанніше, хоч і не менш важливе, ніж попереднє. Традиційно вважається, що в Україні існують дві потужні школи фантастів: київська та харківська. Найбільш толерантні критики останнім часом можуть виділяти західну.
У зв'язку з цим не можу не згадати інтерв'ю, що я взяв у Г.Л.Олді для презентаційного (№1-2007) "УФО". Ось воно мовою оригінала (моє запитання - українською, відповідь есквайра і джентльмена Г.Л.Олді - російською):
http://www.rusf.ru/oldie/rec/int020.htm
3 - Як ставитеся до поняття "літературна школа"? Що можете сказати про Харківську школу фантастики? Які її ознаки? Чи все це тільки теревені?..

Когда мы в 90-х годах выдвинули термин "Харьковская школа фантастики", нас засмеяли "от Москвы до самых до окраин". Прошло несколько лет. Сейчас в любой энциклопедии: "Харьковская школа фантастики"! Причем в "Харьковскую школу" зачастую включают и киевлян. Этот термин уже вполне устоялся, им вовсю пользуются литературоведы. Хотя он не совсем правомерен. Ибо "школа" подразумевает учителя, учеников и процесс обучения. А у нас в Харькове никто никого не учит, как надо писать. Ну чему вполне состоявшиеся писатели Олди могут научить вполне состоявшегося писателя Андрея Валентинова? Андрея Дашкова? Алексея Бессонова? Александра Зорича? Или они -- нас? Ежели кто возьмется наставлять собратьев по перу (клавиатуре) на путь истинный -- пошлют ведь его собратья дальше, чем видит. И правильно сделают. Не обучение, а общение, взаимообогащение -- залог здорового творческого сосуществования.
Однако, если понимать термин "школа" более широко, как общность авторов, в творчестве которых, несмотря на своеобразие каждого, можно выделить общие черты... Тогда -- да. Такая школа действительно имеет место быть. В принципе, "Харьковская школа фантастики" на самом деле отнюдь не ограничивается Харьковом, и даже Украиной (хотя ядро ее находится действительно здесь). Что ее характеризует? Во-первых, все представители этой "школы" в первую очередь пишут о людях. Не о боевых звездолетах и схватках эльфов с драконами, не о становлении очередной Великой Империи, не о том, как профессор Сидоров изобрел лазерный бурбулятор с гравитационной накачкой, а злой шпион Шнапс желает оный бурбулятор украсть, -- а именно о людях. О любви и ненависти, о жизни и смерти, о долге и чести, о проблеме выбора, о предназначении и Пути...
Во-вторых, все эти авторы большое внимание уделяют собственно языку -- главному инструменту любого писателя. Образной системе. Зримости. Метафоричности. Парадоксальности. Живости стиля. Поэтичности. И наконец, все мы не стесняемся писать ИНТЕРЕСНО. Увлекательно. В последнее время стало распространенным мнение, что "Большая Литература не имеет права быть интересной! Текст должен быть непонятен и неудобочитаем. А все, что увлекает, создает эмоциональный отклик -- ширпотреб, чтиво для быдла!" Что ж, если руководствоваться такими критериями, значит, самый издаваемый в мире автор -- Уильям Шекспир -- это "чтиво для быдла". А заодно -- Омар Хайям, Эрих Мария Ремарк, Редьярд Киплинг, Дж. Р. Р. Толкиен и пр. Что ж, ничего не имеем против такого круга единомышленников!

Отже, Г.Л.Олді говорили і продовжують говорити лише про харківську школу фантастики, до якої входять кияни... ба навіть письменники з зарубіжжя! Тож мені цікаво, хто з критиків, за словами шановної Тали Владмірової, говорить про київську та західну школи української фантастики?! Ну. припустимо, про київську школу постійно говоримо ми з Сусанною Черненко. Ну, ще інші кияни... Але хто виокремлює ще й західну?! Мені просто цікаві імена критиків - з посиланнями на роботи, ясна річ! Адже це прямо засвідчує розвиток літературного процесу в Україні, зокрема у царині фантастики...
:p

Nike_Велес
21.10.2008, 09:29
"Львівський книжковий ярмарок - черговий вирок українській фантастиці. Суцільна безнадія..."
"Сучасної української фантастики - якісної, цікавої, захопливої для молоді - фактично не існує. Але так було не завжди... "
http://www.zhelem.com/ua/index.htm
;)

Що скажете???

