Показати повну версію : Дивіться, хто прийшов!
Mercenary
04.09.2006, 13:32
Тема створюється з метою представлення авторів-новачків читачам третіми особами. Такий собі реверс "Майстерні креативу" :)
Цього року я познайомився з молодим харківським поетом Юлією Гриньовою. Вона представила свої вірші на Всеукраїнський конкурс, присвячений жертвам нацизму, і стала лауреатом. Цього року Юля закінчила харківську школу і вступила до університету ім. Т.Шевченка на філологічний факультет.
Зрозуміло, що тема обмежувала ( і суттєво) автора у виборі художніх засобів. Безперечно, майстерність ще шліфувати й шліфувати… Проте, як на мене, у зацитованих нижче уривках таки помічається обдарування. Для чого я це пишу? По-перше, представити. По-друге… Я, звісно, познайомлю Юлю з поетами і письменниками. Але – мого віку. Молодому ж письменникові потрібне, як кисень, спілкування і творче суперництво з однолітками, фестивалі і семінари, просто середовище, коротше - тусовка.
Юлія має певний доробок, у якому повно лірики.
Може, у когось з молодих авторів виникне бажання прийняти Юлю до свого кола. Контакти з нею маю. Отже,
Юлія Гриньова
Ох, ще не бачили, не знали,
А сонце вже зірвалось ниць,
І хмар розірвані вуалі
Темніли рясами черниць.
І червень - ще незнані межі,
На зламі - сорок перший рік,
Що нашу землю помережив
Шитвом із мертвих і калік.
Й за роком рік - мов шлях до згуби,
Й лиш морок звістку принесе.
Рятуйте і рятуйтесь, люди.
Ох, що ж то буде, що то буде
І чим закінчиться усе.
* *.*
І переплуталось враз прийдешнє з колишнім,
І відміряла зозуля роки чужій сім'ї,
І падали прямо у небо скривавлені вишні,
І захлинались від пострілів солов’ї.
* *.*
Хмара сонце закрила.
Хто ви? - Смертники-бранці.
Куди? - У власну могилу
Мільйонів людей
і націй.
Безкінечна дорога
Куди ведуть –
в смерть чи в спокій?
Вітер. Чужі пороги.
Волосся сиве, мов попіл.
Хто ти? - Змарніла мила.
Хто ти? - Згорьована мати.
Ти? - Той, кого не зустріли.
Ти? - Той, кого будуть шукати.
Ми - матері і діти.
Ми - кохані й дружини.
Ми - ті, хто збирали квіти.
Ми - ті, хто вміли радіти
Й боротися до загину.
Сонце зайшло за хмари.
Ми - ті, хто не ждали кари,
Хто не заслужили кари.
Куди ви йдете? - У відчай.
Куди ви йдете? - У вічність.
* *.*
Голосіння
Тим, що не вернулися...
Ох, чуєш, нене, чуєш, нене,
Не всі вертаються додому,
І келихи садів вишневих
Відлунюють церковним дзвоном.
Не встати всім із п’яно й терпко
Розкиданих по всьому світі
Могил - отих проклять нестерпних,
Могил - отих отруйних ліків.
Ох, бачиш, мамо, бачиш, мамо,
Зозулі голосом жагучим
Розколюють важкі тумани
На золотих дніпровських кручах.
Ох, чуєш, сивая журавко,
Десь там весь світ зійшовся клином,
Й десь сонце світить надто жарко,
І закривавлена калина
Десь там - за чорним переярком -
Залишить серця половину.
стронґовський
05.09.2006, 10:23
Згоден. Обдарування помічено. Хвороба росту розвивається нормально.
Лікування: сучасна українська поезія. Заборонити вживання української поезії до 1960 року.
Згоден. Обдарування помічено. Хвороба росту розвивається нормально.
Лікування: сучасна українська поезія. Заборонити вживання української поезії до 1960 року.
чудовий діагноз та приписи.
:aga:
іншим таке вживати теж можна? чи рецепти роздаються суто індивідуально?
Mercenary
05.09.2006, 15:44
Обдарування помічено.
