Показати повну версію : Як ви ставитесь до вишиванок?
Народ, то як ви ставитесь до вишиванок? Що це є для вас? Чи ходили б ви у вишитому одязі і в якому випадку? Не проходьте повз цього питання. Мені дуже цікаво. Для прикладу, у нас в області вишиванки стають дуже популярними. Молодь все частіше можна побачити у вишитому одязі.
acid drinker
14.05.2006, 14:24
по-моєму, цілком нормально. навіть якшо з того зроблять модний тренд, ніц поганого не бачу - пам'ятаєте, колись були лозунги типу здоровим бути модно? і якшо хтось заявить, шо українцем бути модно, і вдягне вишиванку, і почне вчити мову тільки тому, шо це кльово - навіть не з ідеологічних причин, та ну їх, на жаль, ідеологія зараз на далекому задньому плані... - я його розцілую)))
для мене вишиванка - шось, шо мене підкреслює. це ж у генах - автентичний одяг неймовірно пасує істоткам, які його носять. а ше у вишиванці одразу хочеться осанки прямішої, берци начищенішої, мови чистішої, посмішки відкритішої... мабуть, підсвідомо, шоб довести - ось я яка, українка... а вам слабо?;)
Нейтрально. Національний одяг. А те що молодь ходить... ІМХО - дурня. Щоб бути патріотом не обов"язково носити національний одяг. Думаю, що в шотландії чоловіки тільки на особливі свята одягаються в національний одяг. :scared:
RockerША
14.05.2006, 15:54
А я позитивно ставлюсь. Висить в мене в шафі зі Львова. Гарна, біленька, вишита синіми нитками. Іноді так і хочеться надіти і походити по місту. І тоді я розумію, що буду відчувати гордість.
для мене вишиванка - це одяг, в якому за будь-яких обставин залишаюся собою, в ній не виходить грати чи вдавати когось іншого...я не думаю, що це просто якась надмірна показуха - я б не ходила в одязі, який мені не подобається...ейсід правду каже - всміхатися більше хочеться і спину пряміше тримати)))
то є дійсно НАШ одяг, тому і почуваюся в ньому вільно і просто радісно))
Якщо за вишиванку вважати традиційну, то мені теж дуже подобається. До речі, на мій погляд, вишиванка настільки універсальний стиль, що до лиця практично кожному.
Що ж різноманітних, стилізованих під сучасну моду, строїв "а ля вишиванка", то тут вже слід підходити індивідуально. Крім того, для стилю типу "В.Сєрдючкі", будь-яка вишиванка – як корові сідло...
так правильно - вишиванка - то не стилізована під неї стречева кохта)))
а власне вишита чиїмись руками сорочка...
і ще питання - а шо взагалі для стилю типу "Вєрки" буде не як корові сідло?;)
Sun_4ever
15.05.2006, 21:11
Я себе дуже комфортно почуваюсь в вишиванці!!! Спочатку було якось незвично, але коли я сіла в переповнену маршрутку і зустрічала схвальні погляди людей, які самі не проти б вдягти... То я зрозуміла що все окей :D
Aureliano
15.05.2006, 22:31
отношусь к вышиванке с некоторым предубеждением когда ее носят напоказ - дескать смотрите, какой я патриот
Semelena
15.05.2006, 23:12
Чому "стрейчева кохта"? Може бути і вінтажна "кохта". Хоча і в стрейчевій що поганого?
Мені дуже подобаються, і в тому числі вишиті від руки на денімі, сукні етнічні орнаменти, і близькосхідні загогуліни в аплікаціях, і мережки, прошва на блузках, трикотажні вишивки насветрах і шапках. І все це, я вважаю, дуже доречно в рамках загальноприйнятого стилю.
acid drinker
16.05.2006, 01:02
До речі, на мій погляд, вишиванка настільки універсальний стиль, що до лиця практично кожному.
та блін... не універсальний то стиль, а генетично підібраний... ти вдягни негра у вишиванку - йому пасуватиме, як балерині кирзові чоботи... чи навіть менше;)
Ставлюсь позитивно. Дуже хочу придбати, але ніяк не знайду хорошого варіанту.