Tim-Lit
21.10.2008, 15:13
"Львівський книжковий ярмарок - черговий вирок українській фантастиці. Суцільна безнадія..."
"Сучасної української фантастики - якісної, цікавої, захопливої для молоді - фактично не існує. Але так було не завжди... "
http://www.zhelem.com/ua/index.htm

Що скажете???
Сашко Левченко вже зазначав, що Желем тупо передрукував "АртВертеп", який передрукував "Друг Читача":
Чергове поховання УФ :):
Українська фантастика - « SF » хроніки (http://zhelem.com/ua/index.htm)А що на АртВертепі? Звісно ж, невмируща стаття з ДЧ (http://artvertep.dp.ua/news/6868.html)! :drinks:
Я сказав дещо більш розглого:
Ню-у-у-у...
Якщо наш шановний Ігор Желем вирішив взятися за власноручне поховання української фантастики...
По-перше, це йому не вдасться. По-друге, нехай буде обережнішим на поворотах - бо при всій повазі до людини, яка колись згуртувала у себе на порталі перемовників, на нього можна і образитись... хоч персонально, хоч колективно... Бо Желем міг би спокійно передрукувати з "Телекритики" мою статтю про сучасний стан УФ з протилежним висновком:
http://www.telekritika.ua/media-suspilstvo/2008-09-11/40526
Для балансу думок було б зовсім непогано...
Але все це було в іншій темі нашої гілки!..

radus
22.10.2008, 14:48
вирок українській фантастиці. Суцільна безнадія..."
Найку, я заздрю вашим талантам - ви й на бояні вмієте! :)

Nike_Велес
23.10.2008, 09:44
Найку, я заздрю вашим талантам

а бачите - навіть фахівці в особі Желема розчарувались у Вашій, Радусе, кваліфікації, - що вже говорити про мене, грішного... ;)

Tim-Lit
23.10.2008, 10:26
а бачите - навіть фахівці в особі Желема розчарувались у Вашій, Радусе, кваліфікації, - що вже говорити про мене, грішного... ;)
Перепрошую, що встряю у вашу довгу й запеклу бійку, проте...

Шановний Найку, отут Ви точно помиляєтесь! По-перше, Желем розчарувався не у кваліфікації Радія, а загалом у перспективах української фантастики в Україні. По-друге, там був міжособистісний конфлікт, у Желема не витримали нерви, і він наробив дурниць. І по-третє, він не бажає переглядати свою позицію, не зважаючи ні на що - а хоча б на появу "УФО", який друкується у його рідному Львові!..

Отже, я розумію Ваше та Радія бажання ушкварити один одного... Проте в даному випадку я мимоволі запитую, як герой Грибоєдова: "А судьи кто?.." - Ігор Желем, який випустив одну книгу фантастики російською мовою, живучи у Львові, де знайти гідного видавця української фантастики... принаймні не важче, ніж у зрусифікованому Києві?! Хто заважав Желему заснувати журнал української фантастики?! Хто заважає йому зробити щось інше, окрім передруку мережевих статей, які ганьблять УФ?! А хоч би в гості до нас завітав, коли ми на Львівському ярмарку збираємось - його і запрошували, та він не йде!..

Желем мовчить. І не робить для УФ нічого, окрім антиреклами. Тож я й запитую: "А судьи кто?.." - Ігор Желем?..

Tim-Lit
23.10.2008, 10:50
P.S. До речі, в останньому повідомленні SF-хроніки (http://zhelem.com/ua/index.htm) є посилання як на недобудований "Портал Української Фантастики", так і та мою статтю в "Телекритиці"! Що ж, Ігор Желем принаймні дав посилання і на альтернативну точку зору щодо УФ... після листа, надісланого мною... Таку об'єктивність можна лише вітати! :))))))

Малахай
23.10.2008, 12:23
Чи вважаєте себе письменницями-фантастами?

