Показати повну версію : "Коронація слова" - що ми про неї думаємо?
Mercenary
08.08.2005, 16:18
Пропоную до обговорення нову тему. Дійсно, чи дає шанс початківцеві "Коронація слова"? Чи вважаєте ви "Коронацію"- об"єктивним конкурсом?
Чи можливо прийти на "Коронацію" "з вулиці" і - виграти її?
Чи дала вона нові імена, варті того, аби про них говорити?
Що скажете, шановні?
Нічого певного про цей конкурс не знаю. Але (хоч це упередженість) думки про нього не найкращої.
Думаю, що:
Дійсно, чи дає шанс початківцеві "Коронація слова"?
Ні.
Чи вважаєте ви "Коронацію"- об"єктивним конкурсом?
Ні.
Ні.
Ні.
Принаймні, жодного разу не виникало бажання прочитати когось із "коронованих" авторів.
По-перше, сонечко, якщо не знаєш, ліпше мовчи.
Ок? Вибач за грубість, але не люблю грубості.
Не факт, що на конкурс подають тільки детективні твори патаму і не читаєш.
Мій знайоми, автор детективів, перемагає ось уже кожного року і отримує можливість надрукувати нову книжку. Ім*я? Вільчинський.
Mercenary
10.08.2005, 14:02
Мій знайоми, автор детективів, перемагає ось уже кожного року і отримує можливість надрукувати нову книжку. Ім*я? Вільчинський.
Більше не буде брати участь і перемагати: він отримав Гран-прі минулого року, права на подальшу участь у конкурсі володарі Гран-прі позбавляються.
Зустрічався з ним 2 рази і читав його детективи.
Зроблені достатньо вміло, за всіма законами жанру. Читати можна.
Добре, Вільчинський.
Але ж здобвають зацікавленість у видавці, правда? От. Вся прєлєсть.
Хороший конкурс-проба, для невизнаних талантів.
Mercenary
15.08.2005, 15:45
Попса... :scared:
Шановна Профет!
Дійсно, часточка правди у Ваших словах, можливо, і є. :(
Дрейф "Коронації..." у бік комерційної книжки, як на мене, вже став помітним.
Диктат видавців (а вони ж у першу чергу - бізнесмени, які мають думати про прибутковість видавничої діяльності), скоріш за все, є: хоч і непрямий, але - очевидний.
Все, що я сказав вище - виключно моє враження :mad: .
Проте, "Коронація..." випустила вже з півсотні книжок.
Хіба можна так - огульно - всіх авторів стригти під один гребінець?
Серед лауреатів і дипломантів "Корнації" є Вольвач і Кокотюха, Гримич і Роздобудько, Шкляр і Хома, Кононенко і Штонь, Лис і Вільчинський, Матіос і Сєрова, Очкур і Мєднікова...
Такі різні письменники! Невже всі - попса?
Ви запитували, здається мені, про особисті думки учасників. Отже, суб'єктивні.
Я написала, що думаю про це. Що ще від мене вимагається?
Тим паче, попереджувала, що з конкурсом знайома дуже приблизно, отже, не можу не "стригти під один гребінець".
Mercenary
15.08.2005, 16:54
Шановна Профет! Я ж не тисну, а дискутую...
Давайте зробимо так: Ви довідаєтесь про конкурс більше,
почитаєте авторів (майбутньому видавцеві це не буде зайвим),
і тоді ми говоритимемо конретно. І не тільки на Форумі.
Сподіваюсь, на Вас чекають приємні відкриття!
Впевнений, будуть жахливі розчарування.
А головне: Ви побачите домінуючу тенденцю "Коронації...".
ОК?
Приязно :) -Мерсенер.
Даруйте, зараз у мене нема часу читати примітивну графоманію, серед якої(можливо!) трапиться один більш-менш стерпний твір...
Дуже шкода, але це домінування полягає не в вищому рівні художньої майстерності.
Якщо чесно, просто боюся братися за подібні книжки. Бо розчаруванню (і у перспективах укр. літ. також) не буде меж...
Дійсно, чи дає шанс початківцеві "Коронація слова"?
Так.
Чи вважаєте ви "Коронацію"- об"єктивним конкурсом?
Так, наскільки взагалі може бути об'єктивним конкурс подібного рівня.
Можливо. Не моя справа когось переконувати, і не моя проблема, вірить хтось чи ні, але я "з вулиці", і мене вже втретє відзначено. Без хабарів, без знайомств, без протекції та інших шляхів, що першим ділом виникають в головах скептиків.
Так. Взяти хоча б Наталку Очкур (якщо не згадувати і без того відомих Шкляра, Кононенко, Кокотюху та ін.).
Тепер щодо критики конкурсу шановною Prophet. Мені дуже цікаво, на чому грунтуються чотири Ваших "Ні", якщо "жодного разу не виникало бажання прочитати когось із "коронованих" авторів." :confused: Цікава позиція, критикувати не читаючи? Мдя...
"...зараз у мене нема часу читати примітивну графоманію..." - звідки ж ви в такому разі знаєте, що там суцільна графоманія? "Рабінович наспівав"? В журі, між іншим, сидять не останні в сучасній літературі люди, і вони мають уяву, що таке графоманія. Мені здається, ви просто не сприймаєте "масову літературу", про це свідчить визначення "Попса...". А це погано? Якщо погано - то кому? Якщо поглянути на всесвітньовідомих західних авторів - Стівен Кінг - "попса"; Грішем - "попса"; Кунц, Маккаммон - "попса"; Чейз був "попсою", про авторок "жіночих романів" навіть не згадую... І кому від цього зле? Не буду оригінальним, якщо скажу, що в повноцінній літературі має бути різноманіття жанрів, оскільки поганих жанрів не буває, хай там що. Читач повинен мати свободу вибору. Повірте, написати якісну "попсу" куди складніше, ніж середній томик потоків свідомості й підсвідомості. Якщо Ви не визнаєте популярні жанри - це проблеми Ваші, а не популярних жанрів. Тому давайте не будемо такими категорічними, і цим самим не ображатимемо читачів, які залюбки читають детективи, містику й романтичні мелодрами :)
З повагою, Олександр Шевченко.
Цікава позиція, критикувати не читаючи?
Завважте, я не критикувала, я висловила свою думку і наголосила, що вона цілком суб'єктивна. Хіба Ви ніколи не маєте власної думки з приводу речей, у вивчення яких не заглиблювались?
звідти ж ви в такому разі знаєте, що там суцільна графоманія?
Я не казала, що суцільна. Це туманні підозри :)
Мені здається, ви просто не сприймаєте "масову літературу"
Саме так.
А це погано? Якщо погано - то кому?
Та ні. Нейтрально, по суті. Хоч іноді страшенно дратує.
оскільки поганих жанрів не буває, хай там що
Це вже залежить від визначення слова "поганий".
Повірте, написати якісну "попсу" куди складніше, ніж середній томик потоків свідомості й підсвідомості
Спірне питання. Поки схиляюсь до того, що не вірю.
Якщо Ви не визнаєте популярні жанри - це проблеми Ваші, а не популярних жанрів.
Взагалі проблем не бачу.
Тому давайте не будемо такими категорічними
А це вже в моїй натурі, тож даруйте :)
Дуже приємно, що на форум приходять письменники ;)
Боюся, якщо прочитаю ваші твори, то так і недовго на білетристику підсісти :)
Я не казала, що суцільна. Це туманні підозри
Ну, оскільки вказано, що "(можливо!) трапиться один більш-менш стерпний твір", то такий висновок напрошується автоматично ;)
Та ні. Нейтрально, по суті. Хоч іноді страшенно дратує.
Дійсно дратує, і мене теж, але не українська "попса", бо її, нажаль, ще замало, аби алергію викликати :) Діє на нерви переважна більшість російської макулатури - і якістю, і однобоким жанровим спрямуванням. Саме в цьому, власне, завдання конкурсу і полягало - вивести з тіні українську популярну літературу для мас, а не народжувати шедеври для еліти. Вона цілком конкурентноспроможна за якістю, окрім детективів досить широко представлені й "дамські" романи, й містика, й трилери, й побутові драми, але наклади й розкрутка кульгають... От над двома останніми пунктами варто було б попрацювати.
Спірне питання. Поки схиляюсь до того, що не вірю.
Будь ласка.
Дуже приємно, що на форум приходять письменники...
Боюся, якщо прочитаю ваші твори, то так і недовго на білетристику підсісти
Щодо останнього дуже великі сумніви :D А дві видані книжки ще не роблять з мене письменника. Прийшов, бо якоюсь мірою до цього причетний, і тільки :)
ага, скромність сестра поета :)
Mercenary
18.08.2005, 23:48
НА дві видані книжки ще не роблять з мене письменника. :)
Це точно.
Щодо якісної попси - можливо.
Та де ж Ви її бачили, якісну? Бо якісна- вже не попса, література у жанрі белетристики - О!
Те, що на "Коронації..." письменники не дають хабарів, є правдою.
А от що нема інших чинників... "Меня терзают смутные сомненья" (фільм про Івана Васильовича).
О, якщо "сомнєнія тєрзают", то дуже прошу, оприлюдніть, які саме. Бо скільки ти людей не переконуй, що немає там протекції, але "сомнєнія тєрзают". І будуть "тєрзать". А щось доводити у таких випадках - то згаяний час. Продуктивніше стукати по консервній бляшанці із криком "Відкрийте, міліція!".
...чи дає шанс початківцеві "Коронація слова"?
Дає, безперечно.
Щодо об’єктивності - щороку на конкурс надходить близько 900 рукописів лише романів. До фіналу виходять приблизно двадцять, а отже, 880 чоловік об’єктивним цей конкурс не вважають. Це цілком відповідає людській природі, і ображатися на це немає сенсу, але, імхо, "Коронація" - конкурс, об’єктивний настільки, наскільки можуть бути об’єктивними з десяток членів журі, кожен із яких має свої смаки, уподобання, улюблені жанри, тощо... Деякі теж вважають, що комерційна література - це погано, а заробляти гроші на книжці - гріх. Не знаю, звідкіля їм це відомо, бо ніякої комерційної літератури у нас немає і бути не може із накладами в 2000 примірників, та менше з тим...
Однак протекції, хабарів, або такого "треба комусь підсудити" - так от, такого у "Коронації слова" немає.
Цілком можливо. Я ж прийшла звідти - з вулиці. Дуже скептично налаштована була, коли подавала свій перший твір. Після третьої перемоги попустило. Також знаю особисто багатьох лауреатів, які не є професійними письменниками, зате мають талант. І перемагають.
І знову - так. Олександр Шевченко, Анна Хома, Марина Гримич, Ірен Роздобудько, Ольга Компанієць, Марина Мєднікова - це я зараз згадую ті імена, які відкрила для себе власне завдяки "Коронації". Туди також подавалися Василь Шкляр, Володимир Лис, Марія Матіос, Марина Соколян... Усі вищезгадані письменники варті, щоби про них говорити, але ще краще - читати їхні твори.
А про "попсу", витрачання на неї часу і таке інше - навіть говорити не хочу. Втомилася воду у ступі товкти. Якісної масової літератури (я маю на увазі, розрахованої на масового читача) у нас - крапля в морі, а ми все повідаємо одне одному, як це погано. Ню-ню... Але то таке. На колір і смак товариш не всяк. Я залюбки читаю якісні мелодрами, тобто любовні романи, детективи теж люблю, містику, трилери... І справді, цікаву, продуману, захопливу (щоби не відірватися) масову книгу написати куди складніше, аніж твір із сюжетом "лісом їхав - ліс співав, степом їхав - так горлав". На мій погляд (який я нікому не нав’язую, звісно) у нас класичний випадок того, що називають "лихо з розуму". Ми так боїмося здатися комусь недостатньо інтелектуальними, що не просто самі не читаємо популярну літературу (ну, то, врешті-решт, особиста справа) - ні, ми починаємо розповідати усім, чому нам не потрібна масова література, а потім дивуємося засиллю російського "чтива". Ет, болюча тема... Добре у нас вміють попсу із белетристикою розмежовувати, а віз й понині там... "Де ви її бачили, якісну?". Сашко, попри усю його скромність, її не бачить, а створює. Пише себто. Тому й результат є. А якщо тільки говорити, то - як там у відомих? "З нічого тільки й буде, що - нічого". (с). Отака стара пісня про головне...
Мабуть, доведеться змінити свою думку про конкурс. Якщо вже стільки людей, що мали з ним справу, заявляють про його об'єктивність...
Якісної масової літератури (я маю на увазі, розрахованої на масового читача) у нас - крапля в морі, а ми все повідаємо одне одному, як це погано
Не маю нічого проти української масової літератури як противаги російській. Так чи інакше розважальна літ-ра має велику аудиторію. Звісно, я волію, щоб ці читачі читали українське.
Зрозумійте, я не сприймаю масову літ-ру особисто для себе, але не кажу, що всі примірники треба знищити, а письменників спалити на ритуальному вогнищі...