До речі, може, хтось знає, де в Києві продаються вишиванки з автентичними візерунками і за цінами не "для туристів"?
та блін... не універсальний то стиль, а генетично підібраний... ти вдягни негра у вишиванку - йому пасуватиме, як балерині кирзові чоботи... чи навіть менше;)
Знаєш, ...блін.., вдягав. Ще у 80-му році. Коли вишиванки вважалися чи не замахом на суспільно-червоний лад. І негр той з Судану, 193 см. зросту, із "сиром пириги" співав. І зовсім на балерину у кирзаках не змахував.
Поляки,у яких гени теж він наших дещо відмінні, зрештою, теж з радістю видають туристам нашу вишиванку за свої надбання (музей у Любліні і ін.).
Хоча, що стиль генетично підібраний, я повністю згоден.
а шо взагалі для стилю типу "Вєрки" буде не як корові сідло?;)
Все, окрім куфайки, кирзаків, вушанки і пляшки самогону.
Я, взагалі, про Вєрку згадав, випадково. Просто на очі допис від radusa потрапив, де він її "незлим тихим словом" згадує.
отношусь к вышиванке с некоторым предубеждением когда ее носят напоказ - дескать смотрите, какой я патриот
Будь-який одяг носять "напоказ". Навіть король голим напоказ одягнувся. Удома, переважно, одягаються простіше і зручніше. І повязувати одяг з ура-патріотизмом, абсолютно недоцільно.
acid drinker
16.05.2006, 10:51
І негр той з Судану, 193 см. зросту, із "сиром пириги" співав. І зовсім на балерину у кирзаках не змахував.
дякувати богам, зараз уже не вісімдесятий, і трошки попустило з червоною ідеєю... і негри у вишиванках виглядають не сумною алегорією, а просто тупо. після того, як я випадково потрапило на концерт "чорнобривців", мене нудило довго... таких треба відстрілювати ше перед наданням візи, а тим більше - до здобуття громадянства... бо ж соромно...
Будь-який одяг носять "напоказ". Навіть король голим напоказ одягнувся. Удома, переважно, одягаються простіше і зручніше. І повязувати одяг з ура-патріотизмом, абсолютно недоцільно.
Взагалі-то я не зважаю на думку оточуючих і вдягаюсь так, як мені зручно. Тож не думаю, що всі носять одяг "напоказ"....
таких треба відстрілювати ше перед наданням візи, а тим більше - до здобуття громадянства... бо ж соромно...
А що робити з тими, хто здобув громадянство по праву народження?
Чи може нам має буте соромно за них?
І "мій" негр у 80-му зовсім не карикатурно виглядав. Навпаки.
...не думаю, що всі носять одяг "напоказ"....
"Напоказ" - рівень застосування цього поняття відносний. Один одягається суто для оточуючих. Інший - просто слідкує, щоб їх хоча б не шокувати своїм виглядом, або навпаки.
Правда є й такі, кому взагалі думка перехожих байдужа. Як їх називають усім відомо... Але це вже доля...
Так що у спортивному теж дуже зручно, але чомусь ніхто так до театру не ходить.
acid drinker
16.05.2006, 14:15
"мій негр" - то звучить таки цікаво... я про карикатурність чи гротескність не говорила, принаймні у тому відношенні. попрошу не перетрактовувати мої слова.
Правда є й такі, кому взагалі думка перехожих байдужа. Як їх називають усім відомо... Але це вже доля...
Так що у спортивному теж дуже зручно, але чомусь ніхто так до театру не ходить.
:D Дякую за комплімент :D .
Особисто мені подобається як я одягаюсь. Але особисто мені всерівно, що думають про мій зовнішній вигляд оточуючі. :rolleyes:
Aureliano
16.05.2006, 22:53
бывает что определенный вид одежды носят "напоказ" для того чтобы подчеркнуть тем самым опредленную идею, например шапку-растаманку вы же не оденете только лишь ради ее удобства. Так же и вышиванка - многие ее обычно одевают не столько ради удобства (она ничем не удобнее обычной рубахи без вышивки), сколько для того чтобы агрессивно подчеркивать свою самоидетификацию.
Sun_4ever
16.05.2006, 23:14
Будь-який одяг носять "напоказ".
