Показати повну версію : Гонорар молодому автору
Доброго дня. Я молодий автор. Відправила свій твір у видавництво, вони мені прислали договір на ознайомлення і попросили вказати свою ціну на твір. Я в цьому зовсім не розуміюсь, і прошу мені допомогти: яку ціну варто просити автору, який ще ніде не друкувався?
samnasam
01.02.2012, 16:38
Як би хотілося просто дізнатися назву цього видавництва.
samnasam
01.02.2012, 17:24
Аякже! Це і є найбільш важливим у Вашому повідомленні. Причина?
Є привід сумніватися, що взагалі існує таке видавництво, що пропонує подібне автору.
Є привід сумніватися, що взагалі існує таке видавництво, що пропонує подібне автору.
То, мабуть, "Дніпро"? :)
Общество с ограниченной ответственностью «ЕЛВИК», Харьков
Доброго дня. Я молодий автор. Відправила свій твір у видавництво, вони мені прислали договір на ознайомлення і попросили вказати свою ціну на твір. Я в цьому зовсім не розуміюсь, і прошу мені допомогти: яку ціну варто просити автору, який ще ніде не друкувався?
Розрахунок стандартний: середньоарифметичний авторський гонорар - це гуртова ціна 10% накладу.
Щодо складових...
1. Не знаю, який за обсягом твір Ви надіслали видавництву - отже, не можу вирахувати приблизний обсяг книги.
2. Щодо накладу: навряд чи він перевищуватиме 1000 штук - автор є початківцем, умови на ринку не найкращі...
Звідси Ваші дії:
1. пройдіться по книгарнях, знайдіть книги цього видавництва на подібну до Вашої тематики та подивіться на гуртову ціну таких книг у різних книгарнях;
2. оберіть мінімальну ціну з-поміж усіх цих варіантів - це буде приблизна мінімальна роздрібна ціна майбутньої книги;
3. перемножте цю ціну на 2/3 або на 0,66 - це буде мінімальна гуртова ціна майбутньої книги;
4. перемножте цю ціну на 100 (або якщо виторгуєте у видавництві більший наклад - то на 0,1 від цього накладу).
Орієнтуйтесь на цю цифру.
Приклад - мої останні книги, видані у "Фоліо":
http://nashformat.ua/upload/imager/dd0db168e23b68b5904372da8a66d727.jpg http://otherside.com.ua/users/photos/1316416971_1195.jpg
1. Обсяг - 10-11 авторських аркушів, це для видавництва "Фоліо", для серії "Історія України в романах" - близько 250 сторінок ("плюс-мінус крокодил");
2. мінімальна роздрібна ціна на них - 35 грн ("Фоліо" продає за такою ціною ці книги на виставках) чи 35,70 грн - у фірмовій "Книгарні №1", що в Києві на Петрівці;
3. для подальших розрахунків обираємо все ж таки не виставкову, але реальну мінімальну роздрібну ціну - 35,7:3х2=23,8 грн - приблизно такою є мінімальна гуртова ціна на мої книги або на подібні до них;
4. з розрахунку 10% гуртової ціни від накладу 1500 примірників маємо: 23,8х150=3570 грн "брудними".
Отже, при укладанні договору з видавництвом я орієнтуюсь саме на таку "ціну питання". Звісно - "плюс-мінус крокодил", але то вже як сторгуємось!.. До того ж, останню цифру потрібно перемножити на 0,83 - таким чином, враховуємо вирахування (близько 17%), яким буде оподатковано мій гонорар:
3570х0,83=2963,1 грн -приблизно таку суму я можу отримати "чистими" на руки після оподаткування.
Отака бухгалтерія, вона є стандартною.
Тільки у цивілізованих країнах за покетбуки виплачують 8% від мінімальної гуртової вартості, а за книги у твердій палітурці - 12%. Але у наших умовах, ще за часів перебудови "ціна питання" для покетбуків і книг у твердій палітурці вирівнялась (так склалося історично). Отже, всі орієнтуються приблизно на 10%.
Аякже! Це і є найбільш важливим у Вашому повідомленні. Причина?