Світлана. Ні. Я особисто себе фантасткою не відчуваю. Навколо і так багато несподіваного та дивовижного, навіть у моєму власному житті були такі пригоди та збіги, що якби я про це написала, читач би вирішив, що це чистісінька вигадка.
Наталя. Ні, скоріше нас можна назвати письменницями, які іноді пишуть фантастику.
Взагалі-то, вигадка притаманна й "найправдивішій" художній літературі, бо все, в ній написане, поза текстом не існує. Але фантастика дає можливість використовувати більше ступенів свободи, не ставити перед собою жодних обмежень.
За радянських часів фантастика була найцікавішим жанром літератури, ми відшукували й "діставали" твори братів Стругацьких, Айзека Азімова, Артура Кларка, Станіслава Лема. Тоді ще в нас не виходили твори Гамільтона та Хайнлайна. Я організувала для учнів своєї школи Клуб любителів фантастики "Зодіак", з часом дехто з них почав писати невеликі оповіданнячка, ми випустили два номери рукописного журналу – по п’ять примірників кожного, саме стільки читабельних копій можна було зробити на моїй друкарській машинці. Тоді я й створила кілька перших фантастичних оповідань, їх критикували (здебільшого за "ненауковість") й ніде не друкували. Як на мене, не такі вже вони були й погані. Фрагмент одного з них ми використали як епізод у романі "Якщо подолаєш прокляття".

Інтерв"ю з Наталею Лапіною і Світланою Горбань http://zahid-shid.net/index.php?rt=akt&start=5

Spacer
23.10.2008, 12:54
Інтерв"ю з Наталею Лапіною і Світланою Горбань http://zahid-shid.net/index.php?rt=akt&start=5

Ми, громадяни України, які народилися в іншій країні – Радянському Союзі – практично "переїхали" до іншої держави, залишившись при цьому в тих самих хатах, серед тих же меблів, а подекуди й під впливом тих самих уявлень, що їх втовкмачували протягом десятиліть. Хіба це не фантастика нашого повсякдення? :clapping:

Малахай
28.10.2008, 18:41
«Чи був Булгаков фантастом?» http://vsiknygy.net.ua/index.php?module=person&id=610

Tim-Lit
29.10.2008, 12:10
«Чи був Булгаков фантастом?» http://vsiknygy.net.ua/index.php?module=person&id=610
Дуже щасливий, що організатори МАФ "Портал" таки дозріли до того (Булгаков - це видатний письменник-фантаст), про що я говорив ще наприкінці 80-х років ХХ ст., коли у фантастиці був ще ніким, і звали мене ніяк...
:D :D :D

Spacer
01.01.2009, 02:30
В американському журналі «Infinitive Matrix» вийшло оповідання Яни Дубинянської :aga: - http://www.nora-druk.com/08-07-31.htm

Tim-Lit
02.01.2009, 09:55
В американському журналі «Infinitive Matrix» вийшло оповідання Яни Дубинянської :aga: - http://www.nora-druk.com/08-07-31.htm
Вітаю!!!
:clapping:

Yana
02.01.2009, 14:41
Дякую, це влітку було :)

З Новим роком!!!

Mercenary
05.01.2009, 12:42
Гублюся в здогадках.
Шановний Тимур Литовченко не дав дати, на які замовляти зал для проведення засідань КЛФ у січні та у наступних місяцях.
Тобто, якщо до 15 осіб, то можна проводити на базіі КО НСПУ, не погоджуючи з Будинком письменника.
Чи, може, КЛФ - вже неактуально?

Tim-Lit
05.01.2009, 19:10
Гублюся в здогадках.
Шановний Тимур Литовченко не дав дати, на які замовляти зал для проведення засідань КЛФ у січні та у наступних місяцях.
Тобто, якщо до 15 осіб, то можна проводити на базіі КО НСПУ, не погоджуючи з Будинком письменника.
Чи, може, КЛФ - вже неактуально?
Сергію, дорогенький!

