КПК

Показати повну версію : Іван Антонович Єфремов

Masoret
03.11.2006, 11:42
"Туманность Андромеды", "Час Быка", "Таис Афинская", легендарне "Лезвие бритвы" та багато інших творів цього культового майстра пера і енциклопедиста, у свій час, спонукали мене подивитись на світ з іншої точки зору...

Чи є ще хтось хто читав цього автора? Ваші враження?...

radus
03.11.2006, 11:56
Ха. Й не просто читали! :)

http://radutny.livejournal.com/483.html

Spacer
03.11.2006, 17:53
Тема дуже цікава. І, як мені здається, викличе багато дуже неоднозначних відгуків. Але з боку більш старшого покоління. Дуже хотілося б помилитися.

Tantro
03.11.2006, 18:13
спонукали мене подивитись на світ з іншої точки зору...
Читала дуже давно. Ефект був приблизно такий самий. Єфремов, Стругацькі і Бєляєв - для мене три кита радянської фантастики. Все інше, що потрапляло в свій час в мої руки, було таким нудним і нецікавим. А ці троє разом з Бредбері, Кларком і Азімовим таки вплинули на мій світогляд.

Iryska
03.11.2006, 18:16
то може Єфремова в химерну?

Крилатий Пес
04.11.2006, 02:14
то може Єфремова в химерну?
А "Таїс"? Краще вже зробити окрему тему з приводу рад. фантастики, бо про Бєляєва й Стругацьких із задоволенням побалакав би.
А щодо Єфремова - "Туманність Андромеди" запам'ятав слабко, а от "Година бика"... Вибачте за штамп, але вона дуже антикомуністична й якась ... ніцшеанська, чи що...Якщо читати уважно, то катарсис забезпечено.

Ircya
04.11.2006, 11:31
"Туманность Андромеды", "Час Быка", "Таис Афинская", легендарне "Лезвие бритвы" та багато інших творів цього культового майстра пера і енциклопедиста, у свій час, спонукали мене подивитись на світ з іншої точки зору...

Чи є ще хтось хто читав цього автора? Ваші враження?...

"Таис Афинская" - одна з моїх найулюбленіших книг! Після прочитання у мене найомріяніша подорож - у Грецію! Чекаю - не дочекаюся, коли зароблю на це... Такий образ Стародавньої Греції, який створив Єфремов - держави мистецтв і філософів, великих звершень і великих людей, просто заворожив мене! Знаю, що рабовласницький лад, нерівність і т.п., а все одно, такий респект до греків... Хотілося б і собі у той час пожити, а ще би бути тією ж Таіс!.. Деталізація у романі просто вражає: і ритуали, і танці, і побут, і філософські погляди з їх реалізацією у житті, все у таких подробицях і так просто і ясно описано, та ще й цікаво... Мене, напр., вразила така деталь, як використання протизаплідних засобів у той час- сік цикути і т.п. Надзвичайно подобається у романі те, що єдність стародавньої цивілізації з природою відчувається просто фізично.
Крім того, під враженням від прочитаного, я записалася на танці та на верхову їзду. :)))

cheh
04.11.2006, 21:06
Читав "Таіс..." та "Лезо...". "Таіс" - заслуговує на лаври, а от "Лезо..." здалося трошки вичурним, однак вразила кінцівка роману...

Masoret
06.11.2006, 11:35
"Лезо бритви" хоча і містить багато речей казкових і невідповідаючих дійсності, проте, по "посилу", міцніша від усіх творів Єфремова.

