Показати повну версію : Чи повинна держава допомагати письменникам?
Часто доводиться чути розмови про те, що наша влада покинула українську літературу напризволяще. Та чи нікому не здається, що так і має бути? Мистецтво і політика - два різні світи, вони не повинні перетинатись. Головне, щоб держава не заважала літераторам, а пробиватись - їхня власна справа.
Як влада допомагала Шевченку і Булгакову? Ніяк. І нічого, геніально писали, залишились в історії. Курков також зумів пробитись самостійно.
Можливо, нарікання на державу спричинені власною бездарністю?
Часто доводиться чути розмови про те, що наша влада покинула українську літературу напризволяще. Та чи нікому не здається, що так і має бути? Мистецтво і політика - два різні світи, вони не повинні перетинатись.Відповідь може бути діаметрально протилежною - в залежності від того, що розуміти під "підтримкою письменника".
1) "Підтримка письменника" матеріальна і фінансова - категоричне "ні"!!! Оскільки такий підхід моментально розділяє письменницьке середовище на дві нерівні частки - на привілейованих сраколизів (перепрошую, пані PROPHET!) та силу-силенну "пересічного непотребу". В того ж Булгакова це чудово описано у "Майстрі і Маргариті".
2) "Підтримка письменника" в сенсі існування державної протекціоністської політики, спрямованої на захист внутрішнього літературного ринку - категоричне "так"!!!
Що маємо зараз?
НСПУ, в якій в основному сидять "діди", що здебільшого скаржаться на життя.
Видавництво "Український письменник", що готувалось видавати, тіпа, серію популярної літератури :D :eek: - при собівартості однієї такої книжки 10-15 грн. (?!?!?!)
Газету "Літературна Україна", де друкуються переважно "обрані" літератори (див. вище), розлогі радіопромови Володимира Яворівського ( :eek: ?!?!?!), хоча всі письменники одностайно заявляють, що там має бути значно більше РЕЦЕНЗІЙ, ніж на 1 шпальту з 8.
Журнал "Київ", що ледь жевріє на самоокупності.
Будинок літератора, де члену НСПУ неможливо організувати власний авторський вечір - бо черги треба чекати рік... після розгляду питання керівництвом БЛ.
А ще - абсолютно незахищений від сусідньої Росії книжковий ринок.
А ще - абсолютно ідіотичне, штучно нав’язане мовне питання.
А ще - депутатів, які не бажають розмовляти українською і які загалом не читають літератури.
І що, це і є "державна політика в гналузі літератури"?!
Потрібно кардинально переоцінити її, переробити докорінно. Це й буде найкращий державний захист письменникам - тоді вони не виживатимуть за рахунок збирання пляшок або городництва у селі. І не кінчатимуть самогубством з відчаю - а такі прецеденти нині є.
Можливо, нарікання на державу спричинені власною бездарністю?Я теж кажу, що держава повинна захищати письменників - через захист внутрішнього літературного ринку.
Більш того, я - член Національної спілки письменників України з 1997 року, який від цього членства фактично нічого не має. Хіба що купу неприємностей: "діди" мене паплюжили неодноразово. Згідно із законом, як члену НСПУ мені має бути надана творча майстерня площею 20 кв.м - натомість мешкаю в квартирі, що знаходиться в непридатному для проживання будинку, з трьома жінками на голові. Працюю 25 годин на добу, 8 днів на тиждень, в сумі - 8х25=1000 годин на тиждень... приблизно... Можна навіть ще більше...
На персональні комп’ютери та інші "розкоші" життя заробляю журналістською працею протягом 7х24=168 годин на тиждень. Тож на творчість лишається 1000-168=832 години на тиждень або більше. Можна ще на цей форум іноді зазирати... Щоб жінки не заважали, затикаю вуха навушниками й пишу, де з лаптопом приткнусь - хоч на кухні, хоч у коридорі.
За минулий рік в мене вийшло 3 книги у 2-х видавництвах. НСПУ тут зовсім ні до чого - видавництва комерційні. Хоча до того в мене не було авторських книг 5 років, я нікому не скаржився на злу долю. Й не втопився у Дніпрі.
