КПК

Показати повну версію : Визначення кіберпанку

Iryska
17.06.2006, 10:20
я виплекана і начитана у фантастиці і фантастикою у повній мірі... років у пятнадцять моя мама злякано глянула на своє дівчисько, що захоплено обговорювало Желязни і Азімова зі знайомим доктором технічних наук і почала приручати світову літературу до мене. чи мене - до свтової класики. втім, книги з програм шкільких курсів літератури я завжди читала справно (якщо не було новинок фантастики для прочитання :D ).
але змушена зізнатися, що про кіберпанк дізналась відносно недавно.
от в мене є пропозиція - дати чітке, і поширене, і підкріплене власними враженнями від книжок, визначення кіберпанку. бо я в свій час шукала те ж визначення в інеті, багато працювала саме з літературознавчого боку... але там все якось розмито було. і занадто пафосно :)
ну, хто почне?

acid drinker
17.06.2006, 12:36
ну... не претендую на визначення, можу хіба окреслити трошки загального настрою. металево і електронно, коротше, кібер ;) + безнадія, полишеність, бардак /панк?/
у мене є друг, який іноді займається писанням отаких речей (і якому я заявила шо так, слухала, після чого довелося витратити тонну часу на лікнеп...:8), то я ше його посмикаю - може, признається...

Prim
17.06.2006, 23:49
Не можу дати чітке визначення, але враження одне є.
Можливо, то не рафінований кіберпанк, але щось в тому є - "Лабіринт Відображень" пана Лук*яненка. Мені дуже сподобалось. Душевненько. Готично.

Iryska
18.06.2006, 00:56
Можливо, то не рафінований кіберпанк, але щось в тому є - "Лабіринт Відображень" пана Лук*яненка. Мені дуже сподобалось. Душевненько. Готично.
:rolleyes: ага. я з цього твору і почала знайомство з кіберпанком. мені його мої ж власні студенти порадили. і турботливо книжечку принесли....
от з лабіринтів я і заблукала у коридорах кіберпанку.
до речі, саме враження мене і цікавлять... :rolleyes:

Iryska
20.06.2006, 11:47
Пропоную на розгляд наступну цитату з сайту http://studiamethodologica.com.ua/12/mastylak.php

Впровадження у всі сфери життя комп’ютерної техніки не могло не відбитися і на фантастиці. З’явився і новий вид фантастики - кіберпанк.
Кіберпанк - новий напрямок сучасної фантастики, котрий зародився у США у 80-х роках ХХ століття і має на меті відтворити віртуальну реальність, в координатах котрої і діють герої тієї чи іншої фантастичної історії. Природа цього явища близька не стільки літературній творчості, скільки електронній грі, де кожен має право вибирати свої правила та дії.

невже кіберпанк вимірюється лише електронно-віртуальною грою? невже це пряме наслідування гри у світі, де все компютеризовано? чомусь мені здається, занадто вузько взято :)

acid drinker
20.06.2006, 15:30
ноу вей... тобто та нє, кіберпанк таки замішаний на капутєрах, але ними не вичерпується...

Iryska
20.06.2006, 15:32
от і я про те... що поняття кібер не включає в себе однобоке юзання того, що ми бачимо на екрані.

Liet
21.06.2006, 02:38
ІМХО - це не кіберпанк. Це навіть літератуним твором назвати не можна. :bu: :nono: Лук"яненко просто вкрав сюжет і трохи переінакшив його на свій лад... :mad:

Iryska
21.06.2006, 09:58
ІМХО - це не кіберпанк. Це навіть літератуним твором назвати не можна. :bu: :nono: Лук"яненко просто вкрав сюжет і трохи переінакшив його на свій лад... :mad:
а в кого вкрав?
а щодо того, назвати літературним твором чи ні... поняття спірне...

Liet
22.06.2006, 10:30
а в кого вкрав?
а щодо того, назвати літературним твором чи ні... поняття спірне...
Це лише ІМХО. В книзі дуже багато ідентичних моментів з книгами і фільмами, що стосуються тематики кіберпанку. Занадто багато схожих моментів.

