КПК

Показати повну версію : Шлях до публікації:де терни, а де зорі?

Зореслава
12.06.2006, 01:01
Якщо ви вже публікувалися, поділіться досвідом з початківцями (типу мене!)... Яким журналам та часописам зараз більш за все потрібні молоді автори? Як подавати свої твори - поштою чи особисто? Взагалі, яким був ваш шлях до публікації - тернистим чи не дуже?
А якщо ви письменник-початківець, то які кроки збираєтесь робити, в які двері будете стукатися?
Особисто я прагну подати свої творчі роботи в часопис "Березіль". Що вийде, не знаю... :)

acid drinker
12.06.2006, 01:08
ну, по-моєму, шлях найменшого опору - подаватися на смолоскипівський конкурс...

IRENKA
12.06.2006, 01:43
Хороша тема, бо мене це також цікатить, от свої творіння я опублікувала семе тут, але зупинятися нехочеться, то може хтось шось таки порадить ;)

Зореслава
12.06.2006, 15:00
Хороша тема, бо мене це також цікатить, от свої творіння я опублікувала семе тут, але зупинятися нехочеться, то може хтось шось таки порадить ;)
Як на мене, публікація в Інеті - це не дуже виграшно... просто так "самодіяльність", що немає особливих результатів...От мої твори висять на сайті журналу "Стена", на якомусь конкурсі, якщо наберуть більше голосів - то опублікують... але цей журнал складно знайти в торгових точках, тому я його вже й не купую... (навіть якщо опублікують - не дізнаюсь... хоча за правилами, повинні повідомити :o )
Так що справжня публікація - паперова...

Зореслава
12.06.2006, 15:07
ну, по-моєму, шлях найменшого опору - подаватися на смолоскипівський конкурс...
Щось я таке чула... а можна докладніше?
Проте, здається, що там теж бере участь лише "коло обраних"... Бо якось вже я відіслала свої твори на конкурс новел, а потім збірку віршів ще на якийсь там конкурс (зараз точно не пам"ятаю...) Але звідти - "не ответа ни привета". що зайвий раз доводить те, що мене там не чекають... Ну, я розумію, що, може, твори мої - не шедеври... але ж бодай якийсь відгук я повинна була дістати? Хоча б відверто критичний відгук, де б мені сказали, що я на першому місці з кінця серед конкурсантів!!! Тоді я хоча б знала про долю тих творів...

IRENKA
12.06.2006, 15:34
Ну, я розумію, що, може, твори мої - не шедеври... але ж бодай якийсь відгук я повинна була дістати? Хоча б відверто критичний відгук, де б мені сказали, що я на першому місці з кінця серед конкурсантів!!! Тоді я хоча б знала про долю тих творів...
Ну от шо я мала на увазі, я не кажу шо то просто опубл1кувала в неті і все , а все починається з маленького, зразу вилізти на щаблі слави рідко кому вдається :)

acid drinker
12.06.2006, 15:43
а можна докладніше?
Проте, здається, що там теж бере участь лише "коло обраних"...
спробуємо докладніше...
місце дислокації - вул. межигірська, 21, там час від часу відбуваються різні літтусівки і просто можна приходити в гості, у смолоскипі людям, які вміють писати, зазвичай раді =) ніяких дискримінацій, наскільки я помітила.
точних умов подання творів не пригадаю зараз, здається, для поезії - 80 аркушів... колись подивлюся і скажу конкретно.

Prophet
13.06.2006, 02:39
http://www.smoloskyp.kiev.ua/
Там є трохи інфи.

acid drinker, ти мені скажи, яким чином дізнаєшся про смолоскипівські заходи?

acid drinker
13.06.2006, 02:41
ну.. афішки там всякі, іноді в могилі висять - але нечасто, доводиться довіряти інтуїції... а якшо серйозно, то мандрівний КТМ раніше там тусувався щовівторка, може, шось змінилося, як дізнаюся - скажу... а ше можна просто підійти у смолоскип і запитати у пана максима чи у пані марини. вони там у четвер зазвичай бувають.

Prophet
13.06.2006, 14:22
Ну я маю на увазі всякі поетичні читання тощо... До інету ця інфа практично не доходить - а шкода. Заходити щораз до видавництва - проблематично. Ти, як щось будеш знати, пиши на форум, ок?

Зореслава
13.06.2006, 19:31
http://www.smoloskyp.kiev.ua/
Там є трохи інфи.

Щиро дякую!
Взагалі-то зараз для мене головне джерело знань про сучасне літературне життя - це "Літературна Україна"... Саме звідти я дізналася назви різноманітних часописів (на них можна підписатися, але купити в кіоску нереально...), там помічаю об"яви про конкурси та літературні заходи... і взагалі, "ЛУ" - єдине віконце у світ сучасних письменників...

Tim-Lit
15.06.2006, 19:53
і взагалі, "ЛУ" - єдине віконце у світ сучасних письменників...Та невже?!?!?!
:eek: :eek: :eek: :eek:
А веб-сайти, форуми?..

