Показати повну версію : Селінджер
oddysseus
11.11.2005, 12:23
Маркес, Камю, Ніцше..
Селінджера навіит до рук не бери, дарма протрачений час в туалеті:)
Багато я чув і читав усілякої фігні, але ця репліка про Селінджера... Не ображайся, Деворе, але ти перебрав у своїй оцінці. Може все-таки туалет - окремо, а література - окремо? ;) Селінджер, - може, єдиний, хто намагався описувати життя як воно є (в буддійському сенсі, ех, шкода, що він уже не пише!), не впадаючи в натуралізм і у власні психологічні нетрі
oddysseus
11.11.2005, 12:25
Ех, зачепили мене із Селінджером! Question: а хто що читав із його творів, окрім "Ловця в житі"?
tysovska
11.11.2005, 13:45
Franny and Zooey; Raise High the Roof Beam, Carpenters; Seymour: An Introduction.
"Сеймур" мені найбільше сподобався.
oddysseus
11.11.2005, 14:56
Franny and Zooey; Raise High the Roof Beam, Carpenters; Seymour: An Introduction.
"Сеймур" мені найбільше сподобався.
Та ти ж назвала найкраще, що в нього є! :) "Сімор: Вступ" я зараз перечитую. А найбільше мені подобається "Зуї" (або, як ти написала, "Френні та Зуї" - це якщо розглядати ці дві повісті як частини однієї, а так, схоже, воно і є)
Нещодавно прочитала " The Catcher in the Rye". Мені надзвичайно сподобалась ця книжка. Селінджер, на мою думку, дуже хороший письменник. Його стиль написання дуже природній і щирий. Головний герой мені теж дуже подобається. Відчувається його нетерпимість до лицемірності, фальші і банальності. Дуже хочу прочитати інші твори Селінджера.
oddysseus
23.12.2005, 14:43
Нещодавно прочитала " The Catcher in the Rye". Мені надзвичайно сподобалась ця книжка. Селінджер, на мою думку, дуже хороший письменник. Його стиль написання дуже природній і щирий. Головний герой мені теж дуже подобається. Відчувається його нетерпимість до лицемірності, фальші і банальності. Дуже хочу прочитати інші твори Селінджера.
Так! Вперед! Ви не пошкодуєте, панно! Природність і щирість стилю - це і є Селінджер, навіть якщо він десь і лукавить, то відразу сам же й розкриває це. І серед його героїв вистачає оригіналів, яких Ви так любите. Окрім уже згаданих у цій темі творів, раджу звернути увагу на "День бананової рибки", "Тедді" та "16-те Хепворта" (остання, щоправда, може, й не найвищої художньої вартості, але, сказати б, цікавого погляду на життя вистачає)
Дуже дякую за пораду.Страшенно хочеться все це прочитати! Думаю, Селінджер стане моїм улюбленим письменником. :o
До речі,батько Селінджера був родом з Білорусі.
oddysseus
28.12.2005, 14:44
До речі,батько Селінджера був родом з Білорусі.
І що?
А ще на запитання журналіста:"Чому ви стали письменником?" Селінджер відповів:"я пишу книги, тому що НЕ МОЖУ НЕ ПИСАТИ!"
здається мені, що в школі зловживають Ловцем у житі, змушуючи читати цей твір з-під палки. а він то якраз для підлітків, які суперечать, протестують і шукають себе. і в знак протесту, після того, як змусили прочитати, потім і характеризують селінжера як автора туалетного чтива.
Мені Селінжер дуже подобається. я читала і оригінал, і різні переклади. є дуже вдалий, на мій погляд переклад, десь так двадцяти(якщо не більше) річної давності на українську, що дуже гарно передає настрій книги. я потім російський читала - не те зовсім. хоча і новіший український десь уривками бачила, теж не те. але всі, хто має змогу - читайте англійською!
