КПК

Показати повну версію : Що є талант?

Девор
04.08.2005, 18:20
Прочитавши пораду місс Профет, я створив цю тему.
Собсно, дійсно?! А чим є талант у українських авторів в цілому?!
А?!

Mercenary
08.08.2005, 13:56
Карою. Через неможливість повноцінної реалізації.

Девор
08.08.2005, 14:01
Впринципі, реалізація блокується нестачею коштів.
Може лінивість української ментальності?

Prophet
08.08.2005, 15:48
Та скільки можна бідкатися? Звідки стільки амбіцій у сучасних літераторів?
І що значить "реалізуватись"? Адже писати вам ніхто не заважає?

Liet
08.08.2005, 16:07
Талант? ІМНО, талант це вміння зацікавити читача, вміння впевнти читача, що герой правий чи не правий. Бажання творити.
А якщо хтось хоче, щоб його опублікували, він зробить багато, щоб це справдилось.

Mercenary
08.08.2005, 17:31
Це точно!
Мене ще й інколи видають, а дехто, сподіваюся, і читає! :p
Хотів би, щоб серед них були і Ви, шановна Профет! :)
Щодо реалізації - це я щось бовкнув не теє...Мабуть, синдром понеділка... Що пардон, те - пардон!

Девор
09.08.2005, 19:43

Амбіцій немає :p .
А мішає писати мені мама, яка постійно виганяє мня з компа, передаючи матеріали на радіо.
От так і пропадає талант :scared: :) :D

Prophet
10.08.2005, 16:27
"Плохому танцору..."
Дійсно, хіба це амбіції? Це просто безпідставна інфантильна самозакоханість.... :D
Щоб щось "пропадало", треба щоб воно для початку було. :rolleyes:

Девор
10.08.2005, 20:48
"Плохому танцору..."
Дійсно, хіба це амбіції? Це просто безпідставна інфантильна самозакоханість.... :D
Щоб щось "пропадало", треба щоб воно для початку було. :rolleyes:

Здається ти вважаєш талант, "Дар божим"
Соррі . я тебе розчарую: це всього лиш важка, кінська робота. :) надбання, так сказать.
А в твоєму означені талант це - халява. Хіба ні? ;)

ovr
10.08.2005, 23:26
я тебе розчарую: це всього лиш важка, кінська робота. надбання, так сказать.
ні

в тому-то й справа, що талант це штука природжена, його не можна набути.

Девор
11.08.2005, 12:11
Мені дивно.. мені дуже дивно, що це кажуть автори. Талант - це є в кожному оскільки кожен може писати, але не вкожному є терпіння і наполегливість.
Писменництво - це важка праця. Робота думки і пальців. І тішити себе ілюзіями:
кінь крилатий, а бо баба товста з вінком(ціпа муза) супститься... ніззя! прозрійте! який талант?! який дар божий?!

Prim
11.08.2005, 14:24
Таланти є.
Немає т.зв. "продюсерів".
Тобто потужніх видавців.

Prophet
11.08.2005, 14:38
Писати може кожен? Ну, звісно, листи до бабусі й податкові декларації можуть писати усі. Або усіляку маячню на форум...
А от творити мистецтво здатні одиниці.
Що ж не помітно плодів твоєї кінської праці, Деворе? А чого ж я сідаю й пишу віршика за 2 хвилини, не відриваючи руки й не напрягаючись, і цей віршик схвалюють люди, думці яких можна довіряти (хоч, звісно, вони надто поблажливі)?

Prophet
11.08.2005, 14:41
Тільки не подумайте, що попередній пост означає, ніби я вважаю себе талановитою...
Це ще не талант.

Prim
11.08.2005, 14:53
Насправді у кожної людини є талант абсолютно до всього?
Для написання власної книги треба перечитати багацько вже написаних і вивчити мову.
Для того, аби зняти фільм, потрібно передивитись багато знятих і ознайомтитись з технікою...
Талант є у всіх і до всього. Питання в тому, чи стане людина його розвивати і в якому напрямку...

Prophet
11.08.2005, 15:50
Категорично не підтримую цю думку.
Як би ідеально людина не знала літературу і мову, якщо таланту нема - написати щось пристойне вона не зможе. Як не старайся... Якби справа була тільки в техніці, то літератури як мистецтва вже не існувало би.