Prophet
16.06.2006, 01:36
головне джерело знань про сучасне літературне життя - це "Літературна Україна"
Дарма, ой дарма. То скоріше заросла тиною і очеретом "рєчька-ванючка", а не джерело. Серйозно. Хоч знайдуться інші думки, але те, чим займається ЛУ, особисто я сприймаю як протилежність сучасному літературному життю, як боротьбу з ним.
Ти де живеш? Я певна, що якісь часописи можна в бібліотеці знайти. І, як правильно Tim-Lit зауважив, в Інтернеті безмежні об'єми подібної інформації.

Зореслава
16.06.2006, 12:51
Та невже?!?!?!
:eek: :eek: :eek: :eek:
А веб-сайти, форуми?..
це ще тоді, коли в мене не було інтернета... та й про ЛУ я випадково почула по телебаченню ("спонсор "Коронації слова"") А вже з ЛУ я дізналась про різні часописи... про них взагалі в ЗМІ нічого не чути... от хіба що Інет з"явився, вже веселіше...
Взагалі, що ви порадите читати, щоб бути в курсі "літературних" подій?
(бажано, щось таке, що можна купити в кіоску... Окрім ЛУ, там, здається нічого нема )

Зореслава
16.06.2006, 12:57
Ти де живеш? Я певна, що якісь часописи можна в бібліотеці знайти.
Живу, до речі, в Києві... здавалось би в центрі культурному... :D Але, на мій погляд, сучасна література - це таке замкнене коло, де письменники самі пишуть і самі себе читають :eek: (це враження виникло на прикладі ЛУ)
Цікаво, які літературні заходи можна відвідувати без усілякого запрошення?
І де шукати літературні гуртки - в Спілці письменників? Чи ще є якісь варіанти?

LanceloT
16.06.2006, 14:25
Живу, до речі, в Києві... здавалось би в центрі культурному... :D Але, на мій погляд, сучасна література - це таке замкнене коло, де письменники самі пишуть і самі себе читають :eek: (це враження виникло на прикладі ЛУ)
І де шукати літературні гуртки - в Спілці письменників? Чи ще є якісь варіанти?

Прочитав і аж подивувався "яка Правда"! Це не враження, все починається у вузьких колах... репутація, "декламація"..... і всяка така "штукація".

Просто маленьке "технічне" уточнення - кіл є багато, і різних.

Prophet
16.06.2006, 19:41
Зореславо, не у літературі справа, і не в міфічних" колах, а в тобі. Якщо нічого не знайшла - значить, недостатньо доклала зусиль. Дурниці це, звісно, є якісь вузькі досить закриті тусівки, але письменники від людей у більшості не відмежовуються і не відхрещуються - вони теж люди і хочуть спілкуватись з друзями та однодумцями, а не так, щоб їх постійно смикали "юниє дарованія". Є якась літературна школа Скиби, раніше при Могилянці діяла, що вона собою представляє - не знаю. Спитай у acid drinker, може, вона знає.
Заходів купа, на цьому ж форумі є тема "Літературне життя країни" - там регулярно анонси виставляються. Та навіть у тій же СПУ постійно щось відбувається, творчі вечори і те пе - так що не треба скаржитись, якщо ліньки підняти попу зі стільця і кудись піти.

acid drinker
17.06.2006, 03:08
Допис від Зореслава
Але, на мій погляд, сучасна література - це таке замкнене коло, де письменники самі пишуть і самі себе читають (це враження виникло на прикладі ЛУ)
І де шукати літературні гуртки - в Спілці письменників? Чи ще є якісь варіанти?ех... ну шо тобі сказати... весела ти якась, чи шо...
по-перше, великий і узасний вісник спілки письменників не варто вважати основним джерелом інформації - спілка є спілка, вона обмежена певними нормами і ну її взагалі, я там небагатьох гарних людин знаю /але таки знаю, шо не може не радувати/. тим більше не варто намагатися шукати там якісь літгуртки - ну, до чередниченка мона, але знову ж, свої...
по-друге, загальна течія письменства відкрита для кожного, кому не в облом шукати, яким же вона боком там відкрита. і я дуже мало знаю заходів, на які треба пробивати запрошення - ну, ірпінь, наприклад, але там це з проживанням пов'язане, а так може приїздити хто завгодно.
по-третє... от сама подумай - якшо більшість народу ставиться до літпроцесу приблизно так, як ти - ну, я би хотіла, але нема де шукати... - то для кого творити авторам, як не для собі подібних? які вряди-годи з'являються таки на літзбіговиськах... дерзай - і зможеш. бо я шось проблеми не розумію.

Зореслава
17.06.2006, 14:23
загальна течія письменства відкрита для кожного, кому не в облом шукати, яким же вона боком там відкрита. і я дуже мало знаю заходів, на які треба пробивати запрошення
Оце вже радує!!!
от сама подумай - якшо більшість народу ставиться до літпроцесу приблизно так, як ти - ну, я би хотіла, але нема де шукати... - то для кого творити авторам, як не для собі подібних?
Шукати, звісно, є де, але навіть приблизно не знаєш, куди потрапиш... Писати у всі часописи, закидувати редакції творами - це теж варіант... але чи можна завжди сподіватися на відгук? чи взагалі зобов"язана редакція відповісти - прийняті твори чи ні??? бо якось неприємно чути цілковиту тишу у відповідь...
А те, що автори творять для собі подібних... це взагалі мене дратує. Дратує відірваність літератури від людей (проте, я не кажу, що повинна з"явитись "масовість" у літературі, як в 20-ті рр... Скоріш, масовість повинна бути серед читачів, а не серед письменників...), але це вже інша тема...