І все? Чи - дати її контакт?
Або Ви дасте Ваш - для неї?
ЗІ Вона не зможе не читати писане до 1960 - філфак же. Заліки :scared: і таке інше...
стронґовський
07.09.2006, 15:58
Як вам пояснити. Наявність таланту це, звісно, величезний плюс порівняно з його відсутністю, але для розвитку таких самородків є літстудії, в яких розповідають як можна писати в наш час, щоби не видатися смішним. В Житомирі це "Оксія", і я вдячний за те, чого мене там навчили. Проте організувати особисту літстудію для шановної панни я не в силах. Наражати себе на дискусію з цього приводу, нажаль, не маю часу. Я працюю з, так би мовити, зрілішими талантами, чия творчість може і викликає в мене зауваження, але, в цілому, знаходиться всередині мого мистецького контексту, а не на його узбіччі.
Щиро,
стронґовський
07.09.2006, 16:03
чудовий діагноз та приписи.
:aga:
іншим таке вживати теж можна? чи рецепти роздаються суто індивідуально?
Ну... як вам сказати. Аспірин п’є багато хто, але ж не всі і не постійно. Я, наприклад, зараз читаю традиційну корейську поезію 1000-500-літньої давності і помічаю купу цікавезних речей. Я не кажу, що українська класична, в даному випадку, поезія це зло. Але сприймати її треба тоді, коли вона вже стала частиною загального мистецького світогляду, а не тоді, коли світогляд нею починається і закінчується. Вловлюєте різницю?
Моя рекомендація стосувалася необхідности відкрити авторці ще один світ, судячи з пропонованих творів, нею геть непізнаний.
Щиро,
Mercenary
07.09.2006, 18:15
На № 5.
ОК.
Яка чудова тема!
І вірші мені сподобались.
Mercenary
10.09.2006, 22:28
Яка чудова тема!
І вірші мені сподобались.
Як хочете, можу при нагоді познайомити.
Днями представлю одного прозаїка. Теж юного.
стронґовський
11.09.2006, 17:51
Авжеж. Я не встигаю дізнаватися про всіх :))
Mercenary
11.09.2006, 18:02
Пасічник Олег, ще немає 15-ти років. Лауреат ІІ Всеукраїнського науково-творчого конкурсу серед учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів на тему “Доля громадян України, постраждалих від нацистських переслідувань” у номінації "Літературна творчість". Мешкає у с. Угринів Горохівського р-ну Волинської області.
Прозаїк. Судіть самі.
Лелеки
Ніяку хату так не любили бусли, як дідову. Торохтіли у небо довгими червоними дзьобами, потім били крилами, спихаючи одне одного з гребеня даху. Перемагали старожили, а молоді пари розліталися в пошуках зручного місця для вимощування гнізда.
Над нашою хатою кружляє лелеча пара. Що вона видивляється? Може, вість яку принесла?
Нікого не залишилося в стародвір'ї з нашого роду, стоїть лише хата, стара й похила, неначе столітня бабуся. Поросла мохом, ледь світиться маленькими вікнами.
А було ж … Коли надходили святки, не було де в оселі яблукові впасти. Прадід Василь малописьменний, його шкарубка від важкої праці рука може виписати тільки прізвище. А Святе письмо читає непогано. На наші запитання відповідає лукаво: "Слово Боже… О!"
У хаті, яка ніколи не була біленою, на стіні під образами ще й досі можна вичитати слова: "Шануй матір і батька свого", яка випалила на дилях чиясь тремтлива рука.
Уже було намірився гайнути у Козубець на велосипеді, але враз перед очима заясніли записані у дідовій хаті слова. Аж мороз пробіг по спині. Чого це? Мабуть, тому, що минулого тижня чув дорікання: "Забудеш козубівські мудрості, знехтуєш — роду, вважай, не було".
Тільки наступного дня ми змогли вирушити в мандри. Такою була воля бабусі. А вона опікувалася влітку і мною, і прадідусем однаково.
