КПК

Показати повну версію : Сповідь терориста або шлях до безодні

Катеринка
01.12.2006, 22:00
Деякі імена слід читати задом-наперед. Ок?

Сповідь терориста

Ми з Карі сиділи у вітальні. Останнім часом атмосфера та настрій між пасажирами ставали все більш напруженими. Та й тематика розмов не стала оптимістичнішою з часу нашої останньої зустрічі. Так вже трапилось, що ми опинилися з ним на одному кораблі, великому та досить старому вже судні. У мене багато сусідів, всі вони чудові (люди?), але нажаль історично вони зробилися мені ворогами....така у мене доля... Каюта містера Карі знаходиться вельми далеко від моєї та, до того ж познайомилися ми за досить неприємних обставин....Заступаючись за нього я не думав ані про себе, ані про майбутнє моєї дружини. Хай би сперечався цей містер Карі зі своїми сусідами, далі погроз справа не зайшла б...Дипломатія...Отже, вперше ми з ним поговорили віч-на-віч після невеликого конфлікту містера Карі з одним з пасажирів. Причиною, а точніше поштовхом до непорозуміння стала надто голосно промовлена фраза, яка стосувалась релігії та світогляду містера Карі. Зрозуміло, що цей випадок був яскраво вираженою провокацією, адже всі пасажири були попереджені щодо запального характеру Карі та його реакції на такі питання. До сперечання приєднувались і стороні. Я зайняв позицію самого Карі, як і більшість моїх сусідів, які хотіли позбавити містера Джона надто сильного впливу на капітана корабля. Ось так я і познайомився з Карі.
Як і звичайно, сьогодні ми з ним зустрілися після обіду, щоб вирішити подальшу стратегію поведінки з сусідами-опонентами. Першим вніс свою пропозицію я, не буду переказувати зміст моєї промови, та напевно, вона була дуже вдалою, бо Карі мене вислухав до кінця. Я не міг стримувати здивування, як мій палкий та не передбачуваний знайомий не сперечався зі мною, як зазвичай траплялось. Ба, навіть більше, спокійно сприймав мої розмови щодо вірувань та моєї церкви взагалі. Тоді я йому нагадав, що він вільний казати все що вважає за потрібне та піддавати сумнівам мої власні думки. На це він відповів відверто, вперше за нашу розмову.
- Вільна людина? Так ви сказали, друже? Хто ж це – „вільна людина”? Істота, яка не знає нічого і живе лише ілюзією свого існування, живиться стислими переказами минулих життів. В іншому разі – це найоптимістичніше створіння в світі...Чому? пані та панове, ніколи людина не була і не буде вільною! Жодна держава на загадковій третій планеті! Протягом багатьох мільйонів років людські цивілізації створювали собі кумирів, ідолів, хазяїв. Сперечались, воювали, щоб бути підневільними. А все тому, що людина ХОЧЕ бути рабом. Нажаль ми поки що надто примітивні, щоб звільнитися від штампу кріпацтва. Такими нас створила наша матінка Земля – схильними до гіперболізму, ставлення власної особистості вище природи, характерного егоїзму. І навіть я, зараз розмовляючи з Вами, в душі все ж