КПК

Показати повну версію : Про сутність..

Девор
27.07.2005, 12:13
Спинити серце, як годинник,
І в тишині свого єства
Збагнути: що в тобі, людині,
Від звіра і від божества?
Твоя душа, як тінь кентавра,
Злетить і кане в непроглядь,
З чолом, де випечені тавра
Старезних присудів, проклять.

Як ми сотворені недбало!
Чи, може, наша в тім вина?
Чи в Бога глини бракувало
І він ліпив нас із багна?

Про сутність, духовну природу людини можна написати короткий вірш або ж присвятити їй тисячі і тисячі томів досліджень. Зрештою, вони вже створені нашими попередниками – письменниками філософами, богословами, науковцями. Але людство продовжує вивчати себе під мікроскопом самопізнання, зіштовхуючись з новими несподіваними проблемами та загадками. І ця спрага самопізнання, мабуть, так і не буде ніколи погамована. Бо ми – не статичні, ми змінюємося повсякчас, то піднімаючи себе до рівня божества, то раптом провалюючись у безодню дикунства.
“Хто я? Як я маю прожити це життя? Що залишу після себе?” – ці питання ставила і досі ставить перед собою кожна мисляча людина. Часом, аби відповісти на них, нам бракує цілого життя. І годі віднайти ці відповіді тільки у мудрих книгах.
Іноді мені здається, що вони закодовані у мерехтливих візерунках сузір’їв. Тому я з дитинства закоханий у зоряне небо. У місті його краса пригашена світлом ліхтарів. Але попри це Всесвіт щомиті вдивляється в нас. І в нього по-батьківськи теплі очі…
Василь Терещук

Мелькіадес
25.08.2005, 10:41
Правильні думки! Якщо такі думки в людині присутні, вона зазвичай знаходиться ближче до Бога, ніж сама про це здогадується. Якщо намагається збагнути, хто ми і звідки, - це класно!

IRENKA
10.07.2006, 19:42
Найпростіші питання - найскладніші насправді. Де ти народився? Де твій будинок? Що ти робиш? Куди ти йдеш? Думай про це зрідка, і постеж за тим, як твої відповіді змінюватимуться.

от так от

Prim
10.07.2006, 19:50
Все це, звичайно, добре...
Але не варто також забувати і про те, що людина - це тварина в першу чергу.
Бо треба завжди пам*ятати хто ти є насправді і не обманювати себе. Тоді все буде добре.

X_EMO_I'mOFucknK
10.07.2006, 23:49
Ооо так, ми не тварини, а хто жми, всі наші емоції і дії можна легко пояснити інстинктивно бо ми з вами з плоті, а нез кучки глини!!!

RockerША
11.07.2006, 00:21
Що то взагалі сутність? Для кожного з нас? Кожен вважає по-своєму, як прийшов у цей світ. Теорія Дарвіна - штука цікава, те що нас завезли інопланетяни здається нереальним і таємничим, те що від Бога...а хто бачив його насправді, щоб казати що він є?
Моя сутність - це я сама, така, якою я сама себе роблю, я створюю свою сутність без сторонньої допомоги.

EMO girl
11.07.2006, 00:22
Ну, у кого емоції природні, а у кого ретельно заплановані заздалегідь. :mad:
Але погоджуюсь з тим, що не тварини ми! Не тварини! :nono:

IRENKA
11.07.2006, 00:31
Ага ми тварини, і в кожному з нас сидить звір :aga:

Prim
11.07.2006, 00:33
Не тварини? Хм...
У тебе немає інстинктів?
Ти звертала іноді увагу на свої думки весною?
Отож. Ми - тварини. Цим пишатися не треба. Це треба контролювати.
У нас є перевага перед іншими тваринами - розум. Здатність мислити. Саме це дав нам Бог і ми не можемо це відкидати.
Але ми таки тварини.

