Показати повну версію : Питання актуальності Кобзаря
Вибачте за мій анти націоналізм—Шевченко, поет минулого…так якого він став в нас культом, культ людини, що має властивість швидко поповнювати свої ряди…на цей раз вже Папа, але про це не буду.
Так, твори Тараса Григоровича пробивають в наших душах рани спогадів минульщини, але слідувати його порадам не можливо(вже ж пробували, не вдалося), вони відстали від проблем наших-сьогоднішніх. Якби він жив зараз, то б не здобув такої популярності і вірші його б слабо виблискували серед масового літературного непотребу. Самі б його і спаплюжили, називаючи Шевченка—графоманом! Самі ж ми графомани постійно і всюди. І коли беремо, щось на зразок опису нашого життя, то називаємо це—графоманством, візьмемо ж повну утопію, теж полетить до графоманства. Боляче нам читати наш життєвий театр, що складається лише з душі праведної, серця чистого… Й тому створюємо чорнушні сайти, в яких називаємо себе НЕЛЮДАМИ, НЕЧИСТЮ і робимось тваринами, які слабо огризаючись скавулять від власного безсилля, чекаючи грому божого, що відіб*є в наших серцях єдиний ба-бам!!! Брєєєєєєєєд!
Фух, і просто хочеться спокою…і так ми вмираємо, в тиші, на дискотеках в пошуках екстріму…та вступіть в якусь церкву, якщо хочете бути екстремалами, перестаньте бути атеїстами і зрозумійте нарешті, що єдине, що нас врятує, це космічний корабель і відкритий космос… блін…
:(
Алекс Пелагин
27.07.2005, 12:47
О! Ще одна людина бухнулась в депресняк...
Шевченко був генієм тоді, в свій час, писав тоді, в свій час. Писав про проблеми СВОГО часу, і тоді в той, СВІЙ, час був відомим. Для кожного часу знайдеться свій шевченко. А того, що був, не требя тягнути з собою у космос - він там не допоможе. Він - пророк для селян у часи кріпосництва. Тому перемивати йому кістки зараз, мол "а шоб він зробив, якби був, як ми зараз? А шо, слабо йому було б?" - не думаю, що варто. Якби він міг шось зробити зараз, він би зараз і народився. Отак.
P.S. Я тут вступив до Універу на Психологію та Аглицький. Якшо протримаємо зв"язок хоча б рік, я вивчу шо-небудь про психів, і покажу вам кузькіну мать! Всіх буду витягувать на світ божий, на морозець бадьорячий!!! :))
депресняк, депресняком, а от це я написав в 10 років...
Freelancer
27.07.2005, 17:17
депресняк, депресняком, а от це я написав в 10 років...
А зараз тобі скільки?
ЗІ. Зараз взнаємо скільки може тривати депресія :)
Полностью согласен с тобой, Девор, нечего делать из мухи
слона, в данном случае Шевченка. Не то чтобы Шевченко был
мухой, но этот культ "кобзаря" меня самого достал не скажу за что.
Как Ленин, мля. Фридрих Энгельс, ё моё.
И Девор, не слушай Пелагина. Во-первых, он учится на психолога, а
еще хочу учится на психиатра, так что я круче. Потом, ты верно
подметил всю ту пустоту нашего с вами общества - абсолютно
ничего для души, всё для тела и только для тела! Культ тела!
Но, я думаю, Девор, я смогу помочь тебе найти самого себя. Бесплатно.
Дякую за підтримку:(.
а чи багато у нас з*явиться символів?! он! Папа Іоан. Тут його вже святим робити хочуть(поляки).. :mad:
Алекс Пелагин
28.07.2005, 18:16
Клевер: Це ще можна подискутувати, хто круче: психолог чи психіатр. Якщо захочеш, я тобі потім розкажу, у чому різниця, і хто для людини більш корисний, не будемо робити оффтопік тут.
Девор: Я все одно думаю, що в тебе тоді був депресняк, а Шевченка не слід витягувать з труни і потрошить, ніби він зараз шось накоїв. Тоді він зробив все, що мав зробити, допоміг людям жити і виживати. Я не роблю з нього культ, просто я вважаю, що він в той час, коли був потрібен. А зараз, коли він не потрібен, він і не живе.