Девор
12.08.2005, 12:05
Писати може кожен? Ну, звісно, листи до бабусі й податкові декларації можуть писати усі. Або усіляку маячню на форум...
А от творити мистецтво здатні одиниці.
Що ж не помітно плодів твоєї кінської праці, Деворе? А чого ж я сідаю й пишу віршика за 2 хвилини, не відриваючи руки й не напрягаючись, і цей віршик схвалюють люди, думці яких можна довіряти (хоч, звісно, вони надто поблажливі)?

Власне після двох денної, попойної розмови з львівськими письменниками і так званою елітою, мені багато чого стало зрозуміло.
Зокрема те, що ти назвала віршем - є графоманством, гра слів не обмежена думкою.
І люд, яким ти довіряєш... хм.
От скажи, твій найкращий друг приніс розповідь на оцінку, при тому пів години запевняє тебе, щоб казала тільки правду, була чесною з ним.
А ти дивлячись в його очі, бачиш лиш надію на похвалу..
Питання є? Сама ж сказала про поблажливість. В цей момент твого 2-ох хвилинної писанини в тебе з*явився темовий поклик, але аж ніяк не муза( і взагалі, забудьте цю бздуру), кінь крилатий, баба з вінком...
Такий поштовх з*являється у всіх видах мистецтва, але він короткотривалий.
Згадаймо Толстого, Чехова і скільки часу вони проводили за роботою, звичайно ж не по їхніх словах (вони всім навколо розповідали, що ось цей скромний разказчік, за ночь накаталі.. ну ви зрозуміли).

Щодо плодів моєї кінської праці... гм..
Те що ви бачили в Майстерні креативу - це спроби... невдалі, графоманські, але спроби.. от такі, 2-ох хвилинні пориви.
Наразі, в мене дійсно клопітка робота, оскільки почав писати книжку.
Не скажу наперед, що саме в ній буде, але початок і кінець написаний (ще один літературний прийом, сонечко ;) ), ідея створена, пишу середину.
Розкажу про процес праці:
Пишеш 500-800 знаків, встав, почухав потилицю, хлебнув чефірчику, сів і подивився новими очима на написане й починаєш видаляти "будяки".

По мою маячню на форумі... хм..
В реалі наразі літо, те що я вчора наковтався кальяну зі знайомими і своєрідно напився - брак спілкування.. от і пишу на форумі "всяку маячню". Так, я приколююсь, так, люблю тебе діставати - але це все, здається, називається спілкування? чи що там.. :(

Prophet
15.08.2005, 14:07
Зокрема те, що ти назвала віршем - є графоманством, гра слів не обмежена думкою.
А ти доведи.
Не у всіх процес мислення і осмислення відбувається настільки повільно, як у тебе.

І люд, яким ти довіряєш... хм.
Ой дарма ти це сказав, дарма...

От скажи, твій найкращий друг приніс розповідь на оцінку, при тому пів години запевняє тебе, щоб казала тільки правду, була чесною з ним.
А ти дивлячись в його очі, бачиш лиш надію на похвалу..
Так от. Знову ж таки не суди по собі. Я ніколи не брешу. І будь-кому сказала б те, що думаю насправді.

Щодо плодів моєї кінської праці... гм..
Те що ви бачили в Майстерні креативу - це спроби... невдалі, графоманські
Аякже, от ти узяв та й виставив те, що вважаєш невдалим, якщо є щось краще :D Блазень.

А порад мені не треба. Мені не настільки на себе начхати, щоб опускатись у творчості до твого рівня.

