Показати повну версію : психологія
хто що читав - поділіться враженнями.
більше всього мене цікавить, кому вдалося застосувати прочитане.
опишіть результат і хід роботи.
ги... фройда перелопачувала, як дипломну писала про психоаналіз в літературі... так що застосовувала прочитане на практиці... тепер як перечитую - самій не віриться, що таке могла написати...
а ще мені коханий купив підручники для студентів факультетів психології в американських вузах... типу нам прислали для того, щоб рівень наших студентів підіймати, а в нас продають... ну я їх теж читала - там здебільшого теорія, та ще й лексика така цікава... на практиці звідти для себе вияснила певні методи тестування особистості, що мене тоді найбільше цікавили.
ну НЛП - тут і так все ясно - там суцільна привязка до практики.
Юнга люблю. але знову - з привязкою до літератури. Ніла Зборовська чудову книжечку випустила - психоаналіз в літературі. уже в москві бачила кембела - герой з тисяччю облич... російською, звісно ж... теж хочу купити, бо я читала уривками те, що вдалося надибати в інтернеті.
а якщо тебе чисто психологічне цікавить... зараз і не згадаю. по віковій багато читала хорошої професійно-психологічної літератури. але то було, як я ще в читалку бігала і там сиділа, а не ксерокопіювала матеріали для семінарів.. так що назв і авторів - не памятаю. але було цікаво.
А щоб ви порадили почитати?
знову ж таки - психологія і література психологічного спрямуванння - дуже обширні поняття. от я поведена на psychoanalytic approach in literature, тому і люблю привязувати психологію до літератури. тобто, в цій темі я можу нарадити...
а загалом - потрібна конкретніша інформація, що саме цікавить.
Ти нарадь, а я вже виберу
Тоді починай з книги Ніли Зборовської - психонаналіз в літературі. вона так приблизно називається... там все прикольно написано. і є список літератури і дуже вдалий приклад деконструктивного, здається, аналізу художнього твору. ще там має бути список літератури, який надасть тобі широкий вибір... отам дійсно є багато цікавого, чого зараз і не згадаю, а як згадаю, то назви можу переплутати чи ще щось таке.
той самий Джозеф Кембел - (THE HERO WITH A THOUSAND FACES by Joseph Campbell), може вже є укр переклад не знаю. але російський бачила. доволі файний.
Юнга почитай - про архетипи в житті і в літературі зокрема. Він мені легше йшов, навіть чим фройд. ще я читала роботи Лакана, але там міцна привязка до мови...
а взагалі, можна взяти підручник з психології для вищих навчальних закладів і там в списку літератури щось цікавеньке для себе підшукати.
намагатимусь не радити нічого, але мені сподобались "когнітивна психологія" і "психологія емоцій".
а про застосування на практиці можна детальніше?
конкретні приклади чи що...
з когнітивною психологією доводилося стикатися як працювала викладачем... теж багато читала... особливо з отих англомовних підручників. що характерно для них, там багато якраз для практичного застосування - тести всілякі, case study різні...
а застосування на практиці в дипломній... грубо кажучи - читаєш певне свідчення психоаналітичне в автора - що вираження свого я відбувається такими мовними способами, певні комплекси можна помітити через такі от описи і теми підняті у творі... занотовуєш це твердження - і нумо до книжечки шукати докази, що дійсно, авторка мала конфлікт з чорлвіками, бо це виражається так і так - і пішли цитати. і все це англійською... хочу назад в унівееееер.
ось. а ще щодо тестування особистості - які параметри, які тести, які підходи... і по ним відповідно можна зразу ж і оцінити, в якому напрямку можна досліджувати.
з НЛП дуже помічним є поділ на кінестетиків, аудіалів та візуалів, так воно в житті і є... от бєшся півтора години, пояснюєш про герундій, а насправді треба намалювати схемкою... таких епізодів було багато. тепер автоматично налаштовуюся на потрібну тональність співрозмовника. вірніше, налаштовувалася. зараз змінила вид власної діяльності - з викладача на перекладача, відповідно і специфіка зовсім інша. може і розучилася...