Стадію КЛФів я пройшов ще на зламі 80-х і 90-х років. КЛФ "Чумацький Шлях", утворений у 2000 році, ініціювався переважно іншими батьками-засновниками: Андрієм Кисельовим, Іллєю Новаком (Андрієм Левицьким) та Ігорем Соколом. Я хоча й був головним батьком-засновником, але повторюю: це було потрібно, насамперед, хлопцям - не мені...

Так само і тепер: ініціатором і основним "двигуном" тут є Радій Радутний. Я відверто зізнався йому (та й загалу, здається, також), що тепер мені цікаве, насамперед, Віртуальне об'єднання "Українська Фантастика", а не суто київський КЛФ! Отже, якщо Радій є ініціатором запуску цього клубу, то він і мусить призначати дати зборів, теми тощо. Бо мені зараз голова болить найбільше за "УФО", в другу чергу - за інші проекти (сайт "УФО", "Портал Української Фантастики", театралізовані читання УФ, фантастичні комікси тощо). Головний упор я роблю на "УФО", решту проектів пробую реалізувати за можливістю. А збирати КЛФ у Спілці письменників - і поготів!..

Отже, все залежить від Радія Радутного: я згоден виступати "батьком-патроном", без якого КЛФ не пустять на територію НСПУ. Отже, запитуй Радика, будь ласка...

P.S. Вибачай, я зараз дещо сп'янілий після святкування мого дня народження в редакції - мені важко розписувати все докладніше... ;))))))

radus
07.01.2009, 09:46
Актуально, чому ж ні. Запропонував би 20 або 27 січня, бо поки всі протверезішають... :)
А що таке базія КО НСПУ? :)

Рабат
07.01.2009, 14:47
поки всі протверезішають... :)
А що таке базія КО НСПУ? :)

Це, я так розумію, у батька-патрона язик (клава) після святкування заплітається :drinks::friends:

radus
07.01.2009, 15:52
Це нормально. У мене взагалі половина клавіш перестала працювати. :)

Spacer
07.01.2009, 20:56
Клави... половина клавиш... щасливі людини... :( В мене лише в моніторі самі колайдери. Андронні... :dash: :D

Рабат
08.01.2009, 15:06
Клави... половина клавиш... щасливі людини... :( В мене лише в моніторі самі колайдери. Андронні... :dash: :D

"Говорят, под Новый Год,
Что ни пожелается
Всё всегда произойдёт
Всё всегда сбывается"
:drinks:

Tim-Lit
08.01.2009, 15:51
"Говорят, под Новый Год,
Что ни пожелается
Всё всегда произойдёт
Всё всегда сбывается"
:drinks:
Агов, Спейсере! ти у нас фантастичний поет - чи не хочеш перекласти процитований куплет пісеньки українською мовою?..
:p :p :p

Рабат
09.01.2009, 12:14
Агов, Спейсере! ти у нас фантастичний поет - чи не хочеш перекласти процитований куплет пісеньки українською мовою?..
:p :p :p

Це мова оригіналу, а не переклад російською:)

Spacer
09.01.2009, 13:06

Та будь ласка! :rtfm:

Як на Новий Рік вночі
все, що загадається,
потім здійснюється і
завжди відбувається! :D

radus
09.01.2009, 13:19
Ну, вважай збулося - буде тобі колайдер. У найближчому номері УФО, або й в двох.

Tim-Lit
09.01.2009, 15:37
Ну, вважай збулося - буде тобі колайдер. У найближчому номері УФО, або й в двох.
Або у трьох. Хоча тут краще не обіцянки давати, а попрацювати в тому контексті, про який ми говорили. Бо я від тебе ще нічого доопрацьованого не побачив... :dash:

зіркохід
10.01.2009, 03:35
Агов, люди! Даруйте, що вдерся без запрошення...
Оце на днях запустив сайт україномовної фантастики "Аргонавти Всесвіту". Дизайн ще на стадії розробки. Наразі працює лише бібліотека, яку в поті чола наповнюю. Програма-мінімум: зібрати всю українську НФ-класику (де моя трикутівка?!), а там видно буде, бо поки ресурс обмежений. Будь ласка, зайдіть туди, подивіться оком фахівця, порадьте щось цікаве. І проголосуйте, звичайно. Інакше проект сконає, щойно народившись! І взагалі - чи варта шкурка вичинки?
Адреса сайту:

argo-unf.at.ua

Наперед вдячний!

radus
10.01.2009, 09:30
Сайт, я так розумію, створено чи то за якимось шаблоном, чи то за допомогою якогось сайтмейкеру? У багатьох місцях багато російських термінів.