Девор
15.08.2005, 15:49
ФАААААААК! Міс ви прям розбиваєте мені серце ;)
Не сподівайся що це мене задіне, крутіших від тебе бачив. :confused:

Mercenary
16.08.2005, 23:59
ФАААААААК! Міс ви прям розбиваєте мені серце ;)
Не сподівайся що це мене задіне, крутіших від тебе бачив. :confused:
Це Ви - дамі?
Некоректно як з точки зору етики, так і пунктуації. :p
Пропозиція: відкрити розділ "Ринг" і там з"ясовувати стосунки.
Або - "Мортал комбат", ця назва краще відповідає характерові деяких діалогів...
Деворе, Вам не здається, що репліка:"Сам дурак!"- з лексикону отця Федора, шукача скарбів мадам Пєтухової, ще й висловлена у певних обставинах?
Ми ж літератори, еліта? Чи колгоспні вискочні радянських часів? ;)
Бо ту само репліку можна подати : "Ваш спосіб мислення не викликає захвату!" Га?
А про тему, що обговорюється, ми вже і забули!
А якщо підійти до питання таким чином: талант - це здатність до творчості (у стадії майстерності) , доведена митцем суспільству...
Або: талант - найвища стадія здібностей, розвинених творчою працею, у сукупності з високим рівнем майстерності... Талант реалізується у творах .
І питання: якщо у людини є у шухляді ніким не читані твори, можливо, що й вдалі, чи можна назвати цю людину словом талант"?
Або таке: у мене є знайомий з блискучим відчуттям слова, розумний та іронічний, цікавий оповідач... А який стиліст! Якби писав - був би зіркою! Але йому ліньки писати, краще тусуватись та жити собі, дорогенькому, на радість.
Чи закопує він свій талант? І чи талант закопує?
Що скажете?

Prophet
17.08.2005, 11:14
талант - це здатність до творчості (у стадії майстерності) , доведена митцем суспільству...
Гадаю, суспільство тут ні до чого.

якщо у людини є у шухляді ніким не читані твори, можливо, що й вдалі, чи можна назвати цю людину словом талант"?
Якщо ДУЖЕ вдалі, то так.

Чи закопує він свій талант?
Ні. Це його свідомий вибір.

tysovska
22.08.2005, 12:37
У мене є знайомий з блискучим відчуттям слова, розумний та іронічний, цікавий оповідач... А який стиліст! Якби писав - був би зіркою! Але йому ліньки писати, краще тусуватись та жити собі, дорогенькому, на радість.
Чи закопує він свій талант? І чи талант закопує? Що скажете?
Я скажу, що закопує. Адже Богом людині багато чого було дано, і ми потроху всі щось закопуємо (от я, наприклад, так люблю літ-ру, що заради неї наплювала на все інше - взагалі на все!). Але якщо він не відчуває потягу до писання, все одно письменником ніколи не став би. Так навіщо витрачати час, якщо його можна використати на щось, що дійсно приносить вашому знайомому задоволення?

Девор
22.08.2005, 17:25
До Mercenary:
Нарахунок етики і бла-бла-бла:).. Ну нема , пнімаш, у мене часу на вишукування синонімів по словниками і підбирання красівих метафор;).
З одною реплікою згідний , але не повінстю: "Або: талант - найвища стадія здібностей, розвинених творчою працею, у сукупності з високим рівнем майстеності... Талант реалізується у творах ."
Слішкам многа не нужного, простіше - пісать, пісать, і ішьо пісать. А якщо не виходить добре - значць, мало писав, не заглядав опісля у власне творіння....

А. Кстаті, що означає "у сукупності з високим рівнем майстерності", - або це вже кінь крилатий або вже баба з вінком чи взагалі - звична волова праця з видовбуванням клавіш на "странном пішущім пріспособлєнії".

З Проф, я цілком згідний. ( до речі, ти німецьку, часом, не вчила? напевне знаєш, що означає твій нік. Der Prophet- пророк, мені подобається;))

І заодно пані Тисовській: я не зовсім згідний з тим, що ви писали про таланти надані Богом. Будучи людиною глибоковіруючою(в душі, кнєчна), просто скажу - на все воля Божа.
Якщо людина харизматик, демагог, всебічно розвинений естет - і не хоче писати, значіться, що не в тому його покликання.
Ну я звичайно ж можу помилятись.

З повагою до віртальних співбесідників, навіки ваш - Юрій Васильович;)

Prophet
22.08.2005, 17:50
Ну нема , пнімаш, у мене часу на вишукування синонімів по словниками і підбирання красівих метафор;).
Тоді з тебе письменника точно не вийде НІКОЛИ. Мову вчити треба.

