Показати повну версію : Як розкрутити книгу?
Рома-007
12.01.2010, 21:05
Пропоную розгледіти питання, розкрутки творчості. Якщо є написаний роман і є бажання вийти в люди. А у кризу видавництва не дуже хочуть друкувати невідомих авторів. Давайте ділитися досвідом, хто і як себе рекламує.
Наприклад, я планую розміщувати твори в інтернеті, на літфорумах. А нещодавно створив блог. Окрім того можна створити розсилку і в ній пропонувати тим, хто підписався прочитата розділ роману, а весь твір купити.
Є цікавий проект, продавати книжки в електронному вигляді. Здається, навіть в Україні є подібні магазини.
Отже, колеги по перу, хто і яким чином зіткався з подібним?
Дiйсно, можна звернутись у Букленд - www.bookland.net.ua
Там роздiл для авторiв, все розписано. Навiть можна продавати в захищеному вiд пiратiв форматi.
Бкленд мене обтяжує тим, що продаєш немайнові виключні права на три роки. тобто, цей період не маєш права продавати твір в інших видавництвах або розповсюджувати через свій сайт.
Я люблю більше свободи і менше себе пов"язувати с умовами.
Мені здається, що в Україні у кризовий стан, розкрутитися новому письменнику не можливо. У нас люд і так мало читає, а коли ледве вичстачає грошей на харчі, то про книги усі забувають.
Зараз це марна трата часу.
Розручують не книгу а автора. Потрібно, щоб автор був екцентричним та скандальним.
Mastermind
14.01.2011, 11:12
Розручують не книгу а автора. Потрібно, щоб автор був екцентричним та скандальним.
Так, спосіб нехилий. Але видавець такого автора швидше за все боятиметься. От якщо автор нормально пише, швидко, рівно, без криз і запоїв - такий автор (як постійний клієнт) для видавця є привабливішим. Бажання прилаштувати кожен рукопис (зокрема найперший) може зробити ведмежу послугу, краще писати далі, поки чергова книга не здобуде визнання, увагу до автора, а тоді можна повторно показати й щось старіше.
Mastermind, це спірне питання.
До речі, беріть приклад з Дмитра Глуховського. Метро 2033 читали? А знаєте як цей проект розкручували?
Дмитро почав пубілкувати роман по розділам в ЖЖ. Крім того він створив сайт для кожної книги. Безкоштовна публікація в інтернеті, плюс піар зробили великі наклади.
У нас про таке можна лише мріяти.
Не треба про таке мріяти. Агресивна реклама навпаки, відбиває всяке бажання читати рекламоване. Агресивна самореклама відбиває ще більше, й це був натяк.
Не треба про таке мріяти. Агресивна реклама навпаки, відбиває всяке бажання читати рекламоване. Агресивна самореклама відбиває ще більше, й це був натяк.
Реклама Глуховського відбила бажання читати книги? Та його популярність наздогнала Лукьяненко.
Яндекс з вами не згоден:
http://yandex.ru/yandsearch?clid=14585&text=%D0%9B%D1%83%D0%BA%D1%8C%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0 %BD%D0%BA%D0%BE&lr=213
2000 000 сторінок
http://yandex.ru/yandsearch?clid=14585&text=%D0%93%D0%BB%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0 %BA%D0%B8%D0%B9&lr=213
500 000 сторінок
Відгуки теж, як би це поделікатніше висловитись, в основному непозитивні. На відміну від. Вам таке треба?
Бачу вам не лінь шукати в Яндексі. Я більше поважаю Google.
Для маловідомих письменників є непоганий варіант трохи засвітитися через інтернет. Хочу запропонувати цікавий сайт "Справочник писателя": http://www.avtoram.com/
Там можна почерпнути багато інформації для написання творів. редагування, пошук видавців та розкрутка книги піар. особисто мені дещо допомогло: перша книга вийшла у друк.
Сподіваюсь, ще комусь цей сайт допоможе досягти літературного успіху.
samnasam
16.08.2011, 22:01
Цікаво, а як стати письменником, якщо писати хочеться, а з під "Паркера" з золотим пером лізе виключно і в кращому випадку графоманська писанина, від якої кисне чорнило.