таки не погоджуюсь з усім цим – ось вам і свобода слова.. Так? Наша власна природа не дозволяє нам говорити вголос. Ми всі хором промовляємо – „без минулого немає майбутнього” та „ уроки історії допоможуть нам побудувати світле майбутнє”. І це безперечна істина, та ж якби люди вміли вчитися на власних помилках. Прислухатись до голосу минулого, який пророкує майбутні помилки. Ніколи нам не стати вільними! Так і житимемо безпритульними собаками, які застрягли між минулим і майбутнім, доки не знищимо себе і весь свій рід...Що ж, скажете, пусті слова. Та знайте, недалеко той день, недалеко...
- Ну що ж, ви, друже, все не так погано...Просто сьогодні холодно та дощ надворі – от у Вас і проявляються такі песимістичні думки. Та врешті-решт, чи ви здаєтесь? Ви? Людина з такими твердими переконаннями?
- Я не здаюсь, я приймаю реальність без страху в очах, пророкую майбутнє. Не я перший, хто так каже, не я останній...Зрозумійте мене правильно, ви ще молодий і ще не зовсім, певно, розумієтесь у житті. Все в світі закінчується рано чи пізно, як і наше панування на цій планеті. Скільки разів, пане, нам давали шанси, просили переродитися, та ми не слухали і далі крокували тим кривавим шляхом війни. Суспільство в якому я існую вимагає від мене крові, посилаючись не релігію. Свого часу я сліпо довіряв цим вампірячим потребам, та настав день і я перечитав „Книгу Буття” та прозрів. Залишилось дуже мало часу, друже, надто мало...
- Послухайте, Карі, що це абстрактні розмови про Armageddon. Вчені не пророкують нашої загибелі найближчим часом, а якщо ви спираєтесь на балачки релігійних братств, то, заради Бога, вони повторюють свої пафосні промови кожні 10 років, все чують наближення Вершників...Невже ви в це вірите?
- Погляньте глибше, юначе, сприймайте час, як термін аж ніяк не буквальний. Та й пророкую я, аж ніяк не загибель матеріальну. Насправді ми помремо тоді, коли втратимо свою Людську Душу. Коли навіть Великі Люди втратять Надію. Природа просто звільнить нас від непотрібних вже більше оболонок....
- А чи є якийсь вихід?
- Зупинити війну, друже, зупинити війну. Поступитись...
- Яку саме війну Ви маєте на увазі? Наскільки я знаю війна ще не почалась ніде..
- Про що ви кажете, війна йде постійно. Просто вона модернізувалась, пристосувалась до нових умов існування. Еволюціонувала, дідько її. І якщо її не зупинити, вона знищить нас, як весь корабель.
- Корабель?
- Так...Ось Вам і приклад, ви думаєте ми коли-небудь прийдемо до пункту призначення?
- Здається корабель тут ні до чого. Це вже з області фантастики...
- Ви так гадаєте? А ви не помічали, що ми надто довго пливемо? Спочатку, ми заблукали, але зараз крокуємо прямо до загибелі.
- Чому? Поясніть мені! Кожна теорема повинна мати доведення!
- Надто багато людей, конфліктів, негативної енергії. Немає простору для її вивільнення, тому корабель піде на дно, до того ж дуже скоро.....
Починався шторм...