Одяг є вираженням індивідуальності (чи настрою, якщо немає "свого" стилю), служить для її підкреслення. І це не завжди є свідомо. Тобто людина може просто вдягатися зручно, і це є вираження її практичності. І т.д.Не буду казати щодо відповідності одягу і місця куди його вдягають. Це справа кожного.
Щодо вишиванок. Тут кажуть, це показуха, і навіть агресивність... Що аж спадає на думку терористичний український націоналізм :D
Знаєте, у нас він все одно не прижився :p Так що вишиванки нічим не загрожують... Вони такі милі...
Aureliano
16.05.2006, 23:31
Щодо вишиванок. Тут кажуть, це показуха, і навіть агресивність... Що аж спадає на думку терористичний український націоналізм :D
зачем же утрировать - любые идеи "напоказ" в какой-то стпени агрессивны - ну например мне нравится классическая музыка, но это же не значит что я должен врубить в метро плейер на полную громкость на какой-нибудь кантате Баха. То есть выражать свою индивидуальность публично, с использованием различных атрибутов и спец.символов, на мой взгляд - это признак дурного тона.
То вишиванки ставлюсь добре.
Дуже класно виглядало, коли у Шевченківському гаї майже всі були у вишиванках і сповнені національним духом.
Добре, народ, я бачу ви зацікавились питанням, дякую за гарні відповіді. Вцілому, ви відбили загальноукраїнську позицію стосовно вишитого одягу. Стосовно реплік Ауреліано - вишиванка зручніша ніж інший одяг лише за двох умов: якщо вона лляна і якщо це літо. Особисто для Профет - дівчинко, ми з тобою можемо домовитись. А зараз пропоную вашій увазі фотографії третини колекції вишитого лляного одягу "нова традиція", який зробила моя дружина. Ідея колекції: 100% льон, елементи української вишивки, ручна робота.
http://www.domivka.net/forum/gallery/showgallery.php?cat=500&ppuser=8737
Велике прохання не пропадати і сказати свою думку з приводу побаченого. Технічно пропоную розглядати фотографії при максимальному збільшенні - можна роздивитися вишивку. Це робиться наступним чином: натискаєте на фото, яке хочете роздивитися, воно з'являється у більшому вигляді. Тоді іще раз натисніть, воно збільшиться до максимуму. Одразу прошу пробачення за невисоку якість та художнсть знімків - робилося любителем. У зв'язку з цим показати всю колекцію немає змоги.
Досить класно.І напевно зручно.
acid drinker
18.05.2006, 02:39
зручно... тільки в такому на траві шкода валятися...:(
Лляний одяг буває різний. Є такий, який призначений саме для того, щоб валятися у травичці (косити, сушити сіно і т. д.) а є такий, в якому можна вийти на свято. Є ж звичайний, повсякденний. Два останні пункти ми спробували реалізувати в колекції.
LanceloT
23.05.2006, 12:17
Добре, народ, я бачу ви зацікавились питанням, дякую за гарні відповіді. Вцілому, ви відбили загальноукраїнську позицію стосовно вишитого одягу. Стосовно реплік Ауреліано - вишиванка зручніша ніж інший одяг лише за двох умов: якщо вона лляна і якщо це літо. Особисто для Профет - дівчинко, ми з тобою можемо домовитись. А зараз пропоную вашій увазі фотографії третини колекції вишитого лляного одягу "нова традиція", який зробила моя дружина. Ідея колекції: 100% льон, елементи української вишивки, ручна робота.
http://www.domivka.net/forum/gallery/showgallery.php?cat=500&ppuser=8737
Велике прохання не пропадати і сказати свою думку з приводу побаченого. Технічно пропоную розглядати фотографії при максимальному збільшенні - можна роздивитися вишивку. Це робиться наступним чином: натискаєте на фото, яке хочете роздивитися, воно з'являється у більшому вигляді. Тоді іще раз натисніть, воно збільшиться до максимуму. Одразу прошу пробачення за невисоку якість та художнсть знімків - робилося любителем. У зв'язку з цим показати всю колекцію немає змоги.
Вишиванок я чомусь там "не побачив", лиш дрібні елементи!