А що буде колонка авторів робити, коли їхня кількість виросте до кількох сотень? :)

Рабат
10.01.2009, 10:38
Загалом непогано.
Хоча, щодо русизмів, згідний з Радусом.
Незважаючи на це, бажаю успіху.

зіркохід
11.01.2009, 01:41
Спасибі, що зазирнули! А сайт ще геть сирий. Це справді шаблон, і я ще до пуття в ньому не розібрався. Але з часом усе виправлю. Стосовно сотень авторів - дай бог нашому теляті вовка лигнути. Я ж обома лапами за! Тоді доведеться увести класифікацію, як мені радили на одному з форумів.
А от таке питання: я зараз заповнюю бібліотеку текстами. А чи доцільно буде створити архів з ОСРами першоджерел: серійних книг, журнальних публікацій тощо? Адже там ілюстрації, без якиз деякі твори не так смакують...

radus
12.01.2009, 09:29
Звичайно, варто. Але це досить серйозна задача. Можливо, варто було б зробити якийсь механізм закачки текстів, та кинути заклик до волонтерів?
Що ж до формату першоджерел - то, imho, варто зберігати у принаймні двох форматах - якийсь ілюстрований формат, й просто текст.

Said
14.01.2009, 22:30
Крім того, на мою думку, залося б поряд з закачкою текстів надати майбутнім користувачам сайту можливість попереднього ознайомлення (читання)

Рабат
15.01.2009, 13:01
Шановний Саїде, на Ваш запит подаю вам адресу "Тарзанаріуму..." Спейсера-Кацая.
Приємного читання.
http://gak.com.ua/authors/43

зіркохід
16.01.2009, 00:04
radus Звичайно, варто. Але це досить серйозна задача. Можливо, варто було б зробити якийсь механізм закачки текстів, та кинути заклик до волонтерів?
Що ж до формату першоджерел - то, imho, варто зберігати у принаймні двох форматах - якийсь ілюстрований формат, й просто текст.

Згоден, але просто текст я УЖЕ розміщую в Бібліотеці, тому повторне додавання його до ілюстрованого варіанту нелогічне (та й ресурс наразі обмежений). А над механізмом я працюю, хоча щодо волонтерів... щось не заходить ніхто, які вже там доброхоти. Уся надія на пошуковики (якщо вони зареєструють сайт). До того ж, у мене поки купа відсканованих книг, треба спочатку їх розмістити. А про потрібні книги я вже створив тему на форумі "АВ".

Said Крім того, на мою думку, залося б поряд з закачкою текстів надати майбутнім користувачам сайту можливість попереднього ознайомлення (читання)

А така можливість, здається, є! Коли натиснути кнопку "Викачати з сервера", вискакує іконка, де вам пропонується або скачати архів, або відкрити - і читати.

Said
16.01.2009, 13:52
Згоден, але просто текст я УЖЕ розміщую в Бібліотеці, тому повторне додавання його до ілюстрованого варіанту нелогічне (та й ресурс наразі обмежений).