З одною реплікою згідний , але не повінстю: "Або: талант - найвища стадія здібностей, розвинених творчою працею, у сукупності з високим рівнем майстеності... Талант реалізується у творах ."Щось знов у тебе, Деворе, забагато протиріч. Здібності - це вроджене, що ти, власне, заперечуєш.

А якщо не виходить добре
... значить, тре цю справу кидати і зайнятись чимось корисним. Ну нема таланту - значить нема, і ніяка кінська праця тут не допоможе.

"у сукупності з високим рівнем майстерності"
Це означає досконале знання (і відчуття) мови та художніх засобів. Можеш не напрягатись, тобі ці поняття все одно незнайомі.

А вчила я і англійську, і німецьку, і не така я дурепа, щоб називатися невідомим мені словом.

Isidora
25.01.2006, 09:36
Талант - це великий дар, котрий розумні люди не закопують у землю, а розвивають, залишаючи потім свої імена у світовій літературі або в якійсь іншій галузі культури.

стронґовський
26.01.2006, 08:30
Талант це кара, відсутність якої карає більше, аніж присутність.
Талант можна закопати в землю, і, найчастіше, це найліпше для нього застосування.
Треба докласти чимало зусиль, аби не розбудити талант.
Для того, щоб сприймати талант, необхідно самому бути талантом. Щоби оцінити його достатньо мати орґани чуття.
Талант ніколи не буває без домішків сміття, так само як в природі ми незнайдемо ограненого діяманта. Тому потрібна техніка, про яку тут чомусь мовчали. І якщо талант дає стартову іскру, то техніка примушує рухатись.
Попри афористичність, цей допис взятий із власної голови.

Isidora
26.01.2006, 08:43
Цитата:

Талант можна закопати в землю, і, найчастіше, це найліпше для нього застосування.

Оригінальна точка зору.

oddysseus
26.01.2006, 10:54
Попри афористичність, цей допис взятий із власної голови.
Це щось типу: визнаю, мої слова звучать геніально, але, вибачте, не можу нічого із собою вдіяти ;) :p :D

oddysseus
26.01.2006, 10:58
Ну, звісно, листи до бабусі й податкові декларації можуть писати усі. Або усіляку маячню на форум...

Хє-хє, панна модератор видала свою милу оцінку нашій тутешній писанині :D

Кам.Ю
26.01.2006, 12:02
Просто таки чудова тема для шкільного твору. Нагадує дискусії середньовічних теологів про те скільки чортів може розміститися на шпилі Кельнського собору.
Все ж не втримаюся і наведу свою версію:
Художники кажуть що навчити малювати можна і коня - хоча б пейзаж із скирдою сіна. Тобто техніка приходить з часом при наполегливій праці, а решта - те що робить твір цікавим - мабуть талант.

Tim-Lit
26.01.2006, 13:21
Нагадує дискусії середньовічних теологів про те скільки чортів може розміститися на шпилі Кельнського собору. Пардон: скільки янголів може розміститись на вістрі голки!!!

стронґовський
26.01.2006, 14:42
Це щось типу: визнаю, мої слова звучать геніально, але, вибачте, не можу нічого із собою вдіяти ;) :p :D

Мої слова майже завжди звучать ґеніяльно. І я цього не соромлюсь. Через що, не збираюся це обговорювати.

Prophet
26.01.2006, 15:15
Мої слова майже завжди звучать ґеніяльно. І я цього не соромлюсь. Через що, не збираюся це обговорювати.
Нічого, це проходить. Іноді навіть без спеціЯльного курсу лікування. :p

/наспівує під носа: "Надія єеееее..."/ :D

майк
26.01.2006, 18:01
Насправді у кожної людини є талант абсолютно до всього?
Для написання власної книги треба перечитати багацько вже написаних і вивчити мову.
Для того, аби зняти фільм, потрібно передивитись багато знятих і ознайомтитись з технікою...
Талант є у всіх і до всього. Питання в тому, чи стане людина його розвивати і в якому напрямку...

