КПК

Показати повну версію : Щирі щурі або "Щуроград" Юрія Винничука

Iryska
16.07.2006, 23:17
Зате звична неволя завше безпечніша за незвичну свободу. Людина боїться невідомого.

Раджу читати всім-всім-всім!!!!
твір невеликий, його можна легко прочитати з екрана. або ж роздрукувати.. після маніпуляцій з вордом і стиснення тексту у мене вийшло 22 сторінки.
аргументи для прочитання
1. цікаво. гарно написано. майстерно. усі елементи на місці. цілісний, вірніше цілісна повість про... ну про щурів звісно ж.
2. особисто я протягом прочитання думала про фашизм. там багато перекликається з цією темою, і спогад пр Майн кампф, і експерименти в лікарні. є багато моментів, що хотілося б обговорити.
3. the last but not the least - мене вразила мова автора. вона така смачнюща!!! і мене навіть слів нема!!!
речення вибране наобум
Я через силу впхав у себе їжу великими шматками, заковтуючи, мов гарячу картоплю. Від випитого вина настрій у мене дещо піднявся, але не настільки, щоб одразу кидатися на барикади. Який мене чорт підкусив забрести у цей Щуроград? І бачив же, що це якесь підозріле місце, а бач, таки попхався. Тепер невідомо, чи взагалі виборсаюся звідси живим.
і ще
Повновода ріка щурів, здавалося, не матиме кінця. Вона наповзала сама на вогонь, лізла безстрашно у полум'я, гасячи його своїми тілами. Щури одне одному прокушували животи і кров'ю затоплювали вогонь. Чинили це в якомусь фанатичному сп'янінні, мабуть, не особливо тямлячи, що з ними діється, їхні вирячені, налиті кров'ю очі, роззявлені запінені пащеки мерехтіли в наших очах з такою швидкістю, що я почував уже легке запаморочення, як бува, коли дивишся з мосту на спінену річку. Перед очима тепер теж пінилася сіра з вогненними полисками ріка, вона ревіла, одчайно шипіла й цвиркала люттю.
моє, тепер улюблене, нас КАТУЛЯЛО світом, наче перекотиполем
купа прикладів того, що називається алітерацією, здається, коли в реченні чи фразі збираються подібні приголосні.
то треба таки читати вголос і насолоджуватися кожною буквою. от наприклад шиплячі:
— ПляШки в рух! — гукнув полковник і перШий Шпурнув пляШку. За ним — Віоля і Крупа. Я послав навздогін пляшкам струмінь полум'я. Вогонь охопив бруківку, Щуряче клубовисько скаЖено заскавуЧало й кидалося наосліп на мури будинків, одні тварюки полізли на інших, діляЧись із ними полум'ям і в п'яному екстазі конаюЧи цілими гуртами.
Обсмалені, припеЧені, вони й не думали відступати, і то було Жахливе видовиЩе. ЗдихаюЧи, бризкаюЧи піною оскаЖеніння, рвалися вони вперед. Деяких ледве вдавалося перепинити за кілька метрів од візка.
Щури наступали тільки з одного боку вулиці, не перетинаюЧи поки Що нам Шляху. Однак, зрозумівШи, Що й для нас вогонь небезпеЧний, окремі з них з палаюЧими спинами якимись тільки їм відомими дорогами оббігали нас і кидалися до візка вже буквально у передсмертних корЧах.
цитувати може багацько - мій надрукований варіант просто таки весь у позначках різнокольоровими маркерами, якими я виділяла цікаві місця.
приєднуйтеся до обговорення після прочитання!!!
втім, я певна, є люди, які вже читали. теж цікаво почитати їх враження.