Iryska
22.06.2006, 10:35
Це лише ІМХО. В книзі дуже багато ідентичних моментів з книгами і фільмами, що стосуються тематики кіберпанку. Занадто багато схожих моментів.
тобто він понавитягував зі всього, що колись бачив і читав? maybe, maybe :p але в межах одного жанру воно часто перекликається, мабуть... досить важко придумати щось справді оригінальне. але тим, кому це вдалося, і дістаються всі лаври... і їх вже тоді наслідують... прикриваючись безсовісним плагіатом чи благородними алюзіями.
якщо бачив і читв стільки кіберапанку, то напиши, яки ти бачиш кіберпанк... :8

Ян Братенник
22.06.2006, 22:38
Лук'яненко - КІБЕРПАНК?! ПФА! Не смішіть мої капці! Це так - пародія радше аніж нормальний кіберпанк.

Кіберпанк - це агресивний літературний прорив за перших ознак кібернетичної та технологічної глобалізації - 70ті в Америці... Це жанр-вибух, жанр "ad marginalem": безднадія, рок, домінування інстинктів над розумом у нескінченно привабливій як на людські пороки клітці. Кіберспейс як Вільна Зона суспільного багновиння... Первинне - машинне. Людина - вторинна. Як одиниця, як цінність, як те, що існує. Хайтек - експенсивний, людське життя - копійки. "Працюй, вживай, сдохни". Безкольорове небо з прибитими до пилових наслоїв зірками. Морок. Сонце крізь напівтемряву марудного неба. Мурашник. Залізна Пустеля. Лайно... і... найбільш вірогідне майбутнє мешканців планети Земля.

Кіберпанк - це Тріїця: Гібсон, Рюкер, Дік. Все інше - від лукавого...

Непогана спроба була в Альохіна "Падшие ангелы Мультиверсума", але в нього вийшло, що сам сеттінг - кіберпанковий, але події та персонажі надто схиляються в бік класичної НФ...

Iryska
22.06.2006, 22:43
сподіваюся, ваші капці гарненько посміялися ;) ... але невже весь кіберпанк обмежується лише трійцею письменників??? ну і ще плюс-мінус Альохін?
а опис вийшов такий... ПАНКОВИЙ... особливо про багновиння...

Ян Братенник
22.06.2006, 22:55
сподіваюся, ваші капці гарненько посміялися ;) ... але невже весь кіберпанк обмежується лише трійцею письменників??? ну і ще плюс-мінус Альохін?
Фактично - так. Було дуже багато спроб, але Трійця - це більш ніж класика - це, фактично, увесь кіберпанк і є. Ще можна зазначити Брюса Стерлінга, але він дещо "вториннить" Гібсона.

Просто мушу порадити почитати "Нейромант" (в обов'зковому порядку), "Спалення Хром", "Джонні Мнемонік", "Готель "Нова Роза" Уільяма Гібсона (є й пізніші за часом написання твори, але вони трохи... блякліші за яскраве загниваюче барвотиння творів періоду 80х); Рюкера - все, що знайдете ;) та Філіпа Кіндреда Діка "Чи мріють андроїди про електроовець".

а опис вийшов такий... ПАНКОВИЙ... особливо про багновиння...
Ну дик - улюблений жанр! ;)
Я й сам намагаюсь такеє пописувати, але так - радше для себе, аніж до навіть уявного друку...

Iryska
22.06.2006, 23:31
Ну дик - улюблений жанр!
Я й сам намагаюсь такеє пописувати, але так - радше для себе, аніж до навіть уявного друку...
а чого ж так... а раптом буде четвірка кіберпанків... без плагіатів та повторів?
обовязково старатимусь прочитати зазначене у якнайкоротші сроки.
а може таки щось можна прочитати made by Ян Братенник?

Iryska
23.06.2006, 13:23
а мені все таки не дає спокою кількість авторів, які на думку Яна Братенника і становлять увесь кіберпанк...
ось списочок з сайту гарного. подаю мовою оригіналу. що на це скажете? там навіть є давно знайомий і улюблений Олдос Хакслі.

William Gibson
Neuromancer
Count Zero
Mona Lisa Overdrive
Burning Chrome
The Difference Engine
Virtual Light
Idoru
--------------------------------------------------------------------------
Bruce Sterling
Islands in the Net
Mirror Shades
Heavy Weather
Phillip K. Dick
Blade Runner
Do androids dream of electric sheep?
Neal Stephenson
Snowcrash
The Diamond Age
Interface (написано під псевдонімом Stephen Bury.)
Vernor Vinge
True Names
John Brunner
The Shockwave Rider
Stand on Zanzibar
F.E. Jones
Colossus
The fall of Colossus
Colossus and the Crab
Mel Odom
Lethal Interface
William C. Dietz
Legion of the Damned
Bodyguard
Aldous Leonard Huxley
Brave new world
Frederick Pohl
Man Plus

чесно скажу, я сама з того всього небагато читала.. хто читав щось, що може сказати? кіберпанк чи ні?

