КПК

Показати повну версію : Существует ли демократия?

Clever
08.08.2005, 08:56
IMHO, демократии нет и быть не может. Мой главный аргумент и постулат:
Все мы разные, поэтому равными быть не можем.

Liet
08.08.2005, 11:04
В реальному світі демократії немає. Хотілося б, щоб вона була, але... Ніхто ніколи не дослухається якоїсь нікчемної людини.

Gray
08.08.2005, 12:15
Все мы разные, поэтому равными быть не можем.
Аминь!

В общем, согласен с Клевером. Есть реализация жалкого подобия ее идей, не более...

Clever
08.08.2005, 18:05
Жалкое подобие?! Это всё, что ты скажешь - жалкое подобие?!
Это не жалкое подобие, а охмурёж тысячелетия! За что прыгали
эти люди на майдане? За демократию! За что умирали американцы
в войне против Англии? За демократию! За что шли в тюрьму сотни
либералов? За демократию! За что в наш мир пришли такие маньяки
как Робеспьер? За чёртову, проклятую Богом демократию!
Нет ее, этой демократии. Это мираж, фата моргана. Это религия
глупцов, жирных бурдюков и слабаков. Это вера слепых и надежда
воров в законе! Это рай для хищника и жалкое существование для
честного человека! Когда же ты сдохнешь, демократическая свинья?
Когда ты околеешь, либеральный осёл?
Братья! Откройте глаза! Вас накалывали всё это время! Раздави гадину
в зародыше!

Gray
08.08.2005, 18:37
Увы, ни одна форма государственного устроя не идеальна...

Тол
08.08.2005, 21:44
Колись я почув по телевізору таку фразу:
"Демократія - це забавка для багатих країн."
Нам у неї бавитися явно зарано! Навіть якщо таке поняття як "демократія" існує...

Nobody
15.08.2005, 22:49
Хм...повторюся.....Демократія існує. Існує тому, шо вона не ідеальна. Далеко не ідеальна. Найголовніший її мінус у тому, шо не враховується думка меншості. Проте це найкращий режим з усіх, які вигадані людством насьогодні. Є вона в невеликих країнах європи...А до чого тут рівність усіх? Це комунізм (оце справді класна ідея, яку неможливо втілити). Демократія - народовладдя. І рівність має бути тільки в обсягах влади. Демократія існувале ше у первісних людей...Просто більшість "верхівок" дуже швидко "зажирається"ю Хоча думаю, шо навіть в нашій рідній Україні вона можлива....І ми таки до неї наближаємось...Адже верівка влади вже побоюється преси...може, шось і вийде....
Колись ми вже старенькі зберемося в когось з нас за кавою і будемо обговорювати, як ми колись не вірили в демократію, а вона взяла й настала.=))

Мелькіадес
25.08.2005, 10:33
Демократія - це, за означенням, народовладдя. Навіть якщо дійсно десь (колись) цей принцип (був, буде) реалізований, то він не може бути ідеальним, оскільки всі ми різні і завжди хтось опиниться в меншості. Тобто, залишатимуться невдоволені, і ніякими зусиллями цього не змінити.
З другого боку, якщо прийняти тезу про божественне походження та світле призначення людини (а це не голослівне твердження, і якщо комусь хочеться доказів, напишіть мені в приватному порядку), то з неї логічно витікає принцип свободи вибору. Тобто, щось таке витікає, чого кожен із нас прагне свідомо або не дуже. Ми а пріорі маємо бути вільними в будь-якому виборі, включаючи вибір між Богом та Його цілковитою відсутністю, а на підставі останнього (найбільш важливого та визначального) вибору ми розв"язуємо дрібніші проблеми. Попри те, що все це вельми схоже на звичайну балаканину (на що Профет справедливо звернула увагу в іншому місці, бо не володіла необхідною інформацією), принцип свободи вибору дуже щільно переплітається з демократією в нашому повсякденному розумінні. Демократія, якщо це слово відповідає закладеному у нього змісту, виявляється найбільш близькою до основного принципу Буття. Кожен, хто цінує демократію, хто не побоїться знову вийти на Майдан (не конче на Майдан Незалежності у Києві, а взагалі), свідомо чи несвідомо рухатиметься у правильному, а не протиприродному, напрямку. Не пам"ятаю, хто сказав наступні слова, але вони мені дуже імпонують:"Мені гидка ваша думка, але я готовий віддати життя, щоби ви могли вільно її висловлювати". І якщо переважна більшість людей дійдуть аналогічного розуміння, демократія буде більш наповненою та ближчою до ідеалу, хоча все-одно ніколи з цим ідеалом не зіллється.