X_EMO_I'mOFucknK
11.07.2006, 12:23
Не бОГ а природа!!!
Вам написали книжку і ви поввірили, а що ж какзти про фєнтезі, може їого знайдуть через 5000 років, і подумають шо воно так і було!
Да ну, ви читала як хтось*не памьятаю* виклали розповідь про Хенка?
От там здается усе ясно написано.
Якщо хтось скаже що в бОГа треба вірити бо треба хочаб у щось вірити, то скажу так, ми з вами язичники, і якісь*всі знають які* політики намудрили і вирішили зробити народові гірше*як завши*.
Тому я рахую що можна вірити хоч у матрицю, але не кричатит що бОГ зліпив нас з гліни і ше якогось лайна!

JAA
11.07.2006, 13:48
Не бОГ а природа!!!
...про фєнтезі, може їого знайдуть через 5000 років, і подумають шо воно так і було!.. :aga:

Недавно знайома розказувала про думку, ні, швидше віру, в те, що кожна казка, щось фантастичне - не просто творча фантазія, а спогади з минулих життів. За цими ж віруваннями колись люди вміли, забажавши цього, ставати легкими, як пір"їна, і злітати або ж робитися важкими, як гора, і не зрушити з місця, ну й ще багато чого такого. Наклавши зміст казок на такі можливості, вони створюють власний досить аргументований світ. Виходить ще одна казка, яку більшість із тих, хто сприймає, розуміють буквально. А як на мене, то це слід сприймати як метафору.
Для мене сукупність усіх метафор різних релігій і є сутність людини. А щодо того, чи ми тварини, то це дивлячись що розуміти під твариною.
Це щось на кшталт того, що коти об"єдналися б і мудрували: ми не тварини, ми - КОТИ! :)

Prim
11.07.2006, 14:43
Не бОГ а природа!!!
Це лише твоє ІМХО.
У кожного своє бачення.
Це щось на кшталт того, що коти об"єдналися б і мудрували: ми не тварини, ми - КОТИ!
Я про те ж і пишу :)
спочатку ми - тварини, а вже потім - люди (чи як там нас називають)

EMO girl
11.07.2006, 21:16
Не тварини? Хм...
У тебе немає інстинктів?
Ти звертала іноді увагу на свої думки весною?
Отож.

Вибач, але я щодо моїх думок навесні ти не правий, доречі, спостерігала тенденцію у своїх друзів: навесні не про те думаємо, до того ж, повір, це не від пори року залежить, а лише від кожної окремо взятої людини!
Окрім того, це доказ того, що ми тварини!

Aureliano
11.07.2006, 23:21
человек отличается от остальных животных лишь наличием воображения... мы способны представлять себе другие миры и выдумывать смысл жизни, воображать то чего никогда не существовало и с чем мы не сталкивались в реальной жизни - например Бога... Один биолог сказал что в сущности человек - это не более чем обезьяна больная шизофренией, быть может в чем-то он и прав - ведь гипертрофированное воображение у людей приводит к появлению гениев, а у обезьян оно вероятно привело к появлению Homo Sapience... И в конце концов фантазия, которую мы также называем творческим началом приводит к появлению цивилизации - пардоксу который проявляется в том что творческий гений отдельных личностей двигает вперед прогресс всего человечества...

Prim
11.07.2006, 23:30
Вибач, але я щодо моїх думок навесні ти не правий, доречі, спостерігала тенденцію у своїх друзів: навесні не про те думаємо, до того ж, повір, це не від пори року залежить, а лише від кожної окремо взятої людини!
:)
Та ні. На біологічному рівні немає різниці між людьми.
Ось приклад:
органзіми всіх здорових чоловіків налаштовані на здобуття здобичі та на завойування життєвої території.
органзіми всіх здорових жінок налаштовані на народження дітей, себто продовження роду.
це - найперший доказ
Окрім того, це доказ того, що ми тварини!
а я про що?

