КПК

Показати повну версію : Мамай

ovr
29.07.2005, 00:33
http://www.ljplus.ru/img2/o/v/overk1ll/_1.jpg

Україна, 2003
реж. Олесь Санін

декілька скріншотів:
http://www.ljplus.ru/img2/o/v/overk1ll/5.jpg
http://www.ljplus.ru/img2/o/v/overk1ll/12.jpg
http://www.ljplus.ru/img2/o/v/overk1ll/14.jpg

ну, що сказати. претензія на артхаус.
з одного боку - місцями ріже очі, що таки претензія.
з іншого - місцями зовсім навіть непогано =)
(і окремо зазначу, що мені дуже сподобався звукоряд)

сюжет переказувати не буду, не люблю я цього. якщо дивилися, самі знаєте, а ні - взагалі не бачу сенсу.

до речі, "мамай" перекладається як "ніхто"

ну що, бачив хто-небудь? є бажання обговорити? пишіть, буду радий.

Prim
29.07.2005, 09:09
Мамай - приклад того, в якому стані зараз перебуває український кінематограф.
А це повний занепад...

ALee
29.07.2005, 12:25
Мамай - це фантастика!
Це - шедевр!
Санін - мій герой.
Дуже розумна і приємна людина!

А фільм - один з найяскравіших, що я бачила.
Десь у моїй класифікації поряд з азійським «Героєм» стоїть.
Розкішний «відеоряд», геніальна постановка, костюми, кольори, «драйв».

Дайте мені цей фільм покадровими плакатами, і я завішаю ними всю кімнату замість шпалер!

ПС: На МОЛОДОСТІ на цей фільм було непроштовхнутись позаминулої осені.

Девор
29.07.2005, 14:25
Подивився до кінця... О ЖАХ!!!
Слів нема, як описати бездарність режисера-постановщика! В "Матриці" більше глибокого змісту чим у цьому маразмі!!
Після фільму наша компанія, дружньою групою 10 чоловік напилась до чортиків з горя і співали "оранжевоє нєбо!" і лякали паркових "зайчиків".
Цей "фільм", звичайно, це тілька моя думка, банальне "прєдісловіє" до нашого, вкраїнського антинаціоналізму і непрофесіоналізму. Коли хтось хоче все зробити класно, а виходить, як завжди. Ви не уявляєте, як мені було гірко дивитись на сірі, сухі сцени...
Так картинка гарна, з неї навіть шпалери зробити не гріх, особливо з кадру навалених на купу мертвих козаків! Супер.....

Prophet
29.07.2005, 15:14
Мені фільм сподобався. Не скажу, що в абсолютному захваті, але щось у тому є. Люблю таке кіно, хоч не зовсім у ньому розбираюся.
Девор, мені шкода, що ти не здатен розуміти деякі речі менш однобоко. В справжніх творах мистецтва "глибокий зміст" завжди захований, що дає змогу глядачу дійти до нього через самостійне осмислення. А от у попсі псевдо-зміст валяється на поверхні, чого тобі хочеться...

Девор
29.07.2005, 15:21
Та не дурак я !
Бачив весь режисерський глибокий зміст! Бачив трагедію народу!
І взагалі залишив великі екрани в минулому. Почав дивитись філософське аніме.
Цей фільм збуджує у мені огиду до самого себе і навколишніх! Як так спокійно можна жити, не знаючи своєї історії?! Розмовляючи принципово російською тоді, коли їхні батьки інтелігенція і відбула пів життя у засланні.
Народ забуває минуле, народ живе майбутнім, від цілі до цілі.
Але в такий спосіб неправильно виражати біль про втрату "багатьох"..
Це трагедія, яку не варто показувати баченням режисерів, а прокручувати в своїй уяві..
Що скажеш?

Prophet
29.07.2005, 15:28
Скажу, що не певна у вірності першого речення твого останнього поста ;)
Якщо таким чином міркувати, вийде, що знімати взагалі нічого не треба.

Девор
29.07.2005, 15:32
або переродити український кінематограф, запросивши на курс лекцій західних режисерів :8 .
----------------------------------
Що означає: ти не впевнена?! :eek: Ти сумніваєшся у маєму , шо-то-там-гдє-то-там?! :)

ALee
29.07.2005, 21:00
Деворе, це - поетичне кіно.
Ти вірші пробував читати?
Чи там все треба буквально сприймати?
А "Сіт Сіті" ти дивився? Може і там у тебе купа заперечень до режисерів?
Цей фільм побудований на українській етніці, на архетипах нашої ментальності. Він промовляє не до свідомості, а до під...
Тримайся!
Хоча знову ж таки, це абсолютно нормально, що тобі фільм міг не ссподобатись. Якщо тобі подобаються інші фільми...
Але не критикуй, пліз, те, що для декого є шедевром...
Будь толерантніший. Це просто дружня порада.