гаразд, я також почну ділитися тим, що застосовую. якщо згадаю. буду доповнювати.
1. темний фон сприяє кращому запам"ятовуванню інформації. тому тло монітора в мене чорне, а літери зелені.
2. з "психології впливу" - часто коли хочу досягти чогось, використовую фразу "тому що" (а ви думали, Янукович сам додумався? бугога!): наприклад, в черзі:
- ой, пустіть мене будласка без черги, ТОМУ ЩО я на ліфт запізнююсь.
продовження буде.
ага, це типу - ти яку таблетку будеш, червону чи синю? і голова забита вибором кольору, а не питанням - а на фіга мені ця таблетка взагалі.
а те, що зелений колір сприяє запамятовуванню я теж читала. з чорним тлом в мене не вийде - весь день за компом - очі втомлюються.
спасибоньки за поради. правда багато чого я прочитав. Фрейд і Юнг вже проштудійовані, а от Н. Зборовської навіть не чув... пошукаю...
спасибоньки за поради. правда багато чого я прочитав. Фрейд і Юнг вже проштудійовані, а от Н. Зборовської навіть не чув... пошукаю...
я колись, в далекі часи ;), коли мріяла про аспірантуру, їздила до неї в київ... і книгу цю дома маю. так що читай на здоровя.
Ерік Фромм... щось читав? тільки-но згадала... :cool:
LanceloT
13.06.2006, 10:30
Психологія...є така річ...
Ось є одна бібліотека ( Fictionbook.lib ), там є людина яка розробила формат е-книг "fx", зайдіть почитайте про того автора, буде корисно...
www.stranasovetov.com.ua - теж багато цікавих книг
LanceloT
14.06.2006, 19:05
Ну що ПРОЧИТАЛИ?
Ну що ПРОЧИТАЛИ?
може ти адресу неправильну дав? бо в мене за адресою Fictionbook.lib ніц не відкривається...
а на сайті страна советов я сьогодні була всьго кілька хвилин - не встигла, бо роботи навалили.... :mad:
Aureliano
16.06.2006, 00:23
Глейтман, Райсберг "Психология", очень неплохая работа где даются также материалы и о биологических основах работы мозга
Немов "Психология", 3-и тома, классика жанра
Хэзлем "Abnormal Psyhology" (в русском переводе "Психитария")
Хэзлем "Abnormal Psyhology" (в русском переводе "Психитария")
оце в мене таке англійське видання дома... здається... не можу бути певною. але книжечка гарна.
про соціоніку ще можна щось почитати. теж цікаво
LanceloT
29.06.2006, 18:21
Та ні, автор того сайту, має університет, по психології, і фактажує розчарування ...
один знайомий психолог :8 порадив відвідати цей сайт. http://www.bookap.by.ru/
сайт - ПРЕКРАСНИЙ!!!!
прагну якнайшвидше поділитися :friends:
хм, переглядала свої творчі нариси та різні проекти. натрапила на ефект барнума - скільки раз не робила, спрацьовує весь час. заковика в тому, що даєш людині читати певну характеристику особистості. в ній слід вказати, що підходить для опису самого себе, а що - ні. а характеристика то така, що у більшості майже все збігається.
цей ефект барнума ефектно використовується при складанні гороскопів, де кожен характер розписується так, наче про тебе. але як почитати всі описи, то самого себе знайти можна повсюди.
є невеликий уривочок з тесту барнума, але англійською - кому треба = звертайтеся, вишлю все, що свого часу писала про це. або тут викладу.
ага, ось список моїх улюблених книг з психології.
Robert S. Feldman "Understanding Psychology"
Lester M. Sdorow "Psychology" (4-th edition)
Barry D. Smith "Psychology. Science and Understanding"
Susan Nolen-Hoeksema "Abnormal Psychology"
до речі, ефект барнума, мабуть, спрацьовує і з останньою книжкою - там про всякі розумові розлади, неврози... от читала і всі признаки і симптоми в собі знаходила :)
От цікаво, а чого це ти згадала про цей еффект?