Semelena
23.05.2006, 15:10
Гарнюня блуза від "білого костюму з поясом". Бірюза "голуба трійка", на мій погляд, на брюнетці досить мило б виглядала. І взагалі дуже потрібний напрям - особливо блузи, жакети.
Ланселоту:
Якщо коротко, то суть колекції полягає в тому, щоб молодь знову повернулася до українського традиційного одягу. Погодьтесь, що далеко не кожен носитиме вишиванку, оформлену в вигляді художнього полотна. Адже в розумінні сучасної молоді вишиванка - це коли нашито багато кольорових ниток. І майже ніхто не знає про те, що ця вишивка несе певне смислове навантаження. Мало того - вона є оберегом (відповідно до орнаменту). Так ось, в цих моделях використано деякі базові орнаменти, які лежать в основі багатьох вишиванок. Я особисто провів певну роботу по пошуку цього смислу. Як виявилося це не так то й легко. Тому що книги, в яких повинно було б бути пояснення смислу орнаменту, не дають цих пояснень, а лише самі базові орнаменти. Багато писак, які писали ці книги, говорять багато і ні про що. Наприклад - це композиція. Я ніде не знайшов толкового пояснення яким чином можна поєднувати ті чи інші елементи. Тому ми пішли шляхом використання лише певних фрагментів. Ви скажете, що це профанація самої ідеї вишиванки, а я заперечу. І скажу що саме шляхом, запропонованим нами, молодь зможе ознайомитися з символікою (значенням) української вишивки. Одна дівчина, якій ми зробили костюм, вишитий берегинями, тижнями носила його. І не лише тому, що він красивий. Вона чудово знала що означає вишивка. А у вас є вишиванка? Якщо є - ви можете пояснити що на ній зображено?
LanceloT
25.05.2006, 09:36
Ланселоту:
Якщо коротко, то суть колекції полягає в тому, щоб молодь знову повернулася до українського традиційного одягу. Погодьтесь, що далеко не кожен носитиме вишиванку, оформлену в вигляді художнього полотна. Адже в розумінні сучасної молоді вишиванка - це коли нашито багато кольорових ниток. І майже ніхто не знає про те, що ця вишивка несе певне смислове навантаження. Мало того - вона є оберегом (відповідно до орнаменту). Так ось, в цих моделях використано деякі базові орнаменти, які лежать в основі багатьох вишиванок. Я особисто провів певну роботу по пошуку цього смислу. Як виявилося це не так то й легко. Тому що книги, в яких повинно було б бути пояснення смислу орнаменту, не дають цих пояснень, а лише самі базові орнаменти. Багато писак, які писали ці книги, говорять багато і ні про що. Наприклад - це композиція. Я ніде не знайшов толкового пояснення яким чином можна поєднувати ті чи інші елементи. Тому ми пішли шляхом використання лише певних фрагментів. Ви скажете, що це профанація самої ідеї вишиванки, а я заперечу. І скажу що саме шляхом, запропонованим нами, молодь зможе ознайомитися з символікою (значенням) української вишивки. Одна дівчина, якій ми зробили костюм, вишитий берегинями, тижнями носила його. І не лише тому, що він красивий. Вона чудово знала що означає вишивка. А у вас є вишиванка? Якщо є - ви можете пояснити що на ній зображено?
Щоб відчути життя - потрібно жити!
Підстави у вас Гарні, а що до слів моїх - погодьтесь я констатував факт,
так само сухо як і перші слова про ту колекцію від вас-сухо і зі словом "вишиванка".
Що ж до моєї вишиванки - є вона у мене і не одна. Зміст однієї знаю - інших ні...
Давайте організуємо "сам-ліквід-неграм-вишив-" ;-)
Я досить серйозно!
Це цікаво
Можна спробувати. Можливо, хтось зможе допомогти і мені розібратися зі значеннями дечого незрозумілого. Почну перший.
Ромб. Символізує поле. Ромб із вставками - дві перехрещені лінії, що ділять його на чотири частини та крапками на них, або просто з крапками символізує засіяне поле, родючість. Використовується оберіг в першу чергу для жінок. Він забезпечує їм продовження роду. Для аналогії - зверніть увагу на глиняні жіночі фігурки трипільської культури. У них на животі саме такі ромби.