Якщо я після цього - нездара... І якщо такий висновок робиться тільки на підставі того, що я таки так - вимагаю державного захисту письменника у вигляді наявності державної политики захисту внутрішнього літератрного ринку... Ну, мабуть, так воно і є! :D
Bye-bye!!!
hellveen
14.03.2006, 23:43
Мда... Перш за все - захист авторських прав! Щось там уже почали таке розглядати, але я сумніваюсь, що це буде доведено до кінця. І ще - тепер російських книг більше в десятки раз. Тому треба підтримувати і заохочувати українські видавництва, проштовхувати українську книгу в народ.
Формально - не повинна. Але не використати потенціал літератури для зміцнення держави й влади - дурість. А за використання, як відомо, треба платити. :)
І ще - тепер російських книг більше в десятки раз. Тому треба підтримувати і заохочувати українські видавництва, проштовхувати українську книгу в народ. Українські видавництва й без того хочуть працювати, в тому числі видавати українських авторів - тож, на мою думку, додаткового "заохочування" не потребують. Хіба що: "Друкуй українське - зменшимо оподаткування!" - так?.. Це ж - ринок, тому "ідеологічними вказівками" бізнесові видавництва (теоретично, принаймні) дістати неможливо.
А от "проштовхування української книги в народ" - це вже реальніше. Під цим можна розуміти вироблення державної політики щодо:
1) створення мережі розповсюдження української літератури;
2) реанімацію "інституту" критики.
(Це не той "інститут", який інститут, а той, який суспільний...) :D :D :D
Хоча якщо за це візьметься держава, є перестороги:
1) мережею розповсюдження літератури підуть виключно твори "живих класиків" - членів президії НСПУ на чолі з головою НСПУ Володимиром Яворівським;
2) відроджена критика оспівуватиме їх же - "найталановитіших літературних генералів".
Тож тут треба 7х7 разів міряти, 1 раз різати... :(
Чи повинна держава допомагати письменникам?
Винятково в законодавчій базі, що стосується видавничої діяльності.
БеЗгЛуЗдЯ
15.03.2006, 20:17
Існують не писані правила, це якраз одне з них..Нажаль:)
Як влада допомагала Шевченку і Булгакову?
Тоді були зовсім інші часи.
Думаю, що частково допомагати повинна.
Тоді були зовсім інші часи.
Думаю, що частково допомагати повинна.
Часи ніколи не бувають "іншими". Іншою просто була влада: Російська Імперія давила Шевченка, так само й "Радянська Імперія" давила Булгакова. Проте, як каже мій знайомий письменник, режисер та журналіст Роман Кухарук, "не можу уявити, як Тарас Шевченко подає прошеніє царю, щоб Його Величність надали мужицькому поету державну хатинку в селі..."
Тож іншим було ставлення оточення. Наприклад, Шевченкові підкидали грошей знайомі та друзі. Аби викупити його з кріпацтва, була написана картина (не царем, а художником!!!) і продана з аукціону. Булгакова теж виручала не держава, а знайомі та друзі...
ЛЮДИ - не державні мужі та закон...
>була написана картина (не царем, а художником!!!) і продана з аукціону.
А нічого, що купила її цариця (та сама, "як та чапля")? :)
А нічого, що купила її цариця (та сама, "як та чапля")?
Давньоримський імператор Веспасіан сказав якось: "Гроші не пахнуть!" - і ввів грошове оподаткування громадських туалетів.
Цариця могла купити знамениту картину, й завдяки вирученим грошам Шевченка могли викупити з неволі - нехай він порівняв потім царицю з "чаплею".
Так само Іван Калита свого часу поставив Московську імперію на кошти татаро-монгольських загарбників - бо гроші не пахнуть ні лайном, ані кров’ю!!!
І нам це варто пам’ятати. Бо чинній владі варто було не тупо перти на Росію, а підтримувати з нею ділові контакти якнайдовше - щоб на виручені гроші розбудувати Незалежну Україну. А вже потім можна і в пику плюнути, якщо охота...
Видавництво в Україні занепало? А навіщо потрібен інтернет?
