КПК

Показати повну версію : Гонорар молодому автору

schewa
01.02.2012, 08:13
Доброго дня. Я молодий автор. Відправила свій твір у видавництво, вони мені прислали договір на ознайомлення і попросили вказати свою ціну на твір. Я в цьому зовсім не розуміюсь, і прошу мені допомогти: яку ціну варто просити автору, який ще ніде не друкувався?

samnasam
01.02.2012, 16:38
Як би хотілося просто дізнатися назву цього видавництва.

schewa
01.02.2012, 16:51
А це так важливо?

samnasam
01.02.2012, 17:24
Аякже! Це і є найбільш важливим у Вашому повідомленні. Причина?
Є привід сумніватися, що взагалі існує таке видавництво, що пропонує подібне автору.

Ашикава
01.02.2012, 17:33
Є привід сумніватися, що взагалі існує таке видавництво, що пропонує подібне автору.

То, мабуть, "Дніпро"? :)

schewa
01.02.2012, 17:47
Общество с ограниченной ответственностью «ЕЛВИК», Харьков

Tim-Lit
01.02.2012, 17:48
Доброго дня. Я молодий автор. Відправила свій твір у видавництво, вони мені прислали договір на ознайомлення і попросили вказати свою ціну на твір. Я в цьому зовсім не розуміюсь, і прошу мені допомогти: яку ціну варто просити автору, який ще ніде не друкувався?
Розрахунок стандартний: середньоарифметичний авторський гонорар - це гуртова ціна 10% накладу.
Щодо складових...
1. Не знаю, який за обсягом твір Ви надіслали видавництву - отже, не можу вирахувати приблизний обсяг книги.
2. Щодо накладу: навряд чи він перевищуватиме 1000 штук - автор є початківцем, умови на ринку не найкращі...
Звідси Ваші дії:
1. пройдіться по книгарнях, знайдіть книги цього видавництва на подібну до Вашої тематики та подивіться на гуртову ціну таких книг у різних книгарнях;
2. оберіть мінімальну ціну з-поміж усіх цих варіантів - це буде приблизна мінімальна роздрібна ціна майбутньої книги;
3. перемножте цю ціну на 2/3 або на 0,66 - це буде мінімальна гуртова ціна майбутньої книги;
4. перемножте цю ціну на 100 (або якщо виторгуєте у видавництві більший наклад - то на 0,1 від цього накладу).
Орієнтуйтесь на цю цифру.
Приклад - мої останні книги, видані у "Фоліо":

http://nashformat.ua/upload/imager/dd0db168e23b68b5904372da8a66d727.jpg http://otherside.com.ua/users/photos/1316416971_1195.jpg

1. Обсяг - 10-11 авторських аркушів, це для видавництва "Фоліо", для серії "Історія України в романах" - близько 250 сторінок ("плюс-мінус крокодил");
2. мінімальна роздрібна ціна на них - 35 грн ("Фоліо" продає за такою ціною ці книги на виставках) чи 35,70 грн - у фірмовій "Книгарні №1", що в Києві на Петрівці;
3. для подальших розрахунків обираємо все ж таки не виставкову, але реальну мінімальну роздрібну ціну - 35,7:3х2=23,8 грн - приблизно такою є мінімальна гуртова ціна на мої книги або на подібні до них;
4. з розрахунку 10% гуртової ціни від накладу 1500 примірників маємо: 23,8х150=3570 грн "брудними".
Отже, при укладанні договору з видавництвом я орієнтуюсь саме на таку "ціну питання". Звісно - "плюс-мінус крокодил", але то вже як сторгуємось!.. До того ж, останню цифру потрібно перемножити на 0,83 - таким чином, враховуємо вирахування (близько 17%), яким буде оподатковано мій гонорар:
3570х0,83=2963,1 грн -приблизно таку суму я можу отримати "чистими" на руки після оподаткування.
Отака бухгалтерія, вона є стандартною.
Тільки у цивілізованих країнах за покетбуки виплачують 8% від мінімальної гуртової вартості, а за книги у твердій палітурці - 12%. Але у наших умовах, ще за часів перебудови "ціна питання" для покетбуків і книг у твердій палітурці вирівнялась (так склалося історично). Отже, всі орієнтуються приблизно на 10%.