Авітенцій
06.12.2006, 00:56
Сперечатись на питання майбутнього - згаяний час.
Та основна ідея, як на мене, - поступитись, почати з себе -- Влучно.

Nike_Велес
07.12.2006, 12:02
"тематика розмов не стала оптимістичнішою" - таке "слововикористання" мабуть не годиться кмітливому автору в художньому творі (та ще й на початку розповіді), знаєте, воно якось "напрягає" і насторожує (як на мій смак) ... краще вже приписати ці слова якомусь герою, тим показавши певну шаблонність і схематизм його мислення.... "нажаль" краще писати окремо - "на жаль" (соррі, допускаю, що це огріх в наборі, таке буває, - тож виправляй!)... :confused:

Катеринка
15.12.2006, 20:28
Всім дякую за дописи, мені дуже приємно! Я не думала, що мені щось напишуть...Все виправлю! Гарний вийшов подарунок на іменини...

Степан
16.02.2007, 18:43
"Погляньте глибше, юначе, сприймайте час, як термін аж ніяк не буквальний. Та й пророкую я, аж ніяк не загибель матеріальну. Насправді ми помремо тоді, коли втратимо свою Людську Душу. Коли навіть Великі Люди втратять Надію. Природа просто звільнить нас від непотрібних вже більше оболонок...." (курсив мій)
Як на мене цей фрагмент, є дуже вдалим.
Фізичні поняття людство збагнуло уже дуже давно... навіть пізнання духовних понять уже добігає до свого кінця... тому те що попереду, неможливо описати, ні фізичними, ні духовними поняттями... а як описати?
А щодо цього:
"Послухайте, Карі, що це абстрактні розмови про Armageddon."
То цю мить, мабуть потім, назвуть зрілістю.
А ось це, навіть дуже до речі:
"коли втратимо свою Людську Душу"
Не слід забувати - це вчення (про - Людську Душу - більшою мірою з релігійного погляду) колись зявилося (я маю на увазі не те коли зявилось це слово, а ціла концепція - десь блисько 2500 років тому), то колись і зникне... і тоді людство відчуватиме щось подібне до описаного...так, це відчуття велетенської втрати... втрати минулого... але й буде щось набуто, щось грандіозне.

Катеринка
16.02.2007, 20:39
Власне, вам не здається, що ми вже втратили це вчення?

Бла-блавське
20.02.2007, 20:03
Сперечатись на питання майбутнього - згаяний час.
Та основна ідея, як на мене, - поступитись, почати з себе -- Влучно.

Я звичайно не впевнений, але мені здається,що тут розглядається не зовсім питання майбутнього, а більш теперішнього.....В принципі твір нормальний, щось у ньому є..:rolleyes:

Василий Пупкин
21.02.2007, 00:08
Эдакий фаталистический сентиментализм или сентиментальный фатализм… Хех. Интересно что будет дальше.
Я так понял, что мистер Джон и дядечка Сэм - одно лицо.

А где же террорист???

Бла-блавське
21.02.2007, 12:33
Хіба не зрозуміло де терорист? На мій погляд очевидно, що це Карі...

Бла-блавське
21.02.2007, 12:36
Хоча, якщо це не так, хотілося б почути відповідь автора, а точніше побачити її:)

Василий Пупкин
22.02.2007, 02:31
Так вже трапилось, що ми опинилися з ним на одному кораблі, великому та досить старому вже судні.

Катеринка
22.02.2007, 11:43
Так вже трапилось, що ми опинилися з ним на одному кораблі, великому та досить старому вже судні.

Вибачте, але що ви мали на увазі, коли виділили "судно"?:confused:

Катеринка
22.02.2007, 11:48
Суспільство в якому я існую вимагає від мене крові, посилаючись не релігію. Свого часу я сліпо довіряв цим вампірячим потребам.. - а ось вам посилання на те, хто терорист..

Nike_Велес
22.02.2007, 13:24
- а ось вам посилання на те, хто терорист..

:yahoo:

автору - респект!

Cleric_Preston
23.02.2007, 00:12

Ага, якраз в суднІ, яке у лікарнях хворим підносять:aga: :aga: :aga:

І про "нажаль" є гарний анекдот:

Сдает грузин экзамены в консерваторию. Все купил... Остался последний - этот сдавать придется. Подвели грузина к фортепиано и развернули к клавишам спиной. Концертмейстер ударил по клавише и обратился к грузину:
- А теперь скажите...
Грузин внимательно посмотрел на всех и ткнул в экзаменатора пальцем:
- Ти нажаль, да?

... оскільки "на жаль" пишеться окремо.

І мужик на терориста геть не схожий - це сидить якийсь окулярик і мусолить щось про те, "как корабли бороздят Большой театр".

Катеринка
23.02.2007, 20:43
Ага, якраз в суднІ, яке у лікарнях хворим підносять:aga: :aga: :aga:

І про "нажаль" є гарний анекдот:

Сдает грузин экзамены в консерваторию. Все купил... Остался последний - этот сдавать придется. Подвели грузина к фортепиано и развернули к клавишам спиной. Концертмейстер ударил по клавише и обратился к грузину:
- А теперь скажите...
Грузин внимательно посмотрел на всех и ткнул в экзаменатора пальцем:
- Ти нажаль, да?

... оскільки "на жаль" пишеться окремо.