Папа Іоан - це ж той, шо окочурився недавно? Ну, наскільки я знаю, він дуже багато хорошого зробив, так шо поляки можуть хотіти зробити його святим - ім є за шо. А ти можеш не хотіти - вони ж до тебе не лізуть.
(в мене тут тема перегорнулась зліва-направо, у кого так буде - спробуйте написати швидку відповідь! Який то прикол!)
Безсумнівно, як я вже зазначив у своєму часі -- Він Хтось. Шевченко-- як книжка з історії, чим більше читаєш кобзаря, тим більше розумієш його час.
Культ його -- це жахливо! Гурт божевільних живих кістяків, які зачитують на площах його вірші -- ЦЕ КАТАСТРОФА!!!
І коли саме його віші, стають жертвою політики - ЦЕ ЩЕ ЖАХЛИВІШЕ!!!
Хіба я не правий?
tysovska
29.07.2005, 14:20
Хлопці, підростіть трошки! Смішно слухати ваше дітвацьке базікання! Маяковський теж скидав Пушкіна з "парахода современности" - ну то й що?
Знаєш, легко називати когось недоростками, просити дорости і так далі…
А людина, як писав Ошо, не стоїть на місці.
Власне наш дискут є тим, що нас обурює і водночас надихає…
І тільки тому, що це Шевченко, не можна так просто прикривати болючі теми… можливо й не болючі, а як раніше писав: обурливі.
Mercenary
05.08.2005, 17:05
Хлопці, підростіть трошки! Смішно слухати ваше дітвацьке базікання! Маяковський теж скидав Пушкіна з "парахода современности" - ну то й що?
Браво, колего! :o
Скидати не треба: до музеїв їх!
До мавзолеїв і хрестоматій! :cool:
А нам - своє робить: сучасну літературу!
Класиків багато (мало не сказав:"Їх не подолати!"), вони -фундамент,
а робити треба своє - нове, більш сучасне, майстерне.
Сама не далеко відійшла від дитячого віку, але підтримую на всі 100%!
:mad: Блін, циркачі якісь ви. Бавитесь в дорослість? Так? А тепер скажіть межу переходу бо гублусь у своєму віці!:mad
Може, я і бавлюся, а от Мерсенера і Тисовську я б на твоєму місці в цьому не звинувачувала.
Оголошую попередження за офтоп і неповагу до співфорумчан.
-----------
А Шевченка все ж варто поважати. Але не створювати культ (зрештою, цей культ був створений штучно за радянських часів).
Щодо неповаги:
Знай, модератор - редагувати чужі пости - підло і низько і виправлення назви до цього відносяться!
--------------------------------
О! точно, нарешті, зараз буду вас уламувати! власне радянські часи, а хто?! кістяки!
Mishel_1968
29.03.2007, 13:50
А я Шевченка читаю маленькими порціями... Бо дуже тяжко. В нього що не вірш, то крик душі. Відкрита рана...Тому він графоманом не був і не буде, навіть на тлі сучасних "поетів"...
і поборником за незалежність україни не був,і людям у свій час нічим не допоміг(навіть сестер з кріпацтва не напрягся витягнути),просто писав собі віршики ДЛЯ СЕБЕ,і на символ україни не претендував.картини в нього,до речі,кращі значно за вірші.а вірші цінності представляють мало,як художньої,так і смислової.тут фактор такий:треба було у свій час з когось зробити ідола,от і зробили...а шевченко ХУДОЖНИКОМ був
Читала і сміялася крізь сльози. :( От ніби те, що Шевченко був ХУДОЖНИКОМ, заважає йому БУТИ і ЛИШАТИСЯ ПОЕТОМ.
Не мають художньої цінності його твори - для вас? Ну то не читайте! Бісить він вас, як Маркс і Лєнін - те саме, не зважайте. Використайте вільний від читання поезій "не-поборника за незалежність України" (с) час на вивчення української мови, бо фраза "вірші цінності представляють мало" ріже мені вуха, очі й душу. :bu:
Вибачте, що критикую прилюдно, але якщо ви не відмовляєте собі у цьому праві і в цій категоричності, то і я, гадаю, маю рівні із вами права.
Згодна з пані Тисовською. Дитячий садок на природі. Самоствердження шляхом заперечення авторитетів. :mad: Нудно, цілком прогнозовано і нецікаво.