твір із сюжетом "лісом їхав - ліс співав, степом їхав - так горлав"
Це Ви інтелектуальну літ-ру маєте на увазі? А що за твір? Не пригадую такого сюжету...
Ми так боїмося здатися комусь недостатньо інтелектуальними, що не просто самі не читаємо популярну літературу (ну, то, врешті-решт, особиста справа) - ні, ми починаємо розповідати усім, чому нам не потрібна масова література, а потім дивуємося засиллю російського "чтива".
Без "ми", прошу. Невже так важко зрозуміти, що є люди, які просто не сприймають масову літературу і не бачать сенсу витрачати на неї час?
у нас вміють попсу із белетристикою розмежовувати
А я от не вмію. Поясніть різницю, будьте ласкаві.
Та ні, звичайно, не важко. Важко зрозуміти, як люди, не читавши жодної книги того чи іншого конкурсу, автора, серії і т.п., впевнено заявляють, що то все не варте уваги. А не сприйняття якраз дуже легко зрозуміти.
А стосовно "попси" і "белетристики" - це дуже прошу, не до мене. Це до Mercenary. Для мене існує лише один критерій – сподобалася книга чи ні. Зачепила вона за душу, за живе, змусила про щось замислитися чи ні, співчувала я її героям, як рідним, чи бачила лише схеми людей – ось і все. А детектив це, любовний роман, трилер, роман жахів чи так звана “інтелектуальна” література – мені все одно.
А думку про “Коронацію” можете не змінювати. Не треба “доведеться”. (с). Не мучте так себе. Ані конкурс, ані Ви нічого не втратите, якщо лишитеся при своїх. :rolleyes:
Бабайчик
30.08.2005, 14:44
Шановна Профет!
Дрейф "Коронації..." у бік комерційної книжки, як на мене, вже став помітним.
Хотілося б вірити, що так воно нарешті буде!
tysovska
30.08.2005, 15:59
Не полеміка - так, роздуми...
По-справжньому комерційна книга (бестселер у всіх відношеннях) може з'явитися тільки там, де є традиція комерційної книги. У нас поки що такої традиції немає. За сьогоднішніх обсягів книговидання ми цю традицію вироблятимемо років так із 150. І навіть "Коронація" не допоможе.
Але все ще може змінитися - а раптом?.. :)
Раптом не буває буває лише довга, марудна і важка робота. А "Коронація" - це насправді спосіб відвести нову українську літературу в загниваюче русло. Ви не знайомі з тим як розкуповуються книги "Коронації"? Дарма. Познайомтесь і порівняйте з аналогічними показниками російських чи російськомовних видань. А чи цікавились ви серед знайомих думку про ці книжки? Чи буде хтось з них читати подібне?.. Те, що друкує Кальварія по результатах конкурсу не витримує жодної конкуренції. Це не масова, попсова, як хочте це називайте, книга. Повторюю - вона не витримує конкуренції. Вони навіть не спромоглися зробити розбивку книг по жанрах. Доводиться добряче пошукати щоб вибрати те, що цікавить. Я можу впевнено сказати - в архівах цього конкурсу осідає те, що ми можемо назвати касовою книгою, книгою, котра принесе прибуток автору, видавцю і виведе на новий виток нашу літературу. Ви не погоджуєтесь? Скажете навіщо їм працювати собі в збиток? А подумайте. Прогляньте хто фінансує цей маскарад. Тоді ви почнете думати що розумієте, хоча це все буде зовсім не так як вам здається. Працювати потрібно, а не теревенити просто так. Стосується всіх, а мене в першу чергу.
Mercenary
30.08.2005, 17:13
О, якщо "сомнєнія тєрзают", то дуже прошу, оприлюдніть, які саме. Бо скільки ти людей не переконуй, що немає там протекції, але "сомнєнія тєрзают". І будуть "тєрзать". А щось доводити у таких випадках - то згаяний час. Продуктивніше стукати по консервній бляшанці із криком "Відкрийте, міліція!".
Уявіть собі, мені здається, що я Вас знаю! Вас не Наталкою звуть?
Що там стукати? Про що це Ви? Я був призером "Коронації" майже на самому її початку; я і до падіння Форуму (під іншим псевдо), і тепер весь час намагаюся привернути увагу його учасників саме до тих письменників, які світилися на "Коронації". Ви цього не помітили? :eek:
І мені не байдуже, яка репутаця у конкурсу і яка буде його подальша доля, тим більше, що він відкрив і залучив до участі (я про це уже писав, як не дивно :eek: ) багато цікавих літераторів.
І тему цю запропонував також я , як не дивно!
Щодо сумнівів. Коли Ви дасте на Коронацію" роман (не знаю - хороший/поганий) - точно не дуже комерційний, не потрапите до 20-ки, віднесете його до найкультовішого літературного журналу, і там його поставлять у найближчий незамакетований номер (мій вже вийшов), потім цей роман візьме культове видавництво (приватне і комерційне) на предмет видання книжки (моя вже вийшла), от тоді і Вас візмуть сумніви!
Щодо протекції. Де я сказав, що там є протекція? :mad: Хіба нема різниці у значенні слів "чинник" і "протекція"? :eek: Ви ж не можете цю різницю не розуміти! Або Ви читаєте не те, що написано, а те, що хочете прочитати??
А от випадок (можливо - не поодинокий), коли людина стала лауреатом, а "Коронація" мала клопіт з виданням книги, бо видавці говорили : "некомерційне" - вже був! Не вірите - спитайте у Н.В.!
То чи я не маю підстав для особистої думки (і права на таку думку) щодо дрейфу конкурсу у комерційний бік? Щодо непрямого диктату видавців?
І стосовно бляшанки ще раз. У мене тільки цього року вишли 2 книги БЕЗ "КОРОНАЦІЇ"! І йдуть переговори з видавництвом (принципова угода вже є) щодо третьої. І друкуватись почав раніше, ніж багато хто на Форумі - читати! Мені цікаво спілкуватись, доводити, переконувати... Знати думки тих, хто нас читає... Почитати, що вони пишуть.
Якщо ж для Вас щось їм доводити - "згаяний час", а натомість краще "стукати по бляшанці", якщо Вам байдуже, змінить людина свою думку про "Коронацію" після обговорення цієї теми, чи ні, читатиме авторів Коронацї" , або ж не схоче, то - ДЛЯ ЧОГО Вам Форум? У Вас же, здається, був свій сайт?
tysovska
30.08.2005, 17:29
2 монах
Є кілька спірних моментів у вашому дописі.
По-перше, "Кальварія" вже кілька років "Коронацію" не друкує. Минулого року цим займалася "Піраміда", цього року приєдналися "Нора-друк", "Тезис" (здається), хтось іще.
По-друге, фінансує Логуш. Що ми можемо мати проти Логуша? Та нічого. Просто добрий дядько замість того, щоб витратити гроші на власні забаганки, вирішив дати можливість українським письменникам трохи заробити. До речі, наскільки я розумію, Логуш фінансує тільки премії. Видавництва друкують книжки власним коштом. Тому я би не називала це "маскарадом". Це добра справа - як би хто до цього не ставився. Особисто мене дуже вразило в Ірванцівському "Рівне/Ровно. Стіна", що він обізвав конкурс "Кремацією слова". Мало того, що це згадування конкурсу - штучна вставка, не виправдана в тексті жодним художнім чином, так ще й дрібно - як для письменника такого рівня. Образили дитя в пісочниці: іграшку не дали...
Mercenary
30.08.2005, 17:31
Мабуть, доведеться змінити свою думку про конкурс.
Нарешті! Вітаю.
Можу порекомендувати таких авторів.
1. Анна Хома ("Репетитор", "Провина"). Безперечне відкриття конкурсу. Психологізм, мова, сюжет - все класне. Сподіваюся, вона Вам сподобається.
2. Марина Гримич ("Ти чуєш, Марго?"). Є ще "Варфоломіїва ніч" та "Егоїст", але особисто мені "Марго" подобається більше.
3.Наталка Очкур ("Містичний вальс").
Всі - автори "Коронації". Якщо прочитаєте - пропоную обговорити!
tysovska
30.08.2005, 17:38
2 Mercenary
Після вашого попереднього допису вам доведеться відкрити своє інкогніто! :)
В якій книгарні в Києві можна придбати, як називається і т.д.?
Mercenary
30.08.2005, 17:45
2 монах
Є кілька спірних моментів у вашому дописі.
По-перше, "Кальварія" вже кілька років "Коронацію" не друкує. Минулого року цим займалася "Піраміда", цього року приєдналися "Нора-друк", "Тезис" (здається), хтось іще.
По-друге, фінансує Логуш. Що ми можемо мати проти Логуша? Та нічого. Просто добрий дядько замість того, щоб витратити гроші на власні забаганки, вирішив дати можливість українським письменникам трохи заробити. До речі, наскільки я розумію, Логуш фінансує тільки премії. Видавництва друкують книжки власним коштом. Тому я би не називала це "маскарадом". Це добра справа - як би хто до цього не ставився. Особисто мене дуже вразило в Ірванцівському "Рівне/Ровно. Стіна", що він обізвав конкурс "Кремацією слова". Мало того, що це згадування конкурсу - штучна вставка, не виправдана в тексті жодним художнім чином, так ще й дрібно - як для письменника такого рівня. Образили дитя в пісочниці: іграшку не дали...
Ладен підписатись під кожним словом про пана Юрія. Надаючи щороку (!!!!) кошти на премії, на попередню експертизу рукописів, на журі, на організаійні моменти, на проведення фіналів, на рекламу книг - переможців, пан Логуш робить велику справу. Все інше - також свята правда. Видавництва - власним коштом. І заради власного прибутку!
Ще, здається, видавництво "Коло" з Дрогобича.
Mercenary
30.08.2005, 17:50
2 Mercenary
Після вашого попереднього допису вам доведеться відкрити своє інкогніто! :)
В якій книгарні в Києві можна придбати, як називається і т.д.?
Є чудове російське слово - ЩАЗ!
Тобто, ЩАЗ розкриюсь для усіх. :D
Нащо купляти - подарую.
tysovska
30.08.2005, 17:57
Не хочете для в всіх - ласкаво прошу в "приватне повідомлення" (якщо натиснути на моє ім'я ліворуч, вискакує кілька пропозицій, там треба одну вибрати). І стосовно "подарую" - ловлю вас на слові!
Mercenary
30.08.2005, 18:10
ОК! Надсилаю.
Mercenary
31.08.2005, 23:29
А стосовно "попси" і "белетристики" - це дуже прошу, не до мене. Це до Mercenary.
І не до мене. До підручника "Вступ до літературознавства"! :p
Я тлумачу вже не вперше, що не стоїть питання статевої чи "попсової" літератури, є питання: талановито зроблено чи ні!
Щодо жанрів, родів літератури і такого іншого...
Бувають унікуми, які геніально співають, не знаючи нотної грамоти (Паваротті, Маккартні), або не маючи традиційного вокалу (Висоцький),
малюють, не підозрюючи про закони перспективи (Білокур),
і, навіть, пишуть романи, не цікавлячись їхньою жанровою приналежністю (Уявіть собі, таке теж буває!). ;)
Проте, шановна Imagine, література - така ж професія, як, скажімо, бухгалтерія! І професіоналові варто знати хоча б основи теорії літератури.
Я, наприклад, не уявляю собі бухгалтера, який би заявив: "Мене не цікавлять номери рахунків, для мене головне - аби сальдо сподобалося!"
Ще більше не уявляю такого ревізора чи аудитора (суміжна професія).
Я із задоволенням обговорюватиму з Профет, яка опановує суміжну з літературою професію, такі речі.
І взагалі, пропоную дотримуватися професійної етики!
І зважати на максималізм юності, Ви ж хоч і молода, але - доросла людина, яка ВЖЕ відбулася у мистецтві!
Хай учасники Форму говорять, як думають, а ми, письменники, будемо спілкуватися з ними, бо - заради того ми й прийшли на цей Літфорум!
І, якщо чесно, не так уже і багато у нас можливостей для спілкування з молоддю, яка читає і обговорює українські (а інколи - і наші) книжки!
Бо ми без них, як і вони без нас - неможливі!
От такий таємничий, загадковий, незбагненний парний танок, який виконується під музику розміром 3/4!
З повагою до Вас і Вашого безсумнівного обдарування
Mercenary.
ЗІ До зустрічі на Форумі.
Гарно Ви говорите. От тільки не можу погодитись із тим, що "письменник" - це професія. Що загодно - ремесло, стан душі, покликання, спосіб мислення, стиль життя, світогляд, - але не професія.
А Ірванець, як і кожен з нас, має право на свою думку. Хоч, дійсно, схоже на провокацію.
Mercenary
03.09.2005, 11:48
Гарно Ви говорите. От тільки не можу погодитись із тим, що "письменник" - це професія. Що загодно - ремесло, стан душі, покликання, спосіб мислення, стиль життя, світогляд, - але не професія.
Хай буде так. Я і сам колись думав схоже.