Підморгнувши один одному, ми вийшли з дому ще далеко до сходу сонця. Дідусь час від часу звертав мою увагу за небокрай. Що він там бачив, я ніяк не міг зрозуміти, бо чогось особливого не спостерігав. Темрява та й годі.
Вийшли за село. Не розмовляли. Порушив мовчанку я:
— Дідусю, а до чого ви отак прислухаєтеся?
— Хе… Які ж бо ви, діти, черстві душею. Стій і слухай. Тільки уважно. Чуєш — земля дихає. — Це були якісь, здавалось, не земні слова.
— Не чую, — відповідаю.
— А ти прислухайся.
Я навіть старався вдивлятися у землю, у ту, що під ногами, і у ту, що в полі… Аж чую (А, може, то мені видалося): хфу-у, хву-у… Так дихає сплячий. А тут? Звідки такі звуки? Думаю — дідусь. Оглядаюся — його немає. Прислухаюся — ці ж звуки. Я (як часто любила приговорювати бабуся) второпів. Не знаю, скільки й простояв подивований. А все ж дійшов розуміння: це піднімалася напоєна вранішньою росою трава.
Обрій зашарівся, як дівчина. Блідо-рожевий серпанок оповив схід. На його фоні сива дідусева голова теж видавалася рожевою. Небокрай наливався барвою. Боязкий відсвіт, що тільки-но народився у небі, ще не спустився додолу.
Перші промені списами пронизали небо коли ми завернули на обійстя роду Неліповичів. Дідусь умить роззувся, босоніж пройшовся росяним споришем і перед порогом впав навколішки.
Схвильований підбігаю до дідуся — він молиться, щиро, слізно. Не зауважую, як в унісон голосно читаю "Отче наш".
— Прости нам провини наші, Господи, — двічі повторив дідусь.
— Ви ж — сама святість, — пробую звернути на себе увагу.
— Грішний, ще й як! Оця сива голубка (показує на хатину) — лебедина пісня Козубця. А я з неї слова викидаю. Нинішньої зими перебрався до вас. Але це було вперше і востаннє. Подивись — вона плаче.
Дивлюсь у заплакані очі старості… А в них — туга, великий біль. Одне страждання.
Вікна справді плакали. Великі краплі роси застигли на склі. Поглядом обвів хату. Жахнувся. Вона підперта кіллям з обох боків, була схожа на буслиху, яка після минулорічного смерчу розпростертими крилами ховала від граду тіло свого мертвого мужа. Спочатку била крилами, а втомившись, обіперлася на них, як на милиці, і стояла наперекір вітру, градові, дощу. Стояла поки не злягла поруч.
— А я залишив свою лебідку, — ніби почитав мої думки дідусь.
— Та про що, ви?
— А про те, що он хрест моєї Мотроні сумує на кладовищі. З вікон цієї хати світ бачиться по-новому.
— Щось дивне є у ваших словах, — пробую перевести мову в інше русло.
А дідусь своєї:
— Вдома скажеш, що в літній табір перейшов. У свій табір…
Ми ввійшли в хату. Важкі тесані лави причаїлися попід стінами. Поряд з піччю, біля вікна, стоїть міцний рублений стіл. Далі — дерев'яний мисник із розмальованим глиняним посудом, який тепер рідко зустрічається у вжитку, а прикрашає хіба що вітрини музеїв.
Із покуті світлицю озирають образи, старі, вицвілі, але охайно прибрані вишитим червоними і чорними нитками рушником, єдиним у хаті. Вони пахнуть воском та ладаном.
Оселя дихає ароматом сухих трав. Прадід звікував душа в душу з природою, навчився розуміти її таємничу мову, віднайшов еліксир сили та довголіття. Не одного страдника вирвав з обіймів смерті.
Сонячні промені заглянули в хату, засміялися ликами святих і зупинились у сінях. Тут ми їх і залишили.
У лісі було тихо. Дідусь щось говорив із духмяними травами, обіймав дерева, немовби просив у них сили. А тоді припав на коліно, неначе до молитви. Та ні. Він кидав пригорщами ягоди суниць до кошівки. Вони, здавалося, самі просилися йому до рук.