Депутати не читають книжок? - їхні особисті проблеми.
Російські видавництва захопили наш ринок? Можна робити переклади, і друкуватись в наших північних сусідів.
Видавництво в Україні занепало? А навіщо потрібен інтернет?
На "КиївКОНі-2003" я був присутнім в якості журналіста. Чув, як один молоденький поцик (PROPHET, прошу вибачення!!!) читав доповідь, суть якої: невдовзі усі нездари будуть витіснені в Інтернет, а у "паперовій літературі" лишаться "справжні талановиті письменники". Тим самим він опустив нижче плінтуса, наприклад, Володимира Савченка, тоді ще живого - оскільки метр наприкінці життя плюнув на те, що його не друкують, і виклав весь свій доробок у мережу. Завдяки чому довкола його імені одразу стався інформаційний сплеск...
Та "розумна" доповідь прозвучала. І найгірше: все це робилось у присутності сучасного метра російської фантастики Геннадія Прашкевича, котрий вів секцію, сидів за столиком і схвально кивав сивою голівонькою в такт молоденькому промовцю.
Після чого я обпаскудив у мережі той конвент, а в результаті мав купу образ...
Депутати не читають книжок? - їхні особисті проблеми.
Це наші проблеми - бо таку "першу владу" обираємо!
Російські видавництва захопили наш ринок? Можна робити переклади, і друкуватись в наших північних сусідів.
А Ви через це проходили? З мене вистачило двох московських книжок, щоб дійти висновку: краще боротись і пробивати друк книжок в Україні, ніж ставати "русскім пісатєлєм украінского проісхождєнія".
:cool: :cool: :cool:
Цариця придбала картину Брюллова не тому, що випадково проходила повз аукціону і зрозуміла, що нема їй життя без портрету Жуковського. Вона цілком свідомо взяла участь в акції "викупимо з неволі мужицького поета". Про яку їй, цілком можливо, було повідомлено в жанрі "прошенія" (або ж кулуарно, це не має значення).
Отже, Шевченко - цілком і повністю проект на гроші монархії :). Приклад самостійної письменницької кар'єри обрано невдало.
А про "чаплю" - просто по-чоловічому негарно отак про жінку. Якщо вже не згадувати про вдячність. Дійсно, гроші не пахнуть же... :(
Оце тобі. Питання не в тому, що не друкують (або мало друкують), питання в тому, що не мало друкують на правильній мові. Й плачемося ми один одному не на те, що нам, нещасним, погано - а більш глобально. Погано українській літературі взагалі. Й дезертирство до наших північних сусідів ситуацію не поліпшить. А скоріш, навпаки.
Хіба ні?
Гадаю, що більш доцільною була б підтримка видавця. Як у "соціалістичній" Франції, наприклад. А уже видавцеві тоді було б легше просовувати письменника. Особливо сьогодні, коли за деякими оцінками, близько 90% книжкового ринку України належить "старшому братові".
Куди ж тут "підтриманому" письменникові податися?
цілком згодна, бо окремо письменник не зможе пробитися і просунутися так далеко, що зможе сам видавати книги..ну а тим, хто може, державна підтримка, певно, не дуже потрібна...тому справді ліпше підтримувати видавця..вчора знайшло маленьку затишну книгарню - "Українська книга" - душа радіє:)
26.05.06, 11:29
Урядовці збираються захищати вітчизняну книжку
Захищати вітчизняну книжку від конкуренції із закордонною вкотре взялися українські видавці та деякі урядовці. Для цього передусім пропонують запровадити квоти на ввезення друкованої продукції. Нині третину накладу книг, офіційно зареєстрованих в Україні, становлять російськомовні видання.
В українських магазинах замало книжок рідною мовою, - з року в рік б'ють на сполох вітчізняні письменники. Грошей, які виділяє на друк держава, більшість видавництв взагалі не бачать. Самотужки ж випускати примірники українською мовою невигідно.
За оцінками експертів, торік книжковий імпорт сягнув майже сімдесяти мільонів примірників. Це на третину більше усього вітчизняного тиражу. Чи виправлятимуть це викривлення саме імпортними квотами - вирішуватиме вже новий уряд.