Я підозрюю, що на той момент, коли Ірванцем писався роман, була оголошена (чи проведена) найперша "Коронація". Його іронія щодо конкурсу не справдилася.
Хось із геніїв ХХ-го століття сказав, що нема нічого страшного у тому, шо профани лізуть у науку. Науки від того не поменшає, а вчених стане більше.
Так само і з "Коронацією". Письменників (хороших) стало більше. Хай би "Коронація" відкрила тільки Анну Хому - вона б і тоді вже ВИПРАВДАЛА своє існування. А відкрито, на щастя, багато талантів.
Не вважаю коректним порівняння особистого смаку із бухгалтерією, як і не вважаю себе професіоналом у літературі. Заявляти "я - професіональна письменниця" не хочу, бо за освітою я економіст, а не гуманітарій. За основи теорії літератури обіцяю взятися, коли закінчу із практикою літератури; сподіваюся, це буде не скоро. Натомість обіцяю облишити битися головою об стіну, щось комусь доводячи, а просто писати те, що люблю. (Обіцяю це вже не вперше, але часто щось та чіпляє за живе, і не можу втриматися - цього разу повідомлення монаха про Юрія Логуша вкурвило, їй же богу! Не збираюся пхати пана Логуша на постамент і за життя ліпити з нього "бюст героя", але... нумо фінансувати кожен - свій маскарад). :mad:
Усім - усього найкращого!
За основи теорії літератури обіцяю взятися, коли закінчу із практикою літератури; сподіваюся, це буде не скоро.
Дарма, дарма... Неймовірно цікава і глибока річ - теорія літератури.Є чим захоплюватись.
Mercenary
13.09.2005, 10:18
... нумо фінансувати кожен - свій маскарад. :mad:
!
Пропоную Вам звернути увагу на вік шефа цього Літфоруму пана Пріма!
І я йому аплодую за те, що цей юнак щось робить для прихильників літертури!
Щодо постаменту для Логуша. Бюст героя з нього ліпити не треба. Проте, як казав Корчинський....
Я особисто вдячний Логушеві (попри усі недоліки "Коронації") за все, що він робить. За відкриті нові імена, за свіжий вітер у літературній спільноті, за шанс, наданий талантам.
А Ви?
tysovska
13.09.2005, 10:55
А все-таки благодійна акція Логуша дещо непродумана. Якщо він надає кошти тільки на премії, а видання книжок оплачують видавництва, мені здається, видавництва мають право брати безпосередню участь у визначенні переможців. Я читала декілька статей з приводу того, чому видавництва одне за другим відмовляються працювати з "Коронацією": їм пропонують видавати книжки, які, по-перше, часто не підходять видавництвам тематично, а по-друге, слабко продаються. Звісна річ, хто захоче вкладати гроші в книжку, якщо не певен, що продасть її? Саме тому, на мою думку, видавці мають бути серед експертів, що проводять попердній відбір творів. А журі вже має бути професійне, бо на цій стадії визначається володар першої премії - серед тих, кого вже затвердив зацікавлений видавець.
Ну тоді це виходить не конкурс творчості, а змагання у майстерності потакання масам...
tysovska
13.09.2005, 14:27
А він так і заявлявся - конкурс масової книжки. Мають право письменники, які пишуть у цьому напрямку, теж мати свій конкурс? Чи всі лаври - тільки для "високочолих"?
А що цінується в мвсовій літературі - щоб публіка "хавала" тоннами, чи все ж якість і художність?
tysovska
13.09.2005, 15:32
Суміш. Високі цифри продажу + художня цінність тексту.
Для прикладу: любовний роман A.S.Byatt "Possession".
А Ви не могли б наводити загальновідомі приклади?
tysovska
13.09.2005, 16:31
Так це, власне, і був загальновідомий приклад... Я ж не можу вам наводити приклади з укр. літ. - вона абсолютно нерепрезентативна...
Ну, Гаррі Поттера хіба можу ще навести - з загальновідомих.
Mercenary
13.09.2005, 17:02
А він так і заявлявся - конкурс масової книжки. Мають право письменники, які пишуть у цьому напрямку, теж мати свій конкурс? Чи всі лаври - тільки для "високочолих"?
Отакої!
Він позиціонувався як всеукраїнський літературний конкурс романів та кіносценаріїв.
І що б хто не говорив, приклад, наведений шановною Imagine мене переконав остаточно.
Анна Хома. Талант від Бога. Конкурс 2001 - друга премія; 2002 - у десятці, поза колом призерів; 2003 - місце ще нижче, але усе ще серед тих, кого друкуватимуть.
Хоча, як стверджує шановна Imagine ( і я з нею погоджуюсь) майстерність зростає, тексти з кожним разом усе краще.
То як це? У 2001 вона перемогла Лиса, Кокотюху, Кононенко, Кононовича, Штоня, Гримич, Мєднікову та іншіх майстрів, програвши лише самому Шклярові, а тепер, коли вона пише значно краще, її романи ледь потрапляють у 20-ку...
Якщо зважити на те, що класні письменники ( і конкуренти у конкурсі), вигравши Гран-прі, вибувають з наступних перегонів, то що, це ТАК підвищівся рівень конкурсу?
Виходить, художня якість тексту - не головне? Тоді, що головне?
Продажна спроможність?
Тоді хай так і заявляється у подальшому: конкурс масової книжки.
І "високочолі" туди і не потикатимуться. Художньо обдаровані та патріотичні - не полізуть.
Півтора року тому я спитав в одного з головних організаторів конкурсу: "Чи не здається вам, що "Коронація..." перетворються на конкурс комерційного роману?"
Знаєте, що відповіла ця дуже симпатична мені, високопрофесійна і талановита людина? "Можливо... А хіба це погано?"
І я весь цей час намагаюся вирішити для себе: а хіба це добре?
Може, хай гостросюжетними ( і таке інше) романами займався би і надалі "Золотий Бабай", а "Коронація..." саме коронувала б українське слово, піднімаючи його на небачену раніше висоту?
На чию появу ми сподіваємось, слідкуючи за "Коронацією слова (назва ж яка!)"? На нову Лесю і сучасного Стефаника, або ж на українських Бушкова та Марініну?
Я б хотів перше...
tysovska
13.09.2005, 17:05
Ні на Лесю чи Стефаника, ні на Бушкова чи Марініну ми чекаємо. Чекаємо на нормальну літ-ру середньої полиці типу Кожелянка. І як такий цей конкурс вповні себе виправдовує. У постмодерну добу живемо, товариші, межа між масовим і елітарним невпинно стирається...
Mercenary
13.09.2005, 17:16
2 tysovska.
А ще видавці отримують зиск у вигляді реклами вже виданих книжок, яка відбувається на каналі "1+1" у прайм-тайм за рахунок "Коронації" у такому вигляді:
" Видавництво "Бруква-друк" (це я умовно) та "Коронація слова" представляють ..."
Непогано? І недешево! А їм -нічого не коштує!
А ще - презентацію книжкової серії, яка також відбувається у присутності центральних каналів ТБ, радіо, за участі усієї можливої преси. І знов - за рахунок "Коронації". Я думаю, що сумарно "Коронація" витрачає на рекламу та розкрутку цих книжок (та й видавництв) не набагато менше, ніж видавці власне на видання...
Mercenary
13.09.2005, 17:26
Типу Кожелянка видавці знайдуть і без "Коронації"! Його, власне без неї і знайшли!
У видавництво, з яким я співпраюю, надходить на рік романів у 1,5-2 рази більше, ніж на "Коронацію". І редактори несуть персональну відповідальність.
І якщо прогавлять цікавого автора, а він з"явиться в іншому видавництві - буде їм непереливки! І воно (видавництво) відкриває авторів весь час: то Дереша, то Мєднікову, то Поваляєву...
То, може, і конкурс - не заради літератури? Така собі красива піар-акція від шоколаду?
У постмодерну добу живемо
А яке белетристика має відношення до постмодерну?
межа між масовим і елітарним невпинно стирається...
Не дай Боже!
tysovska
13.09.2005, 17:38
Для Mercenary
На жаль, уся проблема в тому, що від тої реклами користі - пшик. Бачила я кілька разів той рекламний ролик. По-перше, в ньому нічого не сказано про власне книжки, які рекламуються. Ви собі уявляєте рекламу соусу "Торчин", яка б НЕ повідомляла, чим цей соус кращий за інші? (Хоча б натяком!) По-друге, щоб телевізійна реклама подіяла, треба, щоб ці книжки були доступними ВСЮДИ. Приклад: є така фірма "Баядера", яка має по Україні прекрасно розгалужену сітку торгівлі горілкою (і не тільки). Фірма "Баядера" реєструє компанію "Щедрий хутір", яка одразу ж виходить на ринок із горілкою "Хлібний дар". Перша реклама була - супер. (Ви пам'ятаєте? І гірко думать про розлуку, / Про забуття, про вороття, / Коли береш колосся в руку / Таке ж легке, як і життя...) Чому реклама так добре спрацювала? Тому що горілка з'явилася в той самий день по ВСІЙ Україні. А книжки ні фіга не з'являться. Питання: навіщо витрачати гроші на рекламу на центральному ТБ? Може, краще було б ті самі гроші вложити власне у видавництво? Ув оформлення книжок (яке в "Коронації" - ГАНЕБНЕ), у розвиток мережі книгорозповсюдження? Не варто недооцінювати пана Логуша, але й переоцінювати - не варто. Капранови досягли значно вищих цифр продажу - за значно менші інвестиції. 1,5 - 2 тисячі примірників книжки за рік вони продають легко. (Я, звісна річ, не маю доступу до їхніх бухгалтерських баз даних, але з деяких інтерв'ю і коментарів висновки зробити можна). І їхні книжки ДЕШЕВШІ, що, погодьтеся, трохи впливає на реалізацію за теперішньої купівельної спроможності народу. "Кальварія", яка починала з книжок у твердій палітурці, раптом перейшла на м'яку: я купила "Крутая плюс" Меднікової на "Петрівці" за 9 грн. У твердій палітурці книжка мені б обійшлася у 14-15 грн., а то й більше. ("Повзе змія" Кокотюхи у "Книгарні видавців" - це найдешевше - 15 грн. Як ви гадаєте, якби постав вибір, яку купити, що б я вибрала?)
До речі, повертаючись до реклами і до преси. Запрошувати нашу пресу на презентації - справа вельми невдячна. По-перше, пишуть мало і далеко не всі запрошені, по ТБ показують ролик довжиною у пів хвилини. По-друге - і це головне - безбожно перебріхують навіть прес-реліз. Журналісти ВЗАГАЛІ не орієнтуються в сучасному укр. літ. процесі. Ведмежу послугу "Коронації" роблять.
Мабуть, досить.
tysovska
13.09.2005, 17:41
А яке белетристика має відношення до постмодерну?
Пряме, Prophet, пряме. Почитайте західну теорію літератури - десь так за останні десять років...
Mercenary
13.09.2005, 22:27
Судячи з того, що вони пишуть про те, у чому я розбираюся, майже усі вони - невігласи і фантазери.
Mercenary
14.09.2005, 13:18
Для Mercenary
"Кальварія", яка починала з книжок у твердій палітурці, раптом перейшла на м'яку: я купила "Крутая плюс" Меднікової на "Петрівці" за 9 грн. У твердій палітурці книжка мені б обійшлася у 14-15 грн., а то й більше.
Два роки тому я говорив Мацкевичу: "Петре, роби покети!"
Він: "Кальварія" не робить покетів!"
А я: "Покет дешевший, його легше куплятимуть"
Хвалити Бога, я не один такий був, його переконали, і вони змінили ідеологію видавництва. І - клас! :)
Кальварійський покет розрахований на задню кишеню джинсів: отже, читач цих книжок - людина у джинсах! Демос. :o
Така ергономіка мені до вподоби.
Те, що "Кальварія" відмовилася від співпраці з "Коронацією" - для мене знак не на користь "Коронації"! Кальварійська серія "Коронації" (це моя особиста думка) - найкраща у сенсі оформлення книжок.
"Піраміда" оформляла нав"язливо і дещо провінційно (як на мене).
Непогано було б розробити загальну концепцію оформлення, аби кожного року нова серія одразу б пізнавалася читачами.
І ще. Мені здається, що необхідно робити ротацію у журі. На третій рік журі повинно змінитись на 100%.
Я цього року був членом журі одного всеукраїнського конкурсу (не літературного, а історичного) і переконався: найпорядніша людина на позбавлена того, що називалося "вкусовщина"... Більше того, вона ще й переконана у своїй "правоті" і принципово ту "правоту" відстоює. На смерть стоїть. За таких умов те, що їй не подобається (хай як воно зроблене), ніколи не переможе.
Замість тріщати від нічим зайнятись, зайдіть на www.gak.com.ua - там люди намагаються щось робити, на відміну від вашої нікому не потрібної розмови. Якщо вважаєте себе такими великими знавцями та цінителями літератури, причому національносвідомими - то зайдіть і допоможіть. А ні - то заткніться, бо ваші розмови не варті виї деного яйця. Працювати потрібно. Тоді щось буде.
