Показати повну версію : Лайка і нецензурщина
Дзвінка-Рутенка
25.05.2006, 20:54
Лаятись негарно!!! Це точно!!! Ні, ні, ніколи і нізащо!!! Бо ж лаятись негарно!!!! Тоді ж чому ми так часто лаємось????
Викладайте свої кумедні історії і резони з цього приводу!
Здебільшого я лаюсь перед і після уроків: бізнескурсу, біології, німецької, укр.мови(повірте, мову ми не вчимо:)).. благо то все дійшло до логічного завершення.. з вересня виставлю новий список :)
acid drinker
25.05.2006, 23:50
кхм... а я люблю слово "трясця", і всьо.
нє, звичайно, лаятися - то негарно, але мене без того не буває. коли ми тільки познайомилися з моїм коханням, я було: з голеними скронями, в берці, матюкалося і плювалося. кохання зацінило мене як людину, але сказало, шо з такою дівчиною не зустрічалося б ніколи - а через три тижні чогось передумало;) правда, з того часу скроні заросли, плюватися я перестало, та й лаюся значно менше...
як філолог стверджую, що бувають випадки, коли саме лайка і мат виражають твої почуття саме у всій повноті розпачу, обурення чи переляку. мова - знакова система. а мати місцями є лише знаками для вираження певних емоцій. люди надають їм саме такого значення, прив'язують саме до таких назв органів та процесів... можна придумати свої слова, які б несли такі відтінки для передання того чи іншого стану. але ми лайку чуємо, і сприймаємо її як елементи мовної системи саме для таких ситуацій... навіщо видумувати, коли все готово!
деколи я лаюсь. деколи я сильно лаюсь. можу видумувати нові конструкції з усталеними матами - така собі гра для філологів-цнотливиць. ми з подругою колись цим хворіли. це було як тренування - вивчили нову мову і вчилися нею передавати нові відтінки.
а ще є певний вид людей, які іншої мови не розуміють... і поки не гаркнеш до них якийсь особливо лайливий і брудний мат, не відстануть, а поливатимуть тебе грязюкою. а тут поставиш на місце, вони з подиву і затикаються...
Дзвінка-Рутенка
26.05.2006, 14:50
Коли спілкуйсь українською, то використовую такі слова: "А хай йому грець", "А хай тобі ковінька" і тд. Коли ж справа доходить до російської, то тут мене не зупинити. Просто я людина дуже неврівноважена і тому навіть перед вчителем можу сказати те, що про нього думаю коротко і лаконічно. Але зазвичай мене друзі зупиняють перед такою лайкою. Бо я можу наговорити...
ну я як розійдуся, мене теж не спинити... і краще не пробувати, бо тоді постаждає той, хто зупинятиме :)
я теж неврівноважена... а от лайнешся так, тихенько, майже пошепки, в людному місці... і легше стає...
а щодо прикольних випадків... в мене бабця, що каже пательня, ясічок і горнєтко, частенько в дитинстві як сварила когось, то казала к*бені матері... а я, будучи маленькою і наївною, була твердр переконана, що кібеня - це ім'я хлопчика, чия мама дуже строга і сувора. при чому вся етимологія фрази дійшла до мене дуже пізно... вже десь в універі я осягнула всю свою наівність. ;)
як філолог стверджую, що бувають випадки, коли саме лайка і мат виражають твої почуття саме у всій повноті ...
Не згоден. Мій дід, вихований без участі північносусідської ідеології і мовного середовища, ніколи не користувався матом. Хоча, воював у польській армії у 39-му, жив у селі, працював у радгоспі і підробляв різником - тобто всі підстави для вираження глибоких почуттів мав.
Мої батьки - теж. І взагалі, Старші люди на Львівщині практично не користуються матом. Все залежить від рівня виховання.
У Польщі, ще десять років тому, часто можна було почути російський мат. Зараз же його практично не зустрічав на вулицях.
У Росії мені часто доводилося чути багатоповерхове звертання батьків до своїх дітей дошкільного віку. Мені це чути було неприємно (слабко сказано). Тепер, щочастіше, таке ж можна почути і у нас.