Девор
23.06.2006, 17:59
Про Гібсона я чув схвальні відгуки, але сумніваюсь що те прочитаю взагалі.

Iryska
23.06.2006, 18:07
Ну я теж сумніваюся, що наразі в найближчий час то все перечитаю. :p
я до того, що список виходить за межі "Гібсон, Рюкер, Дік"... та ще й Олдоса Хакслі приплели.. от я сиджу і думаю, чи вписується він в кіберпанк чи ні... :confused:

Девор
23.06.2006, 19:00
Судячи по назвах - так:)

Iryska
30.08.2006, 18:22
гарна стаття про кіберпанк на http://www.zhelem.com/ua/
правда, там як натискаєш далі, то кидає на різні ресурси про кіберпанк, здебільшого рос мовою. основна думка отих посилань - передана в статті.
уривки-цитати
суміш кібернетики, що раніше була привілеєм тільки багатих верств суспільства, і панка - культурного прошарку кінця 70-х і початку 80-х. Кібер і панк - два раніше несумісних поняття, бо технології часто розглядались як інструмент утиску нижчих класів з боку вищих. Кіберпанк - апофеоз постмодернізму, техносвітогляд, на основі якого можливо створити світ із власної уяви. Якщо абстрагуватися від філософії, то можна стверджувати, що кіберпанк - це стиль життя...

Термін кіберпанк придуманий письменником Брюсом Бетке, що у 1983 році опублікував однойменне оповідання. Кіберпанк, як жанр твердої фантастики, був фактично заснований на початку 80-х років минулого століття проживаючим в Канаді письменником-фантастом Вільямом Гібсоном. Після видання роману «Нейромант» (1984р.) Вільям Гібсон визнається літературним лідером жанру. Кіберпанк з’явився в значній мірі на противагу так званій "гуманістичній фантастиці". В основному добутки кіберпанка орієнтовані на молодіжну, протестну аудиторію. Загальна особливість кращих творів жанру полягає в тому, що втілений у них художній світ є технологічною утопією (як у добутках стимпанка) або антиутопією. У світі кіберпанка високий технологічний розвиток найчастіше сусідить із соціальним розшаруванням, убогістю, безправ’ям, вуличною анархією в міських нетрях. Після ряду комерційно успішних екранізацій образи і мотиви кіберпанка отримали розвиток у кінематографі, альтернативній музиці, графічних добутках (особливо аніме) і в комп’ютерних іграх. У зв’язку з цікавістю масової аудиторії до альтернативної історії останнім часом свої позиції зміцнили автори стимпанка. Нині менше поширення мають такі відгалуження жанру як кібертреш і нанопанк. Під останнім маються на увазі добутки літератури і живопису, присвячені соціальним аспектам застосування нанотехнологій. У нанопанку розглядаються можливості маніпуляції матерією на молекулярному та атомарному рівні, у тому числі створення речовин із програмувальними властивостями («розумна матерія»). Показуються перспективи і небезпеки, зв’язані із застосуванням програмувальних молекулярних пристроїв-нанороботів і т.зв. збирачів матерії, що займаються нанопродукцією матеріальних макрооб’єктів...

шукати в новинах за 04.07.06

Vivisektor
31.08.2006, 10:25
Ги, хтів про альохіна сказати, але вже й до мене встигли. :) До речі, сам Леонід активно заперечує свою причетність до кіберпанку. І "Падших ангелов мультиверсума" за кіберпанк не вважає. :) Ще до речі, в продажу його не знайдеш - тираж закінчився (знаю точно, бо шукав. В Москві нема зовсім, на околицях ще може зустрітись. От у нас, у Львові мені дві пощастило знайти, які я автору на його прохання і відправив. У Харкові бачив в магазині Букс), але є на фензині в електронному вигляді. А для особливо зацікавлених по книзі є настольна забавка. :)

Iryska
31.08.2006, 11:38
так як можна отримати електронний варіант?

