КПК

Показати повну версію : Буккросинг

silverfish
28.02.2006, 13:33
Цікава річ завелась: http://community.livejournal.com/ua_freebook/

Prophet
28.02.2006, 13:41
Стаття Анатолія Ульянова www.proza.com.ua/culture/bookcrossing_kochevaja_bibliotek_f1f1.shtml

Несмотря на то, что современное общество подчиняет нас Богу Денег, заставляет опираться исключительно на материалистические идеалы и, в частности, воспринимать книгу как товар или фетиш, существуют люди, которые действуют вопреки Системе. Они помогают книге выполнить свою подлинную задачу – передать как можно большему числу людей интеллектуальный и эстетический заряд. Движение «буккроссеров» уже сегодня насчитывает более 400 тыс. человек и действует по всему земному шару.

Их идеалы:

- Книга не материальная, а духовная ценность;
- Прочитал – отдай другому;
- Всё бесплатно;

Буккроссеры вдохновляются ситуациями и состояниями, возможностью поделиться своим читательским опытом, идеями и мыслями, эмоциями и переживаниями, а посему – совершенно авантюрно и бескорыстно запускают книги в путешествия. Суть буккроссинга - «забывать» прочитанные книги в публичных местах, дабы кто-то их находил и читал.

Оставляя книги на видном месте, буккроссеры, что естественно, столкнулись с проблемой – порой печатные интеллектуальные источники находили дворники, уборщики или милиционеры, которые дарили книгам путевку в мусорник. Иными словами, у буккроссеров появилась потребность в организации. Книги начали оставлять в особых местах и тайниках, местонахождение которых можно было узнать по наводкам, размещенным на специальных сайтах («Bookcrossing.com» - в США и «Bookcrossing.ru» – в России). «Книга Гашека «Похождения бравого солдата Швейка» была оставлена московским буккроссером на крыше фотобудки; «Игра в классики» Кортасара - возле фонтана на Арбате», - пишет журналист «Огонька» Елена Родина. Одним словом, книги начали путешествовать не только по площадям, паркам и метро, но и местам более оригинальным и экзотическим. Позднее буккроссинг перебрался и в кафетерии, клубы, пабы и книжные магазины.

На территории СНГ буккроссинг только набирает обороты, и всё ещё является хаотическим и андеграундным культурным явлением. В США и Европе ситуация иная: «ковбои», чего и следовало ожидать, научились зарабатывать на бесплатном обмене книг, торгуя всевозможной сувенирной продукцией «охотника за печатным словом»; европейцы довели тему буккроссинга до крупнейших телеканалов вроде «ВВС», добавили термин «буккроссинг» в Оксфордский словарь, и добились поддержки государства. «Никто не считает, что количество проданных книг уменьшится от их бесплатного распространения, – пишет «Огонёк». - Наоборот, издатели считают, что модный книжный проект сможет способствовать увеличению круга читающих людей. Поэтому французское издательство «Акт Сюд» изъявило желание сотрудничать с буккроссерами и распространить бесплатно определенное число своих книжек. А городские власти Флоренции подарили движению 4000 книг, которые распространили по рынкам города и зданиям мэрии…»

В Украине буккроссинг только начинается. Под эгидой Фёдора Баландина, хозяина главной арт-кнайпы столицы «Купидон» (ул. Пушкинская 1 3-5), интернет-издание «ПРОЗА» получило возможность создать внутри заведения первую буккроссинг точку Украины. Цель проекта – поддержка и пропаганда бескорыстного обмена культурными ценностями, расширение столичной читающей публики.

Нет ничего более отвратительного, чем интеллектуальная иерархия, которую навязывает меркантильный Режим Денег. Доступ к культурным ценностям, знаниям и эстетическим материалам должен принадлежать как можно большему числу людей, вне зависимости от состояния их кошелька, посему проект буккроссинга – важный жест для культуры и изящный плевок в капиталистическую систему. Сегодня пришло время запустить книговорот в природе.

По материалам сайта «Bookcrossing.ru» и журнала «Огонёк»

silverfish
28.02.2006, 13:53
Ого! Ти теж про це знаєш???

Дзвінка-Рутенка
29.04.2006, 22:45
Шановні, мені така ідея з книжками дуже подобається!!!...
Може, й нам щось типове вчудити?

Aureliano
29.04.2006, 23:21
А я никогда не расстанусь надолго с книгой которая мне очень понравилась - даю конечно читать друзьям и знакомым, но с возвратом - и не потому что жаба душит, а потому что при нонешних малых тиражах любая книга через года 2-3 после выхода становится раритетом.