І мужик на терориста геть не схожий - це сидить якийсь окулярик і мусолить щось про те, "как корабли бороздят Большой театр".
Так, але є ще така чудова річ, як неуважність...Звичайно, ми тут усі зібрались для "дорослої" і "серйозної" критики і тому я розумію, що слово "на{_}жаль", звичайно СПЕЦІАЛЬНО :cool: написане разом заслуговує смертної кари, якою безперечно став для мене надзвичайно "цікавий" і "влучний" анекдот про "грузина"! А те схожий "мужик" на терориста чи ні - сказати певно зможе лише терорист власною персоною...І, до того ж, не просто терорист, а ще й відступник...А не подобається слово "судно"...Що ж, не я в тому вина, що у Вас воно асоціюється з предметами "приємнішими", ніж у мене..Красно дякую за увагу..

Василий Пупкин
24.02.2007, 04:33
Угу… А до событий данной драмы, наш террорист был трактористом, а потом – красноармейцем. И… не послушался судьбы, не проникся революцией, и укатил в Мексику, откуда, на товарном судне, отправился на ближний восток, где крутил хвосты верблюдам, да подрабатывал имамом. И т.д.

(естественно, об этом автор умалчивает… Конспирация, однако)

Катеринка
24.02.2007, 14:11
Угу… А до событий данной драмы, наш террорист был трактористом, а потом – красноармейцем. И… не послушался судьбы, не проникся революцией, и укатил в Мексику, откуда, на товарном судне, отправился на ближний восток, где крутил хвосты верблюдам, да подрабатывал имамом. И т.д.

(естественно, об этом автор умалчивает… Конспирация, однако)
Супер!:aga: Які ми здогадливі! Тільки ви упустили одну деталь, він ще перебував в таборах ГУТАБу, а потім був висланий в Сибір..Звідти він ПІШКИ(!) добрався до Нової Зеландії і вирішив стати терористом, щоб трошки підзаробити:thank_you І як без "конспірації"?...:cool:

Василий Пупкин
24.02.2007, 18:06
Все это замечательно...
Только где мы видим это в тексте???

Этакая задачка "в уме".

Катеринка
24.02.2007, 19:33
Все это замечательно...
Только где мы видим это в тексте???

Этакая задачка "в уме".
Що ж тут поганого? Бачте як хвантазію розвиває...:yahoo: Врешті-решт, крім жартів, минуле терориста (чи як Вам здається не терориста) ніяк не може бути темою критики. В іншому разі - вона абсолютно беззмістовна.:thank_you

MoyaMorkov'
24.02.2007, 21:08
"Малюйте постаті несхибною рукою:
Агамемнон вражає нас пихою,
Еней побожністю сіяє над усіх.
Надайте певних рис ви кожному із їх.
Вивчайте звичаї, краї й часи терпляче:
Не раз од клімату залежить людська вдача.
Отож із Клелії взірця ми не берім,
Що в ній на Францію похожий давній Рим,
Бо смішно бачити, як відкрива запона
Нам Брута-джигуна й зальотника-Катона.
[...]
Як автор малювать героя почина, -
Нехай герой собі у всьому вірний буде
І з кону тим зійде, ким вийшов перед люди.
Не раз письменника ми можемо зустріть,
Що скрізь лише себе виводить мимохіть:
В гасконця вирина Гасконь, для нього люба;
Тих слів, що й Кальпренед, вживає завжди Юба." (Н.Буало)

Не беріть це за оцінку твору (а за коментар до коментарів) - я все одно нічого не допетрала, бо ніфіга не знаюся на міжнародній політиці...

Катеринка
24.02.2007, 21:59
[...]