Iryska
06.11.2006, 13:39
А "Таїс"? Краще вже зробити окрему тему з приводу рад. фантастики, бо про Бєляєва й Стругацьких із задоволенням побалакав би.
А щодо Єфремова - "Туманність Андромеди" запам'ятав слабко, а от "Година бика"... Вибачте за штамп, але вона дуже антикомуністична й якась ... ніцшеанська, чи що...Якщо читати уважно, то катарсис забезпечено.
Стругацькі у химерній - точно є. а про Беляєва - тра започаткувати тему.
можеш і окрему тему - рад фантастика створити. :aga:

g_i
21.12.2006, 22:13
"Таїс Афінська" - однозначно шедевр, просто неймовірна книга. я впевнений - це найкраще шо автор написав.
це не просто події такі-собі.. це атмосфера, це сприймання життя, це інша філософія, це зовсім інший світ!
впевнений, книга сподобається всім

Black3012
15.09.2008, 17:19
В часи холодної війни часто цих двох класиків "космічної опери" протиставляли один одному. Хоча, як на мене, як можна порівнювати видатного знавця і дослідника Еллади і попсового штампувальника космічних вестернів?

Spacer
15.09.2008, 17:57
Сміливе порівняння! :D
А чому - "ні"? Я оце зараз експеримент проводжу: читаю водночас (звісно, на разом, а через певний проміжок часу :)) "Дисфункцію реальності" Гамільтона (тільки не Едмонда, а Пітера) та "Святослава" Скляренка. Дивне відчуття. Наче контрастний душ. І асоціації цікаві виникають. Запашні.
От тільки чи не варто поєднати цю тему з основною: "Іван Антонович Єфремов"? Перенісши її модераторами, нарешті, на нормальну гілку задля припинення певної плутанини :aga:

Black3012
15.09.2008, 18:34
Упс!
Я прочесав (як мені здалось) усю "химерію", і не побачив.
Ну, хай переносять, якщо так треба.
Я просто згадав, як наприкінці вісімдесятих в "Техника-молодежи" друкували "Зоряних королів", там і було таке порівняння.

Black3012
15.09.2008, 21:09
Наперед тричі прошу вибачення: а де тема про Єфремова?

Spacer
16.09.2008, 11:38
Наперед тричі прошу вибачення: а де тема про Єфремова?

В надрах гілки "Світова література" (чомусь - :() Але це запитання - до модераторів. На даний час тема аж на сьомій сторінці згаданої гілки.

acid drinker
16.09.2008, 17:19
а пошуком користуватися ручки болять, та?
тема на сьомій сторінці тому, шо її вже впродовж семи сторінок не витягували. питання не до адміністраторів, а до поціновувачів єфремова.
обом усні попередження.

Spacer
16.09.2008, 19:19
тема на сьомій сторінці тому, шо її вже впродовж семи сторінок не витягували... обом усні попередження

Та я розумію, чому на сьомій. Не розумію двох інших речей.
1. Чому тема не на "Химерній"? (Бо з таким же успіхом можна майже усі химери на світову загнати)
2. Чому "усні попередження"?!? :mad:

Aureliano
21.09.2008, 11:24
Тільки й різниці, що у Єфремова "кжі" жили, здається, до 28 років.

у Ефремова - до 25, что есть абсурдом в любом, даже доиндустриальном обществе...

Giza
21.09.2008, 13:29
Єфремов, Бєляєв... Хіба то фантастика? Казки.

Aureliano
21.09.2008, 14:19
Єфремов, Бєляєв... Хіба то фантастика? Казки.
Советская фантастика - от А.Толстого с его идеями о "красном марсе" и Беляева со "Звездой КЭЦ" - это пласт наукообразного чтения с ярковыраженной идеологической составляющей. Я уже не говорю о таких маргиналах как Цыбизов ("Тайна соленоида"), Адамов ("Тайна двух океанов"), Гребенев ("Тайна подводной скалы") в чьих произведениях (кстати как похожи названия!) тесная "смычка" передовых советских ученых и бесстрашных агентов НКВД/МГБ/КГБ изобретает супероружие на благо всех трудящихся, разоблачая попутно агентов иностранного влияния... Недавно издательство Ad Marginem издало это чтиво в виде отдельной серии (http://www.ozon.ru/context/detail/id/1452169/) - аннотации к этим книгам уже сами по себе вдохновляют...

Альфочка
30.09.2008, 18:34
Сподобалась "Таїс Афінська", інші твори не справили враження.