Joan72
24.03.2007, 21:52
Нещодавно дізналася про це явище. Може, й ми собі щось тут таке організуємо? Я, наприклад, можу "лишити" Керуака "У дорозі" (рос.) Щоправда, причина в мене не дуже "шляхетна" - не сподобався він мені - і це при моєму хіппізмі... У всякому разі, пропоную поговорити про буккросинг.

Prophet
25.03.2007, 00:19
А я, уявляєте, і досі цю книжку не читала!

А зі своїми не розстаюся. Нізащо. Та й коли мої книжки у мене і я постійно їх комусь позичаю, більше шансів, що їх прочитають по-справжньому зацікавленя ними люди, ніж коли залишити десь на лавочці невідомо кому.
І взагалі, я - книжкова фетишистка :)

Joan72
25.03.2007, 01:37
А я, уявляєте, і досі цю книжку не читала!

А зі своїми не розстаюся. Нізащо. Та й коли мої книжки у мене і я постійно їх комусь позичаю, більше шансів, що їх прочитають по-справжньому зацікавленя ними люди, ніж коли залишити десь на лавочці невідомо кому.
І взагалі, я - книжкова фетишистка :)

У мене поважна причина розстатися.:) То як, де лишити? Відомо кому.

Авітенцій
25.03.2007, 10:17
В сучасних умовах життя в мене не вистачає місця для влаштування власної бібліотеки.

По-друге, не полюбляю читати книгу двічі.

По-третє, залишати книжку десь з бажанням, щоб хтось прочитав в мене немає. Як на мене, то краще робити коловорот книжок тільки по домовленності, щось на зразок:
Маю книгу ... . Кому цікаво звертайтесь. (координати зв*язку).

Таким чином в руки надаси людині, котра зацікавлена й на додаток можна й познайомитись і згодом поділітись враженнями.

Cleric_Preston
26.03.2007, 00:04
Найбільше шкода свою книжку тоді, коли бачиш, що з нею роблять читачі.

Prophet
26.03.2007, 01:10
А я з книжок пилинки здмухую. І ношу їх завжди загорненими у файлик :)

Джоан, а може, прийдеш на наступну зустріч форумчан, і принагідно Керуака "залишиш" :)

Мен іще подобається такий спрощений варіант буккросінгу: якщо хтось хоче віддати книжку, але щоб її читали різні люди, а не пилюжилась у когось на полиці, то просто домовотись передавати з рук у руки. Тобто, прочитав - передаєш іншому (але зацікавленому, а не першому-ліпшому), з обов'язковою умовою передати далі. Той теж передає з такою умовою і т.д.

Y_Zo
26.03.2007, 15:52
а я б із задоводенням позбулась кількох своїх книг, тих, що мені не дорогі.... а то тільки місце займають
так що якщо кого цікавить Поваляєва
та штемпиха, що написала "з гори донизу.......... книга снів", назви точної не пригадую
шото там з історії
"ріг Сварога" (авторку поглинули нетрі моєї пам*яти)
Стокер "Дракула"
то можу поділитись за пиво і хавку або поміняти

Prophet
26.03.2007, 18:19
"Згори вниз. Книга страхів" написала Таня Малярчук. Непогана письменниця, як на мене.
А шо Поваляєвої? Я її не люблю, але чомусь хочу проситати "Ексгумацію міста".
Хоча, нє. Міняти - то не до мене :) Ну і це не зовсім буккросинг, імхо.

Joan72
26.03.2007, 20:28
Як вам варіант, якщо я лишу книжку на прохідній кіностудії ім. Довженка? До запитання? :)

Prophet
26.03.2007, 20:38
Оооо...
А на зустріч уперто не хочете?

Joan72
26.03.2007, 20:56
Та хочу й не уперто. Може, колись на пенсії... Жартую. Це той самий варіант, коли людина записує купу фільмів і музики, а коли все то дивитися й слухати, навіть не уявляє. От і виходить таке пенсійне колекціонування.