Що тебе до цього спонукало? ;)
А? ;)
а я книжки повитягала, а там закладки... не тільки на ефекті барнума, а й на інших темах, але про цей ефект - сама яскрава
Що справді? А мені тут щось ... короче дежа вью
а з чим дежа вю повязане? з ефектом барнума? а ну докладніше з цього моменту???
втім, якщо поритися у підсвідомості і гарненько подумати....
та ні, там справді закладка була зелена і яскрава. а решта - скромніші.
особливо там, де психози і нервові розлади... там требаб було б занадто багато закладок, так що там я просто олівцем цікаві місця позначала.
а з чим дежа вю повязане?
Був у мене один випадок... Одна особа легко імплементувалась у будь-яку психо.-характеристику -- знаходила у собі і в усіх інших задані описи, навіть відхилення від норми...
Пригадуєш книгу "Троє в лодці не рахуючи собаки": "Спешу вас заверить, господа, что все мы здесь безнадежно больны..."
LanceloT
23.08.2006, 17:29
Був у мене один випадок... Одна особа легко імплементувалась у будь-яку психо.-характеристику -- знаходила у собі і в усіх інших задані описи, навіть відхилення від норми...
Пригадуєш книгу "Троє в лодці не рахуючи собаки": "Спешу вас заверить, господа, что все мы здесь безнадежно больны..."
Тобто, про що саме? ;)
LanceloT
23.08.2006, 18:12
"Не слишком ли много заботи о том, чего нет"?
лапідарність твоїх висловів вражає...
Що ти мав на увазі
LanceloT
28.08.2006, 16:05
лапідарність твоїх висловів вражає...
Що ти мав на увазі
Ми говоримо про те що існує чи не існує! Так як ми не взмозі оцінити наявність чи відсутність...
Оцінити не важко, а от посіяти сумнів у серце людини, котра ще й, можливо, легка до навійовання, проблемою не є. Скажи людині, що вона свиня вона й захрюкає
хрю.
а про що сперечаємось? про ефект барнума?
то є явище... його не помацаєш, але воно є.
LanceloT
28.08.2006, 16:59
Оцінити не важко, а от посіяти сумнів у серце людини, котра ще й, можливо, легка до навійовання, проблемою не є. Скажи людині, що вона свиня вона й захрюкає
Відхід в сторону!
Якщо з 6 млрд людей 5,5 млрд буде Хрюкати -тоді вони будуть людьми, а решта свиньми! Відносність в псхології дуже чітко проявляється
Оце чоловіче вже не психологія, а філософія. Коли нормальний чоловяга попаде, випадково, в гурт геїв, ми ж не будем його вважати відхиленням від норми
LanceloT
28.08.2006, 17:38
Саме так
А щоб ви порадили почитати?
А як щодо художньої літератури, авторами якої є професійні психологи? Нещодавно випадково прочитала твір Ірвіна Ялома "Лжец на кушетке". ІІ автор - профі-психоаналітик. Дуже сподобалось :yahoo:
ой, цікаво...
а ще я зараз шукаю літературу - писохологічну, професійну про роздвоєння особистості.
підкажіть хтось!!!!
пи.си. 2 Masoret
протягом нашого гугл-токання - нагадай про оте розвоєння - дещо розповім.
А як щодо художньої літератури, авторами якої є професійні психологи? Нещодавно випадково прочитала твір Ірвіна Ялома "Лжец на кушетке". ІІ автор - профі-психоаналітик. Дуже сподобалось :yahoo:
Трініті мерсі від Масорета, за пораду :victory:
і від мене мерсі теж - якщо то не помітно з попереднього посту ;)
Живазакордоном підкинула новий цікавезний сайт - за що - СПАСИБІ
http://www.naritsyn.ru/
син миколи
14.10.2006, 00:22
колись теж хотів почитати шось з психології.