Vivisektor
19.06.2006, 10:07
Писати у всі часописи, закидувати редакції творами - це теж варіант... але чи можна завжди сподіватися на відгук? чи взагалі зобов"язана редакція відповісти - прийняті твори чи ні??? бо якось неприємно чути цілковиту тишу у відповідь...

А ніхто нікому нічим в-принципі не зобов"язаний... :) Зустрічали таке стосовно видавництв "... рукописи не рецензуються..."? Себто, скажуть лише - так чи ні. Хоча бува таки й рецензують...
Пробуйте дзвонити у видавництва, в які свою творчість подаєте - чи отримали
(при цьому вас можуть "порадувати" тим, що надсилати треба було на якусь адресу зовсім відмінну від тієї, що Ви знали), чи прочитали (ну, скажімо за місяць після того як отримали)... Там сила силенна умовностей, але якщо сидіти і безнадійно чекати відповіді - Ви їх ніколи й не пізнаєте...
Взагалі - Ви в якій формі пробували надсилати? Звичайною поштою чи електронкою? Зі звичайною не знаю - а з електронкою, наприклад, обов2язково тре вказувати на першому ж аркуші "нєтлєнкі" Ваші ПІБ, псевдо, координати... Бо інакше Вас дідька лисого знайдуть. Ну і т.д. :)

Зореслава
19.06.2006, 15:30
Vivisektor, дякую за пояснення! Спробую написати в "Березіль", там хоча б зазначено, що "авторам не замовлених редакцією творів, вкладати поштовий конверт для відповіді" (що в принципі є натяком на можливість відповіді!)

acid drinker
20.06.2006, 15:23
але чи можна завжди сподіватися на відгук? чи взагалі зобов"язана редакція відповісти - прийняті твори чи ні??? бо якось неприємно чути цілковиту тишу у відповідь...

згадалася геніальна штука, вичитана у посібнику з редагування /така мила книженція капелюшного з виручалочками для журналістів/: рукописи не горять, не рецензуються і не повертаються ;)

Зореслава
20.06.2006, 16:02
згадалася геніальна штука, вичитана у посібнику з редагування /така мила книженція капелюшного з виручалочками для журналістів/: рукописи не горять, не рецензуються і не повертаються
ТОЧНО! :aga:

MEOW
21.06.2006, 15:41
Знаєте, я колись також захопилась читанням журналів, газет про літ-ру, типу "Книжковий огляд", ЛУ і т.п., згребла їх купою в бібліотеці і досконало вивчила. то після такого захопливого читання єдине шо хотілось - це лягти, дивитися на стелю і скиглити про свою нещасну творчу долю. :eek:
не тре взагалі таким займатись. :)

щодо гуртків, то одна розумно людина колись мені порадила не входити ні до яких гуртків та секцій, натомість багато працювати і намагатись лишитись самобутньою.
і я не думаю, що насправді хтось візьме тебе за руку і поведе крізь терени перепон на шляху юних талантів одразу до крутого видавництва... :confused:

Olha Klipkova
21.06.2006, 19:18
ЛУ... Ви мене відверто подивували. Краще вже беріть у бібліотеках Кур1єр Кривбасу, Вітчизну, Березіль. Можна ще читати ШО, Книжник рев1ю. Була в мене колись, ще 2002 року, добірка поезій в ЛУ... По тому навіть півроку її виписувала. Мандрівка в 90-ті, от що це.

А літ. заходи в СП - трохи трупні.

У Смлоскипі Скиба літтусівки проводить. Усім раді, усі запрошуються.

І ще питання: а навіщо вам публікації в журналах і чого ви від них очікуєте?

acid drinker
21.06.2006, 19:41
публікації... журнали... ну, типу в "києві" непогані гонорари, на джинси може вистачити... а в сучасність просто хочеться, бо дядько герасим'юк кльовий... колись ше був журнал, де мріялося надрукувати трошки своєї писанини просто того, шо журнал кльовий, - молода україна, здається. але його прикрили після кількох милих непристойностей на обкладинці;)

Olha Klipkova
22.06.2006, 16:20
молода україна, здається. але його прикрили після кількох милих непристойностей на обкладинці;)

Не за милі непристойності на обкладинці його закрили, а за малоякісне наповенення. Проект не виправдав тих грошей, що на нього відвели. А непристойностями на обкладинці зараз нікого не здивуєш.

