Показати повну версію : Хто як читає книги?
Питання, власне, два:
1. Хто на чому читає книжки (ПК, КПК, мобільний, друковані);
2. Який формат для Вас найкращий.
P.S. Проводжу попереднє опитування, бо думаю створити е-бібліотеку україномовної прози. Все у форматі TXT, щоб можна було читати на всьому. Чи варто?
У ТХТ, бо так можна легко читати і з нету, і завантажувати на ПК, КПК і на мобільний.
Друковані. Електронні не можу - неприємно, незручно і атмосфера не та...
так, атмосфера зовсім не та. читаю переважно папір.
але якщо дуже вже кортить, то і з екрану, буває, почитую.
Раніше теж вважав, що з паперу зручніше, хоча в житті часто доводилось читати з екрану. При читанні з екрану, як правило, просто незручно "прокручувати" сторінки (допомагають лише спеціальні програми), а також те, що постійно треба сидіти за компом в одному положенні. Але коли в тебе є КПК все змінюється :-P При наявності програми-читалки електронних книг - це одне задоволення. Тут і традиційне переготання сторінок а-ля книжка, і пошуки, закладки тощо... Плюс ширина рядка невелика (трошки ширше ніж у газетній колонці), що додає зручності.
колись читав на кпк
ні, папір більше подобається
..до того ж кпк не пахне книгами =]
Я книги читаю, а не нюхаю ;) До того ж та кількість літератури яку я вже прочитав з КПК скоро переплюне вартість останнього. З КПК незручно читати тільки технічну літературу, бо там рядки довгі, а так...
А что ты читал с КПК, Грей? Коельйо?
Я книги читаю, а не нюхаю
запах книги, шелест сторінок, приємна вага в руках - елементи атмосфери книгочитання. моєї атмосфери, звичайно =)
Clever
И Коельо тоже. И что он тебя никак в покое не оставляет? Так понравился?
запах книги, шелест сторінок, приємна вага в руках - елементи атмосфери книгочитання. моєї атмосфери, звичайно =)
Так! І не тільки твоєї...
Обожнюю запах нових книжок.
Сюзерен Усталий
09.08.2005, 20:28
На КпК читати напевно зручніше,але в мене його нема так що судити не мажу.А "запах книги і шелест сторінок" невід"ємна частина читання.В цому КПК програє(хіба зроблять спеціальний пристрій, який би передавав запахи :D ) Проте, в КПК більше тексту влізе, ні в звичайний "кирпич". :p
Терпіти не можу читати книги з екрана комп'ютера. :confused: Весь час тягне кинути прочитання і полізти в реестр. Справді згоден, що при читанні друкованого слова зовсім інша атмосфера.
tysovska
22.08.2005, 14:30
Якщо зважити на те, в якому жалюгідному становищі опинилися українські письменники (про причини не будемо, вони й самі не в останню чергу винні), то електронна бібліотека україномовної прози (якщо йдеться про сучасну) - злочин. Мало того, що порушуються авторські права письменників (які, як відомо, належать не лише письменникові прижиттєво, а й його нащадкам протягом 70 років по його смерті), а ще й відбирається зайва копійка в письменника, який би міг її заробити з кожного проданого примірника книжки. Я - тільки за паперові книжки (або за платне користування електронними текстами, як це вже практикує http://tnt43.com). Письменництво - теж праця. Поважайте її.
З одного боку Ви праві.
З іншого: що важливіше - заробити гроші письменницькою працею чи донести твір до читача?
Для мене пріоритетним є друге. Зважаючи на існуючий стан українського книговидавництва, більшість потенційних читачів не мають можливості отримати бажану книжку. Тож думку шановної пані Тисовської не поділяю.
електронна бібліотека україномовної прози (якщо йдеться про сучасну) - злочин
А як на мене - велика і благородна справа.
Бабайчик
30.08.2005, 14:24
Я - тільки за паперові книжки (або за платне користування електронними текстами, як це вже практикує http://tnt43.com). Письменництво - теж праця. Поважайте її.
Погоджуюсь на всі сто!
мистецтво належить всьому людству
хочете заробляти гроші - пишіть вставлялово для домогосподарок
я так думаю
tysovska
31.08.2005, 11:58
хочете заробляти гроші - пишіть вставлялово для домогосподарок
Шановний, а ви не могли б дати означення "домогосподарок"? Це не ті черевані часом, які щовечора лежать перед телевізором, а для вдоволення незреалізованих запитів читають "Бешеного"?