Хто наступний?
LanceloT
25.05.2006, 16:29
Можна спробувати. Можливо, хтось зможе допомогти ...
Хто наступний?
Я лишень знаю за кольори... але то є мабуть всім відома інфа
малиновий з чорним - то війна
червоний з чорним - то життя і кохання
небесний з білим - духом великим повен світ...
Semelena
25.05.2006, 23:49
ААА, я хочу картинки вставить! У мене нічого не виходить!
Ну що я можу сказати? Дівчатам - узори з калиною, хлопцям - з дубками. Іще знаю якесь родинне чи що Дерево життя з пташками на гілках.
Semelena
26.05.2006, 02:33
Вирішила показати ось такі побачені мною цікаві картинки:
http://geocities.com/seme.lena/a2.jpg
Іще й надибала сьогодні (уже вчора) в неті наступну інформацію. Минулого року Жан-Поль Готьє подорожував в Україну і був дуже вражений одягом з етнографічних музеїв. По фоторепортажах видно, як у нього ледь не виступають сльози при вигляді чорно-червоних вишиванок та очіпку: http://e-motion.com.ua/issue22/style/catwalk/Zhan_Pol_Gote1.html . В колекції Готьє осінь/зима 2006, яку деякі називають як „українською”, так і „російською”, ще не простежуються подібні мотиви. Але вже у весна/літо 2006, яку моделі демонстрували, проходжаючись по сіні (стиль характеризують чомусь як прованські настрої), можна отаке побачити. Там де четверо – то, пишуть, гуцули.
acid drinker
26.05.2006, 02:39
нє, оця треті хвота мене зовсім добила... не нашенське воно:)
/до речі, як вони вставляються все-таки?;)/
Semelena
26.05.2006, 02:49
Пояснюю: довго й нудно реєструєся на yahoo.com в розділі "геосітіз" (4 позиція в переліку справа). Довбешся-довбешся, і, нарешті, вставляєш туди фотку з свого компа.
Потім тут обираєш розширений режим редагування, кнопка "вставити зображення", вписуєш адресу свого сайту (створенного в ході маніпуляцій з "геосітіз" в yahoo) з доданням назви файла з фоткою через "/". Фууух, от...
acid drinker
26.05.2006, 03:07
страшно воно якось... нє, ну нафіх)) дякую, як раптом стане ну дуууже треба - спробую. а от шо ти з цією фігнею вирішил поморочитися - кльово... бо я таких модельок ше не бачила.
LanceloT
26.05.2006, 10:57
АУ! Хто що ще знаэ про вишиванки? Це все?
я бачу, нікому не цікаво що ж все-таки означають орнаменти, які ви носите на своїх вишиванках. або, що більш неприємно, ніхто не знає. жалко (у бджілки)
люблю кройки, за ними майбутнє!:)
до вишиванок не ставитись терба, а носити їх. один мій друг одягав вишиванку в поєднанні із запрвленими в стіли джинсами.
та ми ж і носимо..а вже як і в поєднанні з чим - то в кожного по-різному. особисто мені подобається, як виглядає вишиванка біло-блакитна з блакитними джинсами-підкатами, а на нозях баста гріпи)))а щодо символіки - мабуть, то таки все...ну хіба безконечники - всім відома тривалість життя, дорога...
Та ви краще розкажіть, де ви їх берете?! Де купити вишиванку?
значить так: в кожному селі є бабуся-вишивальниці, в яких можна замовити навіть ту саму вишиванку і набагто дешевше, ніж на тому самому Узвозі. ще один спосіб - ательє, куди треба принести банальну рубаху(або там же ж її і пошити:))
і нарешті - найдешевше і найоригінальніше - виштити самій)))
Профет, вдруге питаю, що саме тебе цікавить? Тобі цікаві ті моделі, на які я дав посилання в цій темі? Яку саме вишиванку ти хочеш? Відповідно до того що ти хочеш, будемо виходити. Зрештою, я став частіше бувати у Києві. Якщо ти визначишся що саме хочеш, можемо обговорити як це тобі дістати.
acid drinker
01.06.2006, 10:52
профет... якшо не шкода багато-багато грошей - вишиванку можна купити і на андріївському... але набагато ліпше саменькій вишити - як виявилося, то не дуже складно, тільки у мене руки не доходють ніяк:)
якшо треба - можу розпитати, де наші купували справдешнє полотно.