Prophet
22.06.2006, 17:35
До речі, мене теж цікавить адекватна мотивація нестримному бажанню опублікуватись.

acid drinker
22.06.2006, 17:38
Не за милі непристойності на обкладинці його закрили, а за малоякісне наповенення. Проект не виправдав тих грошей, що на нього відвели. А непристойностями на обкладинці зараз нікого не здивуєш.а примудрилися... про неякісне наповнення не сказала б - так, поліграфія там, звичайно, таки занадто крута була, але то, шо я читала - перші номери три... якшо стільки було... :rolleyes: - мені подобалося. а ше в тому останньому, який так і не вийшов, мала бути наша літстудія - чесно кажу, продукт якісний;)

Зореслава
22.06.2006, 20:18
До речі, мене теж цікавить адекватна мотивація нестримному бажанню опублікуватись.
Та я ж не кажу що це - єдина мета мого життя!!! і не таке вже те бажання і "нестримне" ;) Може ж бути у людини мрія: стати письменником... :D і навряд чи це мрія на пустому місці; просто одного разу я усвідомила, що література - найулюбленіше моє заняття... що я ХОЧУ цим займатися... (професійно, бо як хобі я цим займаюсь років з 8ми) Одна з ознак письменника (не головна, але все ж таки...) - це опубликовані твори, і треба з чогось починати...
Я ж не прагну одразу публікувати цілі книжки в крутих видавництвах... але я б із задоволенням писала статті в газети, невеличкі твори в журнали... при чому мене в цій ситуації абсолютно не цікавить гонорар... мене цікавить сама справа..... як спосіб самореалізації

Зореслава
22.06.2006, 20:28
ЛУ... Ви мене відверто подивували. Краще вже беріть у бібліотеках Кур1єр Кривбасу, Вітчизну, Березіль. Можна ще читати ШО, Книжник рев1ю.
Бібліотеки мене взагалі вражають: в нашій районці, здається і приблизно такого немає, лежать всілякі "Сool Girl" і т.п. В дорослі бібліотеки записуватись не дають, мовляв, тільки з 3го курсу університета...... :mad: додому взяти періодику неможливо, так що краще вже шукати інфо в інтернеті, а не сидіти в читальному залі... Особливо при другій зміні, коли бібліотека закривається раніше, ніж закінчуються пари, а відкривається тоді, коли ти запізнюєшся на навчання :mad:

Prophet
23.06.2006, 02:07
Якісь дурниці про бібліотеки. Ти знов починаєш беззмістовно скаржитись. Пошукай, значить, нормальну бібліотеку.

Зореслава
25.06.2006, 21:49
Пошукай, значить, нормальну бібліотеку.
Ті, що здаються мені нормальними, вважаються бібліотеками для дорослих... і хто це тільки придумав, що туди можна записатись років після 22-х??? :confused: До речі, це не скарга, а спостереження... ;)

acid drinker
26.06.2006, 00:53
якби хотілося, можна було б взяти за ручку когось зі старших друзів і записати його туди;) а якшо на читацькому фота - то знайти якусь схожу знайому... ну, ' різні варіанти, при бажанні все мона...

Mercenary
26.06.2006, 11:54
Може ж бути у людини мрія: стати письменником... :D
Може. Мрія зрозуміла.
Одна з ознак письменника (не головна, але все ж таки...) - це опубликовані твори, і треба з чогось починати...
Починати треба з того, що взяти свої найкращі твори і розіслати по видавництвах і конкурсах. І майже гарантовано отримати відлуп. І тримати удар. А потім спілкуватися з ровесниками у літстудіях, на фестивалях, семінарах тощо. Порівняти себе з ними.
Пробитись до майстра, слову якого Ви довіряєте...
Працювати над текстами до стану грогі.
Поїхати на Львівський форум...
І в жодному випадку не скиглити в і-неті. :nono:
Я ж не прагну одразу публікувати цілі книжки в крутих видавництвах...
Шкода, якщо так. Ставте планку - переплюнути найвідоміших ( і якістю текстів, і успіхом) і тягніться до поставленої висоти; може, вийде вистрибнути трохи вище однолітків. ;)
...але я б із задоволенням писала статті в газети, невеличкі твори в журнали... при чому мене в цій ситуації абсолютно не цікавить гонорар... мене цікавить сама справа..... як спосіб самореалізації
Яке відношення має одне до другого? Робіть і це; випробовуйте своє перо в усіх жанрах! Дійте!
Це тільки у казці до дівчинки принц приїхав на червоних вітрилах...
Головний редактор не капітан (Грей чи як його там?:) ) на вітрильнику точно не припливе і у Ваші двері може ніколи не постукати, а Ви у його - постукайте вже завтра.
Згадайте: "Стукайте, і вам відкриють..."
Ви вже у видавництві?
Щасти Вам!

RockerША
26.06.2006, 15:06
А я вже брала участь у фестивалі юних журналістів - маю невеликі успіхи. Отримала 2 крутих диплома (отримала в травні формально, а сьогодні вони будуть у мене в руках). А взагалі шукаю, де б можна було писати. Поки нічого не можу знайти. Мені 15 років, і не багато редакторів захочуть взяти якусь малолєтку. Тим більше, що конкуренція велика. Та я не скаржуся, пишу собі статейки, розповіді... Але б,звичайно, хотілося видаватися...

Prophet
26.06.2006, 15:09
туди можна записатись років після 22-х???
Починаєш дратувати. Кажеш абсолютну маячню. У дорослі бібліотеки записують класу із 5. Важко записатись хіба що в якісь дуже спеціалізовані, але тобі вони не потрібні. Не вигадуй проблем.
Якщо будеш так скиглити і нічого не робитимеш - краще одразу забудь про і про письменництво, і про журналістику. І не тримай тут людей за ідіотів, наче ніхто в бібліотеки не ходить.