X_EMO_I'mOFucknK
11.07.2006, 23:33
Коротше кажучи про шо я хтів сказати, сказав ЖАА, він правильно каже, як не один раз атеісти казали, що Білія і всі її адони і патчі, то є матриця нашого життя, тобто нам розповідають як треба себе вести щоб було гарно, і як ми діемо у тих чи інших ситуаціях, а ше то прикольна книжка, як то кажуть перша проба пера людства, коли не було прав на потент=)
2ЕМО гьорл, смішно, ви самі собі то шифруете, і ти не можеш казати про друзів, бо ти не можеш зазирнути їм у голову, особиство твоїому викладу думок теж не можна вірити, адже навіть зараз заради того щоб привернути увагу, чи просто в тебе їде відповідна реакція на події, щоб заперечити сказане Прімом, доречі це частина флірту, так що, як я завши говорю, нічого не буває просто.
А те що люди кажуть, то рідко у них у голові.

Prim
11.07.2006, 23:37
Це і відрізняє нас від тварин.
У нас є хитрість. У нас є розум. У нас є вибір.
Але так само від тварин у нас є сила, потужність, спритність, інстинкти.
Якщо це поєднати, ми станемо найрозвинутішою цивілізацією у Всесвіті.

X_EMO_I'mOFucknK
11.07.2006, 23:41
Загнув ми не єдині цссссс....
*шепоче* вони нас можуть почути...

Aureliano
11.07.2006, 23:46
Це і відрізняє нас від тварин.
У нас є хитрість. У нас є розум. У нас є вибір.
Але так само від тварин у нас є сила, потужність, спритність, інстинкти.
Якщо це поєднати, ми станемо найрозвинутішою цивілізацією у Всесвіті.

У животных тоже есть хитрость и разум, правда нет настолько развитого воображения как у человека...

Prim
11.07.2006, 23:51
Загнув ми не єдині цссссс....
*шепоче* вони нас можуть почути...
Принаймні дуже егоїстично вважати, що у Всесвіті ми єдині.
У животных тоже есть хитрость и разум, правда нет настолько развитого воображения как у человека...
Погоджуюсь. Але хитрість і розум у нас (завдяки уяві) більш розвинені, ніж у тварин.

JAA
12.07.2006, 15:43
Ми здуріли б, якби не могли собі пояснити, що з нами відбувається, от і втискаємо все в поняття ("тварини" - "не тварини"). Ми так любимо істини в останній інстанції. І навіть уявити собі не можемо, що тим, хто не люди, теж може вистачити свідомості мати свого Бога. Бог - це ж не обов"язково той, до кого треба ходити в храм і кого боятися. Бог - це пояснення існування. (2 X_EMO_I'mOFucknK: я говорю НЕ З ТОЧКИ ЗОРУ АТЕЇСТА, я ВІРЮ В БОГА, але не визнаю віру як табунність. І ще, це "ЖАА" читається як "ЙАА" ("я" тобто) :)

А ще я так розумію, ми з"ясовуємо, що вище: інстинкти чи дух? А може дух - то видозмінена форма інстинктів?
І, знову ж таки: сидять собі по підвалах коти і сперечаються про роль інстинктів у розвитку котячої цивілізації. Тільки що там не кажи, а весною коти - як коти (і люди також) :rolleyes:

EMO girl
13.07.2006, 01:07
Або ж, як я розумію, ми рідко кажемо те, що насправді в голові.

А на чорта тоді взагалі цей форум, я ж все одно не скажу того, що у мене в голові, чи не так?

Verba2006
13.07.2006, 02:53
[QUOTE=Prim]:)
Та ні. На біологічному рівні немає різниці між людьми.
Ось приклад:
органзіми всіх здорових чоловіків налаштовані на здобуття здобичі та на завойування життєвої території.
органзіми всіх здорових жінок налаштовані на народження дітей, себто продовження роду.

На біологічному рівні - аякже, всі ми створені з глини, як і тварини... Але особистості підіймаються все ж вище.
Я, ще коли вчилась в ветеринарному, зачудована була, наскільки між нами - люди: тварини - спільного багато. Це не так зле, як здається. Якщо справлятись зі своїми інстинктами... Але деколи дивно, наскільки люди, у своєму збоченстві, можуть бути гіршими від тварин.