Aureliano
26.03.2007, 23:08
а я готов отдать в любые руки 3-и тома Филипа К. Дика, "Червя" и "Мантиссу" Фаулза, "42" Томаса Лера (история о том как время остановилось для всех кроме небольшой группы людей - немного похоже на "Лангольеров", только циничнее), Муркока (какой-то фэнтезийный цикл про мужика по имени Элрик), Гарри Тертлтадава "Агент Византии" (альтернативная история на тему собственно Византии), "Книгу теней" Джеймса Риза (мистика на тему инкубов и сккубов в средневековом монастыре)

acid drinker
27.03.2007, 00:57
а можна набитися на фаулза і різа?
з мене пиво... ну, або шось інше, не менш корисне... ;)

Joan72
27.03.2007, 11:15
Сьогодні вранці лишила Керуака на прохідній кіностудії ім. Довженка, у бюро перепусток. (П-т Перемоги, 44)
До речі, якщо комусь не вистачить :) "Мантисси" - віддам свою.

acid drinker
27.03.2007, 13:04
ой =)
а я у себе надибала "мемуары мертвеца" (шведська готична проза), з яких колись хотіла зробити коробку для фляги =)))
і террі прачета, який до робіння таких штук точно не надається... там "цвет волшебства" і "безумная звезда".
може, треба комусь? ну, з утилітарною метою, наприклад...

Aureliano
27.03.2007, 14:29
а можна набитися на фаулза і різа?

конечно! уже отложил их для тебя

Еще к вышеуказанному списку небольшое дополнение - может кому-то нужен Нил Стивенсон "Лавина" (киберпанк), Джеймс Блэйлок "Бумажный грааль" (очень нудные зарисовки из жизни северо-американской провинции с элементами маг.реализма), Нил Гейман "Американские боги" (думаю в представлении не нуждается)?

Tim-Lit
27.03.2007, 14:59
а я готов отдать в любые руки 3-и тома Филипа К. Дика, "Червя" и "Мантиссу" Фаулза, "42" Томаса Лера (история о том как время остановилось для всех кроме небольшой группы людей - немного похоже на "Лангольеров", только циничнее), Муркока (какой-то фэнтезийный цикл про мужика по имени Элрик), Гарри Тертлтадава "Агент Византии" (альтернативная история на тему собственно Византии), "Книгу теней" Джеймса Риза (мистика на тему инкубов и сккубов в средневековом монастыре)
Ну, то віддайте!.. :yahoo: Із задоволенням! :yahoo:

Prophet
27.03.2007, 15:12
Люди, ви ненормальні! Збоченці!
Як ви можете свої книжечки віддавати?

А хто в обмін на пиво з'їздить на кіностудію Довженка? :)))

(шолі Геймана того почитати?)

(і шо то є отой ваш кіберпанк?)

Tim-Lit
27.03.2007, 16:04
(і шо то є отой ваш кіберпанк?)
:(
Кіберпанк - то такий різновид фантастики, якою Ви загалом мало цікавитеся.
:(

acid drinker
27.03.2007, 18:07
2 Aureliano - ти чудо =)
до речі, за свого боку можу розраховуватися різними там музиками різних там арт-, фолк- і метал-напрямів... якшо вдасться, колись викладу список того, шо маю. не вдасться - просто запитуйте.

Aureliano
27.03.2007, 23:26
Люди, ви ненормальні! Збоченці!
Як ви можете свої книжечки віддавати?

надо освобождать место на полках для новых книг, а то уже ставить некуда :)

(шолі Геймана того почитати?)

ок, откладываю для тебя "Американских богов" Геймана

Prophet
28.03.2007, 00:30
Кіберпанк - то такий різновид фантастики
Дякую за "змістовне" пояснення, це я й так здогадалась.

надо освобождать место на полках для новых книг, а то уже ставить некуда
У мене теж уже місця нема. Але ліпше викинути щось інше. Посуд, наприклад, або ліжко :)

Tim-Lit
28.03.2007, 16:41
Дякую за "змістовне" пояснення, це я й так здогадалась.

Та будь ласка, прошу пані! Я не вважав за потрібне давати розгорнуту відповідь, оскільки у "Химерній літературі" з приводу кіберпанку організована ціла тема:
http://www.litforum.net.ua/showthread.php?t=589
То навіщо мені свої "п'ять копійок" вкидати, якщо спецтему можна почитати?! :8 Повірте, шановна PROPHET, я не хочу зайвий раз дратувати модератора!.. Мені по маківку вистачить отриманних від Вас зауважень. :nono:

Mercenary
29.03.2007, 09:42
а я готов отдать в любые руки Муркока (какой-то фэнтезийный цикл про мужика по имени Элрик)
Муркока - у будь-які?:nono: Тількі у хороші! :aga:

Ircya
29.03.2007, 09:57
"42" Томаса Лера (история о том как время остановилось для всех кроме небольшой группы людей - немного похоже на "Лангольеров", только циничнее

А хто автор "Лангольеров"? Дивилася в дитинстві цей фільм двічі, і двічі лише уривок (без початку і без закінчення). Досі мучить те, що не знаю, чим скінчився. Хоч би дочитати, чи що :)

Tim-Lit
29.03.2007, 10:09
А хто автор "Лангольеров"?