LanceloT
26.06.2006, 15:50
Якісь дурниці про бібліотеки. Ти знов починаєш беззмістовно скаржитись. Пошукай, значить, нормальну бібліотеку.

А я з власного досвіду скажу - бібілотека ім.Франка у Львові, писав я студенську роботу по історії з коллєгою, давно правда.. Коли ми приїхали нам навіть книгу не показали, кричали студенти рвуть дорогоцінні книги. Ми тоді трохи "наробили шуму", і виявилось, що деякі шановані проХфесори і Дохценти самі рвуть і потім чекають щобхтось узяв із студентів і тоді вже кричать -"сторінки пропали", ті студенти.
Книгу ми цю взяли, але ж яким методом і на те все пішло повних чотири дні....дзвінки, образи....
Отож тут можна ще і посперечатись, що таке "нормальна бібліотека" і де її знайти.

Olha Klipkova
26.06.2006, 18:50
Ті, що здаються мені нормальними, вважаються бібліотеками для дорослих... і хто це тільки придумав, що туди можна записатись років після 22-х??? :confused: До речі, це не скарга, а спостереження... ;)

Профет права, як не крути. Мене з моєї дитячої бібліотеки вигнали у 16, і змусили переписатися до "дорослої" (Київ, Шевченківський район, причому бібліотека розрахована на мікрорайон, тобто максимально локальна). Мабуть, Вам просто не щастить з бібліотеками, і Ви опускаєте руки. Насправді, це реальна можливість отримувати періодику потрібну, бо бібліотеки мають бюджет на передплату таких видань.

Зореслава
27.06.2006, 12:02
Мене з моєї дитячої бібліотеки вигнали у 16, і змусили переписатися до "дорослої" (Київ, Шевченківський район, причому бібліотека розрахована на мікрорайон, тобто максимально локальна).
На жаль, є ще така проміжна стадія як "юнацька бібліотека", от саме там і порадували мене тим, що я, мовляв, ще маленька для "дорослої" бібліотеки. Що ж, буду шукати шляхи

Prophet
27.06.2006, 16:52
Що ти вигадуєш?
І взагалі, запиши туди маму.

Tim-Lit
27.06.2006, 19:30
І де шукати літературні гуртки - в Спілці письменників? Чи ще є якісь варіанти?Коли бувають мої творчі вечори, ніяких особливих (письмових, друкованих тощо) запрошень мати на руках точно не треба!

"Єгулярно" щось відбувається у Спілці письменників, в Будинку вчителя, в "Букві".

Шукати літгуртки?.. Зазвичай самі письменники їх і створюють. От в травні 2000 року четверо київських письменників-фантастів (батьки-засновники Андрій Кисельов, Андрій Левицький, Тимур Литовченко та Ігор Сокол) створили київський Клуб любителів фантастики "Чумацький шлях", який очолив я - головний батько-засновник Тимур Литовченко. Формально ми існуємо й досі, хоча регулярну активну діяльність припинили десь у 2003 році - а то працювали в режимі щомісячної літстудії.

Потім набрав силу й зараз існує віртуальний проект - незареєстрована мережева асоціація "Українська фантастика" (склад час від часу змінюється, на даний момент - це приблизно Валерій Верховський, Юрій Камаєв, Олексій SPACER Кацай, Олександр Левченко, Тимур Литовченко, Радій Радутний + з перемінними успіхами, з "приходами-відходами" Ірина Діденко, Ігор Желем, Ігор Сілівра, Ігор Сокол, Кока Черкаський, Веле Штилвелд + новостворений Львівський КЛФ - Макс VIVISECTOR Підболячний, Девор і ще львів’яни, яких я поки що не запам’ятав). Ми тусуємось на цьому форумі в гілці "Українська фантастика".

Знаю ще "Літературний форум" Романа Кухарука - ось їхня адреса в Інтернеті:
http://litforum.org/
"Літфорум" Кухарука був створений на базі Центру "Свобода слова" - а я був одним з трьох письменників, які реєстрували цю громадську організацію в 1996 році. У списку "Літфоруму" Кухарука я маю тому №2 - але можу заспокоїти, членські квитки нам поки не видавали. Можете вступити до цього "Літфоруму" - там і творчі вечори відбуваються, і все таке інше. Спробуйте.

А в 2-гу суботу жовтня щороку відбуваються поїздки до Коростеня на літературне свято "Просто так!". Там окрема програма, але вже традиційно заходи поділяються на поетичні та прозові. Автобус їде від УНІАНу о 9:00 ранку, увечері всіх привозять назад до Києва. Я туди їздив щороку й маю 4 "слоники" звідти - але торік в моєї дочки 20-ліття випало саме на день "Просто так!", дружина була у відрядженні в Китаї - тож я лишився в Києві. А то і сам їздив, і дочку пару разів брав - вона в мене теж "пробує перо" потроху.

