Показати повну версію : Маніпуляція свідомістю?
Реклама... Телебачення, газети, журнали,вулиця... скрізь ми зіштовхуємося з рекламою.
Відомо, що при створенні рекламних текстів копірайтери не гребують ні прийомами НЛП, ні банальною манупуляцією свідомістю споживача.
Що ж таке українська реклама?
Нижче пропонуєтся невелике анкетування, пройшовши яке ми отримаємо результати, які будуть цікаві всім, хто цікавиться українською рекламою.
http://virtualexs.ru/cgi-bin/exsurveys/survey.cgi?ac=34
Якщо виникнуть питання- можемо тут їх обговорити :)
Aureliano
09.05.2006, 10:32
а в чем смысл этого анкетирования? как мне показалось все рекламные объявления в анекте условно можно разделить на два типа:
1) "информативная" реклама - присутсвуют цифры, более-менее подробные описания, т.н. "экспертные" мнения
2) реклама основанная на призывах, слоганах и т.п.
больше всего понравилась реклама mp3 плейера "Iriver" - информативно и ничего лишнего
Рекламу можно делить по разнім принципам, разным подходам...
Например:
фактологический подход(реклама,основаная только на фактах)
образный (метафоризация рекламы)
эмоциональный (это и есть призывы и все такое)
Кстати, один из показательных факторов рекламы- длинна текста
інформативність реклами часто відлякує покупців... а от письмові реклами взагалі важко сприймати....от відеоролики, які мають у собі якусь веселу родзинку - то зовсім інше....і сприймаються вони легко, а головне вплив у них набагато сильніший, оскільки при створенні ролика особливо потужно залучається психологічний фактор(непомітно, просто за допосогою колориту, музики і послідовності кадрів) :)
У минулому році я досліджувала рекламу взагалі ( у тому числі і на ТБ),але для того,щоб дослідити саме рекламний ТЕКСТ треба брати ЛИШЕ друковану рекламу,щоб виключити усі інші впливи (аудіальні, візуальні)
acid drinker
11.05.2006, 01:29
ну... припустимо, пройшла я тест... відповіла шо думала... а воно мені каже - ви мусите вибрати продукт, який купили б. кхм... і я вибираю єдиний продукт, який би там купила - незважаючи на то, шо його реклама мене теж не вразила... то має бути претензія на об'єктивність тесту? хто його вигадав взагалі? :confused:
acid drinker , який продукт вибрала? :)
А тест -меид ін я! ;)
Aureliano
11.05.2006, 09:27
наверное чтобы тест был более репрезентативным надо рекламировать схожие товары - а то получается что тестуемый выбирает товар вне зависимости от качества рекламы, а руководствуясь лишь своими теущими потребностями. Как еслибы рекламировлся не mp3 плейер iRiver вместе с супом, а например несколько mp3 плейеров от разных производителей.
Я не исследую отдельно взятую группу товаров, а рекламу в целом, поэтому мне и нужно тестировать разные товары, разные стили... и т. д.
acid drinker
29.05.2006, 17:57
Вот намедни слышал по телевизору: "Российские женщины предъявляют особые требования к качеству стиральных машин". Я оглянулся и увидел рекламу самсунговских стиральных автоматов. Какая же сука написала этот текст?! Неужели этот хлопчик не знает, что в тысячах русских, украинских, белорусских деревень бабы предъявляют особые требования не к качеству корейских автоматов, а к качеству эмалированных тазиков, в которых вся стирка собственно и происходит. Или эти бабы не являются русскими женщинами? А может шведки, немки, агличанки и жены корейцев совершенно не интересуются качеством стиральных машин? Почему только русские женщины предъявляют какие-нибудь требования? Потому что это все рекламное свинство. Потому что выдумывать необычную, красивую, остроумную, веселую и интересную рекламу труднее. Потому что сукой быть проще. И других выращивать юродивыми зомби, дерущимися за подешевевший "Ариэль". Теперь тупоголовым рекламщикам - красота. Есть шанс стать значимым просто так. Лоходром, однозначно. Но стесняться нынче не модно. Мало того, буржуинские дядьки, пользуя русскоязычную бедность лезут всюду и в полный рост.
(с) - Le Vent
Та, реклама нічим не оригінальніша від інших маніпуляцій свідомістю. ПРиміром, від пропаганди ідеології. Аби наші сучасні піарщики взяли на озброєння метолди пропаганди Геббельса...:)
просто наші доморощені психологи начитались американських книжок і застосовують до нашого народу їх засоби впливу.
тупі.
те, що американцю реклама, то нашому - сміх.
просто наші доморощені психологи начитались американських книжок і застосовують до нашого народу їх засоби впливу.
тупі.
те, що американцю реклама, то нашому - сміх.
Ех, друзяко, нічого ти не розумієш. (як я поважно сказав,а? професура :) )
Пояснюю дальше. Чому такий підхід у рекламі: По статистиці на 1-го зі здоровим глуздом (тобто самодостатній, критичний, зрівноважений, без самообману інтелект. Міцний психологічний стержень) припадає декілька десятків тисяч людей з протилежними рисами. Це "в кратце".
Тобто заробляють на більшості, а не на меншості. На тупій більшості. Хоча та більшість про себе так не думає. Ібо как сказал одін багатий трейдер: "Первий прізнак дурака -- на всех смотріт с висока, второй прізнак дурака -- знает все наверніка"
Але те, що серед психологів багато низькопробних типів, які тільки думають про маніпулювання іншими -- це факт. Куплений диплом :( ("...і прослєзілся...")
а я тобі про що кажу?
своїх книжок по психології впливу поки не бачив, але прочитавши імпортних, побачив як всі ті прийоми використовують в рекламі. навіть не інтегруючи під наше суспільство. як написано, так і застосовують.
тільки останнім часом почали випускати якісну рекламу.
Ну з нашенських хіба Манілов і Таранов
До речі Манілов в кожній книгарні є.
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008