Показати повну версію : Історична і мемуарна література
Відкриваю, нмсд, цікаву тему дещо ширше своїх вузько-прагматичних потреб. Особисто мені потрібна історична або мемуарна література про революційно-терористичну діяльність ОУН-УВО у трицятих роках.
Потрібні, мабуть, друковані паперові видання... а я поки що можу запропонувати такі посилання
http://exlibris.org.ua/#his
http://exlibris.org.ua/#mem
може там щось знайдеться
Іриско, дякую. Насамперед мені потрібні саме електронні варіанти, оскільки живу у провінції. Основна маса літератури, присвяченої темі ОУН-УВО широко висвітлює період ІІ світової, трицяті роки описані доволі побіжно.
екслібрис пригодився?
я колись для мами подібну тему шукала. вона в мене теж історик. я приїду додому в тернопіль, ще там попорпаюся. гляну, що в неї є... на крайній випадок є сканер, якщо буде якась книжка цінна і рідкісна - можна буде відсканувати.
Так, з першого погляду на список літератури - мемуари Юрія Горліса-Горського - трохи не той період, але тематика та що мені потрібна. Агент екзильного уряду УНР в лавах ГПУ. Супер. Передивлюся уважніше, список досить великий.
ось ще
http://www.vesna.org.ua/txt/kra.html
і ще...
http://litopys.org.ua/index.html
Іриско, завдяки Вам знайшов те, що бракувало мені до повного щастя :). Беруся до роботи.
http://ukrhistory.narod.ru/
ось ще дещо...
для вже повного і безповоротного щастя :)
успіхів у роботі.
А хто що скаже з приводу достовірності такої цитати?
"Показателен в этом отношении поход кошевого атамана всего низового войска Ивана Сирко 1675 года в Крым. Вызволив семь тысяч невольников, он обратился к ним с предложением добровольно решать, возвращаться на Русь, либо в Крым. Три тысячи решили возвращаться в Крым, где они имеют "господарства", а не на Русь, где они "ничего не имеют". "Накормив и отпустив их Сирко не вполне еще верил, чтобы они действительно пошли в Крым, но надеялся, что они вернутся и, поднявшись на большую могилу, смотрел до тех пор, пока их стало не видно. Тогда приказал молодым козакам сесть на коней и всех до единого вырубить. К мертвым он сказал следующие слова: "Простите нас, братия, а сами спите тут до страшного суда Господня, вместо того, чтобы размножаться между бусурманами... на свою вечную без крещения погибель"
Це цитата з Дмитра Яворницького. Найменш ангажований сумлінний історик, НМД.
Хочеш ілюстарцію про українсько-російську дружбу - будь ласка. Кошовий Сірко та командир стрілецької залоги Косагов з 90-ма людьми розганяють тисячну орду під Перекопом.
Хочеш про те, що москалів в нас не люблять, теж будь ласка. Сторінкою пізніше Сірко пропонує тому ж Косагову вночі по Січі не ходити, бо хлопці зараз злі на москалів, прибити можуть.
Таким і має бути історик.
Ні, я про саму події. Хто-небудь, крім Яворницького, її підтверджує?
Не те, щоб я не довіряв Яворницькому, але він, бувало, брав описи подій у дідів, які застали Січ. А ветерани, при всій повазі, часто свідки неточні.
А хто може підтвердити, якщо ніхто крім нього не писав історичних праць на тему козацтва, не модна на той час і небезпечна тема була, йому самому коштувала заслання в Середню Азію. Можна пошукати в козацьких літописах якихось згадок, але якщо вони були, Яворницький їх подавав би з посиланням на Величка чи Самовидця, мабуть. Ну, ветерани - не найгірше джерело. Усі його послідовники такого джерела вже не мали.
А хто може підтвердити, якщо ніхто крім нього не писав історичних праць на тему козацтва, не модна на той час і небезпечна тема була, йому самому коштувала заслання в Середню Азію. Можна пошукати в козацьких літописах якихось згадок, але якщо вони були, Яворницький їх подавав би з посиланням на Величка чи Самовидця, мабуть. Ну, ветерани - не найгірше джерело. Усі його послідовники такого джерела вже не мали.
Мене досить часто дивують зафіксовані у літописах спічі князів і воєвод київської доби. Афористично, влучно, дотепно - голоногі латиняни із своїм кривоустим Ціцероном ховаються в жито. Чи то наші князі були вельми некепськими ораторами, чи то мали фахових спічрайтерів чи літописець трішки змінив текст, щоб передати його прийдешнім поколінням?
Мабуть і те, і те. Ораторські здібності - одна з вимог до тогочасного полководця. Він мав надихати дружину до бою особисто.
Навряд чи цивільному літописцеві взагалі спало б на думку оте Святославове "Мертвые сраму не имут" або Ігореве "Лучше потяту быти чем полонену быти". Але про те, що літописці теж прикладували руку, можна здогадатися, коли хроніст змінювався, і в подальшому тексті афоризмів меншало :)
Та ясна річ, хроністи попрацювали. Щось я не дуже уявляю, щоб державний муж говорив афоризмами.
Чому, власне кажучи, зараз ми сміємось над висловами політиків - бо лише віднедавна отримали можливість чути або читати їх практично живцем.
До речі, з приводу Ігоря Лукін непогано поглумився в "Я - твой племянник, Родина!"
Але, повертаючись до первинного питання - інших джерел нема?
Щодо інших джерел. Може і є, я ж не історик. Скажемо так, не зустрічав.
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008