Існують формати, які займають доволі мало місця: *.djvu до приміру. А вигода такого розміщення в тому, що ілюстрована книга виглядає багатше, крім того дотримується стандарт укладача (тобто, читач книги не буде напружувати уяву, до якого відтинку тексту віднести ту чи іншу ілюстрацію. Створюючи бібліотеку, розраховуйте на ШИРОКІ кола читачів). Кому ж, наприклад, потрібен голий текст - знайде можливість перетворити формат. :aga:

зіркохід
17.01.2009, 00:24
Існують формати, які займають доволі мало місця: *.djvu до приміру. А вигода такого розміщення в тому, що ілюстрована книга виглядає багатше, крім того дотримується стандарт укладача (тобто, читач книги не буде напружувати уяву, до якого відтинку тексту віднести ту чи іншу ілюстрацію. Створюючи бібліотеку, розраховуйте на ШИРОКІ кола читачів). Кому ж, наприклад, потрібен голий текст - знайде можливість перетворити формат. :aga:

Бр-р-р, я заплутався!
Давайте простіше. Принагідно зазирніть у Бібліотеку, я там створив тимчасовий каталог "НФ книги. Видавництво ВЕСЕЛКА" і розмістив у ньому один томик. Отак було б нормально?

Said
17.01.2009, 12:06
Бр-р-р, я заплутався!
Давайте простіше. Принагідно зазирніть у Бібліотеку, я там створив тимчасовий каталог "НФ книги. Видавництво ВЕСЕЛКА" і розмістив у ньому один томик. Отак було б нормально?

Гідне рішення.

Олександр Левченко
19.01.2009, 14:13
Определен шортлист финалистов конкурса Евроформат-2008 (http://www.obozrevatel.com/news/2008/12/1/271649.htm)1. Радій Радутний (Київ) «Важка чоловіча робота»
2. Максим Беспалов (Дніпропетровськ) «Сатаністи»
3. Валентин Терлецький (Запоріжжя) «Хроніки міських божевільних»
4. Олександр Юдко (Київ) «Життя – Ідол»
5. Наталя Дев’ятко (Дніпропетровськ) «Не наше майбутнє»...

Отметим, что победители конкурса будут объявлены после новогодних праздников...

"...А воз и ныне там..."( И. Крылов) Где результаты по рассказам?:bu:

Spacer
02.04.2009, 16:02
По-перше. Як я давно і підозрював, Гоголь - насамперед фантаст! - http://exlibris.ng.ru/person/2009-04-02/2_traditions.html?mpril

А по-друге. Гоголь НАШ фантаст :victory:

Tim-Lit
03.04.2009, 19:29
По-перше. Як я давно і підозрював, Гоголь - насамперед фантаст! - http://exlibris.ng.ru/person/2009-04-02/2_traditions.html?mpril

Особисто важливим для мене у цьому інтерв'ю видається дещо інше...
=====
О.Л.: Мы когда-то исследовали этот феномен, причем в мировом масштабе. Когда фантастика начала выходить из романтизма, то ее критики хвалили. Вальтер Скотт главным фантастом называл Гофмана. Критики, современные Бальзаку, назвали его «Шагреневую кожу» фантастикой. Достоевский назвал «Пиковую даму» Пушкина «лучшим фантастическим произведением», причем образцом фантастики! По-настоящему презрительное отношение к фантастике началось уже при советской власти – после Первого съезда Союза писателей. Там было принято решение, что фантастика – это «литература для детей и юношества, призванная пропагандировать достижения научно-технического прогресса и призывать молодежь к вступлению во втузы». Все! После этого какой же уважающий себя писатель будет писать фантастику! А Гоголь был из фантастов выписан. А на все направление был повешен ярлык недолитературы…

Д.Г.: А вот почему этого не произошло в Украине – вопрос… Может быть, потому, что у нас страна поменьше и делить в ней нечего. Потому что языковое пространство у нас, считай, одно; литература тоже, считай, одна…

О.Л.: Делиться на фантастов и нефантастов так же глупо, как рвать на части Гоголя и Булгакова – спорить, чьи это писатели: русские или украинские…
=====

НМД, це засвідчує, що запустивши проект журналу "УФО", ми пішли абсолютно вірним курсом! Бо концепція часопису - інтеграційна!!! Бо тут під одним дахом - НФ, фентезі, фантастичні бойовики, психологічна, соціальна фантастика... і все, все, все! І став такий проект можливим саме тому, що наша - українська фантастика не пошматована на дрібні напрями! Водночас, оскільки концепція "УФО" відображає реальний стан речей, саме такий журнал конче необхідний для збереження цілісності української фантастики у майбутньому.