Мушу не погодитись із твоїм тердженням. Є чимало прикладів талановитих і навіть геніальних людей, що не мали відповідної освіти, не були ознайомлені з технікою, проте здобули визнання. Простий приклад українька художниця Катерина Білокур не маючи вищої художньої освіти, стала народною художницею України. Багато художників покинули навчання у відповідних закладах, бо там їм прищеплювався стандартизований погляд на те яким має бти мистетво: Сальвадор Далі, Суріков, Крамской...
Що таке талант? Я не занаю що це. Для мене талант чи обдарованість тих людей, чиїми творми я захоплююсь і насолоджуюсь (а частонавіть тих, які не викликають в мене захвату) як зоряне небо над головою - я не розумію звідки воно взялося, я не здатна осягнути механізм руху зірок, але я бачу їх сяйво на густо-синьому оксамиті і моє серце німіє від священного трепету і зачудування. Ось і все.

Mercenary
28.01.2006, 21:42
Талант є здатністю віддзеркалювати надії і сподівання покоління, з якого ти вийшов.
Серед сучасних (юних) я бачу наразі трьох: Любка Дереша, Ірену Карпу і Дзвінку Матіяш (і це НЕ ГРАДАЦІЯ,А ПЕРЕЛІК!).
Звісно, завжди знайдуться копрофаги, які хотіли б підпасти під визначення, проте - дзуськи, ПІАР тут не діє!!! :D :D :D
Талант дає Господь, і кому дав - з того питатиме не раз!
Для талантів (я так думаю) в Україні настав час збирати каміння.
Впораємось? :)

Prophet
30.01.2006, 11:09
Звісно, таланту неможливо дати однозначне визначення, але з Вашим, пане Mercenary, я погодитись не можу, бо воно звужує значимість і ціннісність мистецтва майже до порожнього місця. Хіба не можна, по-Вашому, талановито "віддзеркалювати" історію, або щось внутрішнє? Тим паче, покоління - явища умовні й неоднорідні, й оцінити їх можна лише тоді, коли помре останній представник.
Аби не знала Вас як серйозну людину, "талановитість" Карпи сприйняла б за жарт. Дуже здивована.

Mercenary
30.01.2006, 13:15
Аби не знала Вас як серйозну людину, "талановитість" Карпи сприйняла б за жарт. Дуже здивована.

Які ще жарти? :eek:
Нутром відчуваю - у цій дівчині є щось справжнє!
От побачите!

стронґовський
30.01.2006, 13:20
Так Профет, тут я з мерсенарі згоден. Обидві Карпи по-різному, але надзвичайно талановиті.

Mercenary
30.01.2006, 13:22
Звісно, таланту неможливо дати однозначне визначення, але з Вашим, пане Mercenary, я погодитись не можу, бо воно звужує значимість і ціннісність мистецтва майже до порожнього місця.
НУ, звісно, це - одна з необхідних умов, але недостатня.
А хіба, шановна Профет, контекст обговорення ми не враховуємо?

oddysseus
31.01.2006, 11:53
Якщо сказати щось таке афористично-провокаційне, то талант у літературі - це здатність брехати так, щоб тебе усі читали, але ніхто не міг упіймати на брехні ;)

Mercenary
09.02.2006, 20:53
Я можу Вас здивувати ще більше: ВВС оголосила конкурс на кращу українську книжку 2005 р. Так от, лишилося п"ять авторів - фіналістів. Серед них - Ірена Карпа.
Британська радіомовна корпорація теж пожартувала? :p

стронґовський
10.02.2006, 08:17
(мерсенарі, схоже, ображається, що бібісі не визнало фіналістом його)

belle6
10.02.2006, 10:02
Я можу Вас здивувати ще більше: ВВС оголосила конкурс на кращу українську книжку 2005 р. Так от, лишилося п"ять авторів - фіналістів. Серед них - Ірена Карпа.
Британська радіомовна корпорація теж пожартувала? :p

Це голосування нерепрезентативне :D .

Тетянка
16.02.2007, 21:32
Найголовніше, талант - це можливість виразити свої емоції, і неважливо в чому: чи то в написанні книг, віршів чи картин, головне відчувати, що ти дійсно твориш, а бажання познайомити світ зі своєю творчістю це звісно добре, але до таланту ніякого відношення не має!!!

Soul
30.03.2008, 12:23
талант, як сказав С.Далі,- це коли ти надихнеш інших.
а взагалі- це здатність трансформувати свої внутр. ідеї, енергії в щось таке, що в нашому матеріальному світі відкриє, захопить, обдарує людей. талант- це жити для інших( читайте цю фразу навпаки).
це вміння бачити і чути. і любити.
він у кожного є. точно.