Адже мат - це не що інше, як грубий і ефективний спосіб психологічно вплинути на співрозмовника, підпорядкувати його собі, зламати врешті решт. Щось подібне використовується у армії (напр. американській) для виховання бездумних виконавців наказів. Подібно було скинено уряд Скрипника, коли московські комісари матом розігнали з'їзд.
До речі мат (суто породження московсько-угрофінсько-монгольського етносу) надзвичайно живучий паразит. Мені доводилося спостерігати як негри, проживши лише рік у нас, розмовляли між собою своєю говіркою, густо пересипаючи її саме матом.
Тобто, що стосується мату (не лайки - бо це різні речі) - я вважаю, що його слід заборонити аж до законодавчого рівня, як явище, яке безповоротно псує свідомість, особливо у дитячому чи юнацькому віці.
Тобто, що стосується мату (не лайки - бо це різні речі) - я вважаю, що його слід заборонити аж до законодавчого рівня, як явище, яке безповоротно псує свідомість, особливо у дитячому чи юнацькому віці.
Я - зіпсована... я завжди це підозрювала, а тепер знаю точно!!!
а чим лайка від мату відрізняється?
Лайка якраз забезпечує ті потреби, про які ти згадувала вище. Але вона, у всіх мовах (окрім російсьої у якій переродилася у мат) переважно не призначена для подавлення, приниження і підкорення співрозмовника.
Крім того, лайка сама по собі не паразитує у мові. Вона не перетворюється у постійну потребу. Крім того, лайка не замінює собою усього словникового запасу. Спробуй будь-якою українською (німецькою, англійською, польською, мумбу-юмбівською врешті) лайкою повторити відомий матюковий вислів (подам скорочено): на х.. до х.. нах.. пох.. расх...
Щодо зіпсутості - не факт. Скоріше уражена вірусом :))) Просто слід слідкувати за своєю мовою в екстермальних ситуаціях. Це як кинути палити: спочатку важко, а потім ніби й нічого складного...
acid drinker
26.05.2006, 22:21
нє, рабат, шо б ти не казав, іноді вірусняки не надто шкідливі... ти спробуй висловити усі відтінки почуття, коли раптом під обід розумієш, шо сьогодні не понеділок, як ти свято думав, а вівторок, на який треба було принести два реферати (звичайно, їх писати планувалося цієї ночі) і компакт-диски другові... хіба може бути шось відповідніше, аніж протяжне б_яаааааааааааааааааааа на весь пляц?;)
Помітив, що після того, як людина записується на стрільбу з лука - вона починає сильно лаятися. :8
Лайка якраз забезпечує ті потреби, про які ти згадувала вище. Але вона, у всіх мовах (окрім російсьої у якій переродилася у мат) переважно не призначена для подавлення, приниження і підкорення співрозмовника.
Швидше, лайка - це вислів, словесна конструкція з кількох слів, яка має зміст (судження), а мат - це окреме слово у лайці з конкретним предметним значенням.
Щодо порівняння рос. і укр. лайок чи матів. Думаю, різниця між ними не принципова, попри те, що говорять про принизливий характер російських лайок і поблажливий українських. Головне їх значення - вираження емоцій. Тут вони, хоч і відрізняються за лексичним значенням, проте рівні за експресивністю вираження. Всі вони однакові.
Лайка не обов"язково словесна - можна і дулю показати, і т.д. - теж лайка:)
Якщо вона є в мові, отже, потрібна. І не варто обмежувати себе, якщо припекло. Звичайно, тре зважати і на оточення, і "для тих кому більше 21":)
RockerША
28.05.2006, 10:30
Я одного разу заборонила собі лаятись і матюкатись, намагалась всі крилаті вислови замінювати по типу "от, бл* " на "от невдача..." так протрималась тиждень і зрозуміла, що мітюкатися - це моя природна необхідність. І так само як я висловлюю своє гарне самопочуття сміхом, коли я розлючена - я лаюся.