Пішла перечитувати "Розриту могилу" та "Суботів". У світлі останніх подій і останнього ж допису щось захотілося...
не заважає,звісно,але,як то кажуть,однією попою на двох стільцях не всидиш.:bu: ви бачили картини шевченка?за них його варто поважати!
для самоствердження мені не потрібно нікого і нічого заперечувати,а от на власну думку,маєте рацію,кожен має право(ооооооох!перепрошую за тавтологію!!!:8 ).
а як що не так із стилістикою,то вже пробачте філолога іноз.мов....
Cleric_Preston
29.03.2007, 19:23
Між іншим, перегляньте Кобзар і занотуйте, скільки ви знайшли абсолютно однакових рядків і взагалі рим. Шевченко дублював сам себе.
а як що не так із стилістикою,то вже пробачте філолога іноз.мов....
Філолог іноземних мов? Ох, гріхи наші тяжкі...
2 Cleric_Preston:
"Шевченко дублював сам себе". (с)ї
Справді?! О, який жах!!! І що?
Andrij.7
29.03.2007, 21:38
.....Шевченко, поет минулого…називаючи Шевченка—графоманом…:(
Нє, дЄВОР, це ти графоман без майбутнього... Що, курва лаври бУЗИНИ спокою не дають???
Було б цікаво, тебе відправити зараз служити в Казахстан років на 20, а потім подивитися на тебе розумного....
ПиСи. Купи гєрича і задвинься нах..., раз у тебе депресія... олігофрен :cool:
Aureliano
29.03.2007, 22:51
Мне кажется что творчество Шевченко надо отделять от культа его личности который наблюдается в последние годы - когда бывшие партийные работники со скупой слезой на щеке возлагают к его памятнику венки и говорят при этом красивые слова. Безусловно поэзия Т.Г. - как и любое тволрчество не может нравиться всем, но в ней определенно есть душа...
Мне кажется что творчество Шевченко надо отделять от культа его личности который наблюдается в последние годы - когда бывшие партийные работники со скупой слезой на щеке возлагают к его памятнику венки и говорят при этом красивые слова. Безусловно поэзия Т.Г. - как и любое тволрчество не может нравиться всем, но в ней определенно есть душа...
От власне. Підпишусь під кожним словом. Душа - це те, що абсолютно точно є у творчості Т.Г., і чого бракує багатьом сучасним митцям, не лише літераторам. Для них душа - це "банальщина, любов-морков, солодкі шмарклі, квасний патріотизм", і т.д., і т.п. А як на мене, душа, вкладена у творчість - це те, що не боїться Часу. І що б не намагалися потім зробити із спадщиною Кобзаря, які б ікони з нього не ліпили, яким би бетоном не заливали його поезії, але він, безумовно, Поет. На мене якраз такі вірші і справляють найбільше враження - зовні прості, але неймовірно потужної енергетики, щирі та справжні. З цієї ж причини я люблю Роберта Бернса.
Додам іще, що в 5-му класі я Шевченка не розуміла. Мені подобалися його пейзажні речі - "Тече вода з-під явора, та попід горою", та й усе. А потім я виросла. І коли мені дуже зле, я перечитую О’Генрі. А коли дуже-дуже зле - Кобзаря.
Veronika Pyatnitskaya
30.03.2007, 15:48
Мені здається, що за останні роки з Т.Г.Шевченка зробили культ чи ікону так би мовити... Але це може не зовсім правильно... Думаю, що він був звичайно, дуже талановитою, геніальною людиною, але не треба його возносити до небес... Деякі люблють його перечитувати і вчити його поезіїї, а деяким може він не йде на душу... Смак у кожною людини дуже особистий...
Філолог іноземних мов? Ох, гріхи наші тяжкі...
це до чого, не розумію? за відсутності аргументів доколупуємось до дрібниць?
Авжеж Кобзар актуальний, якщо на нього досі такі наїзди.
Cleric_Preston
01.04.2007, 00:32
Справді?! О, який жах!!! І що?
а те, що фантазії вже не вистачало.
Блукаюча Вода
01.04.2007, 18:33
ось нещодавно довго стояла і дивилась на пам'ятник Шевченку. у голові постійо крутився "Тарас Григорович Шевченко.." Жадана, а от згадати повністю хочаб один вірш Кобзаря та к і не змогла:( ех, соромно..