Насправді то не має особливого значення. Закони ринку для всіх однакові.
1. пройдіться по книгарнях, знайдіть книги цього видавництва на подібну до Вашої тематики та подивіться на гуртову ціну таких книг у різних книгарнях;- Живу в Росії, тому ніяк не можу пройтись, на жаль.
Це казка на українській і російській мові. Приблизний обсяг 1, 5 авторських аркушів. Можете мені написати приблизну суму. Буду Вам дуже вдячна.
Живу в Росії, тому ніяк не можу пройтись, на жаль.
Чи має це видавництво веб-сайт?..
У моєму випадку, навіть якщо Ви живете в Росії, можна зайти на веб-сайт "Книгарня ФОЛІО" (http://bookpost.com.ua/) й побачити наступне:
"Орлі, син Орлика"
http://bookpost.com.ua/index.php?item=26680
38,90 грн
"Помститися імператору"
http://bookpost.com.ua/index.php?item=29629
38,90 грн
Тоді вносимо корекції в розрахунки:
38,9/3х2=25,93 грн - мінімальна гуртова ціна;
25,93х150=3889,5 - можливий гонорар "брудними";
3889,5х0,83=3228,29 - можливий гонорар "чистими".
Як бачите, порядок цифр не змінився.
Отже, зайдіть на веб-сайт свого видавництва і подивіться на ціни виставлених там книжок...
P.S.
Це казка на українській і російській мові. Приблизний обсяг 1, 5 авторських аркушів. Можете мені написати приблизну суму. Буду Вам дуже вдячна.
З дитячими книжками (у т.ч. казками) все дуууже складно! Невідома вікова група, на яку розрахована Ваша казка. Чим молодші діточки - тим більше ілюстрацій буде у книжці. Потім, якими будуть ілюстрації - ч/б?.. кольорові?.. Але ж за них художникові також потрібно заплатити гонорар!!! Причому він платиться з тих-таки 10% від гуртової ціни накладу... Оскільки з дитячими книжками я не стикався, то не можу сказати, в якій пропорції ділиться гонорар між Вами та художником!
Мені простіше: у кожній книзі лише 5 ч/б ілюстрацій - а загалом-то, можна було б обійтися й без них... Коротше, в "дорослих" книгах ілюстрації погоди не роблять. Зате у дитячих цей компонент може бути вельми суттєвим.
P.P.S. А-а-а, все воно якесь абстрактне... Давайте-но спробую зробити розрахунки двома методами.
Метод 1.
Мої книжки, видані "Фоліо", мають обсяг ~250 сторінок, тексти ~10-11 авторських аркушів. У Вас - 1,5 а.а., отже ("плюс-мінус крокодил") будемо вважати, що Ваша книжка матиме ~25 сторінок. А також - що пропорційно впаде роздрібна ціна на 1 примірник (себто, буде меншою в 7 разів - бо 10:1,5=6,(7)~7):
35,7:7= 5,1 грн.
Мінімальна гуртова ціна:
5,1х2/3=3,4 грн.
При накладі 1000 примірників (мінімальний пробний наклад), порахуємо 10% його мінімальної гуртової вартості:
3,4х100=340 грн.
Метод 2.
Припустимо, абстрактна дитяча книжка (не дешева, але й не надто дорога) коштуватиме у роздріб мінімум 10 грн. Ню-у-у, так, щоб купували батьки для дітей і не жмотилися... Її мінімальна гуртова ціна:
10х2/3=6,67 грн.
Знову ж таки, порахуємо гуртову вартість 10% накладу в 1000 примірників:
6,66х100=667 грн.
Тепер візьмемо середньоарифметичне від цих двох чисел:
(340+667)/2=503,5 грн.
Кругом-бігом, "плюс-мінус крокодил"...
Даруємо 3,5 грн видавцеві на розвиток його бізнесу (письменник - людина багата духовно й може собі дозволити настільки широкий жест).
Отже, гадаю, 500 грн за свою книгу Ви можете запросити!
А на яку суму вже сторгуєтесь - то залежить виключно від Вас!..