Так що гуртки є, заходи також... Заходьте в гості - будемо раді!
:D :friends: :D

Tim-Lit
27.06.2006, 19:39
Починати треба з того, що взяти свої найкращі твори і розіслати по видавництвах і конкурсах. І майже гарантовано отримати відлуп. І тримати удар. А потім спілкуватися з ровесниками у літстудіях, на фестивалях, семінарах тощо. Порівняти себе з ними.
Пробитись до майстра, слову якого Ви довіряєте...
Працювати над текстами до стану грогі.
Поїхати на Львівський форум...
І в жодному випадку не скиглити в і-неті.
MERCENARY - respect!!!
:aga: :aga: :aga:

MEOW
28.06.2006, 12:37
в мене таке відчуття, що йде обговорення неіснуючих проблем.
Зореславо, не ти одна ще не дожила до 22-х річної позначки (мені, наприклад, 20). і не ти одна пишеш і хочеш це робити.
як ти вже зозуміла, таких ой-ой як багато.
бібліотеки, журнали, спілки і гуртки не головне. тобто ти приділяєш їм зайву увагу.
на першому місці має стояти труд, труд і ще раз труд, сама знаєш хто так казав.
а все інше додасться з часом. коли ти і твій талант будете до того готові.

і для того, щоб краще було трудитися виклади свої твори хай хоча б на цьому форумі, ми їх дружненько покритикуємо (якщо тре) і вкажемо на сильні та слабкі місця.
якщо десь ти вже виклала, то соррі, як не бачила.
і годі себе жаліти, це ніяк не допоможе.
:friends:

Зореслава
28.06.2006, 13:26
От ви люди цікаві.... і чого вам все здається, що я скиглю??? :confused: я взагалі належу до оптимістів!!!!! а сюди прийшла зовсім не задля того, щоб поскаржитись... а так... пошукати когось, хто б схотів поділитись досвідом...
До речі, деякі з моїх творів можете прочитати в "Майстерні креативу" (тема "Громадянська лірика") Там мене вже встигли добряче розкритикувати за перший вірш, а щодо другого - так мовчанка вже з тиждень триває, аж самій мені смішно... чи то не помітили, чи то просто ігнорують :D Буде час, заходьте, дайте мені прочухана і позбавте всілякої надії на письменницьке майбутнє. :)

Iryska
28.06.2006, 13:45
От ви люди цікаві.... і чого вам все здається, що я скиглю??? :confused: я взагалі належу до оптимістів!!!!! а сюди прийшла зовсім не задля того, щоб поскаржитись... а так... пошукати когось, хто б схотів поділитись досвідом...
До речі, деякі з моїх творів можете прочитати в "Майстерні креативу" (тема "Громадянська лірика") Там мене вже встигли добряче розкритикувати за перший вірш, а щодо другого - так мовчанка вже з тиждень триває, аж самій мені смішно... чи то не помітили, чи то просто ігнорують :D Буде час, заходьте, дайте мені прочухана і позбавте всілякої надії на письменницьке майбутнє. :)
Позбавити надії можеш себе лиш ти сама.
а критику сприймай з конструктивного боку. тобто воно ж для тебе краще, як вказали на недоліки.
а те, що ти оптиміст - то чудово.
і ще, чужий досвід він буде просто чуими словами, випадками і враженнями. треба свій набувати. а чужий наслідувати.... ну хіба що як орієнтир, а не вказівку для дії. мовляв, можна так і так.. такого я не втну, але можу спробувати трішки по інакшому і саме так, по своєму... а ось так і я можу, і так навіть зробила - кинула напркилад твори в майстерню креативу.
мовчать - кидай ще. ще мовчать - а ти знову....
успіхів. все в тебе буде класно!!!! :yahoo:

LanceloT
29.06.2006, 14:28
Перший крок зробилено! Необхідно робити другий - і зразу стане помітна "велика кількість малого" ;)

Sun_4ever
29.06.2006, 18:47
Знаю ще "Літературний форум" Романа Кухарука - ось їхня адреса в Інтернеті
"Літфорум" Кухарука був створений на базі Центру "Свобода слова" - а я був одним з трьох письменників, які реєстрували цю громадську організацію в 1996 році. У списку "Літфоруму" Кухарука я маю тому №2 - але можу заспокоїти, членські квитки нам поки не видавали. Можете вступити до цього "Літфоруму" - там і творчі вечори відбуваються, і все таке інше. Спробуйте.
Членські квитки не видали, але планують. А в творчих вечорах зараз перерва. Всі подумали, і вирішили відновити їх з 1 вересня, так що треба буде слідкувати за сайтом. А взагалі, атмосфера там хороша, і критикують конструктивно, а не тільки негативно

belle6
30.06.2006, 11:10
Щось я таке чула... а можна докладніше?
Проте, здається, що там теж бере участь лише "коло обраних"... Бо якось вже я відіслала свої твори на конкурс новел, а потім збірку віршів ще на якийсь там конкурс (зараз точно не пам"ятаю...) Але звідти - "не ответа ни привета". що зайвий раз доводить те, що мене там не чекають... Ну, я розумію, що, може, твори мої - не шедеври... але ж бодай якийсь відгук я повинна була дістати? Хоча б відверто критичний відгук, де б мені сказали, що я на першому місці з кінця серед конкурсантів!!! Тоді я хоча б знала про долю тих творів...

я б не сказала, що Смолоскип коло обраних

про те, що не рецензують, вони повідомляють :)
Але й те, що ви виграли конкурс теж не факт, що вам прилюдно не скажуть, що по суті ви остання з кінця , бо "щось цього року така проза аж ніяка" :)
Я вийшла з церемонії нагородження Смолоскипа з одною думкою "що б я ще раз хоч рядок та ніколи" :)

Та я все одно вважаю, що Смолоскипівський конкурс це найпростіший шлях до публікації.