Цитата:
...здається мені, що в школі зловживають Ловцем у житі, змушуючи читати цей твір...
Хотіла б я, щоб мене примушували Селінджера читати, але на горизонті шкільної програми його аж зовсім не видно. :(
Занадто рано народилась, ось і все:)
І як це я так не продумала, коли мені народитися! :)
Aureliano
23.02.2006, 23:52
Сэлинджер - писатель на любителя, мне например его книги, включая "Над пропастью во ржи", совершенно не нравятся, а некоторые, например Марк Чэпмен от него были буквально без ума...
oddysseus
24.02.2006, 11:42
Те, що цей пан любив твори Селінджера, жодним чином письменника не характеризує. Не через те ж Чепмен убив Леннона, що той, скажімо, розкритикував "Ловця в житі" :p
Пам'ятаю як прочитала в 11 класі "Над прірвою.."(по програмі не проходили),тоді мені було десь стільки, скільки головному героєві.Не могла відірватися від книги, доки не прочитала, а почуття такі були, ніби частину твоїх думок просто виклали на папір.Після того читала інші твори.
Не могла відірватися від книги, доки не прочитала, а почуття такі були, ніби частину твоїх думок просто виклали на папір.
Оце точно!
Селінджер дуже майстерно створює ефект безпосередності, емоційності, життєподібності і пов'язаності з простором і часом. У
романі (а точніше - повісті) немає ані натяку на дидактику, тому дитяча щирість, чистота і вразливість головного героя викликає до нього повну довіру і симпатію. Селінджер з такою пронизливою точністю зобразив внутрішній світ підлітка, що Холден став просто-таки "вічним образом" - психологічним типом, що впізнається у реальних людях. Це величезне досягнення для письменника.
а він то якраз для підлітків, які суперечать, протестують і шукають себе.
Переважна більшість героїв Селінджера - це дуже молоді люди, які проходять період формування світогляду і пошуку власної життєвої позиції. Але вони( і зокрема Холден) зовсім не протестують і не суперечать(принаймі активно), а всього лише стараються не брати участь в цій людьській комедії (чи, швидше, трагедії), вони відсторонені і намагаються зберегти свій незабруднений внутрішній світ. Герої Селінджера сприймають як аномалію і заперечують phony, духовну порожнечу, банальність і антигуманність навколишнього світу, але боротися з ним не можуть або не хочуть. Максимально активне вираження їхньої позиції - це нонконформізм. Наскрізний мотив "втечі" від реальності далі метафори у сюжетній лінії не заходить. Герої терплять поразку у своїх спробах ковтнути свіжого повітря і захиститись від буденності, вони абсолютно несумісні зі світом лицемірства і фальші, тому у творах Селінджера відчувається відчай і туга за непідробністю. Може, саме тому, що сучасність їх ніяким чином не втамовує, письменник і закрився від всього світу. На відміну від своїх героїв, йому таки вдалося "втекти". Шкода лише, що ми позбавлені його нових досягнень у творчості. Ходять слухи, що він створює роман усього свого життя, але достовірно нічого не відомо.
Останнім часом прочитала багато його творів, і я просто у захваті. Чесність і правдивість зображення життя, глибина світосприйняття і повага та любов до людини. Мені дуже подобається як його стиль, так і погляди на життя та ті цінності, які він хоче донести до суспільства.
Оце допис!!! Починай писати наукову роботу про Селінджера :o
oddysseus
28.03.2006, 17:34
Наукова робота - це було б добре...
людоньки! ви любите Селінджера і то дуже класно))
от сьогодні дописала курсову про особистість у його творах))))
але все одно люблю цього дядька..хто не читав - "Шістнадцятий день Хепворту 1924 року" - це останнє його оповідання..бачу, ви всі любите Сімора Гласа - так от ..це його лист до батьків, написаний у семирічному віці..я плакала..