Марина Пономарьова, Сергій Азаренко та Сергій Чебаненко, 5 канал
http://5tv.com.ua/newsline/182//26021/
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
цілком згодна, бо окремо письменник не зможе пробитися і просунутися так далеко, що зможе сам видавати книги..Перепрошую, "сам видавати книги" письменник може хоч зараз!!! Це називається - САМВИДАВ!!! І цим усім ситі всі письменники вище маківки.
Але видання книжок - це не функція письменника! Інакше він почне гаяти весь свій час на видавництво й розповсюдженні готової продукції, а не на створення художніх опусів!
Тож перепрошую, це не в тему... :( :( :(
Тож перепрошую, це не в тему... :( :( :(
Тож перепрошую, це якраз близько до теми, пане Тіме. Бо сьогодні державі допомагати письменникам це означає одне з двох:
1. Письменник пише, а держава фінансує його роботу, не цікавлячись тим, чи комусь (читачеві) потрібна вона.
2. Допомога письменникові від держави йде саме на згаданий Вами САМВИДАВ (незалежно від його форми)
А як щодо пропагування україномовного читання?
Якщо українські книжки продаватимуться, то і державної опіки не треба.
А так що виходить? Більшість наших співгромадян, коли має вибір купити книжку українською чи російською, купує російський варіант. Аж злість бере. Що робити, хто знає?
Олесь Бережний
27.05.2006, 00:58
Роль держави у цій справі, нмд, найкращою та найефективнішою була б у допомозі створення масового україномовномго читача. Це велике й масштабне завдання, яке не подужати одному письменникові чи видавцеві. Тобто створення й розбудова інфраструктури ринку україномовного чительника - оце й було б стратегічним напрямком держави. А тоді вже нехай видавці україномовної продукції застосовують нормальні комерційні засоби на дедалі зростаючому ринку. Тоді й гроші з"являться на гонорари, якісні книжки, великі наклади, сучасні книгарні - бо на цьому можна буде нормально заробити. Зиск є найліпшою рушійною силою. До речі, в багатьох розвинених країнах держава часто бере на себе роль пропаганди ЧИТАННЯ як такого - заради свого власного, "шкурного" інтересу. Адже уряди демокартичних країн турбуються про те, аби їхні громадяни були освіченими й розумними, що назагал сприяє зростанню інтелектуального потенціалу нації. А це вже питання національної безпеки, стратегії тощо... ;)
Простіше кажучи, держава не мусить роздавати рибакам (укрписьменникам) по жалюгідній рибинці (допомозі) при обмілілих ставках, а натомість піклуватися про наявність чистої та ясної води по українських водоймах (тобто, україномовних читачів). А ринок вже сам буде спроможний озброюватиме наших рибалок вудками, спінінгами й иншим реманентом задля успішної письменницької діяльности. :cool:
цілком згодна, бо окремо письменник не зможе пробитися і просунутися так далеко, що зможе сам видавати книги..ну а тим, хто може, державна підтримка, певно, не дуже потрібна...тому справді ліпше підтримувати видавця..вчора знайшло маленьку затишну книгарню - "Українська книга" - душа радіє:)
адресу скажи...
Прочитав міркування про те як держава має допогти видавництвам, підтримати мову, обмежити ввезення книг зі Сходу. Смішно. Мабуть не всі розуміють функції влади. Тому я їх перерахую:
1. Проводити вибори
2. Вигравати вибори (це не завжди вдається)
3. Брехати
4. будувати власний бізнес
Може є ще якісь, але я їх не знаю.
А захист мови справа тих, хто нею розмовляї; відродження вітчизняного видавництва - тих, хто купує Дереша й Андруховича; створення могутньої літератури - письменників і поетів.
ну не знаю. по-моєму, зараз мода на україномовну літературу значно більша ніж, скажімо, роки три потому. нехай навіть часто за голосним словом "патріот" не так вже й багато стоїть, але патріотом бути модно. а це позитивно.
тим більше за останні роки з"являєть все більше й більше якихось нових письменників. хай вони і пишуть лайно, але ж українською.
