КПК

Показати повну версію : Українська інтернет-література

Кам.Ю
10.10.2006, 14:03
Літературних інтернет-проектів у нас не те, щоб дуже багато, жоден поки не може конкурувати наприклад, з машковським проектом.
Але це явище все ж існує. Що ви думаєте про наш літнет, його місце в сучасній літературі, перспективи.

Авітенцій
10.10.2006, 14:27
Літературний інтернет-портал -- це сіто, де відшукують, серед мегабайтів сміття, справжніх самородків. ТАк як сіто кругле і велике, то стають по радіусу і всі й одразу можуть організовувати пошуки та виставляти на огляд свої роботи. Організація цього сіта дуже схожа з Колізеєм - в один момент часу може заходити величезна публіка і в той же час разом галасувати, хто кращий.

ЦЕ ДУЖЕ ПОЗИТИВНЕ ЯВИЩЕ:
Той хто шукає, той знаходить.

Коли було мало книжок(складно отримати), то бібліотека була на зразок "храму", а книга - "артефакт".
Тобто, коли немає книг - бажається читати, коли є - вже не цікаво. Тому, літ.інет.проект - надає нового розвитку в обміні досвіду/уявлення.

radus
10.10.2006, 14:28
Я готовий подарувати готовий, пробачте за каламбур, софт для он-лайн бібліотеки й перелити до БД кілька десятків текстів. Але платити за хостінг - не готовий. Та й взагалі, не певен, чи варто робити чиюсь, хай навіть мою, персональну бібліотеку. Якби, наприклад, наша шанова спілка або не менш шановна асоціація взялась дахувати цей проект, то за рік-два він би виріс... ну, не до рівня Мошкова, звісно, але непогано.

Tim-Lit
10.10.2006, 14:33
Я готовий подарувати готовий, пробачте за каламбур, софт для он-лайн бібліотеки й перелити до БД кілька десятків текстів. Але платити за хостінг - не готовий. Та й взагалі, не певен, чи варто робити чиюсь, хай навіть мою, персональну бібліотеку. Якби, наприклад, наша шанова спілка або не менш шановна асоціація взялась дахувати цей проект, то за рік-два він би виріс... ну, не до рівня Мошкова, звісно, але непогано.
Спілчанським "дідам" то на х*** не треба, а от більш "молодшим" літформуванням - навпаки! На них і ставку робити варто.

radus
10.10.2006, 15:02
Веле обіцяв поговорити з головою асоціацію, але чомусь зник з інформаційного простору.
Може, ще хтось з тим дядьком знайомий?

spark
10.10.2006, 15:49
Мені здається, ви дещо змістили акценти. Мошковський проект lib.ru не має ніякого відношення до мережевої літератури, це електронная бібліотека друкованих текстів. І існуватиме вона, поки на неї не наїдуть власники авторських прав :( Тобто, на якомусь етапі в ній залишаться лише автори, що померли мінус сімдесят років від поточної дати.

Але в Мошкова д є "Самиздат", органзований, як спільнота авторів. Мабуть, його і треба обговорювати в плані інтернет-літератури.

Рабат
10.10.2006, 15:58
Я готовий подарувати готовий, пробачте за каламбур, софт для он-лайн бібліотеки .
Ну що ж, ви й мертвого вмовите :D Давайте.

Tim-Lit
10.10.2006, 15:59
Веле обіцяв поговорити з головою асоціацію, але чомусь зник з інформаційного простору.
Може, ще хтось з тим дядьком знайомий?
З яким таким "головою асоціації"?! Мені він обіцяв знайти Покальчука - та вони з Соколом це успішно провалили. Більше наполеонівських планів від Веле я щось не чув.
:bu:

Tim-Lit
10.10.2006, 16:01
Але в Мошкова д є "Самиздат", органзований, як спільнота авторів. Мабуть, його і треба обговорювати в плані інтернет-літератури.
Мабуть, що так... Але якщо розділити тему, то нехай це робить її засновник - Кам.Ю.

spark
10.10.2006, 16:04
Мені здається, Кам.Ю саме "Саміздат" мав наувазі :)

radus
10.10.2006, 16:21
Ну що ж, ви й мертвого вмовите :D Давайте.
Мушу попередити - потрібен Lotus Domino hosting + 200-500 мб місця. Це від 20 до 100 доларів місячно, точно зараз не скажу.
?

radus
10.10.2006, 16:24
З яким таким "головою асоціації"?!
Асоціації книговидавців. Він на якійсь конференції говорив, що їм дуже потрібна система документообігу - для координації, так би мовити, зусиль поміж членами асоціації.