Mercenary
19.09.2005, 11:34
на відміну від вашої нікому не потрібної розмови.
Вам не потрібна - для чого втручаєтесь?
Якщо вважаєте себе такими великими знавцями та цінителями літератури, причому національносвідомими - то зайдіть і допоможіть. А ні - то заткніться, бо ваші розмови не варті виї деного яйця. Працювати потрібно. Тоді щось буде.
"Корнація слова" видала 50 книжок, 7 з них написані учасниками розмови.
І не вважаємо себе кимось, а пишемо і видаємо українські книжки!
Що зробили для української літератури особисто Ви? І ким Ви себе вважаєте, дозвольте поцікавитись?
Та хай би Ви були ким завгодно: на яких підставах Ви дозволяєте собі такий тон?
tysovska
19.09.2005, 13:23
Мені здається, що необхідно робити ротацію у журі. На третій рік журі повинно змінитись на 100%.
...найпорядніша людина не позбавлена того, що називалося "вкусовщина"... Більше того, вона ще й переконана у своїй "правоті" і принципово ту "правоту" відстоює. На смерть стоїть.
Мені здається, важливішим навіть є робити ротацію експертів-рідерів. Адже саме вони на початковій стадії відсіюють все, що, на їхню думку, взагалі не варте уваги журі. При цьому експерти-рідери ні з ким не радяться, покладаються тільки на власні смаки. От де суб'єктивність оцінки розгулялася! :)
Mercenary
20.09.2005, 13:13
2 tysovska.
Хіба одне іншому заважає? І тих, і тих!
До речі, Ви праві. Тепер "КС" позиціонує себе як конкурс масової літератури.
tysovska
20.09.2005, 13:22
Те, що "Кальварія" відмовилася від співпраці з "Коронацією" - для мене знак не на користь "Коронації"! Кальварійська серія "Коронації" (це моя особиста думка) - найкраща у сенсі оформлення книжок.
"Піраміда" оформляла нав'язливо і дещо провінційно (як на мене)."Піраміда" взагалі в плані якості виданих книжок спільно з "Коронацією" мене си-и-ильно розчарувала. З оформленням все зрозуміло. А помилки в текстах! Я читала Вільчинського "Суто літературне вбивство" і спеціально рахувала: нема жодної сторінки, де не було б хоча би пропущено коми, а на більшості сторінок - дві-три помилки. Майже те саме - "Жінка з мечем" Лесі Демської. Трохи кращий вигляд мають "Містичний вальс" Наталки Очкур і "Павук" Олега Шміда.
І "Кальварія", і "Нора-друк" - то просто небо й земля в порівнянні з "Пірамідою". А, як не дивно, їхня ж ("Пірамідівська") серія жахів (жовтенькі такі покети) була зроблема вельми пристойно, хоч і на поганому папері. А тут - папір білий, а літери на ньому лазять, як таргани :)
До речі, я зараз читаю вашу книжку (стару, "Коронаційну"), то мені перш за все приємно було, що там поки що не вдалося знайти "очепяток". (По суті поділюся, коли дочитаю :)).
tysovska
20.09.2005, 13:41
Тепер "КС" позиціонує себе як конкурс масової літератури. Хто мав сумніви щодо того, якою є - і, в принципі, заявлялася від самого початку - "Коронація", той міг їх дуже швидко позбутися, почитавши пару-трійку інтерв'ю Логуша. Він сам любитель масової літ-ри, він про це відверто розповідає. Найперший конкурс, може, ще посіяв деякі ілюзії серед так званих серйозних письменників (тоді ж навіть в-во Олени Теліги надрукувало книжку за підсумками конкурсу), та вже під час другого конкурсу Логуш усе розставив на свої місця :)
Mercenary
20.09.2005, 22:40
Найперший конкурс, може, ще посіяв деякі ілюзії серед так званих серйозних письменників (тоді ж навіть в-во Олени Теліги надрукувало книжку за підсумками конкурсу), та вже під час другого конкурсу Логуш усе розставив на свої місця :)
У мене і другий посіяв!
Тоді прийдеться застосувати російське прислів"я: ""Будет вам и белка, будет и свисток!" і написати щось на кшталт "Останній діамант у короні"; все одно після двох серйозних і важких книжок я на більше не здатний :D .
Жартую.
Тепер усе зрозуміло. З художніми творами нема чого туди і лізти. Пошле Господь щось масове - тоді, звісно... :8
Та все одно: краще мати конкурс масової літератури, ніж не мати жодного!
Головні редактори стерджують, що мій талант спаскудив філологічний факультет, а я , купивши книжку М.Матіос "Щоденник страченої", яка на "КС" ледь пробилася до 20-ки, порівнюю її з книжкою тодішнього чемпіона... І стверджую: 90% випускників усіх філфаків світу поміняли б їх місцями! І переважна більшість читачів (мені так здається) купить скоріше її книжку. :D
Тагда канєшна, патамушта што ш!
Хай живе конкурс масової книжки "Коронація слова"!
tysovska
21.09.2005, 11:30
Mercenary, я згодна. Але масовість не значить відсутність художності. І інтелектуальність і серйозність не пов'язані напряму з художністю. Взяти Меднікову: чим не масова книжка? Але ж художня! Ще й яка! (Особливо "Тю!" - до цього роману я ставлюся найбільш ніжно, "Крутая плюс", на мій смак, дещо недотягує - таке враження, що Меднікова поспішала, не мала часу вилизати всі сторінки, відволікалася на якість другорядні справи, коли писала, і т.д.)
А Шкляр недарма повторює, що захопливу масову книжку написати важче, ніж викласти власні роздуми на папері. Тут треба повсякчас пам'ятати про читача, вивчити добре закони, за якими будується й пишеться гостросюжетний твір, та ще й вдягнути міцний сюжет у художню форму. Не так уже й просто. Наприклад, мені останнім часом, крім Олексія Волкова, не траплялося жодної нашої книжки, яка була би здатна втримати мою увагу так, що от усе кидай - і читай! А імпортних таких книжок трохи є. З останнього, що читала, Jeanette Evanovich (у неї велика серія "One is for Money", "Tow is for...", "Tree is for..." - я вже не пам'ятаю ті всі назви, у неї щось уже 11 книжок чи близько до цього).
Як на мене, ескейпістська літ-ра має таке ж право на життя, як і будь-яка інша. Просто різні книжки виконують різні функції. "Трояка ружа" Марії Матіос - це ж теж не інтелектуальне читання. Це книжка, яка сотає нерви. Після неї хочеться або втопитися, або перестріляти половину населення України, а заразом - і прилеглих територій. То чи можна зневажати мене за те, що я не витримую більш ніж одну таку книжку на півроку? Я вже вийшла з підліткового віку, коли страждання інших видаються чимсь абстрактним, поплачеш - і миттю забудеш. Остання сцена з "The White Hotel" (автор - D.M.Thomas) мені тижнів три не давала спати, і навіть зараз, через чотири роки, я здригаюся від одної думки про неї. Чи захочу я коли-небудь перечитати цю книжку? А от Кожелянка - з задоволенням. :)
Mercenary
22.09.2005, 11:38
2 tysovska. Та хіба ж я кажу, що масова література не має художніх ознак?
Я її хоч раз принижував? Де я казав, що масова книжка не може бути талановитою?
Просто масова література має характерні, притаманні лише їй, ознаки!
Такі твори туди (на "КС") і треба пропонувати!
Ніхто ж не везе на пивний фестиваль брют чи колекційні вина!
Щодо Марії Матіос. "Трояка ружа" - не масова література! Це - високохудожнє надбання нації. Як і її "Нація". А масове у неї - "Бульварний роман".
tysovska
22.09.2005, 13:23
"Трояка ружа" - не масова література! Залежить від того, що вважати ознакою масовості. Поки що ця книжка - один із небагатьох українських бестселерів.
Хоча я й не називала цю книжку масовою. Я сказала: "не інтелектуальна". Ця книга апелює до почуттів, не до розуму. IMHO.
Mercenary
22.09.2005, 15:32
IMHO.
І я так думаю. Але ж - як !
Не витримаю і додам кілька слів. "Щоденник страченої", і це мені відомо цілком достовірно, Марія Матіос переписувала, бо сама визнала, що на конкурс подала скоропис, який ледь-ледь і пробився до 20-ки переможців. Не пригадую, хто саме посів того року перше місце, знаю лише, що до одного із володарів Гран-прі я мала серйозні претензії. Можливо, саме той випадок. А стосовно відмови видавництв працювати з Коронацією - знаєте, а їх же ніхто не силує. То чи вина конкурсу, чи видавництва, що "Заметіль" Ані Хоми й досі не вийшла друком? Що "Полювання на дроф" Петра Лущика побачило світ у вигляді сигнального примірника, і - все... Не знаю. На мій погляд, і серед експертів, котрі відбирають романи до фіналу, і серед членів журі мають бути як видавці, так і філологи. Тоді буде діло.
silverfish
25.09.2005, 17:46
А цікаво - те, що "Заметіль" досі не вийшла - про що це свідчить? Чи є угода видавництва з організаторами конкурсу про видання книги протягом певного терміну? Якщо книгу не видано, то з яких причин і що їм за буде?
Це ж проти всіх законів маркетингу - товар, на який є попит має продаватись і просуватись! А "Піраміді" чого не вистачає - грошей, бажання, клепки?
Це вже не кажучи про їх ставлення до Ані як до автора.
Угода у видавництва з організаторами є, а ось угоди з автором, де й мають обумовлюватися строки видання, і ще ціла купа приємних речей, наскільки мені відомо, немає. Все, що я бачила - це обкладинку (мені сподобався другий варіант, Аня показувала), і ще - читала роман у рукописі. А про що це свідчить... На мій погляд - про небажання працювати. Бо, знову ж таки, повторюся - ніхто нікого ні до чого не змушує, не хотіли б видавати "Заметіль" (а роман - чудовий) - ну то й не бралися б, яка проблема? А так - пообіцяли, і - тиша. А я дуже хотіла цей роман на свою полицю поставити...
Я надсилала їм твори років 5. Минулого року десь у листопаді - вони надіслали мені шматочок рецензії, запропонували збільшити обсяг і відправити на конкурс ще раз. Я вирішила, що розмазувати на 200 А4 мій опус немає сенсу - "Факт" видав і так :))
В 100% об*єктивність і можливість виграти - віриться дуже слабко. Усе надто закрито. Наприклад, літературний конкурс "Русский сюжет" публікує на своєму сайті списки тих, хто проходить у наступні тури, в "Коронації" не зрозумієш, чи був твір взагалі допущений до конкурсу, які романи вийшли у двадцятку, по телефону вони взагалі ні на що не відповідають, розмовляють, наче зателефонувала до Пентагону.
До речі, шостої Коронації наче і не оголошували? Хтось щось чув?
tysovska
27.09.2005, 15:11
Вже оголошений. Інформація тут (http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=3115#pid48030).
tysovska
27.09.2005, 15:26
До речі, про "Российский сюжет": майже одразу після оголошення шорт-лісту і конкурс, і саме в-во "Пальміра" накрилися мідним тазом (по-нашому - мидницею :)), на телефони відповідають ліві люди, куди поділися твори, не відомо, премій нікому не виплатили.
То хто все-таки більш відкритий? :)
Боже ж мій! Вже геть не встигаю за подіями :))
"Накриття" мидницею, я думаю, має економічні причини, може й не пов*язані з конкурсом. Хоча хто знає, я не фахівець в російського книгодруку. А гонорарів шкода :((
Та це не змінить мою думку, що Коронація - вузькокільний "междусобойчик" (даруйте за русизм).
silverfish
27.09.2005, 22:55
А я дуже хотіла цей роман на свою полицю поставити...
Та мені б хоч почитати... :))
Mercenary
28.09.2005, 12:20
Не пригадую, хто саме посів того року перше місце.
Вільчинський
На мій погляд, і серед експертів, котрі відбирають романи до фіналу, і серед членів журі мають бути як видавці, так і філологи. Тоді буде діло.
Саме так (мало не сказав "йес" та "вау")!!!!
І ще одне: відповідальність експерта за прогавлений текст.
На те він і зветься - "експерт", а не "читач із правом дорадчого голосу".
Я так вважаю.
Mercenary
11.10.2005, 02:08
То що, тема видихлася? Більше нічого не думаємо?