Голослівна критика того, на чому не розумієшся і над чим не замислився, до добра не доведе :cool:

Тільки не сердься на мене.
Ти - прєлєсть! ;)

ovr
29.07.2005, 22:39
запевняю, для сотень тисяч людей "Мерканський пиріг" є шедевром. тепер його не можна критикувати?

Десь у моїй класифікації поряд з азійським «Героєм» стоїть.
дозвольте поцікавитись, якими параметрами оперує Ваша класифікація? мені здається, м'яко кажучи, дивним ваше повідомлення.

хіба що Ви маєте на увазі простий рейтинг сподобалось/не сподобалось. так?

Девор
31.07.2005, 20:39
Деворе, це - поетичне кіно.
Ти вірші пробував читати?

А? Вірші? Ти маєш на увазі римовану безглуздість? так. був час коли я того навчався..тобто писати вчився у майстер-класу Львова.

Чи там все треба буквально сприймати?

Навпаки, шукав буквальність.

А "Сіт Сіті" ти дивився? Може і там у тебе купа заперечень до режисерів?

Не знайомий з фільмом, не сумніваюся, що "Мамай" - вершина світового кіно.. ик... (кстаті, може Сін Сіті?, ну тоді це критенізм і міліони на вітер..)

Цей фільм побудований на українській етніці, на архетипах нашої ментальності. Він промовляє не до свідомості, а до під...

Ти про Сін сіті?
Ага, промовив.(про "Мамай") Всю ніч в парку горе України заливали... пафос!!!не проведеш мене криками про архетипи й прочєє..

Хоча знову ж таки, це абсолютно нормально, що тобі фільм міг не ссподобатись. Якщо тобі подобаються інші фільми...

Ого! Для вас?! Я у вас, місс, розчарувався. Цей фільм нижчого гатунку, і не розрахований на ніжні душі ;) .

Будь толерантніший. Це просто дружня порада.
Голослівна критика того, на чому не розумієшся і над чим не замислився, до добра не доведе :cool:
Тільки не сердься на мене.
Ти - прєлєсть! ;)

Ви, місс, читали мої попередні пости, чи тільки оком кинули?
А про прєлєсть... ну мда, спершу нахамлять старшим, а потім прєлєстями кидаються :) .

ovr
31.07.2005, 22:09
Сін Сіті?, ну тоді це критенізм і міліони на вітер..
Sin City є фільмом лише формально. взагалі-то це комікс(а не його екранізація).

стиль! естетизм в дії. мистецтво заради мистецтва :) (ц)

Девор
03.08.2005, 22:53
вкурсах, комікси читав, в неті лазив. трейлери бачив..
даун..повний даун.. навіть пропустив зумисно в кінотеатрі, і пішов на Війну Світів.

Dusk
26.09.2005, 22:10
Мамай не шедевр, але я, чесно кажучи, навіть не думав, що в нас можуть зняти щось більш-менш пристойне типу цього. Враховуючи моє байдуже і "по умолчанію" негативне ставлення до українського кіно/літератури, це доволі висока оцінка. Насчот поетичності і долі народу, то все фігня, Мамай не про це (надіюсь режисер це розумів). Там показується одна історія з двох різних точок зору, при цьому образ Мамая є своєрідним синтезом, він об'єднує ці дві ворожі точки зору, дві ворожі культури. І фільм є спробою синтезу цих культур, спробою їх примирити. У принципі ідея доволі прозора, до елітарного європейсько кіно не дотягує, але все одно непогано. Це, власне, основний прорахунок режисера - прості глядачі його абсолютно не розуміють і не сприймають, а інтелектуалам видно багато прорахунків та недостатню, як для такого фільму, глибину. Краще було б передати цю ідею зрозумілою для простого глядача сюжетною лінію, додати побільше мелодраматизму, екшену й еротики. Або ж зняти більш абстракно і сміливо, щоб зацінила еліта. І в першому, і в другому випадку Оскар був би забезпечений. Але найбільше він прогадав з часом виходу, якби вийшов після революції, то й так позбирав би нагороди по всіх кінофестах.