загалом, ситуація не така вже й погана.
ну не знаю. по-моєму, зараз мода на україномовну літературу значно більша ніж, скажімо, роки три потому. нехай навіть часто за голосним словом "патріот" не так вже й багато стоїть, але патріотом бути модно. а це позитивно.
тим більше за останні роки з"являєть все більше й більше якихось нових письменників. хай вони і пишуть лайно, але ж українською.
загалом, ситуація не така вже й погана. А як відрізнити лайно ід нелайна? На кого орієнтуватися? :confused:
Мабуть не всі розуміють функції влади. Тому я їх перерахую:
1. Проводити вибори
2. Вигравати вибори (це не завжди вдається)
3. Брехати
4. будувати власний бізнес
Може є ще якісь, але я їх не знаю.Це - функції влади, яку не виховують громадяни.
Тому сюди треба додати функцію громади: нещадно бити як "чужих", так тим паче і "своїх" у владі. Ходити на вибори. Допомагати вигравати їх "своїм". Чітко слідкувати, коли влада (особливо - СВОЯ!) бреше і розбудовує власний бізнес замість того, щоб працювати на державу. І нещадно метелити таку владу всіма доступними способами. Ба навіть достроково знімати їй "голову", доки влада не боятиметься власного народу й не ходитиме перед ним на цирлах.
Тільки тоді народ стане Народом. Тільки для цього люди мусять зрозуміти, що влада настільки хороша, наскільки вони самі її виховають!
LanceloT
31.05.2006, 15:43
Пряме дотування, це мертво викинуті гроші!
Як на мене упосередковане - це те, що нам зараз потрібно. Тобто, створити клімат, хай не ідельний, але при якому хочеться творити і є за що жити.
Mercenary
02.06.2006, 10:51
Не треба нікого дотувати.
Необхідно зрівняти книжку, що імпортується, з українською в ціні шляхом введення акцизу на імпортну.
А отримані від того кошти використовувати на наповнення бібліотек, які ще лишилися, сучасною українською літературою.
І буде формуватись читач, видавець зможе конкурувати.
А письменники у нас - конкурентоспроможні.
Дотувати автора, чи видавництво не обовязково безпосередньо. Можна це робити і не "з рук у руки". Наприклад: організувати і профінансувати загальноукраїнську інформаційну кампанію, яка б мала на меті проінформувати українського читача про наявність україномовної літератури у принципі. У минулому році я був свідком випадку на такому собі невеличкому книжковому риночку у Львові. Покупець підійшов до столика з розкладеним на ньому десятком покетів (детективчиків і фентезі) від "Зеленого Пса". Доволі прискіпливо переглянувши книжечку, він вже закрив її а лише тоді придивився до обкладинки і у нього вирвалося: "О, та це ж українською..."
Виходить нерозривне коло "Не видають бо не купують" - "Не купують - бо не знають" - "Не знають - бо не читають" - "Не читають- бо не видають".
Mercenary
05.06.2006, 10:39
Хай держава створить рівні умови для всіх: українських і неукраїнських (хоч марсианських) видавництв і слідкує, щоб статус-кво не порушувався.
І не втручається. Від її втручань ще нічого путнього не вийшло.
Наприклад: організувати і профінансувати загальноукраїнську інформаційну кампанію, яка б мала на меті проінформувати українського читача про наявність україномовної літератури у принципі.Якщо цим займатиметься ДЕРЖАВА, то №1 буде - Володимир Яворівський, далі всі секретарі Національної Спілки письменників України за абеткою, далі наближені до них... На цьому й окошиться!
:D :D :D :D
acid drinker
05.06.2006, 23:41
ну... не знаю, тім, не знаю... по-моєму, державі вигідно буде підтримувати римовану публіцистику - а ті дядьки хоч і соу-соу, але до такого навряд чи опустяться... з'явиться багато "юних талантів", нових гімнописателів і одотворців... фє))
LanceloT
06.06.2006, 09:56
Якщо цим займатиметься ДЕРЖАВА, то №1 буде - Володимир Яворівський, далі всі секретарі Національної Спілки письменників України за абеткою, далі наближені до них... На цьому й окошиться!