На руки отримаєте, звісно, менше - мінус 17% оподаткування (500х0,83=415 грн), а також мінус вартість поштового переказу з Харкова (від видавця) до Росії (де Ви зараз проживаєте). Якщо не хочете, щоб знімалась вартість переказу - поїдьте самі з Росії до Харкова чи випишіть своїм українським знайомим довіреність, по якій вони отримають для Вас кошти, щоб потім передати Вам.
Спочатку подібний договір треба показати юристу.
Схоже, що мова іде про те, що видавництво забере собі права на твір, а не про те, яке роялті буде отримувати автор, чи скільки буде коштувати його книга.
Спочатку подібний договір треба показати юристу.
Схоже, що мова іде про те, що видавництво забере собі права на твір, а не про те, яке роялті буде отримувати автор, чи скільки буде коштувати його книга.
Ні.
Перш ніж показувати договір юристу, почитайте оце:
http://www.yablonsky.com.ua/Z3792.htm
ЗАКОН УКРАЇНИ "Про авторське право і суміжні права"
Або знайдіть цей Закон в юридичній базі Верховної Ради України:
http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?user=a#Find
(Зараз вона щось не відкривається - мабуть, саме йдуть свіжі доповнення до неї!)
Моя Вам щира порада: юристи також різні бувають - отже, привчайтесь самостійно розбиратися в різноманітних питаннях, а вже потім обговорювати з юристами незрозумілі Вам моменти.
Зокрема, у Вашому випадку зрозуміло, що немайнове право на твір (особисте право) у Вас НІХТО відібрати не зможе. А от майнове право Ви передаєте видавництву на певний термін (наприклад, на 5 років).
Он воно як!..
Зокрема, у Вашому випадку зрозуміло, що немайнове право на твір (особисте право) у Вас НІХТО відібрати не зможе. А от майнове право Ви передаєте видавництву на певний термін (наприклад, на 5 років).[/I][/B]
Не факт. Ані Ви, Тимуре Литовченко, ані я того договору не бачили.
Договори бувають дуже-дуже хитрі. Наприклад, у тої ж Кльварії, чи у журналу "Дніпро".
Я бачив договір, де автор взагалі не мав права після публікації без згоди видавництва публікувати будь-де й протягом необмеженого часу навіть малесенький фрагмент свого твору.
Дуже дивне видавництво. Маленьке, невідоме, на ринку неативне. Дивно взагалі, як воно з автором за кордоном сконтактувалося.
Нащо їм іноземці, коли в Україні своїх авторів повно?
Не факт. Ані Ви, Тимуре Литовченко, ані я того договору не бачили.
Договори бувають дуже-дуже хитрі. Наприклад, у тої ж Кльварії, чи у журналу "Дніпро".
Я бачив договір, де автор взагалі не мав права після публікації без згоди видавництва публікувати будь-де й протягом необмеженого часу навіть малесенький фрагмент свого твору.
Звісно, всяке буває... У мене самого був договір з "Дніпром". Ніяких особливих хитрощів там не було, все доволі стандартно - як з іншими редакціями. Я таких договорів за роки творчої активності напідписувався!.. Повна тека. В будь-якому разі, термін дії того договору сплив 31.01.2011, відтоді всі передані редакції "Дніпра" права повернулись до мене, редакція ж передані права втратила.
Звісно, сказане не означає, що автор не має перечитувати надані договори з різними видавництвами щоразу від "а" до "я"! Пильність втрачати ніколи не варто. А ще варто співставляти нові договори зі старими: це іноді дає несподівані результати...
І якщо автора щось не влаштовує - варто боротися з видавцем за кожну літеру! Коли я укладав договір з тим-таки "Дніпром", то щось там попросив змінити, щось додати... Зараз вже не пригадую, що саме, бо відтоді минуло вже 2 роки.
Дуже дивне видавництво. Маленьке, невідоме, на ринку неативне. Дивно взагалі, як воно з автором за кордоном сконтактувалося.
Нащо їм іноземці, коли в Україні своїх авторів повно?
На колір і смак товариш не всяк!
Навіщо знадобився автор-росіянин, знають тільки вони самі...
Ми можемо лише гадати - не вгадаємо.
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008