Якщо маєте бажання, надішліть мені ваші новели на belle6@freemail.ru - спробую написати рецензію і може щось порадити :)

LanceloT
30.06.2006, 12:20
...
Якщо маєте бажання, надішліть мені ваші новели на belle6@freemail.ru - спробую написати рецензію і може щось порадити :)

То тільки Новел і Зореслави стосується? Чи ще хтось може "пристати"?!

belle6
30.06.2006, 15:58
будь-ласка:)), якщо проза

LanceloT
30.06.2006, 16:35
будь-ласка:)), якщо проза

Жанр не має значення?

belle6
30.06.2006, 17:36
думаю, можна спробувати незалежно від жанру :)

Оса
01.07.2006, 08:15
будь-ласка:)), якщо проза.....думаю, можна спробувати незалежно від жанру .....Можна і я упхаюся до Вас зі своїм етнічним слов"янсько-українським фентезі? :8

P.S.Кинула лист-запит у "Смолоскип", але він (лист) на той мейл не дійшов...Відскочив і повернувся... :(

belle6
01.07.2006, 12:14
ok, belle6@freemail.ru

Оса
02.07.2006, 07:37
Дякую, вже надіслала.:)

Князь R.
05.07.2006, 01:01
а я думаю Зореслава все правильно запитувала.
Не так то й просто щось опублікувати. Щоправда публікувати щось - не головне, головне писати. Сам процес приносить задоволення

acid drinker
05.07.2006, 01:48
публікувати варто РЕЧІ - тобто шось, шо задоволення приноситиме не тільки під час писання, а й під час читання. і зірки бувають тільки тоді, коли на них заслуговуєш. працювати треба над своєю писаниною, тоді, може, шось і вдасться, ферштейн? /все, зараз поваляться на мене звинувачення у снобізмі, ото раз зацінили на форумі, значить, можна меншеньких ображати... тю... просто набридати починає, чесно/.

Оса
05.07.2006, 04:59
публікувати варто РЕЧІ - тобто шось, шо задоволення приноситиме не тільки під час писання, а й під час читання. і зірки бувають тільки тоді, коли на них заслуговуєш. працювати треба над своєю писаниною, тоді, може, шось і вдасться, ферштейн? /все, зараз поваляться на мене звинувачення у снобізмі, ото раз зацінили на форумі, значить, можна меншеньких ображати... тю... просто набридати починає, чесно/. Звинувачення не поваляться, а питання - цілком можливо :p .А як ви дізнаєтесь, що то саме РІЧ, крім як прочитавши?
А стосовно праці над писаниною - абсолютно згідна, але часто буває й так, що людина напише будь що і будь як, і її видають (ви прочешіть для "любопитства" книгарні - скільки там макулатури - і мова ніяка, і думка десь втікла...)... А хтось сидить, кожненьке слово вилизує-викохує, усі лінії сюжету збирає докупи, потім редагує, ще, й знову ще, потім розсилає - і "тиша навкруги". Нікому то не треба... :( Так що, сумніваюся, що вєзуха тілько завдяки праці буває. А редактори, які кожен свою думку мають? І кожен редагує під своє сприйняття, і виходить зовсім інша книжка...Не та, яку автор писав спершу. РІЧ від цього може загинути, але вже друкується у такому вбитому вигляді. І читач каже "фе". Хіба ні?

Mercenary
05.07.2006, 10:37
А редактори, які кожен свою думку мають? І кожен редагує під своє сприйняття, і виходить зовсім інша книжка...Не та, яку автор писав спершу. РІЧ від цього може загинути, але вже друкується у такому вбитому вигляді. І читач каже "фе". Хіба ні?
Літературні редактори, треба уточнити! Є практика використання письменників у цій іпостасі. Їхні правки (під свій стиль) хоча б зрозумілі.
А літредактори з числа тих, хто не спромоглися стати письменниками - це просто літературні кілери. :scared: :scared:
А літредактори, здатні відчути лексичний діапазон автора, ритмомелодику його фрази, особливості авторського синтаксису - рідкісне явище. Справжній редактор - такий само талант, як і письменник. Класно, коли вони зустрічаються...

Mercenary
05.07.2006, 10:40
працювати треба над своєю писаниною
Це точно. Це - ОСНОВНЕ! Приєднуюсь. :friends:

Tim-Lit
05.07.2006, 10:55
А стосовно праці над писаниною - абсолютно згідна, але часто буває й так, що людина напише будь що і будь як, і її видають (ви прочешіть для "любопитства" книгарні - скільки там макулатури - і мова ніяка, і думка десь втікла...)... А хтось сидить, кожненьке слово вилизує-викохує, усі лінії сюжету збирає докупи, потім редагує, ще, й знову ще, потім розсилає - і "тиша навкруги". Нікому то не треба...Ну, то претензії не до письменника, а до видавця і "команди", яку він збирає довкола себе! Навіть не до редакторів - бо їх наймає на роботу ВИДАВЕЦЬ!..