Гаразд, щоби тема не видихалася... :) Ще "Кальварія" в рамках серії "Коронація слова" видала роман "Зло" Людмили Баграт. Широкого розголосу він не набув, можливо, тому, що навіть серія "Піраміди" продавалася краще, але я ось що хочу сказати. Цей твій - відповідь на мою мрію прочитати класний український любовний роман. Це - не бабське письмо. Я, бігме, не знаю, чи це мелодрама?.. Драма - це так. Чудова мова, добре виписаний сюжет, дуже романтичний, і дуже трагічний, і - ще... хепі-енду там немає, що мене засмутило, звісно, але... Закінчення саме таке, як має бути, яке напрошується після прочитання. Само собою, на колір і смак товариш не всяк, але я все ж візьму на себе сміливість, і - пораджу прочитати.
tysovska
14.10.2005, 16:09
Пару років тому я "ковтнула" "Зло" за один день, але в цілому книжка мене розчарувала. Попри те, що написано дійсно вправно (навіть несподівано вправно), книжка не полишає ні надії, ні світлого відчуття в кінці. Більшість людей, які в ній живуть, - жорстокі, збочені, високомірні. Таким подається реальне життя. Друга сюжетна лінія відбувається в іншому вимірі - вимірі прекрасних уявних почуттів. Але оце остаточне враження, що всі люди - сволота недобита, мене від книжки відштовхнула.
Ні, не всі люди, але більша частина героїв книги справді потрапляє під визначення "сволота недобита", і в цьому реалістичність твору. Я теж люблю романи, котрі залишають надію і переповнюють читача світлом, але деколи (для мене, принаймні) такі твори, як "Зло" стають шоковою терапією. Це твір про те, що ми бачимо щодня, із чим майже щодня стикаємося, але часто не замислюємося над цим - про зло у людських душах, про сутінки тих душ...
Але все це - лише мої враження. :)
Від Mercenary
Може, хай гостросюжетними ( і таке інше) романами займався би і надалі "Золотий Бабай", а "Коронація..." саме коронувала б українське слово, піднімаючи його на небачену раніше висоту?
Довго не хотів висловлюватися щодо "Коронації", але, відчуваю, доведеться... Я надсилав їм один роман на перший конкурс - здається, у 2000 чи 2001 році, зараз точно вже не пригадаю. Перед цим навмисно зв’язався з організаторами і не представляючись, запитав: що вам потрібно, саме МАСОВА література, саме ГОСТРОСЮЖЕТНА література - чи ПРОСТО українська література, без ознак масовості та гостросюжетності? Вони мене запевнили, що розглядатимуть усі романи, не обов’язково гостросюжетні чи такі, що підпадають під визначення "масова книжка".
Ну, послав роман... Як раптом вже десь на підбиття підсумків якийсь інший організатор дає телеінтерв’ю: мовляв. наша мета - задовольнити читацький голод за масовою гостросюжетною літературу, а нам на "Коронацію" наприсилали хтозна що... явно немасове і негостросюжетне... Потім інша добродійка з журі виступила в "Книжнику-Ревю" з розгромною статтею, де (нехай пані модератор Prophet перепрошує за жаргонізм) відверто постібалася з тих йолопів, що прислали на "Коронацію" тексти, які у плані масової книги - нульові.
Скажу відверто, я подібної нещирості не розумію. Тому на "Коронацію" образився і далі нічого їм не слав. От тільки може зараз спробую - п’ять років минуло все-таки, біс із ними... "Папітка - не пітка! Правда, таварищ Берія?.."
Хоча ситуацію прояснив інший організатор "Коронації" іншим разом. Він "випав з обойми", і якось ми зустрілися в Києві та побалакали "без комплексів". По-перше, він ошелешив мене звісткою, що мій роман на першій "Коронації" потрапив у двадцятку - а романи "другої десятки" цей добродій хотів його десь видати поза конкурсом. Але вилетів - і нічого з того не вийшло. По-друге, спитав: "А чом ти на нагородження не приїхав?" Виявляється, вони там яось "другу десятку" мали відзначати - але навіщо мені йти на нагородження невідомо для чого, якщо мене туди ніхто не запрошував?!
Зрозуміло, це все - інформація неофіційна, отримана приватним чином. Тому ніяких прізвищ не називаю. Але звідси зробив такий висновок: "за кулісами" конкурсу відбулась боротьба неформальних груп, на які поділились організатори. Спочатку вони планували зробити конкурс "просто" української літератури з метою пошуку та відзначення молодих талантів, котрі пишуть не обов’язково масову книгу. І назва "КОРОНАЦІЯ слова" відповідає суті: бо термін "коронація" містить в собі помпезний підтекст, що не надто суміщається з поняттям про чтивний бестселер (прочитав книжку - і викинув). Але в результаті внутрішнього розколу перемогла група, шо мріяла про розкрутку саме МАСОВОЇ книги, масового чтива.
Ні, у цьому прагненні до масовості нічого поганого нема. Просто про це треба було заявити від самого початку чесно і відкрито.
Що ж до "Золотого Бабая", то, наскільки я чув від братів Капранових, після другої роздачі "бабайчиків" вони змінили формат конкурсу. Тепер вони просто приймають рукописи до розгляду, у разі схвалення видають книжку, а вже потім, за результатами продажу мають намір роздавати нагороди. Тож конкурсу в старому розумінні (як конкурсу РУКОПИСІВ) тут вже не буде.
Що ж до розкрутки авторів, то і "Коронація", і "Бабаї" робити це й досі не вміють - кажу це при всій моїй повазі до Капранових. Вони обіцяли рекламувати книжки-лауреати на "1+1" - і що?! Облизня спіймали!.. А з того, що "короновані" один раз на тих же "ПЛЮСАХ" покажуть (навіть у прайм-тайм), авторові теж не надто багато популярності додається.
Від TYSOVSKA
Залежить від того, що вважати ознакою масовості. Оскільки книги видають ВИДАВЦІ, варто орієнтуватись на їхнє розуміння масовості. Я розмовляв з цього приводу і з українськими, і з російськими видавцями. Середньостатистична думка ВИДАВЦІВ така. Масова чтивна книжка - це:
1. "забойний" сюжет;
2. динамічна дія;
3. зрозумілість для читача з IQ, близьким до абсолютного нуля;
4. тематична відповідність певній серії, яку розробляє конкретне видавництво;
5. можливість розгортання сюжетів "з продовженням".
Все просто і зрозуміло. :D
tysovska
14.10.2005, 18:09
А чи не є найголовнішою ознакою масовості те, що книжку масово читають найширші верстви населення? Не тільки ті, в кого IQ - 90, а й ті, в кого IQ - 140 і вище. І це не лише книжки з "забойним" сюжетом, а такі, як у Коельйо? Не тільки серійні, а й позасерійні ("Солодка Даруся").
Здається мені, ми в Україні явно наплутали з термінологією.
З тим "організатором" (то, власне, співкерівник, бо організатори - "Крафт" та "Плюси"), що "випав із обойми", я також спілкувалася, і, як не дивно, чула від нього те саме - і про те, що перший мій роман увійшов у двадцятку кращих, і що друга десятка переможців мала б видаватися поза конкурсом, і ще багато чого чула, але справ не бачила, та й навряд чи могла б їх побачити, бо переконалася ще раніше, що та людина не вміє виконувати свої обіцянки, які, між іншим, її ніхто не змушував давати. І навіть не просив. А щодо боротьби за кулісами і поділу організаторів - нічого подібного не було, і масова література в конкурсі перемагає, і не-масова, які б ознаки до цих "літератур" не застосовувалися. Крім того, я завжди пам’ятаю, що будь-який конкурс, окрім журі, експертів, фахівців і т.д. - все ж деякою мірою лотерея. Можна на це ображатися. Але для мене це - лише азартний елемент. Власне, якщо мені щось не вдається, я зазвичай ображаюся на себе. Дуже продуктивно насправді. :)
А чи не є найголовнішою ознакою масовості те, що книжку масово читають найширші верстви населення?.. Здається мені, ми в Україні явно наплутали з термінологією. То Ви, пані TYSOVSKA, розкажіть не мені, а видавцям. Я, Ви - будь-який письменник, а тим паче літературознавець може висувати свої критерії, наводити свої приклади. Але ж видавці - то бізнесмени, котрі за сучасних умов ризикують власними коштами, вкладаючи їх у виробництво книги. Їм і критерії висувати.
З тим "організатором" (то, власне, співкерівник, бо організатори - "Крафт" та "Плюси"), що "випав із обойми", я також спілкувалася, і, як не дивно, чула від нього те саме - і про те, що перший мій роман увійшов у двадцятку кращих, і що друга десятка переможців мала б видаватися поза конкурсом, і ще багато чого чула... Супер! Отже, ця інформація - об’єктивна!
А щодо боротьби за кулісами і поділу організаторів - нічого подібного не було, і масова література в конкурсі перемагає, і не-масова, які б ознаки до цих "літератур" не застосовувалися. По-перше: Ви що, член журі, що так добре поінформовані? По друге... Все може бути. Проте я на власні вуха чув згадане мною телеінтерв’ю, де говорилося про спрямованість "Коронацією слова" саме на МАСОВУ літературу! Тож і справді треба бути елементарно чесними. Скажіть: ми хочемо дати українському читачеві масове чтиво, серію бестселерів та ін. І все - і твори "непопулярного", ба навіть "непопсового" спрямування (вже вибачте таке застосування музичної термінології) туди ніхто не пошле. Не буде гаяти на те часу. Бо немасову книжку видадуть в іншому місці - от і всі проблеми!
...будь-який конкурс, окрім журі, експертів, фахівців і т.д. - все ж деякою мірою лотерея. Можна на це ображатися. Але для мене це - лише азартний елемент. Сам по собі азарт - діло пусте. Просто за відсутності літагентів на літературному ринку самому письменникові потрібно чітко уявляти, куди слід пхатись, а куди краще носа не совати. Це - елементарний принцип заощадження коштів (у вигляді часу) і зусиль. Те, що відкинула перша "Коронація" - потім надрукували в іншому місці. Але якби я заздалегідь знав, що вони хочуть мати "забойний" сюжет, динамічну дію, "неперевантажування" мізків читача і т.ін., я би з ними тоді навіть не зв’язувався. Бо як тонко хтось зауважив у цій темі, ніхто не везе на конкурс пивоварів колекційний брют.
Ні, я не член журі. Я просто цікавлюся цим конкурсом від самого його заснування, і тепер дуже багато про нього знаю.
Стосовно того, що "дайте чітке спрямування, і непопсові твори ніхто туди не пошле!". Ню-ню... Чітке спрямування в умовах конкурсу: твори мають бути написані українською мовою, і н а д р у к о в а н і на машинці або комп’ютері. Не раз і не двічі читала, як співкерівники говорили в інтерв’ю, що й від рукописи надсилають, а не машинописи, і російською мовою безліч текстів надходить... А на Форумі видавців доктор філологічних наук Анатолій Ткаченко, що був у журі "Коронації-2004", дуже хвалив роман "Лицар тихого полювання", на жаль, автора не пригадую; казав (пан Ткаченко), що твір абсолютно непопсовий, некомерційний, немасовий, і т.д., і т.п. Він став лауреатом, цей твір. Увійшов у десятку переможців. Тепер чекаю, коли він вийде, дуже зацікавилася, хочу прочитати.
Ця інформація (про друк другої десятки переможців і т.д.) об’єктивна настільки, наскільки може бути об’єктивним бажання однієї людини пустити, так би мовити, побільше пилу в очі, або, як не-тонко любить говорити моя в других сестра, зайнятися імітацією кипучої діяльності. Масова література, як ціль конкурсу, справді була проголошена, але масовість марилася організаторам саме як достойні тиражі + широке коло читачів. Хотілося вийти за межі україномовного гетто, і показати, що українська книга може бути цікавою, захоплюючою, з добре виписаною інтригою, гарним стилем та оригінальним сюжетом, і може зацікавити різних людей. Далеко не все вдалося, але це не означає, що ліпше було б нічого не робити взагалі. Хоча... тоді й критикувати було б нічого, ясна річ, і болото б не ворухнулося. Лєпота! А від дописів, що масовість = нульовому IQ, чесно кажучи, вже погано робиться. Боже, і звідки у нас такий снобізм? "Якщо ми такі розумні, то чому ми такі бідні?!" (с). Ну та Бог з ними, з тими дописами, навряд чи я когось у чомусь переконаю, та й часу шкода, і сил. Нехай у мене IQ буде нуль, чи абсолютний нуль, але якісну белетристику я люблю (бо масової літератури у нас таки немає), і надалі залишаюся із переконанням, що дуже зверхньо і не дуже мудро робити такі узагальнення...
Mercenary
15.10.2005, 22:18
Щодо цього конкурсу, то я впевнений, що "плюси" аж ніяк не впливають ані на його зміст, ані на популярність. Хоча могли б дати потужну розкрутку. "Крафт фудз" - не може не впливати, бо платить.
Лице конкурсу, на мій погляд, визначається оргкомітетом, у якому лідером є одна дуже талановита, віддана і працездатна людина. І прогрес у організаційній роботі вражає. Я бачив заходи перших конкурсів і порівняв їх з тим, що є тепер. Земля і небо! Але оргкомітет є органом, який забезпечує проведення конкурсу і роботу журі! Так от: конкурс став проводитись значно краще!
Політика ж журі для мене незбагненна. Складається враження, що відсутні естетична й культурна концепції, чіткі критерії та ідеологія оцінювання творів. Незрозумілі процедура і принципи, за якими відбувається попередня експертиза романів. Здається, як першого, так і другого просто не існує: експерт щось собі надумав на зразок: "Мені таке не подобається!" - рукопис іде в архів.