на жаль (чи на щастя?) не знаю, що то за Бешений
але здається, що це саме ті домогосподарки
Ви майте на увазі, що я озвучив леши свою приватну думку, яка ні на що не претендує
мистецтво належить всьому людству
Погоджуюсь цілком.
До речі, цікава тема: яка література є мистецтвом.
Якщо зважити на те, в якому жалюгідному становищі опинилися українські письменники
Так то воно так, та трішки не так.
1. Книги сучасних авторів намірено ніхто не скануватиме.
2. Сучасні укр. книги важко дістати.
3. Каталог укр. суч. літ. створюватиметься в останню чергу.
Мало того, що порушуються авторські права письменників (які, як відомо, належать не лише письменникові прижиттєво, а й його нащадкам протягом 70 років по його смерті)
50 років
Бібліотека вже працює (поки лише розділ укр. класики):
www.ctyvo.org.ua
www.chtyvo.iatp.org.ua
tysovska
02.09.2005, 13:51
50 років
Я спеціально прочитала закон. З поправками від 2003 року - 70 років.
tysovska
02.09.2005, 13:53
До речі, про бібліотеку:
хоч Іваничук уже й класик, але автор живе (і там таких авторів чимало). Чи маєте ви його дозвіл на публікацію творів у вашій біліотеці? Чи взагалі хтось переймався цим питанням? Чи ми в Україні зробимо такий самий інтернет-бєзпрєдєл, як і в Росії?
Ну, якщо Ви вважаєте, що надавати людям можливість читати українську літературу - то "бєзпрєдєл"...
Навіть і не знаю, що на це сказати.
До речі, про бібліотеку:
хоч Іваничук уже й класик, але автор живе (і там таких авторів чимало).
А чи Ви колись думали, що школярам треба десь книги брати, бо буде 2, бо це шкільна програма. А у шкільних бібліотеках книг, як завжди, не вистачає.
Це не цифровий "бєспрєдєл" хоча б тому, що електронні тексти читає дуже обмежене коло людей. + багато з наявних там книжок я навіть в продажу ніколи не бачив, хоча де шукати укр. книги, повірте, знаю.
tysovska
02.09.2005, 15:14
Давайте не будемо обговорювати питання "закон versus мораль" - задалеко зайти можна. Європа, до якої ми всі прагнемо, живе за законом; власне, весь світ живе за законом, і тільки кілька недорозвинених країн (таких як Китай, що випустив піратський переклад Гаррі Поттера чи не раніше, ніж вийшов оригінал) уславилося тим, що їм чхати на закон. Отже, Україна в тому ж переліку?
Давайте не будемо обговорювати питання "закон versus мораль" - задалеко зайти можна.А шкода. Дискусія була б цікава.
Європа, до якої ми всі прагнемо, живе за законом;Якщо чесно, то я туди не прагну. "Добре там, де нас нема".
власне, весь світ живе за закономНу, це Ви вже закрутили. Ідеалізм реальність не змінює :(
[Думки: Згадую про напад США на Ірак; про бомбування Ізраїлем палестинських поселень; про бомбування біженців у Югославії тощо]
...і тільки кілька недорозвинених країн (таких як Китай, що випустив піратський переклад Гаррі Поттера чи не раніше, ніж вийшов оригінал) уславилося тим, що їм чхати на закон.Почитайте мої думки (див. вище) і подумайте кому більше чхати на закон
Отже, Україна в тому ж переліку?Тут "бабка на двоє гадала".
Для мене мистецтво цінніше за закон...
На мою думку якщо людина прочитає книжку в електронному вигляді, і вона йому сподобається, то він її купить у "твердому" варіанті. А вище опубліковане посилання http://www.ctyvo.org.ua/ це не єдина електронна бібліотека української літератури , є ще й інші, і там є твори сучасних авторів, наприклад тих самих Андруховича, Іздрика, Забужко та інших.
якщо людина прочитає книжку в електронному вигляді, і вона йому сподобається, то він її купить у "твердому" варіанті.
підписуюсь під кожним словом
ті хто взагалі купує книги, в 90% випадків так і роблять
ті хто не купує, і так не куплять
Взагалі то почалась розмова на зовсім іншу тему.......