Tim-Lit
01.02.2012, 17:50
Аякже! Це і є найбільш важливим у Вашому повідомленні. Причина?
Насправді то не має особливого значення. Закони ринку для всіх однакові.

schewa
01.02.2012, 17:54
1. пройдіться по книгарнях, знайдіть книги цього видавництва на подібну до Вашої тематики та подивіться на гуртову ціну таких книг у різних книгарнях;- Живу в Росії, тому ніяк не можу пройтись, на жаль.

schewa
01.02.2012, 18:00
Це казка на українській і російській мові. Приблизний обсяг 1, 5 авторських аркушів. Можете мені написати приблизну суму. Буду Вам дуже вдячна.

Tim-Lit
01.02.2012, 18:37
Живу в Росії, тому ніяк не можу пройтись, на жаль.
Чи має це видавництво веб-сайт?..
У моєму випадку, навіть якщо Ви живете в Росії, можна зайти на веб-сайт "Книгарня ФОЛІО" (http://bookpost.com.ua/) й побачити наступне:

"Орлі, син Орлика"
http://bookpost.com.ua/index.php?item=26680
38,90 грн

"Помститися імператору"
http://bookpost.com.ua/index.php?item=29629
38,90 грн

Тоді вносимо корекції в розрахунки:
38,9/3х2=25,93 грн - мінімальна гуртова ціна;
25,93х150=3889,5 - можливий гонорар "брудними";
3889,5х0,83=3228,29 - можливий гонорар "чистими".

Як бачите, порядок цифр не змінився.
Отже, зайдіть на веб-сайт свого видавництва і подивіться на ціни виставлених там книжок...

Tim-Lit
01.02.2012, 19:13
P.S.
Це казка на українській і російській мові. Приблизний обсяг 1, 5 авторських аркушів. Можете мені написати приблизну суму. Буду Вам дуже вдячна.
З дитячими книжками (у т.ч. казками) все дуууже складно! Невідома вікова група, на яку розрахована Ваша казка. Чим молодші діточки - тим більше ілюстрацій буде у книжці. Потім, якими будуть ілюстрації - ч/б?.. кольорові?.. Але ж за них художникові також потрібно заплатити гонорар!!! Причому він платиться з тих-таки 10% від гуртової ціни накладу... Оскільки з дитячими книжками я не стикався, то не можу сказати, в якій пропорції ділиться гонорар між Вами та художником!

Мені простіше: у кожній книзі лише 5 ч/б ілюстрацій - а загалом-то, можна було б обійтися й без них... Коротше, в "дорослих" книгах ілюстрації погоди не роблять. Зате у дитячих цей компонент може бути вельми суттєвим.

Tim-Lit
01.02.2012, 22:27
P.P.S. А-а-а, все воно якесь абстрактне... Давайте-но спробую зробити розрахунки двома методами.

Метод 1.
Мої книжки, видані "Фоліо", мають обсяг ~250 сторінок, тексти ~10-11 авторських аркушів. У Вас - 1,5 а.а., отже ("плюс-мінус крокодил") будемо вважати, що Ваша книжка матиме ~25 сторінок. А також - що пропорційно впаде роздрібна ціна на 1 примірник (себто, буде меншою в 7 разів - бо 10:1,5=6,(7)~7):
35,7:7= 5,1 грн.
Мінімальна гуртова ціна:
5,1х2/3=3,4 грн.
При накладі 1000 примірників (мінімальний пробний наклад), порахуємо 10% його мінімальної гуртової вартості:
3,4х100=340 грн.

Метод 2.
Припустимо, абстрактна дитяча книжка (не дешева, але й не надто дорога) коштуватиме у роздріб мінімум 10 грн. Ню-у-у, так, щоб купували батьки для дітей і не жмотилися... Її мінімальна гуртова ціна:
10х2/3=6,67 грн.
Знову ж таки, порахуємо гуртову вартість 10% накладу в 1000 примірників:
6,66х100=667 грн.

Тепер візьмемо середньоарифметичне від цих двох чисел:
(340+667)/2=503,5 грн.
Кругом-бігом, "плюс-мінус крокодил"...
Даруємо 3,5 грн видавцеві на розвиток його бізнесу (письменник - людина багата духовно й може собі дозволити настільки широкий жест).
Отже, гадаю, 500 грн за свою книгу Ви можете запросити!
А на яку суму вже сторгуєтесь - то залежить виключно від Вас!..