Black3012
16.08.2011, 22:16
Цікаво, а як стати письменником, якщо писати хочеться, а з під "Паркера" з золотим пером лізе виключно і в кращому випадку графоманська писанина, від якої кисне чорнило.
Багато читати.
samnasam
16.08.2011, 23:30
Гарна порада, а головне - дуже дотепна, слушна і своєчасна! Як добре, що чим більше людина читає, тим більше, зазвичай, розуміє що нічого більш кращого, ніж вже кимось написане, вже не напише. Можна стати висококваліфікованим філологом, який знає, як і що треба писати, але далі "ремісника" від літератури не вирости у творчому плані. Можна бути напівосвіченим бевзем з багатою фантазією і знову нічого не досягти, бо одного таланту без літературної освіченості буде замало. Талант, як любов або є, або його немає! Якщо його немає, то марно багато читати, аби стати письменником або штудіювати те, що пропонує черговий сайт. Що, замкнуте коло? Аж ніяк! Треба писати і нехай це буде попервах графоманське сміття. Але і серед сміття завжди можна угледіти світ таланту і найголовніше зло, коли немає кому розгледіти-підказати-виявити того, у кого розвинеться літературний талант. Талантів повно, але хто з них зміг себе проявити так, аби його змогли своєчасно, поки він остаточно не зів'яв, зневірившись у собі, розпізнати.
Категорично не згоден, шановна samnasam з вами, й на сто відсотків згоден з шановним Black3012. Навіщо ж зводити все до філології? А зміст? А логіка?
Книжка - це, так би мовити, дайджет; дайджест або подій та людських стосунків, якщо реалістична, або потенційно можливих подій, досягнень та людських стосунків, якщо фантастична. Або не потенційно можливих, але дуже бажаних. Отже,замість того, щоб роками спостерігати (або вигадувати) життя, можна прочитати десяток книжок - і подивіться, скільки часу заощаджено!
Між іншим, кажу я це, спираючись на власний досвід.
Що ж стосується таланту, то це правда - без нього ніяк. Можна частково компенсувати працездатністю, але вийде "найгірший російський фантаст Пєтухов". :)
1. Швидше за все, таким чином можна стати тільки графоманом! Особливо, якщо кандидат у письменники заздалегідь обзавівся "паркером" із золотим пером (на менше не згоден, бо скромнішими засобами шедеври не створюються) - а отже, як кажуть в Одесі, занадто багато про себе має!
2. Але має значення, хто робить висновки щодо "графоманства"?! Якщо це бачить сама людина - либонь, варто зав'язувати з писаниною. Якщо ж йому кажуть про це інші - можна продовжити експериментувати: адже невідомо, чим керуються оточуючі, говорячи це... між тим, мотиви можуть бути ой якими різними, як і автори висловлювань, на деякі (а буває, що й на всі!) з таких зауважень просто не варто звертати уваги.
3. І насамкінець, варто спробувати себе в інших видах мистецтва. Справді, можливо, з "графомана" вийде добрий драматург, художник, скульптор, кіношник, актор, композитор, дизайнер... тощо...
Навіщо ж зводити все до філології? А зміст? А логіка?
Книжка - це, так би мовити, дайджет
Різні духовні практики й релігії розглядають людину комплексно. Наприклад, Біблія - як "дух, душу й тіло". (Оскільки наука нічого певного не каже про дух і душу, науковий погляд при всій повазі не зачіпаю...)
Якщо так, то, НМД, художній твір, написаний для людей (а не для речей) також повинен мати:
- дух - філософічну ідею;
- душу - емоційний план;
- тіло - сюжет + мову.
Отже, згоден: "філологія" - це лише 1/4 художнього твору! Так, можуть бути тексти, наприклад, безідейні, бездуховні або безсюжетні... зрештою - навіть написані недосконалою мовою... але відсутність не одного, а двох і більше компонентів гарантовано вбиває твір!