P.S. в цього автора ще ж твір ГИ-ГИ-И. теж збираюся почитати і поділитися враженнями.
P.P.S. http://www.vesna.org.ua/txt/vynnychuk/shchurograd.html - ось де можна читати

Tim-Lit
17.07.2006, 10:05
Так, класні твори! :)

Iryska
17.07.2006, 12:15
я тут на такий сайт натрапила гарненький, тільки не смійтеся, як виявиться, що він всім давно відомий.
http://www.literature.gothic.com.ua/ukrrus/ukr/index.html
там є і Винничук, і Тимур Литовченко, і ще, я вірю, багато чого цікавого. і химерно-готичного :)

Tim-Lit
19.07.2006, 12:31
я тут на такий сайт натрапила гарненький, тільки не смійтеся, як виявиться, що він всім давно відомий.Ну, так, ну, справді відомий... Принаймні я знаю про цей сайт. Тут і "До комунізму..." є - так. Це створено на основі "Антології українського жаху" - твори взяті звідти! І Винничукові теж...
P.S. А сміятися тут із чого?! :eek:

Iryska
19.07.2006, 12:40
ніяк не візьмуся за ГИ-ГИ-И :(
цей твір про що???
а сміятися з того, що я відкриває для себе речі, які вже давно всім відомі. те, що не смієтеся, свідчить про толерантість та... тьху, щось мене заносить... мудрую з самого ранку... нездорово це ;)
одним словом, я рада, що натрапила на сайт готичної літератури!!!

Tim-Lit
19.07.2006, 20:53
цей твір про що???А от не скажу-у-у-у!.. Отаке я уредне!.. :p Візьміть та й почитайте, зрештою!..

Iryska
20.07.2006, 00:02
знедолена від перевантаження роботою, від якої і так відволікає форум, хотіла хоч трохи заощадити час для перекладів, а ви... моє начальство ніколи вам цього не пробачить :(

Tantro
20.07.2006, 17:30
Якщо поганий настрій, то Винничук цілком підійде замість антидепресанта.
Про що ГИ-Ги-и? Та так, про життя :rolleyes: А ще файне оповіданнячко "Вишиваний цвіт". Дивно, що така високоосвічена пані не читала практично класика :confused:
А "Щуроград" я тільки почала (викачала здуру тільки одну дозу) , інтернет на тиждень заліг в сплячку і я, нещасна, сім днів чекала, щоб дочитати до кінця.

Iryska
20.07.2006, 17:38
по секрету скажу, що пані, місцями далеко не високоосвічена, а деколи і взагалі - мало і дуже мало освічена, :8 останнім часом відкриває для себе такі нові горизонти... бо меж самоосвіті не видно...
а Винничука справді не читала до останнього часу. і ніц не знала. :( на жаль!!!
в універі не було укр літ-ри. тільки зарубіжна. а ще окремо англ та амер. мовами оригіналу. отак і пропустила :)
доберуся і до до твору ги-ги-и. тільки треба роздрукувати, а вже дома вночі почитаю.
Ще я знайшла статтю Винничука про останій твір Маркеса. цікаво :) http://www.vsesvit-journal.com/index.php?option=com_content&task=view&id=127&Itemid=2

Iryska
27.07.2006, 15:57
ги, а я вже роздрукувала і читатиму ГИ-ГИ-И.
я таки колись позбудуся роботи через те, що читаю все підряд... тоді вся моя сутність віртуальним привидом поселиться в літфорумі, і першими я переслідуватиму тих, хто не розповів мені про твір докладніше. ось!!!

Tantro
27.07.2006, 17:05
Може ми просто твою невинну душу оберігали від Винничуківських бздур. Бо він деколи буває ду-у-же непристойний. :p

Iryska
27.07.2006, 17:10
:eek: справді? ну чому я раніше його не читала......
подобається мені його стиль в щурах шалено. не знаю, чи буде те саме враження від інших творів.
а де саме він був непристойним??? ну, щоб я знала, що НЕ треба читати
:aga: :8 :aga:

Iryska
31.07.2006, 14:06
ги-ги... прочитала я цей невеличкий творик... враження сумбурні. гигикала весь час... ги... описати чи процитувати - не можу. цензура все-таки. несподівано. не цього чекала.
одним словом - повне Ги-ги-и
:)
тепер я справді вдячна Тантро за оберігання невинної душі... тепер то я все збагнула :)