На руки отримаєте, звісно, менше - мінус 17% оподаткування (500х0,83=415 грн), а також мінус вартість поштового переказу з Харкова (від видавця) до Росії (де Ви зараз проживаєте). Якщо не хочете, щоб знімалась вартість переказу - поїдьте самі з Росії до Харкова чи випишіть своїм українським знайомим довіреність, по якій вони отримають для Вас кошти, щоб потім передати Вам.

schewa
02.02.2012, 07:10
Дуже Вам дякую!!!

Sawko
02.02.2012, 09:06
Спочатку подібний договір треба показати юристу.
Схоже, що мова іде про те, що видавництво забере собі права на твір, а не про те, яке роялті буде отримувати автор, чи скільки буде коштувати його книга.

Tim-Lit
02.02.2012, 09:58
Спочатку подібний договір треба показати юристу.
Схоже, що мова іде про те, що видавництво забере собі права на твір, а не про те, яке роялті буде отримувати автор, чи скільки буде коштувати його книга.
Ні.
Перш ніж показувати договір юристу, почитайте оце:
http://www.yablonsky.com.ua/Z3792.htm
ЗАКОН УКРАЇНИ "Про авторське право і суміжні права"
Або знайдіть цей Закон в юридичній базі Верховної Ради України:
http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?user=a#Find
(Зараз вона щось не відкривається - мабуть, саме йдуть свіжі доповнення до неї!)
Моя Вам щира порада: юристи також різні бувають - отже, привчайтесь самостійно розбиратися в різноманітних питаннях, а вже потім обговорювати з юристами незрозумілі Вам моменти.
Зокрема, у Вашому випадку зрозуміло, що немайнове право на твір (особисте право) у Вас НІХТО відібрати не зможе. А от майнове право Ви передаєте видавництву на певний термін (наприклад, на 5 років).
Он воно як!..

Sawko
02.02.2012, 11:16
Зокрема, у Вашому випадку зрозуміло, що немайнове право на твір (особисте право) у Вас НІХТО відібрати не зможе. А от майнове право Ви передаєте видавництву на певний термін (наприклад, на 5 років).[/I][/B]

Не факт. Ані Ви, Тимуре Литовченко, ані я того договору не бачили.
Договори бувають дуже-дуже хитрі. Наприклад, у тої ж Кльварії, чи у журналу "Дніпро".
Я бачив договір, де автор взагалі не мав права після публікації без згоди видавництва публікувати будь-де й протягом необмеженого часу навіть малесенький фрагмент свого твору.

Дуже дивне видавництво. Маленьке, невідоме, на ринку неативне. Дивно взагалі, як воно з автором за кордоном сконтактувалося.
Нащо їм іноземці, коли в Україні своїх авторів повно?

Tim-Lit
02.02.2012, 23:18
Не факт. Ані Ви, Тимуре Литовченко, ані я того договору не бачили.
Договори бувають дуже-дуже хитрі. Наприклад, у тої ж Кльварії, чи у журналу "Дніпро".
Я бачив договір, де автор взагалі не мав права після публікації без згоди видавництва публікувати будь-де й протягом необмеженого часу навіть малесенький фрагмент свого твору.
Звісно, всяке буває... У мене самого був договір з "Дніпром". Ніяких особливих хитрощів там не було, все доволі стандартно - як з іншими редакціями. Я таких договорів за роки творчої активності напідписувався!.. Повна тека. В будь-якому разі, термін дії того договору сплив 31.01.2011, відтоді всі передані редакції "Дніпра" права повернулись до мене, редакція ж передані права втратила.

Звісно, сказане не означає, що автор не має перечитувати надані договори з різними видавництвами щоразу від "а" до "я"! Пильність втрачати ніколи не варто. А ще варто співставляти нові договори зі старими: це іноді дає несподівані результати...

І якщо автора щось не влаштовує - варто боротися з видавцем за кожну літеру! Коли я укладав договір з тим-таки "Дніпром", то щось там попросив змінити, щось додати... Зараз вже не пригадую, що саме, бо відтоді минуло вже 2 роки.

Дуже дивне видавництво. Маленьке, невідоме, на ринку неативне. Дивно взагалі, як воно з автором за кордоном сконтактувалося.
Нащо їм іноземці, коли в Україні своїх авторів повно?
На колір і смак товариш не всяк!
Навіщо знадобився автор-росіянин, знають тільки вони самі...
Ми можемо лише гадати - не вгадаємо.