Якщо ж у тексті є тільки мова... Тоді це шкільний (школярський?..) твір, а не доросла література!
samnasam
17.08.2011, 16:17
Цікава Ви людина, пане Радус! Теж саме, що написала я, Ви переповіли іншими, тобто власними, словами та ще й чомусь не згідні зі мною. А от я з Вам згідна, бо що Ви, що я написали одне й те саме, але іншими словами. Ніхто не заперечує потребу письменнику багато читати, але і довготривале читання не гарантує нічого, якщо людина не має таланту. Так і з філологією - для талановитої людини це гарний трамплін, як і самостійне навчання (читання) у розкритті власних можливостей. У чому ми з Вами розходимося стосовно цієї проблеми? НІ В ЧОМУ! У людині без таланту і професійне навчання (філологія) і аматорське навчання (самостійне читання творів) у кращому випадку призведе до появи гарного "ремісника" від літератури або в гіршому випадку - появу "фантаста Пєтухова". У всіх інших варіантах гарантована поява типового графомана з непомірними амбіціями або без них.
Я нічого не маю проти думки п.Блека про потребу багато читати і від себе трохи розширила це твердження, бо одна справа, як читає твори пересічний читач, і зовсім інша справа, що бере від читання автор.
Тепер ви переповіли мою тезу своїми словами.
1:1. :)
samnasam
17.08.2011, 16:38
Мала велике бажання дещо покепкувати над бажанням декого з дописувачів легко, без напруження, стати письменником, а отримала у відповідь серйозне, трохи не наукове дослідження. Ну, якщо ви так серйозно поставилися до цього, то і мої "п'ять копійок" не завадять.
Добре, що є Нет і форум, де можна кожного разу під новим ніком писати будь-що з літературних текстів, поступово отримуючи безцінний досвід перетворення з графомана на письменника, виправляючи помилки та відточуючи власний стиль. Наразі не треба стояти під дверима у благальній позі перед місцевим письменником і канючити дати оцінку власному творінню. Висновок - колись це треба буде обов'язково зробити, але неодмінні "гулі" набити краще попередньо на форумі під машкарою аватарного аноніма. Більше того, наразі легше визначитися самому для себе, чи не варто пошукати для власних здібностей іншого застосування, окрім написання літературних творів. Головне - не замикайтеся в собі, побільше пишіть і читайте, удосконалюйте мову власних творів, робіть правильні висновки з критики. Невже я знову написала щось не те??? (смайлик)
samnasam
17.08.2011, 16:42
п.Радусу - як скажете!!!
З приводу форуму-майстерні - повторю свою думку, що форумний інтерфейс страшенно незручний для читання творів й обговорення творів. Той же стародавній самвидав набагато кращий в цьому плані, хоча там великі проблеми з аутентифікацією. imho, найкращий вихід зараз - створення бібліотеки для самостійного розміщення творів з можливістю каментувати юзерав фейсбуку, жж, інших мереж. Це буде й коментування й заразом реклама, бо ті каменти побачить не лише автор, але й фолловери коментатора.
Мала велике бажання дещо покепкувати над бажанням декого з дописувачів легко, без напруження, стати письменником, а отримала у відповідь серйозне, трохи не наукове дослідження..
Невже я знову написала щось не те??? (смайлик)\
Ну, якщо ви так серйозно поставилися до цього, то і мої "п'ять копійок" не завадять.
1-тю, покепкувати вона хтіла...Кепкувати з мицців єто люба майа,однаково шо перед голодним левом танок кохання витанцьоувати(((((((
2-ясно шо не те
падавайся любуся майа ліпше в агєнди,нахвіг ті,ото вона здалась ,ота критика(((((((
samnasam
17.08.2011, 17:26
По великому рахунку, я мала на увазі не тільки наш форум, а можливість будь-де, за бажанням автора, виставляти власні твори на загал. Звісно, якщо виставлені твори відповідають меті того чи іншого інтернет-ресурсу.
Стосовно бути літагентом - я вже ним трохи є (смайлик). Ось підрядилася до п.Такітак і останній твір на його сайті-дайджесті суч.короткої фантастики знайдений мною. Так би мовити "набиваю руку"!