— Пам'ятай, — звернувся він до мене, — сонце, повітря, вода, трави дають здоров'я хворій людині. Страждаючій — більше ніщо не радісне.
— Так перебування у нашому селі було для вас тягарем?
— Так, дитино. Вибач, що говорю це тобі. Але душа болить. У селі її нічим лікувати. А тут… Ти лишень поглянь.
Він пестив кожну травинку, кожний листок, приговорюючи: "Скарбе мій, здоров'я моє". П'янів від того повітря та пахощів, душа його розпросторювалася, якесь святе торжество виходило із серця. І ніхто у цю мить не дав би дідусеві — 82, ніхто б і не подумав, що довелося пережити йому на віку.
Це було на світанку 26 жовтня 1943 року під Запоріжжям. Штурмовий батальйон почав переправлятись на Хортицю. В одному з перших човнів разом з піхотинцями відплив підрозділ артилерійських корегувальників на чолі із старшиною.
У човен влучила міна. Хвилі сивого Дніпра освятилися кров'ю героїв (там же був і мій дідусь). Вибухова хвиля жбурнула їх у воду. На щастя, берег був поруч. Але то не був рятівний берег. Гітлерівці нападали з трьох боків. Контужений Василь Неліпович потрапив у полон.
— Привезли до Берліна, — згадує нині, — а тоді — в містечко Люствельде, що кілометрів за п'ятнадцять від столиці. Поселили в бараки по 16-20 чоловік. Говорили пошепки, і тільки про неволю. Що буде завтра?
Наступного дня перевіряли вміння. Недарма кажуть, що вміння за плечима не носять. Вільгельму потрібний був чоботар. Взяв у майстерню. Щодня приходив, спостерігав. Якось зайшов і кивком голови запросив вийти. Завів у гарно облаштовану майстерню і сказав по-німецьки: "Добрий ти є робітник".
Не скаржусь, працював допізна, роботи було багато, але голодним не був. А хлопці… Страшно й згадувати. Того дня вийшли з майстерні з опухлими пальцями. Щодення важка праця перетворювала людей в рабів. Та були й серед німців ЛЮДИ…
У Люствельді зустрів землячку Кулину з Горохівщини. Працювала на заводі, що був серед лісу. Тягала важкі колоди, залізяччя.
Коли з'явилися радянські солдати в 1945, після допитів бранцям дозволяли повертатися додому.
Я був щасливий. Домашні — всі живі, неушкодженою залишилася і хата.
А Кулина… Два місяці йшла до свого села. Ночувала, коли в стодолах, коли просто неба… Боліли порепані ноги, а в очах усе ж спалахували блискітки надії: з кожним днем наближалося свято. Свято зустрічі з родиною, отчим краєм, де навіть дим здається солодкавим.
До Антонівки Кулина прийшла саме на Трійцю. Оце було свято! Але невдовзі… Без слідства і суду завезли на пересильний пункт. А відтак — знову в товарний вагон. Тільки потяг тепер поїхав на схід аж у Ердем, що за 80 км. від Улан-Уде. 24-літню волинянку разом з новоприбулими женуть на лісоповал. А хіба ж то жіноча робота? І за що?
Дідусь замовк. Спогади обснували його, зависли на віях, застигли на губах.
Скільки їх… Скільки. Викотилася сльозина і борозною зморшки сповзла додолу.
Вони скроплювали землю не сльозами — кров'ю. Скільки їх залишилося на чужих землях. І ніхто не знає, як болить серце за рідною стороною. На крилах летів би. Та літати можуть лише птахи, люди — тільки мріяти.
Вдома легко вмирати.
— Отакої… Гляньте, уже повна кошівка ягід. Я так не вмію.
— Радше, не спішиш.
— Так слухаю ж вас. Вдома ви не щедрі на розповіді.
— Тут душі вільно.
Ми завернули на іншу поляну, де війна залишила велику вирву. Хтось тут копав.
— Бачиш, тривожать війну, — стурбовано мовив дідусь. — А не можна. Прах імені її.