dector
03.04.2009, 21:21
+1 абсолютно згоден

Олександр Левченко
08.04.2009, 15:35
«Два дні "Порталу"» (http://vsiknygy.net.ua/index.php?module=reportage&id=885#more)...Вирішено було зосередитися на тих процесах, які відбуваються саме в українській фантастиці. До речі, це мало побічні ефекти – наприклад, уже в перший день роботи «Порталу» роздавали слонів переможцям конкурсу україномовного фантастичного оповідання «Зоряна фортеця». Але не треба надмірно дивуватися: український фендом поки що так само вважає себе братством без національних кордонів, чомусь уперто послуговуючись лише однією робочою мовою як для проведення заходів, так і для міжособистісного спілкування.

Spacer
12.04.2009, 13:00
ЯК МИ УКРАЇНСЬКУ ФАНТАСТИКУ ШУКАЛИ :dash: - http://analit.info/news/88

Spacer
16.09.2009, 16:27
Міжнародний фестиваль фантастики "Зоряний Міст - 2009" пройде з 17-го по 20-те вересня 2009-го р. у місті Харкові. На фестиваль запрошені відомі письменники, видавці, критики, художники, перекладачі, книгопродавці та просто аматори фантастики. Фестиваль висвітлюватиметься пресою, телебаченням та іншими засобами масової інформації. Акредитовано кореспондентів провідних газет, радіо- та телеканалів України. У програмі фестивалю: доповіді й диспути, творчі зустрічі, прес-конференції, інтерв'ю, концерти, семінар молодих авторів і т.д.; а також вручення ряду літературних премій і фінальний банкет... http://s4.rimg.info/e49eefc9b9d5351ca10562b07a78c999.gif
Також відбудуться творчі зустрічі з письменниками Г.Л.Олді (Дмитро Громов і Олег Ладиженський), Андрієм Валєнтіновим, Ольгою Громико, Мариною й Сергієм Дяченками.
Урочисте відкриття фестивалю відбудеться 17-го вересня в Палаці студентів Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого о 15:30. Закриття фестивалю – 19-го вересня у Великому актовому залі Харківського національного університету ім. Каразіна о 16:00. На більшість заходів фестивалю, у тому числі відкриття й закриття, секції й семінари, зустрічі з письменниками, вхід вільний.

* * *

15-18 жовтня в селищі Партенит пройде III відкритий Кримський фестиваль фантастики «Сузір'я Аю-Даг». У заході візьмуть участь поети, прозаїки, філологи, редактори, видавці з Криму, України, Росії.
Цього року фестиваль фантастики пройде разом з московським фестивалем «ТекстРок», тому крім літературних семінарів, майстер-класів та доповідей, запланований виступ музикантів.
У рамках фестивалю відбудеться фотовиставка «Коти Криму», на якій покажуть винятково тварин регіону.
За традицією учасникам фестивалю вручать літературну премію «Та, що біжить по хвилях». Вона вручається щорічно в трьох номінаціях: за кращий жіночий образ у фантастичному творі (романі, повісті, розповіді), за кращу статтю або книгу про жінку-фантаста й за кращий переклад статті або книги про жінку-фантаста.

Black3012
18.07.2011, 07:49
Ризикуючи зіпсувати свій імідж до решти, звертаю увагу на той таки номер 7 журналу "Дніпро", де є стаття про книгозбірку одного київського бібліофіла. Там вказано декілька назв для мене, зокрема, невідомих.

Zatoichi
15.05.2012, 11:58
Друзі, підкажіть книги вітчізняних авторів, схожі на цю:
http://litmarket.org/golod

непогана "зомбятіна".
чимось 28 днів потому нагадує.
здається це початок циклу якогось чи серії. але продовження я не знайшов :-(
хотів би ще щось подібне знайти. вітчизняне бажано.

radus
15.05.2012, 12:03
Якщо російською годиться, то за темою близькі мої "За два года до" й "Холодний резерв". Якщо українською, то маю сподівання найближчим часом порадувати любителів теми.
За якість текстів не скажу, бо до свого об'єктивним бути важко. Вирішуйте самі.