хто не найде, можу підказати..є чудовий сайт: salinger.narod.ru..там є ВСЕ :D насолоджуйтеся, бо воно того варте
Verba2006
08.07.2006, 23:47
Селінджер - один з найкращих письменників в світі, як можна його не любити - хіба бути рибкою-бананкою... Він є справді щирим, хоч і сумним.
Aureliano
08.07.2006, 23:55
Селінджер - один з найкращих письменників в світі, як можна його не любити - хіба бути рибкою-бананкою... Він є справді щирим, хоч і сумним.
Да запросто, на вкус и цвет товрищей нет. В мире столько хорошей литературы и замечательных писателей, что Сэлинджер просто блекнет на их фоне.
Andrij.7
27.10.2006, 12:43
Да запросто, на вкус и цвет товрищей нет. В мире столько хорошей литературы и замечательных писателей, что Сэлинджер просто блекнет на их фоне.
:nono: Не думаю, що "блєкнєт", швидше належить до найкращих.
Як на мене найбільше він розкрився якраз в оповіданнях. "Над прірвою у житі" - хороша річ теж, але в своїх оповіданнях він був сильнішим. "Хорошо ловится рибка-бананка" і "Дорогой Эсмэ с любовью и всякой мерзостью", запам"яталися найбільше. Оповідання просто класні, раджу всім.
:nono: Не думаю, що "блєкнєт", швидше належить до найкращих.
але ж це суб"єктивна думка. незважаючи на всю мою любов до селінджера і його творчості, припускаю існування інших смаків та уподобань. от моє сонце наприклад сказало, шо цей автор йому не йде, а от рея бредбері читає з задоволенням. так шо по-всякому буває. на колір і смак фломастери різні(с) ;)
Andrij.7
27.10.2006, 16:05
але ж це суб"єктивна думка. незважаючи на всю мою любов до селінджера і його творчості, припускаю існування інших смаків та уподобань. от моє сонце наприклад сказало, шо цей автор йому не йде, а от рея бредбері читає з задоволенням. так шо по-всякому буває. на колір і смак фломастери різні(с) ;)
Будь-чия думка і моя у тому числі, суб"єктивна. ;)
Так. Посиланнячко з англійськими ориґіналами - от за це ВЕЛЬМИ красне спасибі! Завантажую.
Я просто в захваті лише від думки, що він десь є, десь живе і (може!) пише.
Принаймні, по моєму відчуттю Селінджер вдарив таки сильно. :(
Такі письменники мають особливу рису: вони звертаються до нас у певний момент в житті. Якщо книжка потрапила до рук в цей період - до неї відкривається серце, вона плаче і сміється разом з нами, це просто текст, який пишемо ми самі - зчитуючи його в книзі. Хіба не так?
Бах подібного роду писач. Еко, може, Платонов, По - список продовжуєцця.
Не пощастило тим, кому він (Селінджер) потрапив невчасно.
Мені потрафило у цьому сенсі. Хоча я зараз трохи відійшов від американської літератури, але ці твори навіки у моєму серці.
"Прірву..." читав, коли був перші часи у школі... вчителем англомовної літератури. Відверто кажучи, я й досі почуваю себе хлопаком з цієї книжки. Школа - на жаль, віджила себе, як засіб передачі знань. Knowledge loses its worth. It's mostly phony.
Під час дописування грав - King Crimson "Heaven and Earth"
Якось (кін. 1960х – поч. 70х) Селінджер був з виступом в якомусь ун-ті. Познайомився там зі студенткою, яка поїхала за ним і пожила в його маєтку щось біля року. Потім вона звідти поїхала, певний час вони листувались, за якийсь час вона вийшла заміж, народила двох дітей, розлучилась...
На початку ХХІ ст, вона вирішила ті листи з аукціону продати, як вона казала, "щоб мати гроші на навчання дітей, nothing personal". Листи за пристойні гроші придбав Пітер Нортон. Для того, щоб не читаючи, віддати Селінджеру. Бо його творчість дуже вразила Пітера, коли він був підлітком.