Вирва була всіяна ягодами. Дідусь не зірвав жодної, пішов далі. Чи то вони нагадали йому минуле, чи то душі вбитих отак проростають.
Набравши повні кошівки, поверталися додому. Я в Угринів, дідусь — в Козубець.
Мої вмовляння не допомогли. Усміхаючись мовив:
— Допоки мого віку, допоки й Козубця. А житиму ще довго. Бачиш — оселилися лелеки. Кожен хотів би, аби на хаті бусли жили. Вони — символ спокою, безпеки, миру, повернення до рідних місць, щастя. І нехай навіть короткого.
Нічого так... Навіть не вправи, а дещо схоже на поезію. А чи є щось не на тематичні конкурси, бо ж хто дівчину поїть, той і тему визначає... До речі, головна думка плоска як три леза Жілєт, смерть це погано-ойойой, але віднесено аспект до вищесказаного.
На тему жертв, ІМХО, гарно у Олійника "Не для дітей".
Mercenary
11.09.2006, 18:10
А чи є щось не на тематичні конкурси, бо ж хто дівчину поїть, той і тему визначає...
Кажу ж - є.
Як Ви панімаїте, мене цікавить не факт наявності взагалі, а факт наявності отуто... тобто давайте
Mercenary
11.09.2006, 18:38
Як Ви панімаїте, мене цікавить не факт наявності взагалі, а факт наявності отуто... тобто давайте
Мені тра спитати в автора дозволу на оприлюднення...
Проза хлопчика - жахлива графоманія. Ну, на шкільний твір потягне. Але аж ніяк не література. І вік тут не виправдання.
ІМХО, звісно ж.
Вейс мір, почитав прозу... Мдямсть... Якось воно ніяко - діалоги мляві й нецікаві, а сама тканина: "Обрій зашарівся, як дівчина. Блідо-рожевий серпанок оповив схід". Якби я був албанцем, сказав би "многа букаф". А так зацитую Костенко: "Простакуватість - ще не простота. Це непростимо - гріх багатослів'я". Як казав Володя, "вчитися, маму вашу, вчитися і ше раз так само"
Mercenary
13.09.2006, 15:45
... графоманія. Ну, на шкільний твір потягне.
Анно, це плагіат! Як могли - Ви! :p Попри всю мою повагу і симпатію до Вас (!) маю рішуче зауважити, що це - слова іншого автора і сказані виключно (!!!!!!!!) про мене! :aga: :) Я рішуче відкидаю вже саму думку про використання цих слів щодо когось ще! :)
2 Агасфер.
В цілому Ви праві. Багато слів ...м-м-м-м... порожніх і банальних. А от щодо "вчитися"... Хай не буде жодної школи поки що, ніж така. Бо, підозрюю, що сидить там вчителька і научає "писати красиво".
Та:
... хата, що похилилася, мов стара бабця, спогади стигнуть на губах, у порожній хаті лави причаїлися попід стінами...
Може, не все так безнадійно?
Відчувається надто сильне замилування укр.класикою із шкільної програми. Колись це звали хвайним словом "хуторянство". Лікування згідно приписів доктора Стронговського попередньому пацієнту. Ось тільки до ліків підходити обережно - щоб дитина раптом не почала матюгатися як Лесик Подеревянський чи Юрко Покальчук - бо мама з дому вижене.
Mercenary
13.09.2006, 17:17
+1 :)
Там є ще "неокласицисти", якось представлю.
А програму знають - молодці. От хто її складав - ... хто ті, промовчимо!
Хай би хтось ще когось представив, чи що...
Може, не все так безнадійно?
Безнадійного немає нічого, окрім впевненості у власній геніальності :)
Най вчиться хлопченя, мо, шось і буде. Мене розчарувала відсутність навіть паростків власного стилю.