Andrij.7
02.04.2007, 22:24
ось нещодавно довго стояла і дивилась на пам'ятник Шевченку. у голові постійо крутився "Тарас Григорович Шевченко.." Жадана..
шева показує капіталізму фак...
)))
Veronika Pyatnitskaya
03.04.2007, 10:12
Та насправді він нікому нічого не показує... У нас вже і є тут капіталізм...
Шевченко мене не цікавив раніше. Але вже після інституту рік тому потрапив до рук Кобзар і, скажу вам, книжка сильна. Я почав розуміти його, мабуть досягнувши певного рівня розвитку. Для сучасної урбанізованої людини він, скоріше за все, залишиться чужим. Я сам з маленького міста, часто їздив по селах і відчуваю, що душа України- село найкраще духовно сприймається через поезію Шевченка і навпаки. Можна називати це шароварщиною, хуторянством чи ще як- мені байдуже.
Те, що він актуальний свідчить одна книжка, яка висіла у вікні бібліотеки Мошкова "Шевченко отец укр. национализма", де автор безглуздо порівнював начебто депресивні твори Шевченка з начебто життєрадісними творами Гоголя. Розраховано на людей, які не читали або не зрозуміли (як багато хто з учасників форуму) ні того, ні іншого. Але ж хтось це замовив.
Mercenary
13.04.2007, 00:45
Девор знов зазвіздячив якусь провокацію. Дитина з літературної родини, він не може не розуміти, чим є "Кобзар" для нашого народу.
І ким є Кобзар для нації.
Як каже моя начальниця, "це не обговорюється"! :)
Девор почав цю тему ще 27.07.2005. Думаю, що зараз він трохи подорослішав і свою думку вже змінив. На жаль, він давно сюди не заглядав. Було б цікаво почути, що він зараз може сказати про Шевченка.
Джерельце
13.04.2007, 17:20
А що казати про Шевченка? Ті охи-ахи, що створюють навколо нього - це жах. І його треба викорінювати. Адже про Шевченка як про ЛЮДИНУ, МИТЦЯ вам не розкажуть у звичайній школі. Там суцільні ахи-вздохи про його геніальність. Сперечатися не буду - він дійсно геній. Але чому у школі тре вчити "Садок вишневий коло хати", а не "Суботів"? Бо весь цей культ спрямований на знищення Шевченка, а не на його популяризацію. На жаль :(
Для себе відкрила Шевченка, прослухавши пісні на його слова гурту "Кому вниз". Після цього "Кобзар" на одному диханні прочитала. :)
Nike_Велес
10.05.2007, 14:21
рядки з Кобзаря:
"цар цвенькає; цариця-небога,
як опеньок засушений,
худа..." і т.д.
Та за такі слова- образу "помазанців божих" не тільки цар Микола Палкін, але й, схоже, супермодератока Ейсід_Дрінкер упекла би Шевченка на заслання без права "пісать і малєвать"... історія повторюється, щоправда, тут, як і вимагається законами жанру, у вигляді фарсу... я повернувся з опали-заслання-забанення... бугога
Перечитують заслиненими пальцями "Кобзаря"... Не я сказала, здається Грабович написав. Я тільки з ним погоджуюсь, бо інакшої рефлексії всі оті страшенно мудрі дописи не викликають.
Ну, чого пристали до Шевченка?
Чи так цікаво комусь запізніло (в пострадянські часи) скидати маски з облич? Ті ж маски були для тих, хто за ними нічого іншого і не бачив, ну, чи не хотів бачити...
А ось і я. Погоджуюсь, що впоров дурну провокацію, та заки живемо, доти мудрішаємо =).
Дійсно, відповідно за якихось два роки присвійна ненависть до націоналізму зникла. Вже якось язик не повертається називати Шевченка шароварщиною і примітивізмом, мабуть, спеціальність "історія" на мене так подіяла=)
Просто скажу - часом народжуються люди, які з*являються на світ на кілька століть швидше запланованого і це біда всього людства, яке не встигає за ними. Та чи були б вони (назвемо їх "велетами") такими в час належний їм? Відповідь - ні.
Mercenary
21.05.2007, 12:50
Ти дійсно став дорослішим.
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008