Видавець же орієнтується на книгорозповсюджувачів - продавців. Продавці продаватимуть охочіше те, що краще беруть. Споживачам "ближче" щось "заземлене", а не "висока література". От і все... І дешеві детективи й бойовики розкуповуватимуть краще, ніж "вилизані" літературні твори. Або ж добротний тві має прийти з-за кордону: адже ми прагнемо до Європи, отже, читати "європейське" і "світове" - престижно та модно.

Про літагентів не кажу навіть - бо нині їх у нас фактично нема...
А літредактори, здатні відчути лексичний діапазон автора, ритмомелодику його фрази, особливості авторського синтаксису - рідкісне явище. Справжній редактор - такий само талант, як і письменник. Класно, коли вони зустрічаються...Це точно.

Зореслава
05.07.2006, 15:18
Щоправда публікувати щось - не головне, головне писати. Сам процес приносить задоволення
Це точно!!!!!!!! Я згодна на 100%! Люди, які пишуть ТІЛЬКИ для публікації - то не письменники... я не заперечую, що можна писати на замовлення видавництва, на потреби суспільства, але в той самий час треба і для самого себе щось писати, те, чого душа прагне, а не видавець, редактор чи критик.......
Звичайно, працювати над творами треба... але! постійні виправлення, "покращення", заміна слів і т.д і т.п. можуть настільки самого автора заплутати, що іноді кращим варіантом є перший, написаний майже одразу і без тяжких-важких роздумів...
Занадто ретельна праця загрожує перетворенням у Жозефа Грана (героя роману "Чума", який списав 50 аркушів різними варіантами однієї фрази).

Твір під усі смаки все одно не підлаштуєш, то марна справа. А надмірне авторське редагування може йому і нашкодити

MEOW
05.07.2006, 16:22
Ну, то претензії не до письменника, а до видавця і "команди", яку він збирає довкола себе! Навіть не до редакторів - бо їх наймає на роботу ВИДАВЕЦЬ!..

Видавець же орієнтується на книгорозповсюджувачів - продавців. Продавці продаватимуть охочіше те, що краще беруть. Споживачам "ближче" щось "заземлене", а не "висока література". От і все... І дешеві детективи й бойовики розкуповуватимуть краще, ніж "вилизані" літературні твори. Або ж добротний тві має прийти з-за кордону: адже ми прагнемо до Європи, отже, читати "європейське" і "світове" - престижно та модно.

Про літагентів не кажу навіть - бо нині їх у нас фактично нема...
Це точно.

трохи не у тему, але, може, підкажете.
я свій креатив маркером повідзначала, щоб редактор не чіпав окремі слова чи вирази. так робиться?
гм... щодо лахміття і страхіття на полицях згодна, але, якщо замислитись, то таким само можна вважати і мій твір, недолизаний і недопещений :eek:
аж невдобно.

а про постійну роботу над текстами, то мені це тільки в кайф. якщо у двадцятий раз перечитування текст пре, то, значить, є стимул і далі працювати :D

Tim-Lit
05.07.2006, 16:48
я свій креатив маркером повідзначала, щоб редактор не чіпав окремі слова чи вирази. так робиться?Загалом-то, ні. Але кожен автор, безперечно, має право на свою авторсюку мову, і якщо Ви вже так зробили, то просто прикладіть до рукопису листа з поміткою: МАРКЕРОМ - МІЙ КРЕАТИВ, БАЖАНО НЕ ЧІПАТИ!

Просто кожен відповідає за свою роботу, в тому числі - редактори. Якщо такий підхід редактора не влаштує, він не поставить свій підпис, доки не утрясе проблему з Вами. Коротше, побачите.
гм... щодо лахміття і страхіття на полицях згодна, але, якщо замислитись, то таким само можна вважати і мій твір, недолизаний і недопещенийТакими текстами будь-хто може вважати будь-який твір, якщо він йому не до смаку. Он нещодавно на сусідній гілці один добродій (не хочу його називати) висловився загалом у тому розумінні, що вся сучасна українська література - суцільна профанація. Тож я також пишу лахміття... Не комплексуйте! Час покаже, хто що писав...
:D

MEOW
05.07.2006, 17:19
Загалом-то, ні. Але кожен автор, безперечно, має право на свою авторсюку мову, і якщо Ви вже так зробили, то просто прикладіть до рукопису листа з поміткою: МАРКЕРОМ - МІЙ КРЕАТИВ, БАЖАНО НЕ ЧІПАТИ!

Просто кожен відповідає за свою роботу, в тому числі - редактори. Якщо такий підхід редактора не влаштує, він не поставить свій підпис, доки не утрясе проблему з Вами. Коротше, побачите.
Такими текстами будь-хто може вважати будь-який твір, якщо він йому не до смаку. Он нещодавно на сусідній гілці один добродій (не хочу його називати) висловився загалом у тому розумінні, що вся сучасна українська література - суцільна профанація. Тож я також пишу лахміття... Не комплексуйте! Час покаже, хто що писав...
:D

не комплексую, боже збав.
там просто реально буде боротьба за вирази, бо я трохи розігналась з жаргоном ;)
дякую за підказки :) :thank_you

і можна на ти.

Tim-Lit
05.07.2006, 17:56
і можна на ти.Домовились.