Прийшло натхнення викинути трохи надбань нашої літстудії ім. Омара Хайяма :), "которая является тем колхозом, где я, как известно, состою завхозом"... Привіт НПУ ;)
Проза (лірична мініатюра):
Я (останні дні)
Я тоже когда-то был самоубийцей…
Крематорий, “Маленькая девочка”
Pro (et contra et cetera)
Це “доста!” прозвучало випадково, проте досить вагомо – так посилають к бісу у сварці набридливого співбесідника, так виривається грюк по столу – останній аргумент суперечки. В ньому було щось покаянне, щось від тих порожніх ранків, що передують кожній гарячій ночі і приходять після неї. Доста!
Вдих. Порожнеча. Всередині тісно і чорно… Видих. Я зможу, я витримаю, та ж у мене ціла купа стимулів, прохань і умовлянь, я ж колишній ніцшеанець, та ж усе тільки-но починається… Вдих. Сверблять губи. Сверблять зуби. Свербить потилиця. Сверблять мізки. І хочеться розчинитися в хмарці, провести прозору доріжку кільцями – в небо, до святого внутрішнього спокою. Хай йому, як все-таки сверблять губи! Видих. Посипаю їх сіллю, потім цукром, може, й перцем доведеться, а завтра – миш’яком, бо від усього мене лишився мороз за шкірою і рот, якому начхати на мою волю. А даремно! Вдих. Під шкірою – землетрус і льодовиковий період, а спинний мозок скручується у вузол, наче електричний вугор. Видих. Ще видих. Сховатися б від світу за димовою завісою, побігти за блукаючим вогником, що ось – перед очима. Вдих. Плююся кров’ю. І руки в крові. – Намагаючись заткнути голос горлянки, роздер язик і піднебіння… Видих. Десь в легенях проростає насінинка і пускає стебло ніжної барви. Їй хочеться жити. Мені теж. Тому й кидаю курити, от уже сьомий день.
Сверблять мізки…
Мерсенері, мені спало надумку: Вам не шкода кидати невинних діток у зубасті пащі дорослих дядьків і тіток із Літфоруму? Адже до них переважно ставляться без скидки на вік. А враховуючи практично цілковиту відсутність життєвого досвіду, що ж ці діти можуть сказати світові? Ясна річ - цей креатив вторинний, це лише більш чи менш вдале наслідування тих чи інших взірців. Їм просто не вистачає свого досвіду і начитаності за межами шкільних курсів. Крім того, такі відгуки можуть серйозно травмувати юного автора і українська література може лишитися без майбутніх Маркесів, Павічів чи ще когось там.
Mercenary
14.09.2006, 14:18
припинити?
чи кинути у ріку (хай пливуть самі проти течії і не думають, що призове місце на якомусь конкурсі є визнанням беззаперечної геніальності) і самому сидіти у човні з рятувальними засобами напоготові? наслідування взірцям - що у тому поганого? усі художники у період учнівства малюють гіпсові голови; школа справжньому талантові не завадить.
треба втиягати здібних з їхніх застумів - у життя, хай вчаться, живучи! а не живуть, навчаючись. у найгіршому випадку вони просто не проб"ються. але не через те, що у них не було шансу.
і ще: якщо у дорослих дядьків і тіток є усі клепки, вони навіть "великим ротом кусатимуть потроху".
я думаю, що моя позиція зрозуміла.
і ще: якщо у дорослих дядьків і тіток є усі клепки, вони навіть "великим ротом кусатимуть потроху".
я думаю, що моя позиція зрозуміла.
Звісно, зрозуміла. Та ці дядьки, а особливо - тітки бувають дуже зубаті.
до них переважно ставляться без скидки на вік
моя категорична позиція (сперечатись не буду): ніяких "скидок на вік" не має бути. не треба вирощувати графоманів, їх і так вдосталь. талант або є, або нема.
Профет, я вашу позицію знаю. Та погодьтеся, дитячі твори тут постити було не варто (причини я вказав раніше). Крім того, будь якому початківцю для розвитку потрібна фахова детальна рецензія (навіть жорстка і негативна), а не емоційні відгуки. А тут її все одно не дочекаєшся.
То ж, нмд, краще у цій темі представляти цікавих початкуючих авторів. Хоча б із тих, що живуть в мережі. Серед них трапляються дуже непересічні і цікаві.