А взагалі у кожного своя етика - хочеш матюкайся, не хочеш - і не треба.
РідкіснаПадлюка
01.06.2006, 00:09
Нє. Для експресії страх як необхідно
Немає нормативної і ненормативної лексики. Це вигадки Інституту літератури імені Тараса Шевченка, на цьому академік Жулинський заробляє свої гроші. Вся лексика єдина. (с) Жадан
підтримую!
мій тато шалено не любив, коли хтось матюкався, але був у них біля педагогічного університету дід Тімоня, якого навмисне напоював, щоб почути, як він лаявся з матюками..."адам еву припер к древу, адам **ется, а древо трясется" це все співалося речитативом, і дійсно було смішно)))от в такому випадку мати, мабуть, мають таки існувати...а відносно лайки - емоції ж треба кудись дівати - не об стіну ж головою битися, а тим паче яд пити)))ліпше просто вилаятися. відпускає після того)))
нє, рабат, шо б ти не казав, іноді вірусняки не надто шкідливі... ти спробуй висловити усі відтінки почуття, коли раптом під обід розумієш, шо сьогодні не понеділок, як ти свято думав, а вівторок, на який треба було принести два реферати (звичайно, їх писати планувалося цієї ночі) і компакт-диски другові... хіба може бути шось відповідніше, аніж протяжне б_яаааааааааааааааааааа на весь пляц?;)
Так це ж фігня (можна звичайно сказати - х...ня), але зовсім інші нюанси.
А усі відтінки почуття можна інтонацією висловити чи іншими словами - це вже справа звички.
От у росіян звички (вже на рівні рефлексів) зовсім інші. Спробую процитувати з пам'яті з цього приводу Задорнова: " ...русский выедет утречком на речку и кричит на солнце "ох ни х...я себе йомайо"... Русские не думают этими органами, они так ощущают мир..."
Тобто, можна звичайно сприймати світ цими органами і словами-матюками, а можна ж сприймати його більш придатними для основної маси цивілізованого людства засобами...
Швидше, лайка - це вислів, словесна конструкція з кількох слів, яка має зміст (судження), а мат - це окреме слово у лайці з конкретним предметним значенням.
Щодо порівняння рос. і укр. лайок чи матів. Думаю, різниця між ними не принципова, попри те, що говорять про принизливий характер російських лайок і поблажливий українських. Головне їх значення - вираження емоцій. Тут вони, хоч і відрізняються за лексичним значенням, проте рівні за експресивністю вираження. Всі вони однакові.
Я ж пропонував висловити українською (можна будь-якою іншою, крім російської, мовами) лайкою наступну конструкцію:
навіщо так багато набудували, швидше йдіть розбирати :p
А взагалі у кожного своя етика - хочеш матюкайся, не хочеш - і не треба.
У кожного, звісно, вона своя, але ж не завадило б звертати увагу на оточення. Там можуть бути й діти, або просто достатньо виховані люди...
Немає нормативної і ненормативної лексики. Це вигадки Інституту літератури імені Тараса Шевченка, на цьому академік Жулинський заробляє свої гроші. Вся лексика єдина. (с) Жадан
підтримую!
А ще Подревянський...
--------------------------------------------------------------------------------
Цитата:
Допис від quibble
підтримую!
А ще Подревянський...
У кожного, звісно, вона своя, але ж не завадило б звертати увагу на оточення. Там можуть бути й діти, або просто достатньо виховані люди...
тоді діти, виходить, не мають права читати Жадана чи Леся? разом з достатньо вихованими людьми?
acid drinker
01.06.2006, 19:27
подер - то гарна ілюстрація того, хто ми й куди йдемо (с).
до речі... словник українського сленгу маємо, леся ставицька постаралася... а чи є словник української лайки і де його дістати?
тоді діти, виходить, не мають права читати Жадана чи Леся? разом з достатньо вихованими людьми?
Вважаю, що не мають. Це як курити, чи пити. Сформується їхня особистість, тобто коли зможуть самостійно визначати, чи це добре, чи погано, тоді нехай і читають. От у скільки це років (16, 18, 21) це вже інше питання.