Не дивно, що може відбутися таке: на перший рік текст нікуди не потрапляє, а наступного року без жодних змін стає лауреатським!
Мені відомі такі прецеденти. Що ж, за рік роман вистоявся, як коньяк у діжці? Роман "три зірочки"! А журі і не бачило того тексту. Коли ж стали з"ясовувати, хто з експертів прогавив, усі як один сказали: "Не я!".
Тому я стверджую: експерт повинний нести персональну відповідальність за якість своїх рішень! Журі повинно керувати процесом попередньої експертизи текстів, оскільки вона є одним з етапів творчого змагання. Журі має визначати ідеологію конкурсу.
Журі повинно зазнавати відчутної ротації членів, у тому числі - голів.
Інакше вийде, як у "Фабрики зірок" чи у Теклі Толстої: усе організовано, усе красиво, десятки тисяч учасників, організація бездоганна, а слухати в результаті нема кого!
Щось мені такого не хочеться.
Imagine:
Ну та Бог з ними, з тими дописами, навряд чи я когось у чомусь переконаю, та й часу шкода, і сил.
Mercenary:
Лице конкурсу, на мій погляд, визначається оргкомітетом, у якому лідером є одна дуже талановита, віддана і працездатна людина. І прогрес у організаційній роботі вражає. Я бачив заходи перших конкурсів і порівняв їх з тим, що є тепер. Почитав я оце, подумав... І знаєте, подумав, як було сказано у тому анекдоті про Василія Івановича та Пєтьку: "А скільки там тієї Кубані?!" Коротше, вчора увечері таки запакував рукопис одного свіжого роману до чистої течки та й послав на чергову "Коронацію слова"! Справді, чим КОРОНАЦІЯ не шуткує?! Може, щось і справді вийде. Може, вони за п’ять років і справді трохи змінилися... Побачимо. Принаймні, цей роман лежить на розгляді ще в одному видавництві, і якщо на "Коронації" він, дай Боже, сподобається - заберу з видавництва, якщо ж ні - навпаки... Най буде. :D
Г-м, а ще можна нізвідки не забирати, якщо роман переможе в Коронації, принаймні, на один твір вже не треба буде шукати видавництво. :)
Г-м, а ще можна нізвідки не забирати, якщо роман переможе в Коронації, принаймні, на один твір вже не треба буде шукати видавництво. Будемо живі - побачимо!..
Масова література, як ціль конкурсу, справді була проголошена, але масовість марилася організаторам саме як достойні тиражі + широке коло читачів. Хотілося вийти за межі україномовного гетто, і показати, що українська книга може бути цікавою, захоплюючою, з добре виписаною інтригою, гарним стилем та оригінальним сюжетом, і може зацікавити різних людей. Тоді задачу треба було формулювати іншим чином: Створення не масової української книжки, а МАСОВОЇ АУДИТОРІЇ для української книжки, масове розширення не просто україномовної - української читацької аудиторії! Бо саме це відповідає таким поняттям, як "широке коло читачів" та вихід "за межі україномовного гетто".
tysovska
18.10.2005, 16:55
Mercenary, респект :)
Mercenayr:
Що ж, за рік роман вистоявся, як коньяк у діжці? Роман "три зірочки"! А що, цілком можливо! От я давно вже вирахував, що мої твори публікуються в середньому через 10 років після написання. Яскравий приклад - повість "Дульцінея":
- 1989 рік - рецензія видавництва "Молодь": "...произведения автора имеют низкий художественный уровень, особенно "Дульсинея";
- 1999 рік - публікація в журналі "Київ";
- 2000 рік - Міжнародна премія ім. олеся Гончара.
Так що ідея роману***, роману-***** та інших коньячних маркувань є дуже слушною! :D
Mercenary
20.10.2005, 11:10
2 Tim-Lit
Г-м, а ще можна нізвідки не забирати, якщо роман переможе в Коронації, принаймні, на один твір вже не треба буде шукати видавництво. :)
А от що я скажу. У мене була точнісінько така ситуація. Дав роман на "Коронацію" і до журналу, домовившись про публікацію на термін після запланованого фіналу "Коронації", а фінал перенесли на місяць пізніше (в останні дні надійшло 400 романів).
В один і той само день вийшов журнал і мені зателефонували з "Коронації" про те, що роман потрапив до десятки. Я не став приховувати факт публікації - роман знімають з конкурсу!
У ситуації буцімто ніхто не винний, а неприємно - жах! Як кажуть на Київщині, "обідно"! Я ж не порушив жодної умови конкурсу (подав роман до 1 лютого, і до тієї дати текст не оприлюднювався), хіба я винний у тому, що фінал в останній момент перенесли з 15 лютого на квітень?
Зігрівало душу лише те, що журнал - "Сучасність".
Оскільки фінал конкурсу весь час зміщується на більш пізні терміни, і з грудня вже перемістився на квітень, передбачити, коли фінал проводитиметься у наступний раз, важко.
Тому, як на мене, нічого забирати з видаництва не треба, а от якщо там приймуть позитивне рішення, просто домовитись про те, щоб книга вийшла не раніше фіналу "Коронації". До нього вже небагато залишилося ("Скільки там тієї зими", - сказали мешканці Сибіру). Поки робитимуть макетування, коректуру і т. ін... тут вже і фінал!
У будь-якому випадку (потрапите Ви до числа переможців, чи ні) такий підхід, на мій погляд, забезпечить Вам більш-менш комфортний психологічний стан.
З огляду на те, що роман вже відправлений, зичу Вам перемоги! :)
З огляду на те, що роман вже відправлений, зичу Вам перемоги! Щиро дякую! :D
Mercenary
29.01.2006, 00:05
Пропоную Прімові тему закрити як неактуальну!
LanceloT
15.02.2006, 09:53
Пропоную Прімові тему закрити як неактуальну!
Для чого? Це дуже цікава і актуальна тема! Якщо Прім, дослухається, я проти закриття. Може сюди ще прийдуть Переможці і переможені!
Мені тут підкинули лінк у форумі
http://www.kraftfoods.com.ua/kraft/page?siteid=kraft-prd&locale=uauk1&PagecRef=2924&Mid=2924#L3
з таким цікавим підписом
"Хто хоче може пощукати знайомих з Litforumа"
Нічого!
Анічогісінько!!!
Сам чекаю...
:( :( :( :(
"Скоріше вмерла, ніж жива".
Вмерла ще тоді, коли до неї пересічний початківець достукатись не міг. Знайомі посилали свої рукописи, а назад - нічого. Ні рукопису, ні дякую, ні навіть традиційного "А не пішли б Ви..." :о))
acid drinker
25.05.2006, 11:57
еех...
"рукописи не горять, не рецензуються і не повертаються..." (с)
Мене не те щоб морально-етичний бік цікавив :)) - КС як конкурс ще функціонує?
КС як конкурс ще функціонує?В мене свіжі відомості, що "ТАК". Просто підсумки нібито підіб’ють наприкінці червня... Тож зачекаємо.
Ще у ЗМІ подеколи про КС знадують. Зокрема "Радіо Ера".
Ще можна когось "живцем" побачити http://www.nora-print.com/06-05-19.htm ;)
Вручення СЛОНІВ переможцям "Коронації слова" - 16 червня!
:D :D :D :D
Вручення СЛОНІВ переможцям "Коронації слова" - 16 червня!
кхе-кхе, а ніхто не підкаже, що зазвичай вдягають на подібні заходи?
і що там взягалі відбувається?
вбрання вечірнє , але, здається, не всі цього дотримуються
Mercenary
07.06.2006, 11:13
кхе-кхе, а ніхто не підкаже, що зазвичай вдягають на подібні заходи?
і що там взягалі відбувається?
Бачив там і вишукане вбрання , і демократичне (джинси, светр).
Відбувалося там зазвичай свято: нагородження переможців, концерт і...
таке інше.
Бачив там і вишукане вбрання , і демократичне (джинси, светр).
Відбувалося там зазвичай свято: нагородження переможців, концерт і...
таке інше.
Зрозуміло.
а взагалі, то всім не кажуть місця? чи це така традиція? :) чи лотерея ??? :cool:
вишукане... гм... ох-ох. :scared:
мерсі за інфу.
Mercenary
07.06.2006, 18:35
Зрозуміло.
а взагалі, то всім не кажуть місця?
Зважте на те, що цього року абсолютно нова команда: новий оргкомітет, нове журі. Відповідно, новий стиль, нові фішки.
Отже, ніхто не знає, яка тепер буде традиція. Подивимось.
Зважте на те, що цього року абсолютно нова команда: новий оргкомітет, нове журі. Відповідно, новий стиль, нові фішки.
Отже, ніхто не знає, яка тепер буде традиція. Подивимось.
аха, це все для того, щоб нещасненькі переможці геть знервувалися, нігті собі до крові похрумали, у аптеках заспокійливе порозгрібали і т.п. ? :p
почекаємо, подивимось... :)
аха, це все для того, щоб нещасненькі переможці геть знервувалися, нігті собі до крові похрумали, у аптеках заспокійливе порозгрібали і т.п. ?Та ну, все буде "хокей"!.. :D
Mercenary
09.06.2006, 10:18
2 ТІм-Літ: "До "Коронації" лишався цілий тиждень,
А днів приблизно 6, ну, може, 7"... :)
ТІм-Літ: "До "Коронації" лишався цілий тиждень,
А днів приблизно 6, ну, може, 7"...
Ого! MERCENARY вже робить парафрази з мого роману!..
Найцікавіше, що я майже ніколи не писав віршів - одразу з прози почав. Тим більше, я ніякий не композитор. А от щодо цієї пісні, то не тільки слова - сама мелодія зазвучала у вухах, коли засів за роботу... Так само і з піснями Рудого та Рудої-З-Пацюком, що в "Повісті про чотири квітки"... Загадка, чи не так?..
Mercenary
09.06.2006, 10:39
Ого! Найцікавіше, що я майже ніколи не писав віршів - одразу з прози почав. Тим більше, я ніякий не композитор. А от щодо цієї пісні, то не тільки слова - сама мелодія зазвучала у вухах, коли засів за роботу... Так само і з піснями Рудого та Рудої-З-Пацюком, що в "Повісті про чотири квітки"... Загадка, чи не так?..
Жодної. Натхнення. :o
Та ну, все буде "хокей"!.. :D
оптимізмом таки насичене повітря :)
а може підкажете далекій людині, скільки всього там має бути переможців?
в номінації "роман" особливо. бо нарахувала 10, а потім ще є "дипломанти" і т.і. :o
Mercenary
09.06.2006, 14:37
Раніше бувало так: http://www.kraftfoods.com.ua/kraft/page?siteid=kraft-prd&locale=uauk1&PagecRef=2924&Mid=2924
Раніше бувало так: http://www.kraftfoods.com.ua/kraft/page?siteid=kraft-prd&locale=uauk1&PagecRef=2924&Mid=2924
Дякую, я це вже читала.
просто думаю, чи не з"явилась раптом премія "за найгірший роман"? ;) :D
просто думаю, чи не з"явилась раптом премія "за найгірший роман"?Це вже "Антикоронація"... Або швидше - "Декоронація"!
Олена Книга
14.06.2006, 19:44
16 червня о 16:30
у Київському академічному театрі Оперети (Велика Васильківська 53/3)
VI Урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс
КОРОНАЦІЯ СЛОВА
Запрошення за телефоном 4901342
Mercenary
15.06.2006, 10:30
16 червня о 16:30
у Київському академічному театрі Оперети (Велика Васильківська 53/3)
VI Урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс
КОРОНАЦІЯ СЛОВА
Красно :thank_you за інформацію. А танці будуть? :o
Запрошення за телефоном 4901342
Вже дзвоню. Як хочеться подивитись на оновлену "Коронацію"... На нових лавреатів... :victory:
Якщо мені дадуть запрошення - на основну роботу не піду, бо буду готуватись від світанку!
А танці будуть?Принаймні КОНЧЕРТО ГРОССО обіцяють! :D
Принаймні КОНЧЕРТО ГРОССО обіцяють! :D
Чи справді " Корнація" оновлена?
Вчора читав шоколадку "Корона" - помилок багато:)
Принаймні КОНЧЕРТО ГРОССО обіцяють! :D
1. хто такий Гроссо?
ну ж, цікаво :) :yahoo:
2. чому я про все дізнаюсь останньою? :)
3. то я бачу народу багато буде, а я сподівалась на камерність :)
хто такий Гроссо?
ну ж, цікаво :)
"Бородатий" радянський анекдот з приводу:
Відбувається мітинг трудящих на підтримку компартії Чилі.
Натовп скандує: "Свободу Чилі!.. Свободу Луїсу Корвалану!.."
На трибуну виходить дядя Вася й каже в мікрофон:
- Не знаю, хто така Чиля, але якщо завтра Луїса Корвалана не випустять з тюрми, то я не вийду на роботу!..