Але від себе додам:
Я терпіти не можу правила і закони. Завжди можна знайти в сучасних законах, якусь лазійку, щоб викрутитися. Я підтримую stopchan'а. Так сучасним школярам, котрі справді хочуть навчатись і вивчати українську літературу, абсолютно не вистачає друкованих виданнь. Я через це пройшов (хоч і не люблю я шкільну програму з літератури). І це таке робиться в Києві..... А уявіть собі на хвилинку, що робиться в інших регіонах нашої країни? Де дітям з інших регіонів шукати книжки? Думаєте, якщо в них є можливість вийти вряди-годи в інет, то в них є можливість заплатити за користування книжкою з електронної бібліотеки?
Ні. Я вважав, вважаю і завжди буду вважати, що мистецтво - це те, що не можна оцінити в грошах. Хочете писати твори, то пишіть, а хочете отримувати за них гроші, то пишіть для "домогосподарок".
Дискусія закон versus мораль справді була б цікавою. Я б справді прийняв у ній участь. Я нікого не хочу образити, але навіть у злочинців є своя мораль. Вона може не схожа на нашу. Але вона є. І якщо є люди які порушують якийсь закон, значить цей закон не є досконалим.
Я українські книжки купую (прекрасно розумію скрутне становище української книги), а от російських авторів, читаю на мобільному, на компютері - бо вибачте купувати книгу за 30-40 гр. (де відсотків 80 іде у кишеню російських видавців) Я НЕ ЗБИРАЮСЯ!
Звичайно читати друковане видання приємніше і зручніше, але все ж таки не завжди можна знайти гроші навіть на українську книгу, тому дякуємо інтернет-бібліотекам, які поки що безкоштовно. Хоча якраз українських авторів там не дуже багато.
Не я українські книги краще куплю, мені не дуже жаль отих 20 гр. Не обіднішаю..
Все, що хочеться, не скупиш. Тим паче, багато чого не видається - та сама класика.
І купувати можуть не всі, і не усюди...
Все що хочется я і сам не куплю - грошей не вистачить, а от у он-лайн магазині замовлю...
tysovska
31.10.2005, 15:11
Шановні друзі!
ДОПОМОЖІТЬ БАТЬКІВЩИНІ КОТЛЯРЕВСЬКОГО!
В ніч на 11 жовтня сталася жахлива подія – в приміщення Полтавської обласної дитячої бібліотеки було кинуто вибухівку. Відбулося спалення близько десяти тисяч книжок. Це було зроблено з метою знищення бібліотеки. (Проблеми з приміщенням тягнуться вже три роки, і ніхто не вирішує цих проблем. Облрада жодного разу не розглядала це питання на сесії за всі три роки. Вже новий губернатор двічі просив облраду поставити на розгляд питання про бібліотеку, а облрада просто не вважає це за потрібне).
Ми просимо всіх, хто може взяти участь у цій акції, подарувати бібліотеці взамін знищених 10 тисяч книжок читального залу хоч одну сучасну книжку (Щоб не казали, що немає книжок, немає і проблеми!); написати про цю подію у засобах ЗМІ.
МИ ВЖЕ ДОПОМОГЛИ, А ВИ?
Контактні телефони бібліотеки: 805322- 74821, 805322 -72041
Директор Чобітько Леонід Григорович
poltavalibr@yahoo.com
Адреса для допомоги книжками: Полтава, 36011, вул. Гагаріна, 5
Полтавська обласна дитяча бібліотека імені Панаса Мирного
Група підтримки обласної дитячої бібліотеки “За духовність Полтави “: 80503050470
(Оголошення - сайту "Факту")
Написала листа на вказану електронну адресу, і ось що отримала у відповідь:
"...Ми Вам дуже вдячні, і книжки нам потенційно потрібні. Але завтра сесія облради хоче повністю знищити бібліотеку. Частину фондів - 10% перенесуть в дорослу, іншу законсервують, а приміщення віддадуть тим власникам, які здійснили ( на замовлення яких) цей підпал. Так що шансів у нас немає !!!!!!! Кличемо всіх людей до висловлення своєї позиції щодо цієї національної ганьби!!! Якщо можете підказати, як висвітлити ці події з резонансом по Україні- напишіть. Правильно казали нові власники - ви бидло. І депутати проголосують так, як нам потрібно!"..
Завтра - це, себто, вже сьогодні...
Чесно кажучи, хочеться плакати, вити та битися головою об стінку... Ненавиджу почуватися безсилою...