Tim-Lit
10.10.2006, 17:51
Асоціації книговидавців. Він на якійсь конференції говорив, що їм дуже потрібна система документообігу - для координації, так би мовити, зусиль поміж членами асоціації.
Асоціацію книговидавців очолює Афонін. Я можу вийти на нього і без Дідуся Веле. Якщо і справді потрібно...

radus
10.10.2006, 18:11
Я не знаю, чи йому воно ще потрібно. Може, варто спитати?

Tim-Lit
10.10.2006, 18:30
Я не знаю, чи йому воно ще потрібно. Може, варто спитати?
Я теж не знаю. Більш того, не знаю, про що йшлося... Але це - офф-топ!
:(
Давай-но краще листуватися з цього приводу в приватному порядку...

Кам.Ю
10.10.2006, 20:38
Я мав на увазі саме живу літературу, самвидави та електронні часописи.

син миколи
10.10.2006, 22:14
є файний сайт з тою літературою:
www.litclub.org.ua

син миколи
10.10.2006, 22:15
тільки шо замітив,:
я рівно на рік зареєструвався пізніше від тебе(вас)

Олесь Бережний
10.10.2006, 22:34
Шановний Юрію!
До речі, не зле було б час до часу проводити "інвентаризацію" того, а що ж взагалі є таке Мережева уклітература чи паки укрлітний Інтернет. Воно є досить динамічним, бо одні ресурси виникають, инші зникають.

Ось колись я робив таку спробу, що призвела до жвавої дискусії на Майдані:
http://www2.maidanua.org/news/view.php3?bn=maidan_culture&key=1135801527 (http://)

Олесь Бережний
10.10.2006, 22:43
є файний сайт з тою літературою:
www.litclub.org.ua

Сину Миколи,
Дякую, що нагадали про Літклуб. Не бував там вже давненькомісяці десь чотири, хоч колись вельми активно навідувався й переймався його життям. Насправді ж я продовжував періодично намагатися вийти на той сайт - але щораз потрапляв у нікуди (бо мав стару адресу в фейворитс). Виявляється, це там якісь нові адміни запровадили якісь нові технічні прибабмаси або щось таке. Сьогодні завітав городами й жахнувся. Старий сайт Літлубу, в оригінальному вигляді започаткований Отаром Довженком і Назабраєм, виглядав стократ приємніше й людяніше. А зараз там усе якесь незатишне. Шкода.

син миколи
10.10.2006, 22:49
знаєте, ту новинку запровадили вчора,
а так там останнім часом було не дуже затишно, адмін не дуже часто появлявся, та думаю все швидко зміниться на краще :)
а новий інтерфейс, думаю на краще, все ж тече і змінюється, та він ще поки шо не дороблений, і адмін обіцяє все поправити протягом двох- трьох тижнів, так що заходьте ще :D

Рабат
11.10.2006, 12:59
Мушу попередити - потрібен Lotus Domino hosting + 200-500 мб місця. Це від 20 до 100 доларів місячно, точно зараз не скажу.
?
Обов'язково Lotus Domino hosting? Я не фахівець, тому перепитаю це -хостер? Якщо так, то чи не можна скористатися, скажімо, Hostseler? Там вартість розміщення без обмежень не перевищує 480грн/рік. Ми там розміщуємося і зараз за 100МБ платимо 135грн/рік - залежить від курсу ЮСД.

radus
11.10.2006, 15:29
Domino hosting має недоліки та переваги. Недоліків два - його мало й коштує він дорожче.
Переваг більше. Перша - страшенна багатофункціональність. Так, наприклад, нема проблем за категоризацією (з чим морочили собі голову наші колеги з "Чтива"). Можно розбивати твори хоч десятком категоризаторів, хай читач вибирає свій улюблений. Сортування й пошук за будь-якою ознакою - автором, жанром, датою написання, публікації тощо. Могутній пошук У ТЕКСТІ твору. Статистика, ясна річ. Й, нарешті, чудове клієнське місце. Не треба морочитися конвертацією, просто беремо файл й через кліпборд пхаємо його в оболонку й ставимо жанр. ВСЕ! Далі він сам конвертуєтся у все, що треба (а треба щонайменше 4-6 форматів), й сам викладається на веб. Ну й купа іншої автоматики.
Гадаю, якщо кожного дописувача бібліотеки змусити робити усі потрібні операції вручну, то їх не лишиться вже за пару днів. :)
Якщо hostseler - це hostseller.ru, то там з усіх БД лише mysql. :(
Найближчий domino hosting - viaduk. БД розміром 25 мб коштувє $25 на місяць. Трафік вище 1 Гб - $15. Чи буде він вище 1 Гб - невідомо.
Забугорі ціни приблизно такі ж.