Та у тому й справа, що багато-багато грошей не маю, бабусь-вишивальниць знайомих нема, самій вишивати нема ні часу, ні вміння, ні бажання... Отаке. Якщо знайти ательє, де роблять ручну вишивку - теж дуже дорого буде. Принаймні, в Києві.
LanceloT
01.06.2006, 18:25
Та у тому й справа, що багато-багато грошей не маю, бабусь-вишивальниць знайомих нема, самій вишивати нема ні часу, ні вміння, ні бажання... Отаке. Якщо знайти ательє, де роблять ручну вишивку - теж дуже дорого буде. Принаймні, в Києві.
Якщо вас справді це цікавить, можна розпитати на периферії, що де коли і по чому?
Але було б не погано, для початку - що саме вам до вподоби чи хочеться? (Я маю на увазі вишивку)
acid drinker
01.06.2006, 19:24
значить, так...
минулого року наші могильники в шешорах купували вишиванки за 60-80 грн. але! для того треба їхати в шешори.
а щодо саменькій вишити.. я теж раніше думала, шо то якийсь анріл і шо так не буває. але після того, як нява якось прийшла у вручну і пошитій, і вишитій сорочці, я подумала, шо, може, і мене на таке стане... це ж яка енергетика буде...
Варіант інший. У Львові на початку стометрівки є невеличкий базарчик. Там дуже великий вибір і порівняно недорого. В Рівному також є гарні жіночі вишиті сорочки. Правда, потрібно довго шукати, бо різниця в цінах велика. Погоджуюсь з acid drinker (що, доречі, означає цей нік?) - краще вишити самій. Якось, я цікавився у знаючих людей про те, які вишиванки носили козаки. Мені відповіли - які мали, такі й носили. Кажу, а як же спеціальні воїнські візерунки-обереги? Виявилося все дуже просто. Першим рівнем оберегу є дійсно сам візерунок, який вишитий на сорочці, тобто семантика орнаменту. А другим, значно сильнішим, є той факт, що сорочку вишивала мати, дружина або сестра. Вони дійсно виступали берегинями в цьому випадку. Тим, хто не вірить, пропоную почитати книги, де описується виготовлення амулетів. Будь-яка книга вам скаже, що самим сильним амулетом є той, який виготовлений власноручно. Риторичне питання - навіщо виготовляти амулети, якщо можна носити вишиванку, виготовлену власноручно.
я теж хочу вишиванку... але у зелено-блакитних кольорах. що вони символізують?
підтримую починання монаха та його дружини... гарно.
на фотографіях, виставлених Семеленою, мені найбільше ота, типу гуцульська, найбільше сподобалася... хочу так ходити на роботу!!!!
а ще мене подруга просила привезти вишивку. так що поїду, мабуть, шукати їй та собі... але то в липні.
Semelena
02.06.2006, 12:23
на фотографіях, виставлених Семеленою, мені найбільше ота, типу гуцульська, найбільше сподобалася... хочу так ходити на роботу!!!!
:D Тільки "ходити", на жаль, не вийде. Максимум - "прийти".
Тільки "ходити", на жаль, не вийде. Максимум - "прийти".
ги... то точно.
але ж класно то як було б...
думала, чи спроможна я вишити собі щось... напевно ні.
якщо не лежить душа - то краще не треба. я як в дитинстві вишивала - в мене голки ржавіли. не дуже я то любила, але як то так, дівчина і не вишиває???? я навіть на гурток ходила. але ніц з того не вийшло. а результат - супер. оце я б носила.
Яку я хочу вишивку, не знаю. Вони ж так чи інакше всі щось хороше означають, правда? Фанатично чіплятись за зміст кожної крапочки не бачу сенсу.
О, Шешори. Та поїду я в Шешори, як все гаразд буде.
А сама вишивати не буду. Так, розумію, наскільки це прикольно, але ні, так над собою знущаитись не стану - не моє.