Дивно, але погоджуюсь з Tim-Lit-om.
Потрібен загальни "клімат", який за один день і рік навряд збудуєш в наших умовах!
Mercenary
06.06.2006, 11:00
ну... не знаю, тім, не знаю... по-моєму, державі вигідно буде підтримувати римовану публіцистику - а ті дядьки хоч і соу-соу, але до такого навряд чи опустяться... з'явиться багато "юних талантів", нових гімнописателів і одотворців... фє))
Висловлюю повний респект і шалений захват від зазначеного допису. :)
Mercenary
06.06.2006, 11:03
Якщо цим займатиметься ДЕРЖАВА, то №1 буде - Володимир Яворівський, далі всі секретарі Національної Спілки письменників України за абеткою, далі наближені до них... На цьому й окошиться!
От я і кажу: ХАЙ ВОНА НЕ ВТРУЧАЄТЬСЯ!
Олесь Бережний
06.06.2006, 20:45
Загальнодержавна кампанія ЧИТАЙ УКРАЇНСЬКОЮ - оце буде найкраща допомога держави! Самій собі, в першу чергу.
Загальнодержавна кампанія ЧИТАЙ УКРАЇНСЬКОЮ - оце буде найкраща допомога держави! Самій собі, в першу чергу.Ги-ги-ги-и-и-и!..
Наша держава "сама собі" лише кишені набиває. Як казали в радянські часи - "засіки Батьківщини". А для ТАКОГО найбільше потрібні не грамотні громадяни, а неписьменне бидло - бо його обдирати від грошей, шкури і м’яса легше! Бо воно тільки мугикати безпорадно буде, а не вимагати чогось там від держави - як це робитимуть "грамотії"!.. Тому держава й не зацікавлена в кампанії "ЧИТАЙ УКРАЇНСЬКОЮ"! Зацікавлені в цьому лише ми - хто не хоче бути бидлом. ІМХО...
Олесь Бережний
07.06.2006, 00:37
Наша держава "сама собі" лише кишені набиває. Як казали в радянські часи - "засіки Батьківщини". А для ТАКОГО найбільше потрібні не грамотні громадяни, а неписьменне бидло - бо його обдирати від грошей, шкури і м’яса легше! Бо воно тільки мугикати безпорадно буде, а не вимагати чогось там від держави - як це робитимуть "грамотії"!.. Тому держава й не зацікавлена в кампанії "ЧИТАЙ УКРАЇНСЬКОЮ"! Зацікавлені в цьому лише ми - хто не хоче бути бидлом. ІМХО...
Власне, це не держава "сама собі" кишені набиває, а оте саме неписьменне бидло , яке наразі вихопилося зі своєї недорозвиненої сільскогосподарської малокультурної багнюки з укрнаціональними бджолами й трипільскими глечиками аби на мить покерувати державою, ніби новеньким мерсом. :mad:
НМД, проблемою України назагал і стану українського книговидання зокрема є насьогодні те, що в державі ще недостатньо осіб з державницьким баченням і мисленням, а в керівництві й поготів їх катма! А від того неписьменного бидла , що засіло на Печерських пагорбах і саме собі лише кишені набиває, потерпає як сам народ, разом з письменниками, так і сама держава. :scared:
LanceloT
07.06.2006, 09:21
Власне, це не держава "сама собі" кишені набиває, а оте саме неписьменне бидло , яке наразі вихопилося зі своєї недорозвиненої сільскогосподарської малокультурної багнюки з укрнаціональними бджолами й трипільскими глечиками аби на мить покерувати державою, ніби новеньким мерсом. :mad:
НМД, проблемою України назагал і стану українського книговидання зокрема є насьогодні те, що в державі ще недостатньо осіб з державницьким баченням і мисленням, а в керівництві й поготів їх катма! А від того неписьменного бидла , що засіло на Печерських пагорбах і саме собі лише кишені набиває, потерпає як сам народ, разом з письменниками, так і сама держава. :scared:
Якось "зверхньо" і "бітово". В битві за "себе", ми стали як "вони", і важко вирізнити хто є хто...