от так здуру і поступив в універ на цей напрям, і от тепер маю того в досталь.
порадив би почитати статті написані Рамачандером, але то вже йде неуропсихологія...
Aureliano
14.10.2006, 00:38
На тему психоанализа есть совершенно потрясающий и глубокий роман Дональда Томаса "Белый отель" о некоей девушке лечившейся у д-ра Фрейда, в итоге оказалось что она его водила за нос, и причны ее невроза крылись вовсе не в выдуманных историях ее детства... еще этот роман интересен тем что финал его разворачивается в оккупированном немцами Киеве, во время 2-й мирвой войны. У этого же автора есть еще один роман на тему психоанализа - "Вкушая Фрейду", о последних днях жизни великого психоаналитика, и его переосмыслении сосбвенной теории в преддверии смерти...
А из научно-популярных еще запомнился Сакс "Человек который принял жену за шляпу" - истории болезней пациентов психиатрических клиник и всякие необычные истории из практики психиатра, что-то вроде "Занимательной психиатрии".
Aureliano
14.10.2006, 00:42
ой, цікаво...
а ще я зараз шукаю літературу - писохологічну, професійну про роздвоєння особистості.
підкажіть хтось!!!!
В.И. Лебедев "Раздвоение личности и бессознательное"
ой, цікаво...
підкажіть хтось!!!!
пи.си. 2 Masoret
протягом нашого гугл-токання - нагадай про оте розвоєння - дещо розповім.
Я дещо скину тобі, по цих питаннях :)
ДО Aureliano: ще порадь з відкіль їх можна скачати. А взагалі дякую, цікавість пробудив.
Aureliano
15.10.2006, 01:06
Дональд Томас "Белый отель" http://www.fictionbook.ru/en/author/tomas_donald_mayikl/beliyyi_otel/
Сакс "Человек который принял жену за шляпу"
http://www.vbooks.ru/AUTHORS/SAKS-O/032329.html#
Ентоні Берджес "Механічний Апельсин" непогана книга досить психологічна з натяком на біхевіоризм;)
http://ukrcenter.com/library/default.asp непогана бібліотека
то це ж художнє, а йдеться про науково-популярну психологію
та й у Берджеса психології не так і багато
RockerША
12.03.2007, 17:33
А я наразі прочитала Алана Піза "Мова рухів" - мені сподобалось!
Якщо знаете якісь вартісний україномовний ресурс в неті з психоогії то киьте лінк будь ласка. З радістю б прочитала теж вартісні україномовні книжки з психології. Бо хоч і навчаюсь на цій спеціальності, та не на Україні, і тому з україномовною літ. того типу трохи проблемо, бо іншомовної маю купи :)
Н. Равенский "Исскуство читать человека", дядю Фройда, звичайно.
Мне больше всего нравится дедушка Фрейд. И его толкование сноведений.
))) Ну это все Практичная психология... стандарт
А вот кто может подсказать что-нибудь такое, что знает мало людей, и среди этих людей она популярна))....
Думаю это будет немного интересней общепринятого стандарта
Подскажите пожалуйста, какие есть книги о психологии и религии вместе.
Касандра
19.10.2008, 19:13
Сакс "Человек который принял жену за шляпу"
http://www.vbooks.ru/AUTHORS/SAKS-O/032329.html#
велетенське ДЯКУЮ за цю книгу, тривалий час її шукала!
щодо теми, то варто звернути увагу на таких авторів:
Антоніо Менегетті,
Ірвін Ялом (беззаперечно!),
Арнольд Мінделл (це на любителів чогось нового),
Майєрс (соціальна психологія - написано дуже класно)
є ще такий ресурс психологічної літератури: www.koob.ru
Подскажите пожалуйста, какие есть книги о психологии и религии вместе.
ет що ви мали на увазі
психологію релігії?
чи якесь псевдонаукове чтиво?
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008