Рабат
11.10.2006, 15:45
Забагато інформації для мене - простого смертного. Якщо не буде дуже обтяжливо, подай будь-ласка детільнішу інформацію нашому Сашкові на мило: zukc@zukc.com.ua Він швидше у цій термінології розбереться і пояснить мені.

radus
11.10.2006, 17:37
Зроблено.
Коротко те ж саме - на hostseller'i дешевше,але гірше.

Рабат
11.10.2006, 17:56
Зрозуміло. Сашко отримав листа і вже мені дохідливо пояснив.
Я все ж вибираю дешевший варіант. Правильніше: вибрав дещо раніше. Тому що ми вже працюємо над бібліотекою. А прочитавши пропозицію про дармовий софт і наповнення, хотів ним скористатися.

Кам.Ю
12.10.2006, 15:45
Спробую відновити дещо зафлеймлену Радусом і Рабатом (при усій повазі до останніх,:)) тему. Наразі спостерігаю на ГАКу і Літфорумі доволі жорстку комфронтацію між прихильниками Літклубу і ГАКу та їхніми дітищами - ольмонагами.

spark
12.10.2006, 16:11
1. Стоп. Літклуб не видавав жодного альманаху. Чи я все прозівав? Говорилося про альманах "Самвидаву", який зараз "under consruction" вже певний час. Сподіваюся, вони наконструюють цього разу щось менш лабіринтове, зручне за навігацією.

2. Досить велика кількість авторів відвідують і Літклуб, і ГАК. Або відвідували в певні часи. Не хочу я сам з собою конфронтувати, не сподівайтеся. На Літклубі більше прискіпуються до мови, на ГАку, як виявилося, до композиції. Тож корисно випробувати текст і там, і там.

Якщо порівнювати атмосферу, то літклуб останнім часом рухається за інерцією, редакції там як такої нема. Ну, це теж цікаво, але більш хаотично. А що ГАК більш доброзичливий до початківців, і взагалі - більш доброзичливий, бо навіть в системі оцінок має лише плюс або нуль, ну то це - як задумали і втілили. І те, і те має як недоліки, так і переваги.

НМД.

Кам.Ю
12.10.2006, 16:50
Взагалі, нмд, найбільша перевага ГАКу у порівнянні із іншими аналогічними проектами - якщо пощастить - можна отримати нормальну рецензію, а не емоційний відгук на три слова.
Взагалі, ГАК відрізняється від Літклуба і ментально. Вони досить різні навіть попри присутність частини авторів в обох проектах.

LanceloT
12.10.2006, 17:20
Щодо самвидавів є їх трішки в нашому просторі, всі різні-це мені подобається що немає клонів. Але однозначно оцінити лідера, непевен...

Олесь Бережний
12.10.2006, 17:25
Як шановні spark і Кам.Ю, я теж навідувався і навідуюся до різних укрлітних сайтів (напр. ГАК, Літклуб, Самвидав). Поціновую їхню відмінність і час до часу розміщую власні тексти, аби, як пощастить, отримати відгуки, коментарі, критику з різних ракурсів. Жодного конфлікту - естетичного, ідейного, ідеологічного, креативного тощо - між цими сайтами для мене просто не існує. Адже як психічно здорова людина може конфілктувати з різними аспектами самого себе? І саме ці різні аспекти мережевої укрлітератури втілюються для мене на різних сайтах.

При цьому окремі дописи окремих дописувачів, які переймаються якимись репресованими станами самоусвідомлення та якими б барвистими вони при цьому не були, аніц не важать і ніяк не переважають у загальному літературно-мережевому процесі. Най вони себе повбивають навідмаш і чимдуха! :p

Кам.Ю
12.10.2006, 17:36
Респект, Олесю. Отож, най си заб'ють себе об мур і вип'ют трутки.

син миколи
13.10.2006, 17:11
я звичайно сильно вибачаюсь, та чи можете дати ми лінка на ГАКа?
буду трохи вдячний

spark
13.10.2006, 18:33
все в цьому світі просто www.gak.com.ua
:)

Олесь Бережний
13.10.2006, 18:34
Ось будь ласка:

“Гоголівська @кадемія” (http://gak.com.ua/)
:yahoo:

син миколи
13.10.2006, 19:59
ну то щиро вдячний:)