В битві за "себе", ми стали як "вони", і важко вирізнити хто є хто...Стара "Машина времени", пісня "Битва с дураками":
- Когда последний враг упал,
Труба победу проиграла,
То лишь тогда заметил я,
Как нас самих осталось мало...
:( :( :( :(
Mercenary
07.06.2006, 18:47
А не здається вам, панове, що ми говоримо весь час не про державу, а про державний апарат?
LanceloT
07.06.2006, 18:56
А не здається вам, панове, що ми говоримо весь час не про державу, а про державний апарат?
Так!
Як їх розлучити, відрізнити, розірвати?
А не здається вам, панове, що ми говоримо весь час не про державу, а про державний апарат?Кгм-м-м...
Під рукою нема повного зібрання творів В.І.Леніна, та він, здається, вчив:
"Государство есть аппарат для насильственного подавления масс".
Чи керування масами - але без "пресингу" на них тут не обійдешся.
Чи щось таке в цьому дусі...
Бо без цієї функції - хай живе анархія, мать-перемать порядку!
Держава - це:
- законодавчий орган (генерує закони - ОБМЕЖЕННЯ волі);
- сукупність міністерств (В ІДЕАЛІ генерують політику розвитку галузей економіки);
- відомства та інституції (ДАІ, міліція, армія, СБУ тощо).
Скрізь - обмеження, встановлення "цивілізованих" норм життя тощо.
Взамін - послуги:
- армія, СБУ - захист і безпека;
- закони - захист від "бєспрєдєла" (В ІДЕАЛІ);
- вища конкурентоспроможність на внутрішньому і світових ринках;
- тощо.
А на х**н (PROPHET, вибач!) мені держава без "апарату"?!
:eek:
Mercenary
08.06.2006, 10:01
Кгм-м-м...
Під рукою нема повного зібрання творів В.І.Леніна, та він, здається, вчив:
"Государство есть аппарат для насильственного подавления масс".
А у мене - жодного твору Л.Д. Кучми, :p який казав: "Держава не виконує своєї основної функції - не збирає податків".
Отже, за цима двома діячами, основні функції держави - пригнічення мас і збирання податків, для чого, власне, і існує державний апарат.
Тому я і кажу: хай держава не втручається: допомогти не здатна, бо не для того створена, то хай хоч не заважає!
Отже, за цима двома діячами, основні функції держави - пригнічення мас і збирання податків, для чого, власне, і існує державний апарат.Збирання податків - це теж насильство! Бо мої кревні грошики мушу віддавати якомусь "апарату", що мене захищатиме, надаватиме послуги тощо.
Mercenary
08.06.2006, 15:18
Збирання податків - це теж насильство!
Оце згадав: за совітів заклади культури були звільнені від податків десь аж до 90 року.
Але тепер це навряд чи прийнятно, тому що неможливо розмежувати шоу-бізнес і культуру. Але і обкладати однаковими податками попсу і хор старовинного церковного співу... Я це до того, що шоу-бізнес активно вростає в літературу.
Але від державного апарату користі для письменників і літературного процесу - годі й чекати.
Але тепер це навряд чи прийнятно, тому що неможливо розмежувати шоу-бізнес і культуру. Але і обкладати однаковими податками попсу і хор старовинного церковного співу...Наша рідна держава з чого тільки податків не лупить - навіть з гонорарів, премій та матеріальної допомоги!..
Mercenary
14.06.2006, 10:05
Наша рідна держава з чого тільки податків не лупить - навіть з гонорарів, премій та матеріальної допомоги!..
Шевченківська не обкладається... :yahoo: Це - "акція-натяк" :D :D :D
Шевченківська не обкладається... Це - "акція-натяк"
?????????
Я щось не чув, аби за "якусь там низьменну фантастику" (принаймні так висловлюється багато хто) давали Шевченківські, Нобелівські та інші "високі" премії. :o Тому це не до мене та не до моїх колег з гілки "Українська фантастика". Мені ж лишається згадати покійного генія Володимира Висоцького:
"И хоть я во все светлое верил -
Например, в наш совейский народ, -
Не поставят мне памятник в сквере
Где-нибудь у Кремлевских ворот.