А завзяті селінджерофіли :) можуть ТУТ (http://www.wiredforbooks.org/ianhamilton/) послухати розмову з автором книжки In Search of J. D. Salinger
Andrij.7
13.11.2006, 13:37
Листи за пристойні гроші придбав Пітер Нортон. Для того, щоб не читаючи, віддати Селінджеру.
Чув про цей ВЧИНОК Нортона. Молодчєг :victory:
WhiteSwallow
02.03.2007, 20:00
Ты читала твір англійською? Скажи, будь ласка, знайшла в інтернеті чи купила? Порадь лінк, якщо можеш. Я вже давно і безрезультатно блукаю просторами мережі в пошуках цього твору.
Cleric_Preston
10.03.2007, 16:33
Дівчата пищать, коли я розгортаю книгу і починаю читати їм про Еклі, у якого "запліснявілі зуби" і "прищаве обличчя". Найбільше ж мені подобається, коли Голден ніяк не міг допроситися цього вилупка, аби він обрізав нігті над столом... :D
Горицвітик
12.05.2007, 18:51
Селінджер "Над прірвою..." дійсно гарна книга. вважаю, що читати її потрібно у такому віці, у якому перебував головний герой, тоді буди насправді цікаво.
Селінджер -- то добрий шмат аналітичної роботи для зрілого філолога. І задоволення, звісно. Яка ж там мова! А оті дев"ять оповідань, де "... зелені оченята", "До Есме", "Банана-фіш"... -- чудесно, чудесно, чудесно!
Spanish Fly
16.05.2007, 16:48
Селінджер "Над прірвою..." дійсно гарна книга. вважаю, що читати її потрібно у такому віці, у якому перебував головний герой, тоді буди насправді цікаво.
100% згідна. Я читала саме в цей вік (може трохи раніше) - книга впливає на формування власної поведінки. Особливо зважаючи, що написана майже у наш час. Рідко з якої книги можна почерпути такі практичні знання. Читати обов"язково!
Verba2006
17.05.2007, 12:08
Мені страшно імпонує, що Селінджер завжди тримався далеко від натовпу, і від інтерв'ю... І те, що він настільки вільний - в тому числі і від нас з вами...
Йой!!!
Колись хтось дав тута лінк, звідки я закачав англійські тексти!
Блін, у мене накрився той лаптоп!!!
Те повідомлення, я бачу, видалене (шо, пресуха була звідкись?)
У кого є ще ТА ПІДБІРОЧКА? Поділіться, будь ласочка!!! Дуже потрібно хоча б "Ловця" англійською! Пліііз.....
Сайт Селінджера міститься за адресою www.salinger.narod.ru
Дзеркало: www.ae-lib.org.ua/salinger/
Там є всі знайдені українські й російські переклади та англ. оригінали. Також є трохи додаткових матеріалів.
"Над прірвою у житі" - однозначний шедевр автора!! Перечитую щороку, вперше в руки взяв у 14 років. Досі тягнуся!
Інші твори, які доводилось прочитати - "Гарний день для рибки-бананки" (німію від захвату) і "Людина, яка сміялась" (сумно, життєво)
Направду, Селінджер - чудовий автор!!!
4esterfielter
05.12.2007, 19:49
Мені страшно імпонує, що Селінджер завжди тримався далеко від натовпу, і від інтерв'ю... І те, що він настільки вільний - в тому числі і від нас з вами...
мені теж імпонує... я такого не знав) але це приємно знати)
Коли мені було років п'ятнадцять, Селенджер був моїм улюбленим письменником. Прочитала всі його оповідані (всі, що були мені тоді доступні), ну і "Ловець у житі", звичайно. Деякі уривки з його творів знала чи не напам'ять. Давно вже не перечитувала Селенджера, він якось залишився там, у тому часі, коли мені було п'ятнадцять...
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008