Показати повну версію : Спілки і тусовки
Фолькс, цікавить ваша думка з двох приводів:
1. Яка з літературних спілок і організацій принесла найбільше користі укрліт за останні 10 років?
2. Яку з них було би добре прикрити ("на отмщеніє язикам і в науку людям", як писав Тарас)?
1. Яка з літературних спілок і організацій принесла найбільше користі укрліт за останні 10 років?
2. Яку з них було би добре прикрити ("на отмщеніє язикам і в науку людям", як писав Тарас)?
1. Центр "Свобода слова", згодом "Український клуб" та "Літературний форум" Романа Кухарука.
2. Ніяку! Спілок та інших подібних організацій краще мати на порядок більше, ніж зараз - тільки створити їм умови для вільної й РІВНОПРАВНОЇ конкуренції. Тоді виживуть сильніші.
Tim-Lit, а розкажи-но мені, дурному, що воно за центр "Свобода слова" і "Український клуб", бо ніц же не знаю?
Tim-Lit, а розкажи-но мені, дурному, що воно за центр "Свобода слова" і "Український клуб", бо ніц же не знаю?Зайдіть сюди: http://litforum.org/
Створення центру "Свобода слова" ініціював письменник і журналіст з Буковини Роман Кухарук в 1996 році. Оскільки він тоді ще не мав київської прописки, то ЦСС реєстрували троє киян, в тому числі я - Тимур Литовченко. Я ж до 2000 року очолював і секретаріат ЦСС. Нашою метою було, коротко кажучи, консолідувати активізувати творчу інтелігенцію, причетну до сфери літератури й медіа, виступити проти розбудови бюрократичного апарату України (під гаслом розбудови України) тощо. Ми пошуміли, але головне, чого не вдалось - то це зробити системно працюючу організацію: працювало лише порівняно невелике "ядро" лідерів. У 1997-98 роках ми згуртувались навколо газети "Селянська спілка" (там же і працювали) - але у березні 1998 року її закрили.
В літературі... Почали запускати "щупальця" у Спілку письменників: я "очленів" в НСПУ з 1997 року, Кухарук вступив туди ще раніше. Згодом він почав розкручувати справу про те, як керівництво НСПУ розпродає письменницькі санаторії, надсилав листи в т.ч. до СБУ. За це його виключили зі Спілки у 2001 році - причому за відсутності норми про виключення (!!!) в статуті НСПУ. І хоча Яворівський потім сам же продовжив розкручувати ту справу в тому ж ключі, коли став головою НСПУ, Кухарука він чомусь не поновив.
На листах стояв скрізь і мій підпис - як голова секреатріату ЦК КПРС Георгадзе підписував усі документи разом із Брежнєвим, так і я ставив підпис після Кухарука. Тому ходили чутки, що нібито виключати з НСПУ збирались і мене (спочатку Мушкетик, потім Яворівський) - за товаришування з Кухаруком. Але так і не наважились. Чому - не знаю. Може, зіграла роль Міжнародна премія ім. Олеся Гончара? (2000 рік.) Бо то був би ще той номер - зі Спілки виключають першого лауреата цієї престижної нині премії!.. Натомість мені висунули безглузде звинувачення у плагіаті. Висунула та людина, від якої я того не чекав. Хоча вся Спілка дивувалася з того й тільки головами кивала, було неприємно. Втім, коли ту людину викинули з керівництва НСПУ, єдиним, хто публічно виступив на її захист, був я (згадав про цей випадок в критичному ключі в "Україні молодій"). Після чого років через пару на одному фуршеті та людина піднімала келих за моє здоров’я, а на моє здивоване зауваження відповіла: "Та між нами нічого такого не було..." - й мило кліпнула очима.
Такі от "підкилимові ігри".
Отже, ЦСС був "шилом у дупі" НСПУ. Також ми випустили серію книжок "Метелик від Центру" (вірші й коротка проза переважно початківців, тепер вже більш відомих) і серію "Бібліотека сучасної прози". Я все це верстав і займався друком, книги виходили з ISBN - отже, могли враховуватися при вступі до НСПУ.
Звісно, ЦСС своє відіграв, отже віджив. Нині Кухарук вже зібрав іншу команду, яка робить "Український клуб" і "Літфорум". Там вже є КОМАНДА. І це - головне!
Шеф бігає - писати не дає... :)
Крманда ЦСС започаткувала проект газети "Влада і політика" (я був відповідальним секретарем рекламного номеру), яку потім перекупили донеччани й зробили тижневик "Власть и политика". Потім Кухарук створив газету "Літфоруму" "Слово і діло". І всюди, починаючи із "Селянської спілки", ми друкували рецензії та літкритику - цього нашій літературі не вистачає.
Крім того, і раніше, і зараз робляться літературні вечори та інші подібні зашоди - нині вже в рамках "Літфоруму".
Щодо спілок. Кухарук виступає за те, аби ВСІ письменницькі спілки (в т.ч. нові теж!) мали майно. Бо з цієї точки зору Асоціація українських письменників (АУП) - то є просто профспілка, оскільки вона не має майна, інфраструктури. НСПУ ж має майно, яке працює бозна на кого. Має видавництво "Український письменник", газету й журнали. Але все те або "лежить", або працює на верхівку чи на третіх осіб. Наприклад, Київській організації НСПУ належить ВЕСЬ Будинок літераторів, але КО НСПУ займає там лише 2 кімнати - кому йде платня від оренди всіх інших приміщень на Банковій, 2 - невідомо.
