КПК

Показати повну версію : Може, повторюся, але я обожнюю Лесю Українку.

Duva4ka
12.10.2006, 18:44
Леся Українка - видатна українська поетеса з нелегкою долею. Її твори сповнені невимовною красою та мужністю.... Мені особливо подобається Лісова пісня.... Ням-ням... :(

Кам.Ю
12.10.2006, 18:58
Особисто я волочуся від драматургії Лесі Українки. Касандра, Бояриня, Адвокат Мартіан... Супер. Прикро, що практично немає театральних постановок.

Tim-Lit
12.10.2006, 19:00
Леся Українка - видатна українська поетеса з нелегкою долею. Її твори сповнені невимовною красою та мужністю.... Мені особливо подобається Лісова пісня.... Ням-ням... :(
Respect!
:friends:

acid drinker
12.10.2006, 20:26
театральних постановок і не повинно бути - ці драми не орієнтувалися на постановку (хоча б фактичні невідповідності, яких леся українка не могла не знати - надто багато персонажів і надто довга тривалість). драматична поема - то вам не хухри-мухри, то дуже цікавий епічний жанр з драматичним конфліктом...
/драматургію лесі я теж люблю... правда, лісова пісня - то трохи не неоромантична штука, мене більше касандра проперла/.

radus
12.10.2006, 21:24
А про Касандру що думаєте?

acid drinker
12.10.2006, 21:57
касандру теж протипоказано ставити ;)
мені подобається реалістичність образу.
до речі, у чому полягає особливість неоромантичного героя. на відміну від романтичного (типу чайльд-гарольда або лєнського), який приїздить ззовні, дивиться на світ, критикує його і кудись їде, тобто відкидає суспільство, неоромантичний герой (такий як касандра чи скульптор річард з "у пущі") виростає у суспільстві. його єдина проблема - наділеність даром, якого суспільство не може йому пробачити попри всі намагання митця поставити цей дар суспільству на службу, навчити, пояснити. суспільство відкидає неоромантичного персонажа - бо посередність не може змиритися з вищим талантом.
касандра - дуже сумний персонаж, але, принаймні, чесний. таке враження, наче леся українка почувала шось схоже.
нота бене. пам'ятаєте епілог, де касандру і агамемнона готуються вбити? так ось, у деяких посмертних виданнях він не публікувався - за усною заявою родичів, леся українка перед смертю просила його вилучити. як ви думаєте, чому так могло статися? у мене є теорія, що касандру, мертву морально, фізично вбивати вже безсенсовно; таке життя - то гірше, ніж смерть (напрошується паралель з мавкою, між іншим - вона теж помирає у трансцедентному сенсі).

radus
13.10.2006, 09:11
Гм... ну, а якби поставили - то який епізод був би найкращим\найгіршим?

angel
13.10.2006, 11:04
В школі не вельми любила поезію Леся Українки. Тож і драматургію читала неохоче, але той захват, який відчула від саме цих творів, передати неможливо. Відтоді Леся Українка серед улюблених авторів.

Duva4ka
13.10.2006, 13:18
Драматургія у Лесі досить сильна і навіює безліч думок... Касандра, на мій погляд, досить сумний персоаж... Вона не змогла довести свій дар навіть близьким людям... І свідомо пішла на смерть...
А ви знаєте історичні довідки про Касандру?
Вона в будь-яких творах виступає такою собі навіженою.... Рекомендую подивитись фільм "Елена Троянская", там теж Касандра досить яскраво відображеня....

acid drinker
14.10.2006, 11:04
історичні довідки про касандру - то те, шо в іліаді-одісеї? бо інших шось не пригадаю...
не рекомендую дивитися америкосівське кіно, якшо цікаво дізнатися шось про міфи. там усе шалено примітивізовано. з розповідей мого викладача літературної творчості: дивився він "трою" з дочкою і дуже дивувався, чого у такому масштабному фільмі нема касандри. ну, дочка й пояснила. касандра ж провісниця, якшо ввести цей персонаж, американцям буде нецікаво, бо вони все наперед знатимуть =)
щодо епізодів - поняття не маю. гарно можна було б поставити сватання касандри - просто треба гарно підібраний психологічний профіль акторів.

radus
14.10.2006, 11:29
Цікаво... дякую.