Яка ж ти лінива. А уяви собі як воно було за два місяці зробити майже тридцять вишитих плать і костюмів. Повір, багатьом сподобалось. І це сказано не для реклами.
захоплююся. при таких темпах можу припустити, що людина займається, тим що їй до душі... і вміє це робити, і робить на достойному рівні. і це класно. захоплююсь.
Яка ж ти лінива. А уяви собі як воно було за два місяці зробити майже тридцять вишитих плать і костюмів.
Між іншим, я можу й образитись. Про відсутність часу Ви подумали? Якщо людина зробила - значить, це заняття їй до душі. А я не хочу заради цього жертвувати якимось іншим кавалком свого життя.
acid drinker
03.06.2006, 01:38
мдя.. не варто на профету наїздити, тут не лінощі основне... я от теж мрію собі зробити вишиванку - але ні часу, ні натхнення... навіть коли час наче є - його одразу десь нема. зате, аби відвести душу, займаюся вишиванками в мініатюрі і без небезпечних предметів - плету фєнічки:)
Semelena
04.06.2006, 22:12
зате, аби відвести душу, займаюся вишиванками в мініатюрі і без небезпечних предметів - плету фєнічки:)
О, я теж у студентські часи цим займалася.
Правда, я і вишивати теж іноді люблю, "і многа". Правда, дешевше ніж у салоні результат своєї праці погодилася б віддати... ну, хіба б зовсім їсти не було. Там же ж на фірмах, мабуть, якісь стаціонарні робочі місця зручні. А дома - це ж суцільний сколіоз з іншими ознаками загробленого здоров'я. Правильно мені казала моя бабуся: "Треба вчитися вишивати на машинці". Правда, у мене зараз така машинка, що її хочеться розтрощити вже після банального підбиття низу штанів тощо. Або ще варіант створення колориту - комбінувати готові вишиті тканини з тасьмою і т. ін.
Ці вишиванки, що в селі - якщо взяти до уваги ще й, мабуть, ручне прядіння і ткацтво вручну... Це як картоплю за копійки продавали - за якою рік доглядали, ще й жуків збирали руками. А для села це гроші за ручну роботу: сумно це, мало що змінюється...
я так розумію, більше ніхто з навкололітературного кола не цікавиться вишиванками та змстом, який вони несуть. жаль
acid drinker
14.06.2006, 11:15
я так розумію, більше ніхто з навкололітературного кола не цікавиться вишиванками та змстом, який вони несуть. жаль
цікавий наїзд)))
ну... ти міг би розповісти про зміст, який несуть вишиванки.. бо таки справді цікаво, а інфу трошки нелегко знайти. чи обов'язково тягнути за язика?;)
ага. про зміст вишиванок - треба!!!
от смислове навантаження зеленого та блакитного кольорів... та їх сполучення.. я ніде наприклад, не можу знайти. може є щось з приводу цих кольорових комбінацій??? або хоч би враження тих, хто вишиває... чи гарно кольори пасують... і чи використовувалося це поєднання?
acid drinker
14.06.2006, 22:26
в принципі, наскільки я знаю, синій колір для вишиванок неприродний... але то я тільки десь чула... а конкретно - біс його зна...
Mercenary
15.06.2006, 16:23
про зміст, який несуть вишиванки.. бо таки справді цікаво, а інфу трошки нелегко знайти.
Київський професор Селівачов цілого довідника про вишиванки та писанки написав....
acid drinker
16.06.2006, 00:00
де? =)))))
назва, видавництво, усе-усе...
в принципі, наскільки я знаю, синій колір для вишиванок неприродний... але то я тільки десь чула... а конкретно - біс його зна...
Я теж десь таке чула.
сумно... бо для мене синій і блакитний - кольори свободи... творчості... натхнення
в різних регіонах україни кольори на вишиванках різні, є навіть білий :), а синій, якщо не помиляюсь, властивий Полтавщині, загалом треба уточнити
До речі на рахунок кольорів, є навіть така пісня: "...Червоний ,то любов, а чорний, то - журба.."
в різних регіонах україни кольори на вишиванках різні, є навіть білий :), а синій, якщо не помиляюсь, властивий Полтавщині, загалом треба уточнити
все, їду в гості на полтавщину... є хто звідти????