А-а-а-а... М-м-м-м... :eek:
Навіть по стилю зрозуміло, що Стівен Кінг!

Муркока - у будь-які? Тількі у хороші!
Здається, шановний Ауреліано роздумав віддавати книги в хороші руки!.. :bu: Бо щось надто загадково мовчить... Або ми з Мерсенарі погані... :(

Ircya
29.03.2007, 11:30
А-а-а-а... М-м-м-м... :eek:
Навіть по стилю зрозуміло, що Стівен Кінг!

А що поганого в моєму запитанні? Не люблю я фантастику, і Кінга теж не люблю. (Читала його одну книжку-"страхалку", потім довго засинати спокійно не могла)

acid drinker
29.03.2007, 11:35
ірцю, забийте, у письменників-фантастів своєрідне сприйняття реальності... :)
до речі, якшо хто цікавиться українською класичною і просто радянською літературою (з дозволу сказати), можу запропонувати півцентнера макулатури. ми скоро антресолю розбиратимемо, а там тааке робиться...

Joan72
29.03.2007, 11:36
Хотілося б знати, хтось уже добрався до кіностудії Довженка?

acid drinker
29.03.2007, 11:39
я нє, я хворію, та й другий екземпляр керуака - це навіть для таких маніяків, як я, занадто буде...

Tim-Lit
29.03.2007, 11:48
А що поганого в моєму запитанні? Не люблю я фантастику, і Кінга теж не люблю. (Читала його одну книжку-"страхалку", потім довго засинати спокійно не могла)
Та нічого поганого немає! Просто твори Стівена Кінга доволі легко упізнати за певними ознаками. Щодо генеральної лінії, то, наприклад, Рей Бредбері бере шаблонні образи "стовідсоткового американця" чи "американської мрії" і дуже витончено знущається з тих шаблонів.

Те саме бере і Стівен Кінг, але робить з тих кондових образів жахлики. Тому я й кажу, що твори Кінга упізнати доволі легко. Наприклад, центральний момент "Лангольєрів" - знущання (через доведення до стану жаху) над ідеєю будь-що зробити успішну кар'єру. А візьмемо такі заяложені образи, як клоуни. Той-таки Рональд Мак-Дональд. От бере Стьопка Кінг лаштунки такого клоуна і вдягає у них... психа-маніяка. Або уявлення про найсправедливіше у світі американське правосуддя карає безневинного негра... більш того - таку людину, яка безкорисливо робить добро іншим! Виходить "Зелена миля"...

Tim-Lit
29.03.2007, 11:49
до речі, якшо хто цікавиться українською класичною і просто радянською літературою (з дозволу сказати), можу запропонувати півцентнера макулатури.

А українська класична фантастика там є?.. :confused:

acid drinker
29.03.2007, 12:07
О_о... ну, хіба соцреалістичні апокрифи типу гончара... чим не фантастика?

Tim-Lit
29.03.2007, 12:13
О_о... ну, хіба соцреалістичні апокрифи типу гончара... чим не фантастика?
А, наприклад, Бердника нема?..

Aureliano
29.03.2007, 12:16
Здається, шановний Ауреліано роздумав віддавати книги в хороші руки!.. :bu: Бо щось надто загадково мовчить... Або ми з Мерсенарі погані... :(

Ну что вы такое говорите! :) С удовольствием отдам вам всего Филипа К. Дика, а Муркока вы может тогда как-то с Мерсенарі поделите (надеюсь мирно и без рукоприкладства).

acid drinker
29.03.2007, 12:18
бердника поки не знайшла...
я ж його ше не розкопувала =)

Aureliano
29.03.2007, 12:23
А хто автор "Лангольеров"? Дивилася в дитинстві цей фільм двічі, і двічі лише уривок (без початку і без закінчення). Досі мучить те, що не знаю, чим скінчився. Хоч би дочитати, чи що :)
Кончилось почти хорошо - большинство из героев вернулось назад, в привычный мир... некоторые пали смертью храбрых спасая остальных, а "плохого парня" сожрали лангольеры.

Честно говоря мне Стивен Кинг не нравится, впрочем я читал у него только три книги - "Столкновение миров" (ксати тоже могу отдать в хорошие руки), "Туман" и про какой-то отель где сошедший с ума охранник пытается убить свою семью. Ну а единственная его экранизация которая вызвала настоящее восхищение - это "Побег из Шоушенка". "42" Лера все-таки это не ужастик, скорее смесь фантастики и драмы.