Тоді як майно Спілки, зароблене декількома поколіннями письменників, має працювати на всіх. І інфраструктура має використовуватись на благо всіх, а не обраних.
Звісно, маючи такі погляди, Кухарук не має шансів бути поновленим в НСПУ. За це його обзивають "фюрером". Тепер йому на це вже начхати, ясна річ... Він створив "Український клуб", "Літфорум" - і працює в цих структурах.
...Отже, ЦСС був "шилом у дупі" НСПУ......
Чи то шило тупе, чи то дупа товста, але СПУ від того не надто постраждала... Але за інфу дякую. Удачі їм усім у боротьбі.
Чи то шило тупе, чи то дупа товста, але СПУ від того не надто постраждала...Ну-у-у... Завалити НСПУ "купа прищавих додіків" (так нас називали :p ) не змогла б у будь-якому разі... Але досвід ми отримали всі - і хто лишився з Кухаруком, і хто потім пішов у самостійне плавання.
2Tim-Lit. Певна річ, але досвід - то головне. А які, на вашу думку, головні цілі мусять керуваит будь-якою літспілкою, аби бути успішною і корисною???
Про спілки.
У Харкові діють два КЛФ. Один, так би мовити, загальний - потеревенити, книжки пообговорювати, разом фільм подивитися тощо. Працює в універі ім.Карма... тьху, Карамзіна, під керівництвом одного з тамтешніх викладачів Макаровського. До кільох десятків відвідувачів.
Другий - професійний. Працює у Будинку Вчених під керівництвом Г. Панченка. Менше десятка постійних відвідувачів, час від часу з'являються та зникають нові. Читають одне одному твори й нещадно один одного поливають. Як на мене, то дуже корисний КЛФ. Було б непогано й у столиці щось таке організувати (це натяк :) ).
Як на мене, то дуже корисний КЛФ. Було б непогано й у столиці щось таке організуватиВ столиці у 2000 році був організований КЛФ "Чумацький шлях", очолюваний мною - ти про це прекрасно знаєш. Ось клубна сторінка:
http://tim-lit.narod.ru/CLF-ukr.html
Просто клубанти замість копіткої роботи над текстами надміру захопились самвидавом книжок за власний (мізерний) рахунок і зусиллями в основному керівника - такого собі Тимура Литовченка. Збив їх на цей хибний шлях відомий тобі Веле Штилвелд. Він же пересварився з Андрієм Кисельовим і Андрієм Левицьким... Ну, ти Велочку з його талантами знаєш... :8
Це вже други КЛФ, заснований мною. Я вже ДВІЧІ пройшов цю стадію, я стомився. Хочеш - спробуй сам.
P.S. А загалом, це офф-топ: в нашій "Українській фантастиці" на цьому форумі є своя клубна тема. Хіба що нехай AGASFER подивиться - може, до нас зазирне?! :D
А які, на вашу думку, головні цілі мусять керуваит будь-якою літспілкою, аби бути успішною і корисною???
1) Підвищення майстерності учасників.
2) Місце для тусівок (в широкому розумінні).
3) Консолідація думок для успішного просування в суспільстві.
4) PR.
5) Активізація літпроцесу.
6) Залучення нових членів і молоді.
1) Підвищення майстерності учасників.
....
Гм, прикольно це все, але тоді питання №2: а за чиї кошти вся ця красотинь мусить фінансуватися???
Питання не для "нагадити", а цікаво дуже, сам колись без особливого успіху :bu: намагавсі розкрутити локальну тусовку, от і питаюсі в зубра...
Харківський досвід - аудиторії універу та 1 кімната в Будинку вчених. На шару, з дозволу керівництва. Влітку - парк.
З кіровоградського досвіду - квартира одного з учасників.
З київського досвіду - аудиторія в КПІ та кімната в єврейській культурній організації. Але в останньому місці щось не залагодилось, й цей варіант відпав. Докладніше можна Тимура спитати, бо я не був, не в курсі.
Скрізь - на шару.
Князь R.
01.08.2006, 00:49
З київського досвіду - аудиторія в КПІ та кімната в єврейській культурній організації.
тит мабуть прикалуєшся
В натурі. Але ж кажу, сам там не був.
На шару ініціатори обламуються швидко. Та і реклама "з вуха в вухи" діє так собі. Опять же друконути хоцця.
Хоча, мо, справа у високосвідомості ініціаторів
Ну, якщо 43 роки - це "швидко"... :) Я про Харківський КЛФ.
Mercenary
02.08.2006, 10:53
Працює в універі ім.Карма... тьху, Карамзіна...
Тобто, ім. В.Каразина :p
Похвально до крайності. Але значить є система певної передачі повноважень, певний уклад. А я маю на увазі, що, створивши певну тусовку і троха всього провівши, орговики можуть обламатися
AGASFER:
Гм, прикольно це все, але тоді питання №2: а за чиї кошти вся ця красотинь мусить фінансуватися???Спасение утопающих - дело рук самих утопающих! Як правило, фінансується усе це в складчину.
Князь R:
тит мабуть прикалуєшсяНічого Радій не приколюється! Фото, де ми сидимо в єврейському центрі на Пушкінській, 10-в, навіть на моєму сайті є:
http://tim-lit.narod.ru/CLF-ChSL/CLF-2005-11-20.htm
Але Радій ще не знає, що ми декілька разів збирались київським КЛФом в Товаристві політв’язнів і репресованих (вул. Межигірська, Поділ) та на квартирах в Андрія Кисельова і Сусанни Черненко. А також у Спілці письменників.
:)
Більш того - я навіть не знав, що є таке товариство!
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008