Mercenary
01.11.2005, 18:53
Докладно про проблему
http://kuchmizm.info/weblog/archives/002660.html
Mercenary
02.11.2005, 13:13
Про бібліотеку вустами облради.
http://www.regionnews.poltava.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=4473
~Pick@chu!!!
09.11.2005, 18:46
лише в друкованому вигл9ді.
9кщо книжка - фе - її можна хоть на діло пустити =)
LanceloT
23.11.2005, 10:14
Друковані. Електронні не можу - неприємно, незручно і атмосфера не та...
А пробував хтось читалки для компів
http://www.biblos.ternopil.net/TOOLS/
Я люблю теж читати з паперу!
Але інколи приходиться і з компа, тому пропоную всім "ICE Book Reader Professional", супер, кому показав ще ніхто не відмовився, хіба що в кого компік "слабенький", тим ToM Reader підійде!
Я читаю головним чином друковані.
Чому нема такого варіанту? Адже я все-таки не тільки їх читаю.
Електронна бібліотека - було б добре, якщо б там можна біло знайти якучь гарну фантастику українською.
Чому нема такого варіанту?
Як то нема? Останній пункт в опитуванні.
LanceloT
28.11.2005, 18:48
Чому нема такого варіанту? Адже я все-таки не тільки їх читаю.
Електронна бібліотека - було б добре, якщо б там можна біло знайти якучь гарну фантастику українською.
Трішки тут, є українською!
http://www.biblos.ternopil.net/catalog/catalog.php?ncat=1&nFi=003001.dil
Взагалі як так глобально взяти це питання, україномовної фантастики
не так і багато.
Як то нема? Останній пункт в опитуванні.
Там є "Читаю лише друковані книжки", а я читаю не лише друковані.
Трішки тут, є українською!
http://www.biblos.ternopil.net/catalog/catalog.php?ncat=1&nFi=003001.dil
Взагалі як так глобально взяти це питання, україномовної фантастики
не так і багато.Дякую. Дещо буде цікаво почитати :)
електронні книги то фігня... або джерело знань наступного покоління...
а ми давайте ще будемо насолоджуватися ними у повній красі;)
поки ще є якісь залишки романтики і нашій нехорошій реальності
LanceloT
12.12.2005, 15:38
електронні книги то фігня... або джерело знань наступного покоління...
а ми давайте ще будемо насолоджуватися ними у повній красі;)
поки ще є якісь залишки романтики і нашій нехорошій реальності
Так, згідний, але коли не вистарчає часу, місця, вимушений погоджуватись і на такий варіант!
Люблю читати друкований текст у твердій гарній палітурці і прошитими сторінками. Терпіти не можу неякісні книги, хоча вони кращі за електронний текст.
В основному надаю перевагу читанню лише друкованих книжок - атмосфера особлива. Я маю на увазі, те що кожна книга має свій запах, інколи навіть можливо визначити, де ця книга знаходилась перед тим як потрапила до мене в руки - це може бути бібліотека загального користування, або ж приватна бібліотека, чи в кінці кінців мати запах ринку "Букініст", що на Петрівці.
Блукаюча Вода
20.02.2007, 03:14
не люблю читати книги з бібліотеки - гнітить ененргетика попередніх читачів. Та найбільш ненавиджу брудні відбитки пальців на сторінках. хоча іноді сама можу перегортати масними від бутерброду пальцями сторінки книжки про лиху злиденну долю голодних кріпаків..:( та то вже яка книга до рук потрапить..
acid drinker
20.02.2007, 11:32
хоча іноді сама можу перегортати масними від бутерброду пальцями сторінки книжки про лиху злиденну долю голодних кріпаків..:(
ненавиджу шкільну програму дев'ятого-десятого класу =)
але все одно не варто з ними так поводитися - неестетично.
В основному надаю перевагу читанню лише друкованих книжок - атмосфера особлива. Я маю на увазі, те що кожна книга має свій запах
Та-а-аа-к! Я люблю принюхуватися до книжок теж! Новенькі пахнуть ням класно!:D
А щодо опитування, то читаю лише друковані книжки. Я страшенно обожнюю підбирати закладки в тон політурці!!!! У мене їх цілий конверт: з під парфумів, цукерок, зошитів, бірок...Уу-у-у-у...:cool: То таке естетичне задоволення...Гі! Моя подруга;) ще клеїла таку неймовірно красиву темно-вишневу стрічку!!! Ви б те бачили! Так смачно було!:)
Cleric_Preston
20.02.2007, 21:31
Та найбільш ненавиджу брудні відбитки пальців на сторінках. хоча іноді сама можу перегортати масними від бутерброду пальцями сторінки книжки про лиху злиденну долю голодних кріпаків..:( та то вже яка книга до рук потрапить..