~Pick@chu!!!
09.11.2005, 19:10
після перегляду тижні зо два ходив як убитий.
то не фільм- то історія!
наша історія!
наша кров!
наша земля!

acid drinker
30.05.2006, 03:46
о, відкопала тему...
мамай мене вразив режисерською роботою - і операторською... вперше - у класі одинадцятому, керівник моєї літстудії зумів роздобути ше недопрацьовану версію, то було шось... - я просто впала в прострацію від захвату постановкою.
але знаєте, в чому проблема? після його зйомок саніна нагородили званням почесного громадянина криму, здається. ну бо не татарстану - туди далеко... і то боляче. бо кіно він зробив з національної точки зору чи не зрадницьке. в принципі, чого брати-татари вбивають братів-українців? не у втечі там основна фішка, навіть не в крадіжках, а в тому, шо ці двоє лайдаків лишили брата на погибель посеред степу. розумієте, який прикол з переосмисленням? у думі принаймні то батьки карали своїх синів, а тут... типу сумна така штука про то, шо ми ні на шо хороше не здатні, ну, хіба дитятко чужій тьоті зробити... сумно. після того всі мої перегляди мамая зводяться до насолоди гарними картинками. а його навряд чи для того робили.

Оса
31.05.2006, 05:29
Маю касету "Мамая". Передивлялася його кілька разів. Дивилася б і більше, але боюся заїздити її ущент. Знаєте, це правда - шедевр. І, доречі, те, що брати свого молодшого зрадили - дуже прозоро. А чи не те саме роблять ті, хто зараз обзиває Саніна "нездарою"? Це - високе, докорінно-УКРАЇНСЬКЕ кіно, "нє для срєдніх умов". І панове, благаю вас ім"ям України, припиніть уже рачкувати перед Заходом! Ну годі вже! Ми настільки ЗААМЕРИКАНІЗОВАНІ, обзахіднячені, що аж страшно...То до Росіі тулилися, а теперь - до багатих дядечків Семів? Навіщо! Замість того, щоби РОБИТИ й пропагувати наше, рідне, справжнє, ми чомусь знову хилимось до когось, підставляємо зади під нагайку...Ми, нація, яка була вже тоді, коли ще й піраміди фараонів не стояли, і що?... Кому це не цікаво - перш за все нам самим! От тому й мають нас за холопів, що свого не шануємо, братів своїх за обіцянки продаємо... Нафіга нам західні режисери? Та дайте нам техніку, ми такого назнімаємо, що світ захитається! (якщо її , цю техніку, не встигнуть розікрасти й попродавати)
І література в нас є, тільки хто її друкує? Ніхто. У кого гроші є, той і пробивається сам. Але ж талановатих в Україні повно в усіх сферах, і у музиці, і у кіно, і в анімації, їм допомагати треба, тільки не пускають їх нікуди... а то й вбивають (Згадайте Івасюка!) Це ж ганьба - кіно про Україну знімають поляки та французи! Тіпа вони знають нас краще, ніж ми самі... І це тоді, коли в нас були Довженко, Параджанов (ну й що з того, що вірменин, а про гуцулів зняв, як гуцул!), Миколайчук.... Наш мультфільм всенький Берлінале оцінив, ті ж самі французи на вухах стояли - так хотіли наших "Злиднів" собі купити, а нам що до того? Нам начхати. Режисера ніхто не зустрів, ніхто не порадів за нього... Таки, точно, братів своїх зраджуємо, зраджуємо націю...Сумно, браття, сумно...

quibble
01.06.2006, 00:12
"Мамай" приємно здивував. а ми, виявляється, і на таке здатні

JAA
02.06.2006, 15:12
Цей фільм, крім усього, що багато кому подобається, а багато кого дратує, хороший тим, що примушує думати

"не у втечі там основна фішка, навіть не в крадіжках, а в тому, шо ці двоє лайдаків лишили брата на погибель посеред степу. розумієте, який прикол з переосмисленням? у думі принаймні то батьки карали своїх синів, а тут... типу сумна така штука про то, шо ми ні на шо хороше не здатні, ну, хіба дитятко чужій тьоті зробити... сумно. після того всі мої перегляди мамая зводяться до насолоди гарними картинками. а його навряд чи для того робили".[/QUOTE]

"Мамай" примушує думати:
чи ті брати - то ми?
чи ми приречені бути такими?
чи ми хочемо бути такими?
ДЕ МЕЖА МІЖ "Я" І "МИ"?

Anatoliy
03.06.2006, 22:48
мені фільм сподобався. досить оригінальний, не те що якийсь там американський бойовик, де суть - вбити "поганого хлопця" і врятувати "хорошого", особливо, коли все закінчується тим, що двоє побитих закривавлених, закохани до безтями людей, цілуються на полі після ядерного вибуху. "мамай" - це оригінальність. звісно, бюджет там не дуже великий, але суть не у грошах, а у враженнях, які справляє. спочатку, коли подивився перший раз, не дуже "зачепило", але потім... одним словом, класно зняли фільм.

Tim-Lit
15.06.2006, 19:48
"Мамай" дуже сподобався. Тільки під кінец, як на мене, трішки затягнуто... Хоча кажу це суто як глядач - а на "Літфорумі", я знаю, зібралось багато "навколокіношного" люду, тож можете не зважати на мої "п’ять копійок".