Prim
26.08.2005, 12:12
Демократія таки є.
Сила її залежить від того, наскільки люди наполегливі, який у них менталітет і тд.

Liet
26.08.2005, 12:44
Демократія таки є.
Сила її залежить від того, наскільки люди наполегливі, який у них менталітет і тд.
От саме через наш менталітет нас завжди мають.................... А ми тільки знизуємо пличима: "А чому нам так погано живеться?" І самі не докладаємо зусиль, щоб щось змінити. Інколи докладаємо. Але мало чого хорошого виходить............

Мелькіадес
26.08.2005, 13:06
От саме через наш менталітет нас завжди мають.................... А ми тільки знизуємо пличима: "А чому нам так погано живеться?" І самі не докладаємо зусиль, щоб щось змінити. Інколи докладаємо. Але мало чого хорошого виходить............

От-от, менталітет. Ну, хіба звідси не випливає, що з тим менталітетом треба щось робити на державному рівні? Колись нам запудрювали мізки бодай комуністичною утопією (користуючись при цьому цілком матеріальними, зовсім капіталістичними плодами такого масового запудрювання), то тепер маємо бездуховну пропаганду легкої наживи з усіх каналів. Один гатунок ідіотизму плавно переходить в інший гатунок. Невже це нікого ... не хвилює, якщо говорити по-культурному?

Liet
26.08.2005, 13:12
Для цього потрібні люди для яких влада не є чимось, що приносить вигоду тільки для тебе. Потрібні люди, котрі можуть справді впровадити в життя демократичні ідеї. Котрим не буде начхати на інших. Котрі не мовчать і виконують свої обіцянки.....

Мелькіадес
26.08.2005, 13:22
Потрібні такі люди. Дуже б хотілось їх побачити.

Nobody
26.08.2005, 22:34
От саме через наш менталітет нас завжди мають.................... А ми тільки знизуємо пличима: "А чому нам так погано живеться?" ...........

"ЧОму бідні - бо дурні, чому дурні - бо бідні" =)

Liet
27.08.2005, 00:13
Тут більше підходять слова Кота Матроскіна: "У нас не денег. У нас ума не хватает"
Чомусь люди котрі можуть щось зміти, змінюють щось лише для себе.

ovr
27.08.2005, 01:59
принцип свободи вибору дуже щільно переплітається з демократією в нашому повсякденному розумінні
тобто?

демократія це державний устрій, держава це влада, а "влада" і "свобода вибору" це полярні речі

майк
27.10.2005, 19:47
Абсолютно згідна. Ми покладаємо на державу, тобто на владу, реалізацію наших свобод і отримуємо їх рівно стільки, скільки ця влада ДОЗВОЛЯЄ їх мати. Який реальний вибір ви маєте в житті? Кажуть навіть Бог дав людині вибір - свободу волі, а коли людина зробила свій вибір - покарав її... Чому ви думаєте державні чиновники, чиє благополуччя тримається на терплячості оступаченого народу чинитимуть інакше? Наша примарна Свобода - це мильна бульбашка, якою ми тішимося, поки спритні шахраї оббирають нас, густо напудрюючи мозок обіцянками про рай на землі, в якому всі будуть рівні і вільні...

Prophet
27.10.2005, 20:29
ІМХО, свобода визначається виключно внутрішніми рамками особистості.
А вибір є завжди, нескінченна кількість варіантів вибору щосекунди (вже, здається, писала про це).
Зрештою, прекрасний спосіб боротьби з владою - просто її не помічати і не дозволяти їй мати вплив на своє приватне життя.

Prim
27.10.2005, 20:37
"Свободу починаєш помічати тоді, коли у тебе її забрали..." Faithless

майк
28.10.2005, 17:37
"Свободу починаєш помічати тоді, коли у тебе її забрали..." Faithless
Звичайно, порівняно із в'язнями, що перебувають "в местах не столь отдальонних", ми - абсолютно вільні. Вони втратили навіль ту малу дещицю свободи, яку мали. А вільним хочеться бути не тільки у внутрішньому світі свого "Я".

Prophet
28.10.2005, 18:22
Ну а хто тобі заважає бути вільною? У чому полягає твоя несвобода?