А ти не пробуєш ненавидіти ще й себе, якщо залишаєш на книзі бруд по собі?
Навіть погана книга вчить - того, що так писати неприпустимо.
Читаю тільки друковані! Перед екраном - незручно і через деякий час починають боліти очі.
Miranda_
24.02.2007, 17:18
з екрану нічим не гірше - справа звички. паралельно читаю декілька книг, ще з дитинства так заведено)))) читаю всюди, де можна, навіть журнал Афіша - якщо іншого нічого немає в даний момент))
інфоманія))))
Авітенцій
24.02.2007, 17:25
веб-сторінки можна вважати журналом планети, але замість гортання - клацання.
Anatoliy
25.02.2007, 20:40
я читаю переважно (95%) електронні книги, бо потрібних друкованих немає ніде або просто немає часу шукати (про бібліотеки взагалі мовчу - там постійно наявність книги у картотеці - це аж ніяк не підтвердження того, що книга насправді є, а в магазинах крім рос. класики та всілякого непотребу ніц немає) - живу на Волині. читаю за допомогою yBook, але там немає автоскролінгу, тому перейшов на BookReader - вмикаєш прогу, автоскролінг, завалюєшся на ліжко і, гарно вмостившись та накрившись ковдрою, читаєш - розмір літер та швидкість прокрутки можна налаштовувати за власним бажанням. отаке...
Cleric_Preston
25.02.2007, 21:23
Як не кажіть, а читання з комп`ютера погано впливає на зір... Скоро очі повилазять і станемо, немов кроти.
1CMaster
06.03.2007, 15:51
Як не кажіть, а читання з комп`ютера погано впливає на зір... Скоро очі повилазять і станемо, немов кроти.
Кожному своє. Я вже давно читаю книги лише з комунікатора. Ввечері нікому не заважаю, світло не потрібне - і бездонний колодязь книг із інтернета. На ноутбуці часто також користуюся TTS - Text to speech engine - озвучення тексту з допомогою ломаного Digalo. Друковані книжки теж читаю - але їх практично у мене немає.
Правда на відміну від цитати зверху я не претендую, що інші способи є гіршими - вони просто інші.
Щодо зору - кожен повинен сам усвідомлювати, що потребує його тіло і слідкувати за цим.
Читати на КПК чи іншому пристрої - це класно.
Cleric_Preston
08.03.2007, 10:17
Я теж читаю з комп`ютера. І далеко не через ворд. Тому і бачу різницю.
RockerША
12.03.2007, 23:26
Я читаю друковані книжки, чи м'якенькі, чи тверді. Люблю, коли можна прилягти на ліжечко з ними, чи поринати у книжковий світ у автобусі... Нажаль, немаю КПК, можливо б, читала й з ним...
Лишень пару днів назад закачала славнозвісного Набокова, й зараз блимаю очима перед монітором. А все через те, що вдома немає "Лоліти", й зайвих грошенят нема....:(
На жаль ще не встиг перечитати всі ці сторінки, але вже хочу написати:
Той перелік ел. пристроїв для читання, який вказано тут на початку, нмсд, неповний:
На ПК (локально)...
На ПК (з інтернету)...
На КПК (PDA)...
На мобільному телефоні...
Нещодавно [11/4/2007] я створив тему в УЦ Читалки: переносні електронні (для відображення текстів)
( перше повідомлення: http://ukrcenter.com/forum/message.asp?message_id=101316&search=YES , а це може бути останнє:
http://ukrcenter.com/forum/message.asp?message_id=101316 )
Там трохи писав і про ел. книжки і про ноути; наразі шукаю mp3-програвач :-).:aga:
Якщо хтось може розповісти про свій досвід користування читалками, або дати посилання на відповідну інфо, то будь-ласка не обминіть увагою. Заздалегідь :thank_you
Андрон Кобила
20.04.2007, 16:25
Надаю перевагу друкованим книжкам, але якшо можна читати з компа(якшо час дозволяє, бо читаю з екрану довго) - ніколи не відмовляюся.
В товариша є КПК. Сплю й заздрю...