уточни, будь-ласка. справді цікаво.
все, їду в гості на полтавщину... є хто звідти????
уточни, будь-ласка. справді цікаво.
Уточнити можу за два тижні, коли поїду до батьків і підніму свої книжки по народознавству :) А чорний і червоний - то середнє Полісся :)
ага, я почекаю... тоді ще про зелений глянь....
а взагалі, цитуй там побільше... в мене теж дома є книжки по народознавству. але дома я буду не так швидко, як ти...
Ав Шешорах вишиванки дорогі були... Я довго шукала щось на свій смак, міряла, торгувалась і нічого підходящого не знайшла :(
А потім, в останній день фестивалю, купила-таки собі вишиванку, ввечері, коли вже не могла нормально розгледіти, просто взяла й купила. За 100 гривень. Вона симпатична, мені подобається, тільки тканина погана (якась синтетика).
vge des' rochky dva aktyvno hochu sobi vyshyvanochku, ale z bagat'ma ale: yak tanm spivalosia- glavnoe chtoy kostumchik sidel!!! po- druge hochu suchasnu, stylnenku, wob z djynsamy bulo garno i wob antynacionalisty ne pidkochuvalysia, yak znaydu, nosytymu!!!
полистай сторінки цієї теми назад, здається 2 чи 3 сторінка - там є посилання на фотографії, можливо щось таке тобі хочеться?
Вишиванка - це модно і красиво, в ній закодовано наше майбутнє. Вишиванка ніколи не втратить модерності, бо її творили на віки.
син миколи
08.10.2006, 15:07
Вишиванка це супер річ, бачили би ви заздрісні обличчя поляків, коли я вдягнув вишиванку і приліз на універ.....
а вишивані рушники як прикрашають кімнату...
А я нарешті дістав книгу Селівачова. Дещо є багато чого немає. Але роботу дядько провів велетенську. Честь йому і хвала. З дечим я готовий спорити, але для цього потрібно грунтовно опрацювати його роботу. Крім того знайшов Словянську міфологію Костомарова - теж дещо є. Книга Україна в словах - небагато, але також дещо є. Знайшов одну книгу по Трипіллю - там стаття про значення одного орнамента - змійка. Книга 1991 року. Зараз закинув вудки на зустріч з нашими етнографами по семантиці вишивки. За кілька днів матиму фото оригінальної вишивки сорочки характерника. Роботи - вище даху. А дружина уже почала готувати нову колекцію вишитого одягу. На весну будемо презентувати. Причому з максимально можливим поясненням символіки. Тому і не встигаю. Ось так-то. Всім привіт. Кому щось цікаво- пишіть.
От я дуже хочу вишиванку теж.
Чорного колькору...
Підкажіть, бо найближчим часом до Києва приїду і з порожніми руками не хочеться відбувати...
acid drinker
26.11.2006, 13:15
цього добра багато... в переході на контракті бабка стоїть, в переході на капеях... а потім я зайшла на житній ринок іі ледве встояла на ногах - там є точка, на якій продається шалене розмаїття вишиванок... до двох сотень гривень можна знайти шось неймовірне просто...
FaceDancer
26.11.2006, 20:50
От я дуже хочу вишиванку теж.
Чорного колькору...
...це вже буде не вишиванка, а просто сорочка...
я мав на увазі вишиванку чорного кольору з візерунком
Навіть на Андріївському можна придбати сорочки вишиті за 150 грн. Так що це не проблема. А ви за тиждень заходьте до відділу Рідна мода - Чернігівська - 22 маршрутка до Дармаш - Вереснева, 3 - другий поверх. Там буде дешо цікаве.
FaceDancer
28.11.2006, 20:34
я мав на увазі вишиванку чорного кольору з візерунком
Чорна вишиванка - це нонсенс, ми можемо говорити про стилізацію під вишиванку. Адже з давніх давен вишивана одежа виконувала функції оберегу. Процес збирання і обробки льону - дуже кропітка і нелегка робота, полотно спеціально відбілювали. Білий колір є символом світла, червоне шиття на ньому - символ сонця. А що, пробачте, символізує чорна, як ви кажете "вишиванка"?
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008