Vivisektor
31.08.2006, 13:02
Взагалі-то це контрафакт... Та, з огляду на неможливість дістати легальну копію... А також на те, що про піратську копію на фензіні мені сам автор і сказав - на кшалт, крадуть, значить круто :) , думаю, великого зла не буде. :)
http://fenzin.org/book/6055

Iryska
31.08.2006, 13:32
ги...
дякую....
а що, там заборонено книги брати?
чи тільки певним людям мона - а решта контрафактує????

Vivisektor
31.08.2006, 14:55
Чого деяким? Усім. :) Фензін.орг - бібліотека відсканованих книг. Піратських. Що ж тут незрозумілого?

Iryska
31.08.2006, 15:31
тепер - зрозуміло.
а що ще кіберпанкового порадите?

Iryska
01.11.2006, 14:33
http://ukrcenter.com/library/read.asp?id=5772
джонні мнемонік уільяма гібсона - УКРАЇНСЬКОЮ

Авітенцій
03.11.2006, 22:30
Взагалі-то це контрафакт... Та, з огляду на неможливість дістати легальну копію... А також на те, що про піратську копію на фензіні мені сам автор і сказав - на кшалт, крадуть, значить круто :) , думаю, великого зла не буде. :)
http://fenzin.org/book/6055

Дякую.
Вперше дістався літер в напрямку кіберпанку.

Iryska
05.11.2006, 12:17
і як враження?

Snowman
06.11.2006, 14:00
Кіберпанк мертвий. Брюс Стерлінг прекрасно це описав у однойменній статті.
Зараз він залишився як література для технофанатів - таких, як я. До речі, багато хакерського жаргону виросло із книг Гібсона (при тому, що Гібсон в залізі не спеціаліст:)).
Чому цей жанр помер? Бо всі автори після Гібсона, Стерлінга та Рюкера описували антураж (шкіраний одяг, амфетаміни та нейроімплантанти). А так помирає люба література.

Авітенцій
06.11.2006, 23:51
і як враження?

Для початкового ознайомлення з цим напрямком - неприємні.
Якось сухо. Наче живемо в час, який розмальований Голлівудом. При тому, є випадки, але не такі вони чопорні.

Але, робити висновки ще рано, бо один автор не відповідає за інших.

Stalker
14.11.2006, 13:46
Кіберпанк це жанр, твори в якому, так чи інакше повязані з світовою мережею Інтернет. Інколи читається цікаво, але увесь час читати книги в цоьму жанрі важко, бо вони досить однотипні (специфіка жанру). Проте особисто я час від часу з задоволенням чтаю книги цього жанру.

Snowman
14.11.2006, 15:24
2 Stalker
Щось твоє визначення дещо розбігається із розумінням Стерлінга:) А я йому довіряю більше. Я виріс на цій літературі. Також не згоден із виразом про однотипність. Вищезгаданий Стерлінг, Гібсон, Рюкер та Дік аж ніяк не однотипні. Однотипні ті, хто зараз пробують оживити мерця, описуючи не літературу а антураж. Що трапились, нажаль, не тільки із кіберпанком.

Stalker
14.11.2006, 16:17
Сперечатись не буду, бо я не спеціаліст. Але це моя думка, бо я переважно читаю сучасну літературу.

Iryska
14.11.2006, 16:27
2 Stalker
Щось твоє визначення дещо розбігається із розумінням Стерлінга:) А я йому довіряю більше. Я виріс на цій літературі. Також не згоден із виразом про однотипність. Вищезгаданий Стерлінг, Гібсон, Рюкер та Дік аж ніяк не однотипні. Однотипні ті, хто зараз пробують оживити мерця, описуючи не літературу а антураж. Що трапились, нажаль, не тільки із кіберпанком.
а за розумінням Стерлінга - яке визначення?

Stalker
15.11.2006, 13:13
а за розумінням Стерлінга - яке визначення?

я теж не проти прочитати думку Стерлінга :aga:

Snowman
20.11.2006, 14:07
http://www.lib.ru/STERLINGB/statxq.txt

Cured
03.05.2007, 03:09
Кіберпанк - це Тріїця: Гібсон, Рюкер, Дік. Все інше - від лукавого... + Michael Swanwick "Vacuum Flowers", "Stations Of The Tide", "The Iron Dragon's Daughter"...