Можу розказати про читання на мобільних і КПК. На ПК і ноуті так і не зрослось навчитись читати - незручно. На мобільному і на КПК можливості читання практично нічим не різняться, хіба особливостями фізични пристроїв. Є суттєва відмінність лише у форматах. які підтримуються пристроями.
Я читав виключно txt і не відчуваю себе ущемленим.
Phoenix_Ukraine
19.02.2008, 00:54
Навіяно темою Меако. :) (http://litforum.net.ua/showthread.php?t=1948)
Останнім часом все більше та більше доводиться читати тексти просто з монітору. Якщо це невеличка стаття чи віршик, який сожна пробігти очима в оглядачі — це одне, а якщо доводиться читати великий роман (для прикладу можу навести «Сад Гетсиманський» (http://chtyvo.org.ua/authors/Bahrianyi/Sad_Hetsymanskyi/), на який мені жаліються всі оточуючі: — «Не можна знайти паперову! :(») — то це стає певною проблемою.
Для цього треба настроювати або монітор, або підбирати програму-читача, та шрифти за смаком, кольором та сприйняттям. До того ж, варто врахувати безліч форматів...
Отже, поділіться, будь ласка, вашими вподобаннями у цьому розділі програм. Скріншоти вітаються. ;)
RockerША
19.02.2008, 00:59
і все ж таки я віддаю перевагу справжнім книжкам. не електронним. кольори, закладки, шрифти... по великому рахунку це все дурня. хтось просто заробляє на цьому гроші. а справжню книжку ніщо не замінить.
а якщо про електронні... просто читаю у Ворді, створюю закладки червоним. шрифт 12 таймс.
acid drinker
19.02.2008, 01:04
з паперу ми читаємо.
або видання, або роздруківку.
як можна жити з неналаштованим монітором - для мене велика загадка, але нехай ліпше вона такою й лишиться, бо боюся почути відповідь.
є річ, близька до ідеалу - називається вона lbook і використовує технологію електронного чорнила. і будь-шо, крім справжньої пахучої книжки, перед нею просто нервово курить в куточку. але - триста баксів, тому поки шо просто збираємо дєнішку.
з компа - через айсбукрідер, зручна штука.
http://i.piccy.kiev.ua/i2/39/a2/d99e28f5dba9bbe06d06808d9ca7.jpeg (http://piccy.info/view/0274a63bef45b997bcc65ac3af817e57/)
Phoenix_Ukraine
19.02.2008, 01:12
і все ж таки я віддаю перевагу справжнім книжкам. не електронним. кольори, закладки, шрифти... по великому рахунку це все дурня. хтось просто заробляє на цьому гроші. а справжню книжку ніщо не замінить.
Я ж не сперечаюся! І сам люблю аромат книжок... Але ж прогрес...
Про e-ink (http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921665245739#) сам мрію... Sony reader — $350!
Кілька років тому не зміг настроїти айсбук, щось у ньому глючило все. :( Довгий час користувався Tom Reader. Але, мігрувавши на Вісту, довелося Томчиком пожертвувати. Зараз шукаю розуюмую цьому альтернативу.
Коли це невеличкий твір - то читаю як є.
Якщо текст об'ємний, але не достатньо великий, щоб виносити його за межі веб-оглядача, то я тисну win+n що виводить кольори поточної програми в негатив, і з допомогою win+скролл_мишки збільшую цікаву для мене область так, що вона займає весь екран.
Ваш пост наприклад виглядатиме так(і займатиме всю площу монітора)
http://meako-is-my.name/sht/5.png
Відомо, що білі літери на чорному фоні втомлюють очі менше, ніж зворотня кольоро-комбінація.
Особливо, якщо є стороннє, фонове освітлення.
Якщо ж текст достатньо великий, то я скидую його у свій текстовий редактор, і читаю там, також в негативі. Розставляючи закладки.
Також, деякі книги, здобуті в електронному форматі, читаю в паперовому вигляді, поза комп'ютером. Постійно накопичується велика кількість паперу, здрукованого лише з одного боку, і є куди його використати.
Шрифти - люблю Sans, часом великих розмірів. Хоча, це вподобання для багатьох доволі суперечливе.
Маніпуляції з кольорами вікон, і інші цікаві штуки - це все причуди моєї пінгвінячої операційки:)
Подивитися, що ще вона вміє з цієї ж опери, можна наприклад тут (http://youtube.com/watch?v=_ImW0-MgR8I)
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008