Не беріть це за оцінку твору (а за коментар до коментарів) - я все одно нічого не допетрала, бо ніфіга не знаюся на міжнародній політиці...
У, я бачи ви велика шанувальниця Буало....Не читала, а щодо мого твору, це ж ніяк не міжнародна політика, це моя власна позиція, а точніше навіть просто моя думка щодо нинішньої ситуації...Я не кажу що вона вірна..Очевидно, що все це дуже суб'єктивно... може дійсно це підлітковий максималізм... Більш того, це, як на мене чимось більше схоже на новелу і робити героя-терориста класичним терористом я не хотіла....

Cleric_Preston
24.02.2007, 23:25
[...]

Вірш просто чудово відображає пораду для кожного, хто вирішить спробувати себе на папері:aga: А авторці не треба так носитися зі своїм підлітковим максималізмом і списувати на нього свої помилки, замість того, щоби врахувати все і писати надалі вправніше.

Катеринка
25.02.2007, 12:42
Вірш просто чудово відображає пораду для кожного, хто вирішить спробувати себе на папері:aga: А авторці не треба так носитися зі своїм підлітковим максималізмом і списувати на нього свої помилки, замість того, щоби врахувати все і писати надалі вправніше.
О, вашої доброї поради я послухаюсь, і , крім того, я критику нормально сприймаю... І все ж таки чекаю нагоди почитати Ваші творіння, бо Ваш критично-негативний настрій мене просто вбиває. Вам не подобається - то так і пишіть. Я нікого не змушую читати свої твори, більш того, я не претендую на визнання. А ви в свою чергу, дійсно, напишіть те, що Ви вважаєте гідним читання...Я опублікувала твір для оцінки, поради і намагатимусь надалі писати "вправніше"...Дякую.

ShepherD
25.02.2007, 17:58
Прикольна критика на Бабу-Надю.Можливо хтось скаже що тема вічних цінностей заюзана, але як на мене дуже нетривіально. Катюха - ти супер!

Cleric_Preston
25.02.2007, 21:20
Ніхто не примушує вас убиватися через мій критично-негативний настрій (а він тут узагалі ні до чого). Знайдіть допис, де я стверджую, що мені щось не подобається. Один мліє від "Списку Шіндлера", а інший - від Бівіса і Батхеда. Якщо у вас нагальна потреба, то я можу вказати на усі помічені мною помилки, що зустрілися у тексті.

Якщо ж дуже захочете прочитати мої твори, то матимете можливість це зробити.

Андрон Кобила
26.02.2007, 23:38
Ніхто не примушує вас убиватися через мій критично-негативний настрій (а він тут узагалі ні до чого). Знайдіть допис, де я стверджую, що мені щось не подобається. Один мліє від "Списку Шіндлера", а інший - від Бівіса і Батхеда. Якщо у вас нагальна потреба, то я можу вказати на усі помічені мною помилки, що зустрілися у тексті.

Якщо ж дуже захочете прочитати мої твори, то матимете можливість це зробити.

Сперечатися про смаки- одне, критикувати - зовсім інше. Смаки у всіх різні, але й критика не повинна бути з "перегинами". Осоисто моя думка- твір досить непоганий, а на незначні стилістичні описки мона не звертати уваги

Cleric_Preston
01.03.2007, 18:59
Сперечатися про смаки- одне, критикувати - зовсім інше. Смаки у всіх різні, але й критика не повинна бути з "перегинами". Осоисто моя думка- твір досить непоганий, а на незначні стилістичні описки мона не звертати уваги

Критика - є критика. Хто її сприймає погано - то його проблеми.

Степан
02.03.2007, 18:39
Власне, вам не здається, що ми вже втратили це вчення?

Можливо для когось, це ще попереду, а для когось уже сталось. Все одно, це дуже особисте питання і відповісти на нього, може кожен лише самостійно.
Питання задане вами стосується часу. Коментуючи ваш текст, я виходив з контексту - "коли втратимо свою Людську Душу" - а тут про майбутнє, і впевнений, ваші почуття вас не обманювали... і все ж... напрошується запитання: чому теперішнє запитання про минуле?
І в принципі, якщо "забрати" час, то неузгодженність зникає.
То очевидно, це просто питання часу.