Sun_4ever
14.07.2006, 15:53
На біологічному рівні - аякже, всі ми створені з глини, як і тварини... Але особистості підіймаються все ж вище.
Згодна. Не варто зводити дискусію, до того що сутність людини то тваринна річ. Поясніть тоді звідки у нас стільки індивідуальностей, стільки особистостей, геніів, в кінці кінців стільки характерів? (Взяти, наприклад, близнят- анатомія, зовнішність ідентична, але характер, життєві орієнтири і т.д.)
Бо казати "тварина"- то перетворювати людину просто в індивідуум, представника роду, як зараз модно казати Homo Sapiens Sapiens.Тож давйте говорити не поверхнево, а трохи глибше. Сутність людини в кожного своя, не треба чесати вісх під одну гребінку. І як на мене, це те, що всередині людини. (ну, звісно, то після прийняття факту, що ти народилась людиною )
А у кого що всередині, те нас і вирізняє. Пляс начинка духовна із поглядів, смаків, цілей, світогляду, релігії. Людина то чаша.

acid drinker
15.07.2006, 19:00
А на чорта тоді взагалі цей форум, я ж все одно не скажу того, що у мене в голові, чи не так?а просто так, повимахуватися... взагалі, а голова навіщо?;) все одно думає населення іншими частинами тіла, якшо вірити тому, шо навколо відбувається...

EMO girl
15.07.2006, 21:39
все одно думає населення іншими частинами тіла, якшо вірити тому, шо навколо відбувається...
Хе, що правда - то правда! :aga:

Prim
15.07.2006, 22:17
Поясніть тоді звідки у нас стільки індивідуальностей, стільки особистостей, геніів, в кінці кінців стільки характерів?
А звідки ти знаєш, що у тварин немає цих індивідульностей?
У них так само є характери і тп.
не треба чесати вісх під одну гребінку
ніхто і не намагається нікого "чесати"...
ми ж і собак та котів не так вже і часто чешемо під одне - "Яка гарна та розумна кицька у тебе! А моя дуже вередлива, всі фіранки подерла".
Трохи просто, але суть, сподіваюсь, ви вловили.

Sun_4ever
15.07.2006, 22:56
ну, якщо хочеться порівнювати себе з тваринами... Згодна, є дуже розумненькі, як дельфіни... Але то не містить всю сутність людини, то лише частинка, що лежить на поверхні
А звідки ти знаєш, що у тварин немає цих індивідульностей?У них так само є характери і тп.

до речі, індивідуальність, то не свідчить про наявність характеру чи особливість темпераменту (що присутнє у тваринах) то прояв характерних відмінностей від інших індивідумів, чітка позиція (наприклад, громадянська, чи особливий погляд на світ з подальшим його відстоюванням) Тож сумніваюся, що, наприклад, кішечка має сформовану думку про, скажімо, проблему тероризму в сучасному світі :p
Не кажучи вже про Особистість.

Думаю, найкраще про Сутність людини сказав Достоєвський (десь так):
"Я смотрю в глаза человека, а на меня смотрит Бездна"

Девор
16.07.2006, 00:12
Давайте тепер будемо мислити практично, тось брати користь з усього.
Що дає нам індивідуальність? - безробіття або ж нескінченне багатство, бінарів немає. Чому? А кому потрібен індивідуум в еру корпорацій? Нам потрібен баран, такий який на алеї баранів в храмі Карнак - мовчазний, з тупим виразом обличчя, і котрого обожнює бог ... не пам*ятаю правда вже який...
За винятком того, коли індивідуаліст створює корпорацію..

Prim
16.07.2006, 01:09
Тож сумніваюся, що, наприклад, кішечка має сформовану думку про, скажімо, проблему тероризму в сучасному світі
А ти маєш сформовану думку про принципи розмножування, виживання та пристосування у навколишньому середовищі, завойованому людьми? Ми ж не знаємо, що коїться у них в головах...
Але людина на те і людина, що вміє сказати, що вона думає.
У людини є вміння донести свою думку до Світу.
Деворе, правильно кажеш.
Ліпше нам усім бути багатими...