Взагалі, я вважаю, що будть яка спроба виправдати мат (не лайку) у повсякденному житті - це щось подібне до недолугих спроб алкоголіка виправдати чергову чарку: причина завжди знайдеться, і то поважна :)
ПС. Я теж не без гріха. І часом проскакує мат. Хоча й намагаюся з цим боротися. Певні успіхи є, але не остаточні.
LanceloT
05.10.2006, 15:52
Оце Вам заради "загального розвитку" ;)
http://www.gad.org.ua/news/47.html
Дуже в тему, Ланселоте! Я навіть не втримався і переніс весь текст статті сюди. Не завадить почитати палким прихильникам мату :victory:
"По словам научного руководителя Центра экологического выживания и безопасности Геннадия Чеурина, использовании матерных слов может привести к импотенции. Он узнал истинное происхождение нецензурной брани и опытным путем доказал ее тлетворное влияние на человеческий организм в быту. Результаты исследования были представлены в 20-минутном документальном фильме "Как слово наше отзовется...". По словам автора гипотезы, его теорию подтверждают недавние исследования группы российских ученых: исследователи испробовали влияние нецензурной брани на воде, которая, по заверению Геннадия Чеурина, обладает "памятью". Ученые обругали жидкость отборным матом, после чего полили ею семена пшеницы. "В результате, из тех зерен, которые были политы водой с агрессивным матом, взошли только 48%, из тех, что бытовым - 53%, а семена, политые святой водой проросли на 93%. "Страшно представить, что происходит с человеческим организмом", - заметил исследователь."Мат - это святые слова, которые в древности применялись русскими мужчинами во время проведения обрядов и ритуалов для "вызова родовой силы" – заявил на прессконференции господин Чеурин. "Употреблять эти слова можно было лишь 16 дней в году, а потом они были под строжайшим запретом. И когда в наше время мужчины без надобности произносят эти сакральные слова, то это неминуемо ведет к реальной импотенции. А если матерится женщина - она медленно превращается в мужчину".
Геннадий Чеурин также назвал фамилию человека, который, по его мнению, виновен в том, что сакральные слова стали повсеместно известны. "Писатель Афанасьев поведал эти слова в своих "Заветных сказках", а делать этого категорически было нельзя, - говорит Чеурин. - Точно также и произведение "Лука Мудищев". Оно было написано не для всеобщего прочтения".
Помимо крайних случаев, когда необходимо вызвать "родовую силу", по словам Геннадия Чеурина, мат можно использовать на войне. "Мат полезен в экстремальных ситуациях. Его, как последний патрон, надо беречь, например, для военных действий. К тому же на войне при помощи мата значительно ускоряется передача информации", - уверен руководитель Центра экологического выживания и безопасности. По его словам, ни одна иностранная ругань не способна нанести такой вред человеческому организму, как "святые слова" из древнерусских ритуалов.
Широкое распространение получила гипотеза о том, что бранное слово вызывает мутагенный эффект, аналогичный радиационному облучению. Хромосомы сквернословящего человека начинают активно менять свою структуру. В том случае, если речь человека насыщена отрицательными по смыслу словообразованиями, в молекулах ДНК начинает вырабатываться, так сказать, "отрицательная программа". Постепенно эти искажения становятся столь значительными, что видоизменяют структуру ДНК, и это передается потомкам. Накопление таких негативных качеств может быть названо "программой самоликвидации". Все это особенно губительно действует на произносящего ругательства, на его детородные органы и половые функции, как у мужчин, так и у женщин, что в конечном итоге приводит не только к неспособности родить здорового ребенка, но и к невозможности иметь интимные отношения. К таким выводам пришли ученые в институте квантовой генетики несколько лет тому назад.
Постоянный адрес статьи:
http://www.utro.ua/articles/2006/09/28/1900.shtml"
http://observer.sd.org.ua-images-07022001s.jpg
пора мені,видно,запасатись пінкою для гоління та ін. чоловічими прінадлєжностями....;)
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008