майк
28.10.2005, 19:21
Для того, щоб вижити у суспільстві - потрібно працювати. І роботу здебільшого обирають не ту, яка подобається, а ту, яка дає можливість заробляти гроші. Тому комусь щодня доводиться гвалтувати свою волю, щоб примусити себе йти на обридлу і нецікаву роботу, відсиджувати або "відпахати" кілька годин... Я знаю чимало обдарованих хлопців і дівчат, котрі хотіли б реалізувати свій талант, але в нашому суспільстві, прив'язаному до матеріальності вони не можуть цього зробити. Їх проекти - не комерційні, тому творча свобода для них -табу.

Prim
28.10.2005, 23:15
Аби бути вільним і мати творчу професію, необхідно навчитись поєднувати глибоку думку і реалізацію.

ovr
28.10.2005, 23:24
У чому полягає твоя несвобода?
сестро, простий приклад - я хочу сидіти на асфальті посеред мого міста і курити чарівну папіросу. я на чиюсь приватну свободу посягаю? я комусь заважаю?

Prophet
31.10.2005, 15:36
І роботу здебільшого обирають не ту, яка подобається, а ту, яка дає можливість заробляти гроші. Тому комусь щодня доводиться гвалтувати свою волю
А хто їм лікар, вони ж самі обирають. Це їхні пріоритети. Їхній вільний вибір.
Прив'язаність до матеріальності - знову ж таки, їх особисті рамки свідомості.

Братику, дивно, що ти доводиш несвободу мені (ну, ти зрозумів, сподіваюсь, про що я). Це ж усе зовнішнє. Умовності, на які, ІМХО, треба покласти. Сучасне суспільство не виживе за умов анархії. Якщо вже вдаватись в подробиці, то наша країна в порівнянні з іншими ще ой яка вільна! (ну, не на асфальті, ну на галявинці в ботсаду - але ж!) ;)

ovr
01.11.2005, 01:07
ти питала, що їй заважає бути свободною, в чому полягає її несвобода.

я нахабно вліз і бовкнув =)

майк
02.11.2005, 17:06
2 Prophet
Не пам"ятаю, хто сказав наступні слова, але вони мені дуже імпонують:"Мені гидка ваша думка, але я готовий віддати життя, щоби ви могли вільно її висловлювати".
Це щодо демократії в ідеалі. Мені не завжди подобаються критичні відгуки на форумі і щодо моїх дописів і щодо власної персони :p , але мені в кайф, що ВСІ можуть сказати те, що лежить на душі, не критися, говорити, те, що думають, а про те думати, що говорять.
Ми говорили про те, чи існує демократія взагалі, а не про те, чи існує вона в Україні (думаю варто було б підняти цю тему окремо).
На мою думку люди, живучи у суспільстві так чи інак змушені підкорятись умовностям, що сформувались як субпродукт окремих культур.

Mercenary
04.11.2005, 21:30
Дивне слово: демократія. Влада народу....
Скільки живу, весь час переконуюсь, що влада і народ - антагоністи.
А от інтереси претендентів на владу і народу інколи співпадають!

~Pick@chu!!!
09.11.2005, 17:44
нема й не буде!

майк
13.11.2005, 15:56
Мій дуже розумний друг, що спочатку навіть планував свою кар'єру в політиці сказав: "Демократія - це влада народу в перекладі? Хм-м-м. Кратос - це влада, а щодо демо... Це вочевидь влада народу у демо версії" :). Його політична кар'єра закінчилась ще напочатку шляху до вершин влади...

oddysseus
13.11.2005, 16:49
Демократію в ідеалі, мабуть,треба розуміти як владу ВСЬОГО народу. А це апріорі не можливо, оскільки нема такого поняття, як воля ВСЬОГО народу. Хтось тут уже казав, ми занадто різні. А отже, не можна задовольнити всіх. Когось прогнуть. Або сильні й жорстокі, користуючись своєю силою, або якась група, користуючись тим, що вона в більшості. Останнє, до речі, й називають демократією. :mad: Нема в цьому справедливості, більшість далеко не завжди права! Але я не скаржусь, я особисто прорвусь, і справедливість - складна штука, вимагати її треба передовсім від себе. А от правда... Скажіть ПРАВДУ про демократію!

Baltis
14.11.2005, 23:47
АНАРХИЯ МАТЬ ПОРЯДКА!!!
А ансправді я не прихильник демократії чи якогось ше там режиму.
Більш довподоби свобода :)

oddysseus
29.11.2005, 14:54
Точно, держава - це просто репресивний механізм