КПК

Показати повну версію : Український детектив, бойовик, трилер - є чи нема?

Рабат
02.06.2006, 19:02
Український детектив, бойовик, трилер - є чи нема?
Йдеться про сучасні, україномовні твори і автори цього жанру(ів).
Хто, на ваш погляд, працює у цьому жанрі(ах) і входить у лідируючу десятку? І взагалі, чи набереться десятка? сотка? інша цифра?
Хотілося б подати окремо тих що вийшли друком і окремо інетівських (самвидавівських).

brutto
02.06.2006, 19:53
от кокотюха, наприклад. нє?

Prim
02.06.2006, 20:47
Наведіть, будь-ласка, приклади сучасного детективу, екшну і тп.
Дуже хоцця взнати\почитати.
Серйозно. Це не_стьоб (хоча дуже схоже)

Олесь Бережний
03.06.2006, 07:32
Український детектив, бойовик, трилер - є чи нема?
Йдеться про сучасні, україномовні твори і автори цього жанру(ів).
Хто, на ваш погляд, працює у цьому жанрі(ах) і входить у лідируючу десятку? І взагалі, чи набереться десятка? сотка? інша цифра?
Хотілося б подати окремо тих що вийшли друком і окремо інетівських (самвидавівських).

На мій погляд я працюю в у цьому жанрі(ах). Але входжу (й виходжу) лишень у двері. Майже все, що виходило друком на папері також висить і на інетівських (самвидавівських) сайтах. Залюбки подам лінки, якщо зацікавитесь.

Semelena
04.06.2006, 14:25
Містичні трилери -О. Волков: "День відбуття", "Виконавець", "Подорож у безвихідь" (цей не містичний)
Роман-катастрофа - О. Винокуров "Сучі діти", ще видавалися детективчики.
Н. Шейко- Медведєва "Альфонс".

Semelena
04.06.2006, 14:27
Залюбки подам лінки, якщо зацікавитесь.
Надайте, будь-ласка!

Рабат
04.06.2006, 15:30
Залюбки подам лінки, якщо зацікавитесь.

У двері - це ознака не такого вже й поганого тону. :)
Дайте почитати ;)

Рабат
04.06.2006, 15:37
Кокотюха, Волков, Винокуров - безперечно.
А ще Кононович, Радутний...
Це ті, кого зміг знайти у магазинах і почитати я.
Ну ще з пів-десятка імен можна нарахувати на поличках. А що далі?
Хотів би знати кого і де знайти почитати у цих жанрах.
ДУмаю, що імен має бути достатньо.

Рабат
04.06.2006, 15:41
...Серйозно. Це не_стьоб (хоча дуже схоже)

От от, власне, що не стьоб. Хоча багато хто вважає, що поняття сучасного українського пригодницького жанру - не що інше як стьоб, чи просто насмішка....

До речі, Пріме, дякую за підказку, я зараз ще одну тему відкрию... :p

Олесь Бережний
05.06.2006, 00:12
У двері - це ознака не такого вже й поганого тону. :)
Дайте почитати ;)

Прошу. Спочатку дам "Тузлу", а ви вже вирішуйте чи воно пасує до визначеного стилю/жанру.

Ось лінки:
Самвидав (розділи окремо, але з ілюстраціями) http://samvydav.net/index.php?lang=u&material_id=111983&page=material
Або тут увесь текст цілком http://vesna.org.ua/txt/prose/tuzla.doc

Окрім інету, це оповідання друкувалося ще й у трьох паперових часописах: "Київська Русь"(№2), "ї" (№35), і "Четвер" (№22).

Mercenary
05.06.2006, 10:32
НМД книги Василя Шкляра "Кров кажана", "Ключ", "Елементал" - саме те, про що йдеться.

Sitka Charley
22.09.2006, 22:13
Якщо є бажання прочитай "Kavkaz. ua", дехто хвалив

radus
23.09.2006, 15:24
цитата з "тузли". просто так.

«заздалегідь і наперед сердечно просимо й уклінно благаємо вашого вибачення за те, що змушені були ось так зненацька й без завчасного попереднього увідомлення раптом потурбувати вас у вашій затишній оселі, шановний пане господарю», – заговорив перший і широко посміхнувся.

«добрий вечір вам, і так само добрий вечір зичимо вашій домівці, вельмишановний пане добродію», – підхопив другий, з рудуватими вусиками. далі він увічливо поцікавився: «чи за випадковим збігом обставин ви не є вельмишановний місцевий мешканець петренко василь васильович, який тут мешкає, згідно з наданою нам інформацією?»