чому я про все дізнаюсь останньою?
Тому, що треба "Літфорум" уважно читати!..
P.S.
До речі, знов звертаю увагу присутніх, що PRIM видалив "усмішку" :) з каталогу й замінив її іншим сполученням символів - тож тепер "усмішка" є сполученням ":" та "o"...
Ага, це такий манюній камінець у мій город? :aga:
нічо, завтра сама побачу хто такий цей загадковий Гроссо. :p
Ага, це такий манюній камінець у мій город?А може, й не один... Бо анекдотів на цю тему!.. Ось з серії "Про Чапаєва":
Вишикував Василь Іванович весь особовий склад свого штабу й видає зарплатню:
- Петька? Сто рублів получи...
- Анка? Двісті рублів...
- А за особливі послуги?!
- Мовчати! У приватному порядку... Фурманов? Триста рублів!
- Чапай Василь Івано?.. Ага, це я. П’ятсот рублів собі...
- Та-а-ак, а це шо таке?! "І-то-го"... Ітаго якийсь?! Ітаго! Ітаго! Ітаго, м-м-матір твою туди!!! От ідіот цей Ітаго: більш за всіх отримав - а на роздачу не прийшов!..
ГГгггГГГ
здається, ми тут трохи тему спутали :D
та лана, валіть все каміння, я в нірку сховаюсссссььь... :p
16 червня, тобто завтра, фінал конкурсу "Коронація слова".
Початок - о 16.30 в приміщенні Театру оперети (Київ).
Отож, побачимо, що він собою представляє. Зроблю фото - кому треба, вишлю.
Пропозиція Пріму - організувати на сайті ще й фотогалерею на літ.тематику. Почнемо з Коронації:)
LanceloT
16.06.2006, 12:59
Тепер 2 секунди ретроспективи -
Допис від Mercenary "Пропоную Прімові тему закрити як неактуальну!"
Цікаво, як би це було?
Цікаво, як би це було?Було б нормаль-О.К. - бо п. Ніна Герасименко відкрила паралельну тему про "КС"...
:rolleyes:
Беру назад всі слова недовіри, що колись говорив про цей конкурс!
Так, я був неправий - визнаю публічно.
Заразом повідомляю: я - лауреат VI "КС"...
Перевірено особисто: мін нема...
Тимуре, Ви були неперевершені! :)
Повний список лауреатів у студію! Країна має знати своїх героїв!
ПАНЕ ТИМУРЕ, ПРИМІТЬ ЩИРІ ВІТАННЯ!
Olha Klipkova
17.06.2006, 15:07
Який це був жахливий і нудний захід... Ніколи б раніше не подумала, що 1+1 і Крафт Фудз організовують це так халтурно і без жодного смаку.
Ще таке от питання щодо Коронації. З романами все зрозуміло, їх видають. А от які гарантії кіносценаріям і п1єсам?
Тимуре, вітаю!
Ще таке от питання щодо Коронації. З романами все зрозуміло, їх видають. А от які гарантії кіносценаріям і п1єсам?
П*єсу ще може і поставлять, а кіносценарій (в кращому випадку) йде в архів, або на продаж закордон.
Mercenary
19.06.2006, 10:04
Тепер 2 секунди ретроспективи -
Допис від Mercenary "Пропоную Прімові тему закрити як неактуальну!"
Цікаво, як би це було?
Злі Ви які... :eek: А нічого, що я цю тему і відкрив? :)
Побачив, що довго у темі не дописують, думав - вичерпалась.
Mercenary
19.06.2006, 10:19
Який це був жахливий і нудний захід... Ніколи б раніше не подумала, що 1+1 і Крафт Фудз організовують це так халтурно і без жодного смаку.
Бувало по-різному. Офіційна частина цього року - невдала. А два роки тому було справжнє свято. Новий оргкомітет - перший млинець
Головне відбулося: ТИМ-ЛІТ - ЛАВРЕАТ!
Привіт усім!
Дякую за щирі привітання!
Ось тут є фотозвіт:
http://tim-lit.narod.ru/CLF-ChSL/KC-2006.htm
Фотки робила моя донька...
Ваша правда, занудство було неймовірне. мені то хоч трохи легше, бо була певна інтрига.
а всім, хто просто так прийшов, то не уявляю :confused:
про організацію просто слів нема... просто нема. схоже на шкільний випускний.
:rolleyes:
Привіт усім!
Дякую за щирі привітання!
Ось тут є фотозвіт:
http://tim-lit.narod.ru/CLF-ChSL/KC-2006.htm
Фотки робила моя донька...
а тепер для тих, хто все провтикує (для мене :rolleyes: ) - як ти виглядав?
тобто виглядаєш.
нє, ну цікаво так, може ми там з тобою десь поруч на сцені стояли? :cool:
Погоджуюсь. Танцюристи рухались асинхронно, співаки не могли протягнути ноту...
Новий оргкомітет - перший млинець
Ну, мабуть, не тільки... Україна тільки-но пережила парламентські вибори - після не надто вдалого (в плані бюджету) 2005 року. Уявляю, як "обскубали" весь бізнес - від малого до великого!.. А "Крафт Фудз Україна" - це ж приватний бізнес... Зате премії виплатили чітко! :D
Головне відбулося: ТИМ-ЛІТ - ЛАВРЕАТ!Чого і всім іншим письменникам, що тут тусуються, щиро зичу!.. :D
Беру назад всі слова недовіри, що колись говорив про цей конкурс!
Так, я був неправий - визнаю публічно.
Заразом повідомляю: я - лауреат VI "КС"...
Вітаю :yahoo:
а тепер для тих, хто все провтикує (для мене ) - як ти виглядав?
тобто виглядаєш.А-а-а-а... М-м-м-м...
[Тимур Литовченко здивовано чухає потилицю.]
А чи дивились Ви, добродіqrj, запропоноване посилання?!
[Знов чухає потилицю.]
Ну, якщо й досі не зрозуміло, спеціально для Вас - клікніть оце:
http://tim-lit.narod.ru/CLF-ChSL/KC-2006-02.gif
Я відрізнявся від решти лавреатів наявністю краватки-метелика (як у Юрія Логуша), ордену св. Архистратига Михаїла V ст. і подяки Київського міського голови на лацкані піджака. Ну-у-у, гладенький такий дядечко!..
нє, ну цікаво так, може ми там з тобою десь поруч на сцені стояли?А що, Ви теж лауреат "КС" - чи Ви здійснювали процедуру нагородження?! Чи, може, Ви - Юрій Макаров або Ольга Сумська?!?!?!
:eek: :eek: :eek:
Ага... Угу...
Проаналізував все, що MEOW тут писала раніше. Ясна річ - Dас теж можна привітати з нагородженням, якщо Ви з’ясовували, що саме ("хе-хе") заведено вдягати на церемонію! І якщо для Вас там "була інтрига"...
То в якому саме жанрі?!
За який твір, о незнайомко?!
Яке е місце?!
:D
Ага... Угу...
Проаналізував все, що MEOW тут писала раніше. Ясна річ - Dас теж можна привітати з нагородженням, якщо Ви з’ясовували, що саме ("хе-хе") заведено вдягати на церемонію! І якщо для Вас там "була інтрига"...
То в якому саме жанрі?!
За який твір, о незнайомко?!
Яке е місце?!
я теж хтіла вдягнути метелика :rolleyes:
маленька така дівчинка. я ще виявилась наймолодшим лауреатом (аааа-ааа, згадав, та?) ;)
нє, церемонія була б не такою прикольною, якби мені не вручили, а потім не відібрали путівку. мені то пофігу, а от родичам моїм абідна, вона б комусь з них перепала.
мерсі за привітання, вас також з такою "манюсінькою, крихітною просто" перемогою :D
яке видавництво перепало?
яке видавництво перепало?Тобто?! Здається, книжки випускає "Кальварія"... Чи я чогось не знаю?!
Але в будь-якому разі говорити про "видавництво" поки що занадто рано. Вони поки розкачаються... Звернуться з контрактом - з’ясуємо! :)
Тобто?! Здається, книжки випускає "Кальварія"... Чи я чогось не знаю?!
Але в будь-якому разі говорити про "видавництво" поки що занадто рано. Вони поки розкачаються... Звернуться з контрактом - з’ясуємо! :)
ну, думаю кожен випадок конкретний і особливий. але там є певна представленість видавництв, котрі розбирають собі романи на друк, тобто Кальварія одна з 10ти, поруч з Фактом, Фоліо і т.д.
я вже говорила зі своїм видавцем після офіц. частини, домовились про зустріч. так що раджу прослідкувати за цим процесом.
і не чекати доки хтось десь розкачається :rolleyes:
Mercenary
19.06.2006, 13:03
Кальварія одна з 10ти, поруч з Фактом, Фоліо і т.д.
Отакої!
"Кальварія" у 2001 р. була одна, у 2002 р. випустила 2 книги, а з 2003 року з "Коронацією" не співпрацює!
Минулого року були: "Зелений пес", "Нора-друк", "Коло" і, здається, "Фоліо"...
Отакої!
"Кальварія" у 2001 р. була одна, у 2002 р. випустила 2 книги, а з 2003 року з "Коронацією" не співпрацює!
Минулого року були: "Зелений пес", "Нора-друк", "Коло" і, здається, "Фоліо"...
ну, ви хочте, щоб я все так разом і запам"ятала. :p
без Кальварії, то й нічо. соррі за дезінформацію.
Минулого року були: "Зелений пес", "Нора-друк", "Коло" і, здається, "Фоліо"...Дякую за інфу.
Якщо так - перетелефоную в "Крафт Фудз" і спробую дізнатись, хто опікується розподілом рукописів по видавництвах.
Буде прикольно, якщо "Зелений пес": спочатку відмовились брати в роботу рукопис, потім взяли...
З іншого боку, з Капрановими я перехилив чарчину за успіх, а вони нічого про перспективу появи в них книги не сказали.
отже, не вони?..
Olha Klipkova
19.06.2006, 14:09
Tim-Lit , а я таки змусила себе піти на Коронацію, аби на Вас глянути :) Бо справді, більше нічого цікавого там не було :)
Бо справді, більше нічого цікавого там не булоЙой - справді?!
Щось надто сильне враження від мене в усіх...
:D :D :D
Ну - дякую, дякую! Красно дякую!!!
:friends:
яке видавництво перепало?Переговорив з дирекцією "КС" - за попередніми відомостями, моїм романом поки що ніяке видавництво не зацікавилось. (До речі, в списку є ще "Теза"...) Вони за деякий час почнуть самі працювати в напрямку прилаштування твору. Але то буде згодом...
Тож MEOW, як бачите, пощастило більше! Вітаю, колежанко!..
:D :friends: :D
Переговорив з дирекцією "КС" - за попередніми відомостями, моїм романом поки що ніяке видавництво не зацікавилось. (До речі, в списку є ще "Теза"...) Вони за деякий час почнуть самі працювати в напрямку прилаштування твору. Але то буде згодом...
Тож MEOW, як бачите, пощастило більше! Вітаю, колежанко!..
дякую! сама собі подумала, мож я теж щось не так зрозуміла? :)
ну, думаю, в цьому нічо страшного нема, от тобі як поталанить, так і посамі вуха. не знатимеш куди дітися від того талану ;)
Mercenary
19.06.2006, 18:26
Tim-Lit , а я таки змусила себе піти на Коронацію, аби на Вас глянути :) Бо справді, більше нічого цікавого там не було :)
Тим-Літ був неперевершений, це точно.
Але! Хіба не цікаво подивитись на Шоколадного Коку (хм-м-м-м) Зайця?
П"ятиразовий коронат Лауреації! :p
Зустрітись з колегами?
Подивитись на людей?
Познайомитись з кимось?
Я, наприклад, познайомився з Дністровим! Класний хлопець! Багатьох побачив, кого хотів! Денисенко, Завгороднього, Хому, Компанієць.
Поспілкувалися.
Ну, церемонія була не з найвдаліших...
Як у анекдоті: "Ну, програв..."
дякую! сама собі подумала, мож я теж щось не так зрозуміла?Та ні, все вірно. Просто деякі рукописи взяли в роботу відразу, деякі - ні...
Olha Klipkova
19.06.2006, 19:32
Йой - справді?!
Щось надто сильне враження від мене в усіх...
Ну - дякую, дякую! Красно дякую!!!
Історія про бузок для дружини запам1яталася :victory: Ви на все знайдете конкретну життєву ситуацію - як на мене, дуже гарна якість. Рідко таке побачиш, щоб людина у "потрібні" моменти не розпливалася в абстракціях, а говорила від життя (це я ще пам1ятаю Вашу одповідь мені про творчу лабораторію :rolleyes: ) :)
Olha Klipkova
19.06.2006, 19:36
Тим-Літ був неперевершений, це точно.
Але! Хіба не цікаво подивитись на Шоколадного Коку (хм-м-м-м) Зайця?
П"ятиразовий коронат Лауреації! :p
Зустрітись з колегами?
Подивитись на людей?