Но я
Не жалею..."
:D
P.S. PRIM погано зробив, що видалив код смайлика :) , замінивши на :o - адже у ВСІХ архівних повідомленнях "усмішки" зникли!..
Mercenary
14.06.2006, 12:50
?????????
Я щось не чув, аби за "якусь там низьменну фантастику" (принаймні так висловлюється багато хто) давали Шевченківські, Нобелівські та інші "високі" премії. :o Тому це не до мене та не до моїх колег з гілки "Українська фантастика".
Ну, не хочете - як хочете.
Ну, не хочете - як хочете.Та-а-а... Хочу, але ж "хотеть не вредно"... :( :( :(
Mercenary
14.06.2006, 13:07
Тоді і не кажіть, що це не для Вас!
Бо я, наприклад, хочу! Це - для нас, бо ми того варті! :victory:
Бо я, наприклад, хочу! Це - для нас, бо ми того варті!Ага, ага... Скажу те, що приберіг для теми Бродського у "Світовій літературі": Он Льву Толстому теж Нобелівську премію не дали - і що, він від того перестав бути загальновизнаним російським класиком?!
ІМХО, ні в якому разі, більше того, вона повинна їм заважати! Бо чим більше підтримуєш, тим більше рвуться до корита, "придворні" з'являються, не відбувається здоровий суспільний відбір.
Бо коли рослинка змушена пробивати асфальт, аби добратися до сонця, бо виростає дебелим дубом, а коли її відразу поливають міндобривами - виростає херлява пакость, якою навіть королаццький жук гидує!
ЗІ: ой, дарма Главліт розпустили. Коли він був - протягували суворо заборонену, але чудову еротичну і патріотичну лірику (наприклад), а коли його не стало, не стало і якісної літератури... :( Пускаю крокодилячу сльозу...
ІМХО, ні в якому разі, більше того, вона повинна їм заважати!Нам і без того заважають!
"Лиш боротись - значить жить!" Удачі!
Але в дечому шановний Agasfer має рацію - аби був Главліт, Сердючки на екрані би не було...
На екрані не було б, але касети ходили б із рук в руки. Піпел тоді втихаря слухав в тіч числі і нелегальні низькопробні блатняки в стилі Віллі Токарєва.
А щодо Главліта - він культивував серед митців цілковито бидлячу і рабську позицію, що називається "дуля в кишені". Вона полягає у тому, що жерти масні канапки на фуршетах саюза пісатєлєй, а у душі залишатися палким революціонером і тихо по ночах крапати щось опозиційне режиму і ховати це до потаємної шухляди. Десь у девяностих увесь вміст цих шухляд вивалився на сторінки літчасописів. І що?
Як виявляється, за весь цей час не було написано нічого, що було б ціково прочитати тепер, через якихось десять років. (можливо, за одиничними рідкісними винятками)
Здрасьтє...
Навскидку - Лукіни, Прашкевич, пізній Савченко.
Радію, в основій своїй масі шухлядний креатив того часу - копання здохлої собаки і пристрасне ізоблічєніє давновновічно мертвого сталінізму. У 90-ті це було цікаво, за товстими журналами стояли черги. Та тепер із того девятого валу літератури згадати особливо нічого.
А скажіть чесно хто з вас не хоче бути забороненим владою? Щоб твори ходили нелегально з рук в руки, і вони вважиласиль ковтком свіжого повітря? Може повернути сталінізм? Доречі, є шанс, братва прийшла до влади!
Усі!
Тиражі - зашкалять, як і гонорари. Правда ліві, але кого б хвилювала така дурниця. :yahoo:
~Pick@chu!!!
03.10.2006, 13:38
ха. всі хочуть, а рука не підіймається.
ха. всі хочуть, а рука не підіймається.
НА що не підіймається? Писати, чи гроші брати? А мо' забороненим бути страшно? :D
А мо' забороненим бути страшно? :D
"Стріляй, стріляй - всіх не перестріляєш!!!"
:p
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008