Кам.Ю
23.09.2006, 19:06
Радію, так висмикувати речення трохи некоректно. Це фрагмент діалогу російських диверсантів, перебраних у форму українських прикордонників із місцевим рибалкою - дядею Васею.Сам дядя Вася розмовляє суржиком і саме ця надмірна і показова українськість візитерів зародила у нього першу підозру. То ж, нмд, цей прийом у даному випадку дуже доречі. Крім того, "Тузла" написане у сатирично-фарсовій манері і ця мова додає комізму образам двох недолугих невдах-диверсантів. Дуже раджу прочитати усім. Лежить на http://www.gak.com.ua/authors/60. Або ж друковане - у часописі Київська Русь, здається, перше число.

radus
25.09.2006, 10:10
Це якраз те, про що ми говорили у іншій гілці. imho, не можна змальовувати ворога недолугим й дурним - вийде собі дорожче.
Суржик я теж хотів процутувати, але зупинила думка, що це в мене, мабуть, якийсь персональний пункт. Бо практично всі на це уваги не звертають.
Але прочитати, звісно, варто.

Imagine
26.09.2006, 12:42
Валерій та Наталя Лапікури, серія "Інспектор і кава: ретро-детектив". Як особистостей, я Лапікур не сприймаю, але до чого ж талановито пишуть! З гумором, цікаво, захоплююче!!! А їхній Олексій Сирота - ну просто український Шерлок Голмс. Вже вийшло дві книги "Вилов бандюг по-науковому" та "Поїзд, що зник", і я з величезним нетерпінням чекаю на третю - "Непосидючі покійнички", бо дуже давно сумувала за чистим жанром детективу, без домішок, і ось - отримала :) :victory:

Рабат
26.09.2006, 14:09
...прочитай "Kavkaz. ua"..
читав. Не зле.
Але йдеться не про поодинокі речі, про які можна згадати лиш з деяким напруженням пам'яті, а про явище...

Imagine
26.09.2006, 15:31
а з чого, прошу, складається явище детектива чи трилера?

Рабат
26.09.2006, 15:44
Явища, в принципі, вряд чи з чогось конкретного складаються (у будь-якому випадку, описати їх складники у межах форуму, напевне, неможливо). А от охарактеризувати конкретне явище - справа інша.
Так от перша характеристика - стабільність і повторюваність.
Друга, без якої явище взагалі не може існувати, - зацікавленість ним (явищем) групою(...ами) дослідників.
:rolleyes:

spark
26.09.2006, 18:42
ги-ги. я в процесі вивчення укрліт помітив, що іноді дослідників більше, ніж творів. і кожен тягне ні в чому не повинний твір та його автора в межі досліджуваного явища. нема ренесансних явищ в українській літературі? зараз зробимо. :)

хоча це саме детективів може не стосуватися. як казав один мій некультурний знайомий "їх зараз - хоч жопою жуй". нмд

Олесь Бережний
26.09.2006, 19:07
як казав один мій некультурний знайомий "їх зараз - хоч жопою жуй". нмд

колоритний знайомець, бодай і некультурний! :yahoo:

певен, що він може постачати тебе чудовими цитатами і надалі

Олесь Бережний
26.09.2006, 19:12
цитата з "тузли". просто так.

маю власну теорію, згідно з якою нічого просто так не стається :cool:
утім, вдячний вже й за цитування. а от якщо у шавновного читача вистачить наснаги прочитати той текст від початку й до кінця буду просто щасливий... :D

Рабат
26.09.2006, 19:37
ги-ги. я в процесі вивчення укрліт помітив, що іноді дослідників більше, ніж творів. і кожен тягне ні в чому не повинний твір та його автора в межі досліджуваного явища. нема ренесансних явищ в українській літературі? зараз зробимо.
я не мав на увазі "критиків" і дисертантів, хоча й вони вносять свою лепту у літпроцес. і Радуса теж :victory:
хоча це саме детективів може не стосуватися. як казав один мій некультурний знайомий "їх зараз - хоч жопою жуй". нмд
От - от, в о(ч)ко! Тільки чия ж... знає, що можна жувати продукт вітчизняного виробника? В основному вона змушена харчуватися екстрементами російського видавничого процесу з книжкових розкладок
:D

radus
28.09.2006, 18:15
маю власну теорію, згідно з якою нічого просто так не стається
Ваша правда, а я був нещирим. Гаразд, це був натяк. Про занадту карикатурність твору. Яка мені не сподобалася.
Все вищевказане, звісно, не більш, аніж imho.

Рабат
29.09.2006, 20:33
...якщо у шавновного читача вистачить наснаги прочитати той текст від початку й до кінця буду просто щасливий...
Прочитав... Сподобалося... Але проситься якийсь цикл, щоб сподобалося ще більше :victory:

Олесь Бережний
29.09.2006, 20:42
Прочитав... Сподобалося... Але проситься якийсь цикл, щоб сподобалося ще більше :victory:

Дякую. Цикл вже напросився і готується до друку. :aga:

Рабат
07.10.2006, 23:09
Дякую. Цикл вже напросився і готується до друку. :aga:
Дуже цікаво! А хто видаватиме?