По великому рахунку, я мала на увазі не тільки наш форум, а можливість будь-де, за бажанням автора, виставляти власні твори на загал. Звісно, якщо виставлені твори відповідають меті того чи іншого інтернет-ресурсу.
Стосовно бути літагентом - я вже ним трохи є (смайлик). Ось підрядилася до п.Такітак і останній твір на його сайті-дайджесті суч.короткої фантастики знайдений мною. Так би мовити "набиваю руку"!
тю, якось на тя й не соже,я думав уже й тім, й радус під тобою)))))
samnasam
17.08.2011, 17:45
Це новий, ще не заюзаний, проект і мені цікаво що з того вийде. Потім він соціально орієнтований і це мене приваблює ще більше!
Добре, що є Нет і форум, де можна кожного разу під новим ніком писати будь-що з літературних текстів, поступово отримуючи безцінний досвід перетворення з графомана на письменника, виправляючи помилки та відточуючи власний стиль. Наразі не треба стояти під дверима у благальній позі перед місцевим письменником і канючити дати оцінку власному творінню. Висновок - колись це треба буде обов'язково зробити, але неодмінні "гулі" набити краще попередньо на форумі під машкарою аватарного аноніма. Більше того, наразі легше визначитися самому для себе, чи не варто пошукати для власних здібностей іншого застосування, окрім написання літературних творів. Головне - не замикайтеся в собі, побільше пишіть і читайте, удосконалюйте мову власних творів, робіть правильні висновки з критики.
По великому рахунку, я мала на увазі не тільки наш форум, а можливість будь-де, за бажанням автора, виставляти власні твори на загал.
Даруйте, але маю сумнів щодо ефективності такого шляху. Ось уже років 5 (як не 10!..) доводиться чути приблизно такі заяви: "Я - популярний автор, мої твори виставлені на 20 (50... 100... і т.ін.) сайтах". Ну і що з того, що ти повісив свої твори на 20 (50... 100...) сайтах (бібліотеках, форумах, інших мережевих ресурсах)?! У кращому разі, ти отримаєш приблизно такі оцінки:
"Аффтар жжот пешы исчо";
"Фтопку!";
"Валялсо паццтулам ржунимагу";
"Аффтар выпей йаду и убей себя апп стенку!";
тощо.
В гіршому - не отримаєш ніяких відгуків.
Звісно, є лічильники відвідуваності... але є й спеціальні "рейтингові" словечки або словосполучення, розміщення яких на сторінці (не обов'язково в тексті - можна "невидимими" літерами в колонтитулах) кардинально підвищує їхню відвідуваність...
Звідси висновок: розміщення текстів на мережевих ресурсах можна використовувати для популяризації автора... але не для творчої роботи! Себто - щоб тебе просто почитали без особливої надії на критику. А традиційні літстудії для творчого вдосконалення поки що незамінні.
samnasam
17.08.2011, 19:36
п.Тім-Літ, Ви прочитали мене не з того боку! Я спеціально зауважила, що бажано виставляти свої твори на інтернет-ресурсах, які відповідають певним літературним спрямуванням, а не скрізь, де заманеться. Наведені Вами приклади коментів говорять лише про те, що модератор на тому сайті давно вже муміфікувався, а також те, що цілеспрямована критика літературних творів на такому ресурсі наразі не існує. Мова йде у моєму коменті лише про те, що автору-новачку не треба після першої критики ховатися в себе, немов равлик у мушлю, а продовжувати писати і виставляти побільше своїх творів на загал. На загал саме туди, де пишуть коменти не на олбанській говірці, а де можна отримати більш-менш пристойну критику власного твору. Якщо автор розуміє, що гонитва зі кількістю сайтів, де він може виставитися, не є само-ціллю, то рано чи пізно, він натрапить на ресурс, де знайде справедливу оцінку власної творчості.
LanceloT
21.01.2012, 22:45
Реклама потрібна - це однозначно!
Ось вам приклад http://blog.kebu.org.ua/p67.html
Скажіть чесно хто просто чув про цю книгу?
Купляти - ні, але знати варто)))
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008