Anatoliy
30.03.2008, 14:20
у мене немає :) так що не треба тут....
Найголовніше, талант - це можливість виразити свої емоції, і неважливо в чому: чи то в написанні книг, віршів чи картин, головне відчувати, що ти дійсно твориш, а бажання познайомити світ зі своєю творчістю це звісно добре, але до таланту ніякого відношення не має!!!
можливість - то можливість. це не талант. це радше вміння.
а талант... хто зна, що воно таке...

Diva Dii
30.03.2008, 18:25
Якщо когось цікавить явище таланту - то раджу почитати Акімова, Клименко "О мальчике, который умел летать". Чудове дослідження. В Інтернеті є у багатьох місцях.

Десь на початку цього обговорення хтось наводив приклад свого знайомого, який може, але не хоче...
Так ось це - точно не талант. Це просто здібності до творчості.
А талант - утримати у собі просто неможливо. Він зсередини "давить" наружу. Таланту просто потрібно, конче необхідно щось зробити, написати, сказати, створити, виліпити, намалювати... Талановита людина у нормальному своєму стані (здоровому, спокійному, чи навпаки "буйному") не може не творити.

А ще...
В Олді є роман "Шмагия". Як на мене, то те, що вони описують, як "шмагію" (на відміну від "магії") дуже схоже на опис графоманства (на відміну від справжньої творчості).

Diva Dii
30.03.2008, 18:28
у мене немає :) так що не треба тут....

Можливо, Ви просто не знаєте свої таланти. Або якісь свої особливості вважаєте досить звичайними. Хоча насправді - це може бути талант.
Адже талант - це не обов'язково художня творчість (і хоча на цьому форумі розглядається у першу чергу саме художня творчість, але поняття таланту цим не обмежується).
Бажаю Вам краще дізнатися свої сильні сторони і навчитися використовувати їх на благо собі та усьому суспільству.

Soul
31.03.2008, 11:04
талант( У Стародавній Греції, Месопотамії, Сирії – вагова та грошова одиниця)- це те, що вiд нас не залежить. Він просто дається. а от розвинути його, знайшовши попередньо,- ото задача.

Андрон Кобила
31.03.2008, 20:09
Якщо когось цікавить явище таланту - то раджу почитати Акімова, Клименко "О мальчике, который умел летать". Чудове дослідження. В Інтернеті є у багатьох місцях.

Десь на початку цього обговорення хтось наводив приклад свого знайомого, який може, але не хоче...
Так ось це - точно не талант. Це просто здібності до творчості.
А талант - утримати у собі просто неможливо. Він зсередини "давить" наружу. Таланту просто потрібно, конче необхідно щось зробити, написати, сказати, створити, виліпити, намалювати... Талановита людина у нормальному своєму стані (здоровому, спокійному, чи навпаки "буйному") не може не творити.

А ще...
В Олді є роман "Шмагия". Як на мене, то те, що вони описують, як "шмагію" (на відміну від "магії") дуже схоже на опис графоманства (на відміну від справжньої творчості).

+1, особливо щодо Клименка

опис того, що талант не може не творити, підпирає зсередини - чомучь відразу нагадав про Параджанова. за щоб людина не взялася, навіть за уламки посуду - виходить мистецтво, до того ж неабияке. сорі за офтоп

2 "Шмагію" обов"язоко прочитаю! як міг досі не прочитати?!,)

Soul
29.03.2009, 17:35
а як вам таке визначення одного нашого викладача :
талант- це вміння дивуватися. своєрідна дитячість (не інфантильність!). думаю, в цьому щось є.

Marichka
01.04.2009, 21:10
Талант - один з проявів світла життя. Талановита людина буквально "світиться", тому вона і робить талановито все, до чого береться. Тому талановиті твори й викликають позитивні почуття, навіть якщо в них йдеться про сум чи смерть, хоча б промінчик світла там буде. Талановита людина завжди знайде світло в своєму реальному житті, як би їй не було погано, і вкладе це світло у свої твори, щоб поділитися ним з іншими.