Це вiршi моєї подруги, яка навчається в университетi iм. Т.Г.Шевченка.
Хотiлося б почути, чи присутнiй тут талант
Прогноз
Вiчнiсть втиснута в лоно атома,
У вiдбитках утоми- знак:
Завтра iнша тебе чекатиме,
А я... бiльше не можу так.
В серцi протяг. Коли не поряд ти,
Рiже слух журавлиний плач.
В кожнiй шпарцi- стороннi погляди
I банальнi, як свiт, "пробач".
Ми незграбно шукаєм виходи,-
Мов слiпi,- iдемо на звук.
Просто боляче стало дихати
У тенетах важких розлук.
Скоро зими на весни змiняться;
Ти- до неба, я- до землi...
I на срiбнiй пательнi мiсяця
Будем смажить безсоння сумнi...
Час- не лiкар
Видкрила очi. Тiснi кимнати.
У бiлостi болiсть похована.
Я вже втомилась дивА чекати,
Тож стала чужа i знервована.
Брязчить залiзо. Рубають тишу.
Тiкають кудись при нагодi i
В чужому серцi провини пишуть,
Хoваючи слiд, наче злодiї.
Тебе, вiдтятого, так бракує,
Що навiть змарнiла депресiя.
Ну хто сказав вам, що час лiкує?!
У нього вже iнша професiя!
Mercenary
04.02.2008, 23:01
Замалий обсяг, аби аж так сказати - є чи немає.
Конкретні тексти мені симпатичні.
Mercenary
04.02.2008, 23:06
ЗІ Хай надішле дівчинка мені на скриньку більше текстів (зазначивши у темі - "ВІРШІ"), а я покажу комусь з відомих.
ОК?
SBaturyn@gmail.com
acid drinker
04.02.2008, 23:16
ми з профет троха не зійшлися на тему цих текстів, але в першому шось є (щонайменше дактилічні рими), а другий не вражає та й взагалі псує враження - так, наче зовсім посередній поетці, яка до того ж не занадто гарно знає мову (відкрила очі... хм...), просто пощастило написати шось симпатичне.
але най буде.
Mercenary
11.02.2008, 23:32
Це вiршi моєї подруги, яка навчається в университетi iм. Т.Г.Шевченка.
Хотiлося б почути, чи присутнiй тут талант
Пропозиція друга (і остання).
Надішліть мені на мило чи у приват вірші /контакти цієї дівчини (навіть якщо це ВИ) - я влаштую зустріч з відомим поетом чи участь у нараді молодих у НСПУ у майстер-класі В.Герасим"юка (невже не авторитет?) чи іншого відомого поета.
І Ваша дівчина /чи Ви/ знатиме, чи варто далі писати.
Загублена дитина
23.04.2008, 17:16
Ставитися до дітей треба так само критично, як ви б поставилися до дорослої людини, бо тільки так можна допомогти тому, у кого є талант, але не має досвіду. Я знаю одну дівчинку, яка знайшла людину, що з милим виразом обличчя і без жодних зауважень вислуховує її "творіння" - і цілком задоволена цим. А за її спиною її називають "графоманкою" без жодних письменницьких задатків. Можливо, якби вона наважилася скинути щось зі свого сюди і побачила реальну оцінку, вона могла б принаймні спробувати щось змінити на краще. А так - поблажливе ставлення "дорослих" перетворює її на нещасну дитину, яка не знає правди і будує марні плани на майбутнє. Це немилосердно, це жорстоко. Правда, вона і сама не проти бути обдуреною - але то вже інше питання.
Просто всі не можуть мати талант, хист і бути поетами чи письменниками.
Zaza, Ваші твори перенесено в розділ "Майстерня креативу", підрозділ "Проза".
Читайте правила.
Усне попередження.
Соломія Журба
30.04.2008, 23:24
Прекрасно написано, багато образності, порівнянь і новелістичних вставок, гарний буде письменник з нього . Григір Тютюнник зрадів би.
vBulletin версії 3.7.0 Beta 3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008