Aureliano
29.03.2007, 12:24
Теперь остается решить вопрос со временем и местом передачи книг - предлагаю устроить по этому поводу внеплановую форумовку! :)

Tim-Lit
29.03.2007, 12:26
Теперь остается решить вопрос со временем и местом передачи книг - предлагаю устроить по этому поводу внеплановую форумовку!
:yahoo: :yahoo: :yahoo:

Tim-Lit
29.03.2007, 12:31
Ну а единственная его экранизация которая вызвала настоящее восхищение - это "Побег из Шоушенка".

Ну, знаєте... У мене теж викликають захоплення "нетипові" речі. Якщо вже йдеться за кіно, то, наприклад, у Стівена Спілберга найкращим вважаю "Список Шиндлера" (хоча здавалось би, що та сама "Війна світів" - то є осучаснена екранізація класичного НФ-роману), а найкращий фільм за участю П'єра Ришара - "Іграшка" (особливо у "необрізаному" радянською цензурою варіанті).

Aureliano
29.03.2007, 13:08
Ну, знаєте... У мене теж викликають захоплення "нетипові" речі.

согласен - Шоушенк, очень не типичная для Кинга "релистическая" вещь, но оригинальный рассказ весьма проигрывает фильму. Впрочем это справедливо практически для всех экранизаций Кинга - они лучше оригинала (обычно бывает наоборот) - и "Худеющий" и "Давилка" и "Газонокосильщик" и "Бегущий человек" и "Лангольеры" - весьма яркие в своем жанре фильмы снятые по коротким рассказам.

Якщо вже йдеться за кіно, то, наприклад, у Стівена Спілберга найкращим вважаю "Список Шиндлера" (хоча здавалось би, що та сама "Війна світів" - то є осучаснена екранізація класичного НФ-роману)

очень настороженно отношусь к "осовремененным" экранизациям, до сих пор они не оправдывали моих ожиданий, вообще какой смысл переносить действие романа в наши дни если он изначально писался учитывая нюансы и особенности именно своего времени? Экранизация классического произведения - вообще очень сложная и неоднозначная штука, самая удачная как мне кажется - это советский (1989-го года) "Конец вечности" (по Азимову), "Оливер Твист" 2005-го года, "Властелина колец" также впринципе можно назвать удачной экранизацией с некоторыми небольшими оговорками, а самые неудачные пожалуй - "МиМ" и голливудский "доктор Живаго".

Prophet
29.03.2007, 15:01
ану не флудимо! у нас є окремі теми і про Кінга, і про екранізації.

Хотілося б знати, хтось уже добрався до кіностудії Довженка?
Це жахіття якесь! Я вчора була на Петрівці (це ж із боку Петрівки прохідна?), мала твердий намір зайти за книжкою, а потім якось забула і згадала аж у метро :(
А загалом, не дуже пам'ятаю як туди йти...

Звісно, бажана книжка варта й того, щоб спеціально виділити час і за нею поїхати, але мені нема з чого виділяти... Вона там довго ще лежатиме?

Ейсід, давай списочок! Класикою я цікавлюсь.

Нє, так не піде, я якоюсь жадіной-гавядіной виходжу, все мені хочеться.
Я наважилась і в себе щось таке пошукати...

acid drinker
29.03.2007, 15:13
марко вовчок (тритомник), олесь гончар (5 томів), леся українка (10 томів), андрій головко (4 томи), в. владко (5 томів), тритомник якогось дядька з взагалі нечитабельним іменем...
далі дивитися поки шо страшно, бо потім на місце воно все не поскладається...

Joan72
29.03.2007, 15:47
[ Це жахіття якесь! Я вчора була на Петрівці (це ж із боку Петрівки прохідна?), мала твердий намір зайти за книжкою, а потім якось забула і згадала аж у метро :(
А загалом, не дуже пам'ятаю як туди йти...

Кіностудія - це проспект Перемоги, 44. Близенько біля метро Шулявка.

Tim-Lit
29.03.2007, 16:27
в. владко (5 томів)

О! Саме тут і може бути фантастика!..

ану не флудимо! у нас є окремі теми і про Кінга, і про екранізації.
Якщо так, то я можу загалом стулити пельку... Бай-бай! :thank_you

Prophet
30.03.2007, 19:12
марко вовчок (тритомник), олесь гончар (5 томів), леся українка (10 томів), андрій головко (4 томи), в. владко (5 томів), тритомник якогось дядька
ого! ціла бібліотека там у вас? не можна таке віддавати!