Познайомитись з кимось?
Я, наприклад, познайомився з Дністровим! Класний хлопець! Багатьох побачив, кого хотів! Денисенко, Завгороднього, Хому, Компанієць.
Поспілкувалися.
Ну, церемонія була не з найвдаліших...
Як у анекдоті: "Ну, програв..."
Моя критична сором1язливість не дає мені так просто спілкуватися з незнайомими людьми :8 А знайомих багато не знайшла, нажаль :(
Анонс:
Відбудеться прес-конференція на тему: “Видавці представлять переможців літературного конкурсу романів, кіносценаріїв і п`єс ”Коронація слова”. Журі очолювали Богдан Бенюк (п`єси), Ольга Герасим`юк (кіносценарії), Микола Жулинський (романи). Тільки на церемонії нагородження були оголошені справжні імена переможців. Найголовнішою несподіванкою конкурсу стало оприлюднення переможців у номінації ”Кращий роман”. ”. За першу і другу премію автор змагався ... сам із собою. В прес-конференції візьмуть участь - координатор конкурсу ”Коронація слова” Тарас Федюк, письменник Андрій Кокотюха, письменник Ірен Роздобудько, видавець, член журі Елеонора Симонова (вул. Хрещатик, 4, конференц-зал).
Дата проведення: 16:00 20.06.2006
Тимуре, вітаю!
Чи не даси почитати?
Анонс:
Відбудеться прес-конференція на тему: “Видавці представлять переможців літературного конкурсу романів, кіносценаріїв і п`єс ”Коронація слова”. Журі очолювали Богдан Бенюк (п`єси), Ольга Герасим`юк (кіносценарії), Микола Жулинський (романи). Тільки на церемонії нагородження були оголошені справжні імена переможців. Найголовнішою несподіванкою конкурсу стало оприлюднення переможців у номінації ”Кращий роман”. ”. За першу і другу премію автор змагався ... сам із собою. В прес-конференції візьмуть участь - координатор конкурсу ”Коронація слова” Тарас Федюк, письменник Андрій Кокотюха, письменник Ірен Роздобудько, видавець, член журі Елеонора Симонова (вул. Хрещатик, 4, конференц-зал).
Дата проведення: 16:00 20.06.2006
ой, а нас з Тімом не запрошують? :( :D
Тимуре, вітаю!
Чи не даси почитати?Тільки електронний варіант!
Бо паперового ще чекати й чекати... :(
ой, а нас з Тімом не запрошують?MEOW, дорогенька!
Ну, за яким *** ми там потрібні - поруч з Кокотюхою та Роздобудько?!
Приходь сьогодні на Майдан до головпошти о 18:30-18:40...
Там зустрічається "Літфорум"...
Тільки електронний варіант!
MEOW, дорогенька!
Ну, за яким *** ми там потрібні - поруч з Кокотюхою та Роздобудько?!
Приходь сьогодні на Майдан до головпошти о 18:30-18:40...
Там зустрічається "Літфорум"...
еге, не можу, мені пхатися здалека тре.
якось іншим разом :aga:
Тільки електронний варіант!
А який же. Втім, не буду проти й паперового, хай пізніше, натомість з підписом!
З прес-релізу, що роздавали на прес-конференції
16 червня 2006 року відбулась урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського літературного конкурсу романів, кіносценаріїв та п’єс „Коронація слова” 2005-2006 у приміщенні Київського академічного театру оперети.
У номінації РОМАН (голова журі – Микола Жулинський) під час проголошення переможців цього року сталася унікальна подія: І і ІІ премію отримав один і той самий автор – Андрій Кокотюха за романи „Темна вода” (І премія і винагорода 20 000 грн.) та „Зоопарк або діти до 16” (ІІ премія і винагорода 10 000 грн.).
ІІІ премію здобув Роман Костенко за роман „Міф” (винагорода 5 000 грн.).
Дипломи „Коронації слова” і винагороду 1000 грн. отримали романи „Формула” Ігоря Бузька, „Puzzle” Олени Шапаренко, „Білий слон” Марії Римар, „Дабл Ю або Двійник” Володимира Бедзира, „На лезі радості” Валентини Михайленко”, „Ігри Sublime Ilusion” Ярослави Литвин, „Помститися імператору” Тимура Литовченка.
У номінації КІНОСЦЕНАРІЙ (голова журі – Ольга Герасим’юк)
І премія - Ігор Негреску, „Вечірняя” (винагорода 15 000 грн.)
ІІ премія – Ігор Козир, „Не бийте свого президента” (винагорода 7 000 грн.)
ІІІ премія – Валентин Тарасов, „Бранець” (винагорода 3 000 грн.)
Дипломантами у номінації стали твори:
„Віють вітри” Богдана Теленька, „Стигмати” Любові та Ігоря Липовських, „Ціна життя” Олега Білявського, „Театр тіней” Володимира Петрище, „Рудіший рудого” Василя Мельника. Заохочувальні премії для авторів склали по 1000 грн.
У номінації П’ЄСА (голова журі – Богдан Бенюк)
І премія – Сергій Кисельов та Андрій Рушковський, „Єврейський годинник” (винагорода 10 000 грн.)
ІІ премія – Лариса Діденко, „Стежечка Святого Миколая” (винагорода 5 000 грн.)
ІІ премія – Артем Вишневський, „Про потяг, валізи, мотлох та дещо більше” (винагорода 3 000 грн.).
Дипломанти номінації (винагорода 1000 грн.):
„Реторта” Марини Соколян, „Коли повертається дощ” Надії Мірошниченко, „Голубий дельтаплан” Інни Волосевич, „Педрада” Олександра Пальченка, „Імперія обкрадених” Олександра Бойцова”.
от блііііін, і тут назву спутали.... :rolleyes:
Mercenary
21.06.2006, 10:28
от блііііін, і тут назву спутали.... :rolleyes:
А як правильно?
А як правильно?
просто "Ігри"
без продовжень. :)
2 MEOW
а звідки вони взяли таку назву з таким продовженням ІГРИ Sublime Ilusion?
2 MEOW
а звідки вони взяли таку назву з таким продовженням ІГРИ Sublime Ilusion?
ги.
це був псевдо.
нічо, я розберуся (розминає руки, заламує пальці, доки ті не хруснуть)
Mercenary
21.06.2006, 13:23
просто "Ігри"
без продовжень. :)
:thank_you за пояснення. :)
ги.
це був псевдо.А може, цю помилку варто розглядати як несподіваний дарунок долі?
Може, нехай "ІГРИ" буде заголовком, а "Sublime Ilusion" - підзаголовком?!
:eek:
А може, цю помилку варто розглядати як несподіваний дарунок долі?
Може, нехай "ІГРИ" буде заголовком, а "Sublime Ilusion" - підзаголовком?!
:eek:
ти, мабуть, здивуєшся, але мені глибоко пофіг.
дарунку долі тут нема, просто мені захотілось, щоб назва і псевдо співпадали за ідеєю. комусь вони занадто співпали... :)
комусь вони занадто співпали...так це ж добре!!!
так це ж добре!!!
ну не знаю, не знаю...
власне, там була подвійна назва відносно довго (аж 2 тижні), але ліпше без неї.
а чого в усіх такі псевдо нецікавенькі, некреативні виявились? :p
а чого в усіх такі псевдо нецікавенькі, некреативні виявились?
Ну-у-у... Моє псевдо:
Модест
Всеєвреїнов-
Фінансищенко
має підкол: бо абревіатура від нього - МВФ. І чого це воно не креативне?! В залі всі засміялись, як почули. :D
А загалом, це один з моїх журналістських псевдонімів: під ним я в 1998 році взував Віктора Ющенка, як він був головою Нацбанку - і досить вдало. Потім використав його в журналі "ПіК", та його переробили там на "Модест Всеєвреїнов-Грошовитий", абсолютно спаплюживши весь сенс.
Захотілось відродити псевдо у первозданому вигляді. Тим паче, створення роману пов’язане з "ПіК’ом", та й єврейська тема там також присутня... :)
[QUOTE=Tim-Lit]
має підкол: бо абревіатура від нього - МВФ. І чого це воно не креативне?! В залі всі засміялись, як почули. :D
QUOTE]
ну, тоді соррі, не розчула. бо чутно дійсно було не дуже добре :)
а взагалі прикольно!
"Книжник-Ревю" - про "Коронацію слова":
http://tim-lit.narod.ru/CLF-ChSL/KReview-2006-03-04-KS.htm
MEOW згазана в таблиці на стор. 17!
Mercenary
07.07.2006, 12:00
[QUOTE=Tim-Lit]"Книжник-Ревю" - про "Коронацію слова":
MEOW згазана в таблиці на стор. 17![/QUOTE
Мерсі , канєшно ;)
Попутно прочитав рецензію. Нормальна, з натяком на аналіз і без "оголтєлості".
"Книжник-Ревю" - про "Коронацію слова":
MEOW згазана в таблиці на стор. 17!
дякую!
типу шось розгледіла :thank_you
У зв’язку із щасливою подією в моєму житті - заміжжям - у мене змінилося прізвище, з Очкур на Шевченко. Рада повідомити усіх зацікавлених, що роман "Янголи, що підкрадаються" (Коронація слова-2004), як і всі інші мої твори, і нові, і вже написані, але ще не надруковані :) побачать світ під шлюбним прізвищем - Наталка Шевченко.
Дякую за увагу. :)
Mercenary
17.07.2006, 15:43
У зв’язку із щасливою подією в моєму житті - заміжжям - у мене змінилося прізвище, з Очкур на Шевченко.
Вітаю та зичу щастя.
Слава молодим!
Принаймні, жодного разу не виникало бажання прочитати когось із "коронованих" авторів.[/QUOTE]
zgodna. take vidchuttia wo cey konkurs zadlia galochky os' vykonuemo plan, trymayte, vy g ciogo hotily!
Принаймні, жодного разу не виникало бажання прочитати когось із "коронованих" авторів.
zgodna. take vidchuttia wo cey konkurs zadlia galochky os' vykonuemo plan, trymayte, vy g ciogo hotily!
як на мене, то все це (я про думки з цих двох цитатит) від того, що для організаторів конкурс НЕ Є БІЗНЕС. це така забаганка патріотів (бо якби просто було нікуди гроши вкладати, то купили футбольний клуб :aga: ). а почитати там дуже і дуже є кого: Роздобудько, Денисенко, Кокотюха, Волков, Лис, Очкур, Соколян - і це тільки з того, що я читав... ;)
Взагалі, логіка "Якщо мені не хотілося читати когось з конкурсантів, то конкурс нецікавий" мені здається трохи дитячою. Особисто мені довший час не хотілося читати Дереша - ну от зовсім, але робити з цього висновок про його творчість я собі не дозволяла. Як я можу судити про твір, не читавши його? Взагалі, свої враження стараюся складати по кожній книзі окремо, байдуже, пройшла вона по конкурсу, чи поза конкурсом, написав її нобелівський лауреат, чи домогосподарка М. Мітчел - для мене важливий сам твір. Є у коронованих авторів ті твори, які подобаються мені більше, є ті, що менше, є кілька (не більше трьох), які мені вазагалі от не сподобалися, але говорити, що цей конкурс заради галочки (цікаво, заради якої Галочки - сподіваюся, вона гарненька?) і що там "виконують план" - знову ж таки, який? Юрій Логуш соцзобов’язання на себе взяв? Що ж, тоді дай йому Боже здоров’я та усіляких гараздів, бо моя творчість може комусь і не подобатися, на те й смаки різняться у людей, але я знаю точно - якби не він, і не "Коронація Слова", то з таким нашим снобізмом та підходом до літератури, як до дистиляту, я б ще й досі в стіл писала. Може, повторюся, й біди б у тому не було, і українська література ніц не втратила, однак є люди, котрим подобається те, що я пишу - і (можна починати закидувати мене тухлими яйцями :) :p мене це дуже тішить.
я б ще й досі в стіл писала
йо-майо, ніби мої думки ;)
Власне, ставитись до КС можна так само, як і до будь-якого явища чи події - чи підтримувати, чи осуджувати, чи тримати нейтралітет.
я сама не дуже читала твори переможців. і не дуже мені хотілось... :8
Але на питання, чи можна прийти з вулиці просто так і перемогти (кхе-кхе, чи стати лауреатом), то відповідь проста і однозначна: МОЖНА.
Ну, засуджувати конкурс, мета якого - поштовх до розвитку якісної масової (і не тільки) української літератури, мабуть, усе ж таки не варто. Ніхто ж ніби не тицяє в спину дулом автомату: читай, мовляв, коронаційників, або тут тобі й смерть ;) А ось нейтралітет - цілком прийнятна позиція. Може бути й несприйняття, але, імхо, не самого конкурсу, а творів-переможців, та й то після ознайомлення з ними. :rolleyes:
І ще одне - я прочитала усі видані на сьогоднішній день твори Коронації, і ще кілька невиданих, по знайомству (як-от "Заметіль" Ані Хоми та "Ілюзоріум" Сашка Шевченка